Andra halvlek har inletts

Profile picture for user Sattva

@Andrahalvlek Kom på en sak till, hur lätt det är att glömma en vana när man kommer ur sin vanliga kontext. Så är det för mig, vissa ( små men goda) morgonvanor sitter som berget på vardagen, men är den rutinen bruten tex sovmorgon på lördagen, så tappar jag det o kan komma på det flera timmar senare! Vanan är kopplad till en viss rutin liksom. Skriver han nåt om det?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sattva Absolut! Han skriver att man ska stapla vanor på varandra för att lättare komma ihåg dem. Som att jag tex går mina promenader innan frukost, innan lunch och direkt efter jobbet. Och på helgen får jag gå extra långt innan lunchen! Han skriver också att man ska fokusera på att tillföra bra vanor, och försvåra dåliga vanor genom att dölja det som triggar. Tex förvara tv-spelet i en garderob, som han ger som exempel. Inte ha alkohol hemma tänker jag!

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Vill man tex läsa böcker mer har han som exempel att man kan lägga en bok på kudden när man bäddar på morgonen. Som en del i bäddningsrutinen. Göra de goda vanorna synliga och enkla att utföra.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Hej där,
Då flikar jag in att packa badväskan, lägga fram baddräkten och vantarna i hallen så det bara är att kliva i! Eller packa träningsväskan på kvällen. 💪🏻
Har tänkt komma igång med streaken denna vecka men det är sjuuukt halt. Jag vågar inte trots icebug-löparskor.
Ja, det finns helt klart vanor att addera i mitt liv. Tack för tips! Kram 🤗

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Godkväll @Andrahalvlek 💚 Underbart att du vill öppna dörren till kärlek. Jag är värdelös på relationer, så kommer att läsa med nyfikenhet och göra anteckningar 😅👍💚

Det är jobbigt med nedstämdhet. Själv har jag oförklarlig ångest. Jag pratade med en vän om det och han påminde om att det goda måendet är lika tillfälligt som det dåliga. Inget varar för evigt. Vågorna hör till 🙏❤💚 Hoppas vågen snart vänder för dig!

Kram ❤

Profile picture for user Andrahalvlek

@Miss Mary Poppins Jag mår redan bättre. Att bara acceptera är viktigt. Att fundera över tänkbara orsaker likaså. Sannolikt är det nya jobbet som stressar mig en hel del, så mycket ovisshet som jag inte kan påverka. Jag kan bara jobba med det jag får liksom. Det som andra levererar. Den stora fördelen nu är att när jag stänger av datorn är jag klar.

Jag jobbar vidare på bred front: Promenader, kost (lite kolhydrater), tillskott (magnesium, d-vitamin, b-vitamin, rosenrot) och att boka in roliga saker. Nu har jag bokat in tre dejter med tre olika kompisar den här och nästa vecka - och bara att boka in det gav mig energi 😍 Två jobbdagar kvar (ons, fre) sen är jag leeeeedig en hel vecka.

Och jag är noga med att uttrycka att det handlar om nedstämdhet, låååångt ifrån depression. Där har jag också varit många gånger och då är allt nattsvart. Stor skillnad. Där vill jag aldrig hamna igen, och just därför är det så viktigt att jobba förebyggande.

Kram 🐘

Profile picture for user Knaskatten

Har också läst den boken och tyckte att den var jättebra! Älskar böcker om vanor och hur de påverkar livet. Helst vill man ju bara automatisera saker så att t ex träning bara händer, precis som tandborstning.

Profile picture for user Sattva

@Andrahalvlek Det där med påminnelse är bra. Och det räcker ofta med en ledtråd har jag märkt. Ha ha, mitt liv består av kom-ihåg-ledtrådar. Annars är det puts väck från skalken.
Komma ihåg göra smoothie fast det är lördag fm - sätta fram mixerkannan så jag ser den ska jag börja med. Har alltid grön smoothie med till jobbet o gör kvällen innan. Lördag o söndag- glömmer helt!
Sedan tror jag att det är viktigt att ha mål o mening med det man gör. Införa en vana för sin egen skull o för att utvecklas på ett eller annat sätt. Och kanske sätta upp en tidsgräns att testa en ny vana o då verkligen gå all in. Vad säger han om tidsperspektivet? Utöver att det gäller att GÖRA såklart. Tänker att minst 3 mån borde vara minimum?
Egenmakt är så viktigt! Och vi kan ju påverka massor, men man måste också vara beredd att satsa. I nån ände kostar det tid o energi, tex träning eller matlagning eller vad det kan vara. O då är målet viktigt, så man vet varför man satsar.

Profile picture for user Se klart

Satta jag läste skalken och tyckte det var lite innovativt. Det finns väl en skalk där inne…
Autocorrect hos mig ville ha springrunda till springrunka och det är nog det sista i min katalog av aktiviteter…
Önskar er en bra dag! Kram 🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sattva Han pratar mer om att frekvensen är viktigare än tidsaspekten. Att det krävs många tiotal gånger, kanske till och med hundratals gånger, innan vanan blir automatiserad. Jag har ju börjat nytt jobb i höst och det är en oerhörd skillnad nu jämfört med tidigare i höst. Då krävdes full koncentration för ALLT. Nu har jag halvautomatiserat jättemycket och kan lägga krutet där det behövs.

I andra sammanhang har jag hört att det krävs tre veckor för att etablera en vana. Och då krävs daglig utövning, och det blir 21 gg i sträck. Så det beror absolut på frekvensen.

Mina dagliga promenader sitter rejält nu efter 156 dagar i sträck. Vardag som helg. Faktum är att jag tidigare på helgerna tänkt att jag kan äta frukost först och promenera sen, men de sista helgerna har jag promenerat innan frukost ändå. För att det känns mest naturligt, eftersom jag gör det på vardagarna.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Har tänkt så mkt på det här med goda vanor. Jag har ju i perioder- långa sådana - tränat så gott som dagligen. På gym (klasser) eller löpturer (många och långa). När man/jag är inne i det känns det liks naturligt som att tex vara nykter. Sen när jag ”halkar ur” så är det så jäkla segt att komma igen. De senaste 4 åren har varit jättesvårt- delvis beroende på covid men också pga tidigare flytt (från ”mitt” hemmagym)
Att dricka är ju en dålig vana (eller ännu värre) men är ändå en aktivitet man ska sluta med.
Träningen är ju tvärtom en aktivitet som SKA göras. Övergår mitt lilla förstånd hur något som får en att må så bra- är så svårt att få till. Läst mycket om detta, motivation och motstånd. Men jag verkar inte fatta riktigt ändå. Intressant diskussion att ta del av! Kram 🐘💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Ja, det är otroligt lätt att balla ur. Just därför känns min promenadstreak så bra för mig, den har inga luckor. Varje dag gäller. Tills vanan verkligen sitter. Börjar man förhandla är det kört. ”Jag är så trött, svider det inte lite i halsen?” Promenera kan jag göra med feber om det krävs. Väldigt sakta. Och nya dubbskorna funkade perfekt i halkan.

Sen tror jag på att lägga ribban väldigt lågt. I boken pratar författaren om 2 min. Att man ska börja med 2 min i början, bara för att sätta vanan. I princip bara snöra på sig löparskorna, inget mer, tills vanan sitter. Att alltid sätta på sig träningskläder när man kommer hem från jobbet är ett annat tips han ger i boken. Det kan funka som startskottet för resten av vanan. ”Varför har jag träningskläder på mig? Javisst ja!”

Jag gillar att gå på gym och olika klasser. Men det är svårt att passa tider i och med mitt nya jobb, och jag jobbar ju hemifrån på heltid pga covid dessutom. Jobbvardagen är sig inte lik riktigt. Just därför passar promenad innan frukost, innan lunch och direkt efter jobbet mig perfekt. Då får jag frisk luft och dagsljus också. Näst på tur är att få till två pass kettlebell varje onsdag och lördag. Klurar på bästa tidpunkten, vill knyta den till en annan vana jag redan har. Har hittat ett roligt pass på youtube, så det känns nog nästan som att vara på klass på gymmet. Behöver komplettera med styrka känner jag.

Kram 🐘

Profile picture for user Sattva

@Andrahalvlek Nu vet jag inte om du är morgonpigg, men jag tycker det är jätteskönt att träna på morgonen. Om du vore jag, skulle kettlebellsen kommit precis efter promenaden, efter att ha gått upp tidigare😍.
Frukosten blir extra god, och sedan spelar det ingen roll hur trött du blir under dagen, för träningen är redan gjord!💪

Profile picture for user Andrahalvlek

Även veckans tredje jobbdag satt som en smäck! Trots röd dag imorgon och klämdag på fredag som krävde förproduktion. Jag kan det här nu! Nu ska jag malltuppa mig hela trettonhelgen och samtidigt samla krafter inför fredagen som är sista jobbdagen på ett tag. Efter fredag har jag en veckas seeeeemeeeester 😍

Imorgon har jag bokat in promenaddejt med en kompis. Fan vad jag behöver prata nu. Min pratkvot är så låg att jag kan prata nonstop i flera timmar tror jag 🤣 Med mina kollegor har jag bara korta videomöten och sen slackar vi allt annat vi har att säga varandra. Pratar inte ens i telefon längre. Och här hemma har jag bara gullegrisarna att tjöta med, det blir inte så givande samtal.

Idag är jag tacksam över att jobbet gick så bra. Min vikariekollega var nöjd också och hon kunde till och med sluta en timme tidigare. Vågen! Jag är också tacksam över att båda mina döttrar är lite bättre idag. Lite bättre dag för dag. Och att jag hittade en rolig film på Netflix: ”Don’t look up”. Om jag kollar på en film i 2,5 tim så är den värd att se. Jag kollar aldrig på film annars. Den är rolig men samtidigt lite dystopiskt skrämmande. Klimat eller komet? Same-same. Slutet var dock hysteriskt roligt 🤣 Bra skådespelare! God mat unnade jag mig också, hämtade hem thaibox med kyckling i röd curry och nudlar 😋

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

En alldeles underbar ledig trettondedag jul har jag haft 😍 Kallt, sol och totalt 15.567 steg. Helt underbart att knata ihop alla stegen i dagsljus och solsken ☀️ Min promenadstreak är nu uppe i 157 dagar i sträck, tjoho!

Tvåtimmars tjöt med min kompis Å blev det också. Å är min kompis-kollega som har blivit uppsagd, hon jobbar januari ut. Det känns viktigt att intensifiera vår relation när hon ska sluta. För jag vill verkligen vara med henne på den här resan. Och det behöver inte vara så avancerat. Jag hämtade henne kl 10 och lämnade av henne igen kl 12. Motion och umgänge i ett. Vinn-vinn.

Laddar inför veckans sista jobbdag imorgon. Klämdag. Suck. I mitt yrke, nyhetsbranschen, är det värdelöst med klämdagar - inget händer, ingen är anträffbar. Ingen. Jag har dock en plan, min hjärna vilar sällan. För att jag inte ska hålla min hjärna sysselsatt med att grubbla över denna plan hela den här natten också, så har jag skrivit ner min plan ordagrant. Imorgon bitti skickar jag planen till mina två chefskollegor. ”Jag vet inte hur ni tänker, men nu ska ni få veta hur jag tänker…”

Tror det kan vara smart att ha skrivit ner det redan nu, då kan hjärnan faktiskt släppa det. Planen är ju klar, kräver inga större justeringar. De kan antingen köpa planen rakt av, eller hjälpa mig att förädla den. Men jag kommer inte längre just nu. Punkt.

Kram 🐘

Profile picture for user miss lyckad

Superbra att skriva ner sina planer, och tankar. Både privat och i arbetet. Annars ligger man och vrider och vänder på det, tyvärr ofta i sängen. Man är ju rädd att glömma viktiga saker i sin utvecklingsplan. Planering är bra även när man ska ringa olika instanser, om det sen handlar om sjukdom, hus, eller bankärenden. Då har man klart för sig vad man vill med ärendet. Hoppas jobbplanerna och utvecklingen blir mottagen med tacksamhet. Det finns ju alltid dom som vill leda utvecklingen själva. Det brukar sluta i att dom snor idéerna och låtsas att det är deras egna längre fram. Som tur är har dom flesta fattat, att ju fler ” utvecklare” som arbetar mot samma mål, desto bättre. Vad är målet? Hur mår vi dit? Typ. Bra jobbat som vanligt AH. 🌟🌟🌟

Profile picture for user Andrahalvlek

@miss lyckad Min plan höll inte, högste chefen ville annorlunda. Men jag har inga problem att tänka om. Det är nog det jag tränar mest på i mitt arbete. Tänka om och göra annorlunda. Jobba med det jag faktiskt får. Mitt lilla nödrop gjorde dock att de andra cheferna stramade upp sig lite, för att faktiskt leverera något annat bra till mig att jobba med. Så bra blir det i slutänden ändå tror jag.

På jobbet skulle jag inte kunna leva utan mina lappar. Det som inte finns nedskrivet på en lapp blir knappt gjort. Att skriva lappar här hemma är dock lite nytt för mig. Tex om jag ska städa, numer skriver jag upp exakt vad som ska göras och i vilken ordning, och sen betar jag av. Det är en enorm tillfredställelse när man kan skrynkla ihop och slänga lappen 🤩

Att skriva ner mina tankar som jag vill dela med kollegor ”för kännedom”, så att jag slipper älta det på nätterna, ska jag också göra mer. Jag kan ligga hela natten och genrepa mitt ”brandtal” annars. Oerhört tröttsamt, hjärnan vill liksom inte släppa det. Faktum är att jag somnade gott och sov gott hela natten 🙏🏻

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Är också en Lapp-Lisa @andrahalvlek
Penna och papper ska det vara, inga anteckningar i mobilen.
Skriver fint numera- annat var det när jag drack. Lapparna är som du skriver ett oerhört effektivt sätt att förlägga hjärntrassel utanför hjärnan.
Jag har startat jobb-vardag idag. Hela jag trevar efter lappar! Ska inhandlas. Post-it och block. Bra pennor.
Old school visar sig då och då vinna i längden.
Ha en fin fredag, kram 🍀😍

Profile picture for user Andrahalvlek

Nu är jag leeeeediiiig 😍 Jobbar inte igen förrän mån 17/1, tjoho! Även den här jobbdagen har gått bra, efter omständigheterna. Allt är relativt. Det var som en måndag fast ändå fredag, fullt ös medvetslös. Så känner jag mig nu. Tog långlunch 2 tim och jobbade till kl 20, så två timmar övertid krävdes. Pust.

Jag är klubbad-i-bakhuvudet-trött på ett sätt som jag bara är när jag stått under hög anspänning en längre tid. Äckligt trött, nästan illamående. Måtte jag få sova som en prinsessa hela natten och sova länge imorgon 🙏🏻 Men hur det än blir med sömnen så hinner jag gå ner i varv. Man kan inte prestera sig lugn, lika lite som man kan prestera sömn. Lugn och sömn handlar om att släppa taget. Men jag ska i alla fall kvällsmeditera för andra kvällen i rad, det ska bli en ny vana som jag sätter. 10 min kvällsmeditation liggande raklång i sängen innan det är dags att släcka skärmen för kvällen.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Hoppas du verkligen fick sova den där djupa och långa sömnen. Jag avslutade legos veckan med att sova till halv elva. Der var säkert ett år sen. I mitt fall var det inte utarbetad utan kanske uttråkad som fick mig att bli trött. Har inte varit så många dagar ledig på säkert ett par år.
Hos mig är det snö snö och kallt. Hoppas din lördag blir som du önskar. Jag brukar tänka på din devis att vänta in lusten att göra, jag testar det i helgen. Kram 😍

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Jag sov till kl 8.22 utan att vara vaken en enda gång, tjoho! (Har min klockradio direkt i blickfånget när jag slår upp ögonen.) Att vara lycklig över att man sover gott måste vara en typisk medelåldersåkomma 🤣 Men jag har historiskt haft enormt svåra sömnstörningar, så jag är lite extra känslig på det området. Jag blir direkt liksom givakt inombords ”Ska det börja nu igen?”

Ju mer jag oroar mig, desto värre blir det. Så det enda sättet är att göra saker som varvar ner mig, och känna tillit för att det funkar. Acceptans. Okej, okej, okej. Låter banalt, men fy fan vad svårt det är. Att djupandas, som man gör under meditation och yoga, är dock väldigt effektivt. Då signalerar man till hjärnan att allt är lugnt ”jag har koll på läget så du kan slappna av”. Jag brukar också gå sakta, äta sakta, göra allt sakta och lugnt. Springa snabbare och hetsa gör allt bara värre, då får jag tunnelseende.

Jag har minnen från nätter historiskt då jag inte kunnat somna utan har legat som en fiolsträng i sängen. Plötsligt har jag faktiskt slocknat för att en kort stund senare vakna upp med ångestpåslaget från helvetet som trycker och bränner och svider över bålen och jag får knappt luft. Samtidigt som min hjärna nästan skriker till mig: ”Är du dum i huvudet - du kan ju inte sova du är ju utsatt för livsfara”. Fy fan vad vidrigt det var. Fy fan vad svårt det var att ta sig ur det. Och jag vet att alkoholen förvärrade, och kanske till och med skapade den svåra ångesten. Aldrig mer. Aldrig mer att jag ska utsätta mig för den risken.

Livet är inte stressfritt, skit händer hela tiden. Jag jobbar för mycket i perioder, känner stor vanmakt och frustration över mycket. Thats life. Just därför måste jag skapa mina egna frizoner. Dra i handbromsen. Så kommande semestervecka är en gåva i det sammanhanget. Samtidigt som jag innerligt hoppas att min närmaste kollega har haft en helt underbar semester de senaste två veckorna. Det var hon värd, det behövde hon verkligen. Nu behöver jag semester, och jag är så värd det 🙏🏻

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Från jobbfokus till dotterfokus 😍 Efter två veckor hos sin pappa, varav den senaste veckan har hon varit väldig sjuk, så var det dags att idag återvända till boendet. Jag hämtade henne, vi packade, handlade, packade upp allt, och sen sover jag här i natt. Hon är väldigt ängslig och mammig, jag får ta det lite varligt. Hon har precis som jag utvecklat en rädd-för-att-smitta-andra-fobi, så hon vill inte att personalen kommer in och hälsar ens.

Imorgon ska jag avvika kl 11-19 och sen sover jag här en natt till. Sen får vi se hur hon mår. Hon är inte helt feberfri än. 37,8 är inte mycket feber, men normaltemperatur för henne är under 36 nu som vuxen så lite förhöjd är den allt. Imorgon när jag avviker har jag bett personalen att planera nästa veckas mat och handla ihop med henne, sakta men säkert vänjer hon sig vid dem igen.

När kontinuiteten svajar så svajar hon. Man får varsamt fösa henne framåt, för att man vet hennes bästa och vet att det blir bra igen snart. Det hade underlättat om hennes favvopersonal jobbade den här helgen, men det blir nog bra ändå. Vips är hon nöjd och trygg här igen. Tålamod.

Kram 🐘

Profile picture for user miss lyckad

Ja, passa på att ladda batterierna med något som du verkligen njuter av. Det är så skönt att du/ ni ändå kommit så långt med dotterns boende. Egentligen är det inte så längesedan hon flyttade. Snart är hon på bena igen, och då klarar hon sig fint igen. Tur att hon har många personer hon gillar❤️. Just dina sömnproblem som du beskriver, har jag aldrig upplevt. Tror att det är jättesvårt för oss andra då att förstå. Din beskrivning gör det lite lättare. Fruktansvärt att ha det så, och vad skönt att du förstått hur du fungerar i det. Du har ju även fått insikter om hur du kan motverka, och att avhjälpa sömnproblemen på flera sätt. Inte alls konstigt att du har varit utmattad. Det finns säkert fler med utbrändhet, som har/ haft liknande svårigheter, men som trott att det berott på jobbet. Här vet man ju inte vad som är hönan och ägget. Är det sömnproblemen som orsakar svårigheterna på jobbet, eller är det jobbet som orsakar sömnproblemen. Sen det privata p där, med kanske alkohol, infekterade relationer osv. Jag är glad att du mår fint, och hoppas att du lyxar till ledigheten lite..Det är du så värd. Kram🌿⭐️🌿

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Grattis till 700 dagar!🎉🌟🌷wow! Du är verkligen super duper mega bra! Hoppas du får en fin ledighet och att din dotter snart är kry och tryggt installerad. Du är en fin förebild💕

Profile picture for user majsan_nu

@Andrahalvlek Kan bara instämma i de tidigare kommentarerna. Stort grattis till alla dina dagar o Stort tack för att du hänger här o kommenterar/ kommer med glada tillrop/många goda råd. Så mycket värt när det går trögt emellanåt!
Stora kramen 🤗

Profile picture for user TappadIgen

@Andrahalvlek 700 dagar. 23 månader. Du glömmer nästan en annan jämn siffra, nämligen att det är 100 veckor! Tänk på det på det sättet istället.

Det är alltså 100 söndagar i rad utan bakfylleångest. Det är såklart 100 av de andra dagarna också.

Om precis en månad är du på 731 dagar som är två år(en av de 731 dagarna är ju 29 Februari).

Grattis till 100 veckor!

Profile picture for user Se klart

Grattis bästa @andrahalvlek!
Jag kör på 100 veckor-spåret, det var ju en cool och snygg siffra- som du. 1 år 11 månader är lite stramare- giacometti-typ.
Önskar dig en härlig dag! Visst sa vi imorgon att diverse nyttigheter gör inträde i vårt liv? Det tar vi då. Kram och tack för alla dagar ihop! 😍

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack för alla grattis ❤️ 100 veckor låter verkligen mycket @TappadIgen, och det är en riktigt jämn och bra siffra 🤩 Hur länge jag än är nykter kommer jag aldrig att sluta räkna och fira. Tur att jag har en app som hjälper mig att hålla koll numer så jag slipper räkna kryss i väggkalendern, som jag gjorde i början.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Andrahalvlek Ett sent, men extra stort grattis till 100 nyktra veckor! 😍 En stor anledning till att det har gått så bra för dig är säkert att du har hängt kvar här på forumet hela tiden. Och att du inte är rädd för att skriva om vad som helst som händer i din vardag. Vi är ju några st som har råkat identifiera dig, men det gör dig liksom absolut ingenting. 😂 Då är man riktigt trygg och stolt i sin nykterhet! Härligt!

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Visst kör vi igång imorgon! Och som jag sagt flera gånger tidigare så tänker jag lägga på några vanor i mindre skala, för att de ska sätta sig ordentligt och hålla över tid.

Jag har två saker som jag behöver ta itu med - minska mängden kolhydrater och träna styrka. Hur mycket man är rör på sig så händer det inte ett skit på vågen om man inte tänker på vad man äter. 1 gram kolhydrater binder 4 g vätska, så det finns allt att vinna på att minska mängden snabba kolhydrater. Förhoppningvis visar det sig på vågen, men jag tänker i första hand använda kläder som måttstock. Jag har ”växt ur” lite kläder, hmm 🤔 Vore skönt att växa i dem igen.

Plus att mina fötter och knän skulle må väldigt bra av lite mindre tyngd, liksom mitt flås. Min mamma har dessutom åldersdiabetes som hon medicinerar för, så jag ligger lite i farozonen där känner jag. Jag ska boka tid hos företagshälsovården för att göra en hälsokontroll, för jag har ärligt talat dålig koll på mitt blodtryck och blodsocker.

Jag behöver inte jättemycket variation i kosten, hittar jag bra alternativ så kan jag köra på dem dag efter dag utan större problem. Att tvingas variera mig kan bli en begränsning, allra helst under stressiga perioder. Jag kan inte lägga för mycket tankemöda på det här heller, jag behöver bara göra. Tricket för mig är att hålla blodsockret stabilt, och slippa känna mig vrålhungrig.

Jag tänker från och med imorgon 10/1 införa 5 kost- och motionsvanor:

1) Till frukost äter jag äggröra och bacon. Vardag som helg.
2) Till lunch äter jag varannan dag yoghurt och rågfras och varannan kallrökt lax och fröbröd.
3) Som ett extra mellanmål mån-fre kl 17, direkt efter jobbet, äter jag två nävar nötter.
4) Direkt efter sista promenaden för dagen mån-fre utövar jag 15 min träning med kettlebell. (Nötterna som mellanmål behövs för att jag ska orka promenera och träna kettlebell innan maten.)
5) Som sent kvällsmål dricker jag en smoothie gjord på spenat, frukt, bär, kanel/kardemumma och havredryck. (Jag har idag köpt en särskild liten termos för det ändamålet så att jag kan ta med mig smoothien även när jag sover hos dottern tex.)

Inte så stora förändringar egentligen, men jag tror att de ska göra stor nytta för mitt mående. Nu gäller det bara att nöta, nöta, nöta tills dessa vanor sitter lika bra som mina dagliga 12.000 steg/dag och noll choklad. Att jag inte äter choklad känns numer lika självklart som att jag inte dricker alkohol. Visst kan jag bli sugen när jag står i kassan, men jag motar bort tankarna direkt ”NEJ, jag äter inte choklad”.

Ikväll sover jag hos dottern igen och smoothien är medpackad 🤩

Kram 🐘

PS. Om lunchen blir lite vidlyftig så gäller yoghurt och rågfras eller lax och fröbröd till middag istället. På tisdag och torsdag den här veckan ska jag ha lunchdejt med kompisar. Alla system måste ha viss flexibilitet.

Profile picture for user Andrahalvlek

I natt får dottern sova själv på LSS-boendet. Hon är inte frisk än, men åtminstone stabilt småkrasslig. Värst är hennes egen oro. Men det finns inga genvägar, hon måste igenom det. Hon måste själv upptäcka att hon är trygg på boendet, utan mamma och pappa. Hon fixar det, och personalen fixar det, men lite ont i mammahjärtat gör det. Varsamt fösa framåt, jag vet hennes bästa och jag vet att det blir bra. Och hon vet att jag aldrig är längre bort än ett mess. I normala fall har jag inte ljudet på, men i natt får det vara på.

Kycklingmamma 🐣 jag vet. Men när hon blir sjuk är det precis som alla andra sjuktillfällen historiskt kommer tillbaka som en kalldusch. Allt vi gått igenom ihop, allt sådant som man inte har bearbetat eftersom det inte skulle göra någon nytta. Allt som har hänt har hänt, och ingenting har skett av ond vilja från någons sida. Skit händer, man får lägga sitt fokus på walk around och damage control.

Efter att jag hade åkt från dotterns boende tog jag min tredje vaccinspruta, tjoho! Sen knatade jag en enmilsrunda i skogen. Pust. Det blev många steg istället för långa steg pga isigt och halkigt väglag. Med facit i hand borde jag ha haft dubbskorna. Totalt 18.416 steg har jag fått ihop idag, varav cirka 15.000 steg på milrundan.

I natt hoppas jag sova riktigt gott i min egen säng. Dottern har det på tok för varmt i sitt sovrum, och det är liksom inte läge att öppna fönstret heller. Här hemma går jag och fryser och hos dottern får jag värmeslag, aldrig får man vara riktigt nöjd 🤣

Idag är jag tacksam för att jag har tagit min tredje spruta och hittills har jag klarat mig från att smittas av covid. Ingen i min närhet har haft covid faktiskt, äldsta dottern och hennes sambo testade negativt efter nyårshelgens sjukdom. Jag är tacksam för att min yngsta dotter blir lite bättre för vare dag, även om det är ett segt virus. Jag är tacksam och glad över det strålande fina vintervädret som gjorde mig sällskap på dagens skogsrunda.

Jag är också tacksam över att det redan känns som jag har gått ner i varv rejält. Jag känner mig inte rastlös alls utan det jag har planerat för min lediga vecka känns precis lagom. Jag har bokat lunchdejt med en kompis imorgon och med en annan kompis på torsdag. Varannan dag känns lagom. Min semestervecka handlar ju i första hand om att just gå ner i varv. Ladda mina batterier.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Fint att läsa @andrahalvlek och det var ju inga mikro-vanor du presenterade här ovan 👆🏻👆🏻
Själv har jag börjat min nya vana
1) äta frukost - check
2) laga ett mål mat (fisksoppa) - check
3) borsta tänderna klockan 22… check.
4) Lägga mig halv elva- inte check. 🙄
Så de tre vanorna ska jag hålla i denna vecka.
Och ingen glass då förstås…
Efter ett år då jag inte brytt mig nämnvärt om min vikt eller midjemått längtar jag efter att känna mig lite lättare- och piggare.
Bull- dieten (förra veckan) har varit god men inte direkt av godo.
Kram kompis! 🍀

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Låter som en kanonbra start! Nöta nya vanor. Själv har jag träningsvärk igår efter gårdagens 10 min träning med kettlebell. 10 min 😳 Det var knäböjen som gjorde det sannolikt. Lite ont i höger tumme också, i den stora muskeln vid tumroten. Jag märker när jag bär matkassar att armar, händer och leder i axlar och armbåge har försvagats. Himmel vad jag behöver styrketräning! Jag ska fortsätta med mina ynka 10 min kettlebell varje dag och sen utöka efterhand. Först ska jag sätta vanan, det är allra viktigast. Direkt efter sista promenaden för dagen ska jag träna kettlebell, och jag ska ställa en kettlebell mitt på golvet i hallen för att verkligen komma ihåg det. Allt jag måste komma ihåg måste jag lägga fram väl synligt. Mitt minne är som en teflonpanna.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

På tal om muskelmassa. Efter 50 tappar man som kvinna flera kilo muskelmassa per år om man inte styrketränar för att motverka det. Relativt nyligen gick jag bet på att öppna en flaska med julmust. Sådant har gamla tanter problem med 😳 Jag har aldrig haft problem med det tidigare, och det kändes som en milstolpe men på ett negativt sätt.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Nu har jag filat lite till på min nya målsättning och totalt har jag 8 dagliga mål från och med igår 10/1. Nu i början tills vanan sitter så sätter jag ✅ på varje punkt i ett block som jag har bredvid sängen. För mellanmål och kvällssmothie har jag till och med satt larm för att inte glömma.

Hittills efter två dagar har jag checkat in följande:

1) Äggröra och bacon till frukost. ✅ ✅
2) Youghurt+rågfras eller lax+fröbröd till lunch (eller middag). ✅ ✅
3) Kl 17 nötter som mellanmål. ✅
4) Kl 21.30 smoothie gjord på spenat, bär, frukt, havredryck, kanel/kardemumma. ✅
5) Noll choklad. ✅ ✅
6) 12.000 steg/dag. ✅ ✅
7) 10 min träning med kettlebell. ✅ ✅
8) 10 min godnattmeditation precis innan jag släcker ner skärmen. ✅

Den sista bocken tänker jag sätta strax. Totalt kan jag få ihop 56 på en vecka. Jag tänker inte vara benhård mot mig själv, men egentligen är inte det här något svårt alls att få till. För att verkligen nöta in vanan är det varje dag som gäller. Trots träningsvärken från igår tränade jag kettlebell idag. Att jag fick sådan träningsvärk efter ynka 10 min gjorde mig både förbannad och motiverad. Nu jävlar!

Kosten har jag återuppväckt från min antiinflammatoriska period. Jag har inte ont i kroppen längre. Det bara slog mig för en tid sedan att det var länge sedan jag hade ont i kroppen (förutom träningsvärk idag då). Jag tror faktiskt att det hängde ihop med uttrappningen av mitt venlafaxin, som jag inte tar alls sen mitten av november. Just venlafaxin är ju smärtdämpande tydligen och att då få värk som utsättningssymptom är kanske inte så konstigt.

Intresseklubben antecknar, jag vet 😉 Men det här är min tråd och jag skriver vad jag vill i den. Och det här ville jag ha på pränt för att att kunna utvärdera senare - hur många ✅ jag får vecka för vecka helt enkelt. Ska dessa nya vanor sätta sig lika hårt som mina promenader? Jag tror det. Jag hoppas verkligen det.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Andrahalvlek Jäklar vad seriös du är! Härligt! Jag har kört igång lite mer ”luddigt”.😅 Men hade tänkt att i första hand äta mindre godsaker och börja motionera regelbundet.

Kram

Profile picture for user Sattva

@Andrahalvlek Jättebra vanor, och helt rimliga! Att ta hand om sig måste få ta tid i anspråk!
Jag har en ovana som jag hade tänkt bryta men inte fått till; snoozningen. Sätter klockan 10 min före jag tänkt gå upp, snoozar 2 ggr. Så jäkla onödigt! De 10 min per dag blir mycket sömn på en vecka ....

Profile picture for user Andrahalvlek

@Torn Japp. Det är både min styrka och min förbannelse. Jag kan inte göra något halvdant. Så nu försöker jag göra pyttelite riktigt ordentligt. Jag blir motiverad också av att checka av, och jag har märkt att det jag faktiskt gör varje dag what so ever sätter sig så bra efter ett tag att det inte blir en belastning alls längre.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack för grattis @Charlie70 ❤️ Och det känns som jag lagt mig på en lagom nivå för mitt eget dagliga bästa. Nu gäller det att ha tålamod i väntan på resultatet bara. Men om jag anser det vara belöning nog att jag faktiskt gör det jag har bestämt så känns det mer motiverande.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Full pott idag ✅ Endast godnattmeditationen återstår och den ska bli av! Hittade en app som heter Insight Timer, med lite olika meditationsprogram. Får prova mig fram lite, jag hittar nog mina favoriter. Börjar med ”Meditation för djup sömn”, 20 min med Anna Johansson. Om jag har meditationsprogrammet i mobilen så kan jag bara vända mig om och somna, till skillnad från youtube som jag måste stänga av för annars börjar den väl bröta med reklam precis när jag har somnat in.

Kettlebell för tredje dagen. Träningsvärk för andra dagen. Ajajaj. Men så fan heller att jag ska ge mig. Har promenerat i skogen, jobbat med lite föreningsarbete, och pratat i telefon i en timme med min äldsta dotter. En bra semesterdag.

Imorgon kör jag cirka 15 mil enkel resa för att hälsa på en kompis som nyligen har flyttat närmare sin dotter och sitt barnbarn. Ska bli spännande att se hennes nya lägenhet och närmiljön. Sen kör jag hem igen, jag måste titta till yngsta dottern på kvällen. Hon såg piggare ut idag på videosamtalet vi hade ikväll.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Ungefär fem timmar i bil har det blivit idag, men några timmar tillsammans med min kompis också. Mysig lägenhet har hon, och sen åkte vi till ett närliggande slott och åt god mat och tog en rejäl promenad. Tack vare morgonpromenaden fick jag ihop alla mina steg innan jag körde hem igen.

Kettlebell blev det när jag kom hem också, för fjärde dagen i rad. Idag kändes träningsvärken på tillbakadragande, i morse kunde jag böja mig ner och ta upp gullegrisarna utan att oja mig 🤣

Nu börjar min semestervecka närma sig slutet och det känns helt okej, för mycket och för lite skämmer allt. Det känns som jag har laddat mina batterier och jag har bokat in lite roligheter i feb-mars nu också. Jag behöver verkligen ha lite att se fram emot. Ska besöka äldsta dottern en helg i februari och att träffa min kompis på spa i slutet av mars ser jag verkligen fram emot. Vi tänker ta en sön-mån. Dels är priserna extra bra då och dels är det lätt för mig att vara ledig på måndagar. Då kan till och med min duktiga kollega klara sig själv om det inte finns en vikarie att tillgå.

Jag har en konsert bokad den 29/1, men den känns tveksam. Sannolikt skärps restriktionerna ännu mer typ då. Som trippelvaccinerad och med krav på vaccinpass hade jag känt mig rätt lugn för egen del, men vi får se hur det blir helt enkelt. Körsången planerar att dra igång igen den 17/2, med maxantal 50 personer.

Jag har förlikat mig med att vi alla ska ha skiten förr eller senare. Tricket är bara att vi inte får det samtidigt. Redan nu känns viss verksamhet hårt ansträngd. Hos oss på jobbet har vi inte haft något utbrott, men de allra flesta jobbar hemifrån. Och med trippelvaccinering lär vi förhoppningsvis inte bli alltför sjuka. Vi lär inte bli av med det här viruset, utan vi måste på något sätt lära oss leva sida vid sida med det.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Idag sov jag till 9.30. Ovanligt länge. Så dags när semesterveckan är slut 🤣 I mitt förra liv sov jag så länge jag fick, klockan 11 eller 12 var inte ovanligt. I mitt nyktra liv vaknar jag 7 eller 8, men jag försöker oftast ligga kvar. Kvällstrött och morgonpigg har jag blivit i nykterheten.

En sak jag dock måste sluta med är mina höneblundar. Dels har jag inte riktigt behovet, det är mest en dålig ovana. Och dels påverkar det min nattsömn negativt, och den vill jag verkligen få ordning på. Sen jag började med ”meditation för djupsömn” har jag sovit riktigt gott, framför allt hela natten. Det är knappt jag vågar skriva det, *ta i trä* Men det kan förstås lika gärna bero på att jag har haft en semestervecka och verkligen har lyckats släppa alla tankar på jobbet. Men jag fortsätter med meditationen!

Nu när det är dags för sommarrekryteringen att dra igång igen är jag så lättad över att slippa delta så jag knappt kan formulera det i ord. Det känns som jag har droppat en megastor sten i knät på min efterträdare. Att jag sen har embrejsat mitt nya jobb till fullo och fått upp tempot och halvautomatiserat stora delar av jobbet gör allt bara ännu bättre. Nu ska jag lägga in om lite ledigheter under våren för att planera lite roligheter - och sen är det bara att tuta och köra mot sommaren.

Idag påbörjade jag arbetet med att redovisa yngsta dotterns ekonomi för fjolåret. Jag är ju god man för henne och överförmyndarnämnden ska ha in alla papper senast 1/3. Jag har ju lite bättre tid på mig jämfört med i fjol, shit vad jag slet då. Jag fick ju inte ihop det i slutändan 😫 Jag är ju en matteidiot, så det är verkligen på gränsen för vad jag klarar av. Och allt måste ju sparas också. Nåväl, det ska gå bra. Det är alltid utgångsläget för mig. Det går bra. Gör det inte det så får jag hantera det då. Två timmar per dag lördag och söndag får det bli, tills jag är klar. Hellre göra lite i taget. Det är kanske bra om jag vaknar tidigt imorgon, men då gör jag väl inte det 🤣

9000 steg vid havet blev det idag 😍 Blåsigt, klarblå himmel och strålande sol. Fullt njut från början till slut. Imorgon åker jag nog till grannkommunen och promenerar 🤔 På hemmaplan går jag varje dag när jag jobbar, så det är bara skönt att komma iväg och se andra vyer. Noll träningsvärk idag också, tjoho! Från måndag ska jag öka tyngden på kettlebellen, från 4 kg till 8 kg. Armarna har jag inte haft ont i ett dugg än.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Gråtfärdig. Jag är verkligen en matteidiot 😫 Tycker att jag har fyllt i alla siffror rätt överallt men får ändå inte ihop det. Förstås. Hur kan jag vara så dum att jag utsätter mig för detta? Nåväl, jag får låta skiten vila ett tag, min hjärna funkar kanske bättre en annan dag. Jag har ju över en månad på mig att få ihop det.

Det har varit kallt men strålande fint här idag. Det blev ingen promenad i grannkommunen, jag tog en promenad häromkring på vägar som jag sällan går på istället. Tvätt och lite städ har stått på programmet också. Börjar bli lite rastlös och redo för att jobba tror jag. Även om det kan vara snärjigt är det ju så himla roligt att jobba, och på jobbet får jag ihop det varje dag till skillnad från med dotterns bokföring. Till slut får jag ihop det, och samma sak gäller förstås med dotterns ekonomi. Jag får ihop det, till slut. Redan imorgon ska jag börja dubbelkolla alla siffror.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Jaaaa! Jag fick ihop det 🤩 Kunde inte hia mig, efter en stunds paus var jag bara tvungen att trippelkolla. Och jag hittade några poster som jag hade glömt. Och sen fick jag ihop det! Seeeegeer 🙏🏻

Den här känslan lever jag länge på. Jag gör något jag knappt behärskar, får allt helt fel, kollar igen - och får rätt! Arbetsseger. Och resten av helgen blev plötsligt hur chill som helst - och det ska bli kul att jobba igen på måndag 😍

Kram 🐘

PS. Jag borde inte vara god man till min dotter med tanke på mina obefintliga ekonomiskills. Men jag vill inte släppa hennes ekonomi till en främling. Jag kör på tills jag blir dement och då får storasyster ta över. Men nu lovar jag mig själv att bokföra fortlöpande. Varje månad. Punkt.

Profile picture for user Se klart

Bra jobbat @andrahalvlek 💰💰💰
Och glöm det där med snille, allt man gör ofta blir man bra på. Dricka, sen inte dricka.
Den här veckan har jag tänkt mycket på hur jag kan använda mina nykter-skills i andra delar av livet. Vinterbad: det kan inte vara omöjligt svårt… nä det var det ju inte. Handlar om hjärnan.
Bokföring är vi kanske inte födda till men betyder inte att du/vi inte kan göra helt habila insatser.
Jag handhar mycket budgetarbete i mitt jobb. Då har jag ju en duktig ekonom till hjälp såklart. Men jag är inte längre nån rookie- har övat och övat. Kan ”läsa” budgetar nästan lika bra som bokstäver.
Är HELT säker på att du kommer att klara din dotters ekonomi galant- gäller lite grann att hitta något som är kul med det. Kul kan också vara avsaknad av att vara stressad 😥 Nytt år, nya rutiner.
Kram och njut av lediga helgen nu. 💕

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat AndraHalvlek, en dag i förväg till och med. Så nu är du ledig idag. Ibland undrar jag om folk som säger att de inte kan matte. Särskilt en sån logisk person som du är när du tar itu med jobbet. Jag kan matte, tycker mig ha god koll på siffror, logik, redovisning. Troligtvis skulle jag ändå sitta som du och ha svårt att få ihop det eftersom det är lätt att det blir fel med siffror för mig. Perfektion är inte min starka sida. Däremot analys av vad som blev fel. Av det lär man sig mycket. Jag tror allt för många inbillar sig att de är matteidioter helt i onödan.
Å så har du kommit till den självklara slutsatsen att göra detta regelbundet. Haha tänkte jag… så låter det nu, nästa år är du där igen, men sen kom jag på att du ju är precis den som kommer att lyckas att få en sån grej på plats. Du kommer att schemalägga det här också. Och kom nu ihåg att även en matteodiot kan få siffror på plats, och även ett mattegeni kan ha det trassligt.
Njut av din lediga söndag!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sisyfos Risken är väldigt stor att jag sitter här och ojar mig precis likadant nästa år. Jag klurar därför på hur jag ska lägga till den nya vanan på bästa sätt 🤔 Jag tror verkligen på att stapla en vana på en redan etablerad vana. Att göra det direkt när jag betalar räkningar tror jag inte på, då är jag för trött. Det gör jag dessutom alltid i sista minuten och strax innan läggdags sista dagen. Vilken annan vana kan vara lämplig att knyta det till? Klurar vidare.

En stor anledning till att jag känner mig som en matteidiot beror på dålig självkänsla och självförtroende vad det gäller allt som rör matte. Jag är en ordmänniska. Siffror talar inte till mig alls på samma sätt. Jag går in i detta med inställningen: ”Jag är urkass på det här”. Samtidigt är mitt sinne inte vidöppet precis, det är snarare nästan som att dra ner rullgardinen.

Enda anledningen till att jag ens får ihop det är: 1) det här var femte gången totalt som jag gör det och tredje gången som jag väljer ungefär samma upplägg, 2) jag måste fixa det, ingen annan kan fixa det åt mig. Att bara göra det en gång om året har både sina fördelar och nackdelar. Att bryta ner det i småbitar och göra lite varje månad har typ bara fördelar. Tidsåtgången är nog densamma, eller till och med mindre, i slutändan.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack @Sattva ❤️ Klockan är 9 och det känns som solen inte vill gå upp idag riktigt. Men inget regn än i alla fall. Nåväl, sämre väder brukar betyda mindre folk på de populäraste vandringslederna. Inget ont som inte har något gott med sig 😉

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack @Se klart ❤️ Det handlar absolut om vana. Det här är som sagt femte året som jag gör det. Eller fjärde? Suck. Inte tillräckligt upprepat än i min värld åtminstone. En arbetsuppgift som bara görs en gång om året är förstås svårare att sätta. Nu ska jag försöka bryta ner det i småbitar och förenkla ytterligare i det dagliga hela året. Bakom varje post finns ju ett verkligt agerande också, och man kan förenkla allt om man bara anstränger sig.

Kram 🐘

Profile picture for user Sattva

@Andrahalvlek Gör du veckoplanering?? Jag planerar kommande vecka på söndagar efter frukost. Då hade jag lagt den där redovisningen i samband med det, en gång i månaden.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sattva Hmm, jag skulle kunna skriva i det i min kalender på ett fast datum eller en fast dag per månad. Det som står i kalendern blir gjort. Hmm, tack för input ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Hittills på mitt schema har jag fått ihop 51 av 56 ✅ och jag tänker checka in kvällens godnattmeditation också. Har satt larm i mobilen för att påminna mig själv om mellanmål och kvällsmål, och det funkar bra att ställa en kettlebell mitt på golvet i hallen som en påminnelse. Riktigt bra resultat tycker jag 🤩 På de viktigaste bitarna har jag full pott - kettlebell har jag tex tränat varje dag, och promenaderna och noll choklad känns ju självklart sen länge. Nu gäller det bara att hålla i vecka för vecka, långsamt bygga upp vanorna tills de sitter i ryggmärgen.

Idag har jag varit rätt så aktiv här hemma med hushållssysslor. Måste passa på den helgen då jag inte sover hos dottern. Skrev en lista över saker som behövde göras och sen var det bara att stryka efterhand. En långpromenad vid havet hann jag med också. Till och med laga mat hann jag med, och det var verkligen länge sen sist. Jag har blivit så slarvig med att laga mat sen jag blev självsam. Men hämtmat är både dyrt och onyttigt i längden, så jag får skärpa mig på den punkten. En-två gånger per vecka bör jag hinna/orka laga mat. Jag lagar fyra portioner och sen kan jag äta rester under veckan. Jag börjar med att laga mat en gång per vecka.

Min mamma lagar ingen mat, det har hon inte gjort på många år. ”Det är så tråkigt att laga mat till sig själv.” Jag har tjatat på henne om det, att hon behöver äta nyttigare. Nu är jag precis som min mamma, och min äldsta dotter tjatar på mig om precis samma sak. Suck. Skärpning.

Imorgon är det jobb igen och det känns helt okej. Skulle förstås önska att jag kunde åka till jobbet fysiskt, men det får vänta några veckor tills den värsta coronasmittan har dragit över. Vi ska nog som sagt få skiten allihop, men inte alla samtidigt helst. Vård, skola och omsorg är hårt ansträngd pga sjukskrivningar nu har jag förstått. Jag är verkligen kräkstrött på allt som har med corona att göra 🤮

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Skitmåndag. Men snart är den över och imorgon är det tisdag. Tisdagar är hundra gånger bättre än måndagar. Jag hittade av en slump ett för mig helt nytt lunchställe som jag ska prova någon dag. Inget ont som inte har något gott med sig 😉

Lite bekymrad över yngsta dottern 😢 Träffade henne ikväll och märkte att hon har rejält ont i nacken. Hon ramlade i duschen häromdagen och måste knäckt till nacken på något sätt. Det var riktigt svårt att åka ifrån henne ikväll, mammahjärtat skrek högljutt hela vägen hem i bilen. Instinkten att finnas för henne är så stark, det går liksom utanpå allt annat. Jag förstår föräldrar som har sina barn med utvecklingsstörning boende hemma hela livet, även om jag oftast av princip tycker att det är att göra dem en björntjänst. Vi föräldrar lever inte för evigt och inte förrän vi föräldrar backar kan personalen ta ansvaret fullt ut. Eller nästan fullt ut åtminstone - och på sikt fullt ut kanske. Men vissa dagar är det svårare än andra dagar.

Hennes pappa ska titta till henne imorgon och jag på onsdag kväll, helt lugn känner jag mig inte. Hon har ju svårt att uttrycka sitt mående, eller det är snarare svårt att utläsa hur hon egentligen mår. Vad kan möjligen vara överdrift och vad är allvarligt liksom. Man får gå lite på magkänsla där, plus att man förstås måste känna henne väldigt väl.

Somnade inte av godnattmeditationen igår, men jag fortsätter givetvis! Kettlebell hanns/orkades inte med idag, men imorgon ska det bli av igen!

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Men så skönt att tisdagen är här då 🤩
Förstår din oro, känner igen. Det är jätteenkelt att veta vad man ”ska” som förälder men när det är skarpt läge är hela vår existens liksom programmerad att ta hand om våra barn. Inget annat. Fram till dess att de klarar sig själva. Om de inte har samma förutsättningar att klara sig själva fortsätter savann-människans kropp och hjärna att jobba utifrån savann-människans förutsättningar.
Inte konstigare än så.
Vi kämpar på med sömn och annat. Jag har iaf kommit i säng före 23 denna vecka- som än så länge endast inkluderar måndag. Hehe. Håller på att din tisdag levererar som kompensation för måndagen. Kram 😍

Profile picture for user Andrahalvlek

Tyvärr blev det en skittisdag också 😢 I morse hade hon 39 graders feber IGEN enligt personalen och jag fick ingen kontakt med henne på Messenger. Ont i nacken och ont i ryggen. ”Ungefär vid njurarna” sa personalen 😱 Personalen jag pratade med, som var ansvarig dagtid, tillhör de svagare korten på bygget och han är så osäker på allting att jag får psykbryt på honom. Försökte få tag på dotterns pappa, men han svarade varken på telefon eller sms. När jag väl fick kontakt med dottern på Messenger skrev hon ”hjälp mig” och det kändes som hjärtat slets ur bröstet på mig. Samtidigt var jag tvungen att jobba eftersom min kollega behövde gå på ett läkarbesök och avvika redan kl 13.30. (Jag blir stressad bara av att skriva om det.)

Klockan 16 ringde dotterns pappa och det var hans telefon som hade ballat ur. ”Det har varit lugnt och skönt idag.” Lugnt och skönt 😫 Vet inte hur många sms och samtal jag har haft med boendet under dagen samtidigt som jag på sms och telefon har jagat dotterns pappa, samtidigt som jag försökt koncentrera mig på mitt jobb. Så många gånger har jag tänkt: ”Jag skiter i det här, jag åker och hämtar hem henne”. Men jag kunde inte avvika, det fanns ingen som kunde ta över eftersom min kollega slutade kl 13.30 idag pga läkarbesök.

Till slut, vid femtiden, åkte hennes pappa till boendet och sen följde dottern med sin pappa hem. Först då kände jag mig lite lugnare. Sen ikväll började hon tjata på Messenger om att vi två ska äta på McDonalds på fredag kväll, och då kände jag igen henne. Älskade jävla unge ❤️

Oron för henne kan verkligen dränera mig fullständigt. Jag har verkligen inte bearbetat vår tuffa resa ihop för fem öre. Alla jobbiga känslor kommer tillbaka som en spann vatten. 22,5 år - från mardrömsförlossningen till nu. Och det tar aldrig slut. Den insikten är nästan tuffast. Vem ska ta hand om henne när vi föräldrar inte finns längre?

Efter hennes mess om McDonalds började jag stortjuta, sittande i bilen på Maxis parkering. Helt slut. För första gången på väldigt lång tid tänkte jag: ”Den här känslan brukar jag dricka vin på”. Men det gjorde jag förstås inte, jag fortsatte gråta en stund till istället.

Ingen kettlebell idag heller, men mina 12.000 steg har jag fått ihop och mina måltider har jag skött. Och godnattmeditation ska det bli.

Onsdag blir en bra dag. Det känner jag på mig.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Ja jag är helt säker. Det måste det bli. Förstår helt och fullt din gråt. Så skönt att du kan gråta. Så bra att du slipper dricka.
Två bra grejer går att extrahera ur denna kassa tisdag. Kram 💕

Profile picture for user Charlie70

@Andrahalvlek alltså, varenda fiber i min kropp känner det du kände igår. Det är med telefoner som inte "fungerar"(gäller min exmake inte din), senfärdigheten och samtidigt själv sitta fast i sina åtaganden. Att fortsatt leva med det trauma som var i samband med deras födsel och hur man hamnar DÄR igen. Just precis där har jag varit så många gånger så jag har slutat räkna dem. Och jag drack på det. Vet inte hur det är för dig men här någonstans finns kärnan till min snabbt eskalerande alkoholkonsumtion med start för ca 10 år sedan. Jag har fått hjälp från vården med "mitt" trauma men icke fungerande telefoner (mitt ex) när det är riktigt viktigt kommer jag aldrig att vänja mig vid. Jag misstänker tyvärr att han använder det som ett sätt att straffa mig för skilsmässan. Han har andra "knep" också men de tar vi inte nu.

I dag måste bli en bättre dag. Din dotter är på säker mark hemma hos sin pappa och du kan förhoppningsvis ägna dagen åt att fokusera på dig och ditt jobb. Fredagsmiddagen har ni kirrat redan :D

Kram!

Profile picture for user Sisyfos

Det är lätt att förstå hur jobbigt det här skulle kännas. Mina barn bor hemma, men jag avskyr när de är sjuka. Att ha någon av dem sjuk på distans skulle vara jättesvårt, så jag förstår verkligen din oro och frustration.
Sen tänker jag att gråten nog är vad du behöver. Precis vad du behöver. Så länge vi dricker på den här typen av känslor finns de kvar i kroppen. Inkapslade. Även om gråt inte löser problemen, så tar det nog ändå med lite av oron och ångesten ut.
Och när det har lagt sig kan man fortsätta framåt. Ni har redan tagit stora steg med dottern. Hon har det bra där hon bor. När du vet att hon är trygg slappnar du av och gråter lite. Förstår din oro för framtiden, men det är ju just de tankarna som man faktiskt aktivt måste arbeta bort eller hantera. Du kan inte göra mer än du gör idag. När det inte går längre så kommer det att finnas andra lösningar. Det kommer att finnas lösningar för våra barn, likväl som det finns lösningar för oss när det är svart. Förstår att de här tankarna är väldigt enkla i teorin och nästan helt omöjliga i praktiken, men ibland tänker jag att jag hade blivit galen om min mamma inte haft tilltro till mig och min kapacitet. Hon är en sån som oroar sig. Då hade jag behövt hantera hennes oro också. Skitjobbigt!
Jag fattar att det inte är lätt när barnen verkligen behöver en mamma så gråt på du, även om det inte kommer att lösa problemen i sig så tar det nog med lite oro och ångest ut i alla fall. 💜

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack för kloka ord @Sisyfos ❤️ Och du har helt rätt. Jag har verkligen med dottern fått lära mig att inte ta ut oron i förskott. Det är mest när jag redan är svajig på grund av akut oro som den generella oron för framtiden kryper fram och invaderar mig. Ofta brukar den dock resultera i en aktion från min sida - att jag stramar upp en rutin, ställer krav på personal etc. Det är just de tankarna som spirar just nu. Ska jag agera på något sätt gentemot boendet? Men jag låter den tanken gro lite. Ingenting är bråttom just nu. Nu ska hon bara bli fullt frisk.

Jag har sovit jättegott i natt 😍 Jag är kanske hjälpt av godnattmeditation 🙏🏻 Jag använder appen Insight Timer och 20 min-programmet ”Meditation för djup sömn”. De sista fem minutrarna lägger jag mig på sidan i sängen och fortsätter djupandas, och jag somnar rätt snabbt efter att programmet har tystnat.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Sovit gott i natt 🙏🏻 Jag tror verkligen att godnattmeditationen hjälper mig. Och dottern har också sovit gott i natt, bredvid sin pappa i dubbelsängen ❤️ Under många år, tills hon var 16-17 år, delade vi sovrum. Hon hade dock egen säng, men sov i samma rum som jag. Det var en trygghet för mig, att veta att jag skulle vakna om hon behövde mig.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Onsdag blev en mycket bättre dag. Tog långlunch för att kompa ut gårdagens övertidstimme, men kunde ändå stänga av datorn kl 17. Bam! Jag har dessutom gjort allt som står på min lista över livsstilsförändringar. Riktigt nöjd 😍 Och dottern mår bättre också. Tacksam för det ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Fy bubblan vad svårjobbat det är nu 😫 Alla jobbar numer hemifrån, ingen har koll på vad de andra gör. Det går inte att träffa någon intervjuperson pga smittorisken, utan vi fyller tidningen med arkivbilder och folks privata bilder. Tidningen ser ut som skit. Inte mycket yrkesstolthet att känna där. Å andra sidan kan vi bara förvalta det vi får - och just nu får vi det här. Punkt. Det gäller bara att förvalta de få guldkorn vi får extra bra, och det gör vi verkligen. This too shall pass.

Önskar jag kunde lägga på min tillvaro ett corona-filter. Så fort det handlar om corona så skulle både hörsel och syn slås ut liksom. Eller omdirigeras åtminstone. Men det funkar ju inte när det dessutom är en del av ens jobb att förmedla info om pandemin till andra. Och jag ser alltid minst två nyhetsprogram på tv varje kväll. Och det handlar om…. Corona. Och hotet från Ryssland. Orka.

This too shall pass. Vila i frid kära Natthiko ❤️

Kram 🐘