@TappadIgen Det var en bra och tänkvärd fras! Här har min nykterhet gjort en enorm skillnad. Förr kunde jag stressa upp mig för småsaker så det stod härliga till. Och det enda jag trodde hjälpte var mer alkohol. Nu hinner jag knappt bli småirriterad förrän jag lugnar ner mig. Som i dag tex, när stödbenet till badtunnesläpet gick sönder när vi skulle åka hem. Frugan fick panik, barnen började bli oroliga, men jag tänkte bara helt lugnt. Hmm 🤔 detta löser vi enkelt, bara att åka i väg till Jula och köpa ett nytt. Inga problem, lite fördröjd hemresa, men vem dör av det. 😅

Det som är bra är att mitt coolare sätt har mer och mer smittat av sig till resten av familjen. Det gäller på jobbet också har jag märkt. Ha det bra!

Apropå diskussionen här på forumet lyssnade jag faktiskt på podden ”This Naked Mind” häromdagen. De svarade bland annat på frågan om man kan dricka kontrollerat eller inte. En av deltagarna, tillika nykterhetscoach, sa att hon i många år trott på ”moderatemyth”, men att hon till slut valde att sluta dricka helt. Hon slutade kämpa och först då blev hon ”liberated”.

Annie Grace hävdar att det visst går att dricka kontrollerat. Det kräver dock mycket energi, men vi är vuxna och får fatta våra egna beslut. Stämmer väldigt väl med min egen uppfattning.

Grace har samlat den fakta och forskning som finns på ämnet i en e-bok som heter ”Can I Moderate”. Boken kan man ladda ner gratis på sajten med samma namn med ändelsen .com

Jag har laddat ner boken i min e-post och tänker läsa den. Inte för att jag umgås med tanken på att dricka kontrollerat alls, utan mer för att lära mig mer. Få fakta bakom min inställning att det är snudd på omöjligt att dricka kontrollerat över tid, och att det i så fall krävs enorm självdisciplin/kontroll.

För mig personligen är alkohol numer en icke-fråga. Ingenstans inom mig finns en längtan efter alkohol - och precis som Torn har jag kommit dithän att jag skiter fullständigt i vad folk tycker om att jag inte dricker alkohol.

För varje vecka som går är det någon mer IRL som får veta, och jag får bara positiva ord och ryggdunkningar tillbaka. Senast i tisdags berättade jag för min chef, och det var noll skam i det. Jag säger att jag har slutat dricka för att förbättra sömnen och min psykiska hälsa, och det är ju helt sant.

En annan chef som jag jobbar med, vars företag betalar en del av min lön, berättade jag för under en coronalunch för några veckor sedan. Han berättade att han hade det stökigt privat och att insomningstabletter och vin var hans enda sätt att få sova överhuvudtaget.

Då berättade jag om min resa, både med insomningstabletter och vin. Att tabletterna liksom vinet har en lätt narkoseffekt så att man blir sövd snarare än får sova riktigt. Att hjärnan inte får göra sitt jobb som den ska under nattvilan, dvs städa och organisera, och att tabletterna på mig hade effekten att hela nästa dag kändes lite som ett töcken. Han lyssnade, men sa inte så mycket.

Igår pratade vi igen. Han mådde lite bättre, kände sig lite stabilare. Och han slutade med insomningstabletter direkt efter vårt samtal och vinet har han dragit ner på rejält. Han använder det inte som sömnmedel längre - och han har börjat sova lite bättre.

För mig känns det oerhört bra att mina erfarenheter även kan hjälpa andra IRL också.

Kram 🐘

Vad härligt ni har haft det Tornfamily..👨‍👩‍👧‍👦..💕..Känner igen det där med tålamod..Har fått väldigt mycket av den varan numera..Även att oftast tänka positivt..Så till den milda grad, att sonen sa till mig häromdagen”Mamma, det är bra att du är så positiv, men ibland kan vi väl bara säga att det var jäkligt tråkigt, och att livet suger, just nu!” 😬..Absolut sa jag, men det är lättare att leva om man ser livet från den ljusa sidan..🌼..Sen har jag / bröder, den ena dricker fortfarande, den andra har som jag blivit nykter..Det märks en enorm skillnad på deras hantering av stress..Den nyktra brodern har jag inte sett arg på väldigt länge..😁😁..Kram..🍃🫐🍃

@miss lyckad skrev:"det är lättare att leva om man ser livet från den ljusa sidan."

Det märker jag också. Jag var positiv innan, men nu är jag gräsligt positiv. Nästan påfrestande positiv för min omgivning 😉

Kram 🐘

Underbart bra skrivet Andrahalvlek😍 Jag är helt och hållet med på allt det där. Det är härligt att du och miss lyckad och flera andra som förespråkar helnyktert hänger kvar här.🥰

Kram

Jag har själv ett tag funderat på att göra ett eget inlägg i debatten som blev, men jag har väl varit tveksam till om jag egentligen kan bidra med något och tillfället har väl aldrig känts rätt. Det kanske är fel att jag gör det här som svar på ditt inlägg @Andrahalvlek om det i din tråd och förmodligen tillför jag inget heller men det blir nog aldrig av annars. Kanske inte hade varit fel i och för sig :)

Vi är nog ganska överens i sak. Som en snabbsammanfattning att man gör som man vill och nog fungerar det olika för alla men helnykterhet är förmodligen enklast. När vi ger råd här på forumet, eller på andra områden i liver för den delen, så har vi nog alla den förmågan att få våra råd att låta mer allmängiltiga än de faktiskt är. Det är väl heller egentligen inget problem när vi är medvetna om det. När jag läser råd och tips från andra så tar jag själv till mig det som jag tror kan fungera för mig och kasserar resten. Men det är ju lite så vi framför saker. Vi är mer benägna att säga "Gör såhär" än "Det här är ett av de möjliga sätten". Jag kunde själv reagera på att man ofta sa "Man måste ta en dag i taget för säger man för alltid så blir det för övermäktigt", för jag vet att för mig var det tvärtom.

Vi har ju något som kallas för theory of mind på engelska och som jag inte känner till något bra översättning till svenska på, tyvärr, men låt oss inte hänga upp oss på det. Jag tror att de flesta av oss är medvetna om att våra medmänniskor fungerar olika än oss på många sätt. Den mesta av tiden kan vi förstå att en sysselsättning vi själva undviker kan ge någon annan en tillfredställe liknande en annan sysselsättning vi gör som vi tycker om. Hatar man att fiska så kan man ändå förstå att Torn får en liknande tillfredställelse av det som man själv får av att t.ex virka hattar, om det råkar vara vad man tycker är kul. Vi kan förstå det. Ändå tycks vi ibland delvis glömma bort att vi fungerar olika. Har vi hittat en metod som var revolutionerande för oss kan det vara svårt att tänka sig att det skulle vara tvärtom för någon annan.

Med det sagt så måste jag ändå säga att jag ändå tror att helnykterhet är den bästa vägen för majoriteten av de som kom lika långt som jag gjorde med mitt drickande. Det gör inte att jag inte tror att det finns undantag men jag tror också att det beror på hur långt man hade kommit. Har man en begynnande problematik med alkohol kan man säkert styra upp det i tid och lyckas hålla koll. Men ju längre det tillåts att gå, ju svårare blir det att gå tillbaka till ett normaldrickande.

Om jag stöter på någon som som jag vet kom lika långt som jag gjorde i mitt drickande och jag ska ge dem råd, så kommer jag absolut att ge rådet att börja med helnykterhet en signifikant tid för att se hur det går först. Hade personen i fråga viljat försöka gå tillbaka till ett begränsat drickande så hade jag avrått från det eller åtminstone föreslagit att vara helnykter ett tag till. Detta inbillar jag att jag hade gjort, inte för att jag sitter på höga hästar med alla svaren, utan för att jag tror på att det är så. Om personen ändå hade önskat börja dricka igen, men mer kontrollerat, så hade jag såklart stöttat i det och självklart önskat att det går vägen. Jag tror ju inte att det är omöjligt, men svårt, när man kommit så långt som jag gjorde. Men alla är såklart inte likadana som mig och man får välja sin egen väg.

Är man inte så långt gången så är jag mer benägen att tro att man kan dricka kontrollerat igen och jag hade inte avrått från att försöka på samma sätt.

Ett till problem som jag påpekat en annan gång är att mina egna försök att dricka kontrollerat inte finns dokumenterade här på forumet då jag inte hittade hit förrän jag hade slutat. Jag önskar också alla lycka till i sina försök att tämja alkoholhjälpen, oavsett val av metod.

@TappadIgen Vi har absolut samsyn. Jag brukar inte skriva ”gör så här” utan oftast ”jag gjorde så här och det blev så här” eller ”jag tänker att det fungerar så här”. Just för att varje individ ska kunna bilda sig en egen uppfattning och ta sina egna beslut.

Jag har läst e-boken nu (endast 31 sidor) och precis som jag trodde stärkte den mig i min uppfattning. Gällande kontrollerat drickande skriver Annie Grace så här på slutet av boken:

”When someone has made the decision to actively try and moderate their drinking, they are generally at a stage with drinking where alcohol has its hooks in them both physically, and even more importantly, psychologically. We see people all the time who are not physically dependent, but who are psychologically addicted. This means our thinking has changed, and our neural patterns around habitual drinking have been reinforced to the stage that if we decide not to drink, we are miserable and deprived because we believe so firmly that alcohol provides a benefit. So, if you are actively trying to moderate, chances are moderation might not come easy.”

Apropå var ”gränsen” går skriver hon så här:

”The best way to moderate once you’ve reached the point in your relationship with alcohol where you want to moderate, is to undo your unconscious conditioning around alcohol so that you no longer desire alcohol. Again, the irony is that the best chance you have at being able to moderate is to be in a place where moderation is no longer important or a key goal in your life.”

Kram 🐘

@Torn Vi bär fanan högt för det helnyktra alternativet för att vi verkligen tror på det.

Hoppas att ni har kommit hem med spa-badet igen, om än försenade. När jag köper hus någon gång i framtiden så ska jag ha en vedeldad badtunna av samma märke som landskapet jag bor i 😍 De är gjorda i glasfiber med snygg träpanel och kan säkert ärvas av barnen sen 😂 Älskar man som jag, och du, att bada varmt så är vedeldad tunna verkligen guldkant i livet. Mörkt ute, stjärnklart, lite kyligt i luften, mmm.

Kram 🐘

@Tofu Efter fem år har man förhoppningsvis hamnat där Annie Grace beskriver på slutet i mitt inlägg ovan. Det spelar ingen roll längre om man dricker eller inte. Och blir tillfället för drickande plötsligt avbokat så rycker man på axlarna. Då är det nog hyfsat safe att faktiskt dricka vid speciella tillfällen. Om man ens vill då.

Kram 🐘

Jag har lite andra erfarenheter, från min omgivning..Eller så missförstår jag det du skrev Andra Halvlek..Min bror som varit nykter i 4 år trodde han var ”botad” eller skulle i alla fall prova alkohol lite fint igen..Det slutade med fyllekörning på tjänsteresa, flera veckors drickande, och nästan skilsmässa..Han tog tag i livet igen och har nu varit nykter i 9 år..Jag har varit nykter i 5 år, tänker aldrig riskera mitt fina liv, mot ett gift som bara förstör..En forumkompis skrev att beroendet sitter inkapslat i hjärnan, och bara väntar på att få sin drog igen..Det stämmer, tror han var fri i 14 år? när han trodde sig kunna dricka igen..Men som för alla andra beroende, föll han, men kämpade sig upp efter hand. Idag nykter efter det. Många som trillar dit efter lång tids nykterhet. 🍃🌟🍃

@Tofu Själv märker jag hur jag hela tiden flyttar fram gränsen för när jag egentligen började bli riktigt ” van” vid nykterheten. Vid 6 månader tänkte jag att nu kan det nog inte bli så mycket bättre. Jag mådde som en prins då tyckte jag. Men så slog det mig häromdagen att i augusti på semestern, (8 mån) hmm, jag var inte ” klar” då heller. Just nu tycker jag att vid 1 år, då jäklar behövde det verkligen inte bli bättre, men det gör det ju forfarande ändå.

Så 5 år låter nog rimligt, man fortsätter att utvecklas, helt klart. Tänker jag nu tillbaka på hur det var vid 100 dagar, herregud jag tyckte jag mådde bra redan då, men det är ju ingenting mot hur det är nu. 😅 Jag var ju helt nybakad då och stod på darriga ben.

Väldigt synd att såpass många ger upp/ testar att dricka kontrollerat när det inte ens har gått ett halvår. Så mycket de missar och aldrig får chansen att uppleva. För det måste upplevas för att man ska förstå känslan.

Obs, ovanstående är min högst personliga uppfattning och erfarenhet.

Vad hände de senaste dagarna Tofu, ville du dricka? Ha det bra!

@Andrahalvlek Jodå, vi kom hem. Riktigt gött var det med badtunnan, men jäklar vad länge man behövde elda för att få upp värmen ordentligt.😅 Men det var som du skrev. Helt stjärnklart och ca 2 plusgrader i luften. Det är så tyst och mörkt där ute också. Inga gatlampor, inga bilar. Bara en och annan måsjävel som kraxar.😂

Jag har som sagt nog aldrig pratat och skrattat så mycket tillsammans med barnen som under de två dygnen. Är så otroligt nöjd med hur mitt liv har blivit. Jag kommer aldrig att dricka en droppe alkohol i framtiden. Varför skulle jag? Jag kan inte hitta en enda anledning.

kram

@Tofu Ok, då fattar jag.😅 Jag fick inte i hop det först. Kram

@Andrahalvlek, Stort grattis! 😍😍 När man tänker efter hur många det är som ger upp/åker dit/chansar mm under det första året så är det fan värt att fira varje nykter månad! Lite grann i alla fall numera.😂

Kram

@miss lyckad Med den personliga erfarenheten så förstår jag att du är oerhört skeptisk till att ”dricka lite” någonsin. Jag är också oerhört skeptisk, och det är ju Annie Grace också. När hon skriver att man möjligen kan dricka ”vid speciella tillfällen” först när alkoholen är en icke-fråga i livet - och man kan både ha och mista det. Då menar hon ju egentligen att det är i princip omöjligt.

Jag har aldrig träffat en problemdrickare som kan både ha och mista alkoholen, rycka på axlarna om det planerade dryckestillfället blir inställt, lämna ett halvt glas osv. Men det är min personliga erfarenhet och även övertygelse efter att ha pluggat en massa alkoholfakta. Men det finns kanske undantag, inget är ju helt omöjligt.

Oavsett så är det helt ointressant för mig personligen. Jag vill inte prova att ens dricka vid ”speciella tillfällen”. Varken nu eller om fem år. Det är för det första inte värt risken, och för det andra är jag numer väldigt anti alkohol generellt ur ett samhällsperspektiv. Det kostar samhället SÅ mycket pengar och resurser, med tanke på vård och behandling, för att inte prata om hur mycket misär det innebär i folks liv.

Jag minns inte hur många gånger min pappa tog återfall, även om han aldrig delgav mig sina tankar om varför han tog återfall. Han trodde kanske att han var ”botad” efter en tids nykterhet? Jag minns bara att jag till slut inte trodde på honom. Jag slutade hoppas. Varje gång han slutade dricka så visste jag att återfallet bara var några månader bort. Jag slutade tro på honom - och han slutade tro på sig själv.

Craig Beck brukar säga att det allra värsta med återfallen är att man tappar tron på sin egen förmåga. Och utan den tilliten till sin egen förmåga är det väldigt svårt att bli och förbli nykter. Just därför pratar han tyst om återfall - och han rekommenderar alla andra att göra detsamma. Upp på banan igen bara, menar han, utan att göra en stor affär av det. Bara genom att prata om kontrollerat drickande och återfall finns en viss risk att man influerar andra problemdrickare att göra detsamma, påstår Craig Beck. Och han är ändå rätt kunnig på området faktiskt.

Kram 🐘

Klokt skrivit och många sanningar 👏 Kan bara hålla med och tror också att återfall smittar ibland.
Många blir beroende av kicken av att nyktra till och uppmärksamheten en ny start ger.
Jag är livrädd för ett återfall, så håller på att minnas var jag startade och vad som ligger i potten som jag kan förlora om jag faller.
Önskar dig en fin helg med flytt och allt det där// kram Strulan 🙏💪🌞

@Strulan65 Hu, vad hemskt att bli beroende av kicken av att nyktra till och den uppmärksamhet det ger. Men jag kan förstå känslan, vi är alla lite beroende av bekräftelse tror jag.

För att motverka återfall tror jag på att repetera, repetera, repetera. Jag kan verkligen rekommendera e-boken ”Can I Moderate” av Annie Grace. (Se inlägg ovan om hur man får den gratis. Fånigt att kalla det bok egentligen, den var bara 31 sidor. Har läst längre uppsatser om man säger så.) Den benade ut fysiska fakta om hur alkoholen påverkar våra hjärnor på ett väldigt bra sätt. Inget nytt under solen för mig, men med andra ord och andra vinklar satte sig min övertygelse ytterligare lite stadigare.

Kram 🐘