majken_r

@starten på det nya Så fint det låter med en nykter semester! Strongt!! Och miljöombyte, så skönt. Längtar till min resa lite längre fram☀️🌸

10 månader, känns lite konstigt att skriva det minns i början när jag läste här och någon skriv att de varit nyktra i 10 månader då kändes det så avlägset så omöjligt.

Jag har klarat en sommar, nyår, semesterresa och en hel del jobbiga saker som händer i livet jag har lärt mig att det går att leva nyktert och inte bry sig om vad andra tänker om det. Men det har inte varit en lätt resa det har funnits stunder där jag tvivlat och nästan slängt in handduken men den känslan har försvunnit snabbt och nuförtiden känns den av mer och mer sällan.

Det är en livsstilsförändring och jag vet att jag inte är i närheten av klar om man nu någonsin blir klar. Men nu ser jag mig som en person som inte dricker, det känns inte längre som att jag avstår något eller missar något.

@starten på det nya Läste också igenom hela din tråd och vill bara gratulera dig till ditt nya liv, och att du också inger hopp för oss andra som är i början på resan🙏. Du är en förebild💪👍🌱.

Först så tack till er alla som kommenterat :) Härligt att se att någon läser även om jag inte skriver så ofta.

Idag har jag varit nykter i 11 månader, känns verkligen helt galet tycker inte det känns så länge sedan jag tog mina första stappliga steg och bad om hjälp och började skriva och framförallt läsa här. Just läsa här jag nästan dagligen det hjälper mig att minnas hur det var men mest ger den värme och omtanke som finns här.

När jag slutade dricka så var det inget beslut som kom från en dag till en annan utan en rätt lång process. Det var rätt tufft i början men när jag började förstå att men ångest och stress bara blev värre av alkohol så började det vända. Jag var en person som drack egentligen vad jag än skulle göra tvätta, städa, laga mat, före middagar/fester osv.
Det är en livsstilsförändring att sluta dricka och lära sig att göra allt detta nykter mitt senaste test var att åka utomlands och det gick hur bra som helst men visst kändes det konstigt men så skönt att kunna må bra hela semester och inte tänka på när får jag dricka igen. Det jag försöker säga att iaf jag behövde vänja mig vid att göra saker nykter och inte tänka på vad andra skulle säga om det. För min del har ingen ifrågasatt varför jag vill dricka alkoholfritt. Kanske är det så att människor med riskbruk beroende helt enkelt fokuserar mer på alkohol än vad andra gör och har en tro att det är viktigare än vad det faktiskt är ?

Men det viktigast har varit att reda ut varför jag drack och arbeta med den det. Det är något jag gör dagligen och jag tänker fortfarande en dag i taget med ett morgonlöfte varje morgon som hjälper mig genom dagen.

Idag är min första semesterdag och kan inte låta bli att reflektera över hur min förra semester var då hade jag precis berättat för min chef om mitt beroende, jag hade påbörjat behandling, gick på behandling 3 halv dagar i veckan hela semestern i början kändes det att jag inte kunde göra något med min semester alls jag var jo fast vid de tiderna. Efter ett par veckor så var jag glad och nöjd för de var den rutinen jag behövde för att hålla mig nykter, den här sommaren går jag fortfarande på efter behandling varannan vecka så blir 2 gånger under semestern, ser faktiskt fram emot att träffa de andra i gruppen.
Jag hade också min alkoholmätare som jag var tvungen att blåsa två gånger dagligen den är jag glad att slippa i år var en annan drygt att gå upp senast 7:30 hela semestern det är skönt att slippa det i år men utan den hjälpen tror jag inte jag hade tagit mig genom förra sommaren.

Den här sommaren känner jag mig naturligt trött det har varit ett intensivt halvår med byte av arbetsplats och bygga upp en verksamhet, men jag har inte en enda tanke på att dricka alkohol tvärtom så känner jag inget behov av det längre. Jag ser fram emot en naturlig vila och ge kroppen och sinnet en chans till riktig återhämtning. Ser fram emot att kunna njuta av de intryck som kommer under sommaren med ett öppetsinne istället för i alkoholdimma.

Imorgon har jag varit nykter i 350 dagar, men det stora är att jag firar 1 år som nykter under min semester men fyller också 40, det här kommer bli en bra sommar :)

@starten på det nya Grattis till 350 dagar!🥳. Verkligen fantastiskt bra jobbat! Vilken resa du gjort/gör och hur otroligt modig du var som pratade med chefen och bad om hjälp. Hoppas du får en skön och härlig nykter semester och vilket dubbelfirare du har framför dig😁. Det kommer alla gånger att bli en bra sommar!🌞💕

30/5-21 är ett datum jag aldrig kommer glömma. Jag hade druckit alldeles för mycket länge men under pandemin så gick det snabbt utför alla restriktioner gjorde det enkelt att sitta ensam hemma och dricka. Jag drack till en stor del för att själv medicinera ville slappna av, ville få tyst på tankarna i huvudet så jag kunde sova.
Ångesten och stressen blev såklart bara värre, jag isolerade mig mer och mer. Åtminstone så skötte jag mitt arbete iaf så gott jag kunde. Jobbet blev det enda jag gjorde, under pandemin skulle vi ju isolera oss och hålla oss undan varandra. För min del blev den ursäkt att kunna få dricka i lugn och ro..

Vet inte hur många gånger jag bestämde mig för att sluta dricka, jag har nog druckit väldigt många sista ölen, likt förbannat satt jag där dagen efter igen. Vill ju bara få lite lugn och ro minska stressen och ångesten som verkligen gjorde ont. Lägenheten var väl inte i toppskick heller fanns ölburkar på de mest osannolika ställen, det gav mig också ångest, kände att jag borde ta tag i det där för ville ju inte att någon skulle hälsa på och se den röran.. Det slutade med ett borde jag tog ett par öl istället och tänkte jag tar det imorgon. Bara det att imorgon blev månader.
Det eskalerade verkligen under pandemin, jag arbetar inom vården och man ska ju vara hemma för minsta symtom då, ja jag utnyttjade det till max.

30/5-21 hade ångesten och stressen växt sig så stark, jag orkade verkligen inte med planerandet för när jag ska sluta dricka för att kunna arbeta och köra bil dagen efter. Jag orkade verkligen inte leva så länge men visste inte hur jag skulle ta mig ur det.. Det var då jag bestämde mig för att berätta för min chef en person jag hade förtroende för. Kan inte säga att det var ett lätt beslut men ja kändes inte som det fanns något annat val iaf inte om jag ville ta mig ur mitt beroende hyfsat helskinnad dvs med arbete och annat i behåll.

Det är min bakgrund, jag vet att jag skrivit iaf delar av den förut men vill dela av mig av att det går att ta sig alkoholens grepp oavsett om det är riskbruk eller beroende. För min del är det beroende. Det jag har lärt mig är att allas vägar ser olika ut och alla sätt är bra. För mig så har det varit behandling var först 3 gånger i veckan nu är det 2 timmar var 14 dag. Jag lämnar också blodprover med jämna mellanrum.

Mitt mål är att aldrig dricka igen men jag har också ett morgonlöfte dagligen för att vara nykter den dagen men också för att påminna mig om hur det var, precis som jag gör med det här inlägget.
Mitt morgonlöfte är "Jag vill hålla mig nykter för att vakna nykter och inte vara rädd för ångesten och isoleringen som kommer av alkohol".

För min del så är det viktigt att förstå hur hjärnan fungerar med dopamin nivåer och hur ett beroende fungerar, men det har också varit viktigt att lära om, att lära mig att det går alldeles utmärkt att göra saker nykter och att leva nykter. Det är faktiskt en rätt stor livsstilsförändring som tar tid, det kommer utmaningar hela livet. För min del har jag fått lära mig att hantera stress, jag har fått lära mig att sova utan alkohol eller tabletter och det går. Idag sover jag bättre än någonsin. Jag tror att det är viktigt att känna sig trygg i sin nykterhet och i sig själv speciellt mest för att orka stå emot alla lockelser som alltid kommer finnas, men det är också viktigt att komma ihåg hur det var och inte försköna.

Sug och tankar på alkohol kommer troligen alltid finnas men det är just bara tankar och känslor och tankar och känslor kan inte skada, men de går över snabbare för varje gång man inte lyssnar och orkar stå emot.

Jag är också stolt över den resan jag har gjort, under behandlingen så har jag verkligen lärt känna mig själv, jag har en del saker att fortsätta arbeta med men det har väl alla? Jag är stolt över att jag är tillbaka till att vara mig själv igen en person som jag totalt tappade bort under en ganska lång tid och fortfarna lär känna igen.
Ibland kan det hugga till i hjärtat när jag tänker på saker som hänt eller som jag gjort påverkad men det är inget jag kan göra åt det idag, mer än att förlåta mig själv och vara snäll emot mig själv.

Idag har jag varit nykter 365 dagar, 1 år det känns helt galet. Det varit ett år med utmaningar, glädje och tårar men mest glädje och stolhet så nu går jag för år 2 och sedan många fler..

Sist så vill jag tacka er som orkade läsa detta rätt långa inlägg och säga tack för ni hjälper alla mig att hålla mig nykter. Stort tack :)

@starten på det nya Supergrattis! 1 år!!!🥳🥳🥳. Du ska verkligen vara stolt och glad över din stronga nykterhetsresa. Och för att inte tala om din modiga nykterhetsresa! Och ta ansvar över mitt liv resa! Jag blev imponerad över din resa när jag startade här, du hade varit nykter drygt 3 månader, och jag tänkte många gånger, kan hon så kan nog också jag😁.

Tänk så bra det har blivit för dig och att du lärt känna dig själv igen på nytt. Att du tar itu med och hanterar tuffa saker i ditt liv. Det är tråkigt att det hänt saker som man önskar vore ogjorda men det är också en del av livet och händer de flesta. Att förlåta sig själv och vara snäll mot sig själv är en fin egenskap, kan man det kan man även förlåta andra och vara snälla mot dem. Du får lägga det gamla på hyllan och vara tacksam för att du ändrat på ditt liv till ett bra och fint liv framöver❤️

Så bra kämpat av dig! Och mycket nyttig läsning för mig som är rel nynykter! Att bara kämpa på och låtar tankar och sug bara passera. Tack för ditt fina inlägg 🙏🏼

@starten på det nya Grattis till snart 14 månader som nykter 🥳🥳🥳 Själv firar jag 2,5 år som nykter den 9/8 och det är bland de bästa beslut jag har tagit i mitt liv - att bli nykter. Heja oss!

Kram 🐘

@starten på det nya Vilken resa du gjort! Grattis till minst ett år av nykterhet och nytt liv! Modigt att ta hjälp av arbetsgivaren! Vill bara titta in och säga Grattis 🙌!

Hej på er :)
Först så tack till alla som kommenterat, minns att jag läste det ni skrivit och tänkte att jag skulle svara något smart sedan glömde jag bort det helt, oavsett tack det värmer verkligen.

Idag var sista tillfället för min eftervård på behandlingen. Det vill säga en behandling på 14 månader är över eller för att räkna dagar så har 448 dagar gått, men vem räknar ? ;)

Jag vet att vissa inte tycker att man ska räkna dagar, men för mig fungerar det bra. Jag har inte och kommer aldrig lova att inte dricka igen men min ambition är att inte göra det. På så sätt så blir det naturligt att ha koll på dagarna om inte annat så blir det en påminnelse när jag avgör mitt morgonlöfte. Idag ska jag inte dricka.

Missförstå mig inte nu jag planerar inget återfall, jag vill inte tillbaka till hur mitt liv, vakna bakfull nästan dagligen, försöka hänga med så gott man kan i vad som händer i privat och på jobbet låtsas som att allt är bra tros att kroppen verkligen skriker efter vila efter att få vila utan man söver sig med hjälp av alkohol. Jag vill aldrig känna rädslan för att bli påkommen onykter på jobbet igen, finns väldigt mycket jag inte vill ska hända så tro mig jag är klar med alkohol.

Jag tänkte först skriva om hur jag håller mig nykter men det blev mest flummigt, men lite kortfattat så tror jag på att inte göra det så svårt, skapa nya minnen, lära sig att leva nyktert, för mig är det väldigt viktigt med rutiner och hålla dem, jag känner direkt om jag bryter dem men då vet jag iaf vad som är fel.. Men viktigast för att hålla sig nykter och byta livsstil är att hitta en lösning som fungerar för just dig. Det finns inget rätt eller fel, vi är alla olika och har olika förutsättningar. Så ja det är bra att lyssna och lära av andra men samtidigt göra det som är rätt för just dig.

Angående alkohol så jag inga tankar eller sug på alkohol, jag har inga problem med att andra dricker i min närhet. Man kan ju alltid gå hem när det blir tjatigt och det brukar gå rätt snabbt. Jag älskar känslan av att vakna nykter och känna att jag har kontroll över mitt liv. Så var det verkligen inte för snart 15 månader sedan. Jag älskar att känna att jag kan njuta av småsaker i vardagen och uppleva saker på nytt iaf så känns det så trots att jag har gjort det tidigare men då tänkte jag mest på när kan jag dricka igen. Så jag och alkoholen är verkligen färdiga med varandra och jag ser med glädje fram emot vad som kommer hända framöver. Snart är det dags att åka till Spanien igen och ska också söka ett nytt arbete.