Jag kommer inte ihåg hur eller varför det började. Men sakta sakta började jag/vi dricka vin till vardags. I början tror jag det bara var någon gång ibland, men de senaste åren har det blivit varje dag. Vi delar på en flaska på kvällen. Oftast är det min idé (99%), det är jag som ställer frågan ’Vill du ha något att dricka?’. Jag behöver inte precisera vad det gäller för dryck. Ibland säger han nej, han vill hellre bara ta sig ett glas rom eller whiskey och för honom räcker det. Då står jag där och undrar - men jag då? Jag är inte så förtjust i starksprit, jo bara gin & tonic. Men det är vinet som har tagit över. Så, jag kan öppna en flaska för att ta ett glas, det kan bli två. Ibland räcker det, men då står ju flaskan kvar till dagen därpå och då dricker jag upp den till lunchen istället. Ibland tar han ett glas och jag tömmer resten av flaskan, lika bra för då finns ju ingenting kvar till dagen efter.

Jag har under många år jobbat på samma ort där vi bor, så jag har gått hem på lunchen.
Vi bor inte i Sverige utan i ett land där man kan köpa alkohol i matbutiken. Ibland när jag inte har planerat min lunch har jag gått förbi matbutiken på vägen hem, och då slinker en flaska vin ner i korgen, både till lunch och till middag. Jag har även hittat en webbsida som säljer alkohol, med express leverans på 24h. De har fantastiska erbjudanden och ibland erbjuder de gratis leverans - då måste man ju passa på…
Nu har jag bytt jobb, men får jobba hemifrån flera dagar i veckan. Då blir det också lätt att ta sig ett glas.

Min sambo dricker inte som jag. Han behöver inte dricka, egentligen konstigt då han inte kan eller vill sluta röka. Han kan ta sig ett glas eller två och sen är det bra. Han dricker aldrig på lunchen, varken på vardagar eller helger.

Det här är inte den första gången jag försöker. Vad jag försöker är inte riktigt klart ännu, men här och nu är det att inte dricka. Varje dag utan är en bra dag.
Jag har gjort vit månad tidigare, jag har haft uppehåll på flera veckor pga medicinering, så jag vet hur skönt det är att inte dricka. Att vara sig själv, vara hel. Att veta att när jag skrattar så är det för att JAG tycker något är roligt. Att veta att när jag blir arg och bråkar, då är det för att JAG är arg, inte för att jag är berusad. Den där känslan att vara fri.

Jag har tidigare pratat med min sambo om mitt problem. Han säger ’ok, då drar vi ner på drickandet’, men det är ju lätt för honom att säga, han har ju inte samma dragning som jag.

Den här gången så har jag inte sagt något, bara anmält mig till programmet här och i och med det också börja skriva offentligt. Jag har skrivit för mig själv under de tidigare gångerna, men nu tar jag steget och låter andra läsa.

Idag är jag inne på dag 4 och det känns bra.

Två saker som jag vill berätta 😊

- I natt drömde jag att jag var ute och träffade coachen efter ett event och vi skulle diskutera, det var vid en uteservering. Så jag gick in till baren och beställde mat och sedan två stora öl, men sen ändrade jag mig och beställde en stor till honom och en liten till mig, för jag skulle ju inte dricka. Men då sa servitrisen att hon hade ett bra vitt vin som hon tyckte att jag skulle pröva... Men då kom ägaren och sa 'Men du drack ju inte den 12:e, 13:e, 14:e och 15:e'. Och då kom jag på att jag har inte druckit på 23 dagar, så jag ska inte dricka nu heller. Och det var en värme och stolthet som spred sig i kroppen. Och sen tog drömmen slut. Har lite svårt att beskriva känslan, men det känns coolt att det undermedvetna har börjat ställa om sig också.

- Den 23/1 skrev jag ett inlägg här om att jag hade berättat för min kompis om att jag tog ett längre uppehåll från alkoholen. Vi pratade lite om det, men det var inte mer än så. Hon har frågat lite senare hur jag mår och om jag fortfarande håller upp, men vi har inte pratat superdetaljerat om det hela. Vi har också varit på gemensam middag i början av sommaren där vi båda drack måttligt.
Nu idag så pratade vi och då berättade hon att hon gör lite som mig, hon tar ett litet uppehåll och ligger redan på 11 a-fria dagar! Jag blev så himla rörd. Hon har ett helt annat drickande än vad jag har/hade, hon dricker rejält, mer åt gången men sällan, där jag dricker/drack mindre men oftare. Hon vet inte hur länge hon vill hålla upp, men ska försöka börja med 30 dagar. Och dessutom har hennes man hakat på, och det trodde jag aldrig skulle hända för han är en riktig festprisse. Hon berättade att hon redan nu känner att hon sover bättre och att hon har mer energi.
Jag bara satt och log och sa att jag var så glad för henne. Hon sa, nu får vi stötta och motivera varandra. Känns häftigt att på något sätt ha kunnat inspirera henne till detta.

@cthd Vilken bra dröm och att det undermedvetna börjar gå i en annan riktning. Vad fint att du kunde inspirera din vän. Hon har säkert sett hur bra du mår utan och hur fräsch du ser ut😁.

Ha en fin onsdag!🌞💕

@vår2022 Ja, det är faktiskt häftigt att drömma att man är nykter.
Ja, vi får se hur länge min väninna kör på, oavsett är jag glad över att hon har gjort det.
Ha en fin kväll! 🤗

Ikväll somnar jag nykter!
En underbar känsla. Somnar för att jag är trött, inte för att jag är full. Jag lägger mig i min säng, avsminkad, tvättad och borstad. Att inte behöva gå upp och dricka massor av vatten för att (förhoppningsvis) slippa huvudvärken, veta att min sömn inte kommer att avbrytas för att min mun är torr och smakar apa, eller för att ångesten är för stor och kommer ikapp mig. Somnar med vetskapen att jag klarat ytterligare en dag 😴🤩☺️😴

Insomnia....

... och självklart är det efter mitt tidigare inlägg som jag drabbas....
Vaknade efter några timmars sömn och har nu legat och vridit mig i över en timme utan att lyckas somna om. Nu blir det kaffe och en bok och så hoppas jag kunna somna om en stund. Skönt att det är söndag, så jag kan vila om jag behöver 'imorgon'.
Trots allt skönt att vara nykter.

@cthd Här en till som sovit dåligt och lite för lite några dagar. Det som ändå känns skönt är vetskapen om att man är nykter och att ångesten inte driver en. Även om jag känner mig lite trött under dagarna så är jag i alla fall inte bakis. I mitt fall beror det nog mest på att jag inte sover i min egna säng då vi är uppe i en stuga i fjällen. Det är en trång säng och den ska delas med hunden😂. Hoppas du kunde somna om och kan ta det lugnt då det är söndag.

Ha en fin dag när du vaknar💕

majken_r

@cthd Så skönt att lägga sig nykter! Läste att du haft svårt att somna..jobbigt..Har du prövat melatonin? Tar det de kvällar som jag har svårt att somna, är sällan tack o lov. Meditationen på kvällen gör att jag överlag somnar enklare. Hoppas du får en fin söndag! 🍀

Sängbyte och annan miljö kan helt klart rubba sömnen. Jag är ensam hemma den här helgen och har hela sängen för mig själv. Jag sov jättebra mellan fredag och lördag, såg riktigt fram emot att få gå och lägga mig igår kväll. Jag har provat melatonin tidigare, har inga problem med att somna på kvällen, jag är trött och somnar fort. Men sedan så vaknar jag runt ett-två tiden. Ibland lyckas jag somna om, men som inatt, då var det bara kört. Jag lyckades senare och kom upp vid 9:30, ut direkt på långpromenad med hunden för att vakna till. Så skönt att det är ledig dag och ingenting planerat. Ha den fin söndag @vår2022 @majken_r ☀️🤗

Har under de senaste dagarna haft mycket tankar på att dricka, det har varit lite jobbigt faktiskt. Undrar om jag inte ska ta ett glas, så farligt är det ju inte osv.
Men igår tittade jag igenom vad jag hade skrivit tidigare i min alkoholkalender (från i våras och somras) och det var skönt. Där har jag har skrivit hur dåligt jag mår när jag dricker och jag ser hur lätt jag kommer in in slentrian drickandet fastän jag inte vill. Så nu känns det bättre.
Ligger på totalt 249 dagar i programmet, av dessa är 207 alkoholfria. 38 dagar sen jag senast drack.

@cthd Bra att du har kalendern och gå tillbaka och läsa ur. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Det blir bara enklare för varje nykter månad du har i ryggsäcken.

Kram 🐘

@cthd Bra gjort av dig att gå tillbaka till hur du tänkte och kände i din kalender. Det är så himla lätt att glömma hur det var och så är man fast igen. Bra att sätta ord på det här i forumet också, då uttalas det och sätter tankarna på annan kurs.

Ha det så gott!💕

Dagarna tickar på....
En kort uppdatering i tråden: 46 dagar sedan jag senast drack.
A-kalendern som jag startade 1 januari visar 256 registrerade dagar, 214 alkoholfria, dvs 42 dagar där jag har druckit.
Juli spårade ju ur helt med 22 drick-dagar. Drack inte mycket, ibland bara 1 glas, men som sagt ofta... Nu när jag tittar tillbaka på sommaren så ser jag, att för mig handlar det inte om antalet glas, utan om mönstret i mitt drickande. Nu kör jag vidare, siktet ligger på +100 dagar, då jag inte klarade det målet i våras.

Boktips (intressanta och inspirerande):
We are the Luckiest - The Suprising Magic of a Sober Life av Laura McKowen
Glorious Rock Botton av Bryony Gordon

Lyssnar på 'Sobriety Unleashed - The alcohol-free podcast'. Bra diskussioner om hur tacklar man nykterheten och hur man går vidare i det vardagliga livet.

Ha det bra och kämpa på - fin onsdag till er alla!
/ cthd 🐯

Hemma i Sverige på besök. Första gången som jag gör det helt a-fri. Har varit här 2 gånger tidigare i år och både gångerna så ’fick’ jag dricka (enligt mina dåvarande regler). Nu är jag inne i min nya längre period och ville inte vackla. Middag hos del av familjen där vi alltid dricker vin när jag kommer hem och som ännu inte har blivit informerade. Jag var mer stressad än vad jag trodde att jag skulle vara. Hade med mig 2 små flaskor a-fritt vin som jag hittat på SB. Sa bara att jag gör uppehåll pga medicin och det funkade utmärkt. Så nöjd och glad över att det gick bra. Så jag checkar av ytterligare en dag, nu på 55 dagar.

Dessutom har jag fått nytt jobb!!!
Två intervjuer och sen blev det klart. Känns toppen! Kommer få massor med nya arbetsuppgifter, ansvar och det kommer vara högt tempo, så det känns skönt att veta att jag kommer vara klar i huvudet.

Trevlig kväll!
🐯

@majken_r
Tack! Ja, det kändes verkligen bra. Så skönt att tänka att det här fixar jag.
Dessutom, så lyxigt att kunna få köpa a-fritt vin, det finns inte där jag bor, bara a-fri öl.
Ha en fin helg 🤗

@cthd stort grattis till nya jobbet, hoppas det kommer bli bra för dig.
Bra hanterad situation i Sverige, den där lilla fina "vita lögnen" är väldigt bra, den har jag också använt många gånger.
Önskar dig en fantastiskt fin helg.