@Eme Försök att inte vara besviken på dig själv. Jag antar att du också kämpar allt du kan, och för det behöver du en klapp på axeln och en varm kram istället! Det kanske inte fick just i lördags (förmodligen värsta och besvärligaste dagen för övrigt), men det kanske gick idag? Eller så kommer du att klara det i morgon, eller precis vilken dag som helst när du känner dig stark och helt redo ❤️

Kämpa!

Dag 12 idag. Jag är inte botad på något sätt. Fy tusan vad jag skulle velat sitta i soffan med vinglaset i handen hela helgen. Tom promenaderna är tristare, för där har vi kunnat stanna till under vägen och tagit ett glas eller två av bubbel eller vitt. Sjukt i sig och klart mer tragiskt och sunkigt än festligt eftersom den stora behållningen av promenaderna har varit alkoholen, att ”piffa till” promenaden sas. Allt det där om att ”piffa till” är svepskäl för att få i sig/mig alkohol. Skulle jag få välja framtid skulle jag inte vilja behöva sånt, utan istället njuta av själva promenaden och friskheten och hälsan som den ger. Samma med att få njuta av friska fräscha energifyllda helger, eftermiddagar och kvällar. Att vara ”med” under kvällarna, att vara frisk o fräsch, må bra, vara pigg, orka (och kunna) laga god vällagad mat som kräver tid, hjärna och engagemang, kunna ta bilen, kunna träna, läsa en bok, göra det där som aldrig blir av pga bristande ork och kapacitet.

Under mina snart 12 dagar har kropp och sinne varit väl medvetna om att alkoholen inte är med. Saknaden är stor (åh, som jag saknar det där sköna lugnet det ger) men jag minns också (här får jag dock riktigt anstränga mig för att minnas) hur URUSELT jag mår av alkoholen, hur illa den gör mig och allt runt mig, och att jag har nått min botten. Det finns verkligen inget bra att hämta från den.

Det är morgon nu och lättare att tänka dessa tankar. När em kryper sig på kommer suget rejält. Jag tar varje dag för sig. Ett steg i taget. Men det känns mer möjligt att kunna klara det ju fler vita dagar jag samlar på mig. Nu gäller det att inte slappna av och tro att ett litet glas kan funka nu eftersom jag ju klarat mig så länge, att jag redan ”bevisat” att jag kan.

Respekt till tusen alla ni här inne som jag vet kämpar som jag, timme efter timme, dag efter dag. Minns er botten, vad ni drömmer om och hur det kommer att kännas när ni är där! ❤️❤️❤️

@DRacker Heja dig! Vet inte om jag har gett just dig tipset tidigare, men det är smart att i skallen lista topp 5 över fyllesynder. Riktigt hemska saker man har gjort på fyllan eller dagen efter. (Jag kräktes i sängen en gång utan att märka det förrän dagen efter.) När alkoholdjävulen tittar fram med sitt fula tryne och börjar viska ”så farligt var det nog inte, du är nog inte alkis ändå, ett glas vin kan nog kvitta” så skriker du NEJ och drämmer hen i skallen med dina 5 värsta fyllesynder. ”Minns du…”

Den första tiden kommer alkoholdjävulen på besök ofta. Tänk dig att du stänger in en hen i en trälåda i skallen. Utan vatten och mat. Med tiden blir ropen allt svagare för att till slut försvinna nästan helt. Men det förutsätter att du inte ger hen vin - för då börjar hen gasta högt igen.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

@DRacker tack och detsamma du kämpar på så bra! Tänkte på det här om promenaderna, vet inte riktigt när det gav med sig för mig, kan fortfarande känna den där eländiga längtan efter vin/öl. Dock njuter jag mer av ex promenader numer, var någon gräns efter ett tag som gjorde att jag tyckte det blev genuint skönt och roligt att vara nykter. Där jag faktiskt kunde njuta av att typ dammsuga eller diska med musik i bakgrunden utan att vara berusad. Något jag brukar göra för att påminna mig om hur skönt det är att vara nykter är att ibland bara sätta mig i bilen och köra, speciellt kvällstid när det är mörkare och mindre trafik, sätta på någon podd eller musik och bara köra(lite över hastighetsgränsen kan jag väl tillägga, förlåt), för mig blir det väl kanske den största skillnaden att kunna göra det vilken kväll som helst, vilken dag som helst.

Dag 13. Fortfarande nykter. Smygläser på, med en mobil som ingen kan spåra historiken på om de inte typ vill snoka 🫣, om alkoholskador - och blir livrädd. Inser bl.a att jag verkar ha upplevt kraftiga nervskador. Tex på fötterna och underbenen. Har varit så vansinnigt het om fötterna att jag fått sänka ned dem i kallvattenbad vissa kvällar (alla kvällar med alkohol i kroppen). Läser nu att det kan ha blivit permanenta skador på nerverna och går under namnet ”toxisk polyneuropati”. Måste säga att jag är livrädd nu. Verkar kunna vara bestående och fortsätta utvecklas till kroppslig förödelse med nervdöd och död som resultat 😱 Har inte det nu, men kan känna av varma fötter. Är annars kall som tusan. Men när jag druckit ordentligt så blir jag varm, och nätterna är så galet varma.

Jag som just börjat se hopp om framtiden får nu känslan av att det är kört, att jag förstört mitt liv och att jag drivit mig till en oåterkallelig död. Är det detta behöver man hjälp för att det inte ska vara försent.

Någon med koll på kokheta fötter och alkohol? 💔

Du. Jag har oerhört svårt att tänka mig att det är kört för dig! Du kan ringa anonymt till 1177 och fråga dem. Ibland när man googlar runt på sina symtom kan man verkligen tro att man är döende. Och OM det skulle vara nått allvarligt knas med din hälsa så är det ju bättre att du kollar upp det. Oro kan ju verkligen äta upp en inifrån. Kämpa på❤️🙏🏼

@Kebne1 ❤️ Är hyfsat mkt destruktivt som cirklar runt i kropp o sinne just nu. Mår bättre än på länge, trots bara inne i 14:e dagen, men samtidigt cirklar det även runt oro, otålighet, tankar, rädslor, mm. Kanske hör till när kroppen ställer om. Känns också lite som ett evighetsprojekt att sluta dricka. Hur fasen ska man lyckas med det om varje dag är en kamp och man kan åka dit så det sjunger om det ungefär när som helst. Jag bara längtar efter få en bra hälsa och ro i sinnet utan några som helst behov av bedövningsmedel. Läste någonstans att de flesta åker dit igen inom ett år, om jag minns rätt. Herregud! Tar det aldrig slut! Tilläggas bör att jag faktiskt höll upp i 3,5 mån och hade en deadline på uppehållet för ett par år sedan pga en hälsoresa, men då var det ett konstant sug och folk skrattade och sa att det enda jag pratade om var när jag ska dricka bubbel igen. Alla tyckte jag var duktig, vilket jag förstås var, men problematiken fanns där fullt ut trots stoppet. Sedan började jag smådricka igen. Varje dag. Har levt i ett närmare konstant rus större delen av dygnen, och däremellan bakis, i över 10 år. Jag vill bara få ro i kroppen nu. Få leva med hälsa och frid i sinnet, få tillbaka glädjen, minnet, styrkan.. och få vara en bra partner och förälder.

Tack för allt ni alla delar med er av. Är så ny här och har aldrig talat med någon annan som har alkoholproblem förr. Har nog erkänt mina problem ”på riktigt”/fullt ut nu iom att jag gick med här. Känns otroligt att det finns andra med liknande tankar, erfarenheter och svårigheter som jag själv. Man tror ju lite att man är ensammast i världen.

Kram ❤️

@DRacker Det är inte en daglig kamp efter ett tag. Genom att hårdplugga nyktra fakta och verkligen jobba med ditt mindset kommer du att förflyttas från ”får inte dricka” till ”vill inte dricka” och slutligen till ”slipper dricka”. Då är det ingen kamp längre. Då krävs endast två saker: 1) aldrig glömma, 2) aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

@DRacker som andra halvlek säger så kommer kampen att kännas mindre och mindre som en kamp. Som du säger har du levt i ett rus senaste 10 åren, det tar lite tid innan din hjärna och kropp vänjer sig vid ditt nya nyktra liv, 14 dagar känns superlänge men är ju inte det i relation till 10 år, men det blir lättare och lättare för varje dag du tar beslutet att inte dricka. Kämpa på!!

Kämpa på! Första tiden är bara urjobbig , så är det nog bara!@DRacker men för varje dag som går kommer bli bättre. För mig var första tiden en kamp, ville bara snabbspola tiden framåt. Kämpa på!

@Andrahalvlek Tack för stöd och tips ❤️ Vad gäller trådar, jo jag är lite ny. Inte helt inne i hur det funkar här 🫣 Inte trådar efter tema alltså, utan efter person. Á la dagbok. Andra tråden tänkte jag annars mest som tips till alla här, med goda råd, inte bara till/runt mig 😏👌 Men då håller jag mig här istället 🙏

@Kebne1 Ja gud, jag vill snabbspola! Påfrestande ”väntan” på att dagarna, helgerna, veckorna, månaderna och åren ska gå så suger förhoppningsvis försvinner 😣🕰 Tappade tron på AA-möten efter mitt första chockbesök. Sunkig mörk och rökinpyrd och stinkande källarlokal med fördragna fönster, tysta introverta skumma personer som def inte såg ut som vanligt folk eller som några ”anonyma” alkoholister direkt. Tvärt om. Absolut NOLL match. Skulle aldrig sätta min fot där igen. Det låter däremot fantastiskt det alla skriver om att ni inte klarat er utan mötena. Låter som ngt helt annat än min första o enda erfarenhet.

@DRacker Jag testade med AA online och de var väldigt avskräckande.. Du borde testa online möte där är folk allt annat än introverta .. Jag tyckte att mina problem blev mindre när jag lyssnar på dem då många har rätt långa och tuffa missbruk bakom sig som jag inte riktigt kunde relatera till . Men öppet ärligt och alla känner sig inkluderade

Inget fördömande. En sak som inte fungerar för mig är detta ältande av hur mycket alkohol förstört.. Jag förstår att det är endel av processen att hålla sig i från men fungerar inte för mig alls.
Jag har fått ner min alkoholkonsumtion enormt med hjälp av detta forum och ett längre uppehåll som nog läkt min hjärna och gett mig livsglädjen åter . Har börjat äta naltrexon och haft 10 nyktra dagar och mår bra .. Inget sug

Jag var lite nyfiken AA men efter att ha läst på lite och frågat här i forumet så kom jag fram till att det inte är nått för mig. Jag är agnostiker och har svårt för all form av "sekt" eller liknande saker. Kan inte ens vara med i nått av Friluftsfrämjandet för jag får sekt-känsla... 😅@DRacker jag tog rygg på andra här och det har hjälpt mig enormt. Jag och @Tikka slog följe o det peppade mycket för min del. Läsa o skriva här ofta i början eller när det känns tungt har varit ovärderligt för mig. Kämpa på 🙏🏼

Hej DRacker!

Först och främst, stort grattis till ditt beslut och att du kommit så långt på vägen. Oerhört starkt jobbat.

Jag blev nyfiken och tog reda på lite mer om Stockholm 12 som alternativ till AA, och när det handlar om 12-steg så har de inga egna grupper just nu. Det är andra gemenskaper som hyr in sig i deras lokaler för att ha sina "vanliga" möten, och just nu är det CA (Anonyma Kokainister) som har möten där.

Ett alternativ till AA/CA som också är kostnadsfritt är LifeRings sekulära självhjälpsgrupper, som även har onlinemöten. Vi kan dock inte uttala oss om det personliga behandlingsprogram de erbjuder eftersom det inte är vetenskapligt utvärderat (vad vi vet).

Jag lade mig i lite utan personlig erfarenhet, hoppas att det var okej! Hoppas också att du hittar nån grupp som blir hjälpsam för dig.

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen

@DRacker Jag tror att Cairy har lite träffar också, åtminstone i Stockholm. De har en app som man kan använda sig av för att hitta likasinnade. Jag hade appen tidigare, men jag blev så nedstämd av det enorma flödet på nykomlingar. Folk kom och gick i en strid ström, och jag blev både stressad och bedrövad av det.

Kram 🐘