Jag vill vara måttlig och leva sunt

Profile picture for user Milady

@Kennie
Tack för raderna det går både bra och dåligt - känner mig ändå nöjd i stort och lär mig nya insikter som jag behöver ta till mig och begrunda.
Hur går det för dig?

Profile picture for user Kennie

Hej, fint att det går framåt och att du funderar kring de erfarenheter du får. Ser du något mönster i det som går dåligt? Eller i det som går bra också, det kan man ju ta med vidare och dra nytta av. För mig går det bra, Jag dricker något glas med månader emellan och har hittat annat som förhöjer min livskvalitet, typ goda oliver och en bit brie efter lördagmiddagen. Eller en god efterrätt. Har ingen längtan efter alkohol, och känner mig fortfarande väldigt lättad och tacksam över att jag inte längre behöver slita med bakfyllor var och varannan helg.Jag fattar inte att jag orkade... Jag har ofta skrivit att det är som att jag har hjärntvättat mig själv till att inte vilja dricka, men nu ser jag det mer som att hjärntvätten släppt och jag ser alkoholen för vad den är, och det får mig att välja nykterhet. För det känner jag väldigt starkt, att jag inte någonsin vill bli full igen. Jag har druckit så det räcker för en livstid jämfört med de som alltid druckit måttligt, det finns inget mer för mig att hämta på det partytåget.

Profile picture for user Milady

Dag tre utan vin och jag vt att jag inte behöver tänka på konsekvenserna av mitt återfall. Mår så dåligt av kriget och hoten från Putin.
Ska försöka tänka på min hälsoresa och försöka sysselsätta mig den. Åker till denna dags tidiga vattengympa som en början ................

Profile picture for user Milady

Lyckades tacka nej i går kväll när grannen ringde och ville att vi sluta ett glas vin.............nej , Tina jag kan inte dricka vin, jag har tagit lugnande. Känns speciellt bra i dessa mörka tider.

Profile picture for user Milady

Fredag utan vin och med ett pass vattengympa. Klarade av att koppla av från kriget ganska länge i går. Behöver däremot sleeping pills till natten............och har sovit i natt.

Profile picture for user Kennie

Vila i vetskapen om att ångest ofta minskar när man inte dricker, låt inga känslor lura dig att dricka. Motion hjälper tycker jag. Promenera raskt en halvtimme. Tro på att du kan.

Profile picture for user Jan.3.

@Milady Hej, en fråga på det här att du har en gräns på tre glas vin, varför inte sänka till högst två glas.
Tänkte mest på att efter tre glas rött så närmar sig kanske gränsen där du får för mycket mersmak på vinet.
Bara en tanke jag fick nu när jag läser här.

Profile picture for user Kennie

Hej igen,
Håller med om att tre glas vin kanske tar dig förbi den där gränsen där du har möjlighet att stoppa. Mitt tips är att börja med alkoholfritt och vänta med vinet tills du fått mat i dig, annars dricker man lätt för att man är hungrig. Folkhälsomyndighetens gtäns för riskbruk är fler än tre enheter vid samma tillfälle. En enhet vin är 1.5 dl, testa att hälla upp det i ett vinglas- det är bara lite mer än halvfullt.

Profile picture for user Milady

Hej Kennie
Nyktra dagar en månad framöver för mig låter bra, Ska fokusera på motionen med vattengympa och cykling. Dricka på fastande mage är förrädiskt farligt @Kennie

Profile picture for user Milady

Äntligen, nykter en hel vecka. Så skönt och jag ska nog fundera mer på att inte dricka mer än två glas vin. Låter som en bra gräns - kanske lättare att hålla än tre glas.

Profile picture for user Kennie

Bra jobbat! Ja, fundera på mängd, samt på att ta en längre nykterhet för att verkligen bryta beroendet. Jag tror att det är en förutsättning för att på längre sikt kunna dricka måttligt.

Profile picture for user @CatLady

@Milady så grymt jobbat 💕
Var stolt över dig själv, det har du all rätt att vara!
Idag kör vi ytterligare en dag som vi lägger i vår bank av nyktra dagar!
Hoppas du får en fin dag 💕
Kramar

Profile picture for user @CatLady

@Milady åh vattengympa, det är så härligt men längesen jag utövade. Tror senast var när jag var med min mammas syjunta på vattengympa 😄 Men minns att jag gillade det!
Låter som du haft en fin a-fri dag, sånt stärker välmåendet 💕

Profile picture for user Milady

Har haft en dust med dottern som mår så dåligt att jag blir nästan gråtfärdig - hade en jättelust att ta ett glas i kväll men låter bli. Aldrig dricka för att man mår dåligt var rådet på programmet.
Ska försöka skaka av mig dom dåliga känslorna och ägna mig åt att lyssna på lite jazz.

Profile picture for user Kennie

Hej, ja, det är ju lite mer än det du siktat på tidigare, bra att du tar nya tag. Har du någon taktik för att lyckas nå ditt mål? Programmet på Alkoholhjälpen eller Riddargatan 1 är bra tror jag, för att ta sig vidare och stå fast vid sitt beslut. Jag mår bra. Har druckit ett glas hittills 2022. Och när man vant sig av med vin är det inte så gott som man tror, för mig i alla fall. Jag tror det där "goda" skruvades upp rätt mycket av det psykiska beroendet...

Profile picture for user Kennie

Hej, jag tror du skulle behöva tänka om kring drickandet, jag får känslan av att det är alkolen som styr lite för ofta, och får dig att ändra dina mål. Du skrev vid påsk att du skulle ta en vit månad, ska du inte satsa på det istället? Bryta tänket kring att vinet är något viktigt som man vill ha i sitt liv till varje pris.. Min åsikt är att har man en gång haft alkoholproblem så ska man inte sätta ribban till att dricka ett par dagar varje vecka, då tror jag att problemet snabbt kommer tillbaks. Låt hjärnan få en chans att återhämta sig, det är så skönt när man verkligen rensat ut alkoholen.

Profile picture for user Sisyfos

Jag tycker att du kämpar på bra MiLady Men tänker som Kennie att det kanske kan vara värt att avstå helt en period för att slippa att det upptar så mycket energi. Innan jag slutade första gången (jag började igen sen och slutade igen) så höll jag på mycket som du. 1/2 flaskor, begränsningar. Jag smygdrack också. Men det upptog väldigt mycket tankar och väldigt mycket energi. Jag ville dra ner och gjorde det, men misslyckades ibland. Såhär i efterhand vet jag att jag inte heller mådde bra under den här perioden. Jag hade järnbrist. De där ältande tankarna om att man inte borde dricka fanns hela tiden. Jäg läste härinne. När sambon tillslut hittade min gömma så var det slutdrucket. Det var en enorm lättnad på sätt och vis. Inte i början såklart, men sen när det gått ett par månader. När jag kunde konstatera att klockan var 14:55 en lördag och att jag ändå kunde köpa vin (a-fritt).
Och det är en av de saker som är skönt med att inte dricka. Det går inte åt någon tankeverksamhet till alkohol.
Som det ser ut på dina inlägg så går det åt mycket energi åt att tänka på alkohol, begränsa och misslyckas. Jag känner igen det från när jag inte satte stopp och jag upplevde en enorm lättnad när jag sa nej. Nu avstår jag inte helt utan dricker väldigt sparsamt, men för mig var det verkligen nödvändigt med en längre period utan. Man får många insikter under en sån period och landar ofta i att alkohol är rätt onödigt och att det är många gånger bättre utan.

Profile picture for user Milady

Det gick bra förra veckan med både kultur och vattengympa, fortsätter denna vecka med cykling och tre pass vattengympa och fest på lördag. Får se hur det går?@Kennie

Profile picture for user Milady

Frissan och ett läkarbesök i dag, ser fram emot att fylla jämt och ha både familj och vänner omkring mig. Ska fylla på med mer kultur i livet för att ersätta vinet................

Profile picture for user Milady

Har funderat på råden jag fick om helvita veckor här på forumet, det vore nog bra men vet inte om jag har lust att avstå från balkongvinet med väninnorna, Jag får reflektera mera över möjligheterna.

Profile picture for user Milady

Tycker nog att det smakar väldigt gott men inte just nu. Håller med om att det är hela paketet jag vill ha, vänner god mat, spännande och utmanande diskussioner osv

Profile picture for user Kennie

Fint med nyktra dagar. Jag undrar lite över att du sätter den övre gränsen till fyra glas, det är ju som du så klart vet över gränsen för vad Folkhälsomyndigheten menar är riskbruk. Jag tror det är svårt att hålla måttligheten om man dricker för ofta och mycket. Tidigare har du skrivit max två glas. Kanske ska du vara lite vaksam på att du vill ändra dina gränser. Är det du eller vinet som talar då?

Profile picture for user Milady

Tänk att det har blivit så mycket lättare att avstå från vinet än att begränsa antal glas! Det trodde jag inte när jag började på programmet. Tänker sväva ut denna helg lite grann och sen återgå till helnykterhet.........

Profile picture for user Smörblomma

@Milady Jag har inga problem hålla mig från alkohol söndag till torsdag men så kommer fredag och sen kan det bli lördag också. Jag tänker också att man måste avstå fler gånger än fokusera på antal glas.

Profile picture for user Milady

Dottern har googlat och det är fler än jag som märkt att minnet blir påverkat av Zyprexa. Trist med dom här biverkningar när medicinen fungerar även för ångest som är mitt största problem efter sömnlösheten.

Profile picture for user Milady

Jag har bjudit en av döttrarna på middag och hoppas att jag klarar det utan att öppna en flaska vin. Jag behöver en tre månaders vit period och att reflektera mer över mig själv och mitt beteende.

Profile picture for user Milady

Jag har ägnat mig åt att dölja, och kände mig oerhört lättad av dotterns telefonsamtal under gårdagen. Hon tackade för senast och då var jag inte för berusad på senaste familjemiddagen. Bara jag vet att jag hade druckit för många glas vin. Tror jag, det kanske var tvärtom!

Profile picture for user Milady

Jag behöver lära mig att låta bli och att lära mig att inte vara så fixerad vid att köpa vin, samla, att provsmaka vin att inte gå på vinprovningar............

Profile picture for user Smörblomma

@Milady Jag övar också på att låta bli. Jag har börjat föra bok över när jag går på systemet för att se till att jag låter bli att gå så ofta. Jag vill också låta bli att dricka varje fredag och lördag, låta bli en dag eller t o m båda dagarna. Jag tänker att jag kanske också landar i att låta bli en månad eller vem vet att låta bli en längre period. Jag processar vidare och är tacksam för varje gång jag kan låta bli. Jag dricker inte söndag till torsdag generellt sett men däremot har jag druckit osunt fredag och lördag.

Profile picture for user Kennie

Hm, ja det där vinintresset känner jag igen. Jag tänkte undermedvetet att om jag köper dyrt vin som jag läst på om och dricker det till god mat så är det ju inte beroendedrickande.. Tänk så man kan lura sig själv. Du får nog acceptera att vin inte är en hobby du kan ägna dig åt. Det finns så mycket annat!

Profile picture for user Milady

Vinet får stå kvar på hyllan och jag ska ägna mig åt vattengympa, hundprommisar och cykling dom närmsta månaderna. Min fixering vid vinet är osund och har nog varit ett sätt att lura mig själv till att det är tillåtet att dricka om man findricker dvs ett glas eller två. Framåt mot bättre tider.

Profile picture for user Kennie

Kanske ringa alkohollinjen och få lite tips? Känns som att du skulle behöva få hjälp att lägga upp en övergripande strategi. Du har kört många punktinsatser som funkar en kort period, och det är ju positivt att du kämpar och vill hitta vägar. Men mer långsiktigt behöver du kanske ta till något nytt för att komma vidare. Jag tror du behöver jobba med inställningen till vinet. Din idé om vad vinet ska ge dig stämmer väl inte med vad du verkligen får av det? Finns det någon anledning att dricka alls?

Profile picture for user less12

@Milady hej! Tänkte på det du sa om att klara av sömnen utan piller, vet inte om du testat det, men melatonin kan man få utskrivet och tror det finns receptfritt, nu är ju just det ett piller men det är ju inte ett sömnpiller i den meningen utan naturligt hormon som hjälper till med sömnen.