Jag kan bli så trött på mig själv när jag läser mina allra första inlägg här på forumet förra hösten då jag ville dricka kontrollerat. Max 4 glas fredag och lördag, totalt 8 glas per vecka. Inget mer. Gav mig ingenting. Blev inte ens lullig av en hel jävla liter vin per kväll (stora glas). Så det kunde liksom kvitta.

Sen spårade det ur några månader. Rejält. Igen. Och sen fick jag nog. Jag behöver inte testa fler gånger om jag kan dricka kontrollerat, jag har insett att jag inte kan det. Jag är helt färdig med alkoholen, den romantiska bilden av alkoholen är sönderstrimlad för mig.

Och det är dessutom tusen gånger lättare att avstå helt än att försöka dricka kontrollerat. Vi är friska från vår ”sjukdom” så länge vi låter bli att ta det första glaset.

Kram ?

Jag funderar en del på det där med helnyktert eller inte. Det finns ju seriösa beroendemottagningar som arbetar enligt modellen att det går att lära sig behärska sitt drickande. Även studier som bekräftar att det är så, och här på Alkoholhjälpen fick jag till exempel bedömningen att jag borde ta tre månaders alkoholstoppet, för att sedan lära mig att dricka måttligt. Sen förstår jag också att för många fungerar det inte med måttlighetsdrickande. Men de flesta som valt att vara helnyktra har nog behövt förstå det genom egen erfarenhet.. Sen förstår jag er önskan att andra ska slippa gå igenom tuffa återfall som hade kunnat undvikas. Men jag tänker också att det är lättare att ta av på den nyktra stigen om man inte pressar sig själv att avge nykterhetslöfte för alltid. Själv är jag en hängiven anhängare av gråskalor, i min värld är det sällan svart eller vitt..

Problemet blir ju när alla vi som är a-beroende luras att tro att det kan gå att dricka kontrollerat..Utan att överdriva så känner jag ett 80-tal personer som prövat att dricka kontrollerat..Ingen har lyckats..De flesta har dött eller lever i ett missbruk, med allt vad det innebär för barn och andra familjemedlemmar..Dom som klarat sig bra är dom som lever nyktert..Sååå..Jag vill aldrig pröva att leva med ett kontrollerat alkoholintag.Jag har provat klart!! .Lika lite som jag vill leva i något kontrollerat missbruk över huvud taget..Men som sagt..Alla får välja sitt...???..Kram..?

Grattis Torn till ditt år.
Angående Kontrollerat drickande eller inte så är jag inte heller lika svartvit, gillar också grått. Men det är klart att när AH började skriva här om att dra ner på drickandet genom att hälla i sig 4 stora Glas per helgkväll, då tänkte jag också att det var dömt att misslyckas, men man måste ju börja nånstans och jag tror att olika metoder kan fungera. Vi har olika dryckesmönster, har druckit av olika orsaker och med olika mål. Om man ska undvika riskdrickande är det högst 9 glas vin per vecka för kvinnor och högst 3 glas per gång. Och då är det nog inte tänkt att man ska hälla i sig alla tre på 30 minuter, utan under en kväll. Och det är små glas man pratar om. Det man undviker är berusningen och har man druckit för att uppnå just detta är det såklart meningslöst. Har ett glas alltid lett till jättefest så är det också svårare att dricka kontrollerat. Dricker man på känslor, på ensamhet eller för att sova finns bättre alternativ. Och många som planerar ”kontrollerat” drickande planerar ganska stora mängder, men även det fungerar kanske ibland (Kjell Olov Feldt) även om jag är skeptisk till deras mängder. Kort sagt, vi är olika och helnyktert är kanske lättare ibland, men jag tror att alternativa vägar också kan fungera när man är medveten om sina avsikter med drickandet.

Glömde säga grattis till året Torn, det är en inspirerande resa du gjort! Apropå på det Miss_Lyckad skriver så håller jag med om att det finns en risk att många luras att tro att de ska klara måttligt drickande bara för att vissa andra gör det. Därför vill jag förtydliga mitt tidigare inlägg: Beroende mottagningen Riddargatan 1 framhåller att kontrollerat drickande verkligen inte fungerar för alla, och ofta rekommenderar de helnyktert och arbetar med återfallsprevention. Men i en del fall där beroendet inte gått så långt, kanske fortfarande ligger på riskbruksnivå och inte fullt utvecklat beroende, går det att hitta andra alternativ. Om man känner sig osäker på sin egen status så tycker jag att det är en bra idé att kontakta en beroendemottagning för bedömning och stöd.

Alla har vi ju olika uppfattningar om när man är beroende, och om det går att dricka kontrollerat osv. Jag har förståelse för det. Tror dock att de som väl hittat hit och startat en tråd är mer beroende än andra, och att det är extra svårt att få till ett kontrollerat drickande som håller i längden ( resten av livet) för oss. Det finns alltid en risk att beroendet blir värre igen. De som bara är lite beroende tänker inte på det, och hittar aldrig hit. Dock finns även risken att deras beroende blir värre om 5, 10 eller 25 år. Därför blir jag extra glad när någon hittar hit i ett tidigt skede i 25-35 års åldern. Min tröskel för vad jag anser vara ”beroende” är ju låg som vissa av er vet. Eller hur Kennie.?

Den här inställningen som jag har nu kommer av att jag helt enkelt aldrig har mått så här bra. Jag har ju aldrig varit helnykter tidigare och därmed aldrig fått uppleva det.

Men som sagt, det är jag det.?

Tack för grattis!? Det är ju dock först i morgon jag firar 1 år. Men jag lovar att inte supa till i kväll.?
@miss lyckad, oj, jag såg nu hur många hjärtan jag fått. Det är såklart jätteroligt! Tack alla! Kan nog bero på att jag har varit väldigt aktiv här under året som gått. Tror jag som mest varit ifrån max 3-4 dagar på raken. Det har forumet har betytt megamycket för mig. ?

I morgon flyttar jag min tråd till det vidare livet. (Jag startar inte en ny) Om det är någon här på ”förändra” som undrar något, vill ha tips eller råd så är det bara att skriva i min tråd. Och glöm inte, skäms inte för något, var stolta!

Kram ? /Torn

Och håller med om den ? Att man har ett beroende om man inte utan vidare kan dricka något alkoholfritt istället. Att det ska vara lika oviktigt om det blir alkohol eller alkoholfritt som om man var inställd på bearnaisesås till grillmaten men det blev tzatsiki istället. Också gott, liksom. Så länge alkohol har en annan laddning än vilken annan dryck som helst så finns det något i relationen till den som skaver..

Vill bara säga ett stort stort Grattis t ett år i nykterhet??Ett år som jag tror du har njutit av hela tiden??

Å när jag tänker på dig...så tänker jag på fiske och renovering...??

Kram❣️

Som vanligt är jag kvällspigg och kan gratulera dig så här strax efter midnatt!

Grymt bra är du ? En sann inspiration för väldigt många här på forumet, och det känns väldigt stabilt att följa dig i hasorna. Om tre dagar OCH EN MÅNAD är det min tur att bli ettåring ?

Kram ?

Ja då har jag flyttat hit till det vidare livet. Jag ville förändra klart mitt drickande, och det kändes viktigt att få uppleva jul och nyår nykter. Det var underbart!? Men samtidigt känslosamt att vara helt klar i huvudet och fira med mina älskade barn och hustru. Det kändes stort och ofantligt skönt. Minnet av hur det var 2019 gjorde sig påmint, aldrig mer alkohol för mig, YES!?

Ett år nykter i dag, det känns overkligt på något sätt. Jag skulle egentligen jobba i dag, men tog ledigt för att fira denna dag. Min strategi för att nå hit har i grunden varit: Det som är gjort är gjort och kan inte bli ogjort. Se positivt på saker och framtiden. Allt löser sig, inte oroa mig i onödan. Sköta om mig själv och göra roliga saker. Vara stolt över att jag är nykter och inte skämmas. Anta utmaningar och nå mål. Helt enkelt njuta av livet som det är, och vad man gör det till.

Tack för grattis Varafrisk, jag kommer att sakna dig, Gör vad som känns bäst för dig, men känner du för att skriva här på forumet så skriv, bara skriv! .?. Andrahalvlek, min flockmedlem, vapendragare och skrattkompis.? Tack!?

Och Kennie, du kom ihåg helt rätt om hur jag ser på alkoholberoende. Alltid lika bra och kloka inlägg och kommentarer från dig!?

Nu lever jag vidare här. Livet leker!

Kram

Både till ett års nykterhet och flytt till Det vidare livet. Här/där passar du perfekt nu. Bra jobbat. ?

Kram

Minns inte när jag flyttade till Det vidare livet..Men vet att jag ville göra det när jag kände mig tillräckligt stabil..?Jag tycker du har stått stadig i stort sett hela tiden..Sådana som dig, är bra att ”ta rygg på” för nya..?..En varm och välkomnande kram..???

Tack alla fina!? Det har gått överlag bra tycker jag, men det första halvåret var ju bitvis kämpigt såklart. Det var en rastlöshet och ” något” som saknades som gjorde sig påmind periodvis. Det jag gjorde vid sådana känslor var att köpa läget och göra något åt det. Dvs inte sitta och ”lida” utan sysselsätta mig. En fisketur, promenad mm. Och att tänka positivt var viktigt. Negativa tankar vet jag att jag inte mår bra av. Se möjligheterna och inte problemen. Förr försökte jag fly problem genom att dricka, och det vet vi ju alla att det bara hjälpte för stunden, för att i förlängningen göra allt värre. Tänk att det skulle ta så många år att fatta detta.?

Men efter första halvåret har det gått som på räls. Så tacksam att jag hade tålamodet och järnviljan som krävdes.

Nu snöar det här, och jag ser fram emot att äntligen få skotta lite. Det kom ingen snö alls förra året, så jag har aldrig skottat snö nykter.?

Kram

Aldrig skottat snö nykter? Du skojar? Var du alltid lite på pickalurven när du skottade snö ? Då hoppas jag att du får massor av snö! Du kommer att ta i lite extra, göra lite mer. Det är spännande med snöskottning, man blir liksom aldrig klar, det finns alltid en hörna man kan fixa till lite till.

Snö har jag skottat i parti och minut faktiskt - nykter. Det gjorde man ju direkt efter frukost oftast. Jag har aldrig upplevt så mycket snö som när jag bodde i norra delen av det här länet, som ligger mycket högre över havet. I Gbg var det glest mellan snövintrarna. Men nu sa dottern att de hade -5 och att det kom lite snö.

Jag hoppas att det ska snöa här också, men idag har det bara regnat. Jag älskar snö, det blir så vackert. Snö på trädgrenar är som finaste konstverket, solen som glittrar i snön, och allt det vita böljande orörda som täcker allt brunt, grått och smutsigt. Den typen av snö fick jag uppleva i byn jag bodde i tidigare. Här i stan blir det direkt slask och smutssnö. Men då får man lämna stan och ta sig ut i skogen och njuta av allt det vackra!

Kram ?

"Dansar aldrig nykter" har man ju hört talas om men att aldrig skotta nykter var något nytt för mig! Håller tummarna att ni får riktigt mycket snö för dig att öva på Torn!

Kram!

Jo, jag har ju skottat snö nykter, men inte utan att alkoholen fanns i tankarna. Fasen vad gott det hade varit med en öl typ. Och oftast väntade jag med att skotta tills jag kunde dricka. Tyckte det var för jobbigt utan alkohol i kroppen.?Jag gillar också synen av snö, dottern gav sig helt lyrisk ut och skulle åka pulka på de få centimetrarna som kommit i morse. Det är något speciellt med snö.?

Kram

Smyger in och gratulerar dig.⚘⚘?‍♀️?
Så fint att du trivs och det måste kännas bra att du kan vara den du vill vara som man och pappa och som dig själv?
Kram Pilla