Mitt mål är att dricka lagom. Och inte dricka ensam på vardagskvällar. Min värsta trigger är stress. Stress pga jobbet, stress pga jobbigt ex, stress pga krav på mig själv.
Nu har jag loggat mitt drickande i 300 dagar, jag har varit alkoholfri endast 2 dagar per vecka i snitt. Skulle vilja att det var tvärtom. I snitt blir det ca 3 glas vin de kvällar jag dricker. Dricker aldrig på dagen, har inget sug då. Det är kvällarna efter en stressig dag som är min svaga punkt. Jag är sällan bakis, mest trött. Men jag är orolig för min hälsa, jag vill vara frisk, jag vill gå ner i vikt, jag vill inte ha ont i lederna.
När jag nu försöker formulera ett mål så vet jag inte vad jag ska skriva. Jag vill inte sätta ett mål som jag inte kommer att klara. Jag vill skriva hur det är, inte hur det borde vara.
Vi får se vad det leder till.
Mer självinsikt förhoppningsvis.

@Pianisten Tack för pepp och råd. Du är verkligen uppmuntrande! Jag har ju läst i din tråd att träning verkligen har hjälpt dig. Jag har tidigare varit ganska flitig med promenader, men sedan min artros (i knä) blivit värre har det gjort störande ont. Nu har jag fått ett träningsprogram för att stärka upp och jag känner mig motiverad att jobba med det och komma igång igen. Jag har också pratat med mannen om sommaren och helgvanorna, att jag inte tycker att vi behöver dricka alkohol var och varannan dag när vi är lediga. Så nu har han köpt alkoholfri öl till sig, och jag ska köpa några goda a-fria drycker till mig. Det kändes väldigt bra och odramatiskt att säga det. Och om vi båda är med på det så blir det ju lättare att hålla. Så nu känner jag mig taggad att skapa nya vanor!

Härligt att höra din motivation och så stöttande av din partner att han är med på spåret genom att köra a-fritt också. Det är ju en utmaning i sig om ens partner fortsätter dricka som vanligt och man skall behöva sitta jämte och bita ihop. Han kanske inte har kommit lika långt i sin insikt med alkoholen som du så det är kanske ändå inte fel att vara lite förberedd på att han kan komma att glida tillbaka i gamla vanor snabbt men så länge du fortsätter intala dig själv varför du vill göra detta för din skull så kommer du fixa det.
Tråkigt med artrosen.. om du läst min tråd kanske du sett att jag inte gått vägen med promenader och löpning heller utan gick med styrketräning och det har funkat toppen för mig också. Jag har joggat mycket i perioder förr men aldrig kunnat få balans utan alltid gått ut med för höga mål och prestationskrav från start. Att bara promenera och jogga flera gånger i veckan kan lätt bli väldigt enformigt också. Tycker att med styrketräningen är det lättare att ha större variation och även lättare att sätta små mål och trappa upp långsammare. T.ex nästa vecka skall jag göra en till repetition i en övning eller efter en månad skall jag höja vikten ett snäpp o.s.v. Jag tog myrsteg till att börja med för att känna känslan av progression och ändå trivas. Nu med 1,5 års fast träningsrutin så kan jag pressa mig hårdare för det är så roligt att ständigt bli starkare. Det är en sån enorm stolthet som infinner sig när man bestämt sig och steg efter steg sakta når nya mål...
Så det där med promenader var bara ett förslag som kan vara en bra instegsmetod om man är väldigt ovan med motion men det allra viktigaste är ju att hitta nått man trivs med men så småningom kan utmana sig lite steg för steg. Det har varit avgörande långsiktigt för min motivation.

Fredag morgon och sol. Ledig men har en hel del jobbrelaterade saker att klara av idag. Klarat veckans vardagar utan att dricka på kvällarna och utan större sug. Impulserna har visat sig mest som små vindpustliknande nästantankar som snabbt farit förbi, men som jag lämnat utan avseende. Jag sover tungt och drömmer mycket. Har fått ny tid hos sjukgymnast för styrketräning kopplat till min artros. Känns bra. Har rört på mig mycket, promenerat, jobbat i trädgården, kånkat stenar och jord. Det känns i kroppen, lite träningsvärk, men inte så farligt. Nu ska jag försöka skapa rutiner av detta, enligt Pianistens modell, att börja med små mål och trappa upp långsamt. Så det som jag behöver göra rutinmässigt är styrketräning och yoga och några konditionspass på cykel eller roddmaskin (jag har motionscykel i stan och roddmaskin på landet). Det är det min kropp behöver mest just nu. I övrigt arbetar jag med att reducera mina stresskällor. Den största är jobbet, som jag håller på att avveckla, dvs sluta jobba, börja ta ut en del av pensionen, och ev. konsulta lite efter sommaren. Känner en stor lättnad av att ta tagit det beslutet efter flera års successiv nedtrappning och bearbetning av tankar och känslor.
Precis som jag skrev häromdagen pratade jag med mannen om sommar- och helgvanorna och att vi inte skulle dricka alkohol varenda dag bara för att vi är lediga. Han instämde i det och även om han nu ändå skulle låta några öl slinka ner vid grillen en tisdag så har jag utryckt min ståndpunkt för egen räkning vilket gör det lättare för mig att hålla. Och det är det viktigaste för mig. Jag har även berättade om detta samtal för min dotter och tillsammans reflekterade vi över detta hur lätt det blir till vanor att så fort man är ledig ska det "firas". Kanske sådde jag ett frö i henne, även om hon inte dricker särskilt mycket, ofta tar bilen och både kan ha roligt och är rolig utan att dricka etc. Men framför allt talade jag om min egen hållning, vilket gör att ingen behöver höja ett ögonbryn om jag dricker a-fritt i sommar när det bjuds på alkohol vid olika tillfällen.

Snyggt knickan! Du har ju gjort massor med bra saker nu. Du har aviserat för din omgivning vad som gäller, var du står nu. Du har sått frön hos din dotter ang alkohol, oavsett ålder så har barnen våra gener och gör ju inte som sina föräldrar säger utan vad vi... Du visar henne vägen till ett bättre liv.

Jag höjer ett varningens finger när jag läser en mening "det som jag behöver göra rutinmässigt är styrketräning och yoga och några konditionspass..." Oj vilket mål!
Tro mig, jag vet hur lätt det är att bli salig av stundens förtjusning och alla positiva hormoner som kommer av fysisk aktivitet och känna sig ostoppbar men det var också en av de sakerna som alltid fick mig att falla. Orimliga mål.

Vill ge dig ett starkt råd att du börjar med att hålla dig till max 2 pass i veckan, t.ex ett styrkepass och ett konditionspass och den första målsättningen är att dessa två passen skall få en självklar del i din veckorutin utan att något annat får gå före.
Försök att inte förändra din vardag för chockartat, det kan bli väldigt energikrävande och kroppen måste få tid till att återhämta sig och anpassa sig till nya rutiner även om det inte känns så. Till att börja med känner man att allt är toppen men riskerar att dyka som ett plan med motorstopp.

Lägger du de passen på rätt nivån så att de ger dig en upplyftande känsla så kommer du i bästa fall t.o.m. uppleva en längtan till nästa pass, det är det du vill uppnå till att börja med. Bygga en positiv bild av träning. Inte ge press att si och så många pass måste veckan innehålla. Bygg upp rutin och kärlek till fysik aktivitet. Efter några månader kan du fundera på att öka, då är träning en självklar del av din vardag, som du förknippar med positiva känslor och din kropp är van vid mer aktivitet. Tänk långsiktigt!

@knickan Du kämpar på så bra❣️Så klok👌🏼Men ta det lugnt och en dag i taget.

Du skrev att du skulle börja ta ut pension. Vet inte om din man är i din ålder? Jag tänkte på vad du hade bett din man om, att inte dricka varje dag på semestern.

Vill inte verka som ngn som kommer m pekpinnar...vill absolut inte vara den personen. Men kurator på rådgivningscentrum berättade att många som går i pension har börjat komma t deras verksamhet. Om man har haft för vana att dricka mer på helger/semester så är det väldigt lätt att som pensionär dricka på andra dagar eftersom man inte ska upp t jobbet eller behöver köra bil. Om inte jag är nykter helt och hållet före pension skulle jag verkligen vara i riskzonen. Rätt som det är så har man ådragit sig ett beroende.

Men du är ju klok så jag hoppas att mannen lyssnar på dig🙏🏻❣️

Kram🦋

@Pianisten Tack för dina råd och tankar kring det jag skriver. Det känns nästan som att ha en personlig tränare på nätet. Jo, det lät kanske lite väl ambitiöst och hurtigt och speglade nog mer min entusiasm och önskan än ett realistiskt förhållningssätt. Jag vet inte hur många gånger jag har startat ett abonnemang på Friskis eller liknande och verkligen trott att denna gång, nu kommer jag klara det, jag kommer inte att sluta. Men några månader senare är det som om det inte existerat. Då har det kommit något emellan, en förkylning, extra mycket jobb, eller något annat som gjort att jag hoppat över ett träningspass eller två eller tre....och så finns det inte mer i min sinnevärld. Och det har hänt hur många gånger som helst. Så att göra om samma misstag, nej det ska jag nog försöka undvika genom att starta på en lägre nivå. Tänkte att styrketräningen får bli den som min sjukgymnast föreskriver, den borde ju vara anpassad till min nivå. Därutöver blir det ju mest promenader, trädgårdsarbete, vandring i skog och mark, som blir min vardagsmotion, och det får räcka tills vidare. Idag blir det promenad med pappa, 93, som för övrigt cyklar på sin motionscykel och promenerar varje dag. Han är för övrigt också en förebild vad gäller måttligt drickande, jag har nog aldrig sett honom berusad. Så idag ska vi hälsa på mamma på kyrkogården, eftersom jag inte är hemma när det är mors dag. Önskar dig en skön lördag!

@Varafrisk Tack för dina kloka ord! Nej, jag tar dem inte som pekpinnar, utan det är sådant jag själv har tänkt på. Att det finns en risk att helg- och semesterpimplandet blir rutin när man är ledig mer. Och genom att prata om det kan jag mota Olle i grind. Min man är visserligen över pensionsåldern men arbetar fortfarande i eget företag på halvtid. Han dricker inga kopiösa mängder och är sällan märkbart påverkad, men öl till vardags lite för ofta tycker jag, och jag tror att han tycker det själv. Samt att han vill göra något åt vikten. Så jag har gott hopp om att vi är på samma linje när det gäller att minska både på vardagsdrickandet som helg- och semesterdrickandet. Bara det att ifrågasätta sina vanor och börja prata om hälsan känns ju som en bra utgångspunkt.

När man blir helledig är det nog viktigt med rutiner så att man skiljer vardag från helg, så att inte alla dagar blir lördag. Man kommer ju ha olika sysslor som man förknippar med vardag och andra som man förknippar med helg.

Bara genom att skriva och läsa här i Forum har gjort att jag har blivit mer medveten om mitt stressdrickande och vad som triggar det, och medvetenheten i sig har gjort att jag nu ligger under riskbruksnivån. Nu ska jag inte ropa hej för det, jag ska fortsätta att vara på min vakt mot när hjärnan börjar dividera om att ett glas hit eller dit inte är så farligt.

Åskan och ösregnet verkar ha slutat, så nu vågar jag mig nog ut.
Det är ju pingstafton idag, så även om du inte känner dig hänryckt, kanske dagen kan vara lite mindre beige idag. Kram

@knickan, kul att du uppskattar mina råd, jag kan nog bli lite tjatig om mina träningsråd här på forumet men alla försöker ju förmedla den lösning som fungerat för dem.
Angående det du skriver om att köpa träningskort m.m. och satsa allt på en gång för att sedan tappa allt är precis så det fungerat för mig med i MÅNGA år, därför är jag lite salig nu när jag hittade nyckeln att ta mig igenom det. Det handlade om just det där, att hålla emot mig själv när viljan kom. Se långsiktigt. Skapa rutin. Hitta nivå. Sätta upp realistiska mål.
Överlag planera så inget kommer mellan, inga undanflykter. Håll i rutinen även under långhelger och semester. Är du sjuk, vila, sedan på rutinen igen. Är du trött och sliten, håll rutinen ändå, ut och känn på det. Anpassa. För mig var det framgångsrikt att hålla mig till en fast och enkel plan de första månaderna för att fokusera på rutinen men med tiden hittar man fler variationer man trivs med på övningar och upplägg och kan anpassa lite efter lust och dagsform.

Torsdag och regn, regn regn, men jag mår bra!

Mina vardagar rullar på utan alkohol och när jag dessutom är på landet med min man har jag inga ensamma kvällar att lockas att dricka bort heller. Även om han tar en öl till maten (oftast a-fri numera), känner jag mig trygg i att jag inte dricker vin till vardags. Jag som gillar tabeller och statistik ser att kurvan över antal dagar med alkohol och antal glas har minskat och snart befinner jag mig på den nivå som jag önskar fortsätta att hålla.

Statistik är bra också när det gäller träning. Jag har fått ett nytt program av min fysioterapeut och utifrån det har jag gjort ett schema över tränings- och vilodagar. Ny uppföljning om två veckor.

Iakttagelser under veckan: Mängden alkoholreklam i tidningen! Halvsidor, helsidor med vin, vin, vin. I dagens DN hela 9 annonser för vin och cava. Det är ganska sjukt! Det är bara bilannonserna som är fler.

Trots att det regnar känner jag energi, glädje och lust!

Ja visst får man upp ögonen för hur normaliserad alkoholen är i världen när man drar ner. Jag märkte också av hur mycket det pratas om alkohol överallt som en så stor del av allas vardag och liv.
Tyvärr hittas det ju kryphål överallt. Märkligt nog tog man bort förbudet av reklam för alkohol i Sverige 2003, (för drycker under 15%) för man tyckte att Sverige var föör restriktivt jämför med EU...

Brukar ofta fantisera hur världen hade sett ut utan alkohol och alla andra droger. Hur mycket bättre alla människor mått och vad som hänt med allt från våld, kriminalitet, inte minst psykisk ohälsa.
Man märker själv vilken förändring som sker hos sig själv och ser framför sig en så mycket bättre värld.

Anonym31513

Vill bara titta in och säga hej och se hur du har det. Håller med om att det är mycket alkoholreklam. Inte nog med det. Såhär års fylls även tidningarna med reportage med smygreklam för alkohol. De vill få en att tro att det är i princip omöjligt med en grillkväll en vacker sommarkväll utan att dricka vin eller öl. Framåt hösten fylls reportagen med bantningstips. Samma visa varje år.
Ha det bra!

Kaffetanten88

Hejsan! Jag ville bara hoppa in och säga att jag nyligen själv gjorde ett inlägg i min tråd om all reklam om alkohol. Visst är det konstig. 🙄 Det är så mycket. Brukar inte titta på tv men ligger på sjukhus med sonen just nu och kanal 5 på kvällarna, herregud. Typ 5 reklamer på rad om alkohol. Helt galet.

Dags att ta nya tag igen!
Min målsättning att dricka måttligt har väl gått sådär! Det har varit för många dagar(=kvällar) med alkohol även om det har varit mindre mängder. Jag har inte druckit mig berusad, utan hållit mig till 2 max 3 glas, utom vid några få tillfällen då det har blivit mer. Jag har köpt goda alkoholfria alternativ. Varit på landet, varit ute och jobbat i trädgårdslanden, rört på mig mycket och mått bra av det. Men tillbaka ensam i stan återföll jag till mitt gamla beteende, att dricka ensam och för mycket på kvällen, just det som jag inte skulle göra. Så trist och så trött jag känner mig nu. Visserligen bara en kväll, men att jag inte stod emot, att jag inte ens försökte stå emot, utan tvärtom tyckte att jag var värd det, så dumt, så dumt, så dumt. Nu åker jag till landet igen och tänker försöka vara helvit en period. Egentligen vill jag inte skriva det här, för om jag får för många hejarop, triggar det något inom mig att misslyckas. Jag kan inte förklara hur det kan vara så, men jag har sett det mönstret tidigare. Så jag kommer inte redovisa några dagar här. Men ser fram emot att komma tillbaka till min lugna "på-landet-känsla". Ja, så får det bli.

Jag känner precis som du @knickan, är inte heller helnöjd över hur jag hanterat alkoholen under min semester men är ändå glad att det åtminstone går åt rätt håll. Jag kommer ta hårdare tag nu och min höst ska bestå av mycket träning och att vara snäll mot mig själv. Jag räknar inte heller dagar och kommer inte göra det. Det låter underbart med din tillbaka på landet känsla💕Själv känner jag ånger/oro att kliva in i det stressiga jobb och vardagslivet igen. Ofta drömmer jag om att flytta ut på landet och inte behöva arbeta så mycket, få mer tid till familjen och skogen.

Kram💕

Hej @Liten tjej!
Ja, hösten är en bra tid att ta nya tag i. Jag har slutat jobba som anställd men kommer konsulta lite, så jag kommer styra min tid. Det känns bra. Men måste skapa nya rutiner för mitt nya fria liv, så att jag ger mig själv tid till det jag vill göra, det jag mår bra av. Jag levde med mycket jobbstress under många år och är så nöjd med mitt beslut att sluta jobba i förtid. Men jag vet att alla inte har den möjligheten.
Hoppas du kan hitta balans i din tillvaro!
Kram💚

En vecka sedan jag skrev att jag skulle försöka ha en helvit period (dock utan att ange längden på perioden). Orsaken var ju att jag återfallit till ensamdrickande en kväll när jag var hemma i stan. Det kändes skit.

Det gick bra hela helgen faktiskt. Jag kände mig stark och frisk och motiverad, Klar, och nästan lite hög på min beslutsamhet. Sen ville mannen fira sin sista semesterdag med god mat och vin på måndagen, så då blev det tre glas vin.
När jag läser vad jag just har skrivit ovan ser jag ju hur det ser ut. Mannen vill fira och jag ger bara efter, som om det inte går att styra. Hm. "Så det blev tre glas...." Nästa gång det händer på en måndag (eller vilken annan dag som helst när jag har bestämt mig för att vara nykter) säger jag att jag hellre dricker något annat, utan alkohol.

Men sen har det varit helvitt resten av veckan. Skönt! Det påverkar min sömn positivt. Och det är verkligen en stor vinst för mig. För jag blir så negativt påverkad av att sova dåligt. Och det är min prio ett just nu. Att sova bra. Så nu ska jag ut och lapa dagsljus, gå en promenad och, hämta tidningen, släppa ut hönsen, äta frukost. Skapa goda vanor, det är mitt viktigaste just nu.

Anonym31513

@knickan skrev:"Så nu ska jag ut och lapa dagsljus, gå en promenad och, hämta tidningen, släppa ut hönsen, äta frukost." Låter som en drömstart på dagen! Så skönt att ha möjlighet att kunna sluta jobba i förtid. Kram på dig!