Leva i nuet är ju rekommenderat , för mig gör det gott att skriva ner nåt minne som ploppar upp ibland.Ett av dessa är när vi hade besök hemma av min dotters kusin och vi vuxna drack vin.Och jag drack så mycket att jag dagen efter vaknade med en förgiftningskänsla.Och ändå fortsatte jag då att dricka.
Tydligen var det nåt annat jag fick till mig när jag inte orkade längre.Och det är jag så tacksam över och bevarar detta beslut som nåt väldigt värdefullt.🙏
Detta är "andra"sommaren och den känns mindre orolig.Jag njuter för fulla drag och inget kretsar runt alkohol för mig.Det kommer väldigt sällan en tanke om det nu.
Tänkte på när jag va ute och sprang igår..Hur orkade jag detta förrut när jag drack allt detta vin?😏
Njuter av kaffekoppen och ska läsa lite här.
Kram Pilla

@Pilla skrev:"Detta är "andra"sommaren och den känns mindre orolig.Jag njuter för fulla drag och inget kretsar runt alkohol för mig.Det kommer väldigt sällan en tanke om det nu."

Skönt att det känns så, och jag känner likadant. Vin-flasharna kommer ytterst sällan. Jag har skapat nya nyktra rutiner och vanor, så jag slipper påminnas om vin. Springer gör jag inte än. Men vem vet, jag kommer kanske dithän också. Vi får en kanonsommar, det känner jag på mig. I fjol var det svajjigt, varje kalas och dyl var en utmaning. Nu kan vi bara njuta.

Kram 🐘

Den här veckan har jag ledigt,några dagar till att vara själv och ta dagarna som de kommer.Det blir inga stora saker gjorda,sånt jag gillar.
En sak jag reflekterar över är tankarna som kommer när jag är ensam.
En tanke är sorgen jag känner inför att min son hustru stöter bort mig och inte bjuder in utan snarare håller deras barn ifrån mig.Detta började när deras barn började knyta an till mig.
Detta har jag jobbat med och är maktlös.
Jag gör det jag kan göra men accepterar inte att bli "hittar inte ett bra ord"typ nedvärderad eller nedtryckt.Jag har fått veta att det inte finns tid för dom att ens ringa hit.Så det känns konstigt med en relation till 2 vuxna där jag bara driver.Det suger energi.Och det jobbar jag med att inte slösa med min på fel saker.Jag har känt nånting i mig när jag träffat min son hustru och förstår nu vad det handlar om.Och det är skönt att inte behöva grubbla längre.Jag får
tex inte ge deras barn presenter annat än till jul och födelsedag.Det tycker jag hör till att man vill ge nåt extra ibland.Men jag ser framemot den dagen inte föräldrarna kan kontrollera så mycket.Jag tänker aldrig släppa kontakten med mina barn.Ingen kan ta den ifrån mig.Punkt!,Alla har sina sorger att leva med och detta är en av mina.Som det går att leva med och ha ett underbart liv.Jag känner mig stark fri lycklig tacksam glad.🙏💪🙂
Från Pilla

@Pilla jobbigt det låter med sonhustrun. Samtidigt blir jag påmind om min egen relation till barnens farmor. Jag upplevde när barnen kom att hon ville kontrollera mitt omhändertagande av barnen. Samtidigt är hon själv en ömtålig figur som gärna vill bli uppmärksammad och omhändertagen på olika sätt. Hon tog en gång upp att hon var ledsen att jag aldrig ringde till henne. Men det var ett sätt för mig att inte ta på mig ytterligare en energikrävande relation som jag skulle ta hand om. Det räckte med två små barn och exmaken (som också "behövde" min hjälp på olika sätt). Dessutom skulle jag aldrig ifrågasätta att min exmake aldrig ringde min pappa. Någon som hade gjort det? Tror inte det. Nu när barnen är äldre ringer hon till dem direkt. Åtminstone sonen svarar av artighet. Flickan klarar inte av sin farmor (lång story och både jag och sonen förstår henne) så hon svarar aldrig. Min situation då var att jag helt plötsligt stod "ensam" med två små barn, en ständigt "sjuk" make och en hjälpbehövande svärmor. Och så krävande heltidsjobb på det. Jag orkade inte med allt så svärmor och exmaken blev liksom bortsorterade ur mitt liv. Jag fixade inte att ta hand om de relationerna på ett sätt som situationen krävde. Blev alldeles för långt om mig för att komma till frågan. Tror du att din sons fru är stressad med påföljande kontrollbehov? Kan det ha med saken att göra och att bara din existens blir en sak för mycket för henne? Har du kunnat prata med henne om var det hänger sig? Jag pratade en gång med min exsvärmor och förklarade då att jag kommer från en familj där var och en sköter sitt och hon förklarade att för henne är det naturligt att lägga sig i. Det finns verkligen olika sätt att bry sig om. Vi kom inte längre än att vi kunde konstatera att vi har heeelt olika sätt att hantera saker och ting på.

Kram!

@Pilla skrev:"Jag får
tex inte ge deras barn presenter annat än till jul och födelsedag."
Det här är min mardröm faktiskt, att mina barn ska hamna i en relation där jag inte får vara med (alltså nu menar jag inom rimliga gränser).
En del som precis får barn har många idéer och idealbilder av hur det ska se ut. En sak kan vara det här med saker.., att begränsa antalet leksaker. Här blir det ju såklart en konflikt men en del mor-farföräldrar har ju heller inga spärrar utan köper en massa jox. Jag tycker att saker och prylar är ett miljömässigt problem idag så jag är lite kluven. Mina barns farmor gav dem ofta något ”återvunnet”. Så viss respekt tycker jag att man ska ha, eller att försöka skapa en förståelse för andras skäl till sina åsikter. Och acceptera en del ”dumheter” som andra har fått för sig kring uppfostran är viktigt för relationen. De har ibland en idé en idealbild av vart de vill komma. Hur de vill att barnen ska växa upp. Och de vill att alla ska vara så. Lite svart och vitt som det är i den åldern kanske.
Det som är komplicerat i det du beskriver är att de ska tala om hur du får vara. Jag tycker att man inom ”inte orimliga” gränser ska acceptera andras uppfostran och idéer (ni hör ju att jag inte har barnbarn än själv). Det skapar onödiga konflikter om nåt som egentligen inte är viktigt.
Din svärdotter blev kanske avundsjuk när barnen började tyda sig till dig. Det är sorgligt men jag tror också att det är rätt vanligt och grundar sig i en egen osäkerhet.
Ett sätt att bearbeta det från din sida är ju att fokusera på svärdotterns goda egenskaper när ni ses. Nåt som hon har gjort fint eller verkar vara stolt över. Det kanske är lättare för henne att släppa taget till någon som hon vet accepterar henne.
Ni hör jag förespråkar en djupare förståelse för andra och deras galenskaper helt enkelt. Vi blir alla äldre och förhoppningsvis klokare, så det gäller att hitta vägar att nästla sig in hos dem och då handlar det nog mest om att välja vad som är viktigt att ha principer om.
Jag träffade inte min svärmor så ofta, hon hade inte tid, men jag märkte att jag kunde verkligen få taggarna ut när hon frågade om nåt som hade med hur jag tog hand om barnen att göra. Hon berömde mig oftast…. Kanske enbart taktiskt, men det funkade.

Hello, hur har du det?
Hihi, nej inte blir det något Pukka te nu. Dricker verkligen mest kranvatten och så koffeinfritt kaffe på kvällen. Är så känslig för koffeinet vad det gäller sömnen. Igår drack jag en alkoholfri Staropramen till den goda midsommarmaten. Vad dricker du?

Så ledsamt att höra om dina barn. Det är nog så att din sonhustru känner sin mammaroll hotad. Förstår det är jobbigt. Hon har det kämpigt på något vis, kanske något i bagaget där? Skickar styrka till fina dig. Och så rätt, trägen vinner, aldrig ge upp💪💕

Jag är som du. Inte så mycket här, men är kvar och skriver o läser ibland. Så klart, så värdefullt ju🙂
Underbar tid nu🌸🐞🌞🦋🌼 Kram🤗

Fortfarande hela min semester kvar,den känslan är så härlig.När jag har det framför mig.Detta är andra sommaren för mig och det känns tryggt att veta att det va så skönt första sommaren att slippa att planera,när ska jag dricka,hur mycket,inte för mycket jo det blev för mycket och för ofta,vit månad sen på det igen.Tack för att jag slipper!Tack för att jag är med på riktigt!🙏/Pilla

@Pilla Håller med om att tryggheten man känner andra sommaren verkligen är magisk. Man vet att man klarar av att vara nykter, och man vet att allt man kommer att uppleva kommer att bli bättre än det var när man hällde alkohol på alla upplevelser.

Ha en riktigt skön semester!

Kram 🐘

Hej Pilla,
Ja det är verkligen som du skriver: tryggt med andra sommaren. Tankarna finns inte alls där, framförallt tycker jag att detta flow i dagarna är något att glädjas över. När jag drack så stannade allt upp ungefär då. Såklart att jag diskade och plockade undan men fick liksom inte ordning på djupet. Nu är det en helt annan känsla.
Önskar dig fina lediga dagar, kram! ☀️

Jag ska snart träffa människor som jag inte träffat sedan jag fattade mitt beslut om att avstå.Från ingenstans känner jag nu lite oro när detta ska läggas fram,jag kanske överdriver min oro men den stärks av att det skickas bilder på glas med nåt färgglatt i och att jag också ska få när vi ses.Alltså Pilla!Du vet inte ens om det är alkohol i glasen.Men att det varit det förr,det vet jag!Jag är stark i mitt beslut men ändå är det något som jag måste igenom med alla som jag träffar.Det är tankarna kring detta som tar energi.Och en rädsla att bli bortstött.Detta är personer som finns i släkt på min mans sida.Och duger jag inte såhär så är det inte mitt problem.Jag mår bra och känner mig tydlig och bestämd och säker och det är det viktigaste för mig.Kör på nu Pilla👊🏋

@Pilla Jobbig känsla. Men det är du som är en vinnare i detta, som slipper alkoholen, glöm aldrig det. Ett tips är att ”genrepa” innan. Tänk dig dagen/kvällen in best case scenario. ”Vi kommer dit och jag erbjuds en välkomstdrink och då säger jag …. Och till maten dricker alla andra vin och jag …. ” osv. Tänk dig innan hur du vill att dagen/kvällen blir så är sannolikheten stor att den blir så.

Kram 🐘

Godmorgon Pilla! Känner igen mig. Har löst det enkelt. Säger bara att jag mår inte bra numera av att dricka, så jag har slutat helt. Tar något alkoholfritt så får det vara bra så, no big deal.
Kram🤗

Hej Pilla, du låter bestämd bortom oron. Så bra att du skriver här och liksom formulerar tankarna. Vi hejar på dig precis som du är- dvs den nyktra och bästa versionen av dig. Så skönt att du hittat dit. Det är en stor sak till skillnad från vad andra kanske tycker eller tänker om dig! Kram 🤗

Varit och tittat på lopp så skönt att inte köra själv och inte känna nån som kör,bara njuta.Uppe tidigt och hotell frukost och sen ut.Inte vara bakis utan känna att livet är på topp och kunna se på ett intresse jag själv har och få energi😊utan att vara tung,trött och deppig.Jag är tacksam och känner mig nöjd och stark 👍💪.Är också glad över att jag själv också förmodligen kommer kunna köra 2 lopp den här säsongen,jippi!Och att jag nu förtiden kan känna mig stolt över mig själv,på riktigt!!
Kram Pilla

Vill skriva några rader i min tråd,är hemma med lite halsont.Och känner mig mindre energisk när mörkret kommer,det är mer kännbart nu när den andra hösten är här,utan bedövning av vin.Förr tröstade jag mig när känslan av trötthet kom på hösten,med vin.Nu har jag lyssnat och stannar hemma och vilar.Jag märker att det är svårt för mig att acceptera att energin är lägre på hösten i mörkret.För mig räcker det inte att"det är så fint på hösten med alla färger"Jag är trött och blir orolig när jag inte är alert.
Sköter mig med maten och motionen och det är bra gjort av mig.Hör runt mig att det är många som känner som mig.
Ibland kommer tankar på vin tillbaka,det verkar som det hör till.Kan inte låta bli att tänka framåt,hur tänker jag vidare ?och hur vill jag må.?Jag har inte satt något mål i att jag aldrig mer ska dricka vin,mitt mål är att må bra och ha energi,känna mig glad,vara ärlig,känna mig ren och frisk.Just nu är det inte så,
Jag vet att detta går över.
Ville bara skriva lite om "skitkänslan"
Kram Pilla

@Pilla hej! Nu har jag hittat din tråd också😀. Har läst din långa resa och med stark igenkänning i många fall. Mycket ska jag ta med mig på min resa som är på dag 10 idag. Tänk att 10 dagar kan kännas som en lång tid men det är klart om jag räknar antalet vinflaskor så är det en hel del som jag inte hällt i mig varje dag! Kroppen och knoppen är tacksamma för återhämtningen.
Ha det gott💕

Hej Pilla,
Vad fint att läsa några rader från dig. Jag tycker också den här perioden är lite små-skitig men tänker att vi ska öva oss på att hålla ut. Hitta nya små saker på myrstigen om inga regnbågar uppenbarar sig när vi slår upp ögonen. Om vi ska må bra är det skönt att sortera ut alkoholen som ställer till det i så många delar av livet, och vi får inte riktig koll på hur vi mår. Och varför.
Men allt det där vet du ju redan!
Skickar ett ljus i mörkret från mig till dig. Kram 🔦🕯