@Matti77 har läst igenom din historia, så härligt att läsa att det går! Så imponerad, låter helt underbart att bli nykter. Är på första veckan ännu, men så glad att jag hittat denna sida då jag inte vill gå på AA. Bor i en liten stad å det skulle kännas jobbigt..
Hejja dig! Fortsätt som du gör!

@Nubörjarlivet22 tack så jättemycket. Förstår precis vad du menar, här kan man vara öppen och ändå vara anonym vilket jag tycker varit och är jätteskönt.
Önskar dig all lycka på den resa du börjar nu!

Oj vad det var länge sedan jag skrev här men känner att det är dags att flika in en liten uppdatering.
Idag har jag inte druckit någon alkohol sedan för 1 år och 13 dagar sedan. Skulle ha skrivit på min ett års dag men glömde helt bort det.
Går det bra? Ja det gör det, det känns väldigt naturligt nu och jag har inte något sug efter att dricka längre. Har gått igenom många som jag trodde var omöjliga situationer som tex resor, afterworks, fester, uteserveringar osv och hjärnan förstår att man kan göra sådant också utan alkohol, och det är faktiskt roligare och trevligare utan.
Mår jag bra? Ja det gör jag, tusen gånger bättre än vad jag gjorde för ett år sedan då jag verkligen varit nere på botten under en längre tid. Dock blir inte allt bra bara för att man inte dricker, själv har jag fortfarande någon form av tomt hål inom mig som jag inte lyckats ta bort. Istället för att dricka har jag istället fyllt det där hålet med att jobba aldeles för mycket vilket förstås inte heller är bra, även om det är bättre än vad jag fyllde det med tidigare.
Så vad gör man nu när ett år passerat? Jag vet faktiskt inte, jag vet att jag inte vill dricka men samtidigt vill jag inte gå ut och säga aldrig mera. Så jag kör på och planerar att fira två år utan alkohol om ett år och sedan får vi se igen vad som händer.
Men jag vet att jag detta år måste hitta ett bra sätt att mota bort den där jobbiga tomheten som fortfarande finns, den som alltid fylldes med alkohol tidigare. Jag kan inte fortsätta jobba så mycket som nu, men vad kan jag göra istället? Motionera mera, absolut det vet jag kan hjälpa, måste bara komma igång igen. För några år sedan kudne jag springa en mil under 60 minuter, men nu är jag lååååångt därifrån kan jag säga. Men det skulle vara roligt att komma dit igen, det är ju bara så svårt att komma igång.
Läsa böcker är också något jag vill göra mera och det hjälper säkert också, självklart är umgås mera med familjen också jättebra och det är något som har blivit så mycket bättre det senaste året, en pappa och man som inte sover halva dagen, går och lägger sig i tid, inte luktar, kan köra bil när som helst är ju faktiskt en väldigt mycket bättre variant jämfört med tidigare.
Det var det, ville bara skriva lite och låta alla veta att det fortfarande går bra för mig.
Önskar er alla ett jättefint 2023, ta hand om er!

@Matti77 Stort grattis till drygt 1 år i frihet! Det där första året är viktigt för att som du skriver, uppleva alla situationer i nyktert tillstånd. 😀 Under år två blir det ännu bättre. Mer naturligt och avslappnat. Du kommer garanterat hitta på roliga saker att fylla tiden med!

Ha det bra!

@Matti77 Grattis till över 1 år nykter!🥳 och att du mår så mycket bättre. Det jag tänker på för att mota den där tomheten du känner är att försöka ta reda på vad den står för och innehåller. Kanske är det något där djupt inom dig som vill träda fram? Att stanna upp och känna efter hur du mår. Oftast när jag känner tomhet eller liknande är det min kropps sätt att signalera om att något inte stämmer eller skaver. Jag kan liksom inte ruska av mig känslan förrän jag får fatt på vad det är. Det kan vara att jag triggats av något som skapat en känsla inom mig. När jag får fatt det lättar tomheten eller den känslan jag har. Ibland är det svårt att själv få fatt saker och då är det bra att bolla med en psykolog. Som nykter finns dessutom förutsättningar för att nå sin äkta känslor bättre. Det blir lätt att man byter sätt att fly, från att ta bort alkohol till att, som du säger, istället jobba för mycket.

Det är spännande att möta sig själv om man gör det till ett nyfiket sökande. Att man nyfiket och koncentrerat lyssnar på på sitt innersta rum och på nytt sätt möter sina känslor, behov och tar emot dem.

Gott Nytt 2023 och ta hand om dig🌟❤️

@Matti77 Grattis till 1 år som nykter! 🥳🥳🥳 Jag tror att rastlösheten ger sig med tiden. Försök att bara vara. Testa att meditera! Man måste träna på att vara sysslolös också.

Kram 🐘

PS, Jag har en app som heter Insight Timer. Fylld med olika typer av meditation. Jag minns när jag via Företagshälsan skulle lära mig just mindfulness (det är ett annat ord för meditation). Jag satt hos företagshälsovårdens sköterska och beklagade mig. Gubben på ”bandet” var så tråkig att klockorna stannade och jag stod inte ut fem min ens. Buhu. Stackars mig. Då la hon huvudet på sned och sa: ”Men det är precis det du ska träna på. Stå ut. Efter en tid kommer lugnet”. Så jag tränade dagligen i flera månader, utökade med fem min i taget efterhand, upp till 30 min totalt. Och jag fick ett större lugn inombords. Inte bara när jag utövade meditationen - utan hela tiden 🙏🏻 Men daglig träning behövs.

@Matti77 Härligt att ha passerat 1år!

Tomheten går att jobba med, som Andrahalvlek skriver är meditation väldigt bra! Att finna inre frid. Hade någon sagt det till mig för några månader sedan hade jag sagt att det inte går, ”jag blir stressad av att inte göra någonting” och ”kan inte låta det vara tyst,” var tvungen att ha tv, radio eller vad som för att förhindra det tysta men med hjälp av en hel massa självhjälpsböcker har jag förstått att fånga dagen, att njuta av nuet och stanna upp, se på allt som finns på ett nyfiket sätt.

Boken ”Munken som sålde sin Ferrari” är en bok skriven på ett härligt sätt att komma till insikt, lite rolig samtidigt som budskapen går in.

Hoppas du finner något mer givande att fylla tomrummet med❤️