Vad skriver man?

Hårt arbetande kvinna/maka/mor som har många projekt i luften.
Jag har ett rikt känsloliv och grubblar och funderar, planerar och strukturerar hela tiden.
Alkoholen gör att jag känner att jag varvar ner och hamnar i en "vardagsfart". Jag njuter mer av det lilla, känner mig mer närvarande i tanke och själ och skrattar mer. Dricker inte på jobbet, men varje vardagskväll blir det 1-3 glas vin samt även på helgerna. Nu under semestern har det blivit en större konsumtion under dagtid.

Innan jag var 20 år hade jag nästan inte kommit i kontakt med alkohol alls, det hade heller inte lockat mig.
Fina svärföräldrar kom in i mitt liv. De levde mer "Medelhavskt" och tog ofta ett glas rött vin till maten. Det var med dem jag började lära mig tycka om vin och dricka snaps, konjak etc.

Har en dagboksanteckning om från femton år sedan, när jag var cirka 25 år och jag tog en klunk whiskey i min ensamhet för att stärka mig inför ett jobbigt telefonsamtal. "Är det nu det börjar?" Som att jag vetat om att jag skulle börja nyttja alkohol på ett ohållbart vis. Att det var mitt mål?

Maken serverade mig ofta en liten "Baileys" i tevesoffan. Själv drack han nästan ingenting. (När vi träffades så var vi båda med i nykterhetsförbund till och med). Det var när kartongvinet börjat komma på riktigt som jag verkligen började njuta av vinet. Men länge räckte det med ett glas och aldrig på vardagar. Det var även då främst maken som serverade mig vinet.

Jag blev deprimerad och sjukskriven för fem år sedan och det var då jag verkligen "jobbade hårt" för att bli alkoholist. Jag tullade av makens fina whiskeysorter (han hade ett trettiotal som han hade för "show-off", men bara bjöd från, aldrig drack själv från). En dag tittade han i skåpet och blev förfärad. "En alkoholist har brutit sig in hos oss och druckit av min whiskey, kom och titta". Jag blev kall, men ändå lättad. Jag berättade att det var jag. Att jag försökt att lätta på ångesten. Efter att vi samtalat frågade maken om jag ändå ville ha en whiskey och var beredd att hälla upp en i ett glas. Jag tackade nej. En period köpte jag flera lådviner av samma sort. Tog lite av dem allteftersom och kunde ställa fram dem när de började bli halvtomma, så pass att maken sade att "Dricker du inte av ditt vin längre?". Jodå tänkte jag, i smyg.

Har köpt Romflaskor i omgångar och druckit klunkar ifrån i smyg, men sprit ger mig inte samma avslappning som vin. (Illamående, väldig törst på kvällen/natten, magont etc.)

Jag har märkt hur toleransnivån sakta har höjts. Ett glas vin gör att jag slappnar av, men det jag ser är konsumtionsmönstret, att första glaset släpper spärren jag tidigare haft vid ett glas vin och nu fortsätter att ta två till. Jag märker också hur jag har blivit mer lättirriterad och "melankolisk", liksom gråtmild på ett sätt som är förvirrande för barnen. Det är det som gör att jag vill begränsa mitt intag.

Under semestern har det blivit alkohol varje dag. Maken gör goda drinkar som han ger mig på altan bland annat. Däremellan tar jag själv då det kickat igång "vill-ha-mer"et.

Jag VILL och SKA komma tillbaka till "ett glas vin" på fredagskvällen. ÄLSKAR vin (alltså även själva smaken, är med i ett vinprovargäng sedan 20 år tillbaka och är en hejare på mina druvor och ursprungsländer etc.

Nu har jag sagt till maken att jag ska ha en "vit månad". Att jag ska ge mig dispens på vinprovningen som kommer och att han och jag kan dela på en flaska vin på fredagskvällen om han vill, men att jag på övriga dagar och i andra sammanhang inte ska dricka något.

Igår drack jag cola till fredagstacosen, precis som jag gjorde när barnen var yngre. Jag hade nästan glömt hur gott det var med kombinationen.
Sååå....igår var min första "vita" dag.
Idag är det min andra.
Känner lite oro i kroppen och har haft huvudvärk både i går och idag, men det kan även vara åskan i luften som gör.

Skulle tycka mycket om att få prata med andra som är i samma situation, som försöker avstå helt eller begränsa intaget.

Jag känner mig stark och ska fixa detta!

Grattis till första nyktra året och lite till! 🥳🥳🥳 Jag är fortfarande aktiv dagligen, och skriver inne under ”Det fortsatta livet” sen snart ett år tillbaka. Min app Nomo visar att jag idag har varit nykter i 505 dagar. Heja oss! Självklart ska du köpa ett silverarmband. En daglig påminnelse om din bragd.

Kram 🐘

@uddda Tack för grymma hejarop. Jag blev så glad när jag stod där strax över midnatt och uppdaterade vid tandborstningen och såg din kommentar på mitt inlägg.

Vad fint att du har en sådan fin och nära relation till din vän, att ni kan prata om ert missbruk. Det kan hjälpa ibland att känna att man gör något "för någon annan", även om det syvende och sist är en själv som vinner på det. Ska kika in till dig med jämna mellanrum och följa hur det går för dig.

Kram

@Honungsblomman Grattis till lång nykter tid!🤗 Jag minns dig från ”förr”. Kul att du kikar in och berättar att du mår bra! Jag funderar också ibland på hur det går för de som slutar att skriva här efter ett tag. Går det bra, dåligt eller halvbra.😅

För egen del är jag forfarande aktiv här då jag gillar det. Nykter i ca 1,5 år nu, och mår hur bra som helst. Flytta gärna till det vidare livet så ses vi där! Kram

Självklart ska du flytta över till ”Det vidare livet”. Där tjötar vi om Nykterhet 2.0. Allt det man behöver ta itu med när man har slutat dricka. Grundorsakerna till att vi drack. För att dämpa, söva, glömma osv.

Kram 🐘

@Honungsblomman Skönt för dig att du fortfarande är nykter. Att du på djupet vet att även om det känns lockande att fly in i alkoholdimmorna så är det ingen lösning. Tvärtom. Som nykter kan du fejsa sanningen. Skriv gärna mer om om din turbulenta arbetssituation, om du vill. Ibland är det bra att tvingas sätta ord på sina problem, orden börjar liksom resonera med sig själv när man skriver.

Kram 🐘

@Honungsblomman Så himla fint att höra - så lång tid! Uppmuntrande också, jag har många a-fria dagar o siktar på ännu fler... Det går både upp o ner, mycket annat kommer upp. Sånt som jag förstås gömt i alkoholen men behöver ta tag i nu!
Tack än en gång för att du tittade in!👍
Kram 🤗