Jag startar om en ny tråd i den här gruppen, Det vidare livet.
Det var lite svårt som ny att förstå hur det här fungerar i dessa forum och trådar 😉- men jag har som tur är fått lite hjälp här i gruppen att förstå lite hur det fungerar. Min andra tråd ligger kvar i - vara alkohol fri
Den kanske går att ta bort🤔

Min ambition är att aldrig någonsin dricka alkohol igen, det har jag gjort klart. Jag brukar tänka att jag har fått min alkoholranson i livet + lite till 😅
Jag har som de flesta andra som har alkoholproblem av något slag, prövat alla metoder som finns för att lyckas att bara dricka mindre och mer sällan.
För mig blir det bara en otrolig stress, när mitt innehåll i glaset börjar ta slut. Det är nästan som tortyr att inte få något mer.
Det är så skönt att äntligen släppa tanken att det kanske går att bli måttlig i drickandet. Det kommer aldrig gå för mig - jag har försökt i ca 20 år.
Jag har nu varit nykter (ett snedsteg) på snart 5 månader.
I det stora hela har det gått fantastiskt bra, jag läser allt om alkohol och skriver dagbok varje dag.
En stor hjälp har även AA böckerna varit. Dom har fått mig att tänka på ett annat sätt , de har blivit lite som en bibel för mig.
Jag är så tacksam att jag har fått inblicken i det nyktra livet igen, en hjärna som börjar fungera och framförallt känslan av frihet. Det är jag som bestämmer över mitt liv, inte alkoholen.
Hoppas att ni får en fin helg 💕

Kom på en sak till. Ibland brakar man när det lugnat ner sig lite. Min dotter var 8 år första gången jag blev sjukskriven. Hon behövde mig inte lika mycket, det fanns andra vuxna i hennes liv som kunde axla ansvaret. Det i kombo med för mycket jobb och för lite återhämtning tog ut sin rätt till slut.

Fortfarande är det så för mig att jag orkar så länge jag måste orka, men när det lugnat ner sig lite kommer allt i kapp. Bara en tanke. Det är kanske så för dig också nu.

Alkoholstoppet kommer bara att gynna dig under resan tillbaka 🙏🏻

Kram 🐘

@Andrahalvlek skrev:"Back to basics. Kost, motion, sömn och vila. Meditation är grymt bra."
Tack andrahalvlek för dina kloka ord 💕🙏🏻
Det stämmer så med mig,då jag fick min första utmattningssyndrom.
Det som är bra den här gången är att jag har varit mer observant. Så jag har inte gått ner mig helt, utan känner igen symtom.
Nu är det som sagt bara att lyssna på kroppen. För mig nu är tystnaden den bästa medicinen. Jag sitter nu på en brygga i solen och mediterar och är bara i nuet.
Och är så tacksam att jag inte ens är sugen på alkohol. Den har förstört delar av min hjärna som nu håller på att återhämta sig.
💕 sländan

Nu har jag varit hemma resten av veckan, min hjärna behöver vila. Jag är sjukskriven ett par veckor till, det behöver jag för att komma igen.
På em idag blev det mkt på en gång- det var första gången sedan i påskas, som min tanke kom in på alkohol. Inte ett sug, men tanken på hur lätt det skulle kunna vara att falla tillbaka.
Jag tog på mig joggingskor, på med min favorit ljudbok ”skål, ta mig fan! ” och när jag hörde på den samtidigt så kände jag hur alla tankar på alkohol rann av.
Efteråt kände jag mig så stark, jag kände hur jag kunde hantera mina tankar.
💕sländan

Torbjörn Åberg är en klippa att hålla i handen när det svajar, även om det nog inte är han själv som läser in sin bok.

Jag fick ett sms från min sjukskrivna kollega. Han skrev att han hade tänkt att börja jobba snart. Sen hände en skitgrej, och allt brev kris och panik. Då insåg han att han nog inte ska jobba på ett tag, utan att han behöver hitta en bra läkare eftersom det krävs läkarintyg efter tre veckors frånvaro.

Jag svarade honom så här: ”Ditt fly-eller-slåss-nervsystem är upphettat och reagerar starkt på minsta lilla grej. Det lugnar inte ner sig i en handvändning tyvärr.”

Så är det. Man mår inte bättre i en handvändning. Acceptans är allra viktigast i början. Min kollega har inte riktigt accepterat faktum än.

Kram 🐘

Vad bra Sländan att du lyssnar på dig själv.
Tog du prover också hos läkaren? Tänker att det kan vara bra att vara säker på att man har kroppslig balans också. Sen är det att acceptera att man faktiskt behöver vila. Det är ju svårt att bromsa sig själv. Det känns som om att du gör helt rätt i alla fall.

@Andrahalvlek skrev:"bra läkare eftersom det krävs läkarintyg efter tre veckors frånvaro.
Läkare på en VC har det inte lätt idag, det är försäkringskassans läkare som i slut ändan bestämmer. Jag har sjukskrivit mig själv 3 veckor. Sedan arbeta 1 vecka sedan semester 5 veckor. Jag hoppas att det ska räcka. Annars får jag gå tillbaka till min läkare. Min psykolog är väldigt stel och hård, men han har rätt i att jag måste börja tänka på mina egna behov. Annars är jag snart utmattad igen.
Jag måste tänka om både på jobbet och på min fritid. Där är boken ” tankarnas terrorist” fantastiskt bra. Jag Älskar att lyssna på den ljudboken.
💕 sländan

@Sisyfos skrev:"Tog du prover också hos läkaren? "
Jag har tagit alla prover och de ser bra ut, även levervärden har sjunkit till normalt. Så det känns väldigt bra iallafall.
💕 sländan

En fundering 🤔 jag har ju nämnt några gånger att kanske gå på ett AA möte för att få träffa likasinnade. Jag har läst och hört att personer som har alkoholproblem, inte klarar av det själv i det långa loppet.
Det här forumet är helt fantastisk, men jag skulle vilja träffa några människor fysiskt oxå. Jag är ju som sagt inte jättebekväm i att skriva.
Men till saken- jag kan acceptera att jag har alkoholproblem men inte alkoholist.
Man ska alltså sitta på ett möte och börja med att säga - hej jag heter ….. och är alkoholist. När jag inte känner mig som en sådan. Det blir inte lättare när jag gör självtester och jag får resultat som riskgrupps drickande.
Det måste väl kännas äkta och sant de man säger. Det är väl de att jag är livrädd, att jag ska lura mig själv att ta det första glaset.
Jag jobbar så med mig själv, så jag tror att det ligger lite bakom min utmattning som jag har nu.
Hur ser ni andra på era alkoholproblem, ser ni er som alkoholist 🤔
💕sländan

Korpen70

@Sländan Jag har funderat på samma sak. Ogillar inte etiketter på något sätt.
I det här fallet tror jag att din motivation måste styra.

Är du beredd att blotta dig?

Du är inte ett ord/benämning. Du är din handlingar. Fundera på vad du vill. Jag vill inte. Jag vill inte ha någon etikett just nu.

🤷‍♀️

Jag benämner mig själv som alkoholist eller att jag har sjukdomen alkoholism om det passar bättre inför mig själv. För mig är det mer ett mindset än baserat på exakt hur mycket man dricker och vilka konsekvenser det får. Tex att jag inte kan sluta tänka på att dricka mer när jag börjat dricka, att det blir som en besatthet ungefär, det är ett tecken på min alkoholism. Jag känner många som har druckit mycket under perioder utan att vara alkoholister eller ens problemdrickare i min mening, så det går åt båda hållen för mig. Oavsett vad ser jag det inte som en negativ term, utan beskrivande. Med detta sagt säger jag det inte till andra icke-alkoholister (tex kompisar osv) eftersom jag testat det och de blir sååå obekväma och ska börja argumentera för att jag inte är det. Med detta sagt har jag aldrig varit på ett AA-möte så har ingen aning om hur det är där eller vad man ”måste” säga, säkert nån annan här som kan svara bra på det! Är själv nyfiken på AA men har inte riktigt kommit mig för. Berätta gärna vad du tycker om du går! Kram

@Korpen70 skrev:"Är du beredd att blotta dig?" Jag kan absolut blotta mig inför en grupp, att jag har alkoholproblem. Men att säga att jag är alkoholist, när jag inte känner mig sådan känns konstigt.
Det hade varit helt ok att gå dit och bara säga - Hej, jag heter …. Och är riskdrickare och behöver stöd från likasinnade.
Det är som att säga att jag har en sjukdom, som jag inte har, men är i högrisk kommer att få om jag fortsätta leva som jag gör.
💕 sländan

@Gullranka skrev:"För mig är det mer ett mindset än baserat på exakt hur mycket man dricker och vilka konsekvenser det får."
Det är kanske så att jag har svårt att acceptera, det hade varit lättare om dessa självtester visat tydligt på att jag är alkoholist. Då hade jag gått dit och sagt det, men nu känns det ju fel. Som jag förstår måste man säga de på möten, och acceptera sin alkoholism.
Om jag kommer iväg på något möte ska jag absolut berätta mer om de.
💕 sländan

Du kan gå på ett eller flera öppna AA-möten som besökare. Då behöver du inte ta på dig någon etikett. Du får inte dela men du får lyssna på dem som gör det. Vill du testa så finns många möjligheter på nätet nu. AA online har möten alla kvällar på zoom kl 20. / mt

Tack @mulletant för informationen, jag såg nu att AA även har slutna grupper, för kvinnor som tror att de är alkoholberoende.
För att se om det är något för en själv.
💕 sländan

Idag fyller min äldsta son 30 år ❤️ Tiden går alldeles för fort.
Lite reflektioner över tidigare kalas i släkten. Vi brukar alltid ha skumpa för det känns helt ok när någon fyller år, trots vardag.
Idag är det första gången på många år det inte blir skumpa. Så skönt, nu kan jag koppla av och bara njuta av mina söners närvaro, gott kaffe och tårta 🎂
Tänk att få uppleva en stressfri födelsedag, över att någon ska märka att jag tagit något innan, att alkoholen ska ta slut, att inte veta om man kan köra bil imorgon bitti.
Tänk att det ska ta sådan tid att förstå, hur mkt alkohol försämrar hjärnan på framförallt känslor och närvaro.
💕 sländan

Om AA..Jag har varit på några möten i olika städer..Jag presenterade mig själv som ” Hej jag heter NN och jag lyssnar idag” Eller ” Hej jag heter NN och jag är alkoholberoende” Det gick fint..Som i alla grupper så är det medlemmarnas kemi och attityd som bestämmer känslan man får..Jag kände mig välkommen överallt, men grupperna och mötena var väldigt olika..Det är nog jättebra att du testar själv, så vet du vad det är..Jag fortsatte inte att gå, för känner mig ganska nöjd ändå..Jag har en nära släkting som är med i AA och jag har några i min närhet som slutat dricka..Har därför dom att diskutera med, och det bästa Forumet Förstås. ❤️

Tack @miss lyckad för ditt svar 💕 jag har ju tänkt mycket på det här med AA.
Men jag vet inte riktigt, när jag väl kommer till att titta på tider, så passar dom helt plötsligt inte den här veckan 😉 det är något som tar emot. Men det är väl så för de flesta.
Va skönt att du har några med samma problem runt dig. Det är nog de jag saknar mest,att få prata på riktigt om alkoholproblem. Men sedan tänker jag att det kanske är någon efterhängsen människa där, som vill umgås utanför gruppen som är jättejobbig. De orkar jag inte med nu känner jag. Eller så är det några fantastiska människor som man klickar jättebra med, och blir riktiga vänner.
Så där håller jag på 😆🤪 nu när jag skriver tänker jag, människa det är väl bara att gå dit och prova.
Det här forumet är så jättebra, så det blir kanske det enda tillslut iallafall 💕 skönt att slippa passa tider mm
Sländan 💕

Idag var jag hos en psykiatriker, med tanke på min ADHD. Hon tyckte att jag ska höja min Antidepressiva medicin, eftersom den är så låg dos och att jag inte mår psykiskt bra.
Så det får bli så, jag måste komma igen. Jag har ju mått så bra annars när jag är nykter.
Annars tycker jag att min vanliga husläkare är så mycket bättre på alla sett. Hon är så gullig och hon är så intresserad av hur jag mår. Den här som jag träffade idag, kändes helt oengagerad, en ung tjej som halvlåg i stolen med en fanta flaska i handen.
Jag är kanske Gammaldags, men för mig ger det ett oseriöst intryck.
På torsdag ska jag träffa min psykolog och husläkare igen. Det känns väldigt mycket bättre iallafall.
💕 sländan

Idag åkte jag till vårat landställe för att träffa en kille som skulle mäta våran fuktskada. Det var en del som stökade till det, så jag kände mig både stressad och väldigt irriterad. Min Apple Watch klocka varnade för att jag hade en högpuls utan kroppslig ansträngning.
Jag hade med mig pepsimax och tänkte ta ett glas.
När jag öppnade kylskåpsdörren så stod det en 1/2 full vit flaska vin där. ( sonens flickväns vin från helgen)
Min reaktion var - jaha,och där står vin. Ingen tanke varken att det var lockande eller äckligt. Bara ett kort konstaterande, jag tog min pepsi Max så var det inget mera med de.
För 7 månader sedan hade jag inte ens funderat. Bara tänkt att jag köper nytt till henne.
Verkligen en skön reflektion 💪🏼
💕 sländan