AprilgĂ€ngetđŸ’ȘđŸ’šâ€ïž

@Cilla8, @Fröken H, @KĂ€rring och bĂ€sta ”mentor” stödet @Miss Mary Poppins och mĂ„nga fler stöd - och sjĂ€lvklart alla som vill lĂ€sa eller joina👌

VĂ„rt lilla gĂ€ng skriver sĂ„ mycket till varandra, vi missar saker, viktiga pep, viktiga tankar, viktigt stöd i olika slingor - hĂ€r har vi en lĂ€nk dĂ€r vi kan skriva till varandra samlat om det behövs (vi har ju vĂ„ra personliga trĂ„dar oxĂ„). Vi försöker kolla varje dag sĂ„ Ă€r det ingen som kör i diket utan att i allefall nĂ„gon i ”gĂ€nget” kan fiska upp❀

@Cilla8 Som @KÀrring sÀger kan det vara lite vanskligt med leverprover. PÄ ett sÀtt kan det absolut vara ett bra och konkret steg att gÄ och ta proverna för att se hur det ser ut och det kan kanske hjÀlpa dig. Dock har jag sett mÄnga exempel pÄ dÀr man tagit leverprover som har varit innanför referensvÀrdena och tagit det som ett klartecken pÄ att fortsÀtta dricka. Det fungerar ju inte riktigt sÄ, tyvÀrr och inte ens lÀkare tycks vara medvetna om detta. Ta detta hypotetiska scenario.

Man gÄr till lÀkaren och tar leverprover. Det visar sig att det ser lite si och sÄ ut med vÀrdena. Man hÄller sig borta frÄn alkoholen i nÄgra veckor och tar ett prov igen och nu ser det bra ut. Det betyder vÀl att allt Àr ok? NÀ, leverprover fungerar inte sÄ. Du kan ha lÄngt framskriden leversjukdom och fÄ ok vÀrden pÄ leverproverna. ALAT och ASAT som Àr de vanligaste man kollar visar frÀmst pÄ om dÀr Àr en aktiv skada och det de kan visa pÄ Àr att om du dricker och har höga vÀrden pÄ dem sÄ ska du definitivt upphöra med drickandet ett tag, eller om det finns andra bakomliggande orsaker ÄtgÀrda dem.

Men att de gÄr tillbaka till ok vÀrden ska absolut inte ses som ett klartecken pÄ att man kan börja dricka igen, men tyvÀrr Àr det sÄ mÄnga tar det. Visst, KAN det vara sÄ att det Àr ok, men man kan inte veta. Har man inte leverskador sÄ klarar ju levern av ett mÄttligt drickande, men har man det sÄ Àr Àven ett mÄttligt drickande skadligt. Sen Àr det vÀl förvisso sÄ ocksÄ att mÄnga som tÀnker att deras lever Àr ok inte gÄr tillbaka till det mest mÄttliga drickandet heller.

Jag menar inte pÄ att försöka skrÀmmas :(

SÄ oerhört tacksam att jag gjorde lÀxan igÄr - tack @ Miss Mary Poppins - dyngan finns nu dokumenterad i min egen trÄd...tjejer gör det ni ocksÄ - naket men kÀnns bra efterÄt!!!

FrÄn och med nu ska jag bara fokusera pÄ allt positiv jag gör UTAN alkohol, hur bra jag mÄr och all tid jag fÄr till disposition och jag tÀnker stÀnga dörren till allt som varit dÄligt med alkoholen!! HÀnger ni pÄ??

Göra pÄ helgerna?? Vad Àr riktigt kul? Följer dig i tankarna @KÀrring. Vi fÄr vara lite kreativa! Ska vi göra nÄgon utmaning - vad har vi inte gjort pÄ tex helgerna hittills?! Ska vi försöka göra minst en grej/helg som vi inte gjort innan?? Morgon jogg? Ta bilen till Hemköp 21:55 och köpa nÄgon extra god glass? LÄÄÄng hÀrlig kvÀllspromenad? Idé torka - hjÀlp!! Det kan ju inte vara riktigt att vi ska fylla tiden med extra jobb pass och tv för att vi inte dricker vin??

Ni ”gamla” etablerade i forumet - hjĂ€lp - idĂ©er?

@Cilla8 mĂ„ste kommentera det dĂ€r med vĂ€rdena. Tycker att du verkligen ska övervĂ€ga om du behöver testa - kan ge dig helt fel signaler! Du vet ju hur mycket jag druckit!! och jag gĂ„r pĂ„ HĂ€lsokontroll vartannat Ă„r - har perfekta vĂ€rden, bĂ„de lever, njurar och normalt CDT vĂ€rde. Klart missvisande med andra ord!!! Detta har ocksĂ„ gjort att jag ”accepterat” min konsumtion som icke hĂ€lsofarlig! Först de senaste Ă„ren har jag visat brist pĂ„ Bvitamin vilket ofta Ă€r tecken pĂ„ alkoholmissbruk för det Ă€r nĂ„got i tunntarmen som inte fungerar - dĂ„ kan man bli dement - inget kul...! Sedan kan man kolla peth vĂ€rde - gör hellre det - det Ă€r direkt förknippat med lĂ„ngtids alkohol missbruk.

Ska vi ha kul nuđŸ˜‚â€ïžđŸ‹ïžâ€â™‚ïžđŸ’‹đŸ˜‡?

@Nykter2021

BerĂ€tta - det Ă€r konfidentiellt och du kommer mĂ„ sĂ„ mycket bĂ€ttre! Jag sa det pĂ„ min VC nĂ€r jag var dĂ€r i en helt annan anledning och fick ovĂ€ntat stöd. LĂ€karen hade dessutom jobbat pĂ„ beroende klinik...Det Ă€r vanligare Ă€n du tror med alkoholproblem och att uppvisa sjukdomsinsikt mottages oftast vĂ€ldigt positivt. Skulle bli förvĂ„nad om du blir bemött dömande. Lycka tillđŸ™đŸ„°

Jag kan rekommendera helgnöjet att leta efter hittaut-kontroller 😍 DĂ„ fĂ„r man spĂ€nning, naturupplevelse och motion i ett kinderĂ€gg. Plus att man lĂ€r kĂ€nna nya miljöer i sitt nĂ€romrĂ„de, eller pĂ„ annan ort.

LÀs mer pÄ hemsidan hittaut.nu dÀr det framgÄr vilka kommuner som ingÄr i friskvÄrdsprojektet.

Kram 🐘

Tack för all input i min tanke om att ta levertester! Ska fundera pÄ det. För vill ju ABSOLUT inte börja dricka i samma omfattning nÄgonsin igen!!
Har tagit covid test idag. Har varit hÀngig, frusen, vÀrk i lederna o lite ont i halsen, lite huvudvÀrk o yr nÄgra dar. Vet INTE hur jag skulle kunna fÄtt det ( Àr extremt försiktig eftersom jag har hand om mina gamla förÀldrar.) men kÀnns ÀndÄ "seriöst" att testa. Svar senast om 3 dgr men det kan ta 1 dag ocksÄ sa hon..
Försöker alltid hitta nĂ„t positivt i det mesta o nu fĂ„r jag nĂ„gra dagar att ta hand om BARA mig!🙏😊 Jag slipper trĂ€na, lĂ„ngpromenader, ta hand om mosterns vilda hundar, handla för kĂ€ra mor!! O kan bara kolla pĂ„ serier, lĂ€sa en bok OCH fĂ„r tid att Affirmera fram en "karl" đŸ˜„đŸ„° đŸ•ș Bara fördelar😄😄😄
kram pĂ„ Er😍

AprilgÀnget och @MrsWB

Att göra nÄgot i helgen vi aldrig gjort!? En sÄdan utmaning tar jag emot med glÀdje! Positivt utan alkohol!
(jag har arbetat klart för ett tag framöver och Tvn kan jag vara utan)

1. Åka ut med mannen och slĂ„ nĂ„gra golfbollar
2. Åka och spela minigolf med mannen och tonĂ„ringen
3. Inte nytt men ack sÄ roligt: Promenad i parken och fika pÄ en parkbÀnk med gamla mor! (NÄgra dagar kvar till spruta nr 2)
4. LÀsa bok mitt pÄ dagen
5. Skyffla i vÄr lilla, lilla minitrÀdgÄrd
6. SÄ kryddor och arrangera detta pÄ nÄgot snyggt sÀtt
7. KvÀllspromenad efter middagen
8. Baka
9. Organisera om en garderob
10. Planera för att mÄla ett rum

Vad har ni för förslag?

Hej April gĂ€nget jag vill gĂ€rna hĂ€nga pĂ„ hĂ€r sĂ„ skönt att kunna skriva av sig .Jag Ă€r nu inne pĂ„ min 3:e dag utan vin dessutom har jag semester denna veckan och nĂ€r jag Ă€r ledig brukar jag gĂ„ o pyssla lite och pimpla vin. Jag jobbar natt sĂ„ det blir ju helger man jobbar, sĂ„ kĂ€nner inte att helgerna Ă€r svĂ„rast men jag dricker varje ledig dag lite olika mycket men det blir minst 1 flaska đŸ˜± Idag har jag planterat och fixat i trĂ€dgĂ„rden dĂ„ har vinsuget slagit till Ă€r ju en belöning men jag tycker det gĂ„r hyfsat en dag i taget đŸ‘đŸ€— kram till er alla 💕

@Lilly 63

Du Ă€r sĂ„ vĂ€lkommen sĂ„! HĂ€r finns vi för varandra och följer upp dagligen! Ingen ska Ă„ka i diket pĂ„ vĂ„r vakt om det kan undvikas🙏😂đŸ’Ș Vad har du för mĂ„l?

Eee

Hej. LĂ€ste och skrev pĂ„ Sonjets trĂ„d och upptĂ€ckte denna grupp i kommentarerna dĂ€r. Kopierar vad jag skrev till Sonjet som presentation â˜ș

Ska vi stötta varandra pĂ„ resan? Jag börjar i dag. Jag har haft problem med alkohol större delen i mitt liv. Gick frĂ„n partydrickare som alltid spĂ„rade ur men aldrig kĂ€nde sug om det inte var fest. Nu mĂ„nga Ă„r senare har det gĂ„tt frĂ„n det via ”Svensson-drickande” pĂ„ helgerna framför tv:n till ett mer tveksamt drickande flera kvĂ€llar i veckan till nĂ„got jag aldrig kunde förutse dĂ€r jag kan dricka frĂ„n morgon till kvĂ€ll dagar i rad. LĂ„ter helt sjukt i text men jag Ă€r som mĂ„nga andra hĂ€r en funktionell alkoholist och ingen i min nĂ€rhet anar nĂ„got sĂ„ vitt jag vet. Nu börjar jag fĂ„ Ă„ngest över min hĂ€lsa. Inget pĂ„tagligt jag mĂ€rker av, vet ju inte riktigt hur jag mĂ„r utan vinet, men jag förstĂ„r ju att det mĂ„ste hĂ€nda saker i kroppen nĂ€r jag Ă€r uppe i de mĂ€ngderna. Trots att jag förstĂ„r hur onormalt det Ă€r att dricka det första man gör nĂ€r man vaknar sĂ„ behövs det inte mer Ă€n en eller tvĂ„ dagar utan alkohol för att jag ska ha glömt bort att det Ă€r ett problem. Har jag gĂ„tt tvĂ„ dagar utan problem kan det ju inte vara nĂ„gon fara tĂ€nker jag. Haft en period för nĂ„got Ă„r sedan dĂ„ jag var nykter en lĂ€ngre period i samband med att jag gick hos alkoholterapeut. Var vĂ€ldigt motiverad och det gick bra. Efter den perioden kunde jag dricka normalt under en lĂ€ngre tid men sĂ„.... ja, nu Ă€r man hĂ€r igen, vĂ€rre Ă€n nĂ„gonsin. Nu kan jag inte förstĂ„ hur jag kunde klara av det sĂ„ lĂ€tt som jag gjorde dĂ„. Motivationen finns inte, bara rĂ€dslan.

Men nykter till fredag?

@Fröken H Tack lite jobbigt i dag pysslat lite ute i trĂ€dgĂ„rden dĂ„ brukar jag belöna mig med ett glas vin men inte idag 👍I kvĂ€ll ska jag pĂ„ bio med en tjej jag Ă€r kontakt person till ska bli mysigt đŸ€—đŸ’• heja oss

@MrsWB Tack 💕 kĂ€nns sĂ„ skönt att skriva o lĂ€sa hĂ€r inne đŸ€— Jag vet inte riktigt Ă€nnu skulle vĂ€l vilja kunna ta ett glas vin nĂ„gon gĂ„ng men det fĂ„r framtidens utvisa nu Ă€r jag hĂ€r o nu och vill försöka ha ett lĂ€ngre uppehĂ„ll har faktiskt inte gjort nĂ„got riktigt försök innan . đŸ‘đŸ’•đŸ€—

Jag tÀnkte bara hoppa in och sÀga att det verkar ju ha varit en utmÀrkt idé med en sÄdan hÀr gemensam trÄd. Annars har det vÀl mest handlat att man skriver lite i sin egen trÄd och sen kikar hos andra vad de har skrivit. HÀr Àr det vÀldigt mycket liv och rörelse :) Har det nÄgonsin funnits nÄgon officiell guideline om att man ska skapa sin egen trÄd och anvÀnda den eller Àr det bara sÄ det har blivit och sen har man sjÀlv lÀrt sig det med tiden nÀr man har börjat hÀnga hÀr? Den frÄgan kanske inte Àr relevant just till denna trÄden men den fick mig att tÀnka pÄ det.