Idag har jag varit vit i 24 dagar. Igen.
Det är ju inte så illa. Men varje gång har jag börjat om och tagit ett glas, som blivit två, som blivit flera.
Jag tror det är sista gången jag slutat nu. Men varför är det så svårt?
Min kropp tar stryk och denna gången har den sagt ifrån rejält. Kanske kan jag låta den få vara ifred nu?
Varför känns det som om allt det roliga tar slut utan alkohol?
Varför tycker jag att god mat och roliga stunder bara kan njutas ordentligt tillsammans med alkohol?
Varför är "att unna sig" nästan alltid förknippat med dricka?

Jag vet inte om detta ska vara en dagbok (igen) eller om jag kommer att glömma att skriva.
Jag förväntar mig inga kommentarer eller svar på mina frågor, men det är skönt att ha en plats att återvända till när jag känner att jag behöver.
Kanske ska jag gå på ett AA-möte.
Kanske klarar jag mig ändå.
Nästa milstolpe i min app är 30 dagar. Det är bara några dagar kvar, mindre än en vecka. 30 dagar. Det borde jag klara.
Idag ska jag iaf inte dricka.

Idag hittade jag några personliga ägodelar som en hade tappat på fyllan.
Personen var väldigt tacksam när jag lämnade tillbaka dem. Jag märkte att det fanns viss skam och ville egentligen ge en kram och fråga om hen behövde hjälp.
Men jag ville inte göra någon stor sak av det hela.
Vet inte om det var rätt eller fel.
Ser jag hen igen kan jag fråga hur det är.

Hej Surkärring,

Det är nog flera som kan känna igen sig i det du skriver här inne, alla frågetecken en har till sig själv om varför en fortsätter göra på vissa sätt fast en bestämt sig gång på gång att upphöra med ett beteende. Att du skriver här är ett sätt att stanna upp och reflektera högt, för dig själv och med andra, modigt och klokt. Bra idé som du skriver att skriva här som en plats att återvända till när du känner att du behöver. Du har också funderingar på att testa att gå på ett AA möte. Bra med många idéer kring vad du kan göra.

Du har satt en milstolpe 30 dagar, kanske kan du hitta sätt att belöna dig på vid dina milstolpar? Bara en tanke, du känner dig själv bäst och vet vad du behöver såklart. Du är verkligen igång och inspirerar sannolikt även andra här inne också. Fint att du lämnade tillbaka sakerna till personen och ibland behövs inte ord för att någon ska känna att vi sett dem.

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Igår var jag på konsert.
Nykter.
Jag minns alla låtarna, vilka jag mötte och allt annat som hände.
Jag kom hem i lagom tid.
Jag vaknade i morse utan ångest, utan illamående, bara glad och förvånansvärt pigg.
Den alkoholfria ölen smakade plast när den hade blivit lite ljummen. Men det var skönt att inte avvika från de andra, att stå med en ölfkaska i handen.. lite fånigt men det kändes ok.
Jag undrar varför jag emellanåt får för mig att det är ok att dricka. Det leder sällan till något bra. Varför lockar det ändå så?
Jag har blivit sjuk, skadad av mitt drickande. Ändå får jag emellanåt idéer om att hoppa över medicinen för att kunna ta ett glas vin. Hur korkad får man vara?
VAD är det med ett glas vin, som är så himla speciellt, att jag är beredd att kullkasta allt som är bra i mitt liv, för en kort känsla av att något är gott att dricka?
VAD är det som gör att just vin är drycken till mat när en ska unna sig något riktigt gott, äta fint på restaurang, eller fira något speciellt?
Varför funkar inte annan dryck?
Är vi så hjärntvättade?

Igår när jag var nykter hann min man dricka 2 liter starköl. Han tyckte inte att han var påverkad alls. Jag har inte svårt att vara nykter medans han dricker, men det är väldigt annorlunda. Han skulle nog också måbra av att dricka mindre, men jag orkar inte dra det lasset. Han får tänka själv.
Det kanske slår en kil mellan oss men jag hoppas att sprickan blir så liten att den går att laga.

Jag såg programmet "Behandlingen" och tycker om det. En sak slog mig.. det talades om Håkan, och hans bruk av alkohol. Att han "nog egentligen inte har svårt att låta bli alkohol, så länge livet i övrigt är intressant. Det är när livet är tråkigt som han dricker" - eller något i den stilen. Åh vad jag kan relatera till det!! Så många gånger jag egentligen inte varit sugen på att dricka, men ändå klänt ett glas vin eller två bara för att jag har så jävla tråkigt. Så hemskt, egentligen
Men jag tycker kvällarna är skittrista.
Barnen sitter framför sin dator, eller är inte hemma alls. Min man sitter framför datorn eller kollar på sin padda, med hörlurar och varje gång jag vill säga nåt avbryter jag ju hans film.. och på tv är det inget kul men ändå sitter jag och dumglor. Jag har för fan inget vettigt att göra på kvällarna. Så sjukt tråkigt.

Kan ni se en film tillsammans? Eller åka iväg hela familjen och göra något? Behöver ju inte vara mer avancerat än att ta en pizza tillsammans.. Eller har du något intresse eller hobby du vill ta upp? Beroendedelen av hjärnan vill gärna att vi ska ha det olidligt tråkigt nyktra så att vi ändrar oss och börjar dricka igen... Men det går att hitta andra vägar framåt!

@Kennie tack för dina idéer. Jag har flera gånger frågat om brädspel, kortspel, rita tillsammans, baka tillsammans (ffa med barnen) men får allt som oftast ett "nej tack".
Min man och jag har väldigt olika filmsmak, ibland har vi kollat på någon serie men ofta är det något spel som han ör inne i och då är han inte heller intresserad. Det är som någon slags dödtid efter kvällsmaten... Jag har lite frivilliguppdrag som jag ibland är iväg på möten för, men inte ofta. Problemet är att jag är väldigt trött om kvällarna, så att ta mig hemifrån är svårt..
Ibland sätter jag mig och läser men ofta somnar jag efter en stund. Det var så skönt att ta 2, eller 3 glas vin och bara slappna av och titta på de där dumma programmen. Ibland dricker jag te numera men blir fruktansvärt kissnödig 🙃
Men det skadar ju inte att fråga familjen igen. Någon gång kanske de ändrar sig.. 😊

Idag har ännu en vit fredag passerat.
Jag har haft 3 filmkvällar i det gångna veckan då jag faktiskt fått med mig både man och barn! Visserligen mutade jag med chips och en liten läsk mitt i veckan, och tyvärr råkade jag somna mitt i filmen 2 av kvällarna, men jag är ändå så himla glad!
Är trött då jag går på medicin mot kronisk huvudvärk (inte beroendeframkallandende!) och familjen är väldigt förstående.
Jag är tacksam att jag somnar utan en halv flaska vin i kroppen, och jag vaknar av att jag sovit färdigt, inte pga att jag svettas eller mår dåligt för att det är "dagen efter".

@Surkärring Heja dig! Framgång med både nyktra fredagkvällar utan vin och filmkvällar med familjen! Jag blev enormt kvällstrött som nykter. Jag tror att jag kände hur trött jag var helt enkelt. Jag använde vinet som startgas ofta. Jag blev också ovanligt morgonpigg, men det har redat till sig lite efterhand. Idag sov jag till kl 10.33.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Skönt att sova ut! Jag är morgonpigg sedan urminnes tider! Antingen springer jag en runda som slutar med h2lgfrukost efter duschen , eller läser jag o dricker kaffe i sängen tills resten av familjen har vaknat. Om det inte är min tur att gå ut med hunden, vill säga.
Trevlig helg!

Ikväll passerar jag 50 vita dagar.
Jag äter mer sötsaker. Vet inte om det är för att ersätta alkoholen eller om det är mina mediciner, men för mig är det ok. Hellre en kaka än en GT. Än så länge, iaf.

@Surkärring Stort grattis till 50 dagar!
Ja, sötsuget har ökat för mig med men börjar lugna sig lite det senaste.
Som du skriver heller sötsaker än alkohol.

@Surkärring Grattis till dina 50 dagar! Jag är också ofta sugen på något sött - men har nästan aldrig något hemma... Ska nog köpa ett litet lager! Blir ännu mer sugen nu när både du o Ase skriver om godis!!! Ha en fortsatt fin kväll!
🤗 kram

@Surkärring Grattis till 50 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Jag åt en massa choklad det första året, men det kändes helt okej som substitut. Jag har lyckats sluta med det också sen några månader. Var sak har sin tid.

Kram 🐘

Hur kan det gå så fort att nå 50 nyktra dagar och sen vara så långt till de 60?
Jag hinner flera gånger tänka att sen kan jag ta ett enstaka glas någon gång ".
Det är ju helt jävla värdelöst!!
Gaaaaaggghhhhhh!!!!!! 🤯🤯🤯🤯🤯
Dessutom funkar inget som jag skulle göra ikväll på min dator, vi har sjukt barn hemma, det regnar o blåser när hunden ska motioneras, maten var halvfabrikat och väldigt mycket för salt och fanfanfan jag får för tusan stressutslag och så hetsäter jag en påse godis i ren frustration. Bläh!

Jag förstod att en dipp skulle komma men det blir inte roligare för det. Jädrans mög.