Jag vill vara måttlig och leva sunt

Profile picture for user Milady

Det har varit en lång resa för mina försök på måttlighetsresan - jag har inte kunnat tänka mig att sluta helt och nu är jag här och skriver och fortsätter reflektera.
Tittade i min logga och jag har kommit till dag 65 på måttlighetsresan, började med 5 veckors uppehåll vilket fick duga fast jag tänkt mig tre vita månader, kroppen och hjärnan hade frisknat till. Jag tror att jag kommer fortsätta min resa en längre tid - Jag känner mig så nöjd att jag varit spik nykter i helgen när jycken har velat gå på sena kisspromenader. Kände ett sug och hade lust att ta ett glas vin före helgen men lät bli..........resonerade en stund med mig själv och ja, lusten försvann snabbt och jag blev så nöjd och kände mig duktig.

Profile picture for user Milady

Jag har satt ett nytt mål och det är högst 3 glas per dag och högst 6 glas per vecka, programmet tyckte det skulle pågå till 26/12! Tycker kanske att det ska vara 3 glas per vecka och undantagsvis 6 glas, är skraj och litar inte på att min alkotarm håller emot utan att det blir mer..........
Jag har ju försökt ganska många gånger och brutit mot mina egna nykterhetsregler, varvat helvita perioder med att dricka var och varannan dag ibland. Ska sikta in mig på att använda alkoholkalendern ett år, det kanske blir stabilitet i min måttlighet då.

Profile picture for user Milady

Tänkte på lusten att dricka ett glas i går och bestämde mig för att jag måste återuppta min träning. Har gjort morgon gympa och cyklat, kändes toppen och vädret är varmt. Toppen och bästa boten för att minska lusten efter ett glas vin. Ska hålla min gräns i helgen när det gäller vinet, middag på krogen med väninnan och ett glas vin inte två!

Profile picture for user Milady

Har reflekterat
mer över vad ett glas vin kan ställa till med, ett jättesug går över och jag har lärt mig på WW att man behöver inte äta så mycket. Det funkade också ikväll efter ett glas............

Profile picture for user Milady

Har tänkt mer på vad ett extra glas vin till kan, ställa till med och glömmer inte vad en kvinna sa till mig på badet när vi pratade om bantning - man måste inte äta så mycket, och så tittade hon mig i ögonen.
Det funkade även i går och suget försvann ganska snabbt och det var jätteskönt att krypa till kojs efter ett par timmar och känna sig nästan helt nykter.
Tar en lång promenad med jycken och sköter om hälsan..........viktigt, viktigt för att få tankarna på annat håll än på vin.

Profile picture for user Milady

Hittade några kloka rader i en annan tråd, livet blir inte tråkigt för att man inte dricker vin, utan livet blir tråkigt för att man dricker. Så sant...........det är egentligen inte vinet jag saknar så mycket utan umgänget med vännerna, alla trevliga samtal och viktiga samtal om livet, politik och privata, personliga samtal, trevliga middagar, dans, samtal på puben osv
Jag saknar inte alla år när jag mådde så dåligt att jag inte kunde härbärgera känslorna när jag drack vin.........och en del av vännerna tyckte nog att det var för jobbigt.

Profile picture for user Milady

Tar en lunch i dag med en av mina vänninor och det känns ganska självklart att ta en alkoholfri öl istället för ett glas vin, vilket jag skulle gjort för några år sedan! Ja, väninnan var den som påpekade att det inte var ok att ta ett glas vin till lunch mitt i veckan för några år sedan. Jag hade blivit påkommen genom ett test hos personalläkare.........
Spar mina glas till helgen. Ska bli så trevligt att ses och prata av sig om ditt och datt, det är precis det här jag vill - ha trevligt med vänner!

Profile picture for user Milady

Tar ett pass morgongympa i dag och sen en cykeltur, lite kultur och musik ikväll - allt som förgyller tillvaron behövs på måttlighetsresan som jag fortsätter på. Jycken är inte okey och träningen har haltat ett par dagar.

Profile picture for user Milady

Ett pass morgongympa och en långprommis utan jycken, hon får gå kortare promenader tills hon är frisk. Måttlighetsresan ska fortsätta och medeltalet glas sjunker, mitt mål blir 3 glas i medel per dryckesdag. Njuter av min framgång med nergången. Jag undrar hur lång tid det kommer ta innan jag kommit till högst tre glas per dryckesdag? Ser fram emot ett glas vin och god mat i kväll.

Profile picture for user Milady

Det blev varken långpromenad eller morgongympa utan en akut utryckning till djursjukhuset, hela dagen gick åt men är så oerhört lättad att allt gick bra.
Det blev två glas vin och hade lust med ett extra glas till men tänkte över situationen och vad som var viktigast - en bättre sömn blev valet.
Gör min morgongympa och tar en cykeltur om en stund.

Profile picture for user Milady

Det känns skönt att jag numera inte tänker så mycket på att jag avstår från vin. Det börjar kännas som nya vanor har kommit för att stanna.............är riktigt nöjd med mig själv.
Morgongympa, cykeltur och i morgon börjar jag med vattengympa.

Profile picture for user Milady

Så skönt med vattengympan i går det är något jag verkligen saknat under pandemin. Cykelturen i regnet blev lite för kall, sätter på mig överdragskläder i fortsättningen............
Äntligen har vågen börjat röra sig neråt och jag fortsätter med morgongympa och en cykeltur i dag och fyller på med kultur i morgon. Mer musik behövs!

Profile picture for user Milady

Det blev tre glas vin i kväll, hade tänkt mig ett eller två............är ändå nöjd och måttligheten fortsätter. Har resonerat med mig själv i kväll och nykterheten och mitt mående blev valet. Ska ta en cykeltur i morgon och då funkar det inte att dricka i kväll!

Profile picture for user Milady

Det blev tre glas även ikväll, hade tänkt mig två och kände sug efter mer men har resonerat med mig själv och vill ju vara måttlig och inte bli berusad............vilket jag kände en stund. Har ändå klarat måttligheten i tre månader snart. Känns bra att jag inte drack ett glas till .........och har beställt boken av Hammarberg och Romberg om måttlighet.

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat!
Jag har kämpat med a och periodvis varit måttlig i många och långa perioder. Eftersom jag har haft en tendens att medicinera med alkohol så har det varit svårt. Jag tycker inte att vin på veckosluten är viktigt längre. Idén om vinet är mycket bättre än vinet i sig och om jag inte dricker alls har jag mycket mer energi. Vi är alla olika och du verkar ha landat i din modell. Ville bara skriva det eftersom den där idén om avkoppling med helgvin är så stark (och för mig helt galen nu för tiden). Du behöver inte försvara ditt val av måttlighet. Jag respekterar att vi är olika med olika problematik. Ville bara skriva om att det är skönt att ha kapat den där illusionen om vinet och att jag mer och mer landar i att det är bättre utan i nästan alla sammanhang.

Profile picture for user Milady

Hej, jag vet ju inte var min resa slutar om ett år, tror att jag kan lära mig måttlighet genom reflektioner och alkoholkandern. Jag vet att det är svårare att bli måttlig än att sluta helt med vin. Men har klarat WW måttlighetsprogram, ta kontrollen och begränsa! @Sisyfos

Profile picture for user Milady

Jag har klarat måttligheten i tre månader och nu behöver jag fortsätta reflektera över mina fallgropar. Det finns flera och behöver nog hitta fler nya vanor...........lagom träning, mer kultur, mer musik och umgås mer med vänner.

Profile picture for user Milady

Kände en fallgrop i går och kände en jättelust att ta ett glas vin............det var nog problemen med dottern som bara har förvärrats som utlöste situationen. Jag tänkte efter en stund och kom att tänka på ett av råden från programmet om måttlighetsdrickande...................att aldrig dricka alkohol på grund av att man har andra problem!
Ett viktigt råd som jag läst och nu tar till mig och fortsätter begrunda.
Det kommer regna i dag och jag har bestämt mig för att börja läsa boken om måttlighet av Hammarberg och Romberg

Profile picture for user Milady

Det är fredag och jag har funderat på om jag ska dricka två eller tre glas vin, inser att jag blivit en kontrollfreak med ursprung hos WW............ganska roligt.
Njuter av tillvaron och att vågen fortsätter neråt, kommer nog i min fina kappa med sidenvadd om ett kilo!
Ska ta itu med boken om måttlighet i helgen och lära mig mera om vinets inverkan............

Profile picture for user Milady

Det hände något med min lust att ta ett glas vin på helgerna i fredags. Jag funderade i olika banor och bestämde mig för att jag inte ville dricka vin på lördagen........ märkligt att min lust att dricka vin var helt bortblåst på lördagen. Tyckte att det bara kändes helt onödigt att ta ett glas ensam hemma.
Tog en långpromenad med jycken och stötte i hop med en av väninnorna och det blev en fika på bageriet. Det är relationerna som är viktigast i livet.

Profile picture for user Milady

Jag har läst fyra första kapitel i boken För mycket och för ofta. Det har varit givande och positivt för mig, hög igenkänningsfaktor och många reflektioner hos mig. Rekommenderas, läs och känn igen dig.

Profile picture for user Milady

Nu har jag läst kapitel fem och sex vilket var riktigt bra för mig. Jag hade tänkt att dricka två glas vin i går men det blev tre. Inser jag att det krävs och behövs träning för att lära mig nya vanor, lägger om strategin och delar den lilla flaskan på två dagar, tror att jag faktiskt kommer känna mig nöjd med ett och ett halvt glas vin, sätter korken i flaskan och ställer in flaskan i skafferiet..............

Profile picture for user Milady

Nu har jag läst klart, för mycket och för ofta. Det var ett väldigt bra upplägg på egna övningar och mycket tips. Trevlig att läsa och skulle ha varit till hjälp att läsa innan jag började här. Nu fortsätter jag med utvärderingar och nya strategier om det inte blir som jag vill..........ska vara med på vinprovning i morgon och tänker då nöja mig med ett glas vin!

Profile picture for user Milady

En hektisk vecka med mycket aktiviteter, nya aktiviteter var ett av tipsen jag läste om. Det känns periodvis som jag vaknat till livet igen och fungerar normalt. Inte loj och håglös som jag var under de perioder när vinet flödade från min bag-in-box och när jag inte iddes gå till Coop för att handla grädden som jag glömt.........
Vinet var gott och gav mersmak men väljer en bra sömn och sparar vinet till fredagens gäst.

Profile picture for user Kennie

Hej Milady,
Det låter som att håller på att hitta din balans, skönt! Tror också att det är en jättebra regel att aldrig dricka som tröst, som du skrev tidigare.

Profile picture for user Kennie

Ja, ibland behöver man tacka nej. Eller tala om att man har en nykter period i förväg så ingen bjuder. För mig är det bra att ha med alkoholfria alternativ som jag gillar. Så man inte sitter med tomt glas så någon kommer och vill fylla på.... Kämpa på!

Profile picture for user Milady

Blev varse ännu en fallgrop på sista hundprommisen, konsten att hitta olika anledningar till att ta ett glas vin! Och ikväll tyckte jag att jag nog förtjänat ett glas efter beskedet om jyckens framtid.
Kom på mig själv och tänkte på en av filmerna i programmet som handlade om att hitta anledningar till att fira, trösta sig osv ..............spar mina glas till helgen.

Profile picture for user Antonia

@Milady
Advents- och juletid är prövningarnas månad.
Själv gillar jag inte glögg; alltid något.
Kämpa på! Jag har också måttlighet som ambition, men efter alldeles för mycket coronaklunkande (vin var och varannan dag sen mars 2020) kör jag helvitt nu, oklart hur länge.
Kämpa på, jag tror att måttlighet kan funka!

Profile picture for user Kennie

Hej, jag tror det är bra att fundera på om det där att vin är så gott är helt sant, eller om man gärna vill att det ska vara så för att ha godtagbart skäl att dricka. Om det är för den goda smakens skull får man försöka använda alkohol på samma sätt som andra goda saker. Rökt lax, tex tycker jag är gott, men jag trycker inte i mig ett kilo för det, utan nöjer mig med ett par skivor. Och inte flera dagar i veckan.

Profile picture for user Antonia

@Milady
Jag håller med dig. Jag tycker att framför allt rödvin är riktigt, riktigt gott. Eller att det finns rödviner som är goda.
Men inte varje dag...
Jag vill så gärna kunna dricka de där goda rödvinerna ibland.
Och om man ser till att tillräckligt ofta välja annat gott att dricka - tomatjuice, äppelmust, en del alkoholfritt bubbel - jag drack ett riktigt gott sådant idag - eller som igår en omsorgsfullt blandad alkoholfri drink - då kanske vi kan ta ett glas gott rödvin eller två ibland.
Men än så länge, efter bara en veckas uppehåll, kan jag inte lura mig själv att det inte blir tre, så för mig blir det uppehåll ett tag till.

Profile picture for user Milady

Efter ett par veckors utsvävning så ska jag tillbaks på måttlighetsresan. Delar min lilla flaska på två kvällar och ska njuta samt tänka kloka tankar som hjälper mig!

Profile picture for user Kennie

Bra att du tar nya tag! Man lär sig vartefter vad som funkar eller inte funkar. Jag tror det är viktigt att ändra tänket att man missar något, att det är något dåligt att inte dricka. Jag försöker istället fokusera på det positiva, att jag mår mycket bättre, plus att jag tycker det är coolare att inte göra som alla andra och slentriandricka så fort man umgås med vuxna. Att vara nykter är både smart och attraktivt tycker jag. Och det tyckte jag inte på den tiden jag drack, så det går verkligen att förändra sin inställning!

Profile picture for user Milady

Tack för raderna, tipsen! Läste ensida där signaturen Berra skrev; hjälp ångesten tar mitt liv..........det kändes nästan så för mig igår!
Tar nya nyktra tag idag och fler dagar framöver!

Profile picture for user Sisyfos

Japp, Berra är en riktig gammal forumräv, med jag vet inte hur många nyktra (10-tals år) i bagaget.
Jag känner igen det du skrev om, när måttligt fungerat länge, länge och sen går det överstyr. Tror det handlar en del om livets svackor i övrigt. December är en tuff period med trötthet och mörker. Då är det lätt att medicinera, men just den medicinen funkar ju dåligt.
Tänker som Kennie att det är viktigt att fundera över om man verkligen missar något eller om man slipper dricka.
Jag var dödstrött på mitt ”tvång” att dricka på slutet. Fick inga positiva effekter av det, men drack ändå hemma, i smyg. Men jättebra att du tar nya tag direkt. Det är tid för reflektion. Man behöver hitta sin väg och sin strategi och blir lite klokare varje gång.

Profile picture for user Milady

Tack för dina kloka rader, kommer ägna med tid till reflektioner och du har satt kärnan i drickandet, missar man verkligen nåt om man låter bli helt. Vet inte riktigt är ju vansinnigt förtjust i vin.........men, men vill inte ha konsekvenser som blir så negativa sim sist! @Sisyfos

Profile picture for user Milady

Har både ånger och en fruktansvärd ångest. Känner att julafton är en risksituation och skulle vilja ställa in kalaset!
Vad gör man, hittar en bra lögn? Kan jag ljuga tillräckligt bra och säga att jag känner mig lite sjuk.............?

Profile picture for user Kennie

Det är klart du kan ställa in om du känner så. Men en tanke bara- går det inte att prata med de andra och säga att du står över alkoholen pga av hälsan? Om det är fler som vet att man inte tänker dricka är det svårare att ändra sig... Hur som, nykter och fin jul till dig!

Profile picture for user Milady

Julaftons morgon och jag vaknar tidigt. Jag är så nöjd med julafton, alla hade trevligt och jag mådde bra och klarade gränserna när det gällde vinet...........

Profile picture for user Milady

Sätter ett nytt mål, alkoholfri 6 veckor framöver, känns rimligt just nu. December känns alltför utsvävande, trist men jag lyckades hålla mig måttlig två månader. Siktar nu på alkoholfriheten, sen bestämmer jag ett nytt mål i februari.

Profile picture for user majsan_nu

@Milady Hej! Jag har nog inte skrivit I din tråd tidigare. Men skönt att ha a-fria dagar! Enligt mig ett lättare sätt men det finns ju olika vägar att gå... Jag har samlat på mig ganska många a-fria dagar nu, kämpigt emellanåt men för mig finns inget alternativ!
Stort lycka till önskar jag dig!
🤗 Styrkekram

Profile picture for user Milady

Tack för pepp, det behöver jag. Det är lättare att avstå helt tror jag. Ska satsa på sex veckor i programmet och sen bestämmer jag ett nytt mål, önskar dig lycka till@majsan_nu

Profile picture for user Milady

Har bjudit en av väninnorna på lunch och övervunnit frestelsen att bara bjuda på ett glas portvin! Jag hade bestämt mig för att frångå programmet och bjuda på ett glas portvin till ostbrickan men då behövdes också fikonmarmelad.......och då hade det blivit 2,5 dl rött vin kvar efter koket. Jag hade ju inte hällt ut det i vasken och insåg att portvinet skulle in i skåpet och att ostbrickan kan sparas till februari.
Jag bjuder på alkoholfri öl till min Jansson på fredag. Känner mig så nöjd med mig själv och att jag inte frångår programmet efter bara fem dagar.

Profile picture for user cthd

@Milady Bra där!
Jag har köpt grytbitar och tänkte göra en Boeuf Bourguignon, men som hos dig, det behövs ju inte en hel flaska och jag skulle nog inte heller hälla ut det som var kvar.
Så nu blir det gulasch istället.

Profile picture for user Milady

Har kommit en bit på väg och passiviteten som följer med dagligt drickande är helt bortblåst, tar två långpromenader och en kvällspromenad och läser julklappsböcker. Njuter av min nyktra tillvaro och vill inte ta ett glas nu..........

Profile picture for user Milady

Äntligen 14 dagar utan vin..........städar och tvättar hela lägenheten eftersom malen kommit in i klädkammaren. Ett jättejobb och bra att jag sysselsätter mig och att lägenheten blir kliniskt ren överallt.
Tittar på Lars Lerin och hans vänner resa till nykterheten så fina glimtar från vännernas liv och vilken resa dom gjort.

Profile picture for user Milady

Tack för uppmuntran Kennie. Jag har funderat det senaste tiden på den passivitet, lojhet som kommer när man dricker vin. Det är nånting som kommer smygande och det jag sett i mitt jobb är att många slutar bry sig om sitt utseende, smutsiga kläder ofräscht utseende är vanligt och hur det ser ut i bostaden, ibland har bostaden varit en ren misär och soptipp..........@Kennie

Profile picture for user Milady

Har reflekterat och tänkt mer på min passivitet under tidigare år då jag bara satt hela helgen på min rumpa och drack vin, inget jag vill fortsätta med och ska ta tag i städningen själv. Jag behöver dels sysselsätta mig dels ta hand om hela mig och mitt liv inklusive städningen av lägenheten. Tre veckor avklarade av mina sex i programmet.
Ägnar kvällen åt kultur och Jazz med Amanda Ginsburg.