Tillbaka igen

Hittar inte mina gamla trådar, blir en ny.. Ser att jag varit medlem här i drygt sex månader. För sex månader sen tänkte jag att jag måste sluta dricka, sluta låta a styra mitt liv. Det har gått sådär... Vita perioder har blandats med perioder av alkohol varje dag, både bland vänner och smygdrickande hemma. Jag är rädd, rädd för att jag inte ska klara att släppa taget om a, min enda vän som alltid ”finns för mig”. Finns där för att ta bort ångest och oro, hjälpa mig att känna mig glad för en stund, tysta mina destruktiva tankar och hjälpa mig att sova. Jag är rädd för vad jag ska göra av alla känslor ich tankar om jag inte får hjälp av a. Samtidigt vet jag att jag är ute på en farlig väg.

Nu ber jag om lite hjälp och pepp från er på forumet. Ingen irl vet om mitt beroendeproblem och kan därför inte hitta någon hjälp i verkliga livet.

Har läst mycket här och blir så inspirerad av Amanda, Mary Poppins, Mirabelle, Emma79, Jojo (som började försöka samtidigt som jag och hållit sin nykterhet.. wow..) och många andra... Kan ni så borde ju jag kunna? Eller? Jag måste iaf försöka för jag är så trött, så otroligt trött på allt (ffa mig själv), sliten, ledsen och allmänt livstrött. Hoppas att nykterhet kan hjälpa mot några av de känslorna.

Kram till alla er som kämpar där ute!

Profile picture for user FinaLisa

Önskar dig en lugn och fin fredag både in- och utvärtes?.
En vit dag i sänder så blir varje morgon som en gåva.?
Nu lät jag nästan lite religiös...?

Kram ???

Profile picture for user Jasmine

... och det känns ju alltid orättvist när man har varit nykter dagen innan?. Men, bättre efter två koppar kaffe!

Snart jobb och sen ingenting...

Önskar er en fin helg?

Profile picture for user Torn

Hej! Jag har kollat igenom dina trådar och ser att du har hängt här ett tag. Nu är du på gång, och du vill ju så gärna bli fri från den dumma alkoholen. ❤️ Håll i nu, du kommer fixa detta!

Kram ?

Profile picture for user Jasmine

Ikväll är det Andrahalvleks drink som gäller (tror du vet vilken jag menar..?). Tyvärr fanns det inte röd grapefrukt juice utan bara vanlig och inte grape tonic bara tonic, så den blev nog inte lika god som originalreceptet. Men, tankarna på vin är i alla fall obefintliga!

Hoppas du har en fin fredagkväll!

Kram

Profile picture for user Jasmine

... med huvudvärk och ont i magen. Men, efter frukost och kaffe känns det bättre. Det här blir en bra dag?.

Jag har faktiskt egentligen inga fysiska abstinenssymtom, ont i huvudet, ont i magen och sömnproblem har jag haft till och från sedan jag var barn och det har kommit och gått både i nyktra och mindre nyktra perioder. Jag har ju i och för sig aldrig i hela mitt liv druckit "en hel dag", dvs från morgon till kväll utan oftast bara på kvällar.

Men, det är VÄLDIGT skönt att inte styras av alkohol, att kunna köra när som helst, att inte behöva känna någon skuld av att man dricker ensam i soffan, att det inte rullar iväg pengar på ett onödigt gift. Känns bra helt enkelt!

Kram till er alla ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Lyft allt positivt med nykterheten till skyarna! Fördelarna kommer att ramla in på löpande band ??

Jättebra jobbat med ditt mindset!

Kram ?

Profile picture for user Jasmine

Det är otroligt skönt att inte dricka alkohol varenda kväll! Note to self... I lördags blev jag bortbjuden till vänner jag inte träffat på länge. Jag orkade inte diskutera kring alkohol så jag drack lite vin till maten och en drink. Ingen av mina vänner dricker särskilt mycket så att hålla det på en måttlig nivå med dem är inte svårt. Igår var det tillbaka till noll strategin. Jag har haft en bra, vilsam helg och trots mitt lilla "fall" känner jag mig nöjd. Och helt övertygad om att just idag är jag nykter!

Soliga kramar till er alla därute ?

Profile picture for user FinaLisa

Du känner dig hyfsat nöjd med helgen och det är huvudsaken.
Du hade det lugnt och det behöver du, inte klanka ner på dig själv utan se framåt. Jättebra ??

Kram ???

Profile picture for user Andrahalvlek

Skuld och skam har aldrig hjälpt någon. Det viktigaste med den nyktra resan är att vi ska må bra - att vi ska göra val som får oss att må så bra som möjligt.

Kram ?

Profile picture for user Jasmine

Vad glad jag blev av din morgonhälsning! Fick mig att le trots huvudvärken jag vaknade upp med. Det är ju alltid orättvist när man inte drack dagen innan ?. Men, solen skiner och det blir en bra dag har jag bestämt.

Kram!

Profile picture for user Jasmine

Väljer att nu skriva Dag 8 istället för 9-1. Det är inget problem för mig att avstå alkohol- det är bara sååå skönt. Skönt att inte råka somna i soffan, att inte anklaga sig själv om man inte kommer ihåg allt (för det är normalt och inte framkallat av ens egen dumhet med att dricka alkohol..), att var mer närvarande, att ha mer "aktiv" tid. Ja, det finns inget dåligt med att vara nykter (och det visste jag redan såklart ?)

Idag vaknade jag upp med huvudvärk och då är det skönt att veta att det inte är "mitt eget fel", att jag kanske bara behöver ta det lite lugnt.

Kram till er alla!

Profile picture for user Andrahalvlek

Trots huvudvärk så känns du trygg i ditt beslut att låta bli och dricka eftersom du mår så mycket bättre utan. Det gör mig jätteglad ?

Kram ?

PS. Jag hade mycket huvudvärk i början. Min hjärna städade nog hårdhänt ? Men plötsligt gick det över.

Profile picture for user Vinäger

Ännu en av mina följeslagare sedan länge. Om du visste hur många gånger jag velat köpa en blomma och komma över på en fika. Ge dig en kram och tala om hur värdefull du är. ? Men nu är vi ju anonyma - på gott och ont.

Du har kämpat så länge nu. Du också. Har just fått min motivation tillbaka och försöker överföra lite av den till dig. Det är du så värd. ?

Tack för att du trots allt det jobbiga du går/gått igenom har orkat lämna kloka och peppande ord hos mig. Blir alldeles varm i hjärtat. ?

Hoppas att du snart får livsglädjen tillbaka. Utan alkohol är det förstås lättare i längden, men jösses så mycket svårare i början. Men jag tror vi fixar det, eller hur? ?

Let's Be Careful Out There! ?

Många kramar till dig

Profile picture for user Vinäger

Så glad för din skull, Jasmine. ? Det är du sååå värd.

Skriv och berätta mer om du vill och orkar. Är lite (positivt) nyfiken.

Kram

Profile picture for user Jasmine

Alkoholuppehåll- någon mer?

Nu var det dags för ett alkoholuppehåll.... Jag är trött och sliten efter en vår med Covid och flytt. Jag vill få tillbaka lite av den energi och levnadsglädje jag hade någon gång 2019 eller när det nu var jag kände att jag levde istället för att bara överleva dag för dag. Jag är så otroligt trött, trött, trött och tänker att det inte precis hjälper att jag dricker vin vara och varannan dag.

Är det någon mer som vill vara med på ett alkoholuppehåll?

Kram och ha en fin dag i solen

Profile picture for user Andrahalvlek

Välkommen tillbaka! Klokt beslut, och du får garanterat många svar snart. Vore kul med lite aktivitet på forumet igen, för just nu är det väldigt låg aktivitet.

Kram 🐘 (min app visar 491 nyktra dagar, tjoho)

Profile picture for user Sisyfos

Jag har redan slutat, men vill bara säga: välkommen tillbaka. Jag minns dig från tidigare. Har ju hängt här rätt länge. Har nu slutat sen drygt 10 månader. Jag tog ett totalt alkoholstopp och har inte velat börja igen. Jag kan varmt rekommendera ett längre uppehåll. Hoppas du får många som hänger på.

Profile picture for user Jojo_

@Jasmine

Jag klarade nästa tre år utan alkohol, sen trodde jag att jag kanske skulle klara det igen. Nu har jag druckit måttligt i 1 år, mannen och alla bekanta tycker att jag klarar det och de säger ofta att de är stolta över mig, men jag vet att jag inte kommer stå emot hur långe som helst - jag vet att jag borde sluta - jag kommer inte kunna kontrollera det. Även om det är trist att se dig här också Jasmine - ska vi testa att köra en gång till tillsammans? Vi har ju klarat det förut. Kram! ❤️

Profile picture for user Jasmine

Vinäger 💕 och Jojo 💕- vad glad jag blir av att ha en hälsning från er här!! Jag ska titta in i era trådar efter jobbet. Jojo, jag börjar om idag :). Vinäger, såg ditt inlägg och förstår vad du menar... Jag kommer inte att kunna ha ett helnyktert liv (tror jag i alla fall...), men jag vill inte ha det som det är nu. Work-Drink-Sleep-Repeat. Jag har hamnat i ett tillstånd där inget är roligt, jag ser inte fram emot något, jag orkar inte ta tag i saker... jag går omkring som en robot och gör mina uppgifter, men jag lever inte.

Jag förlorade en släkting till mig för några månader sedan, hon var bara några år äldre än mig och dog av en kort tids sjukdom. Jag tänker på henne varje dag och tycker att jag som fick leva inte gör livet rättvisa. Jag vill leva, men orkar inte... och vet inte om det beror på alkoholen eller på mitt tuffa år med kronsik smärta, Covid, kärlekssorg och två byten av jobb. Jag är trött och vilsen. I mitt robot tillstånd ser jag inte ens någon mening med att bryta min cirkel, men det finns någon som viskar i mitt öra att det kanske kan bli bättre. Det måste bli bättre... Jag börjar på Dag 1 idag (för femte elfte gången..).

Kram och kärlek till er där ute!

Profile picture for user Sisyfos

@Jasmine skrev:"Jag har hamnat i ett tillstånd där inget är roligt, jag ser inte fram emot något, jag orkar inte ta tag i saker... jag går omkring som en robot och gör mina uppgifter, men jag lever inte."
Det är väl precis det du beskriver som är det värsta med alkoholen för mig. Jag blev pasiv, fick inget gjort, orkade inte göra något och allt för mycket tankar gick åt till alkohol.
Smärta är ju också lite så, man blir besatt och har svårt att tänka på annat. Alkoholen lindrar kanske också. Jag har själv använt det mot smärta, men det är ju inte hållbart i längden. Hoppas du får ordning på båda problemen.

Profile picture for user Jasmine

@Sisyfos tack för klokt svar. Det är väl precis som du säger… att alkoholen gör att man blir passiv och livstrött… Men, ibland undrar jag vad som är hönan och ägget… man blir livstrött av alkohol eller man dricker alkohol för att man är livstrött 🤷‍♀️

Profile picture for user Jasmine

Note to self: Efter fem dagar utan alkohol har jag inte haft ett enda abstinens symtom… något jag har oroat mig över. Jag känner mig bara pigg och glad 🙂.

Kram till er alla där ute 💚

Profile picture for user Jasmine

Note to self: Efter fem dagar utan alkohol har jag inte haft ett enda abstinens symtom… något jag har oroat mig över. Jag känner mig bara pigg och glad 🙂.

Kram till er alla där ute 💚

Profile picture for user Sisyfos

Ja, Jasmine, alkoholen har absolut de effekter på mig som jag beskrev ovan, men det är ju också så att det är lätt att försöka medicinera exakt samma tillstånd med just alkohol för att det faktiskt har en positiv effekt till en början.
Jag var själv oerhört låg för nån månad sen. Vet inte vad det var. Tror det var hormonellt, men när det blev för svart drack jag. Det hjälpte för stunden. Baksidan för mig är ju att det spär på alla negativa känslor om jag fortsätter några dagar. Det går helt enkelt inte att medicinera med alkohol för mig. Jag medicinerar till slut de negativa bieffekterna och det kommer att vara omöjligt att veta när jag mår bra naturligt igen.
Nu gick mitt mörker över snabbt, men som Vinäger skriver i sin tråd, ibland är medicin livsavgörande. Jag skriver att jag är en tablettskeptiker, vilket jag är, men jag tror heller inte att det är ”normalt” att vara i det svartaste svarta. Det finns saker att göra för att kanske inte hamna där, men våra kemiska system är inte helt pålitliga alla gånger tror jag och man kan behöva hjälp upp. När inget är roligt, när livet är för grått/svart då är nåt inte som det ska och man kan behöva hjälp upp. Alkohol är en sån usel lösning på problemet. Funkar oerhört kortsiktigt.
Så bra att du har slutat dricka nu tycker jag. Jag tänker att vi som har levt med oss själva rätt länge (nu är du kanske mycket yngre än jag) ändå känner oss själva rätt bra. Vi vet hur det känns när vi mår bra. Det är lätt att inte komma ihåg det när det gradvis har gått nedåt en period, men jag tror att vi kanske ändå kan veta när nåt inte stämmer. Vad man sen behöver och kan göra åt det kan vara olika. Vitaminer, mineraler och motion och sömn, hjälper säkert några, men sen kan det behöva identifieras vad som är orsaken och kanske medicinera det.
Att hälla på alkohol är alltid en dålig idé, kortsiktigt snabb och effektiv, långsiktigt en fullkomlig katastrof med alla sina negativa bieffekter.
Har man varit där det är mörkt vet man och jag tänker att där ska vi inte vara. Det är inget normaltillstånd och beror inte på hur vi är som personer, vad vi gör eller inte gör, utan på något kemiskt. Det går att få hjälp för det. Det går att medicinera sig ur det stadiet och det går att medicinera sig till det stadiet med hormoner, tabletter och alkohol.,
Vilken annan jäkla medicin som helst är nog att föredra framför alkoholen. Jag tänker att vårt normaltillstånd borde vara att må bra. Hur och vad vi behöver göra för att komma dit är individuellt. väl kämpat med 5 dagar!

Profile picture for user Jasmine

Nu 18 dagar utan alkohol och jag känner mig bara låg. Ingen abstinens (verkar inte ha något kemiskt beroende..), men känns bara tomt och trist. Fick ställa in min semester också och har inga barn hemma. Suck. När vänder det?
Kram till er alla där ute💙💙

Profile picture for user Vinägermamman

Bamsekram @Jasmine!
Long time no see. Har tänkt på dig och undrat hur du har det🥰. Vad jobbigt att du känner dig låg. Har du kollat upp dina värden? Vill du berätta mer om hur du har haft det och hur du har det lyssnar jag gärna. Kram💖

Profile picture for user Andrahalvlek

@Jasmine Tittar in och säger hej! Och hoppas innerligt att du har fortsatt på den nyktra vägen. För varje nykter månad du har i ryggen så blir det bara enklare och enklare. Den 9/8 firar jag 2,5 år som nykter, tjoho!

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Välkommen tillbaka Jasmine och bra jobbat med 18 dagar. Har du undersökt om det finns andra förklaringar till din nedstämdhet? Hormoner, näringsbrister, sköldkörtel? En stor anledning till att jag började dricka var järnbrist, vilket gjorde mig trött och nedstämd. Jag tror att man söker återställa balansen. Sen påverkar ju alkoholen så att hela belöningssystemet är ur funktion, men jag tänker att det är bra att se till att grundförutsättningarna finns. Lycka till nu!.

Profile picture for user Jasmine

@Vinägermamman tack för din omtanke ❤. Det har gått upp och ner för mig i livet, men med alkoholen har det sakta trappats upp tills det slutade med att jag nästa varje dag drack en flaska vin och somnade. Men, jag citerar "jag har inte problem med alkoholen, utan med verkligheten"... med andra ord jag orkar inte med min egen verklighet med stressigt jobb, barn, sorg över en skilsmässa, destruktiva relationer, ryggsmärtor och lite tid för vänner. Till slut kom jag till en punkt när jag var så fruktansvärt trött på mig själv att jag bara ville ha en förändring. Jag vill tillbaka till att dricka alkohol ibland vid festliga tillfällen och inte ensam i soffan. Och nu är jag på dag 21, men känner mig fortfarande bara låg. Idag är det den sämsta fredagen ever... jobbade till sent (det är vad jag gör när jag inte dricker vin på kvällarna.. kul..), såg alla glada människor med vin på uteserveringar, åt rester ensam och gick en sväng till gymmet. Så himla trist att klockorna stannar. Jag vill träffa vänner, äta god mat och skratta, men att träffa vänner en fredagskväll innebär vin så det blev inget av med det. Och nu sitter jag här och känner att livet är trist. Det var min historia lite kort. Hur mår du? Har läst lite i din tråd, men inte hunnit hela. Kram!

Profile picture for user Jasmine

@Andrahalvlek du är ju bara bäst! Tänk vad många du peppar med dina fina inlägg och din positiva syn på nykterheten. Heja dig! Jag är fortsatt nykter, men har inte tänkt att det är för resten av livet. Det är också lite konstigt att jag inte har varken abstinens symtom eller något sug efter alkohol. Jag längtar bara efter det som hör ihop med alkohol för de flesta- vänner, skratt, god mat, dans... Och ja, jag vet att man kan få allt det där utan alkohol, men i min umgängeskrets fungerar det inte så bra just nu. Därför sitter jag här ensam och deppar 😉💕

Profile picture for user Jasmine

@Sisyfos det är en bra tanke... kolla alla värden. Det var ett tag sedan jag gjorde så det vore en bra idé. Jag har ju hela tiden tänkt att bara jag slutar dricka vin på kvällarna så ska jag bli pigg och glad, men så verkar inte vara fallet. Hur är det med dig? Kram

Profile picture for user Kennie

Hej Jasmine,
Det är intressant hur man definierar sug. För mig är den där längtan efter att ingå i festliga sammanhang på samma villkor som de andra (alltså att kunna dricka lite lagom) en lite lurigare typ av sug. Beroende är smart, det hittar argument vi kan acceptera. De flesta av oss drar i nödbromsen om vi upplever fysisk abstinens eller en stark längtan att svepa något alkoholhaltig. Det psykiska beroendet är listigare och lockar oss med argument som tillhörighet, gemenskap, livsglädje. Men allt det kan vi få ändå, alkoholen har inte monopol på livskvalitet, den vill bara få oss att tro det. Som en dålig partner som försöker få en att stanna genom att säga att ingen annan kommer älska oss lika mycket...

Profile picture for user Jasmine

@Kennie jag förstår vad du menar, men är inte helt säker på att det stämmer för mig.. Jag har en annan umgängeskrets i en annan stad som inte dricker och vi har hur kul som helst tillsammans utan alkohol. Men, i min umgängeskrets där jag bor dricker man ofta vin när man ses. Jag skulle t.ex. inte kunna bjuda hem någon en fredag eller lördag kväll eller ses utan att det förväntades att man ska dricka vin. Så jag är ensam ikväll. Och allt känns lika tråkigt fortfarande. Tyvärr. Jag känner mig varken nöjd eller duktig trots att jag har varit utan alkohol i 22 dagar idag och trots att jag både har tränat, yogat, sprungit, varit på skogspromenad och lagat en nyttig middag. Allt känns bar meningslöst. Ska det nyktra livet bara vara en lång väntan på att dagarna ska ta slut?

Profile picture for user Jasmine

Dag 23
Städat, tränat och gjort ett speciellt yogapass. Känns lite bättre, men saknar mina barn och mina vänner. Nu sovdags, dödstrött.
Kram till er alla där ute 💙

Profile picture for user Jasmine

Jag har hört någonstans att det tar tre veckor att etablera en ny vana.. Nu har jag inte druckit alkohol på 23 dagar och jag kan liksom inte förstå hur jag för bara drygt tre veckor sen kom hem från jobbet och drack några glas vin för att koppla av efter en stressig dag. Det är ju helt destruktivt och gör bara allting värre. Visst, utan vin är jag rätt låg och tvingas tänka på allt jag är ledsen över, det som jag annars dränker i vinet, men jag är åtminstone sann! Jag känner riktiga känslor, jag tappar inte tålamodet för att jag är vinseg, jag börjar dagen med yoga och gröt istället för kaffe och ipren. Men, idag ville en date som jag inte sett på länge bjuda på middag och det går ju inte- jag dricker inte vin på vardagar. Jag orkar inte heller vara social, jag orkar bara med mitt jobb, min träning och mina barn. Det kanske får vara så just nu...

Heja all er som kämpar där ute- det finns en bättre morgondag💙

Profile picture for user Sisyfos

Googlade det där med vanor och tid. Det varierar såklart i tid, fanns jättemycket intressant forskning att ta del av. För mig var det lite bittert att inse att det jag ville medicinera inte blev bättre med alkohol. Hoppas att du mår bättre snart.

Profile picture for user Vinägermamman

@Jasmine ! Så tråkigt att höra om skilsmässa, destruktiva relationer, smärta mm. Och att ha svårt att hitta tid och ork att prioritera som man egentligen vill. Bra jobbat av dig ” so far”. Precis som för dig är det hemmadrickandet, ensam, ”medicinen”, som för mig eskalerade till flera flaskor vin om dagen under en längre tid. Jag bröt tvärt och kände mig, låg, seg, trött mm flera månader innan det vände. Trodde ett tag att det är kört, jag har har förstört min kropp och hjärna. Men så kom då äntligen vändningen för ett par veckor sedan. Det tog över 3 månader, så håll i, håll ut. Jag är piggare, lugnare i sinnet, generellt glad och positivt. Händelser som gjort mig sorgsen och nedstämd tidigare blir inte så längre. Jag stressar inte upp mig på samma sätt längre. Jag är oerhört tacksam för det. Dopaminnivåerna har väl normaliserats igen. Just nedstämdhet och trötthet har varit mina triggers. Jag har jobbat och jobbar fortsatt med att hantera mina triggers, situation för situation. Jag såg att i lördags var det 4 år sedan jag skrev här första gången. Då kämpade vi på tillsammans. 2019 blev min mamma svårt sjuk och gick bort. Efter det rasade det för mig, och i mars i år hade jag nått min botten. Känner mig nu ganska stabil nu och har tillämpat måttlighet under sommaren. Planerar en vit period igen när vardagen är tillbaka. Tänkte på det där med din vänkrets. Kan du inte försöka locka med dom på aktiviteter dagtid? Ex vandring, eller om ni har andra gemensamma intressen.?
Kram, och som sagt måendet blir bättre, så håll ut🥰☀️