@Onkel F Läste just starten av din tråd. Ditt första inlägg gjordes för snart två år sen. Det du skrev där påminner mig om avslutet på mina sista narkotikaklassade tabletter. Vågade inte söka vård just då. Ville inte ha det dokumenterat. Jag läste, skaffade mig kunskaper och undrade om jag skulle trappa ner eller sluta tvärt. Provade sluta tvärt. Höll upp i tre månader och mådde skit. Bestämde att trappa ur dem men det slutade med samma dos som innan och säkert lite mer. Försökte igen och igen. Gav upp. Det tog nära två år efter första försöket innan jag påtvingade ett stopp. Men lyckades dock förankra mig i beslutet. Var livrädd. Sökte all stöd och hjälp och från den dagens totala avslut vill jag aldrig leva likadant igen men har nu halkat på A istället.

När jag läser din tråd från början och även andras gör det mig bara helt övertygad om att det enda rätta är att lägga A helt bakom mig. Läste att du haft ett uppehåll på två år men halkat tillbaka. Haft nåt kortare uppehåll men halkat tillbaka. Det är lite skrämmande läsning att se hur himla trassligt det här kan vara.

Onkel F, det här behöver bli sista gången för dig 🙏

Kram

Tänkte på det här med utredningar. Det har din mottagning koll på säkert men viktigt att ha varit ren en period och lite mer stabiliserad. Opåverkad av mediciner osv så inte dina svar präglas av känslor och agerande som hör till utsättning eller mediciner som ställer till det. Det kan indikera på många felaktiga diagnoser när svaren är påverkade. Men du själv har nog koll på hur du brukar funka normalt.

Kram och sov så gott

3 veckor utan alkohol. Mer är en vecka sedan jag hade något sug eller tankar på alkohol. Bara några knäppa drömmar ( inatt igen). Skönt! Det är det här jag vill ha ut av Antabus, en period då jag inte ens behöver reflektera över om jag skall dricka eller inte. På sätt och vis att smita från ansvaret för sina egna handlingar kanske, men det ger mig tid att fundera på hur jag skall gå vidare. Att bara låta bli att dricka har inte fungerat hittills, så det vore idioti att tro att det skall räcka den här gången.

@Natalia skrev: "det här behöver bli sista gången för dig" Ja, det kan kännas så faktiskt. Måste bara hitta något nytt grep som kan ge ett annat resultat är de tidigare försöken. En Mini/utredning kanske kan vara en början. Det känns som om jag har landat ganska bra i den nuvarande situationen, så jag tror inte resultatet skulle bli alltför missvisande.

Jag provade att göra en To do-lista för igår. Det fungerade ju ganska bra, men jag behöver nog lägga in lite tid för "Övrigt" också, det blev lite overkill. Men jag fick jäkligt mycket gjort.

@Onkel F Grattis till 3 nyktra veckor 🥳🥳🥳 Nu blir det bara lättare för varje dag. Självklart är det här sista gången för dig, allt annat vore katastrof. Antabus ger dig möjligheten att jobba på det andra viktiga - skaffa dig nya nyktra vanor. Kanske måste du byta umgänge också? Det är väldigt onödigt att i tid och otid utsätta sig för andras fyllegaggande, roligare kan man ha det.

Kram 🐘

@Onkel F Bra att du har kommit igång med to-do-listor. Jag skulle inte få något gjort utan mina listor. Och jag tror att du faktiskt åtminstone ska umgås med tanken på att göra en mini-utredning. Det är faktiskt bättre att veta, och förhålla sig till det, än att inte veta. Tycker jag.

Kram 🐘

@Onkel F Grattis till 3 veckor!🥳. Tror också en mini-utredning kan vara bra en bra start för att se om det skulle finnas något som du inte riktigt varit medveten om och kan få stöd i. Det skulle kunna vara hjälp till att göra en bra plan under tiden du tar Antabus och bli mer hållbart över tid. Skönt att du slipper sug eller tankar på alkohol.

Ha en fin söndag!🌞💕

Hej!

Det känns glädjande att höra att suget börjat avta för dig. Och todo-listor ska givetvis även innehålla rast och vila. Kaffestund är också en viktig punkt.
Min första punkt på dagen heter Morgonstund 🙂 och den får vara lång om den vill. Den innehåller både kaffe, balkonguppvaknande, surf på mobilen och morgontoalett. Det är den bästa punkten på dagen!

@Onkel F, hur länge tänkte du ta antabus? Jag är ju nu inne på min fjärde vecka på antabus. Håller med dig, det är fantastiskt. Så himla skönt. Man behöver inte ens fundera.

Som jag känner nu så tror jag att jag vill fortsätta med den ett år. Det sägs ju att de flesta receptorer och banor i hjärnan för serotonin, dopamin etc kan återhämta sig rätt skapligt på 9-12 månader utan alkohol. Hur går dina tankar?

Dag 26 utan alkohol. Det är lite drygt 2 veckor sedan jag hade sug, efter det har jag inte haft en tanke på skiten.
Skönt i och för sig, men jag blir inte riktigt klok på hur jag fungerar. Jag har inga problem med att vara utan alkohol när jag tar Antabus, har inte haft det ens under halvårslånga behandlingar. Jag antar att det är för att jag inte kan dricka, så varför bry sig? Enligt Annie Grace och Allen Carr är det likadant med heroinister som hamnar i fängelse, när de är inburade och inte kommer åt drogen har de "inga" problem med att vara utan, men när de kommer ut och går tillbaka till sina gamla umgängeskretsar faller de tillbaka i missbruk.

Jag läser Games people play av Eric Berne, om hans Transactional analysis. Om roller vi iklär oss och spelar när vi interagerar med andra människor. Kapitlet om rollen Alcoholic gav en del intressanta infallsvinklar på de psykologiska mekanismerna bakom missbruk och orsakerna bakom återfall. Det han skriver där skulle kunna vara en förklaring till varför man / jag tar återfall. Det ger också en delvis ny syn på vad det faktiskt är sköterskan på beroendemottagningen försöker få mig att inse att jag behöver göra.

Jag tror att jag börjar förstå att det inte är viljestyrka som behövs för att sluta dricka. Snarare fakta, kunskap och insikt.

@andesh79 skrev: "hur länge tänkte du ta antabus". Max 6 månader tror jag. Det är tänkt att jag skall träffa läkaren för att stämma av hur det går i slutet av september. Jag får se hur det känns då, men det behöver kännas stabilt innan jag slutar ta medicinen.
Den "normala" behandlingstiden verkar vara 3 - 6 månader på den mottagning jag går till.

@Onkel F Håller med dig. Det är inte bara viljestyrka som krävs för att bli nykter. Vilja och motivation är färskvaror och håller inte hur länge som helst om det inte får stöd av annat som fakta, kunskap och med det insikt. Ju mer insikt som man får desto mer får man vilja och motivation. Med insikt får man också styrka att fortsätta och positiva tankar om nykterhetsprocessen som sker. Det är det jag menar om min ”värderade riktning”. Att min kunskap om alkohol har gett mig insikt om hur det påverkar min hjärna och att det är det som skapat ett beroende. Att beroendet skapar ”beroendetankar” som är indränkta i alkohol. Som i sin tur skapar ”beroendekänslor” som ångest och som skapar ”beroendesug” och ”beroendehandlingar” att det enda som lindrar är alkohol och att jag måste dricka. När man fått insikt kan man genomskåda, förstå och ta tills sig detta helt och hållet. Man kan förstå det rent intellektuellt och rabbla detta i sömnen, men det är en skillnad när pusselbitarna faller på plats och man kan genomskåda det. Det är en befrielse och en aha-känsla. Man genomskådar sina föreställningar om alkohol, att det medför avslappning, guldkant, trevlig samvaro mm. Man ser det för vad det egentligen är, det är mina föreställningar, mina tankar om alkohol, mitt beroende som skriker efter alkohol, utom min kontroll, det är det som styr mitt drickande, inte jag själv, för jag vill inte dricka som jag gör. När man genomskådar detta kan man skapa nya föreställningar, nya tankar och en ny värderad riktning i sitt liv. Mina nya föreställningar, med min kunskap, är att alkoholen skapar beroende som förstör min hjärna. Ju mer jag dricker, desto mer förstörs den och jag sjunker allt djupare i alkoholträsket. Mina nya tankar är att jag måste sluta dricka för det är det enda sättet att bryta beroendet. Vilka värden vill jag ha i mitt liv, hur vill jag att det ska se ut och vara? Vilken riktning vill jag gå mot? Här kan jag rabbla upp hur mycket som helst, men tex vill jag bli närvarande och delaktig i livet, vakna pigg och fräsch utan ångest, möta dagen nykter och uppleva den med alla mina sinnen. Det är den riktningen jag värderar och vill gå mot. I den riktningen finns inte alkohol med, för om den finns med kan jag inte gå mot denna riktning. Då går riktningen ned till helvetet istället. När du går mot din värderade riktning, kommer positiva tankar och hur du kan göra för att gå åt det hållet. Tex skapa nya vanor, nya rutiner. Känslorna påverkas av dessa positiva tankar, du blir gladare och det blir ingen kamp att stå emot alkohol. Med insikten blir du stark och de positiva tankarna dominerar över de negativa tankarna.

Så fortsätt läsa på om fakta så att du får ännu mer insikt och till slut kan genomskåda vad som verkligen händer. Att våra föreställningar om alkoholens härlighet är en bluff och som samhället präntat in i oss sedan decennier bakåt. Det är inget annat än ett beroendeframkallande gift, som kan drabba vem som helst och som förstör vår hjärna och våra liv.

Ha en riktigt fin lördag och grattis till dina 26 dagar!🥳❤️

@vår2022 grymt bra inlägg! Det ska jag memorera! Hade tungt igår men idag har jag hela hjärnan med på tåget igen. Hoppas att det går åt samma håll som din värderade riktning, det hade jag gillat.