Hej! Ville titta in och se hur du har det 🌸 Vi började ju den senaste ronden ungefär samtidigt. Livet har då verkligen en tendens att skaka om en ganska ofta. Vad fint att du har en sådan fin relation med din syster ❤️
Önskar dig en lugn kväll!

@Lina. 2.0, tack för svar. Skönt att höra att du är på banan. Jo tack, här är det bra. Så skönt att vara nykter, varje dag 🙏🏼. Må gott och en önskan om att allt går tillbaka till det ”normala” för dig.

Andra advent och jag sitter i soffan och myser under filten och tittar på film. Min syster har fått komma hem äntligen och hennes tillfrisknande går som förväntat. Skönt att kunna slappna av lite där ❤️

För första gången på 5 år har jag i år firat både 1a och 2a advent nykter. Det känns bra. Min förhoppning om en vit jul för barnen känns inte längre långt bort. Det känns faktiskt som jag kommer fixa det. Vilken lycka 🤗

Mitt i allt kaos som varit sista tiden har jag och min man bestämt att gå skilda vägar. Nu ska vi lösa det praktiska, vem ska bo vart, vem tar vad och allt det där. Men det kommer bli efter jul. Vi är eniga om att ge dom en fin jul först.

Hoppas ni har en fin andra advent där ute 🙏

@Lina. 2.0 Oj, att separera är inte plättlätt. Mycket praktiskt, mycket känslor. Men skönt ändå att ni är överens och drar åt samma håll - ger alla en lugn jul först. Skönt också att din syster mår lite bättre ❤️

Kram 🐘

@Andrahalvlek nej det är sant att det inte är lätt men ibland är den svåra vägen den rätta. Vem vet vad som kommer ur detta, det kanske blir hur bra som helst. Försöker intala mig det.

Tack och kram tillbaka 🤗❤️

@Lina. 2.0 Vad fint att din syster mår bättre och att du firat både 1:a och 2:advent som nykter sedan 5 år🌟. Skönt att ni är överens om att skiljas och tänker på barnen. Det är bäst för alla parter att gå skilda vägar om det inte riktigt funkar bra i förhållandet. Det ger förutsättningar för alla att må bättre. Jag är skild och omgift och mitt liv blev mycket bättre. Det samt att jag lever nyktert har berett min väg framåt mot ett ännu bättre liv.

Ha en fin andra advent och kram❤️

Har landat i en just nu bra fin nykter tillvaro. Tänk om det kändes så här bra hela tiden. Då skulle det vara hur enkelt som helst.
Dokumenterar dagen så jag kan påminna mig om att fina stunder kommer de med. De gör att jag orkar med. De gör det värt det.

Det gäller verkligen att vårda de där stunderna av lycka över att man inte dricker. Du har nu upplevt flera jobbiga situationer utan att dricka. Skönt att din syster mår bättre också. Jag har tagit mig igenom de allra svåraste situationerna i mitt liv nykter. Jag hade inte velat byta ut det. Tror på nåt sätt att den där närvaron är nödvändig för att tänka klart och vara med. Att man behöver uppleva de där känslorna nykter hur jobbiga de än är. Men tror också att server extra viktigt att ta hand om sig själv. Alkoholen ger vila, paus etc men man tar det ändå och nyktra pauser är det bästa man kan ge sig själv. Det borde inte finnas nån brådska med er separation, så ta det lugnt. Ni hinner. Vårda er själva. Och det är klart att du har en vit jul. Det finns ingen anledning att dricka bort den.

@Sisyfos jag tror du har så rätt i allt du säger. Närvaron i nykterheten gör att det blir lättare att hantera livets små och stora kriser.
Nej vi har ingen brådska. Vi vet ju att den är där så nu kan vi på ett annat sätt slappna av i situationen.
Tack för dina kloka tankar och ord ❤️

De sista dagarna har känslorna kring alkohol varit i konflikt med varandra. Ena stunden tänker jag att jag inte vill sluta helt, får panik av tanken, planerar att när jag är ensam kan jag dricka. Nästa stund ser jag mig själv nykter och pigg och glad. Detta gör mig orolig över framtiden. Hur i allsin dagar ska jag klara detta? Jag får ingen hjälp av hc, beroendecentrum har inga lediga tider.

Jag förstår nånstans att det har med mitt övriga känsloliv att göra. Jag vet inte hur Ska jag orka hantera alla känslor bara. En ångest känsla som äter upp mig inifrån.

Ska tappa upp ett bad och se om det hjälper för stunden. Äta. Känna känslorna. Acceptera att jag just nu inte mår bra.
Skönt att sätta ord på kaoset inombords.

@Lina. 2.0 Så jobbigt för dig. Kan du inte få någon ångestdämpande medicin som kan hjälpa när ångesten blir för svår. För mig hjälper atarax, den är inte svår att få utskriven eftersom den inte är beroendeframkallande.

Sedan är det det vanliga, promenader och andra fysiska aktiviteter men det vet jag att man inte ofta orkar om man mår för dåligt.

Lägga sig och sova en stund funkar väldigt bra för mig. Lättare att tänka klart när man inte är för trött.

Lyssna på en ljudbok, jag började lyssna om på ”skål ta mig fan” idag.

Alkoholen tar dig längre bort från dit du vill, ge inte efter.

Kram❤️

@Himmelellerhelvette jag tror det är min alkoholdjälvul som försöker locka mig in i dimman. Han går dock bet, dricka på känslor håller jag mig undan nu för tiden.

Det är jobbigt med ångesten. Har försökt få tag på min hälsocentral angående ångestdämpande men kommer inte fram. Telefonköerna är för långa. Men ska fortsätta ringa då jag gissar mig till ångesten kommer stanna kvar ett tag.

Ett bad med ett glas kallt alkoholfritt vin gjorde susen. Även hamburgaren jag åt efteråt.

Var får man tag på den boken?

Känslorna kommer gå upp och ner ett tag framöver och det är okej. Det är okej att inte må 100 procent bra hela tiden. Det kommer bättre dagar framöver. Skönt att kunna skriva ner känslorna, det hjälper i bearbetningen.

Tack för dina tips och ord. Kram ❤️

@Lina. 2.0 Det har varit/är mycket påfrestningar för dig nu, leva nyktert, din systers sjukdom och skilsmässa. Det kostar på och ger obehag med ångest och oro. Det absolut bästa ångestdämpande är att vara nykter. Förstår att Alkoholdjävulen försöker få luft och rus när det är som sårbarast läge. Bra att du ser det tydligt och inte sväljer betet. Bad och att ta hand om och trösta sig själv mildrar ångesten. Tänker också att det är okej att känslorna går upp och ned och framförallt nu med allt omkring dig. Ångesten är en signal på att det inte riktigt står rätt till och det är ju mycket på gång nu, men det blir bättre dagar som du säger.

Ju längre du är nykter kommer också att göra dig stabilare. Jag tror inte man ska göra allt för att mota bort ångest, utan försöka bara låta det vara och inte fästa för mycket uppmärksamhet på det, för det går över. Upp i en topp, sedan dalar det alltid. Det är en känsla som många andra känslor, så klart obehagligare men inte farlig. Typ bli vän med ångesten och säga ”jaha, är du här och hälsar på för att något inte står rätt till. Ska vi undersöka vad som står på tok tillsammans?”😁. Det är bra att du skriver ned dina känslor och sätter ord på det, helst så utförligt som möjligt. Det påverkar hjärnan och lättar upp, hjälper dig i bearbetningen som du säger.

Sitt lugnt ned och fäst inte för mycket uppmärksamhet på ångesten. Registrera att den är där, undersök hur den känns, var i kroppen, ta några djupa andetag med lång inandning och lång utandning och låt den passera. Sköt om dig❤️

Kloka @vår2022 tack för fina ord och uppmuntrande. Dagen blev bra och avslutades med en magisk kväll med barnen runt en brasa, nysnö, glögg och pepparkakor 😁
Tack så mycket och ta hand om dig du med