@Ny dag Jag säger något liknande - och det är ju faktiskt sant! Jag har märkt hur mycket bättre jag mår utan alkohol, precis som du har gjort. Mer behöver ingen veta. Om man vill prata om det mer kan man göra det på tu man hand, med vissa utvalda. Det händer att vänner vill prata med mig om sitt eget drickande, och då brukar jag bidra med en del egenupplevd erfarenhet och kunskap.

Vilka vänner kan säga emot argumentet att man mår bättre utan alkohol? Och du kommer dessutom få uppleva att du kan ha precis lika roligt utan alkohol. Man får den roliga fasen, men den tråkiga fasen - då folk börjar sluddra och upprepa sig - slipper man. Då kan man gå hem.

Att vi tror att vi inte har roligt utan alkohol beror sannolikt på att vi har varit nyktra några gånger på fest historiskt, då vi kört bil eller varit gravida tex. Men då har vi varit tvungna att vara nyktra, och vi har sannolikt verkligen ogillat det. Då har vi varit nyktra på ”vita knogar”, och det är verkligen inte roligt någonstans. Att vara nykter när man själv har valt det är tusen gånger lättare. Och roligare 🤗

Kram 🐘

@Ny dag Bra gjort! Så ska slipstenen dras! Inga frågor på det svaret. Det är så glädjande att du mår så mycket bättre psykiskt och fått mer balans. Du jobbar på så himla bra och har sådan koll på att inte höja ett glas i din hand. Ha en riktigt fin helg med familj och vänner. Kram❤️

@vår2022 @Andrahalvlek 🙏❤️

Räknade mina nyktra dagar och nu har jag varit nykter i 110 dagar, idag kommer det bli 111 dagar. Tiden går så fort nu, i början av nykterheten segade sig dagarna fram men nu är det alltsomoftast att dagarna går i en rasande fart - förutom vid de tillfällena då suget/vinflasharna dyker upp. Då är det istället en kamp mot minuterna. Tack och lov mer och mer sällan. Helgen innehöll mycket festligheter innehållande alkohol, till såväl lunch som middag. Jag hade inga problem med att avstå, det kändes tom skönt att slippa. Piggast igår var nog jag 🙏! Det är sååå värt att sluta med alkoholen även fast det är jobbigt ibland och fortfarande finns oron för återfall eftersom jag gjort denna resa tidigare och misslyckats. Men skam den som ger sig. Längtar redan efter kaffet imorgon och den härliga känslan av att vakna nykter.

@vår2022 @Andrahalvlek 🙏❤️

Räknade mina nyktra dagar och nu har jag varit nykter i 110 dagar, idag kommer det bli 111 dagar. Tiden går så fort nu, i början av nykterheten segade sig dagarna fram men nu är det alltsomoftast att dagarna går i en rasande fart - förutom vid de tillfällena då suget/vinflasharna dyker upp. Då är det istället en kamp mot minuterna. Tack och lov mer och mer sällan. Helgen innehöll mycket festligheter innehållande alkohol, till såväl lunch som middag. Jag hade inga problem med att avstå, det kändes tom skönt att slippa. Piggast igår var nog jag 🙏! Det är sååå värt att sluta med alkoholen även fast det är jobbigt ibland och fortfarande finns oron för återfall eftersom jag gjort denna resa tidigare och misslyckats. Men skam den som ger sig. Längtar redan efter kaffet imorgon och den härliga känslan av att vakna nykter.

@Ny dag Grattis till 111 dagar!🥳. Det går snabbare upplevde jag också ungefär vid de första tre månaderna. Skönt att det kändes lätt att avstå alkohol under festligheterna. Har inte direkt oro för återfall, då jag mest ser framåt och var så fokuserad på att nå ett år som nykter, men tänkt att det skulle vara förödande att återfalla. Jag är övertygad om att det skett en omkoppling i mina hjärnbanor pga jag upplever nykterheten som så enormt positiv. Jag har börjat tänka att jag blev psykiskt sjuk av att dricka, så psykiskt dåligt som jag mådde då. Det visade sig svart på vitt när jag slutade dricka för jag mådde snabbt bättre psykiskt. Det stämmer ju också för hjärna blir så dopad och förlamad av alkohol med nervbanor som kopplas av och på. Och jag vill verkligen inte ta ett glas vin i utbyte mot att bli psykiskt sjuk igen. Så i mitt fall har alkohol = psykiskt sjuk. Tänker att man måste vårda och vara rädd om sig själv och sitt psykiska mående och inte låta alkoholen få ett finger med i det spelet. Det ger förödande effekter och konsekvenser. Och att leva som nykter är ju hur bra som helst! Man får alla förutsättningar att vara frisk, fräsch, stark, glad, balanserad och hoppfull i både kropp och knopp.

Skam den som ger sig, men det kommer i alla fall inte du att göra😁. Kram❤️

@vår2022 Är helt enig med dig att alkohol gör en psykiskt sämre, och i mitt fall har jag definitivt märkt det. Men jag har också förstått att jag behöver komplettera med antidepressiva för att må riktigt bra. Min ångest, ängslan och mitt försämrade mående började redan i tolvårsåldern och jag kommer nog behöva äta antidepressiva i resten av mitt liv i kombination med att skippa alkoholen. Det tillsammans kommer lägga grunden till långsiktigt välmående. Jag har nog aldrig känt mig så full av tillförsikt som jag gör nu och jag måste bromsa mig själv för att inte gasa alltför mycket. Jag har lärt att begränsa mig så jag inte kraschar längre fram. Nu är mitt fokus att hitta balans, äta hälsosamt, få till vardaglig motion, bygga upp relationerna med omgivningen igen ( relationer jag försummat under många år för att jag antingen ville vara ifred att dricka eller för att jag inte orkade). Blir mer och mer övertygad att alkohol är ett gift som jag låtit förgifta mitt liv med under många år. Än är jag skör i nykterheten men på god väg. Och jag tar en dag i sänder. 💕

@Ny dag Vad glad jag blir över ditt livsbejakande inlägg ❤️ Tillförsikt är ett magiskt vackert ord, med ännu vackrare innebörd. Jag googlade efter en beskrivning av ordet: ”Tro på gynnsam utveckling, förtröstan, förhoppning, förväntan, tillit (till ngn, äv. sig), förtroende (för ngn).”

Ett annat vackert ord med vacker innebörd är förundran. Vi ska fylla våra nyktra liv med förundran 🥰 Googlade på det ordet också: ”häpnad, beundran, förvåning, vördnad och dyrkan.” Maria Borelius har skrivit en del böcker om just ”förundranseffekten” som hon kallar det. Rekommenderas!

Nu blev jag inspirerad och sparade just ner den här boken av henne på Storytel: ”Förundran - 30 nycklar till djupare stressläkning, återhämtning och att lära sig njuta mer”. Wow, vilken titel! Känn ingen press liksom. Hon har knäckt nöten.

Kram 🐘

Hej @nydag, så fint att läsa om din resa. Jag har också pratat en del om mitt psykiska mående och balans när det kommer till slutandet. Det är ju också helt sant! Har man som jag en genetisk skörhet och lite lättstörd balans i hjärnan, så blir det väldigt tufft att hantera alkohol eftersom den bidrar så till att stöka till det bland signalsubstanser. Vi är olika, och det som kan uppfattas som normaldrickande för någon- blir förödande för en annan. Heja dig nu och framåt! 💞

@Ny dag Så fint att höra❤️ Du kommer att kunna lägga en fin grund till långsiktigt välmående med den tillförsikt du känner och berättar om. Du är verkligen på god väg och skörhet är även en fin egenskap att ha, när den inte kombineras med alkohol. Den kan då bli stark och användas för att bättre komma i kontakt med sina känslor och för att lära känna sig själv bättre. När jag drack var jag väldigt ”nakenhudad” och hade svårt att värja mig för svarta tankar och känslor. Nu som nykter har jag fått tjockare hud, men den är ändå så pass tunn att jag kan andas genom den och så pass tjock att den skyddar mig mot mörka moln och faror. Att du äter antidepressiva för att få balans är också ett skydd och hjälper till att bygga din stadiga grund.

Ha en fin fredag❤️

@vår2022 @Se klart @Andrahalvlek Vad härligt att läsa era kommentarer ❤️ och boken av Maria B ska jag genast ladda ner. Fortfarande nykter och kämpar med att gasa lagom, det är ju så underbart att må bra och vara nykter att jag vill göra det mesta och bästa varje vaken minut. Det är svårt men så viktigt att också lägga in egen tid för stillhet och eftertanke så det är mitt fokus nu förutom att inte lyfta första glaset! Så tacksam för detta forum och önskar alla en nykter kväll, det är så värt att kämpa för! 🙏

Idag är det dag 2 igen. Efter lång nykterhet…. Detta gift är förrädiskt, och i min enfald trodde jag att jag skulle klara mig. Tyvärr uppstod tillfälle och jag föll igenom. Drack i smyg under 2,5 dagar utan att maken märkte det. Men fick tack och lov nog och hällde ut det som fanns kvar av det jag köpt i smyg. Jag ger aldrig upp denna kamp men är så fruktansvärt rädd för framtiden och och så besviken på mig själv. Jag mår iaf bättre av att vara nykter det vet jag men varför ska det vara så svårt. Min förhoppning är att min resa de senaste åren iaf ger mig bättre förutsättningar eftersom jag vet hur svårt det är. Mitt tillfrisknande från bulimi kantades av återfall och jag tänker att beroende som beroende och det är en process i hjärnan som ska förändras. Nu ska jag åter lyssna på Annie varje dag. Det har gett mig kraft tidigare. Läkarbesök inbokat om två veckor.
@vår2022 @Allegra Tack vare era kommentarer vågade jag skriva nu som det är, tack och jag behöver all hjälp jag kan få nu. Kramar till er!🥰

@Ny dag Vad bra att du skriver här och kommer igen. Det är bra att du inte ger upp! Beroendet ska besegras, det går och du ska göra det för att må bra. Alkohol är verkligen förrädiskt, eller rättare sagt är det hjärnan det handlar om. Det är hjärnan som styr handlandet. Hjärnan som är alkoholberoende och lever sitt egna liv, som vi måste kämpa med för att kontrollera. Det blir så tydligt. Du vet ju så väl att du inte kan hantera alkohol, men ändå lyckas hjärnan få dig att ”tro” att du kan hantera det. Beroendet är en så oerhört stark kraft och kidnappar hjärnan totalt. Jag förstår att det kompliceras av ytterligare beroende som bulimi.

Kan det vara så att du behöver mer stöd från någon beroendeklinik eller liknande? Att kampen blir för svår att klara av själv? Att våga ta hjälp är något vi skulle behöva göra mer av för att komma ur beroendehjärnans starka och mörka kraft. Att ta hjälp kan också ge mer motivation, lättnad över att inte behöva kämpa själv, styrka av att göra det tillsammans, att inte alltid behöva dra hela lasset helt själv. Lättnad över att någon annan utanför vet hur tufft det verkligen är att komma ur greppet och som kan stötta från både bulimin och alkoholen. Skulle det kunna hjälpa dig?

Kämpa på nu, vi finns här som ett stöd, men fundera på om det finns ytterligare stöd som skulle vara hjälpsamt för dig att komma ut på andra sidan❤️❤️❤️

@vår2022 🙏 för dina insikter. Jag har hjälp och erkänt alla mina problem. Kanske behöver jag intensifiera hjälpen, jag har ju kämpat länge nu och förvisso har jag kommit en bit på vägen och nyktra dagar är många fler än tvärtom ifjol. Men jag har ännu inte kommit dit du är. Har du ff sug efter alkohol eller har det blivit en naturlig ickefråga (som dock alltid finns i hjärnan och behöver bevakning..) just nu känns allt så tröstlöst och jag vill verkligen bli fri en gång för alla. Idag är ju bara dag två så det är naturligt att må dåligt/ångesten ligger som en stickig filt över hela mig. Inte ens mina antidepressiva hjälper och det är ju mitt eget fel eftersom alkohol stjälper effekterna av snri. Vill bara sova och vakna upp ångestfri. Jag behöver nog få lite ytterligare motivation/styrka/jävlar anamma in i kroppen. Just nu har jag dock det kämpigt med gamla föräldrar som tar mycket p krafterna och skapar oro men det är iofs ingen ursäkt…

@Ny dag Det är tufft att börja om igen och få motivation till kampen. Det var därför jag tänkte att du kanske behöver ta ett annat grepp för att orka. Som du säger intensifiera hjälpen. Och jag förstår hur det blir ytterligare börda med äldre föräldrar. Det finns ju mycket under ytan, som jag förstått av det du berättat, som du skulle behöva komma åt tänker jag. Förstod också att antidepressiva hjälpte bra ett tag? Att du fick ro. Vad var det som rubbade detta? Du berättar bara om du själv vill, men att fundera på detta kanske kan hjälpa dig att komma åt vad som rubbar dig.

Kram❤️

@vår2022 Jag gick medvetet in på SB och handlade, trött och ledsen. Behövde få tyst i hjärnan, tyst i att kunna tänka klart och orka men dessvärre blev det bara värre vilket ju idag framstår som glasklart. Det som finns under ytan ska jag absolut bearbeta och står i kö också för djupare utredning eftersom jag mått dåligt så länge. Att ta tag i träningen är något som också är prioriterat. Köpt gymkort och tänker satsa på yoga och lättare pass till att börja med. Jag tänker ofta på dig och kunde du så borde också jag kunna. Det inger mig hopp ska du veta. Har du ff sug eller hur behärskar du tankar på alkohol? Vad jag undrar är kommer dessa typ försvinna? ❤️

Är så imponerad av dig @Ny dag , du ger inte upp och du ber om hjälp! Känner så väl igen behovet av att få tyst i hjärnan, bedöva sig och få frid. Tyvärr är alkohol typ det sämsta alternativet, det är en quick fix och priset är skyhögt! Men allt det där vet vi, bättre att blicka framåt. Låter fantastiskt bra med en utredning och yoga. Nu behöver vi bara ta oss igenom de grå månaderna, sen kommer ljuset✨ Kram!

@Ny dag Halloj, jag är tillbaka efter en lång höst i skammens mörka vrår och har inte varit på forumet eller skrivit något på jättelänge. Giftet tog över igen och jag kan inte skylla på något än att beroendesjukdom är helt förfärligt att tampas med. Nu är jag på dag 6 och det finns nog inga lätta trix att ta till, för då hade vi nog inte varit här - det måste bli steg för steg, dag för dag. Mödosamt men lättare om vi gör det tillsammans. Låt oss slå följe! 🙏🏻

@Ny dag Vad bra att du står i kö för djupare utredning💕. Jag tänker ofta på dig och är helt övertygad om att du också kan om jag kan, jag ger mig inte, du ska komma dit😁. Jag har inget sug, men tankar kan flasha förbi ibland. När jag är låg så kan en automatisk tanke flasha förbi om att stilla med ett glas vin eller vid fest när andra dricker vin eller bubbel. Jag kan känna lukten och smaken. Det är väldigt snabba flashar som inte ger sug, mer som en påminnelse om alkoholens existens och att jag inte längre dricker. Det får mig att inse hur otroligt ingrott det är för gott i min hjärna, att den reagerar med microrörelser vid olika situationer där jag tidigare matat med alkohol.

Den otroligt korta stund flashen varar, brukar jag ta tag i och tänka på hur det var förr. Typ ”tänk, då drack jag alltid tills jag blev full, tänk hur jag blev då, inte mig själv och överreagerade med skratt, gråt eller bråk, vilken ångest jag hade dagen efter, hur plufsig jag var och tog återställare för att vara normal”. Det får mig att snabbt bli oerhört tacksam för att jag inte dricker och ger mig en uppfylld känsla av glädje, lättnad och stolthet. Jag tycker att jag själv är så himla bra för att jag kan stå emot att dricka, att jag inte vill bli som en ”neandertalare” med en reptilhjärna😂.

Jag läste att lycka är att ha en riktning i sitt liv. Jag kallar det min värderade riktning, inget mål men en riktning. Att blicka framåt på hur jag vill att mitt liv ska se ut, vad det ska innehålla, hur jag ska må. Dessa bilder har hjälpt mig hela tiden och gett mig motivation. Det som hjälpt mig oerhört är min fysiska aktivitet, att jag tränar regelbundet, fast jag ibland inte har lust. Efter några månader blev det en ny vana som jag inte kan vara utan. Det påverkar hjärnans måbra hormoner enormt.

Så svaret på din fråga är att förändringen jag gjort i förhållande till alkoholen gör att jag inte har så mycket tankar på alkohol, flashar ibland. Det som också gör det är tiden som nykter, ju längre tid nykter desto mer försvinner tankarna. Hjärnan blir starkare och dominantare i pannloben som styr konsekvenstänkandet, det sunda förnuftet och beroendehjärnan får ingen alkohol och kan ge mig njutning i annat istället som träning, god mat, kaffestund, skogspromenad, samtal eller att läsa en god bok. Jag följer min värderade riktning och den ger mig lycka och livslust.

Dit kan du också komma❤️