Ljusare tider!

Hej!
Jag är här nu 😊!
För bara två dagar sedan hade jag inte en tanke på att flytta, inte än.
Men livet händer och ibland blir det så enkelt.
Jag vill inte dricka mer.
Jag behöver inte alkohol.
Livet är så mycket bättre utan - och jag vill leva!!

Så jag packade det viktigaste och traskade hit. Tänker bygga en rejäl, rejäl som i stadig inte stor, permanentbostad och flytta in för gott.

Adressen blir "Ljusare tider" för de är här nu, de ljusare tiderna som jag strävat mot. De kan, och kommer att, bli ännu ljusare. En dag i taget. Mörka moln kommer också att dra förbi, men så är det ju på sommaren, plötsligt kan åskan dra in. Men då kan jag vila i tilliten att strax kommer solen igen - det är inte mörkt för alltid.

Jag tänker på förra vintern (2019-2020) när jag var nykter en längre period första gången. Vilka bekymmer jag hade över att inte få sitta på min framtida altan och ta en drink i solnedgången. Ja, det var då det... Vilka bekymmer över något som inte finns!! Som fick mig att börja dricka igen...

Igår var en underbar dag!
Gubben hjälpte mig - vi har börjat bygga altanen! På kvällen var det helt stilla när solen började sjunka, utsikten helt magiskt vacker! Vi satte oss på regelverket som vi byggt under dagen, jag med en Tonic med lime, och bara njöt av att vara här och nu.
Jag ska sitta därute många sommarkvällar och bara njuta, helt närvarande utan "bedövning".
Jag vill ju inte missa en enda sekund av allt det vackra i livet!

KRAM! 💖💖💖

Profile picture for user Sattva

Åh vad kul att höra ifrån dig!! Skriv mer om du orkar o vill- jag saknar dig som sagt var!
Tråkigt såklart att du har det jobbigt, men du kommer klara vad det än är, Soffi! Och alkohol är inte med i bilden, gott🥰🌟💥💓

Profile picture for user Torn

@Soffi Tack för livstecknet!❤️ Skriv mer när du orkar. Det hjälper en mer än vad man tror som jag brukar säga. Och det behöver inte handla om alkohol. Här i det vidare livet skriver vi om allt, och lite till.

Kram

Profile picture for user Sisyfos

Bra att frånvaron här inte beror på alkohol Soffi. Det är ju det man är rädd för när någon visar att man har det tufft och sen slutar skriva. Men jag förstår mycket väl att man inte väljer forumet i svåra stunder.
Så skickar en cyberkeam och ett 💜. Tänker på dig och du vet att du är bra som du är, du gör så gott du kan och det räcker bra.

Profile picture for user Sisyfos

Skickar dig en Stor Cyberkram!
Tänker att det är bra att ha upplevt fördelen med nykterhet även när livet är svårt.
Saknar dina insiktsfulla inlägg. Du har så intressanta tankar att dela med dig av och jag gillar ditt sätt att skriva. Nu ska du inte få dåligt samvete för att du inte skriver i svåra stunder. Men jag vill bara att du ska veta att jag uppskattar din förmåga att se saker från olika håll!
Så stora kramar till dig Soffi!

Profile picture for user Sattva

Jag saknar dig också Soffi!!
Jag gar en tydlig bild av hur du ser ut, hur du bor, din häst o din katt. Även din särbo🤣
Så du är högst närvarande för mig o jag tänker ofta på dig🥰😍🌼

Profile picture for user Sisyfos

Haha Sattva, jag har en tydlig bild av dig, men du ser nog inte riktigt ut som du gjorde första gången vi sågs härinne. Det är lite kul att se folk framför sig, enbart baserat på vad man skriver. Undrar hur det skulle bli om man verkligen sågs. Tänker att man skulle blanda ihop er, för min bild skulle säkert vara helt galen.

Profile picture for user Soffi

Ljusare tider?
Jag är okej som jag är?
Jag gör så gott jag kan, det räcker bra?
....
JA!
JA!
Och, JA faktiskt!

Först, tack alla för fina kommentarer och omtanke!💖💖💖

Jag har ju inte uppdaterat på ganska länge för den här hösten har varit för tuff. En olycka kommer sällan ensam, det är verkligen sant! Allt händer samtidigt! Jag har inte varit den direkt drabbade, inte jag som behövde operation, inte jag som har varit ute för en olycka och blivit allvarligt skadad, inte jag som blev sjuk, inte jag som dog. Det är därför jag inte skrivit, för att inte råka skriva för mycket om mina nära, de som inte själva valt att vara här. Och för att de har gått först, de som behövt mig mest. Och för att jag inte orkat.
...
Och för att jag inte har varit helt 100% nykter hela vägen...
Jag har följt diskussionerna om helvitt eller inte ...
Helvitt är nog den lättaste vägen för de flesta, jag tror verkligen det!
Ändå har jag landat i att jag dricker ibland och att jag trots det känner att jag mår bra och har lyckats!
Kanske blir det här en dåres bekännelser?
Kanske är det en beroendehjärnas (bort)förklaring?
Kanske har jag faktiskt hittat min väg, min modell för att inte falla tillbaka dit jag var, då när jag drack varje dag!?

Okej, det börjar redan bli svamligt..
Så mycket tankar och processer som jag har hunnit med att gå igenom. Jag kommer säkert att säga emot mig själv flera gånger!
För när livet händer, när man smulas ner till botten av sitt mående och samtidigt pressas upp på toppen av vad man klarar av - då får man verkligen chansen att lära känna sig själv!

När livet händer - blir min tacksamhetslista låååång:
Jag är så otroligt tacksam för att jag är nykter (om än inte nykterist)!
Jag är tacksam för att jag kan svara i telefon oavsett tid på dygnet, klä på mig och sätta mig och köra bil. Långt och länge. Upprepade tillfällen.
Jag är tacksam för att det går att lita på mig, att jag kan hjälpa någon till vård.
Jag är tacksam för att jag kan vara närvarande för/hos mina nära - närvarande på riktigt - i flera dygn utan tankar på alkohol.
Kan ni tänka er något hemskare än att sitta på ett sjukhus hos en nära, vara frisk själv men ändå mest tycka synd om sig själv för att jag inte får dricka och samtidigt planera för hur jag ska kunna smita iväg och handla??? Det slog mig efter alltihop, att sån hade jag varit om jag inte jobbat med min nykterhet och varit nykter så länge att det blivit en självklarhet...
Perioder av vanmakt över min maktlöshet har jag också gått igenom - tills jag kom fram till tacksamhet över maktlösheten också. Tacksamhet över att inte ha makt över liv och död. Tillfreds med att göra så gott jag kan för att hjälpa och sedan låta livet ha sin gång. Tillfreds med att bara vara där för någon annan.

För ... jag gör kanske inte alltid de klokaste valen?
Med all den tacksamhet som jag känner över nykterheten - varför har jag då valt att dricka vid några tillfällen???
För valt har jag gjort. Medvetet. Tar fullt ansvar för de valen.
Kanske är det en del av skillnaden nu?

Det första skälet till att jag valt att dricka är sömnbrist.
Min förbannade sömnlöshet!
Jag hade lyckats få bukt med den till viss del med träning, minst 25 000 steg om dagen helst ensam i skogen, minst 2 timmar nedvarvning i ensamhet och utan skärmar/TV varje kväll, rutiner, rutiner, rutiner osv ...
Tja ... när livet slår en kullerbytta så går det inte att hålla de där rutinerna....
Ångesten över att vakna varje natt vid 1-2-tiden och veta att jag måste orka hela dagen, både jobb och att finnas för de mina och att inte hinna med "sovrutinerna" - den ångesten är brutal!
Så jag valde att ta ett par glas ungefär en månad in i eländet. Sov gott.
Efter ytterligare ett par veckor drack jag igen. På tok för mycket ... en hel vinare en kväll ... -Det var JÄTTEBRA!!!!
Känslan dagen efter fick en hel näve poletter att trilla ner!
Jag tror att jag skrivit här tidigare att jag inte blir bakfull. Det stämmer inte. Jag har trott att jag mår bra dagen efter. Jag har inte vetat bättre, jag har inte haft tillräckligt många månader nykter innan för att inse skillnaden. Nu har jag det.
När jag satt där morgonen efter att ha druckit en hel vinare och kände den där alltför välbekanta känslan så blev jag helt perplex! Det slog mig: Visst - det var skönt att kunna sova en hel natt och vakna först vid 7, det var skönt att känna sig "utvilad", det var skönt att kunna tänka en tanke i taget och bara börja göra en sak i taget av vad jag tänkt, typ fixa hemma med städ och tvätt.
MEN - FY FAAN!!! (Ja, jag tillåter mig en svordom)
Har jag tyckt om det här? Har jag levt så stor del av mitt liv så här? Det är INGET LIV!
Senare samma dag avlivade jag myten om mig själv, att jag är en lugn person, lugnet själv enligt vissa...
Alkoholen har gjort mig brutalt avtrubbad. Välfungerande med "det praktiska" men avstängd. Inte närvarande.
Det som har skavt (och skaver) i nykterheten för mig är att jag är "en orolig själ" - något jag inte ens fattat själv innan. Det är också det som driver upp mig på nätterna, alla tankar, "stormen" i huvudet, oron för hur jag ska fixa dagen, hur jag ska planera, vad som är viktigast och hur jag ska orka.
Jag har ju också skrivit tidigare att jag använt alkohol som medicin. Men jag har inte kommit till roten av vad det egentligen är jag medicinerar. Det har jag fortfarande inte.
Men jag har kommit en bra bit i att börja lära känna mig själv. Och någonstans där finns svaret. Det kommer att dyka upp - när det är dags.
Har börjat reflektera över att jag känner högst igenkänning då jag lyssnar/läser lifestories av/med dem som har någon form av NSP. För ja, jag lyssnar fortfarande mycket på poddar och jag läser en del här. Nej, jag har inte självdiagnostiserat mig som NSP. Det där med diagnoser handlar väl också om gråskalor, att vissa fungerar lite annorlunda beroende på hur hjärnan och receptorer ser ut?
Hittills har jag landat in i att jag inte är den jag trodde - OCH - Jag är okej som jag är! Tillfreds med det.
Nyss lärde jag mig också att alkohol må upplevas som att man sover gott på - fast det är sederande ...
Kul! Jag har alltså varit lätt sederad en stor del av livet 😨😨😨.
Tur att jag inte är det längre!
Förutom.
Jo, jag får fortfarande dricka när jag vill!
Vidhåller att ett förbud inte skulle hjälpa mig - tvärtom - förbud triggar mig och jag vill inte riskera ett "skiter i allt mood" om/när jag tar ett glas. Precis som tidigare.
Den där hela vinpavan hjälpte mig också till att sitta stadigare i förarsätet. Det är sparsamt som gäller!!

Okej, det här blev långt och mycket ... och har jag bara skrivit en bråkdel av allt ...
Ändå dags att summera:
På den näst mörkaste dagen på året, efter en höst med elände nog för flera år så menar jag ändå att jag lever i Ljusare tider! Min tacksamhet över nykterheten är enorm!!
Jag är okej som jag är - oavsett vem jag nu är 🤔😅.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra! Livet är ingen tävling...

Kram!🧡

Profile picture for user Se klart

Soffi, tack för ett av årets, livets finaste inlägg. Tack för att du tar dig tid att dela med dig till OSS och berätta om dig och dina tankar, erfarenheter. Du smittar. Du gör MIG tacksam över att finnas och vara människa bland människor.
Så fint att få vara här bredvid och jag lovar att vi är många som tänker på dig, håller på dig!
Finns inga ”råd och pepp” såna här dagar utan jag får ta råd och livs-pepp och visdomen ur dina rader.
Kram och en fin kväll och så småningom jul till dig! ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Soffi Skönt att höra ifrån dig, vi har varit lite oroliga för dig. Sorgliga anledningar till forumtystnaden dock, jag beklagar verkligen att du har haft en tuff höst men allra mest dina närståendes öden förstås. Livet kan verkligen drabba oss på alla möjliga sätt. Hoppas innerligt att ni har det värsta bakom er nu 🙏🏻

Kram 🐘

Profile picture for user Varafrisk

@Soffi Jag instämmer med Se klart, tack för ditt inlägg …att du delade..att du skrev🙏🏻🥰

Du har kommit SÅ mycket längre än var jag befinner mig nu…så det är så hjälpsamt för mig att du delar 🙏🏻

Kram❤️

Profile picture for user Sattva

@Soffi Har tänkt så mycket på dig Soffi, och undrat vad som hänt. Nu vet jag😪. Beklagar verkligen❤
Du finns i mina tankar o kom gärna in o hälsa på härinne när du orkar o vill😍. Kram!!💞

Profile picture for user Sisyfos

Finaste Soffi! Du är okej som du är, du gör så gott du kan och det räcker bra!
Skönt att höra av dig och att du lever i ljusare tider, och vet du, redan i morgon vänder det och det blir ljusare igen så att man till och med kan se skillnaden dag för dag. Ta fasta på det! 🌞
Vissa saker kan man inte råda över, andras sjukdom eller döden är ju en sån sak och allt runt omkring det. Nu vet jag inte exakt vad du menar när du skriver NSP, är det HSP du menar?
Hur som helst, begreppen är inte så viktiga, det viktiga tänker jag ändå är vad det leder till och hur man lever med det.
Du beskrivs som lugnet själv… ja, jag kan relatera till det. Känslorna finns på insidan.
Om det är HSP du menar så tänker jag som du att det finns ett spektra och även på ADHD, rastlösa själar och annat finns i olika skalor. Många huserar här på forumet. Även beroendegenen är mer eller mindre närvarande. Det här är gissningar.
Alkohol fungerar inte som medicin för mig, så mycket har jag landat i och du verkar vara där du också. Men sen gäller det att leva utan. Och det är trixigt. När livet drabbar med full styrka så är det skitsvårt. Ibland undrar jag om det är lättare att vara en sån som har känslorna utanpå. Man lägger över det på andra, särskilt på HSP:arna. Jag drar lite paralleller, det är inte så att jag tror mig veta exakt hur du fungerar, för det tror jag knappt att man vet själv, men jag tänker att om man är en sån som stänger in, så är det också svårt att ha rätt till sina känslor, man analyserar och känslor är inte rationella. Det är lätt att landa lite fel.
Livet utan droger som den här delen av forumet handlar om också kanske får handla om hur man lever med sig själv som icke beroende, icke medicinerande, de dagar när livet är svårt. Vi har alla här levt i alkoholens bomull. Vi behöver klara oss utan. Alkoholen funkar ändå inte för det vi vill ha. Det är den viktigaste insikten i det här tänker jag. Vissa behöver kanske andra mediciner, andra behöver kryckor och kryckor kan vara många olika saker, men man måste fatta hur man funkar när livet inte går på räls. Alkohol är den sämsta medicinen och ibland den enda tillgängliga. Gott så om man landar i alkohol inte funkar, tänker jag. Jag har förbannat ibland att den inte funkar för det är svårt att leva utan den dämpande effekt som man är ute efter. Det är svårt att göra allt rätt (äta, sova, träna…) när livet inte funkar så. Men jag tänker att det får räcka med den insikt du har nu. Alkohol kan inte medicinera för det du behöver. Det behöver inte vara mer än så. Behöver inte vara mer än den insikten. Just alkohol kommer aldrig att bota.
Fördelen Soffi är ju också att glädjekänslorna ändå är skarpare utan, eller vad säger du om det?
Och jag tror faktiskt inte att varken du eller jag förnekar, att det är en beroendehjärnas bortförklaringar. Vi har båda på nåt sätt landat i att vi inte vet vad vi medicinerar, men att alkohol inte är lösningen ändå. Det kanske får räcka så, det är gott så. Vi går vidare från det.

Profile picture for user Soffi

Tack för fina ord!🧡 @Se klart skrev:"Du gör MIG tacksam över att finnas och vara människa bland människor" Ja! Visst är det fint! När man finner tacksamheten över att vara en människa bland människor och slutar jaga efter den där övermänniskan man tror att man måste vara.
@Andrahalvlek Tack! Din omtanke värmer!🧡
@Varafrisk Det var jättelänge sedan jag läste hos dig så jag vet inte riktigt var du befinner dig nu. Men, efter att ha "gått några rundor" mot alkoholen så började jag fokusera mer på att må bra och släppa alltför starkt fokus på just alkoholen. Det var då jag började göra framsteg i nykterheten. Resan fortsätter, tror den är livslång, glad att du är med, även om våra vägar kanske ser olika ut 🧡.
@Sattva Tack! Ja, det blev en paus, men jag kan ju inte lämna dig och Mary .... även om jag vinglar lite mer än er på vägen 😂🧡.
@Sisyfos skrev:"Nu vet jag inte exakt vad du menar när du skriver NSP, " 🤣 Nej, hur ska du kunna förstå när jag har skrivit fel! Inte lätt med "bokstavs-diagnoser" 😂. Jag menade NPF. HSP vet jag att jag är, tar in alldeles för mycket, ger utlopp för nada. Men du förstod mig rätt ändå. Vi tänker så lika!! Alkohol funkar inte som medicin, det visste jag även innan, men desperation efter att få vilsam sömn fick mig att försöka igen, för att jag inte hittat någon annan lösning, någon krycka som funkar i svåra lägen. Det gav mig iaf insikten om att jag behöver lära känna mig själv ännu bättre, sudda ut mer av den självbild jag skapat under mina dryckesår - för att måla dit lite mer färgstarka drag. Självklart snyggare också 😉😂. Sedan får jag lära mig hantera mitt ... vakna jag (höll på att skriva mitt nya jag, men ny är jag inte, bara nykter och vaken 🤣).
Ja. Det är gott så. Vi traskar vidare 😊🧡

Kram!

Profile picture for user Anonym26613

Välkommen hem @Soffi ❤💚❤
Jag har också druckit. Inte som medicin. Och kära nån, inte en vinare (klarade inte det ens när jag drack). Men som du, så valde jag att återta kontakten här. Och så bra det känns igen att inte vara ensam 🥰

Jag var tvungen att vara rak och ärlig och göra lite löften igen för att komma framåt. Jag har bestämt att vara helnykter hela december och januari. Kanske hela livet. Det STÖR mig att säga aldrig. Men jag tror jag måste växa upp och bara säga STOP.

Vad du än går genom och vad du än bestämmer, så finns vi här ❤💚❤💚❤

Profile picture for user Majaela

Tack för att du vågar dela, jag är inne på fullmedicinering utan att någonsin bli berusad Endast för att klara dagen arbete och allt privata däromkring . För inte att tala om allt ansvar för att julen skall bli bra.
God Jul🥰

Profile picture for user Soffi

God Jul alla!🎄🎁🤶

En vit jul! Det snöar ute 😊.

De som känner mig förstår av tidpunkten att jag är nykter 😅🙏, vaknade klockan två...
Oron bråkar med mig, snudd på ångest - hur ska jag orka?
Men vet ni vad? Jag tar mycket hellre den här oron än att vara avstängd av alkohol. Det är ju jag - och jag är okej som jag är!
Jul. Vad är det att få ångest över? Det är ju löjligt! Julen är inte på liv och död.
Om några timmar ska jag åka till stallet och ge hästarna frukost, få höra dem mumsa lugnt på sitt hö, släppa ut i hagar, mocka fixa - underbart! Älskar det! Där kan jag hämta energi 😊.

Sedan blir det julfirande. Det är det som oroar. Hur ska jag orka? Folk och stim. Mat och dryck.
Nåja, det ska nog gå bra.
Jag får ju dricka precis vad jag vill.
Så jag kommer att välja must eller vatten. Så att jag kan åka därifrån när jag inte orkar längre 😅.
Och för att jag verkligen vill ha en vit jul. Det är mysigast så.

Jag hoppas att ni är många med mig som väljer nyktert, eller sparsamt för den som önskar så.
En jul utan berusning är den bästa julen.

Kram alla!

@Majaela En extra kram till dig! Önskar så att jag kunde bjuda hit dig så att du fick bara vara, vi kan sitta i soffan framför brasan och dricka te, titta på katterna som dansar runt ... nej jag har inte ens en gran ... men katterna dansar runt tillsammans med dammråttorna ändå 😂😂. Ge dig en andningspaus helt enkelt så att du får chansen att bryta medicineringen, för jag förstår hur svårt du har det. Men det går att bryta!!! Ge inte upp!!

Profile picture for user Sattva

@Soffi God jul till dig Soffi!
Jag är ju på den helvita sidan och kan inte tänka mig något annat. Tänker en del på mina ungdomar, och vad de fått stå ut med stackarna. No more!
Hur gick det, har du fått någon sömnutredning ön? Eller det kanske inte varit prioriterat nu under hösten. Ta tag i det nu på nya året? Själv har jag också lite grejer med kropp o knopp som jag håller på att reda i. Och hade jag inte varit nykter hade jag inte gjort det. Då hade jag skamset tänkt att symtomen hänger ihop med drickandet o jag får skylla mig själv. Nu vet jag att det är "verkligt" och tar därför tag i det.
Som jag alltid sagt, du fixar detta Soffi!! Det är kul att du är tillbaka på forumet! Mary har också precis kommit tillbaka.
Kram o god jul!❤🌟❤

Profile picture for user Soffi

En strålande vacker juldag!

Underbar på alla sätt faktiskt!

Jag klarade mig igenom julafton, varm kryddad äppelmust istället för glögg - rekommenderar! A-fri öl och julmust till maten - gott. Men det där med alkoholen var inte det som oroade, visste att jag ville vara nykter och har ju varit nykter tidigare en jul. Det var min trötthet som var jobbig. Åkte hem på kvällen.

Men idag 😊!
Vaknade och insåg att jag inte har ett endaste måste på en hel vecka!!😅🙏🙏🙏
Studsade upp och åkte till stallet tidigt, soluppgången var magisk!!! Krispig luft, knarrande snö, frustande hästar - vilken energiboost!!!
Så ... Nu har jag julstädat hela huset också 😅. Ja, jag gör ju inte alltid, dvs sällan, saker i rätt ordning 😂😂😂.

@Sattva Sömnutredning, nej ... Skriver nog mer om det en annan dag.
Nu ville jag mest dela om att även jag har fantastiska dagar ibland 😅.

Kram 🐈🤶🐎

Profile picture for user Varafrisk

Tacksam för att du berättar om det svåra @Soffi 🙏🏻 Det är ju inte det att jag önskar att vänner på forumet ska må dåligt….nej verkligen inte! Men för mig är det hjälpsamt att få ta del av berättelser då individen berättar om det svåra…men hur man försöker klättra upp igen…så gott att du är på väg uppåt 💪🏻

Jag tycker om hästar på avstånd men har vänner som rider, är fodervärdar och så jag kan känna känslan av rofylldhet som hästen/vännen och stallet ger❤️

För min del så har det varit geggigt och motigt under lång tid och är väl så fortfarande. Fast med julens hjälp är jag inne på min fjärde nyktra idag….men det är oroligt inom mig…och ibland kan jag känna nästintill förtvivlan…för när ska jag känna att nu stänger jag dörren helt och hållet och det känns bra! Verkligheten är att jag måste bli nykter behöver bli nykter är inte orolig för det nyktra livet utan ser fram emot det…men vägen dit…….🥺

Kram🥰

Profile picture for user Soffi

Lediga dagar💃
Frihet att välja😅
Tacksamhet - som sprider sig! 🙏🙏🙏

Men först
@Sattva skrev:"Låter härligt med ridtur i vintervädret!" Nej, ingen ridtur. Men väl en promenad 😊. Mitt i all snurr med sjukhusbesök under hösten så skadade sig även min lilla häst. Så det har blivit många besök på djurkliniker också... Men finns det liv så finns det hopp! Nu orkar hon följa med på små korta promenader 😊🙏 och det gör mig så glad!!
@Miss Mary Poppins skrev:"Instämmer, det är så roligt att vi är alla här" Copy paste! 😊

Just nu sitter jag och känner sådan tacksamhet över mina lediga dagar - oj vad jag behöver dem!
Och jag är oerhört tacksam över att jag nått fram till frihet att välja! Tänker på alla år då jag var tvungen att dricka, då det inte fanns något val, då jag måste ta det första glaset redan på em när jag var ledig.
Idag kan jag välja.
Jag väljer te.
Tack vare att jag väljer nyktert kan jag vara till hjälp för någon annan nu under mellandagarna - med något som känns hur kul som helst!!! Tacksam för det. Och jag såg tacksamheten hos den som behöver hjälpen när jag sa att -Självklart ställer jag upp!
Ringar på vattnet 🙏😊💖.

Profile picture for user Soffi

Tankar och reflektioner...
Insikter som djupnar.
Polletter som trillar ner ... eller kommer ut i myntfacket igen för att de var fel 🤔

Det här blir nog lite rörigt, men jag gör ett försök.

Man känner andra utifrån sig själv. Ja, det är ganska självklart! Jag har bara min egen hjärna, min egen världsbild, mina egna referenser att tolka saker utifrån. Då blir det lätt att se utifrån vad andra borde göra "Så löste jag den situationen alltså borde även du göra så..." Lätt att glömma att den andra personens värld inte ser likadan ut som min... Plus att jag inte har hela bilden av den andres situation.
Samtidigt:
Jag lär mig mycket om mig själv genom att lyssna på andra! Ja, nu under hösten har den insikten djupnat hos mig. Jag har känt igen mig så mycket i andra personers sätt att vara och uppleva olika saker .... personer som jag vid första anblicken inte trodde jag hade ett dugg gemensamt med.
Processen att revidera min egen självbild och världsbild pågår...

Ja, det är väl detta som gör Forumet så fantastiskt! En egentligen ganska märklig, salig blandning av människor som samlas och öppet pratar om det som för de allra flesta, iaf i början, är det mest känsliga för dem. Problem med alkohol. Det är gemensamt. Men "allt" kan se så olika ut.

Ibland blir jag irriterad över andra! Hur funkar de? Det är ju "bara" att göra si och så, visst det är tufft men bit i det sura äpplet, ta en stor tugga! Då blir det bättre. Kan bli irriterad på dem som tycker det är "bara" också...🤣
Tills ... ja ... det sägs ju att det man irriterar sig på hos andra är det som man försöker förtränga hos sig själv.
Ta hand om dig, du är den viktigaste personen i ditt liv!
Alltså: Jag är den viktigaste personen i mitt liv.... 😣
Javisst ... men här tar det emot ... jag är inte helt framme vid att jag är viktig ... Andra är viktiga och ska ta hand om sig och jag vill sååå gärna hjälpa.
Okej. Jag jobbar på det!
Jag är viktig. Men min krycka är att det är bara när jag mår bra som jag kan finnas för andra.
Det finns väl en anledning till att man i AA uppmanar alla att hjälpa andra när det kärvar för en själv. Nej, jag har aldrig varit på AA men jag har hört att det är en av ..principerna? kallas det så?
Min hjälp till självhjälp går via andra. Och det är gott! Men det är nog också bra att jag fått syn på det.

Så till det här med att vilja.
Läste ikapp lite trådar igår. Är det tabu att man måste vilja????
För jo, man måste verkligen VILJA vara nykter om man ska lyckas.
Inte vilja bli, för det är inget man blir - det är något man ÄR, något man GÖR.
Tuffa ord kanske, speciellt från en som jag kanske, som inte är 100% vit???
Ändå, det räcker inte ens med att vilja, VILJA på riktigt.
För jag är övertygad om att alla som sökt sig hit faktiskt VILL göra något åt sin situation.
Viljestyrkan är begränsad (källa Annie Grace). När man är trött spelar det ingen roll hur mycket man än vill, reptilhjärnan och vanor tar över.
Därför är det bra att göra planer för dagen medan man har viljestyrkan, planer som förhindrar möjligheten att dricka, börja skapa grunden för nya vanor. Vanor som man sedan kan falla tillbaka på för att hålla sig nykter.
Det här köper jag och håller med om fullt ut!
Men ... när vanorna, de nya nyktra vanorna förhindras ...? Vad gör jag då?
Ja, just ja!😂🤣 Det kom jag ju på för en stund sedan här ovanför ... Hjälp till självhjälp kan och får absolut gå via andra. 😊

Så till det här med min frihet att välja. Att jag får dricka om jag vill. JO - det är något jag reflekterar över ofta!!!
STÄNG DÖRREN! Lås och spika igen för möjligheten att ta det första glaset. Den uppmaningen ser jag ofta.
Den är rätt. Den är bra! Det är ett måste i början!
Ändå ...
Min dörr är stängd men inte låst.
Är jag rädd för att få klaustrofobi om jag låser? För att jag inte hittat andra vägar ut i alla lägen än.
Är jag rädd för att jag bryter upp och förstör dörren helt om den är låst .... så att den inte går att stänga till alls igen sedan? Kanske...
Jag tror också att jag vill ha friheten att välja för att alkoholen ska kunna bli en ickefråga, för mig. Något jag varken är för eller emot.
Rätt eller fel?
Just nu fungerar det bra i alla fall.
Jag tar ett aktivt beslut varje dag - Idag är jag nykter!!💃😊

Kram!

Profile picture for user Anonym26613

Grattis till insikter och djupa tankar. 💚🥳🌸 Hjälper det att tänka att "du testar helvitt en period (ett år) och om du inte är nöjd så tar du det om ett år?
God fortsättning 💚🌸💚🌸💚

Profile picture for user Sattva

@Soffi Det är så givande att läsa dina texter, och målande!
Tänkte på det där imorse, det du o Mary kör/de med "visst får jag dricka,vjag ska bara...". Tänkte på att det inte skulle fungera för mig. Acceptans av mig själv o läget är en stor del i mitt nykterhetsarbete. Jag kan inte dricka, min hjärna o psyke hanterar inte det. Det var en sorg i början. Då hjälpte det mycket som lågon skrev, (Se klart kanske?), att man kan önska sig att vara 180 lång med långt tjockt hår hur mycket som helst, men är man 160 med helt annat hår så är det ju det som är läget. Känner att jag är i full acceptans av detta. Det hjälper mig. Inget att lägga tankemöda på ens.
Som alltid Soffi, jag vet att du klarar allt det du jobbar med!!💞

Profile picture for user majken_r

@Soffi så bra och tänkvärt inlägg. Skönt att inte vara ensam i processen att fundera kring dessa spikar och dörrar😅 @Miss Mary Poppins och @Sattva, era ord sugs in. Ett år, ja det borde ju funka. Att acceptera läget.

Profile picture for user Se klart

Håller med @alla om att dina inlägg är spännande @soffi och svaren likaså. Jag som stängt, låst och reglat- spikat en sista spik i kistan för säkerhets skull. Jag känner mig allra mest fri. Fri att vända ryggen till det slukhål som finns bakom den där dörren och leva livet istället. Det gör mig inget att ha en igenbommad dörr där borta, lika lite gör det mig något att ha brännässlor bakom komposten- jag går inte dit och sticker ner fötterna. Allt kan pågå som det vill, folk kan dricka eller inte. Jag är hos mig, rymmer inte ens i tanken. Acceptansen för det läget, jag kan faktiskt inte dricka för jag ser ingen njutning i ett glas utan minst tre och sen oräkneliga. Att begripa och acceptera det- är min varma sten i fickan. Kram på er!

Profile picture for user Soffi

TACK! Underbara, fina forumvänner 🧡.
Jag tror ni gav mig ett svar igår på varför det tar emot så att låsa och spika igen dörren 😊.
När man inte ser det man har rakt framför näsan, eller kanske rättare sagt i ryggmärgen...

Alltså ... ert godisstopp 😱.
Jag fick en så kraftig reaktion emot det att jag blev förvånad själv: NEJ, nerver ever, inte jag iaf!!! .... 😂🤣.
Ja ... det hänger ihop med min kamp mot ätstörningar för många år sedan ... Aldrig, aldrig förbjuda min själv mat! Inte godsaker heller om jag skulle bli sugen på det. För om jag blir sugen på choklad så är det sååå mycket bättre att ta en chokladbit i stället för att stå emot och stå emot och stå emot lite till ... för att sedan sluka en hel chokladask. Och då är helveteshjulet igång igen....
Som jag har nött detta.
Idag mår jag bra! Har inga problem med maten. Men precis som med alkoholberoende så gäller att en ätstörning försvinner aldrig, det går att lära sig hantera, komma förbi den, må bra ... men den kommer alltid ligga latent.
Detta är något jag numera tänker på väldigt sällan, jag äter bra mat, tycker om bra mat, och blir jag sötsugen så äter jag något sött 😋. Sitter i ryggmärgen. Det är väl därför jag inte sett det.

Det är ju troligen detta som ligger bakom mitt motstånd att helt förbjuda mig alkohol 🤔.
Plus, det förnekar jag inte, beroendehjärnan.
För ... jämförelsen är ju inte helt rätt .... Mat och socker är ju helt harmlöst, verkligen helt ofarligt, vi behöver det ju för att leva!! (Undantag naturligtvis om man börjar missbruka mat på något vis ... allt går ju att missbruka 😔)
Alkohol däremot är ju inte harmlöst. Långt ifrån.

Okej. Min dörr fortsätter att vara stängd men olåst. Det är gott nog just nu!

@Miss Mary Poppins skrev:"Grattis till insikter och djupa tankar." Tack! Ja, inga av tankarna eller insikterna är ju helt nya ... men jag ser på dem ur en annan synvinkel nu, tror jag ... Bygger om och bygger till ...
Angående att "förbinda mig" till ett år nykter ... jag funderar ...
Om jag inte hade gett mig f*n på att det ska gå och verkligen skruvat på korken ordentligt några månader så hade jag aldrig kommit hit där jag är nu. Väger in att första gången jag var nykter i ett halvår så var mitt fokus att hålla mig nykter. När jag föll så föll jag hårt. Krälade runt i sörjan, upp ur och ner i träsket många gånger under ganska lång tid.. Kände att jag inte klarade det...
Så bytte jag fokus till att Må Bra! För att må bra behöver jag vara nykter - inget snack om den saken! Men med fokus på att må bra så blev nykterhet ett medel i stället för ett mål i sig. Det har gått sååå mycket bättre!
Jo, jag har druckit några gånger under året. Förnekar inte det. Men jag har inte "startat om" suget, jag har inte haft några problem att snabbt komma på banan igen. Okej, senast jag drack blev det på tok för mycket. Det är inte bra. Men, analysen är klar. Jag lärde mig något. Jag är inte sugen på att prova samma igen.
Så ... jag får se var jag landar ....

@Sattva skrev:"Som alltid Soffi, jag vet att du klarar allt det du jobbar med!!"
Tack! Ja, underskatta inte envisa tanter! 🤣🤣🤣

@majken_r skrev:" Skönt att inte vara ensam i processen att fundera kring dessa spikar och dörrar😅" Välkommen Majken! Nej, här är man sällan ensam 😉😊!

@Se klart TACK! Ja, den frihet du beskriver låter så fin, så skön! Kanske kommer jag dit? Kanske fortsätter min krokiga väg ... och rätar ut sig på något annat sätt?
Oavsett: Tack för att du delar din klokhet!

Jag har också läst mitt eget inlägg igen ...
Inser att det kan uppfattas som att jag är inne i en jättefight 🤔
Det är jag inte, inte mot alkoholen iaf ...
@Soffi skrev:"Just nu fungerar det bra i alla fall.
Jag tar ett aktivt beslut varje dag - Idag är jag nykter!!💃😊"
Med denna slutkläm menade jag verkligen att det fungerar bra just nu!
Jag tar ett aktivt beslut varje dag - inte för att det är svårt att stå emot alkohol - utan för att det är lätt!
Jag vill påminna mig själv varje dag om hur långt jag har kommit!
Knasigt kanske? Men Knasig är ju mitt andranamn 😂😂.

Slutligen.
Ändrade planer.
Ja, processen jag är inne i nu, allt som hösten har rört upp ...
Det har fått mig att inse att jag måste ändra min plan ... eller kanske inte ...🤔
I korthet (Den finns i sin helhet nånstans i mina trådar.. 😁):
Mitt mål är att må bra.
Min strateigi för att nå dit är att vara nykter.
Mitt delmål 1 är att vara nykter tillräckligt länge för att "få tillbaka" bra sömn.

Insikten handlar om att jag aldrig kommer nå delmål 1.
Inte genom att "bara" vara nykter iaf ... Det är inte alkoholen som förstört min sömn.
Fast ... alkoholen kan inte heller ge mig sömn - inte riktig sömn.
Lång nykterhet (nåja, nästan ett år nästan nykter iaf) har lett mig fram till den insikten.

Nykterhet är även fortsatt en förutsättning för att må bra.
Men för att nå målet så behöver jag något mer ...

Resan fortsätter.
Jag väljer att vara nykter idag 😉💃

Kram!

Profile picture for user Soffi

Jag vill vara ledig jämt!!

Just nu sitter jag med ett stort leende över hela ansiktet - jag mår bra!!
Visst, jag har vaknat tidigt ... men utan den där hemska oroskänslan i kropp och knopp ...
Ingen undran över "Vad händer idag då? Kommer jag kunna göra det jag tror jag borde göra och i så fall när? I vilken ordning? Kommer jag hinna? Eller ännu värre ... kommer jag inte att ha något att göra? Var ska jag vara? ...."
Visst, det kan hända något oförutsett - men då kan jag hantera det. Känner mig lugn.

Frihet att välja!
Ja, det gäller uppenbarligen på alla områden för mig, jag mår bäst då 😂😂.

Det roliga är ... när jag kan välja fritt, alltså helt fritt, så faller jag snabbt in i vanor och rutiner som jag mår bra av! Det ska jag nog vara väldigt tacksam över! Man hör ju så ofta att goda vanor måste nötas in.

De senaste dagarna har jag gett mig ut i ottan, njutit av soluppgången, fått röra mig och använda hela kroppen, varit ute i princip hela dagen tills solen gått ner, kunnat äta på fasta tider. Fått göra något MENIGSFULLT! Varit till nytta för andra. Mött tacksamhet och glada människor - det gör även mig glad och tacksam 😊!
Kommit hem tidig kväll med mellan 30'-35' steg i benen, precis lagom (för mig, just nu) för att bli av med rastlösheten utan att bli alltför trött. Då är det enkelt att varva ner, bara sitta i soffan, dricka te och lyssna på podd och må gott 😊😊😊.

Jag väljer att göra samma idag.
Jag ska snart ge mig ut och njuta av att känna mig levande 💃.
Nykter såklart 😊.
Laddar batterierna.

Kram!

Profile picture for user Soffi

Glömde skriva:

Igår kväll lyssnade jag på Vinter med Antje Jackelén. Några ord fastnade, jag bär med mig:
Att kunna leva med ångest och ovisshet - det är det största!
Jag tror att "leva med ångest" kom från Sören Kirkegaard och Antje la till "ovisshet" ... måste nog lyssna igen för att vara säker... Men oavsett - så kloka ord!!!

Profile picture for user Soffi

Tack! @Andrahalvlek @Sattva @Vinäger 🧡🧡🧡
Extra roligt att du tittar in @Vinäger , att du är kvar 😊. Det är ju fullt tillåtet att hålla till i kulisserna. Man väljer ju själv 😊.

Idag måste jag erkänna .... Jo, ja ... tanten är lite trött!! 😂
Så jag väljer att ta det lite lugnare idag 😅.
Men oj vilka härliga dagar jag har haft med MASSOR av rörelse och friskluft!!!

Tvättmaskinen är igång, ska ta ett varv med dammsugaren, fixa lite så att det blir mysigt.
Det är ju nyårsafton idag!!
Härligt!
Fast ... nyårsafton är en dag då det är "normalt" att dricka alkohol. "Normalt" att dricka ganska stora mängder 😔🤢.
Och ... jag kan inte välja fritt 😣😨 ...
...
för jag valde redan för ett tag sedan - jag ska till stallet både ikväll och imorgon bitti 😅🐎💃!
Blir det mycket smällare och fyrverkerier runtomkring måste jag åka dit i natt också och kolla så att ingen häst är alltför skrämd.
Snälla, snälla alla - ta det lugnt med fyrverkerierna!!! Tänk på alla djur!
... och på mig som vill sova 😂.
Nyktert är alltså inget val för mig idag - det är en självklarhet! 😊

Jag tänker på alla som tycker nyårsafton är svår, så velar inför valet - dricka eller inte dricka?
Försök att göra ett val som får er att må bra! Både ikväll OCH imorgon.

Kram och
GOTT NYTT ÅR!
🌟💖🌟

Profile picture for user Sisyfos

Gott nytt år Soffi! 🎉💐🪅🎈
Kul att du är tillbaka igen. Gillar dina inlägg.
Skrev ett långt svar till dig angående ditt mål ”må bra” inlägg för en tid sedan men postade det visst aldrig. Funderade på begreppet ”må bra”, vad är det egentligen man menar när man mår bra. Fast jag vet ju, men det är kanske sällan jag reflekterar över att jag mår bra och då mår jag nog bra-bra. Men så går ju inte att må hela tiden. Men älskar känslan av energi och lycka. Men inte må dåligt, må okej - det kanske är nog, det kanske är att må bra.
Kul att du mår bra även om du är trött!

Profile picture for user Sattva

@Soffi Gott nytt år!!
Ja, jag har jättesvårt att ha överseende med dem som vill skjuta raketer på nyår, när så många djur far så illa. Vi åker iväg till ett ställe där vi varit förut på nyår, långt bort från det bostadsområde vi bor i. Hunden är livrädd. Men tänker på alla häst- och djurgårdar i närområdet, de kan inte packa sig iväg. Men jag antar att det är lika omöjligt med en raketfri nyår som en alkoholfri nyår för de allra flesta.
Jag önskar dig ett riktigt fint 2022! 🎈💫🌟❣

Profile picture for user Soffi

@Sisyfos skrev:"Kul att du är tillbaka igen. Gillar dina inlägg." Tack!!
Så synd att du aldrig postade ditt inlägg om "må bra". Du brukar ha så kloka funderingar som hjälper mig framåt i mina tankar. "Att slå sina kloka huvuden ihop" - ja det är grejjen!!😅😂
Vad jag menar med må bra? Tja ... det är nog frånvaro av att må dåligt, att klara vardagen helt enkelt.

@Sattva skrev:"Men tänker på alla häst- och djurgårdar i närområdet, de kan inte packa sig iväg. "
Tja ... 🤔 ... ingenting är omöjligt! Men, bara ifrån "mitt" stall skulle det bli en karavan med trailers för typ 45 hästar. Mattar och hussar som ska med ... och deras barn, hundar och katter och ... Japp, det vore en syn! 🤣🤣🤣

Det var min andra nyktra nyårsafton igår! Höll på att skriva "firade nyår", men det vore fel beskrivning.
Jag myste in nyår hemma i soffan - det var sååå skönt! 😍
Och nej, det har inte varit två nyktra nyårsaftnar på raken ... min resa har varit längre än så ... på krokig väg ...
Jag firade in 2020 nykter och nu 2022.

Det är många som har summerat sitt år här, många fina insikter och tankar!
Jag skulle också vilja göra ett försök ... men var ska jag börja? Jag får nog börja redan hösten -19 och titta på hela min resa ...

Tacksamhet.
Många pratar om att tacksamhet är viktigt. Alltså har jag provat, jag tänkte att det var värt ett försök. Det var "fake it till you make it" från början. Men sedan:
När jag verkligen känner tacksamhet, känner mig tacksam på riktigt över stort och smått, även då livet är tufft, då känner jag också att jag är på rätt väg - och att jag kommit en bra bit på den vägen trots allt!

Mina tankar kring alkoholens roll som jag skrev om i höstas dyker också upp igen:
När jag var aktiv och drack dagligen, då var alkoholen lösningen på allt. Men den fungerade allt sämre för varje år ...
När jag slutade dricka vände jag helt om. Alkoholen blev orsaken till allt dåligt. "Bara jag tar bort alkoholen så blir allt bra!"
Nä, så blev det inte för mig. Jag föll. Hade jättesvårt att ta mig upp igen. Men ... alkoholen löser ju ingenting (förutom polära kemikalier).
Jag reste mig igen nyårsdagen 2021.
Under året har jag landat i att alkoholen har ställt till med en hel del dåligt mående, men långt ifrån allt.
Alkohol är varken orsak eller lösning.
Jag måste leta andra orsaker och lösningar...
Nykterhet är en förutsättning för att kunna göra det! 🙏😅

Jag läste hos Mary att en av hennes insikter var att man kan må dåligt även som nykter.
Jag har känt mig så dubbel till att skriva om hur dåligt jag mår ibland i nykterheten ... Det känns nästan som jag "skyller på" nykterheten - det gör jag INTE.
Och, jag vill ju kunna vara en förebild, ge en morot till de som är i början av sin resa - Allt blir bra!!

Så - inför 2022:
Nyktert är bäst!
Det är sant att de allra allra flesta mår mycket bättre efter en tids nykterhet.
Till er som inte gör det, som funderar på att ge upp, gör inte det!!!
Så länge alkohol är en aktiv spelare på plan så går det inte att hitta den verkliga orsaken och därmed den riktiga lösningen.
2022 blir mitt andra år med "Må Bra"-mål 😊😊😊
för det BLIR BÄTTRE dag för dag.

Kram!💖🌟💖

Profile picture for user Anonym26613

Gott nytt år 🥳💚🌸

Så fina tankar. Undrar om vi glömt hur dåligt det egentligen var när vi drack 🤔 Tänk om vi redan mår bra. För när jag läser hur dina dagar rullar på, så verkar du ha det så härligt. Jag med!! Men som så ofta, så kan man maskera sina svårigheter även här. Kanske blir första målet att lista ut "hur man mår".
Vilket som, så får jag energi från dina skriverier. Tack för att du finns 🙏❤🥳

Profile picture for user Varafrisk

Vilket fint/bra inlägg @Soffi 💗

Jag tänker som så att jag vet vilken personlighet jag har därför tänker jag att ett liv utan alkohol kommer inte vara lekande lätt men så mycket bättre än det liv jag lever nu. Eller som du skriver att så länge alkoholen är en aktiv spelare på plan kan man inte hitta den verkliga orsaken och därmed lösningen. Så är det, tänker jag.

Kram💗💫

Profile picture for user Majaela

@Soffi Åhhh!! Jag hade gärna suttit med dig och druckit en kopp te och njutit av kravlöshet med lite dammråttor . 🥰 Dessutom hade jag hjälpt dig med hästar och mockat❤️❤️❤️❤️, saknar våra hästar mycket.
Jag kommer köra en nystart snart, jag jobbar mentalt på det och kommer behöva läsa mycket mera här då för att klara det.
När du skriver att ett delmål är är att vara nykter tillräckligt länge för att "få tillbaka" bra sömn.” undrar jag om du har lyckats?
Jag tänker också på att du skriver att du tvekar över att skriva om dåligt mående under nyktra tider. Jag tycker det skulle vara positivt att höra om den och lite reflektioner kring måendet .!

Hejar i alla fall på dig och tycker du är en härlig person .
Kram

Profile picture for user Soffi

Självklart!!!
Eller ... 🤔

Ja, nu blir det nog snurrigt igen, och jag vet inte riktigt om jag snurrar ut eller snurrar in mig 😂.

Jag läste era svar igår - Tack för dem @Miss Mary Poppins @Varafrisk @Majaela !
Jag började skriva ett svar tillbaka för något hände när jag läste ... när jag såg några små ord 🤔 några ord som jag själv använt som borde strykas ... eller kanske byta plats? Nej, det jag skrev igår gick inte att posta 🤣.
Det här kanske inte heller går att posta i slutändan??

Jag fick en helt brilliant ny insikt! Tills .... jag kom på att ... det här har jag ju redan skrivit om 😳, iaf nästan samma.
Okej. Som jag skrev häromdagen, jag är uppenbarligen inne i en process där jag verifierar eller förkastar, bygger om och bygger på..
Vissa polletter är verkligen tröga och rasslar ner låååångsamt! För att de är fel? Eller för att insikten helt enkelt är så jobbig att det behöver ta tid? Jag vet inte.

Det handlar om att må bra som nykter. Jag vill ju också må bra! Jag vill ju vara en av dem som säger att "Jag mår så himla bra, det är "bara" (nej, det är inte "bara" för någon i början) att hålla sig nykter.
Nu tänker säkert några: Men hon har ju inte hållit sig helt nykter, även små mängder förstör. Då kan man inte må bra. Kanske har ni rätt? Ingen av oss vet. För ... jag faller ju varje gång jag närmar mig 6 månader helvit ... för att jag mår så dåligt ...

@Miss Mary Poppins skrev:"Undrar om vi glömt" . Denna undran ledde in mig på en tillbakablick. Den mänskliga hjärnan fungerar ju så att jobbiga saker oftast förminskas, försvagas eller ibland tom suddas ut. Så de minnen jag har är helt klart förvanskade. Men, jo jag minns. Det var illa i slutet när jag drack. Så tittade jag tillbaka ännu längre till barndom och tidiga tonår, innan jag drack. Det var illa innan jag drack. Nej, ingen så kallad taskig barndom, bara dåligt mående, sömnlöshet och huvudvärk, oförmåga att klara ett "normalt" liv, att passa in i normen. Jag kan omöjligt minnas allt rätt. Men, jag minns alla läkarbesök genom min barndom, förstår nu hur min mamma verkligen kämpade för mig. Men det var aldrig något fel på mig enligt läkarna.
Nåja. Det löste ju sig! Jag fann min lösning 😶.

@Majaela skrev:"nykter tillräckligt länge för att "få tillbaka" bra sömn."
Det här har jag ju redan slagit hål på för ett tag sedan. Delmålet är struket. Det var felformulerat. Jag kan inte få tillbaka något jag aldrig haft.
Så ... det som slog in med full kraft igår var: Jag har haft fel förväntan!
Trots att jag hört sååå många gånger att "Alkohol är inte problemet för en alkis - det är lösningen!" så har jag inte fattat... Om jag började dricka för att jag inte mådde bra ...
Nej, lugn nu! Jag tänker inte börja medicinera med alkohol igen 😅😂.
Men ... hur har jag kunnat tro att jag ska må bra genom att "bara" vara nykter?

Jag har ju helt enkelt bara fått tillbaka mig själv, så som jag är, i nykterheten!
Och visst har jag ett härligt liv!!
När jag får välja själv. Vara ute och jobba "skiten" ur mig, umgås med djur, dra ut i skogen, bara vara utan att hela tiden jobba på att passa in i normen, passa in i ett modernt samhälle.

Ja, jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra!

Nu måste jag dra på mig tvångströjan. Börja jobba.
Men det är också .... okej okej okej ...
Julledigheten har varit så bra! Den kan jag leva länge på 😊.

Kram!🧡

Profile picture for user Andrahalvlek

@Soffi skrev:"Men ... hur har jag kunnat tro att jag ska må bra genom att "bara" vara nykter? Jag har ju helt enkelt bara fått tillbaka mig själv, så som jag är, i nykterheten! Och visst har jag ett härligt liv!! När jag får välja själv."

Jag tror att du har hittat en viktig nyckel där ❤️ Sen finns det ju saker som vi måste göra av olika anledningar - och då måste vi jobba med vårt sätt att förhålla oss till det. Men glädje och lust gör förstås allt mycket lättare.

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Soffi, jag tror att du är nåt på spåren och jag tänker att vi är några stycken här som verkligen, verkligen behöver gå till botten med varför vi har druckit. Alkoholdjävulen i all ära, men den medicinska effekt som alkoholen har behöver man också förstå sig på. Återfall kommer ofta efter 3, 6, 9 och 12 månader påstås det, men det finns nog inga belägg egentligen för att den tid man varit fri från alkohol spelar någon som helst roll. Däremot tänker jag att livet, årstider, rörelse, stress och annat spelar in och att kropp (och själ) har vissa cykler när man av någon anledning är mer låg och trött, eller i vissa andra fall mer speedad och rastlös. Och att allt det där också påverkas av yttre omständigheter. För mig handlar återfallsprevention inte bara om en övertygelse om att inte ta första glaset och jag tänker att det finns en stor skillnad i om man har använt alkoholen som medicin eller som berusningsmedel. Givetvis funkar det som både och, men jag tänker att det finns en skillnad som du sätter fingret på.
Jag tycker att det blir ganska uppenbart när man tittar på t.ex. Behandlingen i kanal 5 att det finns många medicinerare där. Som kanske inte har passat in i normen och som medicinerar för att bli ”normala”. Alkohol är en riktigt usel medicin eftersom den ger bieffekter som kräver mer medicin.
Så ”må bra”, ja vad tusan är det, men sömn är oerhört viktigt tror jag. Och alkoholen förstör sömnen hur nödvändig man än tror att den är för att somna. Jag sover oftast bra, men är ”speedad” i perioder och det går såklart rakt på måendet och på förmåga till självkontroll.
Jag gissar att du är kvinna Soffi, men jag tänker att det också som kvinna är svårare att inte passa in i normen, för jag tror att det finns fler män som hamnar utanför. Och jag tänker att om man inte väljer medicin (tabletter el alkohol), så finns det de som går ”all in” i ett specialintresse och att det är vanligare bland män. Kvinnor har andra förväntningar från samhället och det är inte helt lätt att bryta normer. Jag tror att vi behöver ha möjlighet att hitta balans och fokus men att det är svårt ibland av både inre och yttre processer. Så vi får jobba på helt enkelt med att förstå oss själva och vad vi har för möjligheter att få tillvaron att fungera så bra som möjligt.

Profile picture for user Sattva

@Soffi Jag säger det igen; det är så kul att dunär tillbaka Soffi!
Acceptans och kärlek till den man faktiskt är, tror jag är jätteviktigt. Alla har inte samma grundmående, men alla har möjlighet att göra det bästa av det man har.
Hur har det gått med/ på jobbet förresten? Sist vi pratade har jag för mig du var inne på att det är ohållbart att jobba som du gör/ gjorde. Nyfiken!
Kram!!🥰

Profile picture for user Soffi

@Andrahalvlek skrev:"Sen finns det ju saker som vi måste göra av olika anledningar - och då måste vi jobba med vårt sätt att förhålla oss till det. Men glädje och lust gör förstås allt mycket lättare."
Tack AH! Du har så rätt! Jag jobbar på mitt sätt att förhålla mig till olika saker, se min roll i det hela, se vad jag kan påverka i stället för att förbanna det jag inte kan göra något åt. Det "roliga" i det hela, just nu, är att jag tror att jag kanske inte är den jag trodde mig vara tidigare 🤔😲. Ja, då är det ju "bara" att skruva på det några varv till 😅😂🤣. Jag vet nog var jag hittar min glädje och lust ... men hur jag kommer dit? Ja, det står i stjärnorna än så länge.

@Sisyfos Tack! Som vanligt får du in en hel del fullträffar! Dvs vi tänker lika och du hjälper mig framåt. Sedan, vad som är "rätt eller fel", ja, det varierar ju mycket från person till person.
Angående att vara normbrytande kvinna, för ja, jag är kvinna (skrev ju om klimakterieproblem för ett tag sedan 🤣🤣🤣) så har du rätt - det är inte lätt! Hur det är för män kan jag ju omöjligt veta.
Men, det finns stunder då jag undrat om det inte är ännu svårare för andra än för mig 🤔. Jag har ju tex aktivt valt bort barn, mycket för (dock inte enbart) för att kunna fortsätta hålla på med hästar (specialintresse) och få utlopp för - och tanka - energi. (Hmmm hur såg det där ut? Tja .. få snurr på all energi kanske 😂!) Nåväl. ANDRA har haft jätteproblem med att jag valt bort barn ... Och ja, i den bästa av världar hade jag kanske kunnat ha både barn och ett intresse ...
@Sisyfos skrev:" Jag tror att vi behöver ha möjlighet att hitta balans och fokus men att det är svårt ibland av både inre och yttre processer. Så vi får jobba på helt enkelt med att förstå oss själva och vad vi har för möjligheter att få tillvaron att fungera så bra som möjligt." Skriver under på det. Vi jobbar vidare 😅😅.

@Sattva Tack!
Jobbet ja ... 😲😲 jag borde åka nu!!!
🙄
Läget är lika. Jobbet är ohållbart. Men det har fått lov att vara så under hösten när familjen gick först.
Vill ta tag i det ... men behöver hitta en riktning ...

Kram!

Profile picture for user Soffi

Pussel.
Ja, jag måste sluta snurra ett tag för att inte bli alltför yr 😂.
Så nu lägger jag pussel 😂. Jag tror att jag hittat lite bitar som legat gömda i glömska. Jag provar dem och ser om de passar någonstans...

Jag är nu på Dag 3. På jobbet alltså, nykterheten är betydligt längre 😅. Jag mår skit. Jag som mådde så underbart bra över jul och nyår ...
Men den här gången tänker jag. Ja, alltså, jag tänker 😂. Vad är det jag känner, vad är "må dåligt"?
Frustrerad, avstängd, TRÖTT ... tror jag.

Djupt rotade vanor. Betingade reflexer. Något vi gör utan att behöva tänka, något vi inte reflekterar över. Oftast beteenden vi inte ens minns varifrån de kommer.

En pusselbit är insikten från den där flaskan vin jag hällde i mig i november. Jag har tyckt om att vara "avstängd".

En pusselbit är (det förträngda) minnet från tidiga skolår (tack Sigge!). Jag lärde mig stänga av.

Vad får mig att må bra? Jo, massor av fysisk aktivitet. OCH intellektuella utmaningar, att lära mig saker, att djupdyka i teori för att sedan testa i praktiken. Allt ska helst vara meningsfullt, vilket för mig betyder: till nytta för andra.

I skolan förhindrades jag att jobba som jag ville. Jag lärde mig alltså stänga av.
🤔 Det måste ha tagit sjukt mycket energi att stänga av all min energi och egentliga vilja!?!? Det måste ha fått mig att "må dåligt"!?!?
Vilken lättnad det måste ha varit att hitta drycken som kunde hjälpa mig stänga av - som gav energi ... 😱😓😓😓

Jag drack nästan inget under mina år på universitetet. Ett par tre festkvällar per termin, utöver det - inget!
Naturligtvis för att jag inte hade råd ... men det hade jag nog fixat om jag hade haft behovet ... Men, jag hade inte behovet när jag fick djupdyka i böckerna hur mycket jag ville, testa och laborera, lära mig, utvecklas ... och samtidigt ha friheten att planera min dag så att jag kunde rida, cykla och promenera MASSOR.

Nu. Jag upplever att jag förhindras att göra "något vettigt". (Jag är väl medveten om att vad jag upplever inte nödvändigtvis är sant och att vad som är "vettigt" är högst subjektivt).
Jag har blivit så förbenat trött - jag vill bara sova redan vid lunchtid ...

Tja ... det var lite lösryckta tankar som far omkring just nu.
Men det är ju så pussel ser ut.
Lösa bitar som man får prova mot varandra.
Tids nog ska det nog bli min karta som visar vart jag ska gå 😅😉😊.

Jag ska nog försöka hinna till stallet på lunchen 😏😉😁

Kram!

Profile picture for user Varafrisk

@Soffi Tycker om att läsa dina inlägg. Känns så ärliga. Hjälpsamma för mig…för de utstrålar inte att allt är så självklart. Och jag är tacksam för när du tittar in hos mig.

Önskar dig en fin dag!

Kram💗

Profile picture for user Soffi

Tack! @Varafrisk

En sådan underbar dag!!!

Ledig 😊💃.
Gubben var här, vi åt middag igår och hade mysigt, men jag värderar nästan våra frukostar tillsammans ännu högre 😂😍😍, ja jag är ju morgonmänniska.
Sedan stallet och promenad i strålande solsken, gnistrande knarrande snö, kyla som ger friska rosor på kinderna. 🤩
Ja, det är en underbar dag och jag mår bra.
Men .... den hade nog kunnat vara ännu bättre 🤔.

Reflektion.
Jag får ju dricka om jag vill.
Det är väldigt sällan jag vill. Väldigt sällan jag ens funderar på "ska jag eller ska jag inte". De allra flesta dagar är det självklart att jag inte ska dricka - för jag vill inte!
Jag vill inte dricka om jag ska jobba dagen efter.
Jag vill inte dricka om jag ska till stallet tidigt dagen efter.
Jag vill inte dricka på sociala tillställningar, eller andra tillställningar heller för den delen. Jag vill vara skärpt när jag är bland folk, och eftersom det tröttar mig att vara bland mycket folk (för mycket intryck) så vill jag också ha friheten att kunna åka hem när jag vill.
Jag vill inte dricka om jag ska köra bil på morgonen/förmiddagen dagen efter. Visst kan jag köra bil om jag har druckit två glas vin kvällen innan! Absolut! Men, jag vet ju att det alltid finns en risk att ett glas plötsligt blivit 5-6 ... Alltså vill jag inte dricka alls då. För jag har glömt bort min lilla ekvation, hur jag räknade ut förbränningen, hur lång tid det tar att förbränna X glas med Y% alkohol. Och eftersom jag ALDRIG MER vill räkna så, så tänker jag inte ens tänka efter hur den ekvationen såg ut.
Jag vill inte heller dricka om det ser ut att bli en fin dag för ex vis skogspromenader dagen efter. Då vill jag ha alla sinnen till fullo skärpta. För det är ju så, nu när jag dricker så sällan så känner jag ju att även små mängder påverkar. Inte mycket, men lite.
Återstår alltså väldigt få tillfällen då jag verkligen vill dricka, oftast gäller det då att jag vill ta ett glas eller två tillsammans med gubben här hemma.
Igår ville jag det - och gjorde så. För att jag tycker det är mysigt/trevligt.
Inga problem, vi hade mysigt, jag drack sparsamt och jag får ju dricka så.

Men idag undrar jag ändå ... hur fria valmöjligheter har jag egentligen?
När jag mår riktigt bra så vill jag inte ha någon alkohol. Då känns det känns självklart att vara nykter.
Och igår, efter att ha mått skit över jobbet i tre dagar, känt hur min hjärna kopplat ner och kopplat bort för att kunna stå ut med jobbet. Ja, då ville jag ha vin.

Den här "karamellen" ska jag nog suga på ett tag....🤔

Dessutom. Den här underbara dagen!
Den hade nog varit fantastiskt underbar om jag haft 100% av mina sinnen vakna. Fler superlativ utan sup alltså 😉

Så, idag är jag självklart nykter 😊.

Kram!🧡

Profile picture for user Torn

@Soffi Hejsan! Jag tror jag vet vad du borde göra. Vinn 25 miljoner kronor på Eurojackpot och säg upp dig från jobbet.Då kan du greja med de sakerna som du tycker är kul och mår bra av på heltid. 😀 Nä, skämt åsido, du tycks ju ha hittat en metod som funkar bra för just dig. Det är ju jätteskönt. 🤗 Blev glad av att läsa att du hade nytta av min taktik i början!

Tack för din grattishälsning i min tråd!

Kram

Profile picture for user Soffi

@Torn skrev:"Jag tror jag vet vad du borde göra. Vinn 25 miljoner kronor på Eurojackpot "
Tack! Ja, självklart, det ska jag göra!😂🤣
Jo, faktiskt så hoppas jag på en storvinst .... önskar ofta att det bara ska trilla in några miljoner eller så ... men det är ju högst osannolikt 😞🤔 ... för jag spelar inte 😂, inte mer än ett par tre trisslotter per år iaf. Och även om det kan vara fullt tillåtet att "byta beroende" så är nog inte spelberoende det jag bör byta till 😅.
@Torn skrev:"Blev glad av att läsa att du hade nytta av min taktik i början!" Ja, självklart det också!! Jag trodde du visste att jag uppskattat dina råd och din pepp? En bra påminnelse för mig: Jag ska SÄGA till dem jag uppskattar att jag uppskattar dem, SÄGA till dem jag älskar att jag älskar dem. Inte ta för givet att de vet.
Jag har också full förståelse och respekt för att du backat undan lite från min tråd, jag vet varför och det är helt okej. No hard feelings.

Kram!🧡

Profile picture for user Soffi

Usch! 😩😩😩
Jo, jag veeeet. Tänk positivt. Men idag måste jag få gnälla av mig!
Den här sömnlösheten tar kål på mig! Jag är så förbenat trött! Vaknade redan 01.30 ... har försökt att somna om ... varit uppe och vandrat flera gånger och försökt lägga mig igen och sova. Men DET GÅR INTE trots att huvudet är helt luddigt av trötthet. 😵🥴🤯😩
Jag håller mina sömnrutiner, jag var ute och fick röra mig i friskluften över 5 timmar igår, jag har en riktigt bra dag att se fram emot idag och - ja självklart är jag nykter. Ändå kan jag inte sova.
Jag har börjat inse att jag måste helt enkelt "bara acceptera" att jag är en så'n som inte sover ... Men det är fan tufft!!

Så. Klar.

Man ska leva som man lär.
Igår blev jag ju påmind om att jag ska säga till dem jag uppskattar att jag verkligen uppskattar dem, säga TACK till dem som hjälpt/hjälper mig.
Men oj! Hur gör jag här på forumet? Det är så många som hjälpt mig, som jag vill säga tack till, säga vilka underbara människor de är! Vissa finns kvar, vissa har lämnat... Jag skulle kunna säga:
Tack alla! Ingen nämnd, ingen glömd.
Ja, jag hoppas ni vet vilka ni är: Andrahalvlek (ja AH, du är verkligen nr1, så många som du hjälper och stöttar - outstanding!), Sisyfos, Sattva, Mary, Torn, TappadIgen, Pianisten, Vinäger, SeKlart, Miss Lyckad, Vakna Vacker, Mrx, Varafrisk, Talien, Mic, ... åh herregud, vad har jag gett mig in på ... jag kan omöjligt minnas alla just nu ... för ALLA har ju bidragit med något.
Bidragit till att jag har fått ett såååå mycket bättre liv, ett liv utan alkoholproblem, ett liv där det enda jag har kvar att gnälla på är sömnproblem - och de hade jag redan som barn ... det är så'n jag är helt enkelt. 😅

Nu, snart ... bara 1,5 timmar kvar ... tills jag får dra till stallet och jobba av mig lite rastlöshet 😁🤣.

Kram!

Profile picture for user Sisyfos

@Soffi skrev:"Och igår, efter att ha mått skit över jobbet i tre dagar, känt hur min hjärna kopplat ner och kopplat bort för att kunna stå ut med jobbet. Ja, då ville jag ha vin."
Känns inte helt ok att citera just det här eftersom du skriver så mycket annat som handlar om att du inte är sugen, men jag tror att det här är så viktigt, även för mig.
Jag tänker att när man blockerar sig själv, sina känslor, sin trötthet, sin smärta och bara kör då är det lätt att tänka alkohol som en lösning och har du övat upp att ignorera ditt förnuft tillräckligt länge är det lätt att också dricka på den känslan.
Jag tror att du har lite nycklar där i dina tidigare inlägg. Jag fick inte heller ”göra ut” böckerna i förtid i skolan. Men jag tror att jag kanske blev behandlad med lite mer respekt, jag var ju lärarbarn. Minns hur så-tråkigt jag tyckte att matten var när man skulle ringa in 3 fiskar. Jag förgyllde tiden med att ringa in fiskarna på ett kreativt och sinnrikt sätt, men se det fick man inte för då kunde ju inte läraren se att det var tre fiskar i ringen. Lyssnade på Mikael Niemis vinterprat om hur han hanterade sin skolgång och ”sitt” behov av att passa in i normen. Ganska trist att det ska vara så.
Och usch att du ska ha såna sömnproblem. Jag undrar vad det beror på. Jag har svårare att sova nu i perioder, man kan verkligen fundera över hur allt hänger ihop.
Ha en fin dag Soffi! Uppskattar att du är tillbaka.

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack för fina ord @Soffi ❤️ Jag har också sömnproblematik i bagaget. Stora problem, som jag både druckit på och medicinerat i omgångar. Alldeles för mycket mediciner, de fick motsatt verkan till slut. Sömnproblem som gjorde mig utmattningsdeprimerad i slutändan, två gånger. Det finns liksom inget värre än att inte få sova. Det är tortyr. Man är så trött att man knappt kan stå upp, men sova kan man inte göra. Jag lider oerhört mycket med dig 😢

För mig vände det inte förrän jag verkligen förstod det här fullt ut: 1) jag måste dra ner på mitt generella tempo hela dagen för att inte bli för uppvarvad och få svårt att sova, 2) man kan inte prestera sömn, det handlar om att gå ner i varv så pass mycket att hjärnan vågar släppa taget. (Ibland känns det som hjärnan lever sitt eget liv, helt utan min påverkan liksom.)

Mindfulness/meditation har hjälpt mig att sänka tempot i mitt liv historiskt. När jag har kommit i sämre sömnperioder har daglig träning hjälpt mig. Jag är urkass på att få till den träningen förebyggande bara, det är min nästa utmaning. När jag mår bra ser jag inte vitsen med att meditera på samma sätt. Vilket egentligen är så puckat, om man jämför det med fysisk träning. Även den mentala muskeln behöver tränas upp och bli stark. Helst dagligen. Och det tar inte lång tid, man ska bara hitta bästa tiden och sen bara göra det. Varje dag. Oavsett om det känns bra eller dåligt. Bara göra det. Över tid märker man sen stora resultat.

Om jag minns rätt har du inte tålamod alls för meditation, du är för rastlös för det. Det kan vara nyckeln, att det därför är precis det du behöver träna på. Stå ut i rastlösheten, fortsätta djupandas, fortsätta stå ut tills din nervösa och stimmiga hjärna stillar sig. Som en flock kajor som först skränar högt och flaxar hit och dit för att till slut finna ro för natten på varsin gren i ett träd.

Och jag vet att du inte vill ha de här råden, men ensam är inte stark. Det är i bollplankandet med andra som de riktigt bra sakerna uppenbarar sig. Tror jag.

Kram 🐘

Profile picture for user Sattva

@Soffi Är du inte nyfiken på vad som händer i din kropp som gör att du inte sover? Åh tänk en sån där mätning med hätta på huvudet o kamera o allt vad det är! Tänk om du faktiskt fick svar på vad som är problemet! Och kanske det bara blir samma svar du själv har "jag är bara sån här". Ja men då vet du det o det var den lotten du fick i livets lotteri. Låter jättetufft att vara sömnlös, för det är ju det du är.
Men njut av din dag, jag har svårt att ge råd kring din situation, och tror du har bra koll på läget ändå. Ville bara visa att jag bryr mig❣

Profile picture for user Sigge69

Godmiddag 🤣🤣 Soffi ❤️
För du har väl varit uppe typ sedan 02 och dragit ut på en PW om 3.5 timmar!
Skömt åsido. Jag har haft stora sömnproblem hela mitt liv fram till nu. Vad är det som hänt. Som du vet väntar jag på att äntligen få göra ADHD utredningen. Men nykterheten i kombination med baklofen samt en minimi dos 1/2 tbl setralin, den kombon har gjort succé för mig och min sömn. Det bästa av allt är att min inre stress är borta och att den inte ändrar ett skit på den galna Sigge jag vill vara dvs mig själv. Är skraj för mediciner och att bli ngn jävla apatisk zombie ligger inte för mig.
Jag hade ångest vid sänggåendet förut. Nu njuter jag av vetskapen att jag kommer sussa som en prins i minst 8 timmar.
Älskart!
Fridens liljor
Kram

Profile picture for user Soffi

Balansgång.
Ja, det är nog ordet för dagen.
Så mycket är en balansgång.

@Sisyfos skrev:"@Soffi skrev:"Och igår, efter att ha mått skit över jobbet i tre dagar, känt hur min hjärna kopplat ner och kopplat bort för att kunna stå ut med jobbet. Ja, då ville jag ha vin."
Känns inte helt ok att citera just det här eftersom du skriver så mycket annat som handlar om att du inte är sugen, men jag tror att det här är så viktigt"
Jo, det är ok att citera detta @Sisyfos! Jag såg själv när jag skrev det... När jag uteslöt "ursäkten" för att jag fick dricka, ja då såg det ju inte så snyggt ut 😟. Men jag lät det stå kvar. För att minnas.
Hade det varit så att jag på kvällen känt att "Fy vilken skitdag - jag vill ha viiiin!" då hade jag sagt att nej du Soffi, det blir inget. Punkt. Men så var det inte. På eftermiddagen, efter jobbet mådde jag ju verkligen skit. För att må bättre lånade jag en kompis häst och red en sväng 😊. Det gjorde susen! Jag mådde mycket bättre efter det 😅. När jag kom hem till middagen tyckte jag alltså att dagen inte varit så tokig ändå, tyckte att jag mådde ganska bra .... och valde att ta ett par glas tillsammans med gubben. Det gick ju bra, det blev sparsamt. Men för mig är det ack så viktigt att reflektera över VARJE gång jag väljer att dricka. Det var ju först dagen efter som jag såg: Jag måste ha varit väldigt trött, hjärntrött, och troligen begränsad i mitt "fria" val ...
Varför väljer jag då att behålla mitt fria val?🤔
För att undvika ett förbud som triggar.
Varför triggar ett förbud? Varför triggar "Jag ska inte dricka"?
För att jag tänker mer på alkohol när jag inte får dricka det. Det blir lite som "tänk inte på en rosa elefant" - det blir omöjligt att inte tänka på en rosa elefant. Och med mer tankar på alkohol snurrande i huvudet så ökar risken för mig att jag dricker. Tror jag. Det plus att jag får svårare att stoppa, att välja nyktert nästa dag om jag "ändå har brutit mot förbudet" så kan jag lika gärna dricka igen. Det vet jag.

Oavsett vad/vilket jag bestämmer så är det en balansgång....
Just nu nöjer jag mig med att än en gång poängtera vikten av reflektion. Vikten av att dra lärdom. Vikten av att inte hamna i slentriandrickande typ "idag är det lördag - då får jag dricka", då skulle det snabbt gå utför för mig.

Och så ... vikten av sömn ... nej ingenting fungerar som det ska när jag är för trött.
@Andrahalvlek skrev:"Och jag vet att du inte vill ha de här råden, men ensam är inte stark."
Oj då! 😲 Nu har du faktiskt fel AH! 😉😉😂 Jag håller helt med om @Andrahalvlek skrev:"Det är i bollplankandet med andra som de riktigt bra sakerna uppenbarar sig. "
Och jag mediterar! Det ingår i min sömnrutin att meditera i sängen en stund innan jag somnar. Jag har ju aldrig problem att somna på kvällen, men jag tänker att om jag lugnar tankarna innan jag somnar så kanske kanske det minskar risken att jag vaknar jättetidigt, att jag kanske får sova iaf en halvtimma längre. Ja, jag vet ju inte om det hjälper, men det skadar ju inte 😂. Det du kanske minns är att jag fick ett jättemotstånd mot "allt snack om mindfulness" när jag var utmattad. Jag ville ju bara vråla rakt ut att "jag vill inte vara i min kropp, jag vill inte känna efter för hela kroppen smärtar och värker". Och det är ju faktiskt helt fel läge att försöka börja meditera när man är utmattad, om man aldrig gjort det innan.
Och så det där med att "prestera sömn", jo det har jag nog försökt. Det är nog därför jag kommit fram till "okej, det är sån här jag är" okej, okej, okej...
@Andrahalvlek skrev:"det handlar om att gå ner i varv så pass mycket att hjärnan vågar släppa taget" Här satte du nog fingret på något 🤔. Kontrollbehov. Jag vill ju helst veta vad jag ska göra dagen efter när jag går och lägger mig. Typ jag behöver gå upp vid 6 för att vara där till det mötet då osv. Det kan jag inte med mitt jobb som det ser ut nu ...
Jo, jag hade nog identifierat det här redan innan, att det är ett problem. Men det förklarar inte tidigare sömnproblem så det finns något mer ... jag låter "att hjärnan vågar släppa taget" sjunka in ett tag tror jag..

@Sattva skrev:"Åh tänk en sån där mätning med hätta på huvudet o kamera o allt vad det är!" Ja! Jag skulle verkligen vilja det. Men jag får inte min läkare att skriva en remiss förrän jag provat mig igenom x antal sömnmediciner. Och det törs jag inte. Dels för hur jag reagerade på den medicin jag provade i somras 😱🤢, dels för att trots att läkaren vet om min tidigare alkoholproblematik så viftar han bort det faktum att många sömnmediciner är beroendeframkallande med ett "så farligt är det inte"... Nej, alkohol är inte så farligt det heller - för dem som dricker sällan och "tål det".
Det har dock vaknat en liten tanke ... på beroendemottagningar görs ju diverse utredningar för att det är så vanligt att beroendepersoner självmedicinerar av olika anledningar och dessutom har jag läst att det är vanligt med sömnproblem om man har någon form av NPF... Men, jag vet inte ... jag har inte ringt och kollat än om de jobbar med sömn, eller om de kan skriva remiss ...
@Sattva skrev:"Ville bara visa att jag bryr mig❣" Tack!

@Sigge69 skrev:"Nu njuter jag av vetskapen att jag kommer sussa som en prins i minst 8 timmar." SÅ SKÖNT!
Ja, kanske skulle det ändå vara värt att prova medicin ... 🤔
Balansgång var det ju ...

Kram!

Profile picture for user Soffi

Tvärstopp.

Jag borde vara på väg till jobbet nu ....
Men det är tvärstopp. Jag är handlingsförlamad. Har "bara suttit och stirrat" i flera timmar.
Nej, det var inte riktigt sant. Jag tittade på Admiral McRaven "Make your bed" för en stund sedan. Tack @Pianisten för påminnelsen om detta fantastiska tal!
Ja, jag ska nog bädda sängen nu. Men framför allt tar jag med mig "Reach out for others, people who can help you paddle".

Kram!

Profile picture for user Soffi

Tack! @majken_r @Sattva

Idag är det bara fyra dagar kvar! 😁💃💃
Man ska glädjas över det lilla 😊 ... för det kanske inte är så litet ändå 🤔

Hmmm ... jag borde kanske lägga ut en liten varningstext:
Det här inlägget kan tyckas rörigt!
För nu kommer jag nog att låta tankarna löpa fritt, hoppa som de vill. Det blir nog till synes helt utan röd tråd - men den finns där någonstans. Det kan få bli dagens utmaning till er, att hitta den röda tråden 😉😉.

Små saker en enskild person gör kan förändra världen! Ja, det var ju ungefär så som McRaven inledde sitt tal. Och han visste vad han pratade om, visste att han kunde påverka ... men jag undrar jag om han förstod, om det fanns i hans sinnebild, att hans tal många år senare skulle få en medelålders tant i Sverige att lyckas ta sig till jobbet en måndag när tröskeln från början kändes alldeles för hög ... 🤔😂😂

Jag har senaste tiden ifrågasatt lite om jag ska/bör/vill vara kvar här på forumet. Så också igår. Hela dagen, efter att faktiskt ha tagit mig till jobbet, så längtade jag bara hem, längtade bara efter att få krypa upp i soffan med en kopp te. Ja, alltså: en kopp TE.
Det är viktigt att inte glömma hur det var när jag längtade hem till en flaska vin, och visst, jag HAR några issues kvar gällande alkoholens vara eller inte vara i mitt liv. Jag lyfter dem här - för att det är alkoholhjälpens forum ... då ser det ut som att väldigt mycket av mitt liv och mina tankar handlar om alkohol ... när det mesta av mina tankar egentligen handlar om hmmm ..🤔 typ: vem är jag, hur funkar jag egentligen, hur kan jag få bättre sömn, vad ska jag göra för att må bra, var finns min plats i det här samhället, hur ska jag försörja mig, kan jag hoppa av ekorrhjulet ... osv ...??
Men ... det är väl det "Det vidare livet" handlar om? Att hitta sätt att hantera livet utan (eller med sparsamma mängder) alkohol?
OCH, jo jag har ju faktiskt stunder när jag gläds över det lilla också 😅 - som att konstatera att jag längtar hem till te. För ... på ett sätt är det ju ganska stort!?

Motstånd.
Jag tyckte själv att jag kom på en riktigt bra liknelse igår!😂🤣
Varför det kan kännas sååå mycket motigare att komma igång efter en ledighet.
Jag älskar ju att simma!!! Både i sjöar och i havet ... fast i havet simmar jag bara när det fortfarande är ganska svalt vatten för jag tycker INTE om maneter, att tvingas simma sakta och spana så att man inte simmar rakt in bland dem.
Men visst kan det vara ganska motigt att komma i vattnet om man varit för länge uppe på stranden och blivit varm av solen och kanske lite svettig av beachvolley (jodå, tanten tycker fortfarande det är kul!🤣). Då känns vattnet kallt. Står man för länge i strandkanten med bara fötterna i vattnet känns det bara kallare och kallare ... Alltså bäst att gå raskt i till lårdjupt vatten, dyka i och börja simma - då är det sååå skönt!!
Men nu, på jobbet ... där känner jag inte att jag har i uppgift att dyka djupt och simma fort ... och jag kan inte planera själv ... Jag blir stående med iskallt vatten ända upp till midjan 🥶 ... och vet att när jag får klartecken kan jag ta ett steg till och ... börja trampa vatten ... det är svårt att hålla värmen när jag bara trampar vatten ...
Så ... vad kan jag göra själv? Mycket handlar ju om mental inställning ...
Jag ÄR ju ändå glad att jag har en pöl att plaska i ... Kan jag hitta sätt att simma? Kan jag skaffa mig en torrdräkt? Iaf medan jag försöker hitta en annan pöl ... eller ja ... helst sjö då.
För att hitta en annan sjö behöver jag en karta. Kompassen har jag ju ... någonstans 🤔 ...@Sattva skrev:"Den där magkänslan som pratar" ... behöver bara lära mig att tolka den (igen?) ... och foga ihop med hur samhället ser ut ...

Jag var duktig på att teckna som barn! Jo, jag visste nog det, folk har sagt det men ...
Så i höstas hittade jag teckningar som mamma sparat - jag var verkligen bra på att teckna!!😲 Ja, för att vara barn alltså 😂. Men något, jag vet inte vad, fick mig att lägga ner pennan tvärt.
Så nu, om jag skulle försöka igen, så tecknar jag nog som en 11-12-åring ... Man stannar där man slutar liksom.

Tonårstiden är jobbig för de flesta. Det är då man ska lära känna sig själv och lära sig hur man hanterar det jobbiga.
Jag lärde mig att hitta suddgummit i flaskan och radera ut vissa av mina "jobbiga" sidor.
En teori bara.
Man stannar där man slutar ...

Och här slutar jag nog skriva för dagen 😅.

Kram!🧡

Profile picture for user Andrahalvlek

@Soffi Det är ju precis det här ”Det vidare livet” handlar om. Stöta och blöta och bollplanka livets issues som de är utan alkohol som filter. Ångesten vi känner har en orsak, det är vårt undermedvetna som försöker prata med oss. Fascinerande. Sakta men säkert ska vi lägga små pusselbitar på plats för att skapa en helhet, och vissa pusselbitar är förstås svårare än andra att hitta. Så fortsätt du babbla 🤩

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Soffi Tecknandet är väl en jättebra hobby att ta upp igen! Tekniker kan du lära dig på youtube, allt finns på youtube. Det är så befriande skönt att skapa. Utan tanke på prestation, bara göra. Att bara göra och göra och göra är grejen, då blir det bra till slut. Det är verkligen återhämtning för kropp och själ. Man sysselsätter hjärnan och händer och blir nöjd med det man skapar. Själv stickar och virkar jag. Min äldsta dotter broderar och målar i vuxenmålarböcker. Vi mår bra av sådana ventiler tror jag.

I vaneboken jag brukar referera till berättar författaren om ett experiment. Två grupper med fotoelever får två olika beting. Den ena gruppen ska under en hel termin leverera EN enda bra bild. De skulle fundera och planera och till slut leverera en kanonbra bild. Den andra gruppen skulle leverera minst en bild per dag. Deras beting var att leverera massor av bilder. Jag behöver nog inte ens berätta vilken grupp som tog de bästa bilderna?

Kram 🐘

Profile picture for user Soffi

@Andrahalvlek skrev:"Så fortsätt du babbla 🤩"
🤣🤣🤣 Tack AH! Jag älskar att starta dagen med ett gott skratt! Spelar faktiskt ingen roll att det är på min egen bekostnad. Jag ser ju att jag babblar och bubblar 🙄 .. men jag behöver väl det. Så tack för "godkännande" också 😉😂.
@Andrahalvlek skrev:"Tecknandet är väl en jättebra hobby att ta upp igen! Tekniker kan du lära dig på youtube, allt finns på youtube." Här får jag erkänna ... något, dvs nästan hela jag 🙄, sparkade bakut. NEJ! Jag har inte tid! Jag kan inte! Jag vill inte!
...
Ojdå 🤔. Vad står det för??? Snacka om överreaktion 😳.
Det är sant att jag upplever tidsbrist för det mesta sedan jag slutade dricka. "Jag hinner ingenting". Det tar så'n tid att varva ner ... jag gör allt långsammare ... jag orkar inte, jag är så trött ...
Visst har saker förändrats. Jag har bytt jobb och pendlar längre ... jag har flyttat ... jag har inte hästen hemma längre .. En halvtimma här och tio minuter där, det är klart att det blir ganska mycket tid sammanlagt som jag "förlorat". Och så sover jag sämre (jo jag vet det där med alkohol och sömnkvalité, har vänt och vridit på det med min sömn- och beroendeterapeut, faktum är att jag känner mig mindre utvilad nu ...).
Men jag har också dragit ner på så mycket! Jag har bara en häst nu, bara ett jobb ... Hur i h-vete fick jag ihop det förut???
Nåväl. Det är klart att jag kan hitta tid - om jag vill ... Jag har ju gott om tid på jobbet! Tid då jag bara är frustrerad och energin rinner ur. Men ... jag kan ju inte sitta och rita på jobbet 🥴.
Och så det där med Youtube ... nej, jag behöver inte gå in på det ...

Hmmm ... ett ritblock och några bra pennor kostar inte så mycket 😏. En billig peng för att se vad som dyker upp, vad som händer när jag fattar pennan, för att kanske få se vad som egentligen låg bakom min första reaktion?
Tack AH! Jag tror att det är ett jättebra förslag!😅

Så till: Reflektioner från frukostbordet.
Oj, det här var starkt - men så gott!!😋
Hmmm 🤔 ... det har kommit smygande ... långsamt ... det blir bara starkare och starkare och mer och mer ...
Nej, jag har inga problem - det är inte så farligt!
Kaffe.
Senast jag handlade så var min vanliga kaffesort slut. Inga problem, jag kan prova något nytt. Jag valde en kraftigare mörkrost.
Inser att det hänt flera gånger. Varje gång väljer jag något kraftigare, mörkare. Jag har gått från typ len mellanrost till, nu senast, Skånerost.
Frukostfunderingarna handlade om ifall detta är ett beroendebeteende eller om det är, vad ska jag kalla det, "normalt" är inget bra ord, allmänmänskligt kanske? Smygande omedvetna förändringar mot mer och starkare, i det här fallet mer smakrikt.
Jag vill poängtera att jag har inga problem - det är ju bara kaffe!
...
Åh, herregud ... hur ska jag trassla mig ur det här??? 🙄😉😉😉🤣🤣🤣🤣🤣

Kram!🧡

Profile picture for user Sisyfos

Du skriver så mycket intressant i din tråd mitt i allt ”babblande” Soffi, 😀. Jag tycker helt enkelt inte att det är så mycket babblande, utan sånt som får en att fundera. Varför slutade jag teckna? Varför tecknade jag från början? Jag har gjort många olika saker, olika sporter, olika hobbies. Jag provar nytt. Är det min rastlösa själ som jobbar då? Som nykter blir jag nog än mer uttråkad. Inte så att jag tycker att det skulle vara roligt att dricka, men jag vill att det händer saker och det är ibland jobbigt. När man är trött, när man behöver vila. Att hitta något att vila i är en utmaning.
Tänkte också på det du skrev om att du drack med din gubbe och att du kanske inte var så fri i ditt val som du trodde. Jag tror att man verkligen behöver reflektera om man ska experimentera med drycken som både du och jag gör.,och välja bort åtminstone 9 gånger av 10. Flera skriver att man triggas av förbud, andra skriver att man lämnar dörren på glänt, några väljer vitt, några återfaller. Jag tror att det flera av oss ägnar oss åt här på forumet är att försöka få ordning på livet och oss själva i förhållande till livet och alkoholen. Alkohol kan inte spela en viktig roll i våra liv. Men vad som rätt vet jag inte, varken för mig eller för dig. Och det kanske är olika vid olika tider, vad som är rätt. För mig tror jag att forumet är rätt. Jag fåran mycket kloka reflektioner från er andra. Konstigt egentligen att så många supersmarta människor har hamnat i ett missbruk.., fast ibland undrar jag om det är just det som är problemet hos några. Hög IQ, få utmaningar. Nu har jag inte satt mig själv i just det facket, men jag tror att det inte är helt lätt att vara smart alla gånger. Och sömnproblemen…, HSP… Inte lätt alla alla gånger att komma underfund med hur man ska leva för att optimera sina förutsättningar. Men teckning kanske och som du skriver med ett skissblock och lite kolonner kommer du en bit på väg.

Profile picture for user Soffi

Måndag morgon 😣. Okej, okej, okej ...
Helgen har varit 😩😵🤢🤕.
Jag har gått in i ett skov av min sjukdom - fast det borde vara omöjligt ...
Känns dubbelt sjukt nu, att ha en sjukdom som gör att man uppfattas som aspackad, totalt redlös, och som ger baksmälla allan ... Jag har alltså tillbringat större delen av helgen i sängen och soffan.
Nåväl ... jag kan iaf konstatera att - Jag behöver ingen alkohol! - och det är ju gott så 😑.
Dessutom kan jag, om jag ska försöka tänka positivt, bekräfta att hjärnan har en fantastisk förmåga att läka! Nervceller, även de man slagit ut med gift (!) kan nybildas!
Okej. Jag erkänner. Jo, jag har offerkoftan på ... men bara den lilla, inte den stora bylsiga 🙄😏.
För jag känner tacksamhet också. Tacksamhet för att jag är nykter och därför inte har någon som helst vånda över att behöva kontakta vården (igen ... 😩), tacksam för att jag inte känner att jag måste mörka mitt alkoholintag.

Det är ju ändå ljusare tider nu!

@Sisyfos skrev:"Du skriver så mycket intressant i din tråd mitt i allt ”babblande” Soffi, 😀."
*Skratt* Ja, min tråd är kanske lite som en lågprisbutik 🤔 ... fynden, guldkornen, finns där! Om man ser förbi allt "skräp" och orkar leta ... Och det som är "skräp" för mig är ett fynd för någon annan 😅.
Nej, jag skriver inte så för att vara elak mot mig själv! Det var bara en liknelse som dök upp i min fantastiska hjärna. Dessutom gillar jag lågprisbutiker ... när jag är på rätt humör. 🤣

Skämt åsido @Sisyfos, hela ditt inlägg är mycket tänkvärt!
Naturligtvis säger jag så för att vi tänker väldigt lika 😁.
Reflektionen tror jag är det absolut viktigaste: Vad, hur, varför osv?
Hörde förresten något igår som ligger och gror nu gällande utveckling och att lära av misstag. Jag minns naturligtvis inte ordagrant och jag har redan vidareutvecklat lite själv, men när vi aktivt vill utvecklas så tänker vi oftast i presens och/eller futurum. "Härifrån och framåt ska jag ...". Men om vi aldrig tittar bakåt så ser vi inte misstagen vi gjort och kan alltså inte lära av dem. För misstagen finns inte i presens!! Självklart!? Nej, jag har aldrig tänkt på det tidigare. Att det är alltid i efterhand som man tänker "Jag borde gjort si och så istället". (Okej, undantag kanske med missbruk av vara månde? Ibland tänker man kanske då att "Nu gör jag fel ..."???.) 🤔 Alltså, om man istället tänker "Därifrån och dit vill jag ..." när man söker utveckling, skulle man då minska risken för att upprepa samma misstag flera gånger?

Dags att starta dagen.
Måtte jag hålla mig på benen ...
Självklart är jag nykter iaf 😍🙏.

Kram!

Profile picture for user Anonym26613

Härliga @Soffi ❤🙏
Du babblar så fint. Jag tänker på dina pusselbitar. Undrar vilka bitar jag själv saknar. Det är så nyttigt att läsa runt här. Då utvecklas man. Och när man skriver ner allt i sin tråd, så är det lättare att se sin utveckling.
Tänk vad långt vi har kommit 🥰💚🙏

Profile picture for user Soffi

🤔 När jag läser i efterhand... Det ser ut som om jag drack i helgen. Det gjorde jag inte. Jag var spik nykter. Det är en annan sjukdom som gör att jag verkar full - helt utan droger. Ironiskt nog.

@Miss Mary Poppins skrev:"Tänk vad långt vi har kommit 🥰💚🙏"
Ja, tänk!🙏💖

Profile picture for user Torn

@Soffi Hej! 🤗 Va bra att du förklarade! Jag fick inte ihop det. Full fast nykter på samma gång. 😳 Det har du inte skrivit ett smack om tidigare av någon anledning tror jag? ❤️Att du har en annan sjukdom. Sådant är ju bra att veta för oss som försöker sätta oss in i hur ditt liv ser ut.

Kram

Profile picture for user Sisyfos

Jo Torn det har stått, men inte i klartext som nu, eller klartext och klartext…
Det låter jättejobbigt Soffi.
”Dit vill jag”, ja, jag tror att målbilder gör det lättare att nå sina mål, kanske lättare också att ta tillvara tidigare erfarenheter.
Ha det bra Soffi och hoppas du mår bättre nu.

Profile picture for user Sattva

@Soffi Hoppas du mår bättre i ditt skov! Jag hade inte heller förstått att det fanns något mer du hade att hantera. Det var något i somras vet jag, är det det som spökar?
I vilket fall önskar jag dig att du får må riktigt bra! Jag läser allt du skriver o blir glad varje gång jag ser att du varit inne o skrivit😍

Profile picture for user Soffi

Tack! @Varafrisk @Torn @Sisyfos
Jo, jag höll mig på benen igår, tacksam för det! 🙏
Hoppas jag klarar mig idag också, men det är en minut, en timma, en dag i taget som gäller nu.
Så mycket som är lika ... 🤔

@Torn skrev:" Jag fick inte ihop det. Full fast nykter på samma gång." Men då fattade du ju precis rätt!! 🤣
Eller ... iaf lika bra som folk i allmänhet ...
När man träffar på en människa som helt plötsligt inte kan gå eller ens stå, som är så yr så att hon inte ens kan kommunicera redigt och förklara vad det handlar om - ja, då tror man ju att människan är full eller drogad.
Det var min absoluta skräck förut - att bli tagen för full när jag inte var det.
Men, nånting har hänt! Nu känner jag att folk får tro vad sjutton de vill!! Jag är nykter - tro't om du vill!

@Torn skrev:"Det har du inte skrivit ett smack om tidigare av någon anledning tror jag?" Jo, men precis som @Sisyfos svarar så har jag inte skrivit så mycket om det av främst två, eller kanske tre 🤔, anledningar. Först, jag fick en behandling för ca tre år sedan som hjälpt MYCKET genom att jag inte kunnat bli yr (återkommer till den) och det andra är att jag inte tyckt att det hör hemma här. Fast det gör det nog ... jag har ju medicinerat även detta med alkohol😣. Det tredje är nog att jag inte vill bli identifierad ... men om det jag skriver nu kan hjälpa någon annan "medicinerare" så är det värt risken.

Alkohol som medicin. Jag har ju skrivit ganska mycket om att jag medicinerat min HSP, min rastlöshet, min sömnlöshet och trötthet, min frustration över känslan av att inte fungera i ett modernt samhälle mm mm. Men inte om att jag medicinerat yrsel också, men det har jag. Låter det bakvänt? Alkohol mot yrsel? Japp, det funkar! Kortsiktigt. Men i längden fuckar det naturligtvis upp hela systemet. Alkoholen fungerar genom att alla sinnesceller blir avtrubbade, signalerna mellan nervcellerna går långsammare ... eller inte alls. Jag upplever alltså yrseln som lindrigare. Plus att jag aldrig blir yr när jag är bakfull!! Riktigt riktigt skrämmande nu när jag tänker nyktert på det, hur alkoholen verkar på nervceller, hur den "stänger av" - ALLT. Men det var fullt logiskt när jag drack.
Nåväl. För att göra en lång historia kort. Jag fick en behandling för ca tre år sedan, mina dysfunktionella balansnerver slogs ut, specifikt, mha nervgift. Skitläskigt!! Men - vilken .. jag höll på att skriva "gudagåva" ... men det är ju en gåva från läkarvetenskapen 😅. Jag kan alltså inte bli yr längre.
Och jag slipper "självbehandla" HELA hjärnan.
Jag tror att det är en av grundstenarna till att jag kunde börja ta tag i mitt alkoholproblem.
OERHÖRT TACKSAM för det.🙏🌟💖

Nu har jag alltså blivit yr igen 😞.
Jahaja. Det betyder ju bara att nervceller läker/återskapas. Det är ju bra! Med tanke på hur jag behandlat hela min hjärna förut 😱😅.
För de flesta har behandlingen av balanscellerna livslång effekt, men några måste upprepa efter 5-10 år.
Det har gått tre år för mig ... Okej! Jag har extremt bra läkekött! Det är ju toppen!
Jag ringde min läkare igår. Jag fick en tid inom kort, snabbare än väntat, för jag är "ett intressant fall".
Förut hade jag tänkt att "Jag vill inte vara ett intressant fall 😩😭" - och druckit på det ...
Nu tänker jag -Så bra!! Jag är ett intressant fall och kommer därför att få snabb hjälp!🙏🤩

Det händer saker i nykterheten!

Så om du som läser det här känner igen dig i att medicinera med alkohol mot något, vad det än kan vara, ge nykterheten en chans!!
Håll upp med drickandet iaf så länge att du törs söka hjälp på annat håll. Två veckor räcker faktiskt för att kunna ge "hyfsat rena" blodprov. -Börja med det!
Sök hjälp och lita sedan på vetenskapen.
Kan jag, som har medicinerat så många olika saker (även om jag börjar tro att allt hänger ihop på något sätt🤔?), så kan DU!
Ge inte upp!
Jag har i ren desperation druckit emellanåt. Men tänker då att en gång är "ingenting", det förstör inte så mycket - förutsatt att jag blir nykter direkt igen. Alkoholen ska bannemej inte sabba mina chanser att få hjälp på riktigt.
Mitt "desperationsdrickande" är mycket glest nu. Månader emellan.
Det kommer att bli lättare med tiden även för dig.

Kram!🧡

Profile picture for user Sisyfos

Hoppas verkligen att du får hjälp och vilken otur du har att behandlingen inte verkade så lång tid. Samtidigt är det här lite intressant också i och med att du drack då du gjorde behandlingen. Det här med hur alkoholen påverkar både hjärnan och andra celler är så intressant tycker jag. Tänk om behandlingen inte fungerade optimalt för att hjärnan redan var påverkad av annat. Det får vi aldrig veta, men sånt intresserar mig. Nu vill jag inte ge dig en massa skuld för att du druckit, men alkoholens rätt långvariga effekter på kroppen är lite förbisedda tycker jag. Det finns mätbara värden kvar rätt länge efter sista glaset. Hur påverkar det våra kroppar?

Även de problem som jag har lindras med alkohol, det är den väldigt, väldigt tråkiga sanningen. För alkohol är ingen långsiktig lösning. Så jag säger som Soffi, sluta drick, sök hjälp, sluta egenmedicinera med vad det än vara månde. Och återigen, hoppas du får hjälp snabbt!

Profile picture for user Soffi

Tack! @Sisyfos @Miss Mary Poppins @Varafrisk

Jag vet inte vad jag ska skriva, jag vill så gärna skriva något litet positivt...
Men tröttheten är enorm, ångesten brutal.
Det är normalt!
Jag hörde på en podd för ett tag sedan som bla handlade om utmattning och positivt tänkande mm. Hon som pratade beskrev det som att vi har en "grådask-hjärna" och en "solskens-hjärna" och eftersom hjärnan kräver mycket energi kan inte båda vara igång samtidigt när man är för trött. Då prioriteras alltid grådaskhjärnan då den är viktigare evolutionärt för vår överlevnad. Hon menade att det är meningslöst för en utmattad att försöka tänka positivt, istället ska man börja med att vila.
Tja ... kanske är det därför jag känner mig så negativ så att jag inte känner igen mig själv? För att jag inte kan sova och det i sin tur ger ångest? Min yrsel tog min sista energi.
Yrseln var också en trigger till att dricka, den starkaste jag upplevt tror jag. När både hjärna och kropp känns som att de är påverkade av alkohol (fast de inte är det) så vill jag ha alkohol. Finns väl någon logik i det också... Men alkohol hjälper ju inte. Kunde inte ens känna mig positiv till att dricka 😏 - och det är ju bra!

Nåväl. Det här kommer också att gå över.
Våren närmar sig och jag tror att ljuset kommer hjälpa mig.
Dessutom - nu är det bara fem dagar kvar att jobba den här veckan 😁.
Japp, efter en vilsam helg kan jag faktiskt klämma fram något litet positivt 😉.

Ge aldrig upp!

Kram 💖

Profile picture for user Varafrisk

Åh vad gott att höra ifrån dig @Soffi 🤗 men så tufft du har det😔 Men du…jag tänker att man behöver inte alltid vara positiv utan berätta om sitt liv precis som det är varken sämre el bättre😉

Önskar dig en så bra och fin måndag som möjligt🙏🏻🥰Kram

Profile picture for user Torn

@Soffi Hej! Du skrev: ” Men tröttheten är enorm, ångesten brutal.
Det är normalt.” Jag tycker inte det låter normalt. ❤️Du borde verkligen lyssna på kroppen och sjukskriva dig!

Kram

Profile picture for user Sattva

@Soffi Det är alltid lika fint att höra hur du har det Soffi, men önskar såklart att du fick må bra! Jag har inga bra råd, tror att du har svaren själv. Det är väl "bara" att klura ut hur det rent praktiskt ska gå till som behövs. Ser dig framför mig i ett mer eller mindre självförsörjande leverne på landet. Där du äger din tid och din hälsa.
Kram😍💥🍃

Profile picture for user Se klart

Kikar bara in och skickar varma tankar och. världens största kram till dig @soffi. Vilket kämp. Du har rätt i att ljuset är påväg. Men jag hoppas innerligt att du får må bättre snart. Men vi finns här oavsett. Kram fina du. 💕

Profile picture for user Soffi

Tacksamhet och hoppfullhet!🙏⚓💕

@Torn skrev:" Jag tycker inte det låter normalt." Tack Torn, nej kanske inte normalt för en "normal", men för mig nu när mina nervceller/hjärna börjat läka 🤯😱😅😂.
Träffade min yrselläkare igår som gjorde tester och, jodå, de bekräftade vad jag befarade, mitt dysfunktionella balanssinne har vaknat till liv igen. Felaktiga signaler gör mig yr och utmattad samt ger ångest, både trötthetsångest och ångest för att aldrig veta om jag kan ta mig hem igen för egen maskin när jag ger mig ut.
Läkaren blev smått förskräckt - redan dags igen? Du måste få en ny behandling snabbt! Får se hur snabbt de kan klämma in mig i långa väntelistor...
Men jag känner mig hoppfull! Tänk så bra! Den här gången slipper jag självmedicinera och slå ut hela hjärnan, nu när jag vet att det går och att jag kommer att få hjälp att slå ut specifika celler. Sååå tacksam för det!
Visst, behandlingen och rehabiliteringen är ett h-vete. Det vet jag. Men den här gången är jag inte rädd. Det är en kort period, några veckor för hjärnan att ställa om så att jag kan gå igen. Sedan kommer jag att må bra! 😅 Om jag har tur redan till våren 😊🌞.
Ser fram emot vårpromenader i skogen!🚶‍♀️🌳🌲🌱🌷

Jag har haft mycket tankar sista tiden ... det är så mycket jag glömt och/eller förträngt, så mycket jag inte förstått ... Så mycket som jag druckit på utan att inse 😔😞
Alkoholen är inte problemet för den som dricker för mycket - det är lösningen, sägs det.
Hur hittar man då en ny lösning/nya lösningar? När man inte ens vet vad problemet var/är? När det funnits så mycket som man druckit på? När allt varit dolt i dimma.
Tja, enda sättet är ju att vara nykter. Möta sig själv som man är, lära känna sig själv på nytt. Som blad på ett kålhuvud, man får ta ett i taget, se vad som dyker upp efter det.
Jag erkänner att det finns stunder, stunder då jag är för trött för att kunna se något positivt med någonting, då jag tänker att "Det vidare livet är inget vidare..."
Men det nyktra livet är visst bra! Första steget i problemlösning - oavsett vad det gäller - är ju att se problemet.
Nu kan jag lösa en sak i taget 😁. Allt kommer att bli bra!

@Sattva skrev:" Ser dig framför mig i ett mer eller mindre självförsörjande leverne på landet. Där du äger din tid och din hälsa." JAAAA! Åh, vad härligt det vore!!!
Jag funderar verkligen på hur jag ska kunna ta mig ur ekorrhjulet. Det är ju inte "bara" i dagens samhälle. Bästa rådet hittills har jag nog fått av @Torn som tyckte jag borde vinna på eurojackpot. Vet ju dock inte hur det ska gå till när jag inte spelar ... men kanske det löser sig? 🤔😂.
Ett annat alternativ är ju att gifta mig rik ... men ... jag tycker för mycket om min gubbe för att byta ut honom 💖. Vet inte heller var jag skulle kunna hitta en rik gubbe som jag skulle vilja gifta mig med ... jag tycker ju om att bo ensam 😅.

@Miss Mary Poppins skrev:" Hoppas solen snart vinner! " Självklart gör den det! Våren kommer varje år, även om det tycks segt ibland. 💚

@Se klart skrev:"Men vi finns här oavsett. Kram fina du. 💕" Tack!🧡

@Varafrisk skrev:"berätta om sitt liv precis som det är varken sämre el bättre😉"
Sant, Varafrisk! Men det känns alltid skönare när det är lite bättre. Som idag!

Nu är det äntligen helg!💃
Önskar er alla sköna dagar!

Jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra!

Kram!

Profile picture for user Sisyfos

Ibland är den där insikten om att alkoholen inte är någon lösning jävligt trist, tycker jag. När det inte finns någon annan Quick fix heller. Visst kan man få vara lite bitter över det, här i din tråd?
Det finns inga genvägar. Och i det finns ändå en styrka och en insikt. Jag tror att vi kan påverka mycket själva. Man kan liksom inte ge upp - för hur skulle det bli? Så vad kan man göra? Man kan göra det nästa av situationen. Acceptera det man inte kan påverka. I acceptansen finns ett lugn. Sen tycker jag att man kan få tillåta sig själv att vara både bitter och arg i vissa stunder, leva ut det. För det är orättvist! Orättvist och onödigt att du ska ha yrsel. Så det så!
Sen får man ändra blicken framåt. Och jag tänker att om jag inte druckit för mycket och hittat hit, så hade jag inte varit där jag är idag. Här finns så mycket klokskap och reflektion. Och väldigt roliga människor. Jag gör mer aktiva val nu tror jag. Och i det finns ett ”här och nu” som jag verkligen behövde/behöver.
Du väljer din gubbe. Du får behandling och det kommer att bli bättre. Detcär enni sikt att vila i.
Även om det vidare livet inte är något vidare alla dagar, så känns alternativet att dricka helt galet. Jag kan ärligt inte fatta vad jag höll på med, jo jag sökte efter snabba lösningar, men sen fanns ju allt kvar. När jag väl fattat att dricka inte är nån lösning, längtade jag istället efter en riddare på vit springare, ja, nu får man väl hoppas på Euro Jackpot. Men tills det händer, kanske göra som vi gör härinne: Summera allt positivt. För det finns rätt mycket ändå. Resa sig, damma av sig och lyfta blicken framåt. Vi är Ok som vi är och vi gör så gott vi kan. Det räcker gott.
Ha en finfin lördag!

Profile picture for user Sattva

@Soffi Vad skönt att det finns en behandling och att du förhoppningsvis inte behöver vänta så länge på den! Men visst måste du väl bli sjukskriven under behandlingstiden? Och varför inte nu fram tills dess förresten, om du inte kan gå hemifrån utan att vara säker på att kunna ta dig hem igen?
Ja våren är påväg. Jag tänker det varje morgon påväg till jobbet; "om några veckor är det ljust när jag cyklar här". "Tänk, om bara tre månader behöver jag inte ha jacka och det är varmt och skönt". Det ger mig hopp och kraft! Tidigare har våren bara varit en transportsträcka till sommaren, min favoritårstid. Tror aldrig jag varit så närvarande och hoppfull/ förväntansfull såhär års tidigare, och det är härligt!
Jag säger det igen, Soffi, jag blir alltid lika glad när du tittar in! KRAM!!❤❣🌟

Profile picture for user Varafrisk

@Soffi Gott att höra ifrån dig😘men det gör mig så ont att du ska ha det så tufft med din yrsel😔Hoppas att du snart kommer intill och får påbörja din behandling!

Å du..självklart känns det bättre när det är skönare🥰

Kram🥰