Vågade skriva här

Profile picture for user vår2022

@Sländan Ja du har nog rätt. Sov som en stock och drömde inte när jag drack. Eller jag stupade i säng, vaknade med ångest, oro, skam, trött, pluffsig, oklara ögon, dålig självkänsla och självförtroende, skakig pga detta som tystades med en återställare. Höll mig mest tyst på möten för att inte avslöjas. Hua ryser när jag tänker på det😱. Vaknade tidigt i morse, maken ska iväg tidigt och hundarna stormade in med pussar. Känns bättre idag, sov rätt bra, ingen huvudvärk än😁. Körde lite andningsövningar innan jag somnade.
Ha en fin torsdag🌺

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ja, kan nog vara abstinensen som mal i huvudet. Ja, det är verkligen en häftig resa på gång. Har alltid varit intresserad av människans psyke och hade planer på att bli psykolog men betygen räckte inte riktigt till. Så häftigt att skippa alkohol kan ge så otroligt mycket tillbaka, stolthet, glädje och god självkänsla. Redan nu känner jag mindre ilska och frustration. Jag har mycket att se fram emot😁.
Ha en fin torsdag🌺

Profile picture for user vår2022

Dag 18. Vaknade tidigt. Känner tacksamhet och glädje. Känner tacksamhet till de jag har kontakt med på detta forum. Tacksamhet till all stöttning, utbyte av tankar och funderingar, goda råd, kloka ord, ögonöppnare, medkänsla, hopp, sorg, samhörighet och kamp. Allt detta skapar motivation och en positiv framtidstro på ett fantastiskt härligt liv i nykterhet. Det finns så mycket att se fram emot. Ni är en livlina! Jag borde vara knäckt och supa då jag fortfarande inte fått nytt arbete och blir i värsta fall arbetslös den 1 januari. Men jag har framtidstro att det ordnar sig så småningom och så jävla tacksam för att jag tog beslutet att bli nykter för 18 dagar sedan! Det är först nu jag kan hoppa på ett nytt jobb i samband med att jag frisknar till på alla sätt och vis.
Tack till er alla där ute❤️❤️❤️

Profile picture for user Se klart

@vär ibland känner man sig hemskt präktig på ”den andra sidan”. Men jag har ju inte varit en Kristen ungdom (förlåt fördomen) utan en glad-festare av rang. Tills det inte var kul längre. Det var inte kul att sluta dricka heller. Utan forumet hade jag ALDRIG klarat det utan antingen hållit mitt överstyr-drickande igång med ökad oro från familj, vänner, kollegor så småningom. Eller rätt ner i diket.
Det var vad jag förstod låg framför mig efter några övertramp som var långt bortom den jag ville vara.
När jag accepterar MIN verklighet så blev det på sätt och vis lättare. Sug efter vin höll i sig länge, men att faktiskt dricka, förstod jag efter bara tre månader- att det var det slut med för mig. Sen dess har så mycket hänt. Jag har flyttat, fått nya uppdrag på jobbet. Springer igen. Snart på gymmet. Så på så vis är självkänslan bättre än kanske någonsin.
Men det viktiga är storstädning på insidan. Att vara sin egen bästa kompis! Att vara lika snäll mot sig själv som mot människor man älskar. Att det kommer (ganska så) självklart numera. Men självsnällhet är färskvara för oss som inte fått det med oss i generna (läs uppfostran).
Men som de skriver på amerikanska forum: We can do hard things! Kram.

Profile picture for user vår2022

@Se klart Jag vill bli präktig och komma ut på andra sidan😁. Ska ta med mig ditt uttryck att storstäda på insidan. Det är precis det som det handlar om. Att göra en riktigt stor sanering i hjärna och kropp och rota ut alkohol viruset som ständigt muterar! Inget vaccin finns mot det men alkoholstopp, mental och fysisk träning angriper och krossar viruset, sanerar och städar bort skiten! Nya vanor, känslor och beteenden skapas. Med nya banor i hjärnan blir det inte lika ansträngande att vara på sin vakt mot nytt virusangrepp och den poppar inte upp så ofta😁. Så ser min framtidsvision ut och min tolkning av ditt svar.
Ha en fin fredag❤️

Profile picture for user vår2022

Dag 19. Sov tungt men minns inga drömmar. Igår var jag på en italiensk restaurang med jobbet. Servitrisen frågade om vi ville börja med en prosecco, och jag såg ett långsmalt, iskallt immigt glas med bubbel i mitt huvud mm! Slog bort det fort ur huvudet. Sedan togs beställning på dryck och alla tog vin eller öl till maten. Jag beställde för första gången i mitt liv en alkoholfri öl! Middagen var trevlig och jag fick inget större sug på alkohol. Kände mig så nöjd! När jag kom hem tänkte jag på hur jag skulle gjort för 19 dagar sedan, hälla i mig minst två stora glas med vin innan läggdags med påföljande ånger, ångest och annat skit nästa morgon. Blev ännu nöjdare i tanken på detta och hällde upp ett glas bubbelvatten. Nu kommer
Min tredje helg och det kommer att gå bra!
Trevlig fredag på er🌺

Profile picture for user vår2022

Måste lägga till detta så att jag kan gå tillbaka och minnas. När jag sminkade mig och tog på lite finare kläder fick jag ett stort sug efter att sippa vin. Det kom från ingenstans och överrumplade mig totalt! En vana jag har inför tillställningar, dricka före, under och efter. Jag hällde upp ett stort glas bubbelvatten och suget försvann! Här kommer ordspråket ”vanans makt” väl till pass! Alkoholdjävulen knackade på och ville locka mig till helvetet, men den lyckades inte!👊

Profile picture for user Nejlika

Så bra att lägga märke till de där tillfällena vi liksom på impuls vill ta ett glas, att uppmärksamma dem och reflektera över dem så att de sen slutar överrumpla oss. Snyggt jobbat med bubbelvattnet, du har tar kontrollen över vanans makt 👊 Och grattis till dag 19, snart 3 hela veckor! 🥳

Profile picture for user Torn

@vår2022 Grattis till dag 19! Jättebra jobbat!🤗 Du har just börjat med det som måste göras för att kunna njuta av nykterheten fullt ut. Börjat öva på att vara nykter. Få vanorna att sitta. Känna stoltheten i att beställa alkoholfritt. (Yes, det där fixade jag ju bra!) Ta ett glas vatten vid sminkningen. ( What! suget försvann visst!) Öva och öva och de positiva upptäckterna rullar in på löpande band, vilket gör att man mår bättre och bättre. Det man får räkna med är att det tar sin tid. Har man varit van vid att dricka alkohol i en herrans massa år, så är det inte ett dugg konstigt.😅 Bättre och bättre mående, och till våren 2022 så kommer du må hur bra som helst! 😍 Om du följer samma väg som jag gjorde måste jag tillägga. (Alla är olika, osv. bla,bla) Men jag tror verkligen stenhårt på dig!

Kram

Profile picture for user vår2022

@Torn Supertack! Vilken boost jag fick av ditt inlägg! Ja övningskörning pågår för fullt och med klarare hjärna är det lättare att upptäcka vanans makt och förutse vad som blir följden.
Kram🌺

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 I början av min nykterhet tänkte jag flera gånger varje vecka: ”Hmm, den här känslan brukar jag dricka på 🤔 Men nu dricker jag inte längre, så nu får jag göra något annat”. Enligt min uppfattning handlar 70-80 procent av nykterhetsarbetet om att skapa nya nyktra vanor. Och det får ta sin tid.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ja håller helt med dig. Efter som jag drack varje dag senaste tiden var det typ i alla situationer jag gjorde det. Städa, vin, trädgårdsarbete, vin, klippt håret, vin…så alla vanor måste göras om typ. Så det du eller någon annan sade, det krävs ett år för att gå igenom alla tider och sedan kanske, tänker jag, har ny vana uppstått. Vissa vanor går säkert snabbare att göra om men alla högtider ska också gås igenom. Det är bara att kämpa på🌺

Profile picture for user vår2022

Dag 20. Jämnt och fint tal😁. I natt sov jag min bästa natt hittills. Någon dröm men inte intensiv. Brukar alltid snooza men inte imorse. Steg upp när klockan ringde, inte ont i huvudet, för att njuta morgonstunden med kaffe och mys med hundarna i sängen🐕💕. Igår gjorde jag veckostädning som alltid brukar ha små pauser med vindrickande men igår tänkte jag inte på det ens, kanske en ny vana som börjar sätta sig. Idag ska dagen avnjutas i skogen med med våra fågelhundar, det kommer att bli ett fint motionspass över myrar, stock och sten. Sedan hem och njuta av god mat och ett glas bubbelvatten.
Ha en fin lördag🌺

Profile picture for user Sländan

@vår2022 härligt att du sover bättre och att huvudvärken har släppt 👍🏻🤗 sömnen är så viktig. Jag hade oxå alltid städvin, allt som kändes tråkigt hade jag vin till 🙄
Idag har jag ljudböcker på istället, det är super tycker jag. Allt går så mycket lättare när jag lyssnar på någon bra ljudbok eller podd.
Hoppas att du får en härlig dag i skogen, jag ska elda upp massor av ris på vårat landställe idag.
Kram 💕 sländan

Profile picture for user Rehacer

@vår2022 Jag blir alltid så glad av att läsa dina uppdateringar! Tänk att det redan är 20 dagar! Såå bra jobbat!
Stor kram 🤗

Profile picture for user vår2022

Dag 21. Dagarna tickar på, härligt! Trodde jag skulle sova bra nu men hade mycket drömmar i natt. Tänker att det vänder så småningom. Ingen huvudvärk i alla fall. En söndag som ska fyllas med aktiviteter och vila. Ha beställt ved så den ska staplas, hundpromenad i skogen då jag ska ta med mig mossa och annat från naturen. Ska pyssla med lite adventsdekorationer både ute och inne. Finns mycket tips på insta. Laga god farsdagsmiddag och titta på en serie på Netflix. Ja sen är söndagen över😁.
Ha en fin söndag och grattis till alla farsor💕

Profile picture for user vår2022

Reflektion: Jag har identifierat mig som en djup grubblare, kan ligga timvis och bara älta igenom allt jag ställt till med, både nykter och onykter. Om jag funnits till för barnen i den utsträckning jag borde, om de farit illa av skilsmässan, hur dålig och otillräcklig jag är, varför jag inte sagt ifrån i osunda relationer, elaka saker som jag sagt mm. Jag började alltid att prata om problem mm med min nuvarande man strax efter att vi lagt oss för att sova, ångesten, ilskan och gråten tog över och slutade många gånger i ilska då han somnade och jag tyckte han inte ville lyssna på mig, jag insåg inte att jag var packad och att mina riktiga känslor inte var närvarande. Allt kändes ju så på riktigt och autentiskt. Han har ofta bett mig att vi kan väl prata innan sängdags för han är för trött när vi ska sova. Jag har lovat men det blev aldrig så.

Idag när jag varit nykter i 3 veckor, ser det helt annorlunda ut. Vi pratar under dagen, kvällen om tankar och känslor, inte när vi ska sova. Båda vill sova. Jag grubblar inte ihjäl mig då oro och ångest inte härjar i min hjärna. Jag känner mig lugnare och tryggare. Det är överhuvudtaget mycket mer harmoniskt och lugnare hemma, precis det jag längtat efter. Att få vila utan ett jävla liv i huvudet. Jag har till och med svårt att minnas mina destruktiva tankar.

Det måste ju bero på att jag inte dricker alkohol. Det visar ju också tydligt vad alkohol gör med hjärnan, känslorna och beteendet. Vilket jävla destruktivt gift det är för mig, och som besvärar framförallt min man.

Bra, nu finns även detta nedskrivet i min dagbok så att jag inte glömmer!

Profile picture for user vår2022

Reflektion: Jag har identifierat mig som en djup grubblare, kan ligga timvis och bara älta igenom allt jag ställt till med, både nykter och onykter. Om jag funnits till för barnen i den utsträckning jag borde, om de farit illa av skilsmässan, hur dålig och otillräcklig jag är, varför jag inte sagt ifrån i osunda relationer, elaka saker som jag sagt mm. Jag började alltid att prata om problem mm med min nuvarande man strax efter att vi lagt oss för att sova, ångesten, ilskan och gråten tog över och slutade många gånger i ilska då han somnade och jag tyckte han inte ville lyssna på mig, jag insåg inte att jag var packad och att mina riktiga känslor inte var närvarande. Allt kändes ju så på riktigt och autentiskt. Han har ofta bett mig att vi kan väl prata innan sängdags för han är för trött när vi ska sova. Jag har lovat men det blev aldrig så.

Idag när jag varit nykter i 3 veckor, ser det helt annorlunda ut. Vi pratar under dagen, kvällen om tankar och känslor, inte när vi ska sova. Båda vill sova. Jag grubblar inte ihjäl mig då oro och ångest inte härjar i min hjärna. Jag känner mig lugnare och tryggare. Det är överhuvudtaget mycket mer harmoniskt och lugnare hemma, precis det jag längtat efter. Att få vila utan ett jävla liv i huvudet. Jag har till och med svårt att minnas mina destruktiva tankar.

Det måste ju bero på att jag inte dricker alkohol. Det visar ju också tydligt vad alkohol gör med hjärnan, känslorna och beteendet. Vilket jävla destruktivt gift det är för mig, och som besvärar framförallt min man.

Bra, nu finns även detta nedskrivet i min dagbok så att jag inte glömmer!

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Insikterna ramlar in på löpande band här hos dig, nice 🤩 Det är som jag brukar säga - man blir mer chill som nykter.

Jag brukar beskriva mig som mer grundglad, grundnöjd, grundharmonisk. Det är inga fyrverkerier, men grunden jag står på är mer stabil. Den personlighet man har förändras inte i och med nykterheten, den förädlas snarare. Den vi blev påverkade av alkoholen, både under ruset och mellan rusen, stämmer inte alls med vår grundpersonlighet. Det är min fasta övertygelse. Som nyktra hittar vi tillbaka till oss själva, utan alkohol som filter på gott och ont.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Hej @vår
När jag träffade min nuvarande man (många år sen) var det precis så.
Älta grubbla prata precis vid läggdags. Drama, gräl (ibland) och jag ledsen för att han inte ville lyssna på mig.
Det var under en period när jag drack mycket- allra mest nog för att kunna sova. Så deppigt att tänka på när det faktiskt finns medicin för de tillstånden…
Sedan blev det mycket bättre i takt med att jag drack allt mindre. Långt senare började jag dricka mer igen. Men nu är jag här där vi pratar mycket under dagar och kvällar, allt flyter ihop lite men sammantaget är det så att mitt behov av att lyssna och bli lyssnad på, tillgodoses på ett mycket mer vardagligt och bra vis.
Ditt inlägg slog an sån igenkänning, så fint att läsa om dina viktiga steg framåt. Kram 🍂

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ha ha! Roligt sagt att insikterna ramlar in på löpande band😁. Det blir jag glad över att få höra från en veteran som gått igenom så många faser. Och att personligheten förädlas låter härligt och håller med. Är ju inte en annan person men iom nykterheten så kommer den äkta personligheten fram och faktiskt förädlas. Nykterhetstresan innebär att syna sig själv i sömmarna och ta tag i sitt liv, på alla plan, inte fly från dem. Lycka, harmoni och nöjdhet kommer flyktigt i små portioner och när de kommer ska man njuta🥰.
Tack för alla kloka inlägg💕

Profile picture for user vår2022

@Se klart Tack för att du berättade din igenkänning. Det är skönt att få höra andras berättelser och på något sätt bli bekräftad och se att fler varit i samma situation. Det bekräftar även alkoholens verkan och hur sorgligt det kan bli. Så skönt att vara nykter och med ett nytt beteende. Man ska vara rädd om varandra och kärleken❤️

Profile picture for user vår2022

Dag 22 och fjärde veckan startar. Det var intressant att göra en handlingsplan vid risksituationer i självhjälpsprogrammet. Strategierna finns i huvudet någonstans men att skriva ner dem gör det tydligt i hur man ska agera, en struktur. Sedan tillkom strategier som jag inte tänkt på och inte har i huvudet. Ska anteckna mina ”må bra” strategier i min mobil och läsa dem när risksituationer uppstår. Påminna mig om varför jag ska låta bli alkohol och dess konsekvenser och hur mycket bättre jag mår om jag avstår och vad jag ska göra istället. Det var kul. Jobbar med att bla göra handlingsplaner men har aldrig gjort en privat för mig själv.
Ha en fin måndag🌺

Profile picture for user vår2022

Dag 23. Åh vad skönt! Sov äntligen bra i natt och ingen huvudvärk. Ska njuta av det, en flyktig men kort stund av glädje. Mycket i mitt liv just nu handlar om att låta tiden gå, stå ut och vänta på besked. Jag väntar på besked på jobbansökningar jag skickat in ”vi hör av oss inom tre veckor” jobbigt! Jag vill att tiden ska gå så jag fyller på med allt fler nyktra dagar och komma till dag 90. Sedan ska jag i väntan stå ut och tankar som kommer och går. Känner mig ändå någonstans nöjd och lugn, tänk att jag äntligen är nykter och på väg i min resa! Jag som sååå många gånger tänkt att jag måste sluta dricka men lättare sagt än gjort. Jag har druckit längre tid än jag vill erkänna och minnas, men blev påmind av mig själv igår, om situationer dagen efter, med ångest, skam och lätt darrning, och oro om någon kunde se igenom mig. Jag är så glad över att jag är där jag är nu. Det är lättare att stå ut och vänta som nykter. Ska försöka fånga varje liten flyktig stund av positiva känslor, stanna upp, le och gå vidare.
Ha en fin tisdag där ute💕

Profile picture for user vår2022

Dag 24. Nu måste jag titta i appen för att se vilken dag det är😁. Sov hela natten! Ingen huvudvärk. Lite reflektion efter några tidigare diskussioner på forumet. Att signalsubstanserna i hjärnan måste återhämta sig för att komma i balans efter stort intag av alkohol en längre tid vilket orsakar olika typer av symptom som dålig sömn, huvudvärk, ångest, oro, sug mm. Liknande dem i början av alkoholstoppet. Jag har mest haft dålig sömn och huvudvärk än så länge. Mitt sätt att tampas med detta är att jag har läst vetenskapliga fakta, vad som händer neurologiskt, det lugnar då jag vet att det går över så småningom. Jag har även gjort en figur av alkoholdjävulen så att jag har någon att ryta ifrån NEJ mot som @Andrahalvlek rekommenderar😁. När jag pratar med alkoholdjävulen använder jag ännu starkare kraftuttryck🤬 det är därför jag säger djävul, för att få energi och se den för vad den verkligen är, en figur som vill få ner en i fördärvet igen. Denne kommer att kampera med mig ett tag tills hjärnan är i balans. Jag har ännu inte haft någon större fight men jag förbereder mig, för tror nog den kommer en vacker dag. Kanske är det så att när hjärnan är i balans så får andra orsaker till att man har ångest, oro, skam, dålig självkänsla mm plats vilket även det kan göra att man inte mår så bra. Men då finns det möjlighet att bearbeta detta med tillgång till äkta känslor, möjlighet till att läka och förstå de egna känslorna och var de kommer ifrån. Möjlighet till att vara arg, förlåta och försonas och gå vidare i den riktning man önskar och vill.
Ha en fin onsdag💕

Profile picture for user Torn

@vår2022 skrev: ”Jag har även gjort en figur av alkoholdjävulen så att jag har någon att ryta ifrån NEJ mot som @Andrahalvlek rekommenderar😁”

Det där tror jag är riktigt bra! Själv hade jag en ruskig upplevelse den första natten efter att jag hade slutat dricka. Jag fick en hallucination där det stod en djävul i mitt rum och slog på mig med en kedja. Han såg ut precis som på omslaget till hårdrocksbandet Dios debutalbum ”Holy diver” som kom ut 1983.( googla om du vill) Jag var 13 år när det albumet släpptes och den bilden hade tydligen etsat sig fast i min hjärna. Då hade jag aldrig testat alkohol. Nu dök ”bilden” upp ” live” den där hemska natten. Det kan inte vara något annat än alkoholdjävulen som ville varna mig för vad som händer om jag dricker.😅 Synd att jag inte tog det på allvar när jag var 13 år. Fast nu gör jag det. Fan, jag höll nästan på att bli troende i ett par dagar efter den händelsen. 😂

Sorry för lite ovidkommande dravel om mig själv här i din tråd. 😅 Det jag vill komma fram till är att det hjälper att se alkohol som något riktigt farligt och avskräckande. Och det gör du ju helt klart! Grattis till dag 24!

Kram

Profile picture for user vår2022

@Torn Shit vilken läskig upplevelse du hade 😱 skulle nog också blivit troende😂Riktigt så läskig ser inte min figur ut men tror den djävulen etats i mig nu och den får man ryta åt på skarpen🤬.
Gör absolut inget med din utsvävning, tvärtom mycket givande med anekdoter och roligt, nu i alla fall med perspektiv på händelsen.
Tack💕

Profile picture for user vår2022

Dag 25. Sov hela natten! Dagarna tickar på, skönt! Reflektion: har hela tiden tänkt att jag i fortsättningen ska leva ett nyktert liv och tänker inte på att jag längre fram kanske kan ta något glas om det är något speciellt tillfälle, kanske har tanken flyktigt passerat men inget jag hängt upp mig på. Idag har jag tankar på att det är nykterist som är mitt mål, att aldrig dricka mer, att aldrig utsätta mig för faran att trilla ner i helvetet igen. Har alkoholism i generna och goda förutsättningar för att bli beroende. Att inte utsätta mig för det fruktansvärda självföraktet, hatet, ångesten, att bara vilja försvinna, som ett misslyckande och återfall innebär. Jag är livrädd för det! Men det är ju bra att jag är livrädd för rätt sak, ett första glas och trilla dit. Det vore värre om jag var livrädd för att inte någonsin få ta ett glas till och känna ett rus.
Känner mig nöjd med mitt beslut att bli nykterist och det känna bra, lite spännande. Men jag vet också att jag är i en ”frälsningsfas” som ger mig en kick och motivation att fortsätta, så rustar och förebygger också med att motgångar och triggers kan dyka upp från ingenstans och testa mig hårt!
Ha en fin torsdag och kämpa på🌺

Profile picture for user Sländan

@vår2022 skrev:"Idag har jag tankar på att det är nykterist som är mitt mål, att aldrig dricka mer, att aldrig utsätta mig för faran att trilla ner i helvetet igen. "
Precis så har jag oxå tänkt ända sedan jag tog mitt beslut, och jag känner fortfarande likadant. Jag har en enorm respekt för alkohol, det kan verkligen ställa till det.
Det finns bara ett sätt för mig och för många andra.
Ta aldrig första glaset.
Känna stoltheten över de, jag klarar mig utan gift.
Kram 💕 sländan

Profile picture for user Rehacer

@vår2022 ✨ Du är bäst - 25 dagar!! ✨Är imponerad!!
Gillar även dina tankar, funderingar och ditt resonemang. Tur att forumet finns så man kan få ta del av andras resa och bli hjälpt själv.
Jag är uppe på hästen igen, tveksamt men ändock. Vi följs åt! 🧡

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Du ska vara glad och stolt 😍 Både över beslutet och över ditt nya nyktra liv, som bara blir bättre och bättre med tiden. Inte bara enklare alltså - utan även bättre! Jag är glad över stolt över dig - för att du på så kort tid verkligen embrejsat ett hållbart tänk. Det är inte synd om oss som inte kan dricka alkohol. Vi slipper dricka alkohol. Vi har genomskådat alkoholmyten. Vi kan använda vår tid, energi och pengar till betydligt roligare saker.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

Tack så mycket @Andrahalvlek! Kloka ord från dig som betyder mycket för mig. Längtar dit till ett liv som blir bättre, eller rättare sagt det är redan bättre just nu och kan bara bli ännu bättre😀.
Ha en fin fredag💕

Profile picture for user vår2022

Dag 26. Lite orostankar på kvällen följde med mig i sömnen. Sov ok ändå då det inte gav ångestdrömmar. Det verkliga livet pockade på igår. En knepig relation i min familj, där det stöts ut skuld, skam, bitterhet, kränkthet och uteslutande. Vanligtvis skulle vinet flöda för att dämpa känslor för att sedan byta skepnad till ilska, hat och som skulle mynna ut i sms i detta tecken. Jag skulle gått in i fällan som gillrats av vederbörande och kastat in mer bensin i brasan. Nog flög tanken förbi på vin, mer att så brukar det se ut när jag kände att det blev ett tryck över bröstet av stress och oro. Kände mig så lättad av att vara nykter i en situation som denna, enda sättet att kunna hantera denna sorgliga relation. Inte stressa upp mig till max, se gillrade fällor, inte bli psykiskt medberoende, inte bli trampad på, känna efter var min gräns går, vad vill jag, vad sägs egentligen, bemöta det på ett psykiskt stabilt sätt, vad är mitt nästa steg. Att vara nykter är enda sättet för mig att vara självständig och ta mig ur något jag inte vill hamna i eller bli inblandad i för att skydda mig själv från psykiskt nedbrytande och medberoende. Nu kan jag säga att jag är jävligt stolt och tacksam för att jag är och ska förbli nykter på väg mot ett bättre liv @Andrahalvlek.
Nu har jag berättat något jag aldrig sagt offentligt, puh! och antar att det måste ut för att jag själv ska läka. Känner lite skuld och skam för att jag skrivit detta. Något att jobba vidare med psykologen.
Önskar er en fin fredag🌺

Profile picture for user Illaute

@vår2022 det är fint att läsa ditt inlägg. Wow!
Vilken härlig känsla du ger uttryck för och imponerande med din ärlighet. Önskar att jag också börjar våga lyfta lite på gamla mossbelagda stenar i mitt inre så småningom.
Allt ska få ta sin tid har jag lovat mig själv.
Är ju fortfarande ny i nykterheten och måste bearbeta abstinensen först, sen gräva lite djupare. Hoppas få uppleva känslor liknande du beskriver.
Ha en härlig fredag!
Kram

Profile picture for user vår2022

@Illaute Ja det bara kom! Men har bestämt mig för att i detta forum sätta ord på sådant som trycket mig, terapi i sig, och se vilket beteende skuld och skam känslorna ger och om jag kan härbärgera dem så de inte tar ned mig för djupt, en mental träning. Detta är en slags dagbok för mig som jag kan gå tillbaka i. Ja, det är bra att först komma ur abstinensen så att det inte gungar för mycket när man börjar ta itu med dessa saker. Har hållit borta tuffa tankar så länge jag kunde för att bli starkare men visste att det kommer att komma snart, igår. Har även stöd från min man och andra anhöriga. Ska lugnt, stilla och sansat fundera på nästa steg.
Vi hjälps åt! Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Bra! Man ska alltid sova på saken. Helst flera nätter. I nykterheten funkar våra hjärnor bättre, så att de kan processa problem medan vi sover 🙏🏻 Att sluta dricka är steg 1. Att ta itu med allt det andra, som har fått oss att dricka, är steg 2. Alkoholen är oftast bara ett symtom - vi måste hitta grundorsakerna. Men allt får ta den tid det, vi har inte bråttom. Och forumet är ett perfekt ställe att sätta ord på vad man tänker och känner. När man sätter orden på pränt så börjar de nästan resonera med sig själva - och man kan dessutom få någon annans input 🙏🏻

Chill helgkram 🐘

Profile picture for user vår2022

Dag 27. Sov hela natten, skönt. Mycket energi och tankeverksamhet går till att kommunicera med en närstående. Vi har olika berättelser om sådant som hänt och jag önskar att det kan få vara så och att vi kan respektera varandra ändå, vi känner och upplever saker olika, vi får acceptera det. Vederbörande vill inte acceptera detta och lägga skulden på en inblandad för att själv bli fri från skulden. Det slutar med att jag hamnar i ”ute i kylan” då jag inte vill göra som vederbörande vill. Ett straff för att skapa skuld hos mig. Har gått långpromenad med hundarna och suttit ute och tittat på en fotbollsmatch. Skingrat tankar och känslor. Väl hemma kommer oron igen, skriver här för att sätta ord på känslorna och låta detta pausa lite. Vad som händer härnäst vet jag inte. Ska försöka träna på att inte gå in i detta för mycket och tillåta mig att ha en skön kväll med god mat, varm brasa och så mycket bättre😁.
Ha en fin lördag🌺

Profile picture for user Sländan

@vår2022 sånt är så jobbigt, men du tänker helt rätt, att träna på att inte gå in i det så känslomässigt. Det är vederbörande som har problem att acceptera att ni tycker olika. Det är hens problem, inte ditt. Lätt att säga men som du skriver öva på de.
Jag tänker ofta, de jag inte kan förändra lägger jag inte ner massa känslor på. De tar alldeles för mycket kraft.
Hoppas att du har fått en bra kväll iallafall.
Kram 💕 sländan

Profile picture for user vår2022

Dag 28. Lite svårt att somna men sedan sov jag bra. Ingen huvudvärk. Tack @Sländan för din kommentar, skönt att få bekräftelse på att jag verkar göra rätt. Det känns skönt att jag mina tankar på alkohol just nu är att ”drick för fan inte nu, du måste ha full kontroll i detta läge” när jag druckit i detta läge tidigare har jag inte hållit mig balanserad med sjuhelvetes ångest som ett brev på posten. Börjar inse att det handlar om något slags medberoende till min nära, ett psykiskt medberoende. Hur mitt mönster sett ut under min barndom och långt upp i vuxenålder. Att ett nej, mothugg, gränssättning inte tolereras och något jag anpassat mig till. Just nu när jag satt gräns får jag dåligt samvete och tycker synd om min nära. Att hen inte förstår vad hen gör då beteendet sätter så mycket på spel, relationer till hela stora familjen. Jag har alltid varit ”diplomaten” fixat relationer, fixat sammankomster, fixat och lagat där det skaver för att tillfredsställa hen och för att hen ska må bra. Mina egna känslor och behov har varit sekundära. Kan se likheter med att besegra alkoholdjävulen, nu måste jag besegra mitt medberoende för att må bra. Inser att detta är ett av mina bakomliggande problem till att jag dövat mig med alkohol, dövat mitt medberoende som jag inte klart sett förens nu. Tänk vad denna nykterhet bidrar med, att komma fram till vad roten till mitt dåliga mående är, annars skulle skiten bara pågå. Jag har sett detta även innan jag blev nykter men jag har inte orkat ta itu med det, druckit för att glömma det men det går inte att glömma, det är en ständig varböld som måste få chans att läka. Nu är det dags för läkeprocessen och dags att ta hand om mig själv, den lilla flickan som liten och den stora flickan som vuxen, det är jag värd i mitt nya liv, livet 2.0!
Ha en fin söndag🌺

Profile picture for user Sländan

@vår2022 jag känner igen mig i ditt medberoende. Jag har hela mitt vuxna liv anpassat mig och gjort som hen i min familj vill, bara för att det blir lugnast så och inte ett sådant liv, som jag mår så dåligt av. När jag blev nykter och började hos en psykolog som jag tyvärr inte tyckte var bra, sa några bra saker iallafall.
Han sa att jag kommer aldrig må bra om jag inte slutar med det här, och att jag är ansvarig för mitt liv. Inte någon annans.
Jag jobbar fortfarande dagligen med de, och det går framåt. Senast var föra veckan då hen ville ha hjälp med en sak just samma kväll. Inget som var bråttom egentligen, jag sa bara nej inte ikväll. De orkar jag inte.
Hen blev väldigt sur och besviken och gick utan att ens säga hejdå.
Den senaste tiden bryr jag mig inte, de är hens problem inte mitt.
Dagen efter ringde hen som inget hade hänt. De börjar ändra sig i hens tänk oxå.
Tidigare kunde de vara helt tyst länge, efter jag sagt nej eller inte håller med hen i saker. Jag måste tycka likadant som hen.
Nu säger jag på en gång, där tycker vi olika. Det är ingen idé att resonera för jag vet att hen gör allt för att övertala mig.
💕kram sländan

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 skrev:" Nu är det dags för läkeprocessen och dags att ta hand om mig själv, den lilla flickan som liten och den stora flickan som vuxen, det är jag värd i mitt nya liv, livet 2.0!"

Ja, nu är det dags! Och som nykter kommer du ha tillgång till alla dina förmågor så du kommer att klara av att stå upp för dig själv ❤️ Ingen brådska, allt får ta den tid det tar. Rom byggdes inte på en dag.

Någon beskrev det som att vi i vårt förra liv backade - för att ta sats och ta fajten med höjda vapen. Eller kanske hindra andra från att ta till vapen, som medlare. Nu backar vi för att få överblick - och ta en annan väg runt fajten. Walk around är ett smart sätt att hushålla med energi och resurser.

Kram 🐘

Profile picture for user Rehacer

@vår2022 Jag har läst ikapp hör lite nu. Vad skönt att du tar tag i livet och relationer som inte är bra för dig. Lättare att markera och tänka rätt nyktert. Hoppas det löser sig.
Jag brukar alltid tänka att jag ska omge mig med människor som ger energi, inte tar. Inte så lätt alla gånger, speciellt inte om energitjuven finns i en nära relation till en. 🧡
Ha en fin söndag! Kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Sländan Bra gjort av dig! Verkar som hen börjar anpassa sig efter vad du säger och vill. Det är ett bra råd att man inte är ansvarig för någon annans liv och det måste sjunka in och integreras inom en själv. Får se hur det utvecklar sig i min relation, förmodligen tystnad och kyla ett tag, hen har så mycket skam i sig sedan sin uppväxt som uttrycks i vrede och ilska, skuldbeläggelse och martyrskap. Enda sättet att komma ur detta är att trösta, be om förlåtelse för att ta bort skuld från hen. Men skedde inte denna gång och jag måste hålla min linje. Något jag misslyckats med många gånger, ungefär som ett återfall, för att skapa lugn ett tag. Det är tufft, men jag ska inte dricka!
Kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ja nykterheten är en styrka som behövs i kärva relationer. Walk around låter bra, spara energi och möjlighet att hinna tänka, känna och vad man ska göra, det ska jag ta med mig. Jag brukar vilja reda ut bakåt för att komma vidare framåt, men i detta fall går det inte, har försökt så många gånger. För att kunna reda ut krävs att man kan respektera olika tänkanden, en vilja att försöka förstå varandra, acceptera detta och ett balansera maktförhållande. Så att backa för att få överblick och ta en väg som är bra för mig är nog bra.
Kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Rehacer Ja man ska inte omge sig med relationer som inte är bra och som tar energi. Som du säger svårare när det är en i en nära relation, inte lätt att klippa detta band. Det finns också en sorg i att det inte fungerar och som jag skulle vilja ha. Får processa vidare och ser vart allt landar.
Kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Rehacer Ja man ska inte omge sig med relationer som inte är bra och som tar energi. Som du säger svårare när det är en i en nära relation, inte lätt att klippa detta band. Det finns också en sorg i att det inte fungerar och som jag skulle vilja ha. Får processa vidare och ser vart allt landar.
Kram 🤗

Profile picture for user Illaute

Hej @vår2022 tittar in hos dig lite. Tänkte på att du skrev att det är helt ok när din man dricker. Får du inget sug alls? Jag gillar ju både öl och vin ungefär lika mycket och min sambo brukar alltid dricka öl när han lagar middagen och sen ta vin till maten. Han har alltid varit måttlig och jag har aldrig sett honom berusad ens. När jag första gången ville ta tag i mitt missbruk lovade han att stötta mig och inte dricka själv men nu gör han det denna gång. Känner att jag får lite sug när han dricker nu och tycker att det vore enklare för mig om även han lät bli. Vet inte om jag kan begära att han låter bli.
Oj, nu blev det en lång utläggning om mig i din tråd, men jag tror du är med på vad jag menar. Hur funkar det för dig även om du mest druckit vin tidigare?

Profile picture for user vår2022

@Illaute börjar med att säga att du får skriva hur mycket du vill i min tråd, tycker bara att det är roligt att vrida, vända och utbyta erfarenheter.

Vad det gäller min man så drack vi nästan lika mycket vin ihop, men han blev inte berusad och kunde sluta i tid, men för mycket även för honom. Jag sade att han måste hjälpa mig och att det innebär inget vin hemma, annars går det åt hel…han gick med på det men att han vill kunna dricka folköl inte starköl. Jag tyckte det var ok och drack inte så mycket folköl. Skulle det vara starköl skulle det nog trigga mer, det får man ju rus av om man dricker fort och många. Folköl ger inget rus tycker jag och triggas inte. Han har börjat dricka mindre av folkölen.

Vi pratar mycket och jag berättar varje dag om hur viktigt det är för mig att vi gör detta tillsammans för att jag ska lyckas och hur bra jag mår av att vara nykter. Det har kommit fram att han tyckt att jag spårat ut många gånger, men han har inte sagt det till mig för han har ju sett min ångest. Dels kanske för att han också velat ha vin varje dag. Det kom också fram att han är orolig för att jag inte ska lyckas hålla mig ifrån alkohol, misslyckats så många gånger. Jag har också berättat alla mina hemligheter för honom, hur jag smusslat, smugit, gömt flaskor, tagit återställare. Allt för att ta bort alla möjligheter att göra det igen. Idag ser han att jag menar allvar och tror på mig och är lättad. Han mår också bättre nu utan våra mängder av vin, även om han inte var beroende på mitt sätt eller var bakis och att han likaväl kan vara utan.

Är han rädd för att det inte ska funka denna gång för dig då han dricker denna gång? Jag tycker inte att det är för mycket begärt att han inte ska dricka och trigga dig, det är något man gör tillsammans och att han ska vara lojal mot dig. Vilket är viktigast, att du är nykter och mår bra och får stöd av honom eller att han ska få dricka och göra det svårare för dig med triggers och riskablare att inte du inte ska orka stå ut? Prata med honom om hur det känns för dig och hur du skulle vilja ha det för att öka alla förutsättningar för att det ska gå bra.

Oj, detta blev långt😁 lycka till!

Profile picture for user Illaute

Vi verkar ha haft det lite lika där i våra relationer med våra män. Han tycker ju att jag dricker för mycket och för fort vilket han påpekat flera gånger. Han har också varit orolig att jag ska spåra ur när vi är borta och det måste ju ha varit jobbigt att känna så. Han har liksom inte ställt något direkt ultimatum att jag måste sluta, men definitivt att jag måste dra ner annars pallar han inte. Jag slutar inte för hans skull utan för min egen. Vill sluta. Det måste komma inifrån mig själv annars går det inte.
Önskar att vi kommer fram till att han också ska dra ner för min skull så jag slipper bli påmind av alkoholen. Han dricker inte på vardagar som tur är. Låter bra att du och din man är i samma båt på väg åt rätt håll. Jag och min sambo for nu åt motsatt håll men vi kanske får ordning på på grejerna så småningom.

Profile picture for user vår2022

@Illaute Det tror jag absolut. Om man kan prata med varandra om allt vinner förhållandet mycket. Vi har hamnat i många bråk i vårt äktenskap men lyckats reda ut och gå vidare för vi vill vara tillsammans. Vi är både lika och olika men vi har lärt oss att förstå varandra genom ständiga samtal. Måste säga att denna nyktra månad har vi kommit varandra ännu närmare, bråken och tjafset under alkoholpåverkan är borta.

Profile picture for user Illaute

@vår2022 låter ju helt underbart! Fina sidovinster ni fått. Härligt. Hopp
9ss att vi också kommer du så småningom.
Jag är ju nynykter. Igen.... Min man är nog lite skeptisk till att jag ska klara det den här gången. Han vill nog helst att jag ska kunna dricka måttligt. Som alla andra. Men Alla andra har inget beroende. Jag har erkänt för mig själv att jag är alkoholist. Han vill nog inte gå så långt att säga att jag är det men han känner ju inte till alla inre krig jag har inom mig när jag tar första glaset. Eller mellan glasen. Vardagarna när det inte är ok att dricka och hjärnan går på högvarv hur man ska få till ett tillfälle att få dricka. Bjuda in nån? Gå hem till nån man vet gärna bjuder? Vad kan jag fira? Osv osv i det oändliga.
Sånt har jag ju bara erkänt för er här.... Vi har nog mycket att prata om han och jag.

Profile picture for user vår2022

@Illaute man bli modigare och modigare av att skriva och prata med andra här. Det smittar av sig att även prata hemma. Skammen minskar. Min man menade också att jag inte är alkoholist bara att det blev för mycket ibland, helst bland andra, inte hemma. Jag säger att jag är det och beroende. Bilden är kanske att man sitter på a-lagsbänken och super för att vara aklkis. Så är det inte men kan bli om det går för långt.

Profile picture for user vår2022

Dag 29. Lite svårt att sova, första fysiska mötet på jobbet efter pandemin. Upp tidigt, 05.45. Fan vad skönt att inte vara bakis och möta sina kollegor på en splitny arbetsplats. Inte känna skam och vara darrig. Känner mig fräsch och har sminkat mig. Älskar mitt nya nyktra jag❤️🥰
Ha en fin måndag🤗

Profile picture for user majken_r

@vår2022 låter som en riktigt bra start på en måndag! Lycka till ⭐️

Profile picture for user Illaute

Härligt! @vår2022 Den känslan du har vill man ju inte byta mot allt vin i världen. Lycka till på nya jobbet!

Profile picture for user vår2022

Tack majken_r och @Illaute! Kul dag bland kollegorna. Det är inget nytt jobb men vi har flyttat till en ny arbetsplats. Håller på och söker nytt jobb då mitt uppdrag går ut vid årsskiftet. Inget napp än. Försöker att inte oroa mig för mycket och det tack o lov för att jag inte dricker. Har tilltro till att det kommer att lösa sig framöver och kan innebära arbetslöshet till att börja med. Hoppas inte. När jag drack hade jag superångest över detta.
Ha det gott🌺

Profile picture for user Nejlika

"Upp tidigt, 05.45. Fan vad skönt att inte vara bakis och möta sina kollegor på en splitny arbetsplats. Inte känna skam och vara darrig. Känner mig fräsch och har sminkat mig. Älskar mitt nya nyktra jag❤️🥰"

Fantastiskt, heja dig!!! 5.45 är ju mardröm som bakis men du är nykter och klarar det helt suveränt! Hoppas du firar med god mat och något gott alkoholfritt, det har du mer än förtjänt! <3

Profile picture for user Rehacer

@vår2022 Jag kom på mig själv med att le om din känsla på jobbet idag. Fräsch, sminkad, inte bakis - kan tänka mig att du riktigt strålade! Såå kul! 🤗

Profile picture for user vår2022

@Nejlika Tack😁 hua, 05.45 och bakis😱 hur sjutton har man klarat av det? Ja det blev tacos och en alkoholfri öl.
Kram💕

Profile picture for user vår2022

Vad gullig du är @Rehacer💕. Ja, var rätt pratsam till och med kollegor jag inte känner. Mitt självförtroende har verkligen vuxit i samband med nykterheten. Min man sade, vad mycket som har hänt med dig sedan en månad och att du slutat dricka. Han trodde jag skulle ringa och säga att det var jobbigt att vara på plats, ångest, som jag ofta gjorde. Gjorde inte det för jag trivdes på jobbet😁.
Ha en fin kväll💕

Profile picture for user Illaute

@vår2022 härligt att självförtroendet börjar återvända och fint av din man att påpeka detta. Det gör ju att man mår ännu bättre. En positiv spiral. Blir glad för din skull!

Profile picture for user vår2022

@Illaute Ja så är det, en positiv spiral😁. Jag blir glad och munnen ler av att du delar min glädje. Det är så härligt med detta forum, att man gläds av varandras glädje och när det går bra för varandra💕.
Vi stöttar varandra i vått och torrt, mest torrt och helst inte vått😂.
Ha en fin kväll🤗

Profile picture for user vår2022

@Illaute sedan känner man även empati så klart när någon har det tungt och på något sätt vill lätta på bördan. Alltså finnas för varandra när det behövs oavsett vad🥰

Profile picture for user Illaute

@vår2022 ja, forumet är ovärderligt!
Så viktigt och lärorikt att dela och ta del av andras historier. Och framförallt förstå att man inte är ensam. Det tror man ju ibland. Det är nog bara jag som känner si eller så. Så skönt (och tråkigt förstås) att veta att vi är fler i samma sits. Men i olika faser och former.

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Jag minns också att jag blev ännu mer kontaktsökande, tjötade med allt och alla. Och jag var duktig på det innan, nu går det knappt att ha mig i ett kontorslandskap för jag vill småprata med alla jag ser. Jag brukar skoja om att jag nog skulle få en betongvägg att småprata om jag ville 🤣

En stor del av det ökade självförtroendet beror nog på att vi slipper känna skuld och skam. Omedvetet har vi i vårt tidigare liv förminskat oss själva, ansett oss inte vara värda så mycket. Som nyktra är vi mer rakryggade, kräver vår rätt, är tydligare med våra gränser - vi tar ingen skit mer helt enkelt. Och vi slutar överkompensera - good enough får vara tillräckligt ibland om tiden är knapp eller förutsättningarna dåliga. Det är i alla fall min upplevelse i mitt nya nyktra jag.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@vår2022 Härligt! Det är så skönt när självförtroendet ökar undan för undan. Ännu bättre kommer det bli, ju längre tid du är nykter. Detta är bara början! 🤗

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ha ha! Vilken rolig syn att se dig argumentera med en betongvägg😂. Det är märkligt vad alkoholen gör med oss som inte kan stoppa, och att det blir en sådan enorm skillnad att vara nykter. Var smått avundsjuk på folks goda självförtroende men är själv på väg dit😁. Det märkliga är att självförtroendet är bättre nu än det var tidigare innan jag började storkonsumera. Tror att jag kan fixa allt bara jag får tid att lära mig, tänker på ett jobb jag sökt som skrämt mig, fixar jag verkligen det? Kanske får jag det inte men att ha denna känsla bådar gott för att söka fler utmanande jobb😁.
Ha en fin tisdag🌺

Profile picture for user vår2022

@Torn Tack! Då har jag något att se fram emot, att få bättre och bättre självförtroende, det motiverar! Skulle inte för en sekund byta ut nuet mot en sekunds rus alkohol😱 med de överfördjävliga känslor det medför.
Ha det gott🌺

Profile picture for user vår2022

Dag 30. Har nått mitt första delmål, 1 månad 😁. Sov inte så bra i natt och tror det beror på alla intryck från igår. Har arbetat hemma sedan mars 2020. Ändå pigg efter lite kaffe. Huvudvärken verkar ha försvunnit helt, äntligen! Hjärnan måste ha fått mycket återhämtning. Sitter på jobbet och har känt mig glad och positiv, tills ännu ett mail droppade in ”tack för visat intresse av tjänsten. Vi har gått vidare med andra kandidater”. Luften gick ur och känner mig nedstämd 😞. Ringde min man för tröst och fick det. Fan, varför duger jag inte! Måste skriva här också för att få sätta ord på mina känslor. Bestämmer mig för att tillåta mig vara ledsen och besviken, det är ju en högst relevant känsla. Det börjar närma sig en verklighet att bli arbetslös 1 januari. Men några chanser till har jag på sökta tjänster. Jag ska låta känslan tyna bort när den är klar. Men jag ska fan inte dricka! ekar det i mitt huvud. Inte supa ner mig och tycka jag är värdelös och förstöra mitt liv på riktigt! Att vara nykter är en förutsättning för att få ett nytt jobb och må bra! Så här bra har jag inte mått på åratal fast det finns sorg och elände i en nära relation. Jag ska inte bli en fyllekärring! Jag är på väg till den största vinsten i mitt liv! Jag ska bli nykterist och jag kommer att få ett jobb! Jag är bra! Jag kan! Jag är kompetent! Jag ska vara kvar i så länge det behövs i känsla att inte fått jobbet och sedan ta nya friska tag. Det jobbet var nog inte menat för mig, det som är menat kommer att komma en vacker dag.
Kämpa på alla där ute, det blir bättre!🌺

Profile picture for user vår2022

Dag 30. Har nått mitt första delmål, 1 månad 😁. Sov inte så bra i natt och tror det beror på alla intryck från igår. Har arbetat hemma sedan mars 2020. Ändå pigg efter lite kaffe. Huvudvärken verkar ha försvunnit helt, äntligen! Hjärnan måste ha fått mycket återhämtning. Sitter på jobbet och har känt mig glad och positiv, tills ännu ett mail droppade in ”tack för visat intresse av tjänsten. Vi har gått vidare med andra kandidater”. Luften gick ur och känner mig nedstämd 😞. Ringde min man för tröst och fick det. Fan, varför duger jag inte! Måste skriva här också för att få sätta ord på mina känslor. Bestämmer mig för att tillåta mig vara ledsen och besviken, det är ju en högst relevant känsla. Det börjar närma sig en verklighet att bli arbetslös 1 januari. Men några chanser till har jag på sökta tjänster. Jag ska låta känslan tyna bort när den är klar. Men jag ska fan inte dricka! ekar det i mitt huvud. Inte supa ner mig och tycka jag är värdelös och förstöra mitt liv på riktigt! Att vara nykter är en förutsättning för att få ett nytt jobb och må bra! Så här bra har jag inte mått på åratal fast det finns sorg och elände i en nära relation. Jag ska inte bli en fyllekärring! Jag är på väg till den största vinsten i mitt liv! Jag ska bli nykterist och jag kommer att få ett jobb! Jag är bra! Jag kan! Jag är kompetent! Jag ska vara kvar i så länge det behövs i känsla att inte fått jobbet och sedan ta nya friska tag. Det jobbet var nog inte menat för mig, det som är menat kommer att komma en vacker dag.
Kämpa på alla där ute, det blir bättre!🌺

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Grattis till månad 1 som nykter! 🥳🥳🥳 Du jobbar på jättebra med nykterheten.

Jag har alltid varit en fatalist, att jag tror på ödet. Vissa saker är liksom menade att hända. Jag har en del riktiga ödesval i mitt bagage som stärkt mig i min tro. Så länge man aktivt är öppen för förändringar så sker det som ska ske. Så jag tror att JOBBET snart dimper ner i ditt knä - fortsätt sök och tappa inte hoppet ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek tack🥰. Från att ha varit en pessimistisk realist har jag gått till att vara en nykter positiv optimistisk fatalist😁. Med goda råd på vägen från dig🌺

Profile picture for user Rehacer

@vår2022 Stort grattis till en månad! Såå bra jobbat, gläds med dig och din nykterhet.
Jag tror att dörrar öppnas och dörrar stängs, snart kommer jobbet som är menar för stå med vidöppen dörr. 😊
Ha en fin tisdagskväll!

Profile picture for user majsan_nu

@vår2022 Grattis till din första månad! Det kommer att fortsätta fint på din inslagna a-fria väg, du har så mycket energi och vilja 👍
Och det kommer säkert att lösa sig på jobbfronten också! 🤗 Kram

Profile picture for user Torn

@vår2022 Stort grattis till 1 månad! 😍 Jag blir så glad när det ramlar in personer som dig här på forumet. Det är faktisk sällsynt. Den absoluta majoriteten av nykomlingar som börjar skriva här har inte kommit så långt ännu utan vill till varje pris klara av att dricka ”normalt”. Du har redan klarat av den hopplösa slitgöran innan du började skriva här. Tyvärr är det det enda sättet, prova, prova och prova tills man till slut accepterar att det går bara inte. Då är man redo att sluta helt och hållet. En stor befrielse infinner sig. Några enstaka klarar säkert att dricka kontrollerat i resten av sitt liv. Genom att tex ha alkoholen inlåst, ständigt vara på sin vakt så det inte blir för mycket, för ofta osv. Ett riktigt tråkigt liv att ha det så enligt mig. Så otroligt ofritt. Det här gäller dem som väl har hittat det här forumet. De som inte har blivit beroende har inte en tanke på att söka hjälp för att förändra sitt drickande och läser eller skriver därmed inte här. Under mina snart två år här på forumet så känner jag bara till en enda person som klarar att dricka något enstaka glas ett par gånger om året utan att känna sug efter mer. Och denna personen var tämligen lindrigt beroende redan från början. Något jag har insett under min tid här är att det är i princip lönlöst att försöka få någon som fortfarande är i ” kämpa för måttligt” fasen till att sluta dricka helt. Dom måste ha fått nog först, och det tar olika lång tid för olika personer. Det här är min personliga uppfattning efter att ha läst det mesta som har skrivits här på forumet under snart två år. Alla är olika, och får ha sina egna uppfattningar och tycka och tro vad man vill.

Men jag tycker verkligen att du gör helt rätt som bestämt dig för att slippa alkoholen för gott! 😍 Och jag tror att du kommer ha ett underbart liv i framtiden.

Profile picture for user Sländan

@vår2022 skrev:"Jag är på väg till den största vinsten i mitt liv! Jag ska bli nykterist och jag kommer att få ett jobb! Jag är bra! Jag kan! Jag är kompetent!"

Precis så är det! Du är fantastisk och grattis till 1 månad 🤗💕 tänk så fort tiden går.
Du är verkligen en härlig fläkt som kommit in i forumet.
Kram 💕 sländan

Profile picture for user Illaute

Stort grattis @vår2022 till 1 månad!
Så bra jobbat och härligt att du verkar må så bra både i dig själv och din relation.
Tror och hoppas att det kommer ordna sig med jobb i framtiden. Du känns målmedveten.
Kram

Profile picture for user majken_r

@vår2022 Stort grattis, imponerande!!! Du verkar klok och varm, heja dig🥰

Profile picture for user vår2022

Tack så mycket @majsan_nu 😁. Får bara mer och mer energi och mycket är tack vare detta forum. Du går mot 4 månader och jag 2.
Ha det gott🌺

Profile picture for user vår2022

@Torn vad jag blir glad och än mer peppad att bli nykterist efter ditt fina inlägg🥰. Ja det stämmer nog att jag var fast besluten att inte dricka innan jag började skriva här. Stapplade in med vacklande ben, tror det var på fjärde dagen jag vågade säga det högt och även tro på mig själv på att jag inte ska eller kan dricka mer i mitt liv. Ni veteraner, även nybörjare, välkomnade mig och gav mig stort stöd och visade vägen. Jag kände mig trygg. Vågade starta egen tråd och öppna upp mig framförallt för mig själv och bearbetningen startade. Hade hört att AA eller BM är bästa och säkraste vägen till nykterhet men jag gav mig fanken på att klara det själv genom detta forum, ni finns ju som klarat det. Parallellt rota, förstå och bearbeta underliggande faktorer till drickandet. Ser emot den underbara framtiden❤️

Profile picture for user vår2022

@Sländan tack så mycket, vad glad jag blir🥰. Så fina värmande ord😁. Du är ett fint stöd för mig med dina kloka ord och visdom. En slända som svävande kommer och sprider glädje❤️

Profile picture for user vår2022

@Illaute tack så mycket🥰. Ja mår bra för det mesta parallellt med min bearbetning av det svåra och tunga tack vare att jag är en nykter och har målet att bli nykter. Det gör att jag endast fokuserar på det och det finns inte plats för att tänka att jag skulle kunna vara måttlig. Då skulle jag tappa fokus och sedan vet jag ju att det är enda vägen då jag inte kan dricka en droppe. Ser också fram emot mitt nya nyktra liv och vad det för med sig.
Kram🥰

Profile picture for user vår2022

@Illaute glömde, ja vår relation har också blivit bättre vad gäller lugn och harmoni och även kärlek❤️. Han är min bästa vän och en underbar make❤️

Profile picture for user Nejlika

Det gäller att hitta sin väg och det låter som du vandrar på den, i väldigt rask och kraftfull takt dessutom, glädjs åt dig ☺ Helt säker på att det kommer lösa sig med jobb, med den nyfunna styrkan och motivationen finns inga hinder 💪🌈 Och trillar man är det lättare att resa sig när man har många nyktra, positiva dagar i bagaget och nya tankesätt. Hejjar på dig, kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Nejlika Tack så mycket för dina fina ord🥰. I och med nya tankesätt, motivation och styrka; aldrig ta första glaset, fokus på att må bra och det är att vara nykter samt att jag bestämmer över mitt liv, inte alkoholdjävulen, ska ja ge mig den på att lyckas att aldrig trilla dit. Tror det skulle vara förödande för mig med förödande konsekvenser, känner mig själv bra, kanske kommer jag aldrig ur det igen om jag inte gör det denna gång. Men det ska jag ju och har börjat gilla den personen väldigt mycket🥰💪

Profile picture for user miss lyckad

Mycket bra jobbat och tänkt Vår🍃👍🏽🌟..När jag hade svackor så tänkte jag att” Vad skulle bli bättre om jag drack?”. Och så rullade jag hela filmen. Hur jag sett ut i fyllan där hemma, hur ledsna och arga mina barn skulle blivit, hur enormt besviken jag skulle ha blivit på mig själv. 😩..Nej, det var den sämsta lösningen av alla att ens tänka på något glas över huvudtaget.Att vara nykter är det bästa beslut jag har tagit..Och du Vår, gör det så väldigt bra. 🤗🤗🎉🎉🎉

Profile picture for user vår2022

@miss lyckad Tack😁 Din reflektion ska jag ta till mig och minnas det vid svackor. Jag vill inte göra min omgivning besviken och framförallt inte svika mig själv, precis som du säger💕

Profile picture for user vår2022

Dag 31. Sover lite dåligt, tar tid att somna. Minns dock inga drömmar. Lite nya rutiner nu när man ska ta sig till jobbet. Jobbar hemma på fredag. Känns ändå kul att åka till jobbet. Tänker mycket på hur det ska bli för mig med jobb, tankarna går upp och ned, känns emellanåt sorgligt och emellanåt att det löser sig. En tidigare kollega har sökt samma tjänst som jag och varit på intervju, har inte blivit kallad. Hon är yngre och mycket kompetent, en förbjuden känsla av avund kommer i mig, inte jätte djup men den tar. Det känns sorgligt på något sätt. Jobbigt att konkurrera med en vän, skulle varit det även om jag kommit på intervju och inte hon. Då skulle skuldkänslor sätta in. Jag har i alla fall gratulerat till intervjun. Fan det är drygt att söka jobb, drygt att vänta, vänta på svar. Kanske borde jag synts och hörts mer i organisationen tidigare. Har ju haft skam och varit bakis och dragit mig undan folk. Har lett projekt senaste 10 åren och bestämt mina tider själv, passande för en bakis person. Nu är jag så öppen, pratar med vem som helst, inte skamsen och tar för mig mer. Kanske för sent för att tydligare visa vem jag är i den befintliga organisationen. Har uppfattats som trevlig, målmedveten mm av min enhet men inte så tydligt kanske för fler. Men å andra sidan är jag inte en sådan person som syns och hörs överallt eller armbågar mig fram. Jag är bra på att lyssna, en stödjande teamplayer, målinriktad och drivande. Inget emot att arbeta ensam men heller inga problem i grupp. Gjort test som påvisade detta och det stämmer bra. Gillar projektledar rollen. Ja, ja det är bara att kämpa på och ha hoppet kvar. Jag ska i alla fall inte dricka. Nya tag imorgon igen.
Ha det gott🌺

Profile picture for user vår2022

Dag 31. Sover lite dåligt, tar tid att somna. Minns dock inga drömmar. Lite nya rutiner nu när man ska ta sig till jobbet. Jobbar hemma på fredag. Känns ändå kul att åka till jobbet. Tänker mycket på hur det ska bli för mig med jobb, tankarna går upp och ned, känns emellanåt sorgligt och emellanåt att det löser sig. En tidigare kollega har sökt samma tjänst som jag och varit på intervju, har inte blivit kallad. Hon är yngre och mycket kompetent, en förbjuden känsla av avund kommer i mig, inte jätte djup men den tar. Det känns sorgligt på något sätt. Jobbigt att konkurrera med en vän, skulle varit det även om jag kommit på intervju och inte hon. Då skulle skuldkänslor sätta in. Jag har i alla fall gratulerat till intervjun. Fan det är drygt att söka jobb, drygt att vänta, vänta på svar. Kanske borde jag synts och hörts mer i organisationen tidigare. Har ju haft skam och varit bakis och dragit mig undan folk. Har lett projekt senaste 10 åren och bestämt mina tider själv, passande för en bakis person. Nu är jag så öppen, pratar med vem som helst, inte skamsen och tar för mig mer. Kanske för sent för att tydligare visa vem jag är i den befintliga organisationen. Har uppfattats som trevlig, målmedveten mm av min enhet men inte så tydligt kanske för fler. Men å andra sidan är jag inte en sådan person som syns och hörs överallt eller armbågar mig fram. Jag är bra på att lyssna, en stödjande teamplayer, målinriktad och drivande. Inget emot att arbeta ensam men heller inga problem i grupp. Gjort test som påvisade detta och det stämmer bra. Gillar projektledar rollen. Ja, ja det är bara att kämpa på och ha hoppet kvar. Jag ska i alla fall inte dricka. Nya tag imorgon igen.
Ha det gott🌺

Profile picture for user Illaute

@vår2022 du låter som en stabil och trygg person. Jag skulle anställa dig alla dagar i veckan! Lite på skoj! Det jag vill säga är att du har en positiv målbild och deppar inte ner dig. Och det är tur att du inte dricker för det hade du kanske gjort annars.
Kämpa på! Du är bra!

Profile picture for user vår2022

@Illaute Precis vad jag ville höra just nu💕Jag kan börja vilken dag som helst😁. Jag ska kämpa på.
Kram❤️