@Andrahalvlek Jag tror inte att du tolkade mig så men jag tänkte att jag ändå passar på att klargöra. När jag sa att vi är benägna att säga "Gör såhär" så menade jag ju inte specifikt dig utan mer allmänt. Just dig specifikt upplever jag som bra på att välja dina formuleringar.

Samtidigt tänker jag att man inte ska behöva nyansera precis allt utan att mottagaren ska kunna klara av att ta till sig det som står med den förståelsen. Nu händer det kanske inte så mycket här just på forumet, men i politiska debatter undviker man inte bara välvilliga tolkningar utan man fultolkar längre än vad som borde vara möjligt. Jag undviker debattprogram på TV för att målet sällan är att framställa en fråga på ett öppet sätt med argument för och emot så att man kan ta ställning, utan det är som att man ställer två boxare i ringen och sen håller man på det ena eller andra laget och rallarsvingar är okej, bara de kommer från rätt sida.

Observera att jag med det inte menar att man får göra hur svepande och generaliserande formuleringar som helst utan att behöva förklara sig. Men det finns en gräns.

@TappadIgen Håller med dig angående tv-debatter, fy vad hemskt det är att se eländet 😫 Hur man medvetet fultolkar ”motståndaren” hela tiden - utan att ens vilja förstå vad hen menar. Man kommer ju ingenstans! Samma sak i sociala medier. Om man torgför en åsikt är det alltid någon idiot som bara ska övertala en att tycka som hen gör. Varför då? Man får tycka olika. Jag gillar olika, det berikar.

Jag tolkade dig absolut inte alls som att du tycker att jag argumenterar på ett gör-så-här-sätt. Jag ville bara tydliggöra ytterligare genom att exemplifiera hur jag tycker att man bör argumentera - genom att dela med sig av sina egna erfarenheter och ge förslag, som varje individ sen kan välja att anamma eller förkasta.

Kram 🐘

Nu är det mesta nedpackat även hos mig. Jösses vad mycket kläder hon har, men det blir väl så när man har två hem. Jag brukar köpa dubbelt av allt så att hon har nya kläder hos sin pappa också. Vi har rensat rejält, men vi lär få rensa ännu mer när kläder från två hem ska få plats i ett hem.

Minns när jag flyttade till lägenheten och bara fick husera i en enda garderob eftersom barnen hade de andra garderoberna. Jag rensade innan jag flyttade, och sen fick jag rensa ytterligare 4-5 omgångar innan jag fick plats. Har inte saknat någonting. Sen flyttade äldsta dottern och jag köpte en garderob extra, så nu har jag fyllt tre garderober med mina egna kläder. Hade mått bra av att flytta för att få rensat 😂

Efter drygt 7,5 år med växelvis boende hos oss föräldrar så är det dags för oss föräldrar att flytta in hos dottern växelvis. Förhoppningsvis ska det räcka med en veckas ”inskolning” vardera, men vi tar en dag i taget. Jag vet inte alls hur hon kommer att reagera. Även om jag känner henne utan och innan så är det här en helt ny situation och det kan gå precis hur som helst. Flera gånger ikväll har hon kommit och frågat mig ”Du stannar väl och sover hos mig?” Sötnöt ❤️

Jag har vilat mycket idag, och handlat och lagat mat. Äldsta dottern ville ha snällmat för magen och hennes val föll på kokt potatis, panerad fisk, ärtor och kall dillsås. Det har av lathet blivit mycket hämtmat och mycket yngsta-dottern-anpassad mat den senaste tiden. Att laga en riktig middag kändes nästan ovant.

Jag känner mig lite urblåst mentalt och idag orkade jag inte ut på mina promenader. I helgen hinns det inte heller med, men på måndag är det dags igen. Jag får inte balla ur nu. Jag har dessutom moffat choklad både igår och idag, men det är okej. Var sak har sin tid och jag behövde nog lite tröstchoklad.

Just nu är skallen inte riktigt med mig, mina känslor är så starka att det nästan har blivit kortslutning. Det känns som tårarna spränger innanför ögonlocken av anspänningen. Det känns bitterljuvt som barnens pappa uttryckte det.

Även han har visat viss oro senaste tiden, och han är verkligen inte den lättstressade sorten. Flera gånger senaste veckan har han smsat mig ”hur gör vi med det här, det här måste vi berätta, och detta måste göras”. Typiskt honom att komma igång med planerandet på slutet, men han är å andra sidan en person som klipper gräset kl 23 kvällen innan kalaset. Och bakar bröd en timme innan gästerna kommer. Alltid i sista minuten, eller för sent. Det är hans signum.

Jag försöker fokusera på en dag i taget och samtidigt tänka att vi har all tid i världen, att allt får ta den tid det tar. Det sista jag får göra nu är att blotta min oro och nervositet inför dottern, för då riskerar hon att gå i spinn också. I varje ord och varje steg jag tar måste jag signalera lugn. ”Allt är under kontroll.”

Jag hoppas verkligen att vi alla sover riktigt gott i natt för imorgon blir det fullt ös.

Kram 🐘

Anonym26613

@Andrahalvlek Grattis till 14 månader. 🥳❤ Det är så galet länge. Tänk jag är på 14 veckor!! 🙈 Inget i jämförelse 🤣🐌🐌🐌 Men min resa har varit över tre år lång. Så nu börjar man fatta grejen. Dina råd är så hjälpsamma ❤🙏💚 Tack för att du finns

Du citerade Annie Grace:
"Again, the irony is that the best chance you have at being able to moderate is to be in a place where moderation is no longer important or a key goal in your life.”

Det där kan vi kalla MÅL! Dit kommer man bara genom att vara nykter idag.

Torn skrev om att man för stunden kan känna sig "klar" och fri från skiten. Men att desto längre tiden går, desto bättre ni mår 🙏❤Blir så glad när ni skriver att det finns ännu mer att vinna. Missförstå mig inte, jag är så lycklig redan nu. Men om alkoholen blir en icke-fråga en dag... ja, då är man fri. Men de alkoholister jag har i familjen går på AA efter årtionden av nykterhet. Så tiden läker kanske inte alla sår...

// nybakat nykter på dag 99 💚🌸💚🌸💚

@Miss Mary Poppins mycket 14 idag.
14 månader, 14 veckor, 14 dagar. Någon annan kämpar med 14 timmar. Tänk vilken resa vi är på. Tillsammans, så lika, så olika.
Jag blir så inspirerad av alla här.
🎈🌸👊🎈🌸👊🎈🌸👊🎈🌸👊🎈🌸👊🎈🌸👊

Tack @Miss Mary Poppins ❤️ Ja, det känns stort att fira 14 nyktra månader. För mig är alkohol numer en icke-fråga. Jag saknar det inte alls, och jag har samlat på mig så mycket nyktra erfarenheter att jag vet att jag klarar mig utmärkt utan. Du kommer dit också om du vill ❤️

Kram 🐘

Inte bara ute det blåser,
Här är det full fart med månadskalas,15 månader🎂Grattis!
Och din dotters flytt.
Och ditt aktiva skrivande här på forumet.
En "klapp på axeln" tillbaka till dig😊
Och en liten bit go choklad får du också denna April morgon.Som du kan njuta av när du stannar och andas lite.🤗
Kram Pilla

@Pilla Tack ❤️ 14 månader firar jag, men Torn och Se klart firade 15 mån häromdagen. Same-same. Faktiskt. Efter ett år kvittar en månad hit eller dit. Må vara provocerande för nykomlingar att läsa, men det är min upplevelse att den nyktra tiden blir mer självklar efterhand och då rullar den liksom bara på. Men det innebär inte att jag är mindre stolt över den nyktra tiden. Det är ungefär som med barnen. Efter 20 är det hopplöst att komma ihåg exakt hur många år de är 😂 För att inte tala om ens egen ålder!

Kram 🐘

Kommer in här och har 40 olästa inlägg i din tråd :D. Är det den här helgen flytten sker? Önskar er alla lycka till! Det kommer att gå bra om inte förr så småningom så klart. Läser mellan raderna att du känner dig lite ensam som vuxen i den här jättestora förändringen. Du kanske ska fundera på om det är dags med en kontakt med psykologen igen? Du kan riskera att få en re-traumatisering och därför behöver du även ta dig själv på jättestort allvar i allt som ni har framför er nu.

Kram!

Ja! Tiden flyger förbi🤸
Grattis till vartenda nykter dag💐 Håller med om att tiden utjämnas. För mig är det 15 månader och 12 dagar idag. Känns så bra. Vad långt vi har kommit, vi i gänget❤ Yess💪🙂 Hoppas flytt går bra, glöm inte att du är värdefull fina Andrahalvlek🤗
Kram🌷🌱🌞🌼🐻

12 timmar senare kryper jag ner i en annan säng. Så skönt. Vi har köpt en 160-säng till dottern och vi två delar på den alldeles utmärkt. Hon är den enda som inte vaknar av mina snarkningar 😂 Hon är van eftersom vi har delat sovrum större delen av hennes liv. Det är först sen storasyster flyttade för drygt fem år sedan som hon har haft eget rum hemma hos mig.

När hon var mindre var det skönt att ligga nära ifall hon mådde dåligt nattetid. Jag utvecklade en känslighet i händerna som gjorde att jag kunde lägga handen på hennes ben och känna om hon hade feber eller inte, vilket krävde extra medicin. Märkliga skills man kan utveckla. Sen fortsatte vi dela rum av bara farten, det kändes tryggast för oss båda. Hon sov dock i egen säng, fast i mitt sovrum.

Nu vill jag ”känna in” hennes sömn på nära håll några nätter, eftersom god sömn är ett kvitto på att hon mår bra. Hon somnar normalt på fem minuter och sover hela natten. Gör hon inte det så mår hon inte bra och behöver extra medicin.

Jag är glad att vi köpte en 160-säng för det är skönt även för mammor att få sova i en riktig säng. Sova på soffan natt efter natt är jag inte intresserad av, då skulle jag må riktigt dåligt inom några få dagar. Hennes pappa tänker sova i soffan under ”sin” vecka, men det är hans beslut.

Givetvis är det alltid något som ska strula, och den här gången är wi-fi inte igång som det ska och några eluttag funkar inte. Men det löser vi tillfälligt förstås. Alla boende har ju egna wi-fi så vi fick låna grannens så länge, plus att jag kan koppla upp mig via min mobil.

Här är så fint att jag får nypa mig i armen för att förstå att min dotter ska bo här i den här fina lägenheten. Så oerhört smakfullt och snyggt i utformning och färgval - och de möbler vi köpt passar som handen i handsken.

Vi behövde inte rensa ut speciellt mycket kläder, och nu är allt väl synligt så att hon kan välja enkelt. Lite har vi rensat ut som ”vinterkläder” och det ska jag lägga i plastbackar som jag ställer ovanpå garderoberna. Endast två flyttlådor med smått plock finns kvar att packa upp. Måste köpa någon form av bokhylla till henne. De har en Lionsloppis här i byn och där ska vi botanisera en lördag framöver har jag tänkt. Utemöbler behöver vi köpa också, och det finns nog på loppisen också.

Nu är vi i alla fall på plats och lugnet lägger sig i nya lägenheten. Snart ska vi duscha och sen ska vi krypa i säng och sova gott, hoppas jag 😴

Kram 🐘

Grattis till 14 månader kära Andrahalvlek. Och grattis till flytt. Stora händelser och skeenden nu, var rädd om dig - du som har tid för alla, har du tiden för dig inbokad?
Alkohol för mig är en icke-fråga just nu och har nog varit ett tag. Tänkte skriva jag ”hoppas” det håller i sig men det är ju knappast något att ”hoppas” på utan se till. Arbeta för varenda dag. Bygga kring.
Däremot går jag numera på middag, lagar mat, städar och inleder helgen utan alkohol och det utan att tänka på vin- än mindre frestas. Jag förstår när det kommer till att kontrollera för att det är bättre än ett icke-kontrollerat drickande (så klart!)
Det är på allvar. Att laborera med tankar kring att dricka ibland är för mig ett allvarligt tankefel. Jag går inte dit, göder ingen längtan, fantiserar aldrig någonsin om att ”kunna” dricka.
När jag slutade röka var det från en dag till en annan för att aldrig återgå. Så är det med alkoholen också.
Återfall tror jag skulle vara förödande för just mig.
Håller tummar för dig och att der blir en bra natt för dig och dottern. Stor kram.

@Andrahalvlek Så härligt att det känns bra med dotterns nya lägenhet. Jag hoppas att ni har sovit gott efter den långa dagen med allt bestyr och alla känslor som det innebär.
Mysigt att hon fick en uteplats som ni kan sitta och fika i solen.
Dax för mig att stiga upp och sätta på kaffe
Här är det strålande sol idag.
Ha en bra dag 💕

@Andrahalvlek Så härligt att det känns bra med dotterns nya lägenhet. Jag hoppas att ni har sovit gott efter den långa dagen med allt bestyr och alla känslor som det innebär.
Mysigt att hon fick en uteplats som ni kan sitta och fika i solen.
Dax för mig att stiga upp och sätta på kaffe
Här är det strålande sol idag.
Ha en bra dag 💕

Gött för dottern att hon fått ett fint nytt eget hem..🍃💕🍃..Vad fint ni ordnar tillsammans..Grattis till tiden och frihet från alkoholen 🍃🌟🍃..Du är en fantastisk person på många sätt Andra Halvlek..Även att du gått ner i vikt är underbart..Inte så mycket för utseendet, vilket också är kul, men framförallt för hälsan och måendet.Du är bäst..❤️

Jag har INTE haft en bra natt. Dottern har sovit gott, det är huvudsaken. När hon vaknade i morse gick hon på toaletten och kom sen tillbaka och kröp nära intill mig, myste och sa ”Jag är nöjd.” Sötnöt ❤️

Trots att jag hade inneskor hela dagen igår hade jag dödens ont i benen när jag skulle sova. Det värkte och kröp i benen, det gick knappt att ligga still. Vilket man dock måste göra när man ligger bredvid någon, åtminstone ligga så still som det bara är möjligt. Dessutom saknade jag min bäddmadrass av tjockt foamskum. Får så ont i axeln och höften när jag har legat på en sida en stund. Nåväl, första natten i ny säng är alltid skit. Det är sen gammalt.

Nu kan det bara bli bättre. Dagens schema är inte lika intensivt. Dottern ska äta lunch och middag ihop med personalen och de andra boende, vilket just nu är endast en kille som hon känner sen gymnasiesärskolan. Bästa kompisen, som skulle ha flyttat in igår, fick förhinder på grund av sjukdom så hon flyttar in först nästa lördag. Då flyttar även tre andra boende in. Jag valde medvetet det första inflyttningsdatumet till dottern. Hon gillar att vara först på plats och ta emot andra, istället för tvärtom. Då kan hon visa och förklara och introducera, då trivs hon.

Jag har börjat kommunicera med personalen via sms och mail, trots att vi finns i samma byggnad. Dottern är van att jag sitter med mobil och padda, och hon vet ju inte vad jag skriver. Då kan jag informera dem om hennes status, och ge dem tips om hur de ska närma sig henne på bästa sätt.

I morse efter att hon ätit frukost sa hon ”Jag ska gå ut till personalen och säga godmorgon”. Helt på eget initiativ. Sen gjorde hon det - och hon passade också på att fråga om hon fick ta med en cola till middagen. Alltid dessa baktankar med cola inkluderad 😂

Sen tipsade jag personalen om att de imorgon kväll kan laga fläskpannkaka ihop med henne, och då stänger jag in mig i sovrummet. Jag har berättat vad hon kan själv och vad hon behöver hjälp med. Fläskpannkaka har hon dessutom tillagat så många gånger att hon kan receptet utantill.

Det känns så här långt som att det blir riktigt bra det här. Tillsammans skapar vi något riktigt fint och bra.

Kram 🐘

Anonym26613

Oh så härligt! Du är en så klok mamma! Du måste skriva en bok om föräldraskap 👌💚🙏

Underbart att läsa hur allt börjar falla på plats hos dig också ❤ så imponerad av hur mycket du har tid och energi att även bidra här! Tack 🌸❤