Jag kommer inte ihåg hur eller varför det började. Men sakta sakta började jag/vi dricka vin till vardags. I början tror jag det bara var någon gång ibland, men de senaste åren har det blivit varje dag. Vi delar på en flaska på kvällen. Oftast är det min idé (99%), det är jag som ställer frågan ’Vill du ha något att dricka?’. Jag behöver inte precisera vad det gäller för dryck. Ibland säger han nej, han vill hellre bara ta sig ett glas rom eller whiskey och för honom räcker det. Då står jag där och undrar - men jag då? Jag är inte så förtjust i starksprit, jo bara gin & tonic. Men det är vinet som har tagit över. Så, jag kan öppna en flaska för att ta ett glas, det kan bli två. Ibland räcker det, men då står ju flaskan kvar till dagen därpå och då dricker jag upp den till lunchen istället. Ibland tar han ett glas och jag tömmer resten av flaskan, lika bra för då finns ju ingenting kvar till dagen efter.

Jag har under många år jobbat på samma ort där vi bor, så jag har gått hem på lunchen.
Vi bor inte i Sverige utan i ett land där man kan köpa alkohol i matbutiken. Ibland när jag inte har planerat min lunch har jag gått förbi matbutiken på vägen hem, och då slinker en flaska vin ner i korgen, både till lunch och till middag. Jag har även hittat en webbsida som säljer alkohol, med express leverans på 24h. De har fantastiska erbjudanden och ibland erbjuder de gratis leverans - då måste man ju passa på…
Nu har jag bytt jobb, men får jobba hemifrån flera dagar i veckan. Då blir det också lätt att ta sig ett glas.

Min sambo dricker inte som jag. Han behöver inte dricka, egentligen konstigt då han inte kan eller vill sluta röka. Han kan ta sig ett glas eller två och sen är det bra. Han dricker aldrig på lunchen, varken på vardagar eller helger.

Det här är inte den första gången jag försöker. Vad jag försöker är inte riktigt klart ännu, men här och nu är det att inte dricka. Varje dag utan är en bra dag.
Jag har gjort vit månad tidigare, jag har haft uppehåll på flera veckor pga medicinering, så jag vet hur skönt det är att inte dricka. Att vara sig själv, vara hel. Att veta att när jag skrattar så är det för att JAG tycker något är roligt. Att veta att när jag blir arg och bråkar, då är det för att JAG är arg, inte för att jag är berusad. Den där känslan att vara fri.

Jag har tidigare pratat med min sambo om mitt problem. Han säger ’ok, då drar vi ner på drickandet’, men det är ju lätt för honom att säga, han har ju inte samma dragning som jag.

Den här gången så har jag inte sagt något, bara anmält mig till programmet här och i och med det också börja skriva offentligt. Jag har skrivit för mig själv under de tidigare gångerna, men nu tar jag steget och låter andra läsa.

Idag är jag inne på dag 4 och det känns bra.

@cthd Bra jobbat och grattis till vecka🎉. Förmodligen klara du detta på ett annat sätt för att du kanske bestämt dig för att vara nykter på ett annat sätt. Vad bra att du var öppen och berättade det för din sambo, det är så mycket bättre att ha stöd och även pepp från sin käraste. Jag brukar högt säga om jag är sugen på vin till min man, bara att säga det hjälper att bli av med suget men även hans pepp om hur duktig jag är. Upplevde också att när jag berättade, bara några av mina närmaste vet, och var öppen om att sluta dricka kände jag mig så sann och ärlig. En befrielse att slippa smussla, ljuga och smyga mer. Det blir mer press, men den pressen är bra för mig för jag var så beslutsam om att inte dricka mer då jag inte kan hantera alkohol, inte ens ta ett glas då det slutar i en flaska eller mer.

Du har utvecklat en bra strategi för att mota alkoholdjävulen och gör det bra! Jag älskar min sodastream och min favorit är att blanda i funlight, och vid lyx även en isbit. Blir sugen att prova violsaft.

Ha en fin lördag🌸💕

Coola Viola och Merry Cherry det är två "drinkar" jag hade velat smaka, dom låter jättegoda båda två.

Vad grym du är som berättade för din sambo att du inte ska dricka på ett tag och vad fint att han stöttar dig. Det måste kännas befriande? Grattis till att gå in i vecka 2, jag hoppas du är väldigt stolt över dig själv!

Imorse vaknade jag tidigt och promenerade till det lokala bageriet för lite färska frallor till frukosten. Då kände jag att fan va skönt att vakna en lördags morgon utan huvudvärk, promenad i det vackra snö-landskapet, det kändes så rätt. Blev tacksam gentemot mig själv som hade avstått vinet i fredags.

@vår2022 det du skriver om "en befrielse att slippa smussla, ljuga och smyga mer" är väldigt fint. Just smusslandet va det som kändes tyngst för mig, att ljuga för dom som är närmast, låtsas vara "normal" när man va full. Det kändes som ett sådant svek, jag hoppas jag kommer slippa behöva göra det i framtiden.

@sorken Nu har jag en tredje variant - Grape Escape - soda stream med grapefruktsaft :-)
Jo, det kändes skönt att prata om det. Men också han accepterade det så enkelt, utan diskussion.
Så gott med färska frallor till frukost!

@sorken @vår2022
Jo, smusslandet är någonting som jag inte har saknat denna vecka som gått. Jag har druckit rödvin i kaffemugg tidigare, så skönt denna vecka att veta vad som finns i glaset utan att behöva ljuga eller smyga med det.

Stor igenkänning på allt du skriver. Det dagliga vinsippandet… jag hade t om vin i en lite mindre termos (uppfinningsrikt). Jag berättade allt för min man är jag tid steget och han anade men visste inte om mina tankar kring alkoholen och hur den påverkade mig. Så skönt med support och att vara sann. Vi bor också till och från i ett land där ”ICA” har alkohol; tillgängligheten bjuder in till vardagsdrickande! Snart åker vi till vår alpby och det blir en ny prövning för mig.
Hoppas du får en fin söndag!

@Kebne1 Ja, det är skönt med ett stöd. Jag berättade även för min mamma igår. Hon blev glad. Vi har redan pratat om det och hon är nog den enda som har uttryckt sig om mitt drickande, och delat med sig av sin oro för min/vår konsumtion. Hon sa 'Så du känner att du inte har det under kontroll? Och det var så skönt att få säga 'Nej, det är jobbigt och jag tror verkligen att jag att det har gått för långt'. Inga 'vad var det jag sa' osv. bara ett stöd, hon sa 'Vad duktig du är som tar tag i det'.

Ja, det är jobbigt när det är så tillgängligt. Och dessutom så finns inte inte några alkoholfria alternativ här om man går ut - det blir läsk som dessutom kostar mer än vad ett glas vin gör....
Att klara dessa utmaningar, det är vårt nya liv.
Ha en fin kväll!

Söndag...
Det bara snöar och snöar. Det blev två bra promenader med hunden, skönt att få röra på sig även om man måste pulsa fram i snön. Och så har jag har skottat fram två bilar - jag var den bästa och tog sambons bil också, när han var ute och åkte puder.
Har nu laddat ner Rebecka Åhlunds bok och lyssnat på den på promenaderna - åh så bra, men ack å jobbigt. Den får mig bl a att tänka på hur bra det är forumet är, att kunna få öppet få prata om sina problem och läsa att andra har det lika jobbigt i den här kampen.
Jag tänker fortsätta att vara positiv och tacksam för att jag har bestämt mig att följa programmet. Jag har idag satt upp mina mål som jag ska följa och bestämt slut datum. Det känns läskigt och utmanande, och samtidigt så himla coolt.
Nu ska jag dricka te medans jag funderar på vad vi ska äta till middag.
Må gott!

majken_r

Känner igen de lite blandade känslorna av att sätta slutdatum. Har gjort programmet och återkommer till det ibland. Bra att påminna mig hur jag tänkt. Ha en fin kväll! @cthd

@cthd vad roligt att du lyssnar på Rebecka Åhlunds bok, jag är klar med den nu. Jag kände igen mig så mycket i den vilket gav mig styrka såväl som gjorde mig ledsen vid tillfällen. Att den är skriven ganska "lättsamt" och stundtals roligt trots det tunga ämnet va en fin balans tycker jag.

Att köpa läsk istället för alkohol alternativ tar emot för mig med (inte för att jag varit ute ännu men jag har funderat mycket på hur det kommer kännas vid middagar etc). Jag ska helt enkelt undvika situationerna tills jag känner mig mindre skör har jag bestämt. Kanske finns det alkholfria drinkar? Det är ju lite "festligare" än en läsk när alla andra dricker vin och öl. Promenader och en dag i taget, det är mina ledord. Jag tycker du är fantastisk och stark, hoppas din grape escape va lika goda som dina andra coola sodastream drinkar, hejar på dig!

Måndag - ny vecka - dag 10

Jag jobbar hemifrån, har lite svårt att koncentrera mig idag. Är redan framme på dag 10 - det kändes så långt borta när jag började den 1 januari. Blandade känslor, för visst är jag glad över att jag är här. Vi är alla annorlunda och vårt drickande är väldigt personligt - summan alltid att vi dricker för mycket. Jag orkar inte älta hur, varför och vad det kan ha haft för konsekvenser. Jag behöver just nu bara se det positiva i att jag bockar av dag efter dag.
Just idag känns det träligt - jag är trött. Förut somnade jag tidigt och vaknade mitt i natten. Nu kan jag inte somna på kvällen, låg vaken till kl 1 i natt och tittade på film. Helt borta när väckarklockan ringde vid sju. Trött, trött men väldigt tacksam för att jag klarat ytterligare en dag. Ska pigga till mig lite så att nästa inlägg kan bli lite roligare.
🙏🌟

@cthd Stor igenkänning. Det där med sömnen är ett gissel, det tog ett tag för mig innan sömnen blev mer stabil. Har också haft nätter då jag haft så svårt att somna. Tänker att det är hjärnan som återhämtar sig och behöver tid för att komma i balans igen. Har läst att det tar 3-6 månader för hjärnan att bli helt återställd efter överkonsumtion av alkohol. Antar att det är därför självhjälpsprogrammet rekommenderar uppehåll på tre månader. Denna kunskap har motiverat mig och gjort det lättare för mig att stå ut då jag vet att jag är snäll mot min hjärna. Som du säger, trött, trött men väldigt tacksam för att du klarat ytterligare en dag, det är starkt💪

Hejja dig!
Inläggen behöver verkligen inte vara roliga. Bara att du gör inlägg är bra tänker jag. Recenserar inte mig själv alls mycket när jag gör inlägg. Gört ba! :) Efteråt känns det bättre tycker jag.
Vi är inne på samma dag du och jag. :) Känns bra!
Jag har börjat med en morgonrutin som jag läste om i en bok. Innan man gör något annat på morgonen:
- En kopp varmt vatten med 1/2 citron klämd juice i
- Tänd ett ljus
- 5 minuter meditation
- Läs något kort inspirerande (jag använder appen gratitude, men det finns ju så många)

Har ju inte så många dagar på nacken med detta, men det känns bra. Sen har jag slutat varje dag med att skriva i alkoholdagboken. Är också skönt...

Kram

@cthd Ibland känns det träigt som du beskriver. Jag har också känt en trötthet, vilket jag har uppfattat som lite orättvist då jag hade hoppats på att avstå alkoholen hade gett mig bättre sömn och därför borde göra mig piggare. För mig tror jag att det kan ha att göra med förändringen och också att hjärnan är trött eftersom dessa frågor har snurrat så mycket i huvudet. Det tar energi att ta beslut och hålla dem uppe. Ge dig själv en klapp på axeln, du gör ett fantastiskt jobb. Att jobba hemifrån gör också att man inte får så mycket förändring i sin vardag. Jag gör också det, allt smälter liksom ihop och blir en röra istället för att ha tydliga punkter så som att ta sig till jobbet, stänga ner, gå hem etc etc. Kämpa på med dina promenader, tror det är bra för kroppen och själen. Jag försöker också hålla uppe lite promenader.

Och oroa dig inte för att inlägg behöver vara roliga. Ibland är det deppigt, ibland glatt och ibland är allt bara lite grått. Det är okej, du är grym! Hoppas du har en fin tisdag och inte känner dig allt för trött.

@cthd Hej! Vet inte om jag skrivit i din tråd tidigare, var nog länge sen i så fall...
Känner igen så mycket av det du skriver om. Att inte orka älta så mycket, försöker begränsa det o bara vara i mitt a-stopp! Att somna tidigt eller att somna sent får ju olika konsekvenser... Vakna tidigt när jag inte orkar/vill vara uppe sent eller inte kunna somna o bli stressad över det o vara trött/vakna sent. Dagarna blir ju sen utifrån det men jag är oftast trött i vilket fall! Att skriva lite deppigt måste vi få göra - det är sannerligen ingen dans på rosor att börja ett a-fritt liv!!!
Mitt alkoholfria liv har ju varit en tid men jag känner så väl igen mig i det du skriver...
Hoppas hursomhelst att du får en fin dag!
Kram från mig 🥰

Tack för era fina kommentarer! Alldeles för trött för att skriva, tar det imorgon. Har i alla fall varit en mycket bra dag, på många plan - jag är så himla bra 😝 och ni också 🙏❤️