Jag är Jerri och jag tror jag är alkoholist. Även om jag inte är det måste och vill jag ändra mitt drickande. Har druckit ca varannan kväll, mycket, i ganska många år. Senaste nyktra perioden var för kanske ett halvt år sedan då var jag nykter i 3 veckor. I dag har jag varit nykter i 7 dagar. Svårt. Livet känns trist och suget finns. Det är starkt. Jag vill må bra.

Hej Jerri,
Klokt att du bryter drickandet. Jag drack cirka tre gånger per vecka och hade definitivt problem även om jag kunde vara nykter utan fysiska beroendesymptom. Första tiden nykter är ofta dyster och man känner sig orolig och deppig. Jag tror det är det psykiska beroendet som försöker ge en själv anledning att dricka. För tröst, för att bli glad. Men om man håller ut så släpper det där, och man hittar livsglädjen igen. Läs och skriv mycket här. Att läsa och skriva i andras trådar gör att man känner att man inte är ensam, och att man tarsitt problem på allvar.

@Kennie tack för din input och god fortsättning. Kollade upp fysiska beroendesymtom och kunde pricka in svettningar och humörsvängningar, dricker mer än planerat och vissa perioder ingen hunger. Bra att känna till för min del. Kanske kan stötta mot en bibehållen nykterhet. Även dom psykiska symtomen var bra att få lite koll på, det förklarar till del hur det hela började och varför jag fortsätter. Eller förhoppningsvis fortsatte. Varför mina dagar sett ut som dom gjort. Att känna livsglädje känns inte runt knuten men ger hopp.

Efter sedan jag skrev sist så har jag druckit 2 gånger. Första gången var tanken 1 glas. Det blev 1 flaska hemma och sedan 2 utanför. Slutade i katastrof. Skulle bevisa för mig själv att jag kan kontrollera mitt drickande. Sedan kom nyårsasfton hos en vän som också dricker mycket. Och vänner till den som jag tror också dricker mycket. Köpte en flaska God Dryck 0,0%. Förvånad över att den smakade bra. Drack 1/2 glas vin till maten. Smakade inte bra. Förstod att det var effekten mer än smaken och behov av att passa in så blev inget mer. Nu blir det ju bara att vara inne på dag 4. Har fått vara ledig sedan nyår, är galet trött och sover mycket. Idag första dagen jag är uppe innan 10-11. Orkade inte göra någonting i hemmet men igår diska utan problem. Det tar sig!

Hej Jerri,
Man får pröva sig fram för att hitta sin väg. För de flesta är det helnyktert som gäller. Läste nån som skrev att "när jag tagit ett glas blir jag en annan person och den personen vill ha tre flaskor"... Testa tre månader helvitt och se hur det känns. Då hinner hjärnan hitta tillbaks till sitt sunda belöningssystem.

Hej igen @Kennie
Ja, det låter som jag. Måste bara tillägga att det skulle stått glas efter 2 där ovan. Det spelar egentligen ingen roll. Alla gånger som skulle vara 1 glas blev istället hela flaskan. Att det tar 3 månader för hjärnan att bli lite mer normal visste jag inte. Känns långt i dagsläget men bara att tuffa på.

Kvällsångest. Så provar att skriva här. Tidigare under eftermiddagen ett starkt sug efter alkohol. Slog på första bästa skitfilm på datorn. Tvingade mig igenom början men när filmen var slut så hade längtan efter alkoholen försvunnit på vägen. Särbon och jag brukar höras i telefon varje kväll. För ett par kvällar sedan gjorde vi det inte och orosklumpen fanns där. Vi sov tillsammans natten till idag men när vi inte hördes ikväll heller (jag försökte ringa utan svar) kom klumpen med stora steg och suget igen. Har inte svarat an på det nu heller men har en stark oro i kroppen, känner mig hudlös och en massa katastroftankar. Tänker att det är bra erfarenheter även om den sista just nu förhoppningsvis är helt ur styr. Försökt distrahera mig med att läsa runt här och hipp som hepp tänka ut en massa nya rutiner vanor välja bort vänner som kanske inte är bra ja kort och gott skapa ett helt nytt liv. Det går ju inte. I alla fall inte på en gång. Jag har vandrat åt fel håll i fler år så vägen tillbaka är lång gissar jag. Min hjärna är helt ur balans men jag är nykter och ska försöka se det som dagens största seger.

@Jerri yo..prova med antabus, jag va nykter ca 3 v å tänkte på alkohol varje dag.. jättejobbigt när man vill va nykter ..sen börja jag med antabus.. å vips.. dessa tankar försvann.. hjärnan kopplade bort dom på nåt sätt eftersom man ändå inte kan dricka ..vart nykter i 3 mån ..kämpa på .. en dag i taget .. lycka till

@Jerri Vad starkt gjort att du kämpade sig igenom tills suget försvann, det gör det oftast om man håller ut och aktiverar sig med något annat. Man säger att det tar 3-6 månader för hjärnan att återhämta sig och få balans igen, men det värsta suget/abstinensen brukar försvinna inom en vecka. Så din hjärna kommer att komma i balans om du ger det tid. Då lättar även ångest och oro som alkoholen orsakar och man kan tänka, känna och reflektera mer nyanserat. Det är som du säger, man kan inte ändra på sitt liv i ett nafs, men med små steg så kan man ändra på det till slut. Skapa nya vanor och ersätta dessa vanor med något annat där man tidigare druckit. Det blir också en omställning att inte dricka ihop med vänner som dricker mycket, man får hitta på nya sätt att umgås på utan att dricka.

Mitt liv har blivit så mycket bättre sedan jag blev nykter. Ångest, oro och skam som alkoholen orsakade är borta. Jag kan nå mina äkta känslor och förstå dem på ett annat sätt, hantera och ändra på det som inte känns bra i livet då jag kan reflektera mer nyanserat om mitt liv.

Det var dagens största seger att du inte tog till alkohol och klarade av att hålla dig nykter. Fortsätt så!💪❤️

Har särbo över. När duschen stängs av trycker jag spara

@vår2022 grattis till din nykterhet. Och tack för att du delar med dig och att du svarade. Låter hoppfullt att kunna reflektera mer nyanserat om sitt liv. Bli president i sitt eget palats. Får jag fråga hur lång tid det har tagit dig? Kanske en svår fråga då det är svårt att veta när någonting satts i rörelse.

Dagen har varit blandad. Sköt att ha vaknat nykter. Inga skandaler eller sociala medier som ska kollas och inga bortglömda samtal där man antingen ångrar vad som sagts eller att man inte minns. Samtidigt saknar jag den falska lättnaden och glädjen som blir av en berusning. När man är den falska presidenten för just då är den känslan så äkta.
Har inte orkar reflektera över det här med alkohol eller livet framöver idag. Kände ett starkt sug då jag stressade med det sista inför en middagsbjudning. En sketen enkel vardagsmiddag som jag bjudit över en vän med familj på. Har ingenting/alkohol hemma och hann i alla fall reflektera över hur jobbigt det hade varit att vara lite berusad och låtsas vara nykter om jag druckit. Så då vet jag att stress är en trigger.

Nu är duschen av.
Dag 5 avklarad!

@Jerri Grip dig an uppgiften med nyfikenhet. ”Nu ska vi se hur det här blir när man är nykter.” Repetera innan i skallen några bra repliker. ”Nej tack, jag dricker inte alkohol därför att…”

I början var det viktigt för mig att förklara. Sen insåg jag att jag bannemej inte har någon redovisningsplikt. Så nu svarar jag bara enkelt ”Nej tack”.

Om någon frågar mer svarar jag kanske, om jag känner för det. Om denna någon är en person jag gillar och om det inte bara är nyfikenhet bakom deras frågor. Mina värsta krigsberättelser har jag inte yppat för någon, dem har jag bara vädrat här på forumet.

Kram 🐘

@Jerri Hoppas det gick bra att gå ut och äta nykter. Du frågade hur lång tid det tagit för mig. Jag har varit nykter i över 14 månader nu. När jag slutade dricka var jag så oerhört less på att ständigt må dåligt med ångest och skam, jag insåg att jag var beroende och att det enda som fanns kvar för att må bra var att sluta dricka. Jag skapade bilder om hur jag ville att mitt liv som nykter skulle se ut, hur jag ville må och vad det skulle innehålla. Jag ville vara fräsch, pigg, kunna ta bilen när jag ville, börja träna, bli av med pluffset, gå ned i vikt. Inte vara orolig på jobbet att de ser på mig att jag är bakis, sluta dra mig undan och bara vara hemma och dricka, bli av med ångest, skam för att jag drack, bli mer närvarande för barn och familj. Vakna på morgonen nykter, orka göra saker, njuta av livet. Ja, massor av saker jag ville fylla livet med istället för att ligga i soffan och dricka så fort jag fick tillfälle. Sluta tänka på när, var och hur jag skulle dricka. Allt kretsade kring alkohol och jag var fast i alkoholen grepp.

Jag var väldigt motiverad och alla önskningar om att vara nykter vägde tyngre än att dricka alkohol. Det var mer värt för mig än att dricka. Vid tidigare försök har det varit mer värt att få dricka, men inte denna gång. Jag sov dåligt många månader och hade huvudvärk av och till, men jag visste att det skulle gå över, att hjärnan behövde tid för att återhämta sig och få balans. Vid tre månader och framåt märkte jag att hjärnan hade återhämta sig ordentligt. Vid sex månader kändes det som att jag var riktigt balanserad i hjärnan. Jag har gått ned 10 kg och tränar regelbundet. Känner mig fräsch och fyllepluffset är borta. Ångesten som alkoholen orsakat försvann tidigt. Självkänslan är så mycket bättre och jag är närvarande för familj, vänner och i mitt arbete. Jag skäms inte längre. Jag fullkomligt älskar att vakna nykter och att vara nykter. Allt detta blir bara starkare och starkare ju längre tid jag varit nykter. Jag trodde inte att jag skulle kunna må så här bra som jag gör som nykter, det har överraskat mig😁. Jag fortsätter med mina bilder, min riktning jag vill gå i och vad jag ska fylla det med. Jag känner livslust, tilltro till mig själv och att inget är omöjligt. Jag har livslust igen och njuter av mitt liv.

Ha en fin lördag❤️

Tack @Andrahalvlek. Ja ingen anmälningsplikt finns det har du bank mej rätt i. Kanske inte konstigt att frågan ställs då jag gör någonting helt nytt fast önskar jag kunde få slippa den. Den kom såklart. Jag mumlade fram någonting om att det varit så mycket runt jul så att jag lovat mig en tid utan alkohol nu efter nyår. Ändå kom frågan om jag ville smaka av vinet och en tydlig besvikenhet över att jag beställde in en alkoholfri drink. Jag ska komma på några bra repliker. Hoppas det kommer räcka med ett enkelt nej tack med tiden.

Ditt liv @vår2022 låter bra. Att skapa bilder om hur jag vill ha det framåt ska jag prova. Just nu har jag inga alls. Har tänkt att mitt liv är som det är och det inte går att göra så mycket åt. Men såklart att det går! Det blir som när man spar till en resa att jag märker det först kanske när jag kliver av tåget. Eller så passerar även en massa annat lustfyllt utanför fönstret under resans gång som även det blir bonus.
Först när jag läste du skrev att det tagit 3-6månader innan hjärna, sömn och allt blivit mycket bättre kändes det svårt men nu känns det bra för nu vet jag att jag behöver ge det tid och att det inte är någonting konstigt att sova väldigt mycket som jag gjorde tidigare eller senaste dagarna jättedåligt. Att rastlösheten och oron kommer att lägga sig.

Söndag. Jag ska alltid storhandla på söndagar för då är systembolaget stängt.
Annars är söndagarna inte en favoritdag. Skönt att vara ledig men att gå till jobbet ligger som en klump i magen. Jag vill bara dra täcket över huvudet och inte gå till jobbet alls. Sova tills livet är annorlunda. Fast jag är nykter och det är bra. Känner mig låg. Men många gör nog det rent generellt när det drar ihop sig mot arbetsvecka. Kanske kommer det förändras och lätta framöver.

@Jerri Jag var nog lite otydlig, jag mådde mycket bättre redan efter 4-5 dagar efter att den värsta abstinens lagt sig. Då försvann även den ångesten som alkoholen orsakade och det var en skön lättnad. Jag mådde sedan bättre och bättre för var dag nykter, men det som tog lite tid var att sova hela nätter och att jag hade lite huvudvärk av och till, den lade sig efter några månader. Mellan 3-6 månader tyckte jag att hjärnan återhämtat sig och kommit i balans igen, men jag mådde bra långt innan det. Tror att det viktigaste är att man har tålamod och ger återhämtningen tid, det kan vara lätt att ge upp om man tror det är en quickfix. Sen är det också individuellt.

Sedan jag blev nykter har även söndagsångesten inför att jobba på måndagen släppt. Nu kommer jag inte längre till jobbet på en måndag med skam och bakis och med rädslan att det ska synas igenom mig. Så för mig har det förändrats och det är superskönt.

Kämpa på nu, det kommer att lätta med tiden och det kommer ta ge utdelning❤️

@Jerri I början tyckte jag att helgerna var aplånga. Vad gör man liksom? När man inte längre lägger tid på att dricka och vara bakfull på helgen. Jag sysselsatte mig som en galning, varvat med att jag sov, sov, sov. Himmel vad mycket sömn jag hade att ta igen.

Man sover inte riktigt när man dricker, alkoholen funkar som en slags lättare narkos. Sömnen är superviktig! Det är då hjärnan processar, sorterar och arkiverar. Det är då inlärningen sker, när kunskapen stuvas ner i rätt låda. Allt detta har vi hindrat våra hjärnor från att göra 😱

Alla tjatar om levern. När jag började läsa på om alkoholens skadeverkningar var det mer alkoholens skador på min hjärna som oroade mig. (Sök på alkohol och hjärnan på youtube.) Men den har återhämtat sig 🥰 Sen har jag varit utmattningsdeprimerad tre gånger (2007, 2018 och 2022), men den har återhämtat sig efter det också. Tack och lov 🙏🏻

Jag har också sluppit min söndagsångest sen jag blev nykter. Jag vilar och/eller sysselsätter mig på helgen - och sen är jag sugen på att jobba igen när söndagkvällen går till ända. Veckohandla och laga mat är perfekt sysselsättning på en söndag!

Kram 🐘

@Jerri Hej, och välkommen hit! Något som var avgörande för mig var att släppa skammen, och i stället vara stolt för att jag lyckades bli nykter. Det är ett beroendeframkallande gift vi talar om. Vem som helst kan åka dit. Att däremot ha styrkan att bli fri från skiten är det långt ifrån alla som klarar av. Så känn stolthet för varje dag som du klarar, och var beslutsam. 💪 Viktigt att även vara positivt inställd och tro på sig själv. Notera varje liten positiv sak som du upptäcker, och lyft dem till skyarna. Jag har varit nykter i över 3 år nu, och att ha blivit fri från alkoholen är tveklöst det bästa som har hänt mig någonsin. Även om det är tufft som sjutton nu i början, så är det värt det. Det här fixar du! 💪

@Torn ”Nykter i över tre år nu”. Bam. Så jävla bra gjort! Och vilket fantastiskt liv du har fått - med mycket bättre relationer till din fru och dina barn ❤️ Arbetsmyra har du blivit också!

Kram 🐘

@vår2022 Ok, missförstod dig där. Det ger ändå hopp om framtiden, att det bara bir bättre och bättre med tiden =) Är så imponerad av dig och alla andra som visat att det går =)