Har varit på mitt första möte nu med AA. Vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig eller vad jag tyckte om det men tänker ge det en chans iallafall. Köpte även hem alkoholfri öl i olika sorter, tänker att jag ska testa mig fram och se om det gör suget mindre eller om det enbart förvärras

@less12 jag dricker ofta alkoholfri öl och för mig triggar det inget. Snarare tvärtom.

Bra att du ger möten en chans. Jag har tänkt att gå på möte men det blir dom inte av. Projektet att ta mig dit är större än projektet vara nykter känns det som. Har nära 2 mil till närmsta mötesplats, inget körkort, 4 bussbyten tur och retur. För mycket tid som går till spillo för min del.
Berätta gärna hur det går och hur du upplever möten om du ger det fler gånger.

@less12 Starkt av dig att gå på möte det skadar aldrig. Förstår att de tog emot men positivt att Ingen är dömande och alla har samma problem och mål ! Nu är det nykter dag 83 för mig !

@Argbiggan
Testat dricka lite alkoholfritt nu. Vet inte om det triggar eller inte. Har haft ett sånt enormt sug idag efter alkohol så tänkte att jag lika gärna kunde testa, åkte förbi bolaget och köpte några alkoholfria öl. Tror inte suget blivit värre men kan inte heller säga om det lindrades något.

Förstår det, jag var med online idag. Tänkte att det var ett lättare steg för mig att ta än att gå på ett fysiskt möte. Får ge det några fler chanser innan jag vet om det är något till hjälp, verkar finnas en fin gemenskap där iallafall.

@less12
Bra att du gav det en chans att gå på möte. Ett stort steg du tagit. Jag ser det som en bra sak och träffat vänner jag inte trodde fanns.
Här hjälper vi varann.
Ta hand om dig.🌞❤️

Inte skrivit här på ett tag nu, har skämts för mycket, har inte lyckats hålla mig nykter. Igår var ett bakslag. Vet inte vad som hände, gav jag bara upp? Försökte jag intala mig själv att mitt problem inte är så allvarligt att jag ändå kanske kan dricka lite? Har ju fått det svart på vitt så många jävla gånger, hur kan man vara såhär dum i huvudet. Fyfan.

@less12 Du har inget att skämmas över, huvudsaken är att du är tillbaka och skriver! Snubblat och trillat dit massor av gånger själv, vet hur det känns, ibland svårt att skriva här efter man fallit! Men, det viktiga är att just komma tillbaka! Här finns stöd, hjälp o gemenskap! Framför allt ingen som dömer för vi vet vilken djävul vi kämpar mot!
Se framåt, du fixar detta 💪! Glöm gårdagen och fokusera på idag 🙏💕

Mår så dåligt. Ska till läkaren idag, ska erkänna och be om hjälp. Det går inte längre. Är knappt fyllda 25, vill inte förstöra mitt liv redan. Har tittat in på AA möten då och då, inte vågat säga något ännu. Börjat lyssna på alkispodden. Jag är väl en jävla alkoholist, fan vad jag hatar det.

@less12 Jag förstår att det är jobbigt. Samtidigt är ju livet som det är. Det är ju knappast någon som hoppas på att bli alkoholist, men vissa av oss blir det ändå.

@less12 skrev:"Jag är väl en jävla alkoholist, fan vad jag hatar det."

Det man kan göra är att acceptera att det är som det är och göra det bästa av de förutsättningar man har istället för att gräma sig över de förutsättningar man inte har. Livet tar ju näppeligen slut enkom för det att man kommer på att man är alkoholist. Väldigt många vittnar om att insikten i slutändan möjliggjorde en förändring till ett bättre liv än det man hade innan. Det tror man säkerligen aldrig är möjligt just när man är där vid vändpunkten dock, när det mesta känns nattsvart så det är säkert en klen tröst, men det kommer troligen att bli mycket bättre än du föreställer dig, även om det aldrig finns några garantier.

@TappadIgen
Har väl insett det för längesen egentligen. Vågade ej be om hjälp när jag skrev där i Juni, idag ska jag göra det. Kanske inte har accepterat innan att jag har så svårt för detta med alkoholen. Nattsvart som du säger, ångesten som jag alltid brukar ha såhär dagen efter brukar vara kraftig och ihållande, idag är den inte det, är enbart genuint ledsen, inte en person som gråter särskilt ofta, idag rinner dock tårarna.

@less12 skrev:" Jag är väl en jävla alkoholist" Hmm. Tankar jag snott från andra: Tänk snälla tankar om dig själv! Skulle du säga de orden till någon annan?
Ordet "Alkoholist" är ingen medicinsk term, det är bara en stämpel vi sätter på människor. Om vi, subjektivt, tycker att någon dricker för mycket tar vi gärna till den stämpeln. Även om vi själva har ett problematiskt förhållande till alkohol, som för att legitimera det egna drickandet. "Den där är värre än jag!"

Se dig själv som någon som behöver förändra sitt förhållande till alkohol. Behöver du avstå helt? Gör det! Ta all den hjälp du behöver! Det finns ingen skam i att kontakta vården för att få hjälp med alkoholproblem, Skammen sitter bara i ditt huvud (Jag är väl en jävla alkoholist). Du kommer att träffa hjälpsamma människor, som med änglars tålamod lotsar dig i rätt riktning. Det är åtminstone min erfarenhet sedan mer än ett år tillbaka.

Nackdelen med AA är att du får lära dig att du är just Alkoholist, och du är för evigt förtappad om du inte underkastar dig deras dogmer. Den odiskutabla fördelen är att du får umgås med människor med samma målsättning som du, förutsatt att du vill leva utan alkohol.

@less12 skrev:" Är fortfarande ung och vill inte supa ihjäl mig innan min 30 års dag" Klokt tänkt!
Ditt sätt att leva idag avgör hur du kommer att må när du är i min ålder, 60+!

@less12
Håller absolut med dig @Onkel F om att det är viktigt att vara snäll mot sig själv och att alkoholist är ett nedsättande ord om man säger det till någon som dricker för mycket. När jag tog beslutet att sluta dricka för över 8 månader sedan var det ändå ett ord jag använde om mig själv, då jag insåg att jag är beroende och ville inte vara det, en alkoholist. Det var så jobbigt att erkänna det inför mig själv då jag förnekat det så länge. När jag sade alkoholist om mig själv så betydde det att jag inte längre kunde styra mig själv i mitt drickande och att hjärnan blivit kidnappad av alkoholen. Alkoholism betyder sjukligt begär av alkohol eller spritmissbruk. När jag satte ord på detta, att jag lider av alkoholism, att jag är en alkoholist, skrämde det mig och jag är idag istället en nykterist eller att jag inte längre har sjukligt begär av alkohol eller missbrukar sprit. Vad jag menar är att starka ord kan behövas vid en insikt av sitt beteende/beroende, beror säkert på personlighet, men för mig gav det kraft att ta mig ur denna benämning.

Så modigt av dig att be om hjälp och att du insett att det gått för långt. Du är också klok som insett att det är farligt och så tärande att dricka för mycket alkohol. Att du dessutom som 25-åring gör något åt saken är så bra, du har ”hela livet” framför dig och ju snabbare du rättar upp dig, desto bättre😁. Du kommer inte att ångra dig för du kommer att må så mycket bättre såväl fysiskt som psykiskt.

Lycka till, det kommer att gå bra!💕

@less12, håller mina tummar på att det kommer att gå bra för dig. Jag lovar, allt kommer att bli bättre. Stort steg att du är här och skriver, och är ärlig 🙏🏼☀️. Önskar jag hade vågat varit ärlig redan i din ålder 🙏🏼.

Jag vill kalla mig själv för nykter alkoholberoende. En av dom bästa sakerna jag gjort var att berätta för mina närmaste, arbetsgivare mfl att jag faktiskt inte hade nån kontroll på hur jag drack. Lyckades dölja det länge på jobbet. Där var jag alltid nykter. Drack jag dagen innan så jag mådde skit så sjukanmälde jag mig. Hemma var det svårare att dölja. Mer och mer på helgerna. Sjuk från jobbet och drack då också när jag var själv hemma. En dag när jag mådde riktigt dåligt tog jag hjälp och blev inlagd på avgiftning. Att du tar detta steget nu är jäkligt bra gjort. Finns inget att skämmas för. Finns massor av hjälp att få. Jag gick så långt så både jobbet rök och jag fick flytta från min fru och barn. Jag är idag nykter sen snart 2år tillbaka. Det kommer svackor, men det finns 1000 saker man kan göra istället för att ta till alkohol vid dom tillfällena. Be läkaren skriva ut Naltrexone "tror jag den heter" Den dämpar suget och gör så att det inte är gott att dricka mer än kanske en öl. Provade aldrig att dricka på den men jag visste att jag tog den och jag tyckte att jag kände mindre lust att dricka något.

@vår2022 skrev:" När jag sade alkoholist om mig själv så betydde det att jag inte längre kunde styra mig själv i mitt drickande och att hjärnan blivit kidnappad av alkoholen"
Utan att vilja gå i polemik skulle jag vilja säga att du @vår2022 du är ett exempel på att vi inte är maktlösa inför alkoholen. Vår hjärna är faktiskt inte kidnappad av A, men vi har programmerat om vårt belöningssystem med A. @adde skrev något i stil med "utbilda sig till alkoholist", talande.
Att använda starka ork kan i värsta fall ( tror jag) bidra till en förminskning av sig själv och den egna förmågan och ge en känsla av att man måste förlita sig på andra som ser sig som bättre vetande (AA).

@less22 Ursäkta vårt lite semantiska blajj, och fokusera på det viktiga, ditt arbete med att bli, och förbli, nykter.
Du kan om du vill, jag tror på dig!

Tack alla så mycket för ert engagemang. Och ni har rätt i att jag inte var så snäll mot mig själv. Men! Jag gjorde det, jag bad om hjälp. Jag grät medans jag gjorde det, till min förvåning fick jag inga dömande blickar eller pekpinnar av läkaren. Fick en psykologtid imorgon för samtal kring mina alkoholvanor. Det känns bättre nu måste jag säga.

Starkt jobbat! Jag har gråtit av ångest vid samtal med läkare och under mina samtal med div inrättningar. Det är deras jobb, och du är garanterat inte den första som gråtit. Se det som ett tryck som behöver komma ut. Jag tycker det är skönt att gråta ibland när jag tänker tillbaka vad jag orsakat med mitt drickande. Vad jag missat med barnen och allt annat. Det bästa jag gjorde var att lägga korten på bordet och ta hjälp. all hjälp man kan tills man hittar en som fungerar. Detta fixar du galant. Bara att du kom till insikt är ett stort steg. Jag önskar att jag gjorde det i din ålder om jag fick en chans idag. Tänk inte illa om dig själv. Beröm dig istället. Nu har du tagit ett steg till!!

@BEATNGU som du säger så är jag nog varken den första eller sista som gråter där. Håller med om att det nästan var lite skönt, det var skönt att berätta för någon, skönt att äntligen känna att jag är på rätt väg. Är lite stolt över mig själv som vågade, kanske ska fira med en öl?

Skojar såklart :)