Jakten och Kennie: Jag misstänker väl att det måste finnas någon balans. Det är alltid bra att utvärdera och reflektera, men man kanske inte behöver göra det hela tiden. När man förändrar sitt beteende så är det ju bra att ta fram sina funderingar till ytan och granska dem för att kanske bättre kunna handskas med dem när man är på väg mot gamla fotspår. Det kan ju ta tid innan allt faller naturligt utan att behöver ägna någon tankekraft åt det. Kanske det aldrig händer.

Men till dess är väl det man kan göra att försöka finna en balans man själv är nöjd med. Att kunna vara reflekterande utan att vara besatt. Känner ni att ni tänker på det för mycket kanske det är bäst att släppa det lite. Så vida det inte blir nödvändigt igen.

Jag tänker numer i princip bara på mitt icke-drickande när jag kikar in här. Det är ändå viktigt för mig att läsa och skriva här varje dag, för att påminna mig. Jag tror inte att jag har hoppat över en dag på dessa 9 månader. Jag behöver påminnas - och det gör jag varje gång jag läser om andra som kämpar. Steget mellan framgång och katastrof är minimalt.

Men jag kikar ”bara” in här 2-3 gg/dag nu ? Betydligt mindre än tidigare. Jag är flitig på alla typer av sociala medier, och det här är bara en ”hållplats” av många som jag scannar av regelbundet flera gånger per dag. Jag är dessutom en ”skrivande människa”. Jag gillar att kommunicera via skrift. Tal också.

Det här forumet ska användas precis som man själv vill. Det är ett stöd för varje enskild individ, även om kollektivet och gemenskapen förstås är viktigt. Jag tycker till exempel att det är jättetrevligt när ”gamlingar” på forumet kikar in och skriver en hälsning.

Kram ?

Jag övade mycket i början på att inte tänka på alkohol. Och sen även på att inte tänka på min nykterhet heller.

Jag tog inte åt mig av alla råd att läsa/titta på YouTube så mycket som möjligt. Jag ville inte lägga mer tid på alkohol öht.

Nu tänker jag väldigt sällan på alkohol. Tänker inte heller så mycket på att jag är nykter. Snart 3 månader.

Tristess och tid finns det gott om även här. Men jag tränar, går i skogen och målar. Och tittar på TV-serier.

Håll i, håll ut. ??

Andrahalvlek och kvinna 38: Ni är ju också bra exempel på att balansen kan vara olika från person till person. Man får ju finna den själv helt enkelt. :)

Nej! Jag väljer att återfalla hit istället. Det har blivit en trygg plats.
Skriver av mig så mycket jag orkar nu.
För två dagar sedan var det ”så enkelt”, ”så självklart”, ”så bra”.. Skrämmande att det var så enkelt att känna sig ”färdig”. Jag är inte färdig. Ska inte och har inte men det är nära.

Nu bryter jag min ”karantän” från forumet och erkänner för mig själv att jag tänker på alkohol väldigt mycket mer än jag vill erkänna för mig själv.

Måste hålla mig till planen, Fredagar är de värsta dagarna som finns!

Jag säger NEJ! Har kämpat i 53 dagar, fortsätter med det.

NEJ! Börja inte förhandla. Lista topp 5 över fyllesynder. Kallas avskräckande terapi ? Jag tror att forumet är bra för att skriva av sig och påminnas. Det är inte farligt att tänka på alkohol, så länge man tänker att man INTE ska dricka. I våra tidigare liv har vi ägnat alldeles för mycket tid åt att tänka på att/hur/när vi ska dricka. Många timmar har det blivit.

Motivation, ork och förmåga går upp och ner. Det är okej. Här och nu. Okej, okej, okej.

Kram ?

Andra halvlek:
Att lista mina topp 5, var en bra strategi.
Avskräckande terapi på riktigt. ska tänka på det nästa gång.

Nu klarade jag ännu en Fredag och det känns bra.

Det är skört men det här måste fungera, det SKA fungera

God natt

Absolut bra att avskräcka sig med alkoholrelaterade synder, men också bra att tänka på det positiva man upplever med att vara nykter. Du har skrivit mycket positivt i din tråd, hur du har ork och närvaro med barnen, att de sagt att du verkar gladare, hur du själv känner mer balans i humöret och mer vardagsglädje. Jag får ibland en svacka och känner mig låg och saknar alkoholen som guldkant. Men de svackorna är så mycket lättare att ta sig igenom än vad det var att navigera genom toppar och dalar i ett tilltagande alkoholberoende... Tror du vet vad jag menar...

Det ÄR svårt att hålla nykterheten. Jag kände mig väldigt skör länge. Suget avtar i styrka med tiden. Det blir naturligt att göra andra grejer och det underlättar och blir lättare och lättare. Men, det var inte förrän efter 6 månader som jag kände att jag trillade över en väldigt hög kant där jag på andra sidan kunde känna att det nyktra livet verkligen ÄR mitt nya normala. Har mycket sällan sug efter 6 månader men helt som bortblåst är det inte. inte ännu. Tiden arbetar för oss och vi behöver hålla i och hålla ut.

Kram!

Kennie:
Du har helt rätt i att försöka att tänka positivt är A och O för att klara detta, det hjälper mycket att påminna sig om fördelarna och allt positiva med nykterheten men det blir vissa gånger (som igår) otroligt svårt för mig att se att fördelarna med nykterheten väger över nackdelarna. Då måste det finnas en strategi och i det långsiktiga tänket så har jag allt att vinna på nykterheten, i det kortsiktiga så har jag även extremt mycket att förlora på att jaga rätt på en flaska.

Men det är något som händer i hjärnan, inbyggd stress eller liknande, invanda mönster eller vad man nu ska kalla det som gör att all logik och allt som heter strategi känns avlägset. Då blir det nästan som en panikkänsla i kroppen och i det läget så blev det bra att tänka på de värsta topp 5.
Generellt tror jag mer på att inte gräva ner sig i det förgångna (skuld & skam) utan att tänka så mycket framåt & positivt som möjligt, det som varit har ju varit.
Men som sagt när den där känslan kommer... Ja det är skört och gick bra
Tack för påminnelsen igår! -Det hjälpte faktiskt.

Charlie70: ”Hålla i och hålla ut” är något man hör mycket på nyheterna nu för tiden och det är verkligen en användbar mening både på pandemier och beroende.

Man skulle även kunna säga: Hålla i och hälla ut”

Triggern igår var alkoholfri öl, skrämmande.. Ska hålla mig borta från det substitutet, fungerar inte i nuläget.

Idag är jag väldigt glad att jag höll i och höll ut.

Hoppas att ni får en fortsatt bra kväll

Vi lär oss hela tiden. Vi måste ta reda på vilka som är våra triggers. Försöka undvika att hamna där - och ha en plan B om vi ändå hamnar där. För varje nykter vecka så blir det glesare mellan sugen, och de blir dessutom svagare. Mitt motto är också enkelt i all sin enkelhet. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Om jag hamnar i en jobbig situation kan jag låta mitt intellekt ta kommandot - och inte ta första glaset, hur starkt jag än vill det just då. Jag hoppas det i alla fall. Har inte känt överjävligt sug alls på dessa snart 10 månader faktiskt. Har konstigt nog inte varit riktig nära återfall en enda gång.

Jag tänker att jag ska göra som jag tidigare har gjort med ångest. Min ångest vill att jag ska undvika vissa situationer för att slippa må dåligt. Mitt intellekt vet att ångesten bara blir värre om jag undviker. Så jag utsätter mig och utsätter mig och utsätter mig. Och jag dör inte. Ångesten klingar av efterhand, försvinner till slut. Jag vet det. Med mitt intellekt vet jag det.

Kram ?

Inget sug alls idag. Otroligt trött istället. Tror att man kan känna sig utmattad av suget och stressen den medför? Tröttheten går ju att hantera. Glad att det gick bra denna helg.

56 Gick bra, nu är klockan över 00 och det är nu nr 57. Tittar i backspegeln och gläds över det svåraste men bästa NEJ jag sagt åt mig själv i helgen. Vet att det kan komma fler sådana dagar men ”ett nej är alltid ett nej” och jag väljer att tro att det ska bli lättare i framtiden.

Längtar till det och ska njuta av varenda nykter dag nu och framöver

Det kommer att gå bra idag, inget sug vilket följer mönstret i min logg. Riskfaktorn är ensamhet och invanda mönster när det blir helg. Jag förbereder mig mentalt redan nu på att hantera Fredag och Lördag och lägga upp en plan på aktiviteter så att risken minimeras.
Känns som att jag ältar saker nu men jag blir verkligen rädd när jag tänker på hur nära det var i helgen.

”Ska inte, vill inte, kommer inte”

Det ska gå fortsatt bra!

Smygdrickarn

Bra jobbat och grymt kämpat hittills!
För mig fungerar inte heller något som helst alkoholfritt som ens påminner en alkoholhaltig dryck, utan tvärtom så det som fungerade bäst på mig sist då jag bröt banden med skiten, det var verkligen att gå all in på funlight, mjölk, proteinshakes och allt annat. Kämpa på!

Vad olika det är?
För mig var suget värst i veckorna efter en dag på jobbet.
Sökte avslappning, nedvarvning.
Helgerna ( förutom de 2 första) var lättare, då var jag ledig.

Du kommer att klara helgen galant?
Kram⚘

Jag tror att helgen kommer att gå bra. Har bestämt mig för aktiviteter som innefattar mil med bil .och sista chansen att få skjuta en älg innan säsongen är slut. Kämpa och njut när det är lugnt

Godnatt vänner

Är avklarad med bravur! Imorgon (Fredag) kommer jag att vara trött, ska jobba hårt imorgon. Blir ingen soffa alls utan en lång joggingtur på kvällen. Måste köra dit med bil så då är suget som bortblåst..
ska kämpa vidare.

Smygdrickarn: ska köpa lite proteinshakes imorgon (bra idé)
Kanske även köper någon bar (choklad) för sockret :)

Ha en bra kväll

Kl 20:00 för att vara exakt så firar jag två månaders nykterhet. Det känns otroligt skönt, det har varit en kamp med många tuffa dagar och många enklare.
Känner mig starkare för var dag som går men tänker ändå inte slappna av fler gånger och tro att ”jag är färdig”.
Hemligheten (för mig) är att jag blir aldrig färdig, ställs för ett val varje dag.
Egentligen firar jag att jag lyckats välja för mig rätt varje dag i två månader.