Slutat dricka utan nedtrappning.

Profile picture for user Onkel F

Idag är det lite skakigt. Jag fick för mig att det var bäst att passa på medan jag fortfarande kunde dricka. Från fredag till igår har jag druckit 2½ Bag in Box. Fullkomlig galenskap och så obegåvat att jag skäms! Inga sociala katastrofer dock, eftersom jag numera hör till ensamdrickarna. Vad fick jag ut av det? Inget, förutom att jag har tillbringat tre dagar i en mental dimma, och att jag pinkat ur min närmare 800 spänn. Har hällt ut det sista vinet i slasken. Det luktar inte så gott i mitt kök just nu!
Tur att jag har så pass mycket förnuft kvar att jag bett om Antabus. Jag var på beroendemottagningen i morse och fick min första dos. Jag kommer att gå dit en gång i veckan för ett "övervakat intag", resten tar jag hemma. Bra lösning, jag har ingen möjlighet att fuska. Det är lite blandade känslor över det här, men mest av allt en känsla av befrielse.

@Natalia skrev:" Får nästan försöka ta rygg på dig" Jag är knappast något bra exempel, men jag kommer garanterat vara nykter de närmaste tre månaderna.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Känsla av befrielse är en positiv känsla enligt mig och tycker det var väldigt starkt av dig att komma iväg och ta första dosen tycker jag ✌️

Kram och ta hand om dig på bästa sätt den här första veckan ❤

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Rätt ok, faktiskt. Fick lite abstinenskänslor igår kväll. Inget direkt sug, men den där vaga känslan av oro i kroppen. Atarax fungerar bra för mig när den känslan kommer så länge jag håller mig till 1 -2 per dag, fler än så gör mig lite dåsig och seg dagen efter.

Lite läskigt med invanda mönster. Jag har morgon passet i den gemensamma tvättstugan. Normalt brukar jag tvätta lördagsmorgnar, och när det stöket är klart brukar jag belöna mig "lite" vin vid 12-tiden.
Idag, när jag laddade den första omgången tvätt, hör belöningssystemet av sig: Hmm, tvättmaskiner. Skönt då är det snart dags för lite vin! När @andrahalvlek var aktiv här skrev hon om att lära sig göra saker för första gången utan alkohol. Hon syftade väl mer på födelsedagar, större helger och så, men det gäller även i det vardagliga lilla.
Det går att lära om hjärnan igen, det är bara att ge den lite tid. Med eller utan mediciner som stöd.

Profile picture for user Allegra

Förlåt att jag skrattar 🤭 men bilden av hur tvättmaskinen triggar belöningssystemet är så rolig!!

Vi har ett digert jobb att göra vad gäller omprogrammering av situationer, känslor och… tvättmaskiner!

Ha en fin dag☀️

Profile picture for user Onkel F

@Allegra Helt OK, inser själv att det låter lite udda🙄Men vissa saker får mig att reagera som Pavlovs hund när det gäller alkohol.

Lite abstinens / sug under eftermiddagen. Det hade kanske varit lättare att börja med medicinen under en arbetsvecka, då har man inte så mycket tid att känna efter. Men då hade min semester förmodligen varit tämligen a-indränkt. Bättre såhär, det blir bättre om några dagar. Det gäller bara att hålla sig sysselsatt.

Funderar på om jag skulle prova AA igen, de tjatar om det på mottagningen. Var på några möten för ett par år sedan, men det kändes inte rätt. Det är ju trots allt (riktiga🤣, vems stolle till läkare var det som sa så?) människor med samma målsättning som jag. Det är metoden jag är tveksam till.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Jag känner mig inte heller tillfreds med AA. Har bara provat ett onlinemöte men kände inte att det var något för mig alls. Har du kikat på Cairys app? Finns mycket olika saker där som kan vara värt att titta på iaf.
Min fd. Svärmor är med i "länkarna". Nu var det många år sen hon slutade med alkohol men hon är fortfarande med på träffar med dem. Hon brukar prata om att deras träffar har ett mer öppet klimat och inte samma metoder som AA. Hon klarade nämligen inte hellre AA-möten.

Profile picture for user Varafrisk

Hej @Onkel F !

Skönt att du har fått börja m antabus👍🏻
Ja, vilka invanda mönster man har….Ang AA så verkar det som en metod som ligger t grund för mycket behandling. På rådgivningscentrum där jag går använder man bla de 12 stegen och min kurator pratar ofta om AA.

Ha en fin onsdag ☀️💕

Profile picture for user BEATNGU

@Onkel F Atarax är som en allergitablett som sägs vara lugnande. Trött blir du nog av histaminet. Finns ju naltrexon och liknande som minskar suget och gör att du inte vill dricka lika mycket. Prata med en läkare. Finns flera varianter som inte är beroende framkallande. Sånt hjälper till samtidigt som du går på nån sorts AA eller inom vården. Prova dig fram.

Profile picture for user Onkel F

@TappadIgen Personen bakom det nicket är jag stort tack skyldig. Jag uppskattade verkligen hennes sätt att gå på om "Faktametoden" och att hon var en outsinlig källa till tips om böcker, video och podcasts. Ibland verkade det som om hon hade forumet som heltidssysselsättning! Kom just på att jag helt har glömt Närvaropodden, måste kolla upp om den fortfarande är aktiv.
Jag hoppas verkligen att allt är väl med @andrahalvlek!

Tack för att du framförde hälsningen! 🤗

Profile picture for user Onkel F

@BEATNGU Tack! Jag går på en beroendemottagning sedan ett drygt år tillbaka, och har en väldigt bra kontakt med läkare och "min" sköterska. Jag har provat allt utom Campral och Voodoo 🙄Har provat Naltrexon, men som sköterskan sade, det är individuellt hur det fungerar. För min del fungerade det inte. Drack kanske lite mindre mängd varje gång, men lika frekvent som utan.
Påbörjade en ny Antabusbehandling i måndags. Har landat i att jag behöver det för att låta bli att dricka. Hur jag skall göra för att sluta dricka har jag inte kommit på ännu.

Profile picture for user BEATNGU

@Onkel F Nej den biten måste vi fixa själva. Det gäller bara att hitta sin grej som funkar. Jag gick ju länge på öppenvården och det var det sista som behövdes för att hålla mig ifrån skiten.

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev:" Hur mår Pavlos hundar idag?" Ligger och flämtar med tungan ute! 33 grader varmt är lite för mycket för mig. Var på mottagningen och tog min andra dos Antabus i förmiddags. Inga biverkningar, skönt. Lite trött, men det beror nog på att jag börjat promenera en timme varje dag från i måndags. Det får räcka som förändringar ett tag.

Profile picture for user Jo-Hanna

@Andrahalvlek Spara pengar till hundvalpen - i stället att dricka? :-)
Säkert enda sättet att köpa en riktigt god vän! :-)
Hoppas du har druckit dyra grejer, så att du får din söta vän snart!

Profile picture for user Inombords

@Onkel F starkt av dig att ta Antabus! Allt som hjälper är bra! Jag skrattade också åt dina tvätt-tankar för jag har varit alla grader av full i tvättstugan här. Blir till att lära om, det går, men kanske tar tid. Jag håller på dig! 🌸

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Finaste du ❤️ Jag hoppas så innerligt att du verkligen lyckas sluta och INTE börja dricka igen. För varje nykter månad du får i ryggen så blir det bara enklare och enklare. För mig är alkohol en icke-fråga sen lång tid tillbaka. Jag dricker inte alkohol. Punkt. Under det senaste halvåret har jag varit djävligt svårt deprimerad, men inte en enda gång har jag tänkt att alkohol kan vara en lösning på det problemet. Tvärtom. Den 9/8 firar jag 2,5 år som nykter 🥳🥳🥳 Kan jag så kan du! Jag lovar. Faktametoden är det allra bästa sättet! Tror jag.

Profile picture for user Onkel F

@Inombords Tack! Det handlar så oerhört mycket om vanor och invanda mönster. Jag har märkt det den här veckan när jag har semester, suget kommer varje dag vid 5 - 6 tiden på eftermiddagen. Det är då jag kommer hem efter jobbet och tar mitt första glas vin. Bara att ge det tid, det går över.

Profile picture for user Onkel F

@andesh79 Ja, förr eller senare får man kapitulera och inse att man behöver hjälp. Promenaderna är ett steg i att göra som min sköterska säger. Jag behöver övervinna ambivalensen inför att sluta dricka och skaffa nya vanor och hålla fast vid dem. Oavsett.
Men, ja, ibland tar det emot. Igår var det 33 grader! "Mad dogs and englishmen go out in the midday sun"🤣

Vi får jobba vidare!

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Ja, för mig hjälper det att stilla oron jag får i kroppen. Samtidigt blir jag lite trött, men det är det värt. Jag brukar ta en eller två 25mg. Vid några tillfällen har jag tagit 3 från sen eftermiddag till kväll, men då blir jag seg dagen efter. Maxdosen är ju 4 per dag.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Förstår. Men det är skönt att ha det stödet tillgängligt. Har ju lite olika alternativ ochläkemedel hemma och kommer använda dem för att stilla abstinens-spänning första veckan iaf. Har ju lite olika varianter. Idag blev det Teanin men vi får se vilken av dem som stödjer de fysiska spänningarna bäst när dom skjuter i höjden.Promenader och träning underlättar den där känslan för mig med men vet ju hur jag brukar känna första veckan och kan tappa fokus helt när det blir illa. Den här gången tänker jag också ta det onda med det till första abstinensfasen lättar.

Profile picture for user Natalia

Nackdelen för mig med dämpande läkemedel är att jag helt tappar lust. Man blir ju seg av dem dom sagt och då är det ju fördelaktigt att ändå känna att serier, läsning och andra lugna aktiviteter fortfarande är intressanta. Jag blir asloj rakt av och likgiltig inför allt 🙃

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev:" Den här gången tänker jag också ta det onda med det till första abstinensfasen lättar" Japp, man får väga för- mot nackdelar. Det är ju trots allt under en begränsad tid (förhoppningsvis) man behöver stödet från Atarax.

@Natalia skrev: "Jag blir asloj rakt av och likgiltig inför allt " Förstår vad du menar. Provade Naltrexon för ett tag sedan, det var i samband med det jag fick Atarax. Den kombinationen fick mig att reagera på det viset.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Det är synd. Naltrexon hade kunnat vara en god idé men jag funkar inte hrller med den alls. Tanken just nu är Teanin på till dagtid eller vid behov och Propavan till kvällen för sömn. Propavan har också en lång halveringstid och behöver nästan med fördel ta den tidigt på kvällen för jag blir halvt knockad dan efter. Så den kan få fungera som dämpande kvällstid. Men det känns skönt att vara redo att ta det onda en tid faktiskt. Vilken skillnad det blev i inställningen och tankar när man väl kommit till fast beslut! Blir nästan förvånad och fascinerad faktiskt!

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Lite sådär. Trött och lite håglös, trots att jag sovit rätt bra.
Annars brukar den första veckan nykter innebära att jag drömmer ganska intensivt och kaotiskt. Det blir väl som ett kosläpp för hjärnan när den inte är nedtryckt av alkohol.

Är på dag 6 faktiskt (som när man var lite och minsann var fyra och ETT HALVT år gammal😂), men kroppen behöver några dagar till på sig för att komma i balans. Efter det handlar det "bara" om vad som sitter i huvudet.
Försöker förbättra den delen med ett par "Personlig utveckling"- böcker av Kay Pollack som sköterskan brukar referera till och The Alcohol Experiment, ett slags podcast/forum baserad på This Naked Mind av Annie Grace.
Faktametoden, typ.

Profile picture for user Inombords

@Andrahalvlek å vad kul att du är här igen! Jag har läst din tråd och du är så inspirerande! Jag kör också på faktametoden! Har gått bra hittills, ska fira 6 veckor på tisdag! Grattis till 2.5 år! 🌸💪🏻

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Kan ju vara både antabus och atarax som gör dig seg och håglös. Hoppas du snart kan dra ner på Atarax. Jag blir zombilik av alla antihistaminbaserade dämpande medel. Ett helt dygn efter. Men det är jag...

Fööörlåååt söta rara. DAG 6 🙈
Räknade till fredag och missade att vi har lördag idag. Men tro mig. Jag är virrig idag. Jag har ju bara dag 2 och mitt huvud reagerade med lätt okoncentration redan från imorse 🙂

Men är glad att se att du vänder dig mot självutveckling och som samband med personlig förändring kan det bara klokt att hitta nåt utförligt som handlar om just förändringsprocessens steg sakta fram. Du känner säkert till dem men oavsett kan det vara bra att titta på stegen, som är många, för att påminna dig av var i stegen på processen det är. Själv har jag ju varit typ nånstans mot mitten i min process med A. Och sedan tog jag ett galopp över till de översta stegen i processen på vad var det, 4 dagar. Eller så var det inte en galopp, jag kanske bara kom till klarhet med stegen emellan med rasande fort. Jag har ju jobbar så mycket med förändringsprocesser med andra människor och jobbat med motivationsarbete och lyckats med det bra. Men likförbannat är det lättare att jobba på någon annan än sig själv. Och det har fått mig så fascinerad över att själv försöka förstå hur jag kunde komma till klarhet så fort. Oj, nu skriver jag långt igen, men ibland kan de vara få små ord som plötsligt träffar mig som en allvarlig påminnelse om den främsta anledningen till min egen förändring. Och det var Dina ord om hur det i förlängningen påverkar alla vår kropp.

Jag hoppas något kan träffa dig också inom kort och att du får en klarhet ❤

Profile picture for user Onkel F

@Varafrisk Tack! Ja, det stämmer. Men jag har ju tagit till ett fusk eller livlina eller vad man skall kalla det. Antabus ger mig ju inget alternativ. Men det är jag själv som tagit beslutet att be om medicinen. Inte helt lätt, men jag insåg att jag behöver den ett tag. Det känns bra att ha tagit steget.

Profile picture for user Smörblomma

@Onkel F Jag tycker inte att ta till Antabus är fusk däremot kan jag hålla med om livlina. Jag tänker att var och en gör det som känns bäst för den personen för att klara sina uppsatta mål. Om Antabus hjälper dig att hålla dig på den "rätta vägen" som du utstakat för dig är det väl alldeles toppen.

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Att komma till klarhet, ja. Det är vad det handlar om. Att komma fram till beslutet. Jag vill vara nykter och jag vet vilka konsekvenser det får om jag fortsätter dricka, men jag vågar inte ta beslutet. "Aldrig mer" känns lite skrämmande.

Profile picture for user Onkel F

@Smörblomma skrev:" Jag tycker inte att ta till Antabus är fusk" Jag tänkte mest i jämförelse med dem som klara att sluta utan mediciner, men du har helt rätt. Det är en livlina, en nödbroms. Ovärderlig, faktiskt, för den hjälper mig att låta bli att dricka medan jag försöker komma på hur jag skall göra för att sluta. (Blev det där begripligt)?

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Jag säger som jag brukar, "man vet när man vet".
Fortsätt jobba framåt med välmående i vardagen och upprättandet av en trivsam tillvaro. Fundera verkligen på vad den behöver innehålla för att du ska kunna lägga grunden för välmående på sikt. Plötsligt faller det på plats. Försök ha en tillit till processens gång. Och tillsvidare håller Antabus dig ifrån alternativet.

Profile picture for user Varafrisk

Tycker absolut inte att antabus är fusk men kanske en livlina @Onkel F. Hade min lever fixat antabusen så hade jag inte slutat under förra året därför har jag inte lyckats så bra.

Kram🥰

Profile picture for user Onkel F

Riktig skitdag igår. Huvudvärk, allmänt håglös och det småregnade hela dagen. Jag gick mest omkring och tyckte synd om mig själv. Perfekt läge för suget ifrån helvetet skulle slå till, och det gjorde det. Hade det inte varit för Antabus hade jag förmodligen druckit. Ett par Atarax under dagen hjälpte till att lugna ner mig, och jag tog en Propavan för att få sova bättre. Resultat? Jag var tvärbombad i morse, kom inte ur sängen förrän strax efter åtta. Trots det har det varit en OK dag utan sug. Tog en långpromenad i förmiddags för att få igång kroppen, då brukar suget hålla sig borta.

Hmm, mycket piller och preparat för att jag skall hålla mig på den smala vägen, men det får väl bli så ett tag antar jag.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F
Vaknar också bombad av propavan. Håller i sig halva dan efter. Inte önskvärt alls. Den i kombination med Atarx skulle jag gjort mig väldigt loj och lustlös. Förhoppningsvis vänder det inom tid så du slipper dem och bara kan använda Antabus 🙏
Här har jag haft lugna abstinenssymtom hela dagen på kvällen slog det till lite mer igen. Tog en propavan och det dämpade lite faktiskt.

Hoppas du kan få en genomlidit dag imorgon ❤

Kram

Profile picture for user Natalia

@Andrahalvlek

Har försökt det nångång men minns inte vilken skillnad jag upplevde. Funkar det alltså så pass att man kan märka en skillnad?
Ska testa det imorgon igen.

Profile picture for user Onkel F

@Natalia @Andrahalvlek Att tugga Propavan hjälper om du får fysiska biverkningar, krypningar/rastlöshet och ofrivilliga ryckningar osv. Jag drabbades av det första gången jag använde Propavan och fick rådet att tugga av sköterskan. I övrigt har inte jag märkt någon skillnad.
Jag kan rekommendera en tablettkrossare för att mosa pillret. Att tugga smakar inte apa, det smakar mycket värre!

Profile picture for user Onkel F

@Darthgrå Ja, det fungerar hålla mig nykter en period, med eller utan medicin. Kruxet är att lära sig att inte falla tillbaka. Men det är bara att gneta på. Ett liv med noll alkohol är målsättningen.

Profile picture for user vår2022

@Onkel F Du kämpar på bra! Det är värt allt att vara nykter och även om det innebär mycket piller och preparat ett tag. Det är som du säger bara att gneta på mot din målsättning, noll alkohol. Rätt inställning och rätt kamp, du kommer att fixa det!💪💕

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev:" Tror nästan att jag borde byta sköterska!" Är det möjligen så att du tycker att jag refererar till henne lite för ofta?🙂Hursom, det är en mycket empatisk och kunnig kvinna som jobbat med missbrukare i mer är 30 år. Jag har en öppen och bra dialog med henne, och om jag hade tagit till mig det hon säger hade jag varit nykter för länge sedan. Men små barn och gamla gubbar "kan själv", och då blir det som det blir 🙄

Jag har inte skaffat appen. Jag kollde recensionerna och det var några som hade synpunkter på den sett till personlig integritet. Fick mig att tveka. Men det är klart, det brukar ju vara de som är negativa som hörs mest. Jag får se, just nu försöker jag övertyga mig själv om att AA är vädra en chans till.

Profile picture for user Onkel F

@vår2022 Tack! Det gäller bara att ta beslutet, men "aldrig mer" skrämmer lite. Å andra sidan går jag till beroendemottagningen en gång i veckan. Ibland ser man människor som har slagit i rock bottom, men de fortsätter falla ända. Man får sig en tankeställare!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Mitt råd är att du inte tänker ”aldrig mer” i början. Då blir beslutet ”för stort”. Tänk lite mer ”Jag dricker inte på en månad. Känns det bra? Jag kör en månad till.” Plötsligt har det gått ett halvår och fördelarna med nykterheten ramlar in på löpande band. Fokusera på varje liten fördel med nykterheten, minsta pyttesak. Bättre luktsinne? Bättre smak i munnen? Mer pengar på kontot?

Kram 🐘

Profile picture for user Ny dag

@Onkel F Håller med att aldrig mer är lite skrämmande och så definitivt, samt lite abstrakt på något vis. Men jag hoppas komma dithän att alkoholen blir en ickefråga. Jag läser också mycket om hur lite a påverkar välbefinnandet även för måttlighetsdrickare och ju mer jag läser desto mer känner jag att jag vill avstå. Hursomhelst, vi fortsätter kämpa och alla sätt som få en att inte ta första glaset är bra.

Profile picture for user vår2022

@Onkel F Ja, hur många gånger har man inte sagt ”jag ska aldrig mer dricka” efter en fylla som skapat helvetesångest dagen efter. Det har inte hållit speciellt länge, några dagar tills ångesten lagt sig och man ”glömt” bort allt. Jag tänkte inte ”aldrig mer” denna gång. Jag tänkte att jag ville ha ett liv där jag mår bra, är fräsch, är tillgänglig och inte har ångest varje dag och insåg att då kan jag inte dricka, då det var det som orsakade ångesten. Mina tankar var mer att jag ville prova och se hur det var och skulle kännas att vara nykter, hur förändringens skulle kännas över tid. Att tänka ”aldrig mer” kan skapa problem och hinder, det blir negativa tankar och om totalt förbud, även om man vet att totalt förbud är det som gäller. Fokus går till negativa tankar som ”aldrig mer…får jag känna ruset….vara som andra…njuta av ett glas vin…bli lite lullig och lätt i tankarna, det är synd om mig som aldrig mer får dricka, för jag kan inte dricka”.

Att vända på tankarna, till positiva tankar som ”jag vill vara klar i mina tankar och vakna nykter på morgonen, slippa den ångest och oro som alkoholen skapar, bli piggare och orka mer på jobbet, kunna köra bil när jag vill, vara snäll mot min hjärna och kropp, bli lugnare och mer harmonisk…”. Ja, det som man själv önskar att det ska bli när man är nykter. Då tänker man inte tankar som ”aldrig mer” utan ”det ska bli så skönt utan alkohol för att…”

Ha en fin fredag!🌞💕

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Nej du pratar inte alls för mycket om din sköterska men det får mig att börja fundera över om en annan sköterska skulle kunna öppna upp för helt andra dialoger än dem jag har med min. Det blir sällan mycket resonemang annat än från min sida. Skulle nästan behöva att kommunikationen såg annorlunda ut. Mer motiverande arbete.

Hoppas du kan få en skön helg.
Kram
❤️

Profile picture for user Natalia

Jag håller med. Det där "aldrig mer"kan slå helt fel och är nästan en mer triggade än hjälpande tanke.
I veckan har jag tänkt aldrig mer och kännt mig rätt nöjd med tanken men törs verkligen inte lova nån aldrig mer. Men iaf aldrig mer på samma sätt som det här året bak. Det är ett löfte jag behöver och vill ge mig själv. Tror man får ta ett nytt beslut om och om igen. Men viktigt att kunna förankra sig i de mål och tankar man har.

Profile picture for user Onkel F

@vår2022 skrev: "Att vända på tankarna, till positiva" Ja, lite grand så. Om man dessutom inte fokuserar så in i h..vete på att vara just nykter, utan försöka visualisera vem/vad/hur man vill vara om X månader, skulle det fungera? Nykterhet som en självklar del i det hela, inte som det primära målet, men som en av förutsättningarna för att nå sin målsättning?
@Natalia skrev: "Men viktigt att kunna förankra sig i de mål och tankar man har" Japp, det är nödvändigt hur man än går till väga. Att hela tiden genomföra små förändringar som får sätta sig innan man tar itu med nästa, men hela tiden mot ett uppsatt mål.
Alternativet är att fokusera på nykterheten och ta emot de välsignelser den ger allteftersom de visar sig.
Jag kanske är ute på ett gungfly här, och jag har naturligtvis ingen aning om vad som är rätt eller fel, men så här går mina tankar just nu. Om jag tänker helt fel så tar jag gärna emot en lite vänlig knuff som får mig tillbaka på rätt spår!

Hoppas alla får en fortsatt trevlig helg!

Profile picture for user vår2022

@Onkel F Intressanta tankar du har och allt du som säger leder framåt tänker jag. Kanske skulle det kunna vara så att det primära målet är nykterhet, det är det man vill uppnå, det är syftet med att man inte dricker. Man vill leva ett gott liv och för att göra det måste man vara nykter, men alkohol inblandad blir livet trasigt. Man fokuserar på att vara nykter och tar emot de välsignelser det ger allteftersom. För att göra det både roligare och lättare att nå en stabil nykterhet är positiva tankar hjälpsamt och verkningsfullt. Man visualiserar vem/vad/hur man vill vara, hur man vill leva sitt liv, hur det ska se ut. Det är inget mål, utan mer en vision en värderad riktning dit man strävar. Det är en ny livsstil och något som man håller på med hela livet ut. Inget man mål man når och sedan är det klart. Man kanske ändrar vision och riktning utefter hur livet ändrar sig och utefter ny tankar och värderingar. Man sätter även upp delmål och mål inom visionen. Att vara nykter en vecka, en månad, två månader…ett år…samtidigt som man går i sin värderade riktning.

Om man är alkoholberoende, så måste man vara nykter livet ut. Målet skulle ju kunna vara att var nykter livet ut, men ett mål vill man liksom nå och kunna mäta, räkna och se effekterna av. Det kan man göra om man sätter mål på en vecka, en månad osv. För mig känns livet mer intressant och värdefullt när jag har en vision om hur jag vill leva det och strävar efter det. Det går liksom inte att mäta som antal dagar och hur jag mår efter x antal dagar. Det är helheten och målen jag vill uppnå, att vara nykter x antal dagar, är delar i denna helhet. Helheten är de positiva tankarna som hjälper mig att sträva framåt mot en riktning jag vill gå mot och det finns ingen slutstation. Det är livet som pågår tills det är dags att lämna detta jordeliv. Så tänker jag❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Jag tror på att man ska fokusera på varje liten positiv sak som nykterheten ger. Minsta yttepyttesak. Jag tror på positiv förstärkning - att höja allt positivt till skyarna. Det funkar utmärkt på andra människor - som när man uppfostrar barn tex - så jag tror att det funkar lika bra på sig själv.

Kram 🤬

Profile picture for user Onkel F

Bara så att det inte sker några missförstånd: Jag har kommit till en punkt där jag utan omsvep erkänner att jag är maktlös inför alkoholen. Jag har "slutat" och tagit återfall så många gånger att jag tappat räkningen. Så fort jag dricker triggas mitt belöningssystem och karusellen är igång igen. Det måste vara noll alkohol som gäller!

@vår2022 skrev: "Man visualiserar vem/vad/hur man vill vara, hur man vill leva sitt liv, hur det ska se ut" och "Det är en ny livsstil och något som man håller på med hela livet ut". Det är så jag menar. Du skriver vision och värderad riktning, jag om att genomföra små förändringar mot, jag kanske skulle ha skrivit nya uppsatta mål. Jag måste erkänna att begreppet "värderad riktning" är nytt för mig, men det låter som en intressant tanke.
Jag håller helt och hållet med det du skriver i andra stycket, särskilt "Det är helheten och målen jag vill uppnå, att vara nykter x antal dagar, är delar i denna helhet."
Jag tror att det är där jag behöver lägga fokus, på helheten. När jag har försökt sluta tidigare har jag alltid haft nykterheten som mål, och inte sett bortom den. Det har fungerat ett tag, på vita knogar. Det håller inte i längden.

@Andrahalvlek Jag håller med om det du skriver ( jag är extra medgörlig idag, håller med om allt 😁). Om inte nykterheten ligger som grund rasar hela bygget. Utan de positiva saker nykterheten ger är ingen förändring möjlig. Utan dem är man som flugan där i Kannrankan (Carr/Grace).
Sen är jag inte riktigt säker på hur jag skall tolka "Kram 🤬", men jag bad om input så jag får väl skylla mig själv😂

Lite svammel kanske, men det hjälper mig att reda ut mina tankar om jag skriver ner dem i sitt sammanhang.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F En sak som jag märkte tidigt i nykterheten var att jag skrattade hjärtligare. Jag skrattade mer och längre, kunde knappt sluta skratta. Leta upp några filmer som du brukar tycka är roliga! Att skratta ger själen njutning och näring.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F En sak som jag märkte tidigt i nykterheten var att jag skrattade hjärtligare. Jag skrattade mer och längre, kunde knappt sluta skratta. Leta upp några filmer som du brukar tycka är roliga! Att skratta ger själen njutning och näring.

Kram 🐘

Profile picture for user Kattskit

@Onkel F det är verkligen sant hur många även till synes vardagliga saker som kan trigga. A har ju varit så djupt ingrytat i våra liv och det är väl lite som efter en separation "all the things reminds me of her" utan att för den delen romantiska kring A öht. Jag menar att drickandet har varit en del av vår vardag som nu är borta och saker påminner oss om den och våra vanor är byggda runt den i olika utsträckning.

Jag kan också tycka att det är jobbigt med vissa vardagsgrejer jag har på rutin på samma sätt. Kanske man ska lägga om som vanliga tvättid eller vad det nu är man gör som triggar? En stilla fundering bara

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kattskit Det är en bra idé! Kullkasta rutinerna. Jag har varit deprimerad senaste halvåret. Nu när jag mår bättre gör jag HELT annorlunda. Handlar i en annan butik och vid andra tider, går andra promenadrundor, tittar på andra tv-program etc. För att de rutiner jag hade under min depression påminner mig för mkt om hur dåligt jag mådde.

Kram 🐘

Profile picture for user Onkel F

@Kattskit Ja, (o)vanor och beteenden sitter djupt rotade. Att undvika att göra saker man vet triggar är nog ett klokt förhållningssätt, åtminstone innan man känner sig mer stabil. Samtidigt behöver man lära sig hantera situationer även som nykter. Men var sak har sin tid, helt klart.

Profile picture for user Kattskit

@Onkel F Ja men verkligen, allt inom sin tid. Jag tänker att jag ska försöka slänga in andra saker på helgerna så att jag inte har "tid" för att dricka och håller mig borta från krog och fest. Tänkte börja träna igen men då blir det tidig morgon de helgerna för gymmet jag går till här hemma ligger precis vid en av "favorithaken" men har de inte öppet kan jag inte gå in och ta en öl så! 😀 Bra med en god morgonrutin att kickstarta en nykter helg också tänkte jag. Man gör det man kan, tillslut hittar man rätt väg.

Profile picture for user Onkel F

@Andrahalvlek skrev: "En sak som jag märkte tidigt i nykterheten var att jag skrattade hjärtligare." Aj! Det där fick mig att tänka till. Såg ett avsnitt ur The Alcohol Experiment för några dagar sedan där Annie Grace ( eller om det var Scott någonting) pratade om att alkohol dämpar känslor, inte bara negativa utan också positiva, och att den berövar oss förmågan att känna glädje och njutning på ett naturligt sätt.
Om jag rannsakar mig själv är det ganska sällan jag skrattar numera, och när jag gör det är det oftast ÅT någon, inte MED någon. Hemskt, egentligen. Hoppas den förändringen kommer hos mig också!

Profile picture for user Varafrisk

@Onkel F Vill bara säga hej och titta in t dig🤗 Även om det är tufft emellanåt tänker jag att det är skönt m antabusen att du får vila fr alkoholen. Jobbar själv på m att bryta vanor.

Kram🥰

Profile picture for user Onkel F

Skitdag! Eller kanske inte? Uppe tidigt för att hinna med några saker innan förmiddagens besök på beroendemottagningen. Hann med att skriva ett par inlägg här, men såg när jag satt och väntade på mottagningen att jag glömt att spara det sista. Fasen!
Tyvärr fick jag inte träffa min ordinarie vårdkontakt, utan en ersättare som pratade om allt möjligt i en dryg halvtimme. Allt möjligt utom alkoholproblem. Totalt slöseri med tid. Tyvärr är jag inbokad hos samma ersättare nästa gång också. Åker från mottagningen skitirriterad!
Tar en sväng förbi mataffären för att handla bröd och lite annat. Självscanning. Kontrollavstämning. Tjejen som skötte den tog min medhavda, miljövänliga bomullskasse, konstaterar att allt stämmer. Sedan börjar hon, med min bomullskasse i vänsterhanden, tjafsa om att jag måste ju ha en påse eller kasse också! Jag bara stirrade på henne och tänkte 👿Gud måste ha något emot mig!
Hemma igen strax efter 12 och kände att dagen är helt skjuten i sank. Skitförbannad, helt off! Gav mig ut på en lång, rask promenad för att skingra tankarna.

Meningslöst gnäll från en kolerisk gammal gubbe? Jajamänsan, MEN inte någon gång under det här fick jag något sug eller ens minsta tanke på alkohol! Tjoho! Framsteg!🤩

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Verkligen framsteg! Jag var också skogsilsken i början. Det var den känsla som tog plats allra mest först. Man lär sig med tiden att hantera känslorna bättre. Det är opraktiskt att börja vrålskälla på kollegor.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Verkligen framsteg! Jag var också skogsilsken i början. Det var den känsla som tog plats allra mest först. Man lär sig med tiden att hantera känslorna bättre. Det är opraktiskt att börja vrålskälla på kollegor.

Kram 🐘

Profile picture for user Smörblomma

@Onkel F Sådana där dagar när allt går emot en har vi alla någon gång. Jag tycker också att promenader löser många problem. Skönt att du inte kände något sug alls trots det som hänt dig under dagen. Synd att ersättaren inte var en bra vårdkontakt. Låter konstigt att inte prata om alkoholproblemen eller hur det går för dig i din nykterhet om man jobbar på en beroendemottagning.

Profile picture for user Andrahalvlek

Nästa gång du och sköterskan träffas tycker jag att du direkt ska säga” Du, det är viktigt för mig att under vårt möte här få prata om X och Y. Kan du bemöta mig på den punkten?” Det är liksom mest dumt mot sig själv att knyta näven i fickan. Man får inte ut de saker av livet som man behöver allra mest.

Kram 🐘

Profile picture for user Onkel F

@Andrahalvlek Du har naturligtvis rätt. Är inbokad imorgon förmiddag hos samma person, vi får se hur det går. Jag hade lite svårt att somna i måndags kväll, låg och funderade mycket på vad jag skall säga säga imorgon. Jag har svårt att låta bli att älta vissa saker. Men jag tror att det är bäst att gå dit förutsättningslöst, utan förutfattade meningar. First impressions last, dock.

Dag 17 på min antabuskur idag. Humöret går lite upp och ned. Kanske inte så konstigt, men lite jobbigt. Igår kände jag mig lugn och harmonisk så att det nästan var magiskt, sedan framåt eftermiddagen kom något slags svårdefinierad olust / oroskänsla. Nästan så att det kryper i kroppen. Jag fick inget sug eller så, men i vanliga fall hade det varit en känsla jag druckit för att bli av med. Nu tog jag ett par Atarax istället. Det funkar. De är väl i o f s ganska ofarliga, men jag behöver lära mig att inte hantera allt med kemikalier. Jag behöver komma igång med meditation igen, den faller alltid bort de perioder jag dricker.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Meditation är grymt bra! Du har ju positiv erfarenhet sen tidigare och då är tröskeln lägre för att komma igång.

I början av min nykterhet hade jag träningskläder på mig typ jämt. När rastlösheten kom gick jag ut och sprang några lyktstolpsintervaller. Sprang två stolpar, gick en osv. Efter en stund blev jag skönt trött. Man tar hjälp av endorfinerna genom att springa sig trött.

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Fick du inte prata i mötet med behandlaren? Jag tror att de når bättre resultat om vi får prata och de kommer med inspel. Tänker på din historia om kassen - att bli tillrättavisad - och dessutom felaktigt- är en liten jobbig känsla tycker jag. Som när någon tutar utan anledning i trafiken. Kanske är det lättare att gå igång när man inte dricker. Man pratade för många år sedan om Typ A persoligheter. Lite hetsigare, mer benägna att få hjärtinfarkt. Jag tror det går att träna reaktionsmönstren. För man vill ju ha kvar glädjen som kanske också finns där. Tänker att stress är en viktig faktor i det här också. Det är lättare att inte ligga i ytterkant om man har kunnat varva ner.

Profile picture for user Onkel F

@Andrahalvlek Tyvärr är jag 15-16kg för tung för att springa, men powerwalks har samma effekt. Det är inga lugna söndagspromenader jag ägnar mig åt 😁Men visst hjälper det. För mig är det nästan meditativt, alla andra tankar försvinner.

@Sisyfos skrev: "Fick du inte prata i mötet med behandlaren?" Jo, naturligtvis. Men behandlaren ifråga verkar inte kunna ha en dialog vuxen - vuxen, hen gör allt för att samtalet skall vara på en förälder - barn nivå. Den här kontakten är bara tillfällig, så jag bara accepterar beteendet och försöker göra besöken så korta som möjligt. Det skulle vara katastrof i längden med en sådan relation.
När det gäller episoden med kassen var det egentligen ännu ett irritationsmoment. Människan stod med min kasse i ett fast grepp i ena handen och hävdar med bestämdhet att jag måste ha något att bära mina varor i 🙄Jag hade på tungan att säga något om att ibland är käften snabbare än hjärnan, men jag valde att hålla tyst.

Jag har lite problem med Antabus den här gången. Jag blir oerhört trött trots att jag har en minimal dosering. Så pass att jag behöver ta en liten tupplur efteråt. Inget jag känner igen sedan de tidigare gånger jag tagit medicinen, men stödet medicinen ger är värt det lilla besväret. Gubben kanske helt enkelt börjar bli gammal 🤣

Profile picture for user Natalia

Hej @Onkel F!

Det är tråkigt att abtabus kan ge den bieffekten men ändå bra att du tar det onda med det goda. Det är just i den känslan mitt eget motstånd ligger men jag säger inte aldrig. Om det skulle visa sig bli mitt enda alternativ till nykterhet skulle jag få lov att fogda mig inför det. Behöver nog dock tömma ut alternativen för mig själv innan jag kommer till beslut om Antabus.

Jag känner mig trög i huvudet idag 🤯
Men hoppas att det ska passera allt eftersom tid går.

Önskar en god nattsömn ❤

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Jag blev otroligt trött av nykterheten inledningsvis, utan antabus. Tog en höneblund varje dag. Så det behöver inte bero på antabus. Din kropp och knopp lägger all energi på att läka nu.

Kram 🐘

Profile picture for user Natalia

Hej @Andrahalvlek.

Känns bra att höra ord från er som gått igenom alkoholrehabilitering. Särskilt då man själv är i början av den och precis kommit till beslut. Blir lättare att ta till sig råd när man är framme vid att landa i dem än när man fortfarande har ett motstånd till att helt sluta.

Tack för det ❤

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev: "Hur upplever du förresten abstinenssymtonen nu efter 18 dagar?" Skulle nog säga att den är över. Jag kan ha en vag oroskänsla en del kvällar, men det kan lika gärna vara att jag känner mig sysslolös och lite uttråkad. Något som stör lite är att jag har en del intensiva drömmar om att jag dricker vin. Nästan så att jag är på väg till kylen för att plocka fram BIB-en och hälla upp ett glas innan jag förstår att det var just en dröm. Post-akut abstinens enligt sköterskan (vem annars?😉). Kan tydligen dröja kvar i ett halvår, typ.
Mår bra i det stora hela, och är jäkligt tacksam för att Antabus finns!

Profile picture for user Onkel F

@Andrahalvlek skrev: "Din kropp och knopp lägger all energi på att läka nu." Så är det naturligtvis, men den här gången kommer tröttheten som ett brev på posten (innan Postnord🙄) kanske 1 - 2 timmar efter att jag tagit min dos. Oavsett, jag vet sedan tidigare vilken hjälp jag får av Antabus, och den lilla olägenheten tröttheten innebär står jag gärna ut med.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Liknande drömmar känner jag igen. Det händer att jag drömmer att jag hittar en glämd tablettgömma och sen olika gömmor med samtliga narkotikaklassade mediciner jag använt genom åren. Drömmer att jag blir jätteglad över att hittat dem men hinner aldrig använda dem i drömmen.

Den jobbigaste dröm jag haft skedde nyligt. Ett tag hade jag nämligen 4-5 olika preparat samtidigt, även om alla inte rörde sig om missbruk i felaktigt syfte och var förskriven medicin så hade jag ju ett starkt beroende av dem och alla har varit väldigt jobbiga att sluta med. Drömde att jag fortfarande stog kvar på det höga intaget av samtliga tabletter och att det bara var en dröm att jag ens satt ut den första. Herregud jag vet inte hur många narkotikaklassade tabletter jag slängde i mig per dygn. Det måste varit nära 20 tabletter. Har satt ut en i taget senaste åren. Drömde att jag liksom vaknade gång på gång och varje gång insåg att det bara varit en dröm att jag ens satt ut den första.

Den morgonen vaknade jag omkullkastad och det tog en lång vaken stund i sängen innan jag förstod att det faktiskt bara varit en dröm och att jag faktiskt inte längre använder en enda tablett.

Jadu, drömmar...

Profile picture for user Natalia

Tycker förresten det är lite komiskt att jag blir avis över "din" beroendesköterka. Hade nog aldrig föreställt mig att jag nångång i livet ens skulle ha en beroendesköterska som jag kallar för "min" och än mindre sitta och skriva på ett forum för alkoholberoende och känna att Onkel F's sköterska minsann verkar ha en bättre arbetsmetod 😄

Livet tar sannerligen oväntade svängar. Men nu har jag äntligen hittat ett eget bra samtalsstöd också...
"Min psykolog " 💕

Kram

Profile picture for user Natalia

Men fyy vad illa till mods jag blev när jag kom att tänka på den mardrömmen. Har ju liksom gjort tväta avslut med varje preparat så utsättningen har varit galen minst sagt. Gud vad jag är glad att dom är helt borta 🥰

Profile picture for user Onkel F

Dag 19 med Antabus och utan alkohol, det känns riktigt, riktigt bra. Några få små moln på min i övrigt klarblåa himmel, men det är hanterbart. Så här har det varit varje gång jag medicinerat. Det svåra har ju, uppenbarligen, varit att inte falla tillbaka i gamla mönster. Men det känns som om jag har accepterat tanken på min oförmåga att hantera alkohol på ett sätt som jag inte gjort tidigare.

Något jag märkt av under de här veckorna är att jag har svårt att komma igång och få saker gjorda. Skjuter upp hela tiden. Det kan vara så på jobbet också ibland. Jag har inga problem med att göra det som är "akut", men det händer allt som oftast att jag inte slutför uppgifter med en gång, utan hoppar på nästa sak som kräver mer omedelbar uppmärksamhet. Jag har sett det som att det beror på stress, men det kanske ligger något annat bakom.
Läkaren på mottagningen har uppmanat mig att göra något slags utredning, MINI tror jag att den kallas, men jag har avböjt. Det jag inte vet om har jag inget ont av, typ. Jag kanske borde göra den trots allt, jag kanske är en värre knäppgök än jag kunnat ana 🤪🤣
Det är skönt att vara ledig och ta det lugnt, tyvärr (?) får man tid över till att fundera på hur man fungerar.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Mini är bara grundutredningen som indikerar om det ligger grund tull en omfattande neuropsykiatrisk utredning. Mini är inte tidskrävande. Den görs på ett besök så det skadar inte. Jag tänker väl att det kan vara bra att känna till om det föreligger en neuropsykiatrisk diagnos för att lättare förstå sig på vad det kan vara som spökar för en, lättare förstå sig på sig själv och hur att lära sig hantera vissa områden av sig själv.

En vidare omfattande neuropsykiatriska utredningen, om så skulle indikeras, är däremot längre. Men ingen skada skedd med en Mini.
Jag säger kör ✌️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Skönt att det känns bra, fortsätt så. Ett tips för att faktiskt få saker gjorda är att skriva ner sakerna som ska göras och sedan notera både dag och klockslag. ”Mån kl 16 diska”. Så brukar jag göra när jag hamnar i lite apati. Ibland ställer jag till och med larmet i mobilen.

Kram 🐘

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

...och du är ingen knäppgök.
Du behöver inte vara orolig för Mini.
Det är en längre hög med kryssfrågor. Inget som kräver mer än att svara på dem. Inget som kräver någon förberedelse eller oro alls ❤
Sen sammanställer läkaren dem i efterhand. Inget att oroa dig för.