@TappadIgen Jag har följt resonemanget här i din tråd och tycker det är intressant och viktiga saker som du tar upp. Jag förstår nog helt och hållet vad du menar. Själv har jag landat i att både njuta av små saker i vardagen, men samtidigt gillar jag att ha lite större saker att se fram emot. Typ en inplanerad fisketur efter en ny art tex. Det i sig ger ju lite extra glädje i vardagen eftersom det krävs planering, fixande av utrustning mm. Men som jag gjorde i dag när solen kikade fram en stund, satte mig ner och lät solens strålar värma i ansiktet och bara njöt. Det skänker lycka som räcker bra. Och det var långt ifrån planerad lycka det.😂

Nu har det gått en hel vecka, men jag fick många svar och har haft lite tid att fundera. Så nu är det dags för lite reflektioner.

@Andrahalvlek skrev:"Det jobbiga uppstår när folk generellt tror att man kan uppleva happyhappylycka hela tiden. Det är då man avverkar relationer, jobb, prylar, inredning, kläder etc på löpande band. Samtidigt som man är avundsjuk på instagramvännerna. Och fuskar däremellan med att framkalla en fejklycka med hjälp av alkohol. Så tror jag."

Jag tycker att du fångar essensen av vad jag funderar på, på ett perfekt sätt här. Jag tror att alkoholen definitivt var en genväg till att uppnå de här topparna på konstgjord väg och det gjorde att man sökte efter topparna ännu mer. Det där med att avverka relationer på löpande band. Lite av inspirationen till mina tankar har jag fått från senaste samtalet Sam Harris har med Paul Bloom där Paul berättar om en psykolog som har skrivit en bok med råd och hans råd är just precis det där. Är nyförälskelsen slut? Skilj dig och skaffa en ny etc. och gör allt för att uppleva nästa kick. Dåliga råd konstaterar de i podden och förvånande att någon tror att beteendet skulle ge någon varaktig lycka.

@miss lyckad Du tar också upp något intressant. Med materiell välfärd har vi inte blivit lyckligare utan vi uppskattade kanske saker mer förr. Det måste vara en ännu storslagnare sak för att det ska ha någon effekt. Tänk hur vi om vi hade växt upp en annan tid hade blivit överlyckliga för att få en penna. Idag betyder en penna ingenting. Om en inte fungerar fullgott, släng den och ta en ny istället för att fundera på om man kan göra något åt den. Men egentligen behöver vi inte ens en penna för att vara lyckliga.

@Sattva skrev:" Eller så är det tillfredsställelse." Det kanske är ett bättre ord än lycka. Jag förstår precis vad du menar när du säger det.

@Soffi skrev:"Jag kan vara tillfreds till och med i riktigt svåra stunder, har jag upptäckt..." Roligt att du skriver igen! Och det du säger är väl i princip nästa steg i resonemanget. Även vid avsaknad av yttre orsaker till att vara lyckliga kan vi känna detta, vad vi nu väljer att kalla det. Jag tror att det är enklast att förklara genom att säga att man kan vara glad för något litet vardagligt som man gör varje dag som den där koppen kaffe man dricker varje dag som inte är något speciellt. Men även utan den går det. Kanske behöver vi flera ord för det, som du säger, men med det riskerar vi ju också kanske att tala om olika saker när vi säger samma ord.

@Torn Det är ju absolut inget fel att ha saker att se fram emot. Tvärtom! Det är bra att planera och se till att vi har mål i livet och händelser som ger oss de där större känslorna av lycka. Vi ska inte sluta söka det, tänker jag, men däremot får det inte gå ut över vår förmåga att bara vara i stunden och vara tillfreds med det.

Jag kan ju bara inte låta bli att slänga in ett citat här som jag ibland tänker på. Hade uppenbarligen inte reflekterat över (eller ens hört) resten av texten, men såhär går strofen:
” lyckan är alls inte det som du tror,
inga stora bevingade ord.” Och den fortsätter:
”Nej, lyckan är lågmäld - och njugg eller stor, så gästar den sällan vår jord.”
Nu tror jag att vi är lite olika även i vår känsla av att uppleva lycka, rus eller tillfredsställelse. Jag är en sån som måste träna på att stanna upp i här och nu, för det är bara där som det är verkligt, men att som Torn skriver se fram emot något inplanerat är också en typ av lycka och tillfredsställelse. Det som ibland har varit lite tråkigt för mig i såna sammanhang är att väl där, så har jag ibland varit på väg nån annanstans. Och det jobbar jag med nu. Stanna upp, njut!

@Sisyfos Tack för dina reflektioner. Du har säkert rätt i att vi upplever lycka på olika sätt. Du har ju själv tidigare varit inne på att alkoholen inte tycks ha haft samma effekt på dig som de flesta beskriver t.ex. Men nog tror jag att kategorierna är samma för alla, även om vi upplever dem på olika sätt och i olika omfattning.

Det tragiska är kanske att många aldrig riktigt upplever den är lyckan i nuet. Att se fram emot saker kan såklart också skänka lycka och det är inget som man ska sluta med, men som du är inne på att när du väl är där i ögonblicket du längtat efter så är du redan på väg mot nästa.

Jag ser ingen motsats egentligen mellan en form av lycka och en annan. Det är ju först när vi låter en gå ut över en annan.

Lever du bara i nuet exakt hela tiden så planerar du ju inget roligt för framtiden eller sätter mål att se fram emot. Men planerar du bara för framtiden och ser fram emot nästa sak hela tiden så hinner du ju aldrig njuta av det du har nu.

Det kan väl inte bara vara jag som funderar på hur det går för alla som kommer och går här på forumet? En del här blir till forumrävar och stannar kvar i med och motgång. Andra är inne ett kort tag och försvinner. För en del kanske det är naturligt att man behöver forumet ett tag som ett led i sitt självförbättringsarbete och vid något tillfälle känner man att det spelar ut sin roll. För andra kanske det handlar om att man väljer andra vägar att fortsätta och för ytterligare en grupp så kanske man inte jobbar på någon förbättring alls längre. Vissa dyker ju upp igen och för andra är forumnärvaron något sporadisk, som för mig.

Jag kan ju ändå inte hjälpa att fundera på hur det har gått för alla vars berättelser man tagit del av och som man in många fall har försökt att hjälpa. Vissas historier blir man ju onekligen mer berörd av och känner ett starkare band till. Men när man är här och skriver så är det klart att man inte kan minnas alla, men då och få funderar man på hur det har gått för någon, men så kanske man inte minns deras alias och kan inte hitta tråden ens. Det blir så att jag önskar att de skulle komma tillbaka och skriva och självklart hoppas jag på att det har gått bra, men det har det såklart inte i alla fallen åtminstone.

@TappadIgen skrev:"Jag kan ju ändå inte hjälpa att fundera på hur det har gått för alla"
Kan ju bara svara för mig själv men härinne har jag ju fått lära mig att man sällan år ensam...
Jag hänger i kulisserna, livet lite för svårt för att skriva om i publikt forum just nu.
Men passar på att sända ett stort tack till alla här som hjälpt mig hit där jag är idag.
♥️

@TappadIgen skrev: "Det kan väl inte bara vara jag som funderar på hur det går för alla som kommer och går här på forumet?" Jag är ju en sådan, men jag läser forumet varje dag även när jag inte skriver. Är kvar i min kvällsbehandling och har snart varit nykter i fem månader, men själva processen är krävande och eftersom vi skriver dagbok i behandlingen mäktar jag inte med att även skriva här. Det är djupa och svåra sår som ska läkas. För mig är inte livet bättre nu jämfört med på den tiden som jag klarade av att dricka alkohol, jag saknar det fortfarande. Men jag vet att jag inte hade något val. Jag hade förr eller senare druckit ihjäl mig. Jag har stort hopp om att må bättre längre fram, men det tar tid för mig eftersom jag nu går på djupet för att bearbeta allt tungt som jag tidigare har lindrat med vinet. Kommer att reflektera och skriva mer även i min egen tråd den dag jag orkar. Jag vill liksom @Soffi ta tillfället i akt att tacka alla som hjälpt mig! <3

Nice med era hälsningar @soffi och @blenda ❤️ Det får absolut inte kännas som ett tvång, forumet ska vara en hjälp för individen och inget annat. Vi klarar oss fint, vi som är inventarier. Vi skriver här för vår egen skull, för att behålla ”närheten till programmet”, som man brukar säga i AA-kretsar. Vi har en AH-gemenskap istället.

Men jag håller med @tappadigen om att det är lite sorgligt med alla dessa forumvänner som kom och försvann. Vissa blev man väldigt tajt med på kort tid och sen var de bara plötsligt borta en dag. Men så funkar det ju IRL också, kollegor och bekantskaper passerar revy i en ständigt strid ström. Det är ytterst få man kan hålla kvar i sitt liv ett längre tag. Det är som vänskaper som blommar ett kort tag och sedan vissnar, medan andra vänskaper är mer perenna eller vintergröna 😉

Kram 🐘

@Soffi och @Blenda Jag blev så glad för att ni skrev! Men som @Andrahalvlek säger, det finns inget tvång i att skriva. Vad jag menade var ju inte att ni måste skriva här varje dag för vår skull. Däremot är det ju väldigt roligt att höra av er. Jag förstår att ni båda har det tufft nu på olika sätt och jag kan bara hoppas att det blir bättre för er. Men skriv igen när ni känner för det för er skull. Vi håller tummarna för er.

@Andrahalvlek skrev:" Det är ytterst få man kan hålla kvar i sitt liv ett längre tag." Så är det ju kanske. Hur många av de man har kontakt med idag kommer man fortfarande hålla kontakten med om 10 år t.ex.?

Ikväll blev det julbord och jag bara måste dela med mig av något som en annan deltagare sa till mig ikväll. "Vad var det egentligen i den alkoholfria ölen du drack"? Det har varit riktigt roligt och jag känner att jag har kunnat varit mitt vanliga obekymrat underliga jag, men utan alkohol så nu minns jag ju också allt som hände :)

@TappadIgen Jag blir så glad för din skull ❤️ Att du kunde släppa loss ditt sanna jag inför kollegorna ikväll. Att de fick skratta åt dina tokerier. Nykterheten förändrar inte vår personlighet, den förädlar den. Vi blir bara mer av vårt sanna jag. Det är min upplevelse också.

Kram 🐘

@Andrahalvlek skrev:" Jag blir så glad för din skull ❤️ " Tack! Det känns extra bra för att jag vet att du verkligen menar det! :)

Tidigare när man sa att "Man kan har roligt utan att dricka" så tänkte jag alltid att det var underförstått "Men det krävs en massa extra ansträngning". Jag brukade ju också lägga till den stulna frasen "Jag kan dricka utan att ha roligt" och tyckte att den var lite finurlig och kul och det är den väl kanske men egentligen är den ju mest tragisk för det var ju sant när man tänker efter.

Jag tror kanske inte att det har märkts så tydligt, men jag är verkligen introvert egentligen och har väl använt alkohol för att kunna våga vara social också, men egentligen har jag ju inte haft ett behov av det heller. Jag tror aldrig jag visade eller nämnde hur otroligt nervös jag var innan jag träffade dig första gången, t.ex. men det har ändå gått väldigt bra. Jag är nog ändå mer social nu genom att träna på det, istället för att sätta på stödhjul. Vissa egenheter kommer jag nog alltid att ha kvar som att jag inte klarar av att prata när det inte är helt tyst och helst en kort paus emellan, vilket gör att det ibland är svårt att få en syl i vädret, men så är det väl.

Jag hade definitivt mer kul igår nykter och det var inte genom att jag behövde anstränga mig. Det räckte att bara vara. Som bonus vaknade jag pigg och alert innan 7 till och med på en lördag.

@TappadIgen skrev:"Tidigare när man sa att "Man kan har roligt utan att dricka" så tänkte jag alltid att det var underförstått "Men det krävs en massa extra ansträngning". Jag brukade ju också lägga till den stulna frasen "Jag kan dricka utan att ha roligt"

Den är verkligen bra, det är inte alkoholen som gör att det blir roligt. Tänk att det tog sådan tid att förstå de bara.
Nu är det mera som att alkoholen förstör istället, när människor kan hålla sig till ett par glas går det bra, men så fort människor blir onyktra orkar jag inte med dom. Det känns pinsamt och det värsta tycker jag är alla upprepningar 😩 😴 pratar i munnen på varandra och ska bräcka varandra på något konstigt sätt. Människor säger saker de inte ska säga, jag vet nu som nykter vem man inte ska säga saker till i förtroende.
Man undrar var de roliga är i allt det här.
Kram 💕sländan

@TappadIgen ALLT man tränar på blir man bättre på! Och jag ska tänka på att ge dig lite tydligare pauser när vi träffas 🤣 Jag är ju precis motsatt, jag fixar inte tysta stunder i en konversation. Då börjar jag babbla som en bandspelare, plus att jag har en tendens att falla folk i talet. Jag börjar prata innan de ens tystnat. För att jag redan förstår vad de ska säga, eller så har jag en synpunkt om det de just pratar om. Jag är skitjobbig 🤣 Säg det åt mig är du snäll, jag har verkligen inga ömma tår.

Man kan nog uppleva mig som oartig men egentligen handlar det bara om engagemang och en iver att få sagt så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Och jag kan vara tyst i sällskap med andra också, men det är ytterst få personer som jag är så bekväm med att jag kan vara helt tyst en längre stund.

Kram 🐘

@TappadIgen Härligt att du hade det så kul igår! Jag tycker också att jag har det roligare numera än när jag drack. Det spelar ingen roll om de andra i sällskapet dricker. Jag behöver ingen alkohol för att ha kul. Det har jag konstaterat med råge nu. 😀 Jag har full kontroll på vad jag säger och på vad som säjs. Skulle det vara tråkigt! Nä, lurad är vad man har varit tidigare. Blir någon allt för berusad är det inget jag ” lider” av. Det är ju bara att behandla den personen som luft och prata med någon annan. Det jag har märkt är att folk bara blir tröttare av alkoholen och därmed har det tråkigare än vad jag har det.

@Andrahalvlek Det här missförståndet är mitt fel för att jag kommunicerade det så otydligt. När vi har träffats är det ju jag som har fått babbla på, främst för att du ställer mycket frågor. Du skapar ju det utrymmet åt mig så att jag tar mycket plats i konversationen, när jag normal inte hade gjort det. Det har ju snarare varit så att jag har babblat på för mycket om mitt, vilket är ovanligt för mig i en IRL-konversation. Åtminstone när det är med någon jag inte känt väldigt länge.

@Torn Jag tror att vi är rörande överens. Jag lider heller egentligen inte av att någon är allt för berusad. Det är klart att konversationer blir mindre givande ju mer det fylls på. Men jag håller mig till mitt :)

@Sländan skrev:"Tänk att det tog sådan tid att förstå de bara." Ja, det är väl inte så mycket att göra åt egentligen, även om det känns ofattbart. Vi får helt enkelt vara glada att vi kom att inse det åtminstone och kunde korrigera oss själva.

Min vana trogen måste jag börja med att konstatera att jag inte har skrivit så mycket på ett tag igen. Sen har jag också lagt till vanan att konstatera att jag alltid anmärker på det när jag väl skriver så nu är det avklarat också.

Jag känner mig ändå väldigt nöjd med livet just nu, även om det har varit en del stressande faktorer. Min sambo har varit sjuk på olika sätt och jag har haft tagit på mig en stor del av hushållets sysslor härhemma, men det är helt ok. Jag är så otroligt nöjd med min nya lägenhet. Jag skulle vilja bo här varje dag! Det är klart att den har sina skavanker och så vidare men jag tycker redan om nästan allt med den och jag känner mig så hemma här. Jag har nog inte känt mig så hemma någonstans sedan jag bodde i hus i ett annat land utanför Europa. Jag har ju till och med köpt gardiner för första gången i mitt liv. Det är så roligt att göra det här till vår plats och ännu saknas det väl lite inredningsdetaljer men vi har inte bråttom utan betar av lite lite i taget. Läget är så fantastiskt fint också. Trodde inte att man som vanlig dödlig kunde bo såhär fint. Jag har jobbat ikväll men under en paus så gick jag ut och tog en promenad i parken som ligger alldeles bredvid här och det snöade och var mörkt och kallt och ljuvligt. Jag ska nog ta mig en promenad till faktiskt! Nu har jag bott här i två månader redan och det är också det första stället jag aldrig har förtärt alkohol i.

Jätteskönt att ni trivs så bra. Läste en gång att den lyckligaste mannen är han som älskar att gå till sitt jobb, men mår lika gott när han kommer hem❤️Gäller nog kvinnor också. Just det att aldrig ha varit full i sitt hem, den känslan gillar jag med. Vi får se i framtiden om jag blir sambo någon gång, hur jag/ vi förhåller oss till alkohol hemma. Mannen jag träffar nu, har sagt att han kan vara utan att dricka. Verkar inte ha någon betydelse för hans del. För mig gäller det att kunna lita på personen. Inget smussel utan raka kort, och diskussion och kanske, ett ”Är det ok att jag tar ett par öl på semester-resan?, eller vad det nu handlar om. Så att jag är beredd..Inte bara när jag kommer hem, och mannen sitter full i soffan😳..Sånt vill jag inte ha..Har sett det tillräckligt. Skönt att du och frugan? Hittat hem💕

Stort grattis till 16 nyktra månader! 😍 Det är härligt att du trivs så bra i er nya lägenhet och att du bemästrar det nyktra livet galant. Särskilt det här med att du är helt oberörd vid sociala sammanhang där det förekommer mycket alkohol tycker jag är ett tecken på att du mår hur bra som helst! Du slipper dricka och är stolt över detta. Riktigt gött!