Jag kommer inte ihåg hur eller varför det började. Men sakta sakta började jag/vi dricka vin till vardags. I början tror jag det bara var någon gång ibland, men de senaste åren har det blivit varje dag. Vi delar på en flaska på kvällen. Oftast är det min idé (99%), det är jag som ställer frågan ’Vill du ha något att dricka?’. Jag behöver inte precisera vad det gäller för dryck. Ibland säger han nej, han vill hellre bara ta sig ett glas rom eller whiskey och för honom räcker det. Då står jag där och undrar - men jag då? Jag är inte så förtjust i starksprit, jo bara gin & tonic. Men det är vinet som har tagit över. Så, jag kan öppna en flaska för att ta ett glas, det kan bli två. Ibland räcker det, men då står ju flaskan kvar till dagen därpå och då dricker jag upp den till lunchen istället. Ibland tar han ett glas och jag tömmer resten av flaskan, lika bra för då finns ju ingenting kvar till dagen efter.

Jag har under många år jobbat på samma ort där vi bor, så jag har gått hem på lunchen.
Vi bor inte i Sverige utan i ett land där man kan köpa alkohol i matbutiken. Ibland när jag inte har planerat min lunch har jag gått förbi matbutiken på vägen hem, och då slinker en flaska vin ner i korgen, både till lunch och till middag. Jag har även hittat en webbsida som säljer alkohol, med express leverans på 24h. De har fantastiska erbjudanden och ibland erbjuder de gratis leverans - då måste man ju passa på…
Nu har jag bytt jobb, men får jobba hemifrån flera dagar i veckan. Då blir det också lätt att ta sig ett glas.

Min sambo dricker inte som jag. Han behöver inte dricka, egentligen konstigt då han inte kan eller vill sluta röka. Han kan ta sig ett glas eller två och sen är det bra. Han dricker aldrig på lunchen, varken på vardagar eller helger.

Det här är inte den första gången jag försöker. Vad jag försöker är inte riktigt klart ännu, men här och nu är det att inte dricka. Varje dag utan är en bra dag.
Jag har gjort vit månad tidigare, jag har haft uppehåll på flera veckor pga medicinering, så jag vet hur skönt det är att inte dricka. Att vara sig själv, vara hel. Att veta att när jag skrattar så är det för att JAG tycker något är roligt. Att veta att när jag blir arg och bråkar, då är det för att JAG är arg, inte för att jag är berusad. Den där känslan att vara fri.

Jag har tidigare pratat med min sambo om mitt problem. Han säger ’ok, då drar vi ner på drickandet’, men det är ju lätt för honom att säga, han har ju inte samma dragning som jag.

Den här gången så har jag inte sagt något, bara anmält mig till programmet här och i och med det också börja skriva offentligt. Jag har skrivit för mig själv under de tidigare gångerna, men nu tar jag steget och låter andra läsa.

Idag är jag inne på dag 4 och det känns bra.

Dag 30 och inne på vecka 5…

Kan knappt fatta att det har gått så fort.

Igår drack jag en alkoholfri öl, så gott. Men 1 räckte och sedan tog jag ett glas Coola Viola istället. Hade glömt bort att man blir lite uppblåst i magen av att dricka öl. Jag hade köpt en halv flaska rött vin till sambon. Ville inte köpa en hel flaska, för jag tänkte att 1) han kommer inte dricka upp den 2) jag vill inte ha en öppnad flaska stående hemma.
Han drack inte ens upp den halva flaskan. (Rebecka Åhlund skriver i sin bok om när hennes man drack vin till maten och nöjde sig med 1 eller 2 glas, så hon blev förbannad på honom i början, han som fick dricka och så söp han så jävla dåligt 😂).

Efter middagen så hällde jag ut både det som var kvar i hans glas och resten av flaskan i vasken. Lukten från vinet fick mig inte att sukta, snarare tvärtom. Jag var nöjd över att jag inte behövde dricka och också för att jag inte ville.

Det här är väldigt konstiga tankar som far igenom mitt huvud. Mitt mål är och har aldrig varit att sluta dricka helt - mitt mål är, som sagt tidigare, att förändra mitt drickande. Jag tänker någonstans att när jag har gjort mina vita dagar (håller fortfarande antalet för mig själv), så kan jag dricka på speciella tillfällen, kanske till en middag på restaurang eller champagne till något firande. Men efter igår kväll, då jag verkligen inte kände något sug efter vinet och den alkoholfria ölen räckte tillräckligt, så vet jag inte. En väldig annorlunda, men samtidigt trygg känsla.

I januari 2019 tog jag min första vita månad. Jag klarade 29 dagar av 31 och jag räknade dagarna i halvdagar, jag var stolt över att jag klarade lunchen, och sen koncentrerad jag mig på att att klara kvällen. Jag minns att jag efter ett tag tyckte det var skönt att inte dricka, men jag var glad när januari var över, även om jag i början inte drack så mycket. Smått, smått så kom det vardagliga drickandet tillbaka och till början av sommaren hade jag slutat att räkna mina vita dagar.

Nu känns det annorlunda. Kanske är det för att jag har satt upp ett längre mål. Men man ska inte ropa hej innan man är över bäcken. Jag fortsätter med en dag i taget och så får jag se hur jag känner mig när jag har kryssat av mina dagar.

Fin söndag till er alla!
☀️🐯

@cthd Grattis till 30 dagar!🎉🌟💐. Ett längre uppehåll är nog bra så att man verkligen fått känna på effekterna av att vara nykter. Man kan då ta ett bättre beslut på hur man vill ha det med alkohol. Och även att man inte har fokus på hur många dagar det är kvar tills man får ta ett glas vin. Så har jag gjort, räknat ned tills jag äntligen får dricka vin igen, och efter ett tag druckit varje dag igen. Du jobbar på så bra och har så bra resonemang med dig själv🌷💕

Hej,
Jag känner väldigt väl igen känslan av att hälla ut slattar och inte vilja ha några öppnade flaskor som står och dräller. Jag känner också igen - att bestämma sig för ett antal dagar (100 i mitt fall) och nånstans på vägen inse att ett alkoholfritt liv är vad jag skulle må allra bäst av. (Kanske är det inte så för dig utan att jag läser in något som inte står där.) För mig har det varit så bra att vänta in och vara öppen för att det kan bli på olika sätt. För min del blev det självklart så småningom att välja nyktert och sist jag kollade i appen var det 750 dagar sedan. Att inte dricka har förändrat allt i mitt liv till det bättre. Heja dig hur du än väljer framåt! 🌿

@vår2022 Tack så mycket! Och du är väl över 100 dagar nu?
Jag börjar se det här med att mitt fokus har ändrats och alla tankar handlar inte om att dricka längre. Kanske därför jag inte skriver varje dag heller. Vi kämpar på 💪

@Se klart Tack för din fina kommentar! Wow - det är ju mer än 2 år!
Jag vet inte hur det kommer att bli, det känns konstigt att nu tänka 'aldrig mer'. Men kanske är det så att man kommer på hur man vill ha det under resans gång, det är inspirerande att läsa hur du har känt. Jag är glad att jag har satt upp ett längre mål för att få testa mig själv i olika situationer. Och efter + 30 dagar så mår jag mycket bättre. Och jag vet att det är JAG som mår bättre, utan några andra substanser.
Ha en fin kväll 🐯

@cthd Ja, 101 dagar idag😁. Det är det som är det intressanta i den här processen. När fokus och tankar på alkohol tynar kan man börja ta tag i sina tankar, funderingar och känslor i livet. Vem är jag egentligen? Vad vill jag egentligen? Hur mår jag egentligen? Hur vill jag leva mitt liv? Vad är viktigt för mig? Vad har jag för värderingar och vilken riktning vill jag ha i mitt liv?

Ha en bra dag!🌷💕

Måndag
Livet går vidare utan att dricka. Har nu 36 dagar bakom mig. Känns bra, dagarna flyter på och jag tänker mindre på att dricka. Kvällen kommer, jag lagar mat, vi äter - och detta utan något sug. Men ibland kan jag få sug på annat, det har blivit lite mycket chips, choklad och godis i helgen.
Tar en dag i taget, tankar kommer upp om hur jag vill ha det senare. Jag vet att jag inte ska tänkta på det nu, först ska jag mig i mål och det är långt kvar. När det är gjort, då får jag se.
Men jag tänker på det i alla fall. Processen är lång och det är inte enkelt. Men jag är glad för att den är igång.
Lite förvirrat inlägg.

@cthd grattis till 36 dagar, skönt att du är inne i det nyktra livet. Håller med om det där med chips och godis ãr väldigt mycket för gott. Innan jag slutade dricka såg jag framför mig att kag skulle gå ned typ 5 kg på en månad utan problem. Så fel jag kunde ha... :)

@Matti77 Tack! och till dina +50...
Jo, man får tänka lite på vad man äter, fastän man inte får i sig kalorierna från alkoholen så ska man ju inte överkompensera med annat. Men det är svårt....
Jag gick faktiskt ner 2 kg i början 😜 men nu ligger det stadigt. Fast jag har kommit igång med träningen på ett annat sätt, nu när jag yogar så känner jag mig så mycket bättre. Antagligen är det +30 dagar effekten som slår in, kroppen har väl börja ta igen sig. Flåset har dock inte kommit tillbaka, men det kanske inte har något med alkoholen att göra 😂

@vår2022 Tack! Jo, det blir lite konstigt ibland.
Men jag är nöjd med processen, när jag väl tänker till. Jag är innerligt glad över att jag har kommit så här långt, det trodde jag inte i slutet av december. Och jag är glad över att det inte är över ännu. Det finns mer tid att fundera och känna efter.
Ta hand om dig! 🤗

40 dagar ✅ 🙌

Igår var jag så vansinnigt sugen på att ta ett glas vin. Jag satt på bussen hem och ’drömde’. Precis så där som i filmerna, när drickandet är flärdfullt. Eftersom resan är lång, så hann suget gå över, och när jag handlade kastade jag bara en liten blick in bland vinhyllorna. Väl hemma fick jag nytt sug och sa till sambon: I kväll skulle jag verkligen tycka att det vore gott med ett glas. Ja, tyckte han, det går väl, ett glas kan du ju ta (jag tror att han börjar tröttna lite på mitt inte-drickande 😝). Men då sa det liksom stopp. Jag sa ’Nej, alltså jag skulle tycka det var gott, men jag ska inte dricka ikväll’. Och sen var suget borta.

Jag har börjat förhandla med mig själv. Kom på mig själv med att tänka, ’men nu har jag klarat 40 dagar, då kan jag få dricka ett glas, nu när det är helg, och sen fortsätter jag på mina dagar’.
Men sen inser jag att jag vill klara av mina x-antal dagar innan jag kan tillåta mig att ta det där ’1:a’ glaset.
För jag tror att jag nog kommer att dricka senare - får bara se då om jag tycker att det är gott eller inte. Precis som när man slutar röka. Tycker jag att det är gott, då får jag sätta upp regler för hur drickandet får vara. Märker jag att det blir för jobbigt, då får jag ta den vita vägen. Och jag vet inte ens om jag vill ta det där ’1:a glaset’ - risken finns ju att jag sabbar allt igen.

Många är det som vill kunna dricka ’måttligt’ och många är det som säger att det inte är möjligt.
Jag läste i något av @Kennie ’s inlägg om att det är gott att äta tårta, men det är inte för det som man gör det varje dag.
Så skulle jag nog vilja ha det.

Jag har lite svårt att identifiera mig i rollen som ’den som inte dricker’. Det tog lång tid innan jag identifierade mig som ’icke-rökare’, men det fixade sig ju bra i slutändan. Men jag måste faktiskt erkänna att det känns ganska coolt att tänka att för 2 månader sen, då drack jag varje dag... Det gör jag inte nu.
Så vem vet, det kanske ger sig…. Jag tar det senare, är ju bara på dag 40 än så länge. Det är ju inte ens en piss i Nilen. Det är bara att köra på, en dag i taget. Varje dag utan är en bra dag!

Härlig fredag - frid med er 🐯

@majken_r Grattis! Det flyter på bra för dig också☺️💪 !
Vissa dagar är jobbigare än andra. Igår var en mycket bättre dag. Det är bara att köra på!
Ha en superbra lördag 🐯

Bonus...

Hade glömt att logga 2 dagar i A-kalendern upptäckte jag nyss. Så jag har 42 dagar i bagaget.
Efter mega-suget i torsdags så har både gårdagen och idag varit helt ok och det känns så riktigt bra!
Fin lördag till er alla 🐯

Vissa dagar är verkligen jobbigare än andra. Inte för att suget är större, men för att man hamnar i situationer där man skulle vilja bli lite mer avtrubbad.

Igår morse fick min dotter ett svimnings anfall och trillade och slog i huvudet. Jag hörde braket och när jag hittade henne var hon blodig i ansiktet och blicken var svart och borta. Hon hade skakningar och höll på att trilla ner på golvet. Jag vrålade efter min sambo. Hon kvicknade till, vi ringde 112, ambulans kom och det blev bestämt att åka till akuten. I slutändan var det inte något allvarligt, och vi kom hem ordentligt. Men jag var skakig resten av dagen och på kvällen var jag så nära att gå och köpa en flaska vin för att få någon typ av avdomning. Men jag gjorde det inte, jag bara led igenom det hela.

I programmet här på AH, pratar just ett kapitel om de här situationerna där suget kan bli starkare, vad man förknippar det med (stress, ilska, glädje osv), men fasen att jag hade kunnat förutse det här. Attans vad mycket mer energi det går åt för att stå emot i såna här situationer.
Natten har varit lugn, men jag känner mig ändå helt slut idag. Eftersom jag klarade gårdagen så vet jag att jag klarar i dag och det är jag stolt över.

@cthd usch vad jobbigt det låter, men vad skönt att din dotter mår bättre och att det inte var något allvarligt, men ändå... förstår verkligen din vilja att du ville köpa en flaska vin för att lugna tankarna lite. Det tror jag typ hadde varit vad dom flesta gjort, inte bara vi som hänger i detta forum.
Men vad starkt av dig att stå imot även i denna situation, det visar hur stark och bra du är!
Önskar dig en fin helg och att din dotter ska må bra, kram :)

@cthd Fy vad otäckt! Känner kalla kårar. Så skönt att det ändå gick relativt bra och att dottern är okej. Förstår verkligen att du tänkte på en flaska vin för att få domna av. Så starkt och bra gjort av dig att inte göra det! Nä, det är verkligen ingen situation man kan förutse, men du lyckades bra att stå emot mitt i elden. Ett prov på hur bra du kan motstå i en pressad situation.

Ha en fin helg och krya till dottern🌷💕