Det är skönt att vara tant, tycker jag. Många fördelar, man får ta lite plats, säga vad man tycker , bli mer respekterad på nåt sätt. Sedan får man ju använda broddar oxå, utan kommentarer, bara en sån sak?. Ha en bästa dag

Egentligen är jag en stolt tant. Dels väljer jag bekvämlighet framför flärd i alla lägen, och dels vågar jag vara en sanningssägare i alla lägen som känns viktiga för mig. Och jag blir lyssnad på. Tänkte skriva ”faktiskt” först, men det vore att dra ner min egen självbild lite i smutsen.

Kram ?

Ikväll byter yngsta dottern hem och kommer till mig i lägenheten. När hon byter hem äter vi ihop alla tre. Det blir oftast hämtmat. I dag kinamat.

Hämtmat är kinkigt om man ska äta antiinflammatoriskt. Men jag tänker att om jag äter biff med broccoli, och skippar riset helt, så är jag safe.

Dotterns favvoställe annars är McDonalds, så där äter vi nog imorgon. Men de har en jättegod sallad med kyckling och belugalinser, så det känns också safe. Äta sallad på McDonalds? Snacka om tantvarning!

Kram ?

PS. Och när man är lite trött och felaktigt beställer ”friterat fläsk” men direkt blir rättad, för det är väl friterad kyckling man vill ha? Helt rätt, fel av mig. Då är man stammis ? Och det är förstås dottern som ska ha friterad kyckling. Varje gång.

Det fick jag ihop idag på mina tre promenader, morgon, lunch och kväll. Snorkallt ute, men man ångrar aldrig en promenad!

Mitt första zoom-möte med praktikanterna idag gick kanon också. Vi fick lära känna varandra lite och jag kunde tråckla in dem i två programvaror när de delade sin skärm. Frid och fröjd. Sen stötte vi på lite problem, men det får bli måndagens problem. Jag har bjudit in vår IT-tekniker till zoom-mötet på måndag morgon också. Vi två jobbar bra ihop, han kan tekniken bakom och jag kan programvaran - och tillsammans brukar vi fixa det mesta.

Kosten går bra också, ikväll åt jag enbart biff och broccoli till middag och skippade riset helt. Heja mig! Bryr mig inte om att festa till det med choklad nu på helgen ens, jag vet ju att det bara väcker mersug. Precis som med alkohol. Står det en godisskål på bordet så kan jag ignorera den utan problem om jag helt låter bli att ta enda bit. Äter jag fyra-fem bitar så är det kört - då kan jag inte sluta äta förrän skålen är slut. Känns det igen?

Det innebär inte att jag aldrig ska äta choklad igen, men just nu låter jag bli eftersom jag känner att jag har ett flow med kosten. Det är inte ett dugg synd om mig, jag mår bra. Riktigt bra. Med den känslan går jag in i helgen ?

Kram ?

Jag vet att du inte tycker det är så viktigt med vikten, utan att det är bättre kondis du är ute efter i första hand. Men har du vägt dig ännu? Du bör ju gått ner en del i vikt nu. Eller går du enbart på hur tajt byxorna sitter.? Personligen tyckte jag det var en källa till motivation för att fortsätta med ”sunt levande” när jag såg att vikten gick ner.

Härligt med broddarna! Halka är inget som stoppar oss nu. ? Jag var ute på en löprunda nyss och det var nytt rekord i kyla för mina löprundor. Minus 9 grader. ?

Kram

Jag har inte kollat men mer än fyra-fem minus har vi nog inte. Men att det bara är minusgrader liksom efter den milda hösten/vintern känns oerhört märkligt. Kul är det med snön i alla fall, det är härligt att se ungarna häromkring åka pulka!

Den första veckan i januari vågade jag inte väga mig. Men jag vägde mig i måndags och det känns som vågen lär visa några kilo minus sen dess, fortfarande mest vatten förstås. Det är märkligt hur mycket vätska som kolhydrater binder. Läste någonstans att 1 g kolhydrater kan binda 4 g vätska. Men den största fördelen med att skippa snabba kolhydrater är att jag helt slipper sötsuget och då kan jag orka en längre period.

Och jag räknar inte kalorier utan jag ser till att äta frukost, lunch och middag plus mellanmål förmiddag och kväll. Är aldrig direkt hungrig, inte heller proppmätt. Jag äter bra mat - mycket bönor och linser, väljer fågel, fisk och veg framför rött kött, och äter mycket mer grönsaker än tidigare. Oftast nötter som mellanmål och smoothie på spenat, hallon, blåbär och kryddad äppelmust varje kväll. Skippar allt som innehåller socker, vitt mjöl och mjölk helt. Har till och med havredryck i kaffet.

Det första delmålet var absolut att få igen vinterbrallorna ordentligt, pust. Nu ska jag se till att de byxorna slackar lite helst också innan vintersäsongen är över. Och kondisen har förbättrats enormt, vilket också kan förklara att jag känner mig så mycket piggare. Det är nog omöjligt att avgöra vad som är den avgörande pusselbiten, allt hänger ihop liksom.

Kram ?

PS. Jag bryr mig om vikten eftersom jag vill ha ett bra och aktivt liv länge, och min vikt begränsar mig. Huvudsaken hela tiden är att må så bra som möjligt. En sund själ i en sund kropp ?

I natt har jag lånat ut min tyngdfilt till yngsta dottern. Jag vill att hon ska prova om hon trivs med den, i så fall köper vi en likadan till henne också. Hon var nöjd vid läggningen ”Åh, vad mysigt”. Får se vad hon säger imorgon. För egen del känns det väldigt tomt i sängen ikväll ?

Efter att ha läst på om antiinflammatorisk kost inser jag att radikala grepp krävs i hennes kosthållning. Autism är ju en del av hennes handikapp, och enahanda mat har präglat hennes liv. Som liten matvägrade hon helt i perioder, för att sedan leva på hotdog i några år och så vidare.

För tre-fyra år sen fick hon rejäla problem med magen. Toaletten får skuras några gånger per dag. En undersökning med koloskopi konstaterade inflammation i tarmen, men tack och lov ingen cancer. Hon tar immodium två gånger per dag. Hjälper lite, men inte fullt ut. Hon har nyligen genomgått en vända med medicin, antibiotika av något slag, under flera veckors tid. Hjälpte inte. Nu ger vi upp medicinförsöken.

Så ikväll har jag börjat ge henne en kapsel med mjölksyrebakterier och en tablett med fibrer. Ska i helgen också introducera ett äpple i klyftor att äta varje kväll framför tv/padda. En sats med syrad vitkål ska jag också göra i helgen. Den ska sen stå och jäsa i rumstemperatur i en månad, och sen kan den stå i kylskåp i flera månader. Hon gillar pizzasallad, så möjligen kan hon acceptera syrad vitkål. Vi får se. Tjurskallig är hon också nämligen. I övrigt är hennes intag av frukt och grönsaker minimalt. Några bitar röd paprika och några små tomater ibland bara.

Det känns viktigt att introducera några nya bra kostrutiner innan hon flyttar, och sen får personalen på boendet fortsätta den resan ihop med henne. Boendet ska ha tema kost och rörelseglädje, och det bådar gott för framtiden. Övervikt är ett oerhört stort problem inom den här gruppen, så också för min dotter. Vi kan ha samma storlek på kläder numer, vilket är riktigt skrämmande eftersom hon bara är 21 år.

Kram ?

Så idag åker vi och köper en likadan till dottern så att jag får tillbaka min. Köpt på Mio för 499 kr på rea, väger 5 kg och är sydd i mjuk plysch i en snygg beige färg. Den blir perfekt både på natten och slängd över sängen dagtid som ett överkast. Vi har beställt en ny säng på Möbelmästarna till henne, 160 cm bred. Hon valde svart stoppad gavel. Beige överkast blir snyggt till det.

Idag lämnar vi också in hyrgranen Julius till blomsteraffären, allt annat juligt här hemma har ju redan flyttat ut. Vi får se om det blir en tredje jul ihop för oss nästa år. Han lever än i alla fall. Hoppas att kontrasten mellan värmen inomhus och kylan utomhus inte får honom att tappa alla barr i rena förskräckelsen.

Annars blir det lite flyttdag idag. Dotterns möbler har kommit till Jysk så vi ska möta hennes pappa där och lasta släpet med möbler och åka för att mellanförvara möblerna. Har vi tur har sängen levererats också. Det känns mer konkret för varje dag, att hon faktiskt ska flytta. I slutet på nästa vecka har jag fått besked om att vi kan skriva kontrakt, och sen ska jag direkt ansöka om bostadstillägg till henne hos FK.

Vi har också fått en tid för studiebesök på boendet i slutet av februari. Dottern behöver konkret se vart hon faktiskt ska bo. Hon behöver se hur det ser ut just nu, och vi behöver prata om var säng och soffa ska stå. Jag har också börjat prata med henne om att hennes bästis ska bli granne med henne, men det känns inte som hon förstått det riktigt. Vi har hela tiden trott att det ska bli så, men har inte vågat prata om det förrän nu när det är bestämt att de båda två har sökt och fått lägenhet på samma boende.

Miljonvinsten blev plötsligt en mångmiljonvinst ? Av sex boende vet vi tre andra säkra, som vi känner sen dotterns skoltid och en av dem är dotterns bästis som sagt. De andra är precis som dottern sociala och pigga på alla möjliga hyss och upptåg. De kommer att ha så roligt ihop att hon aldrig vill komma hem till mig och sin pappa igen, ens över en helg.

Mammahjärtat spricker nästan av tacksamhet. Tacksamhet över att min yngsta dotter genom boendet kommer att få förutsättningar att få ett fortsatt riktigt bra liv ❤️

Kram ?

Ja minsan, där är det full rulle minsann. Fast full på ett bra sätt?
Kommer bli så bra med flytten. Och så bästisen! Kunde ju inte vara bättre ju. Hm, bostadstilläget gör stor skillnad i ekonomin!
Jag har också mycket att göra. Känns bra!?
Have a great day. Bamsekramar??

"Hygranen julius", se där! Då lärde jag mig något helt nytt i dag också. Riktigt smart, för visst är det galet slösigt att kapa granar o slänga dem...

Ha en fin dag!

Så fint med din dotters stundande flytt, och sånt flow du har med mat och promenader (av nån anledning har jag så svårt för ordet kost...)
Jag traskar mina 10 000 steg eller mer, om jag är konsekvent med det så går jag ner i vikt. Det är när stegräknaren står på 627 som jag vet att jag blir tröttare/hungrigare/mer sugen på onyttigt. Jag äter bröd på helgen men annars rysk yoghurt och bär/apelsin. Dessvärre har jag svårt att avstå min skål med glass men när jag gör det så märks det direkt. Ska försöka hinna med en premiärtur löpning imorgon, min dröm att komma igång med något som jag vet ger mig energi och gott humör. Kram ?

Idag ska jag planera, handla och tillaga veckans mat. Nu ska dotterns matpreferenser in i leken också, men det brukar funka att lägga till och dra ifrån. På ett sätt är jag van vid att alltid ta hänsyn till hennes egenheter. Nu ska jag bara addera mina egna egenheter också.

Dottern gillar till exempel inte sås eller grytor. Hon har ketchup till allt utom tunna pannkakor och pizza. Hon vill ha maten tydligt uppdelad på tallriken i lagom stora bitar för att kunna sticka gaffeln i bitarna och äta en sak i taget. Godast först. Friterad kyckling först och sen riset. (Ris och idealmakaroner är undantagen från sticka-gaffel-i-maten, och pastalåda och fläskpannkaka är undantagen mot äta-en-sak-i-taget.) Tydligen väldigt vanligt inom autismspektrat. Så jag brukar lägga undan tex stekta korvbitar till henne innan jag gör korv stroganoff.

Jag är väldigt van vid att planera måltider utifrån dotterns behov. Nu behöver jag bara addera mina egna behov fullt ut. Idag tänkte jag mig stekt och välkryddad kyckling till oss båda. (Mycket antiinflammatoriska kryddor.) Hon får pasta till sin kyckling och jag ska ha avokado till min, enligt ett recept jag hittat. Jag tänkte köpa tärnad avokado och blanda ner bland kycklingbitarna helt enkelt (låter skumt, men jag hoppas att det är gott). Lax blir basen till veckans andra måltid. Lagar man mycket mat behöver man inte laga mat så ofta.

Utöver det ska jag tvätta, och sen hjälpa min mamma städa bort julen. Och sen ska jag göra syrad kål till dottern och kombucha till mig själv. Den förra satsen kombucha tog sig aldrig, men nu har jag köpt en kombuchasvamp och tänker göra ett nytt försök. I förra satsen fick jag ”startvätska” enbart av min kompis, ingen svamp. Men jäsningsprocessen hade kommit av sig så det bildades aldrig någon ny svamp och jäsningen blev ytterst blygsam. Orsaken var nog att hon hade flaskan med vätskan som jag fick i kylen, har jag kommit på nu i efterhand. Man lär sig nya saker hela tiden.

Mellan allt detta ska jag få till promenader på totalt minst 12.000 steg. I mitt promenadtempo motsvarar det cirka 120 min, det vill säga 2 timmar. Igår löste jag det med en längre och en kortare promenad. Så får det bli idag också. En längre promenad direkt nu efter frukost, och en kortare ikväll när allt annat är gjort. Lyssnar på en jättespännande ljudbok (”Broder Jakob” av Emelie Schepper) så jag längtar nästan till promenaderna av den anledningen också.

Ja, det är tur att jag är nykter om jag ska hinna och orka med den här söndagen ?

Kram ?

Mina planer är alltid glädjekalkyler. Jag hinner inte allt jag vill. Det är okej. Då måste man prioritera. Prioritera betyder välja BORT.

Idag prioriterade jag promenader (16.206 steg totalt), planera veckans måltider och handla, städa bort julen hos mamma, tvätta och ta 30 min höneblund i eftermiddags.

Jag valde bort kombucha, surkål och laga mat. Dottern ville ha räkmacka till middag och jag hade kvar tomatsoppa och kikärtsbiffar i kylen.

Nu är jag trött i kroppen och hoppas somna gott. Så lite som 30 min höneblund brukar inte påverka nattsömnen. Det är mest ren njutning och omstart av hjärnan.

Kram ?

Yngsta dottern är väldigt beroende av coca cola. Hon smyger och smusslar för att få sin drog. Här hos mig kan hon gå och handla själv.

Jag och hennes pappa har bestämt oss för att seriöst införa coca colainstruktioner. Ännu något som vi vill etablera och som boendet får jobba vidare med.

Hennes pappa la grunden förra veckan, nu är det min tur. 6 burkar totalt fre-sön är tillåtet. Ingen cola alls mån-tor. Lite tjurigt är det, klagas en del på huvudvärk.

Men hon är så duktig! Sparar på colaburkarna så hon hade två kvar till ikväll. Dricker annars mjölk. Jag är så stolt över henne ❤️

Hennes tidigare intag var minst 10 burkar på helgen och 4-5 halvlitersflaskor under resten av veckan. Hon tar alla chanser att köpa och dricka cola.

Det svåra med tanke på hennes utvecklingsstörning är ju att få henne att förstå varför hon ska göra vissa saker eller inte. Men säger man att magen mår bra av mindre socker/coca cola så är hon ändå motiverad.

Hon är av förklarliga skäl väldigt trött på sina magproblem. Hon äter gladeligen dagligen en stor kapsel med mjölksyrabakterier och stor tablett med fibrer ”för magen”.

Nu ikväll har jag introducerat ett äpple i klyftor framför tv:n. Också ”för magen”.

Nu gäller det att hålla i och hålla ut helt enkelt. Låta de goda bakterierna göra sitt jobb i tarmen.

Kram ?

När jag läste din söndagsplan så tänkte jag: Jösses, hinner/ orkar hon verkligen med allt det på en dag.? Jaja, det är ju skönt att du tar det med ro och inte tänker mer på det, det kan ju fixas senare.

Oj, det var inga dåliga mängder cola din dotter har konsumerat.? Det är nog bra att ni har tagit tag i detta innan hon flyttar. Över 16000 steg! Shit, jag har vandrat på isen hela dagen men kom inte ens upp i 8000 steg. Ingen löprunda i dag heller. Men, ingen ko på isen trots allt som jag brukar säga.

Kram ?

Hade en del krångel med magen förr..Förmodligen för mycket socker i form av alkohol..Började käka probiotika..Magen blev bättre..Upptäckte när jag slutade dricka, att magen blev jättebra, framförallt om jag undviker läsk..Behöver inte probiotika längre, men boostar mig ibland..D-vitamin och blåbär äter jag fortfarande..Omega vintertid..Tror läsk är riktigt dåligt i för stora mängder..Släcker inte törsten heller..Lätt att bli beroende då..Bra att din dotter trappar ner..Kram???