@vår2022 Det låter bra att du övar lite på att vara vid tillställningar där andra dricker! 🤗 För egen del så tog det sin tid att känna sig riktigt lugn och bekväm vid sådana tillfällen. Jag var ju så ovan vid att vara nykter. Det första nyktra året behövdes för detta. Sedan under år två blev det bättre, för att inte tala om år 3! Man vänjer sig, och allt sker mer på automatik. Upprepningar och korkat svammel som uppstår tar jag med ro eftersom jag vet att det är så berusade personer uppträder.Och då sållar jag bort det automatiskt., Blir det för jäkligt så drar jag bara hem eftersom det inte tillför mig något av värde att lyssna på skiten. Men oftast så har jag riktigt kul, och stannar tills de andra blir för trötta. Jag har inga problem med att dra igång en konversation och skratta som sjutton.😂 Och trött blir jag inte, det är nästan alltid dem som dricker som blir sömniga först. Sedan på morgon så är de som drack också mest sömniga.😀 Men jag är ju 50+ och går inte på så värst många sena tillställningar där det dricks mycket. Det har jag inget behov av, och är inget jag saknar.

Ha det bra!

@Torn Ja, det är lite övningskörning att vara på fest där stämningen höjs allt eftersom promillen stiger😂. Har gått igenom de flesta vardagliga gamla vanorna och skapat nya vanor utan alkohol. Har även gått igenom alla storhelger utan alkohol då jag blev nykter i slutet av oktober 2021. Inga problem, men har inte varit på så många tillställningar där alkoholen flödat, då vi inte är med i så många sådana sammanhang. Jag tror också jag kommer att vänja mig allt mer och kunna slappna av bättre. Nu när jag skrev det, så inser jag att jag var lite spänd över hur det skulle bli att vara nykter när andra är påverkade, och jag blev mer avslappnad allt efter tiden gick. Kanske handlar det även om att jag var lite spänd över vilka förväntningar det fanns på mig som nykter? Om jag skulle upplevas som tråkig för att jag inte längre har klackarna i taket? Kvällen blev trevlig och säkert lite lugnare än vanligt för att jag inte höjde temperaturen som jag brukade. Lite mer övningskörning och sedan kan jag som du, höja stämningen som nykter tills de druckna blir trötta och går till sängs😂.

Ha det gott!🥰

Har en känsla inom mig som inte riktigt vill gå bort. Jag försöker ta reda på vad den känslan består av och varför den inte går iväg. Det handlar om en kollega. Hon är väldigt trevlig, kompetent och omtyckt. Hon har väldigt lätt till skratt och är charmig. Berättar mycket och ofta om sig själv och sina händelser. Mycket social och mjuk. Ändå är det något inom mig som upplever att det är en fasad ibland och att det finns ett bakomliggande syfte med det hon säger. Det kan verka så ”oskyldigt” men det får folk att prata och hon är väldigt nyfiken. Hon kan säga saker som jag tycker insinuerar något annat. Min känsla är att jag ska akta mig lite och jag känner inte tillit till henne. Jag ska inte heller låta henne ta för mycket plats på så sätt att jag inte går med eller spelar med när jag känner att jag vill göra det. Att jag ska hålla igen på ett korrekt sätt, inte haka på, när hon vill att jag ska haka på. Det finns ett uttryck ”don´t bite”, alltså att man inte ska hugga tag eller svälja ett lockbete. På något sätt känns hon manipulativ bakom den trevliga och charmiga fasaden. Jag har väldigt lätt för att tycka om folk och har en mjuk framtoning, men har också mycket intuition och jag ska lita på det. Så ifrån på ett tydlig och vänligt sätt idag, då jag känner att jag måste markera var min gräns går i ett tidigt stadie. Jag har mycket rättspatos och det stör mig mycket om jag upplever falskspel.

Jag är så oerhört tacksam för att jag är så balanserad och mer chill i min nykterhet och kan stå på mig på ett lugnt och tydligt sätt. Det var så mycket svårare när jag drack, då självkänslan och självförtroendet var så mycket sämre. Då såg jag mer utåt än inåt, blev arg och irriterad. När jag sedan såg inåt klankade jag ned på mig själv om att jag inte dög. Nu tittar jag först inåt, vad känner jag? varför? Sedan tittar jag utåt på det som kan vara orsaken. Sedan inåt igen för att bekräfta mina känslor, se saken från olika perspektiv, landa och funderar på hur jag ska agera utåt. Försöka hitta ett hållbart sätt för mig själv att handla på och som jag kan må bra i.

Nu har jag skrivit av mig och har nog hittat ett bra sätt att handla på framöver. Det känns i alla fall lättare inom mig😁.

Ha en fin kväll!💕

@vår2022 Det är rätt. Man ska lita på sin magkänsla. Och det är sant att man som nykter kan stå upp för sig på ett mer sansat sätt. Eftertänksamt och inte överdrivet taggigt.

Jag har ju jobbat som mellanchef i många år och det är därför ytterst få som jag släpper helt inpå livet. Jag är trevlig och tillmötesgående mot alla, men jag går inte andras ärenden och jag sysslar inte med skvaller. Och rättvist ska det vara, alla ska behandlas lika. Där går min gränser.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack för ditt inlägg, det bekräftar det jag tänker och känner. Kan tänka mig att man som chef måste ha superkoll på att inte ”gå in där” och hålla ett vänligt men bestämt avstånd. Gäller väl alla, men än mer som chef och att denne behandlar alla lika. Det är en mer utsatt position på ett annat sätt.

Ha en fin kväll!💕

Skönt att få sitta en stund och bara slappa lite ute på soldäcket. 29 grader varmt och lite fläktande vind. Igår värsta åskvädret och störtregn. Det var skönt att luften klarnade lite och att naturen fick lite vatten. Har haft huvudvärk hela veckan av det tryckande vädret, lite mildare idag. Ska tydligen regna en hel del imorgon så det gäller att passa på och njuta av den sköna varma kväll. Idag har det varit full fart på jobbet, var så inne i allt att jag glömde lunchen och att äta. Brukar ju alltid bryta upp vid lunch för promenad med hunden, men han var inte hemma idag och kunde påminna mig. Jag gillar rutiner och idag blev det fel i dem. Blev lite lunchmackor kl 15 och då blev det försent för mitt 14 kaffe. Hade tänkt träna också men skippar det idag. Får bli en löptur imorgon istället. Grannen kommer över på enkel middag ikväll, men det blir lugnt, övriga dricker väl några öl och jag mitt alkoholfria. Ska försöka fixa lite med mina land i helgen, fylla på jord och gödsel där jag haft mina vitlökar, innan jag sätter nya i höst. Läste att det kan vara bra att göra så. Ska även klippa ner mina lavendel helt nu när de blommat över. Få se om det hjälper då de blivit så träiga och lite rangliga. Har inte klippt dem på några år. Ska fixa med jordgubbslandet där plantorna skjutit skott över allt. Har inte haft jordgubbar tidigare. Tänkte plantera om lite och klippa av trådarna. Jobbigaste är att köpa och ta hem all jord, men jag har min son som bärhjälp. Något annat kul är att han fått ett jobb som passar honom via en kontakt jag har. Känns som att det skulle kunna hålla i längden. Han är så mycket gladare och positivare nu och att få inkomst öppnar ju många möjligheter. Det stärker självförtroendet och självkänslan. Det påverkar mig med att inte känna oro över honom.

Önskar er en skön fredag!🌞💕

@vår2022 Vad skönt att det verkar ordna sig för sonen och att du kunnat bidra till detta, troligen på mer än bara ett sätt. Harmonin du känner i livet måste märkas också på hemmafronten i positiv bemärkelse. Härligt med odlingar, har blivit så inspirerad här på forumet. Har sett ut platser där jag nu i höst ska förbereda för nästa trädgårdsvår. Har inga grön fingrar men tänker börja med att plantera lökar. Ha en fin kväll i värmen och njut ❤️

@vår2022 verkligen glad att höra om sonen! Jätteroligt och hoppas att det fortsätter. Barnen är ju a och o, att de mår bra. Mina har det bra. Men jag har syskonbarn som inte hittar jobb, eller rätt jobb- det är så tärande och trist. Trädgården låter ljuvlig, jag har mina stockrosor på balkongen. Har bundit dem vid pinne idag- ska ösregna i natt. Festival på stan, gatorna kokar.

Jag känner igen det där med att det är svårare att lita på magkänslan när man dricker @vår2022. Den är liksom inte riktigt kalibrerad….känslorna är antingen för höga eller för låga. Man bottnar inte utan far runt - lite vind för våg - i alkoholbassängen.
Men det låter som att du har det så torrt och mkt tryggare under fötterna nu! Och då är ju magkänslan en väldigt viktig kompass ändå.
Jag blir avis på alla trädgårdar som beskrivs här…det finns ju också så många paralleller mellan det arbetet och att göra nykterhet - i ngn mening ett evigt arbete. Slitsamt men med många blommor och växtart ( flera oväntade) på vägen.
☘️☘️☘️

@Ny dag @Geggan Ja, barnen är a och o, mår de bra mår man själv också så mycket bättre. Att ha ett jobb att gå till är så viktigt, det är så vårt samhälle är uppbyggt, men det är svårt för alla att passa in i just den mallen. Man ska vara så bred i allt, social, klara stress, många bollar i luften, komma med egna initiativ, ta för sig, vilja vidareutvecklas osv. Det passar inte alla. Min son är så kreativ i sitt musicerande och han vill ha ett arbete som inte kräver så mycket av den energin. Det har han nu hittat, ett jobb som han inte behöver ägna så mycket energi åt rent mentalt, men som ändå är ok att utföra och som passar honom. Han behöver inte försöka vara något han inte är, han kan vara sig själv - en fin kille som tar ansvar och utför det han ska göra och som inte behöver försöka leva upp till mallen ovan. Det här jobbet blev en lyckoträff och det är svårt att hitta om man inte passar in i mallen.

Ja, harmonin jag känner i livet avspeglar sig även på min son. Vi har mer samtal om allt med varandra nu och det är han som söker upp mig. Jag har bestämt mig för att inte ”tränga på” och ge honom utrymme när han bor här och vänta in tills han söker upp mig. Idag ska vi åka iväg och köpa jord och han har bokat en klipptid. Han har köpt nya kläder och börjat promenera regelbundet, ibland hakar jag på, det blir så bra samtal då. Det är tecken på välmående och välbefinnande❤️

Såg i min app att idag är det 300 dagar och bara 65 dagar kvar till 1 år😁. Ha en fin lördag!💕

Vad fint det låter med din son @vår2022! Och också hur era samtal utvecklas.
300 dagar är många dagar! Du är en inspiration och visar att det går.
Jag tar rygg och har också laddat ner en app för att hålla koll på de nyktra dagarna nu.
🌾🌾

@vår2022 Grattis till 300 nyktra dagar! 🥳🥳🥳

Fy fan vad du är bra! Inte bara på att vara nykter utan också på att skriva och dela med dig av dina erfarenheter - och peppa och hålla ihop flocken 🥰

Kram 🐘

Idag har jag firat med att unna och belöna mig själv presenter. Skulle egentligen bara åka iväg och handla massa jord och gödsel och släppte av sonen på stan som skulle klippa sig. Tänkte passa på att strosa lite i butiker så länge tills han var klar. Han skulle sedan hjälpa mig att bära de tunga säckarna. Hittade en liten klädesbutik som jag gick in i. De hade så mycket fina höstnyheter och jag köpte byxor, två blusar, en kjol och en klänning. Vilken lycka! Orkar oftast inte gå så mycket i butiker längre och spana efter kläder och ofta när jag gör det hittar jag inget speciellt. Men nu, när jag inte planerat att shoppa kläder, så hittade jag denna lilla butik och allt satt så bra också. Skönt att köpa många plagg på en gång och som matchar. Har ett klädkonto där jag sparar pengar varje månad och har inte rört dem på länge, så jag hade täckning för allt också. Behövde inte snåla och tänkte att detta är jag värd på mina nyktra 300 dagar😁