Citrus

Det blev liiite bubbel igår ändå. Hade ju handlat hem innan jag bestämde mig för att sluta. Dömt att misslyckas, eller hur?! Nåja, bara ett glas till maten, för kl ett skulle jag hämta dottern. Men tog såklart ett glas till innan jag gick o la mig. Helt onödigt, kände ju inte ens av det? Men känner mig ändå lite nöjd, för så lite har jag inte druckit på länge...

Börjar om imorgon igen. Nya tag!

Bra du är nykter idag, Soffi! Snart är dag 1 slut ?

Citrus

Viktig reflektion som jag ska ha med mig - tack!

Är så van att lyckas med allt jag gör, på en gång. Men detta känns svårt... imorse tänkte jag ”jag går inte in på forumet igen”, skämdes...

Men ska inte ge upp!

Hur många har lyckats med att ordna till sin alkoholkonsumtion på första försöket? För mig tog det flera år från insikt till att jag nu äntligen har kontroll. Hade det varit så enkelt så hade ju inte Alkoholhjälpen behövts.

Ungefär så var mina sista fyllor också. Drack jag långsamt kände jag knappt någonting, drack jag snabbt och mycket fick jag minnesluckor och kräktes, som en fjortis. Det goa ruset kom aldrig. Vad var det då för mening med att dricka?

Kram ?

Ja, allt är som det ska vara.
Jag klarade gårdagen helt utan alkohol, salut för det!!
Har lyckats sova lite i natt även om jag toksvettats och varit uppe och vandrat flera gånger. Drömt helt sjuka saker de stunder jag slumrat in.
Fortfarande förlamande trött. Luddig i skallen. TÖRSTIG, dricker vatten men vet att den här törsten släpper inte oavsett om jag drar i mig flera liter vatten. Tid. Det går över med tiden. Nykter tid.
-Man mår som man förtjänar?
Njae. Det där är nog en sak som jag måste jobba på. Var inte så förbannat hård mot dig själv.
-Jag har inte haft något val för jag är alkis.
Njae. För mycket offer. Offerkoftan kan bli kvävande varm. Inte bra. (Jo självklart har jag en offerkofta som åker på titt som tätt - det är ju därför jag vet att det är hårfint emellan att den är mysigt skön till att det slår över till kvävande..)

Jag mår som jag mår för att min kropp jobbar för mig nu, jobbar med avgiftning. Det är som det ska vara.

Jag är nykter och det är gott!

Citrus: Du ska vara nöjd! Du drack mindre än vanligt och du ger inte upp. Idag är en ny dag och den kan bli nykter :-). Sen staplar vi dagar på varandra så att det blir många över tid. Men en dag i taget. Ibland en stund i taget. Svårt för oss otåliga som vill fixa allt på en gång. Men det går, jag vet ju det.

Tappad: Nej, så sant, det är inte många som lyckas första gången. Jag har vetat i över tjugo år att jag har en ohållbar alkoholkonsumtion. Minns för kanske 17-18 år sedan, jag satt på en föreläsning om alkoholism - hur man upptäcker om en kollega på jobbet har problem.. Mannen som pratade var nykter alkis, när han beskrev hur det är att vara alkis använde han metaforen "ett stort svart hål inombords" som "tvingar" en att dricka.
Jag kommer ihåg att jag så gärna ville fråga: Hur blev du kvitt hålet, vad fyller du det med nu som nykter?
Men, jag kunde ju inte ställa den frågan, då hade jag ju avslöjat mig....
Frågan kvarstår än idag: Vad fyller man hålet med? (...det blev en lång utsvävning..)
Trots vetskapen om min alkoholism var det först september 2019 som jag gjorde mitt första verkliga försök att bli nykter. "Tvingad" av en läkare som avslöjade mig, eller snarare, skammen fick mig att vakna.
Nu är jag här för egen maskin.

AH: Tack för pepp!

Till alla andra: Jag läser flera andra trådar, vi är ganska många i startfältet nu har jag sett. Blir så glad när jag ser det och önskar alla (inklusive mig själv) all lycka.
Jag kommer och skriver och stötar i era trådar när jag får lite mera ork. Måste bara komma lite mer på benen själv först genom att skriva i egen tråd. Liggande kan man ju inte stötta andra så bra.

Kram!

Soffi. Bra kämpat. Jag tittar flera gånger per dag i din tråd för att se att du är med mig. Så fint att du klarade första dagen när den är så tuff för dig. För mig är det inte lika tungt. Det brukar vara tredje dagen som jag faller genom att tänka " vad är meningen med det här" alla dricker och liknande. Jag behöver lära mig att stå ut med tristessen, som jag vet kommer försvinna. Kram och håll ut!

Först, Tack FinaLisa och Tack Pixie!

Ja, det är verkligen tufft första dagen. Så lätt att skjuta upp beslutet - imorgon ...
Alkisen i mig tycker jag är såå värd lite avkoppling till kvällen, behöver ju vara lite lullig och härligt avslappnad för att kunna sova.
En annan del av mig vet att alkoholen gör att jag däckar bara för att vakna mitt i natten och ligga sömnlös.
Det slutar med att alkisen skriker efter vin, eller ja vad som helst med alkohol. Jag kommer ju att dö om jag inte får något!!
Så rätt alkisen har! Den andra delen av mig vill ju att alkisen ska dö, för den delen vet att alkisen annars kommer att döda mig.

Två sidor av mig som ska samsas om samma kropp och hjärna. Och de önskar döda varandra.
Är det konstigt att det är tufft? Tar enorma mängder energi att hålla ihop som människa och hålla ut, gömma sig i skyddsrummet för att undgå det värsta kriget.

Idag är det något lättare. Jag dog ju inte inatt så då dör jag nog inte av en nykter natt till. Typ.

Ska vila, äta ordentligt för jag får absolut inte bli hungrig så att suget ökar och så ska jag hänga här lite av och till.

Jag håller i. Dag 2.
Och till alla er andra i samma båt - vi håller ihop så att ingen lämnas ensam i kriget.

Kram!

anonym32961

Hej ??‍♀️

Följer dig här. Nu får vi peppa varandra, jag vet att dag 4-5 kommer mitt dealande i huvudet börja, så typ tisdag (och man är ju ledig onsdag...). Var snäll med dig själv, det ska jag försöka vara med mig själv ?

Flyktlinje, jag blir glad när jag läser att du följer!
Men, var beredd, så här på morgonen kan det komma en hel del osammanhängande tankar från mig. Ibland förvillande likt rent svammel :-) ;-). De som följt mig tidigare vet att jag vissa mornar nyttjar chansen att skriva av mig här till fullo, och det hjälper mig massor, speciellt kommentarer och reflektioner från er på hur jag tänker så att jag själv kan börja reflektera lite mer klarsynt.
Idag är en sådan dag.
Gårdagen hasade jag mest runt som en sjukling, behövde det, vila och ta hand om mig själv. Lyckades dock ta mig iväg till återvinningen med en massa lik, kändes skönt att rensa ut dem, och det gav mig också ett bra tillfälle att bli påmind om hur mycket rena alkistankar jag har.
Först: Oj, tre fulla kassar! Och jag som rensade för inte alls länge sedan, hoppas ingen ser :-S.
Sen när jag kom dit så var där flera bilar redan, dock ingen vid glascontainern. Skynda, skynda. Hittade en senapsburk bland flaskorna och fick nästan lust att visa upp den extra "Titta här! Det är inte bara vin- och spritflaskor i mina kassar... När jag åkte därifrån hade jag nästan hjärtklappning...
Reflektion: Som att någon har tid och intresse att bry sig? Nej, lika lite som jag brydde mig om dem som stod vid papperscontainern, ifall de kastade pizzakartonger eller emballage till ny träningsutrustning. Värden snurrar nog inte runt mig...
På kvällen drack jag te och lyssnade på alkispodden. Tur att jag minns lite från mina förra försök iaf. TV och film = vin, podd och ljudbok = te. Tryckte i mig en god del av julchokladen också, min gubbe hade blivit imponerad, så många gånger han gett mig underkänt i godisätning för att jag bara brukar vilja ha en eller två bitar. (Ja, mitt godis finns ju annars i glaset).
Ja, hmm, det där med godis. Gubben min är riktigt duktig godisätare, så duktig att han många gånger sagt åt mig att inte ha för mycket godis hemma för att "han är som en alkis". Ja, han jämför sig själv med en alkis när det gäller godis. Samtidigt så kan han ge mig både vinflaskor och whiskey. Hur kan han inte ha märkt att jag dricker för mycket?? Speciellt som jag har haft vita perioder förut. Det finns ingen som tar en vit period om man inte upplever att man har problem. Senaste whiskey-flaskan kom han med nu på nyårsafton. Borde göra mig av med den, den kommer att bli ett problem. Men hur? Den får inte försvinna för snabbt så att han förstår att jag hällt ut den, eller ännu värre, tror att jag har druckit ur den på två dagar. Naturligtvis borde jag ju be honom ta tillbaka den. Men där står SKAMMEN ivägen. Nåväl, ett senare bekymmer. Fast jag får inte skjuta på det för länge...
Tillbaka till Alkispodden. Så nyttigt det var för mig att lyssna på den igen! Det fick mig att minnas en del från mitt nyktra halvår. Så mycket jag redan förträngt! Alkisen i mig är djävligt duktig på förträngning, tränger undan allt jag vet om att må bra utan sprit för att få plats med sina vinkvällar - och inte minst planeringen av dem som pågår mer eller mindre hela dagarna när jag är aktiv.
Funderar på om jag även borde gå tillbaka och läsa mina tidigare trådar. OJ, vad dubbla känslor jag har inför det!!!
Jag borde i alla fall leta upp min gamla verktygslåda och samla ihop mina verktyg som blivit spridda för vinden. Jag behöver ju dem för att inreda mitt nya rum!
Att tänka att verktygen var odugliga bara för att jag föll förra gången är FEL. Jag hade bara inte en komplett samling än. Så första uppdraget blir att samla ihop mina verktyg och inventera vad som saknas så att jag kan skaffa fler.

Ok, dags att klä sig och åka och träna.
Ja, jag har lite mer energi idag, har sovit något bättre men långt ifrån hela natten. Så jag tänker att om energin bara räcker till en kvart eller halvtimma så för det vara så. Det kommer att hjälpa mig med sömnen om jag tränar.
Blev också glad i morse. Någon har varit snäll och bytt ut fotot ovanför handfatet i badrummet i natt! Igår morse satt där en karikatyr av en alkis. Idag sitter där bara en bild på en tröttmössa.

Kram alla!

anonym32961

Kikar in lite snabbt, nyvaken. Skrattade högt åt senapsburken (igenkänning!). 15 minuters träning är bättre än ingen. Heja dig!

Att skriva att det är kul att du är tillbaka Soffi känns väl fel, men dina morgonhistorier gillar jag skarpt. Glömmer aldrig ditt videomöte på pilatesbollen tex.?. Jag blev förvånad att det ”sket” sig sist men det var väl något verktyg som saknades som sagt. Härligt att du inte ger upp, och hoppar upp på hästen igen!

Kram

Tack Torn! Det där med pilatesbollen hade jag glömt!
Vilken tur att jag gillar att sätta alla knasigheter på pränt, så att man får lite distans och kan skratta åt dem. Nu finns det ju dessutom andra som kan påminna och ge ytterligare skratt. Härligt.

Glädjer mig att kunna ge även dig, Flyktlinje, ett skratt!

Kram

Det slog mig att jag inte är nervös inför att gubben kommer på middag ikväll.

Minnet vaknade över hur nervös jag brukar vara varje gång jag drar igång en ny nykterhet. "VAD ska jag säga för att förklara att jag inte vill dricka vin till middagen???"

Jag behöver ju bara säga att jag inte vill ha.

Hur svårt kan det vara? Han tjatar ju aldrig. Ifrågasätter aldrig. Min bästa och mest älskade gubbe!

Nykter idag och ikväll. Det blir bra.

Citrus

Åt dina härliga inlägg! Tack för dem och hoppas din dag blir fin ?

Tack Citrus!
Och tack till mig själv, som reflekterade över att jag inte var nervös utan kände mig lugn i mitt beslut att inte dricka igår och att jag skrev det här.

Gårdagen gav minsann en del utmaningar.
Jag skulle ju städa. Det startade en diskussion mellan vi kan kalla dem A och S, jag tror ni kan klura ut vilka olika delar av mig det handlar om (lite lustigt att det dessutom är mina riktiga initialer..).
A: Städa nykter? Guuud vad trist, det går ju inte.
S: Japp. Jag har gjort det förr, det går alldeles utmärkt. PUNKT.
Jag minns att det där med att städa nykter var en STOR utmaning i september 2019, men då hade jag ju inte gjort det på typ 20-25 år... Men det går att lära sig. Och nu kan jag.
For runt och plocka, fixa, dammsög och skura golv.
A: Jag MÅSTE ha en städöl!
S:*tänker* ... Ja, jag är ju alldeles varm och svettig av städningen. Törstig naturligtvis. Ett stort glas kall saft skulle sitta fint.
Så tillägg till årets nyordslista blir: Städsaft.
Hann bli både hungrig och jättetrött (ja, krafterna är ju begränsade de första dagarna) innan det var dags att börja laga mat. Insåg att det här är inte bra...
A: Åh så gott, nu kan jag få ett glas kockvin!
S: Nej.
A: Men bara ett glas, det piggar upp.
S: NEJ. Här, ta en morotsbit och knapra på, det är bara hunger.
Dukade. Öh, vilka glas ska jag ta? Jag ska ju dricka alkofri öl, men vad vill han ha? Men har jag inte... Jodå, jag hittade en "krisgömma" med 3,5-öl. Sedär ja. Nåväl, det var ju ändå bra, nu får gubben kompisdricka öl med mig. Ställde fram ölglas.
Gubben kom och när han såg dukningen utbrast han i ren bestörtning: INGET VIN?!?
(Nej, han har inga problem med spriten. Han dricker sällan mer än två glas och bara till helgen. Nu var det ju "lördagmiddag" fast på en söndag. (Ja, vi äter lördagsmiddag varje helg, men det händer att lördagen får flytta till fredag eller söndag om det passar bättre). Och jag ger mig inte in i beroendediskussionen, inte nu iaf, om man är beroende även om man dricker endast mycket små mängder.)
S: Nej.
G: Men varför då? Mår du inte bra?
S: Nej, jag mår inte helt bra och vi har ju druckit vin jul, mellandagar och nyår. Det räcker för min del nu.
G ser jättebesviken ut.
S: Det finns en liten flaska bubbel kvar sedan nyår, du får gärna det om du vill. Tror det passar bra till fisken.
G: Men ett glas kan du väl ta, jag vill inte dricka ensam.
S: Nej, jag dricker öl. Men jag har inget emot att öppna den här flaskan till dig.
Gubben vänder sig besviket bort. Jisses, ifrågasätter han? Ska det bli en diskussion av det här? Kände mig dock fortfarande helt lugn. Inte alls som vanligt när jag är rädd för att komma in på en diskussion om mitt drickande eller icke-drickande, då brukar hela mitt inre vibrera av rädsla och skam.
S: Vill du hellre ha rött vin så finns det.
G: Lyser upp. Ja, men det blir ju en halv flaska över då..
S: Den spar vi till nästa middag.
G: Ja, och då delar vi den lilla och resten av det röda.
Det fick han inget svar på... Jag serverade honom bara ett glas rött och kände en enorm lättnad över att jag stod fast i mitt beslut att inte dricka. Hans besvikelse handlade lika mycket om att han förväntat sig, kanske tom verkligen längtat efter ett glas rött. Bara en del handlade om att jag inte ville sällskapsdricka.

Varför skriver jag det här?
Jo, för att jag behöver spara minnen av när jag lyckas också. Lite pepp-filmer och inte bara avskräcknings-filmer.

Jag kan om jag vill!
Det går tom att dricka te till en film tillsammans med en som dricker vin :-).

Dags att starta dag 4.
Lägger till "att göra listan" idag:
Häll ut 3,5:orna. De är för falska att ha hemma. A kan få för sig att "en folköl räknas väl inte"...
Kanske ska jag även "råka spilla ut" den där halva flaskan rödvin som står på bordet...

Håll i, håll ut och häll ut.

Kram!

Soffi. Starkt av dig! Vet inte riktigt om jag klarat den middagssittningen.
Jobbig dag i går enligt mig. Men så skönt att vakna idag. Är ledig och ska... städa? ?