@Himmelellerhelvette Jag tycker att du jobbar på jättebra! 🤗 Jag hade inte heller något sug att tala om då det begav sig. Det hänger nog mycket på hur bestämd man är. Det var av ren omtanke som jag skrev mitt förra inlägg.❤️ Du har stor chans att bli en som slipper dricka i resten av ditt liv. Ta den chansen!

Kram

Jag tycker det var jättebra att du skrev det så hårt @Torn, min första reaktion var provocerad och lite arg, var även inne på försvarstal men ju mer jag tänkte desto mer rann allt av mig och jag förstod att du hade rätt❤️

@Himmelellerhelvette Du jobbar på så bra och gillar att läsa dina reflektioner. Du är bra på att reflektera😁. Jag känner igen tankarna, som jag hade i början, om att jag kanske inte är beroende ändå, då det gått så lätt för mig att sluta. Det var ett sätt för mig att inte behöva känna att jag hade så stora problem ändå, att jag kanske var som de andra som kan dricka måttligt ändå, att jag kanske inte behövde bli nykterist ändå…När jag rannsakade mig noga insåg jag att det t.o.m. var värre ställt med mitt drickande och mitt beroende än jag trott. Check på allt som utmärker en som är beroende och det enda som kan rädda mig är att inte dricka. Jag kände alltså igen mig i det du skrev och tänkte att, det är alkoholdjävulen jobbar, försöker med alla medel få en att tro att man kan klara av att dricka, bara lite…så jag skrev också med ren omtanke om dessa tankar om att man kanske inte är beroende❤️

Jag ser precis som du inte några negativa saker med att vara nykter, tvärtom tycker jag att jag fått mitt liv åter och mår bättre såväl fysiskt som psykiskt än jag någonsin gjort. Vilken härlig känsla att kunna hämta din son när han missade sista bussen, det är värt allt! Ha det gott och fortsätt som du gör för du gör det så bra!💪❤️

Jag förstår verkligen att det var med omtanke @vår2022❤️
Jag förstår också att det var alkoholdjävulen som hälsade på så jag är glad att jag skrev mina tankar och att ni som svarade svarade så bra❤️

Jag mår också så himla bra, jag lever igenom rastlösheten och tröttheten som kommer emellanåt, jag vilar i det, innan drack jag på det för att orka göra saker men nu lyssnar jag bara på kroppen och vilar när jag behöver vila, kollar serier när jag är rastlös. Tränar när jag har energi, sprungit 3 rundor denna veckan🥰
Psykisk är jag glad och harmonisk för det mesta. Känner mig tacksam i så många situationer, känner in allt med klart huvud och är överlycklig över att jag kunde ställa upp på sonen inatt❤️
Tack för ditt stöd❤️Kram

Heja dej Himmelellerhelvette 🌈✨!! Jag känner igen mig i den glädje och lättnad du uttrycker 😊. Jag var nykter ca tre månader i vintras (glad och lättad!) och fick sedan för mig att ”så jäkla farligt var det nog inte” och att det kunde vara värt att testa dricka lite vin igen 🙄… Det var ett synnerligen uselt beslut kan jag säga, och det var suuuupersvårt att liksom ta nya tag och skippa vinet igen. Det tog månader med det där vingliga ovärdiga måendet, du vet, innan jag var uppe på hästen ordentligt igen. 50 dagar har jag suttit på hästen nu och den här gången tänker jag INTE kliva av igen 😅! Jag kan nästan (vill eg säga: jag kan med ca fyrahundratusen procents säkerhet) lova dig att du inte skulle tycka att det är värt att blanda in vinet i ditt liv igen, och att du inte kommer att börja dricka måttligt och vara nöjd så. Det är ju liksom ”lätt” att sluta när man av en eller annan anledning får fatt i övertygelsen och blir stark i den! Men det är skitsvårt att få fatt i den igen om man släpper taget om den och trampar ner i träsket igen… Som Kennie skrivit: det är nu fönstret att bli nykter är öppet, man vet inte om/när det öppnas igen... Stanna kvar och lev i ljuset som du skapar dig nu Himmelellerhelvete ☀️😊! Så tänker jag göra 👍👣😊. Kram 🤗!

majken_r

@Annabell så jäkla bra inlägg! Instämmer till alla procent som finns🙌🏼😅 Så fort jag bara snuddar vid någon slags vin-idé så är det bara NEJ. Det är inte värt! Och det där med fönstret, precis så. Mitt öppnades och jag stannar där i den friska luften. Hurra för dina 50 dagar 💓🌸🎊

Kom ihåg, till mig själv.
Tänkte:
På söndag ska jag rösta, i vanliga fall hade jag varit orolig för att vara bakis då!

Jag behöver komma ihåg alla gånger något var planerat på helgerna och jag var orolig att jag skulle vara bakis då. Så mycket oro och stress istället för att bara låta bli att dricka så hade jag sluppit vara bakis!

@Himmelellerhelvette Visst är det lite konstigt!? Att inte längre behöva ta hänsyn till och ta med i beräkningen att man kanske är bakis vissa dagar. Så mycket tid vi har återtagit till våra liv 🥰

Kram 🐘

Så bra skrivet! @Annabell
Fönstret är öppet nu, jag vet inte om det någonsin öppnas igen!

Heja dig som hoppade upp på hästen igen!
Varför blir det så att man faller tillbaka i samma mönster efter långa uppehåll? Beroende jag förstår men samtidigt gör det mig så arg! Borde man inte efter 3,6,9,12 månader nykter förstå och sedan kunna ta det lilla alla ”vanliga” tar!? Varför måste det vara förstört föralltid?!

@Himmelellerhelvette Tyvärr är det så. När man har gått över en viss gräns så finns missbruket latent. Ett enda glas kan väcka det igen. I värsta fall blir det fullt ös medvetslös direkt, samma kväll/natt. Men i de flesta fall brukar det funka bra en vecka, två veckor, en månad eller två - men förr eller senare spårar det ur. Igen.

Och för varje återfall man tar på den här resan så blir det bara svårare och svårare att sluta dricka helt. För att man tappar tron på den egna förmågan att kunna sluta dricka. Oftast på ett undermedvetet plan, men också ibland uttalat faktiskt.

Min pappa trodde tex inte på att han kunde sluta dricka den sista tiden. Det sista halvåret innan han dog i sviterna av sitt missbruk så hade han gett upp. Kanske långt tidigare än så till och med. När jag bröt med honom i september 2000 sa han till mig: ”Jag har inget problem med alkoholen”. Den 24/1 år 2001 dog han med söndertrasad lever pga organsvikt. Han var då 64 år gammal.

Kram 🐘

@himmelelleehelvete
Det här med förstört är ett ord som så småningom försvinner ur hjärnan- eller snarare slutar det vara kopplat till att dricka. Det finns inte i nyktra hjärnan att tänka; åh nu har jag förstört chansen att dricka…
Det enda som kvarstår är att man är väldigt tacksam att inte hela livet blev förstört av drickandet. Att det gick att sluta.
Men jag känner VÄL igen dina tankar; varför ska just jag inte kunna dricka som alla andra?
Jag brukar jämföra det med att tänka ”varför är inte jag 180 cm lång och har tjockt hår till midjan”.
Ungefär lika verkningsfulla tankar.

De brukar försvinna så småningom och i takt med att de positiva sakerna man inte lyckats förstöra- blir tydligare.
Ibland är det okej att låta tankar vara, de får finnas men behöver inte flytta in i hjärnan. Så småningom skrumpnar de ihop.
Ha en fin dag! 🌸

@Himmelellerhelvette
Hjärnan blir omprogrammerad när man överkonsumerar alkohol och har blivit beroende. Vi har själva lärt/omprogrammerat hjärnan att den ska ta till alkohol för att vi ska få en kick av dopamin, dricka på olika känslor, situationer mm. Detta går aldrig att återställa eller avprogrammera detta i hjärnan. Om man blivit beroende och dricker alkohol så sätter denna programmering igång direkt igen och man dricker för att få kickar, hjärnan vet inget annat sätt. Man börjar överkonsumera igen. Det är det som sker vid återfall. Det fina ändå är att om man inte dricker alkohol så startar inte detta program igång, den ligger i sin slummer. För mig har denna insikt varit avgörande för att förstå att jag inte kan dricka det lilla som andra kan. Då kommer jag att vara på samma plats igen så småningom, där jag dricker för mycket och bara vill ha mer. Jag har fått acceptera detta och att det bara är så det är för mig. För min del har det dock inte varit ett svårt beslut att aldrig mer dricka, för jag mår så himla bra när jag inte gör det. Jag har fått mitt liv åter och ett bättre liv dessutom.

Jag har tagit del av så många historier här på forumet om hur det kan gå, precis som @Annabell också berättar. Men livet som nykter är ett bra liv och kanske känner du så ju längre du varit nykter.

Ha det gott! Kram!

@Andrahalvlek @Se klart @vår2022
Trots era kloka ord säger min hjärna att:
-Men jag har ju aldrig hållit upp i tre månader innan och verkligen förstått, nu när jag förstår så kanske jag ändå kan testa framöver, jag kanske kan bli en som dricker normalt för jag har ju aldrig på riktigt provat.

Jag känner att jag provocerar både er och mig själv när jag skriver det men känner att jag ändå vill skriva hur min hjärna nu tänker.

Jag fick dessutom ett svar på B-MCV provet idag (jag ska ta det om två månader egentligen) men eftersom jag var sjuk förra veckan togs det provet bland många andra bara av rutin och annan läkare och det hade gått ner till 99 från 106 på bara 4veckor och det står att det provet tar minst 2månader upp till 6 månader innan det går ner när man druckit mycket. Det tolkar min hjärna som att jag inte var så illa ute. Hur sjukt!
Jag är nyfiken på hur det provet ligger om två månader när jag ska ta det riktiga provet av min egen läkare. Det provet ska ligga mellan 82-98.

@Himmelellerhelvette Det är jättebra att du skriver hur dina tankar går. Jag känner mig inte provocerad av det😁. Jag tycker att det är klokt att reflektera runt. Och det är ju verkligen så att man själv måste vara övertygad om något för att man ska ha viljan att göra något. Jag tror att är man beroende så är det svårt att kunna dricka som ”andra” pga av fakta om hur hjärnan funkar vid beroende och pga berättelser från forumet. Av egen erfarenhet har jag inte heller lyckats att dricka måttligt efter en längre period av nykterhet. Men ingen kan säga åt någon annan vad den ska göra eller tänka, det måste man få göra eller prova själv. Även om vi riskvarnar är det du som för befälet i ditt liv. ❤️

@Himmelellerhelvette Och jag blir inte heller provocerad ett endaste dugg 🤗 Jag anser och inser också att viljan och beslutet måste komma från individen själv ❤️

Just nu är det dock alkoholdjävulen som roddar och planerar i din skalle. Hen kommer omväxlande att viska och skrika, locka och pocka, tills du har bestämt dig. Tills du har spikat igen bakdörren och låst in hen i en liten trälåda så hen dör av uttorkning. Först då blir hen tyst. Så tror jag.

Kram 🐘

Nej, jag provoceras inte ett dugg jag heller. Var och en bestämmer över sina egna beslut. Att räkna ner tills man får dricka igen tror jag dock inte är något vidare bra sätt att förvalta en nykter period. (Menar inte att du gör det.)
Denna resa handlar mycket om att dag för dag bygga och lägga goda erfarenheter på varandra. Så, försök att hålla blicken ovanför kalendern, för din egen skull. 🌸

@Se klart Jag räknar inte ner tills jag får dricka🥰 Min nedräkning är mitt första delmål bara, jag har jobbat med delmål mycket i livet inom många olika områden. Gillar den strategin.

Jag är fortfarande inte ett dugg sugen på att dricka alkohol som tur är. Jag håller på att bearbeta mitt förhållande till alkohol.
Nu har jag två månader kvar till mitt första delmål och därefter får jag se hur jag lägger upp det. Det jag säger utåt är att jag satsar på träning och fettförbränning i tre månader för att se vilka resultat jag kan få och då förstör A mina resultat. Det är förvisso även sant men jag utelämnar den delen som handlar om mitt förhållande till A.

Delmål och aktivitet är bra @Himmelellerhelvette !! Hur tränar du? Jag har ett sånt bisarrt motstånd mot att komma igång :/ Behöver framför allt få bort det bukfett (vidrigt ord) jag lagt på mig. Styrketräning?
Allt gott✨