@Himmelellerhelvette Kämpa, kämpa! Tålamod, tålamod! Försök att bara fokusera på att bli frisk, inte på eländet att vara sjuk. Ta hand om dig och försök göra det så mysigt det går för dig. Kram❤️

@majken_r @vår2022 @Andrahalvlek
Tack❤️Jag kan inte riktigt förstå meningen med att mitt tålamod ska prövas såhär. Gick ner i hopplösheten och vände häromdagen, så där när man bara gråter och tillslut tänker att man kommer få vätskebrist om det inte slutar snart!
Min familj vände mitt humör tillslut och vi tittade på film ihop❤️

Nu är jag äntligen frisk! Och fick äntligen löptränat🙏Det är nog det absolut bästa jag vet! Det är där jag får ihop kropp, sinne och själ, där jag känner hur hjärtat pumpar och lungorna andas fullt ut. Där jag mår bäst in på cellnivå! Jag blir hel, lycklig och älskar hur min kropp svarar och jag är så tacksam över att den fungerar så fint trots all misshandel den fått stå ut med i form av alkohol och ätstörningar.

@Himmelellerhelvette Men vad härligt att du är frisk nu och även fått ta en löprunda och att kroppen svarade så bra😄. Håller med, löpning är ett livselixir. Jag mår alltid så bra efter en tur och det rensar hjärna så bra. Hjärta och muskler får jobba. Ska köra intervaller idag och det gäller att klä sig rätt i minusgraderna.

Ha en riktigt fin söndag!❤️

majken_r

@Himmelellerhelvette Skönt att allt är ok❤️ Så härligt att du mår bra och att kroppen orkar igen! Älskar också när man liksom känner hur kroppen är igång👌🏼 Är också igång med gym och yoga. Klarade också en vinflash som fladdrade förbi i helgen. Som @vår2022 skrev nånstans, ett tillfälle som var ny för hjärnan att inte ta ett gott glas (som sällan blev ett). Men jag tittade på glaset och vinkade hejdå. Funkade fint och hjärnan har nu ytterligare en alkoholfri upplevelse att lagra🥰 Stor kram till er🥰❤️

@majken_r Det är verkligen bra att hela tiden repetera kunskap om hur hjärnan påverkas vid ett beroende. Repeterade lite idag när jag skickade en länk på forumet idag. Gäller prägling och återupprepning, Tror jag det hette. Att när man dricker återkommande och känslan som kommer är att man mår bra. Hjärna vill minnas detta och lagra det i långtidsminnet, den vill också att vi återupprepar denna handling som belönar och som vi mår bra av. Det blir även en vana att vi gör detta och vi dricker ofta i samband med att dämpa eller höja känslor och skapar sug. Till slut får drickandet ingen effekt längre, tolerans ökar, vi dricker mer, oftare men effekten vill ändå inte komma. Hjärnan tycker också att det blir för högt påslag av drickandet och skickar dämpande signalsubstanser för att försöka balansera effekten av så mycket alkohol. Detta som sker gör att man känner sig låg med känslor av ångest och så, man blir bakfull och får abstinens. Detta kan ske även efter att man hållit upp ett tag. De låga känslorna gör att man vill dricka för att slippa obehaget, återfall. Men om man inte dricker är övergående, tills hjärnan hittat balans i signalsubstanserna och systemet igen.

Flasharna som kan komma tänker jag är att vi präglat långtidsminnet. Den minns bara den ”bra” effekten alkohol kunde ge, men den har ingen aning om konsekvenserna eller beroendet. Som jägaren som fällde vilt och blev mätt. Hjärnan vill att jägaren ska återupprepa detta, den minns känslan, belöningen av att fälla ett vilt som ger mättnad. Gör det igen och igen! Det är likadant med alkohol, gör det igen och igen! Hjärnan är primitiv på så sätt och har inte utvecklats sedan begynnelsen. Den fattar inte att alkohol är skadligt och kan ta livet av oss.

Förmodligen kommer långtidsminnet att aktiveras då och då pga inlärningen/präglingen vi gjort med alkohol, men som nykter har vi stärkt andra delar av hjärnan, vår VD, konsekvenshjärnan. Den hjälper oss att tänka rationellt och att välja den säkraste handlingen, att inte dricka. Med en längre tids nykterhet kommer flasharna inte så ofta, men någonstans långt där inne i hjärnan kommer detta långtidsminne alltid att finnas kvar, så det gäller att aldrig äventyra eller tro att man är klar eller listigare än hjärnans primitiva funktion. Det enda som gäller för att vara på den säkra sidan är att aldrig ta ett första glas.

Så, det var en liten återupprepning och prägling för hjärnan, ta aldrig ett första glas!😁❤️

@vår2022 Jag skriver under på att flasharna blir färre och färre ju längre tid man är nykter.😃 Under mitt tredje nyktra år hade jag nog inte en enda ölflash. 🧐 Jag trodde jag skulle få en på flygplatsen i somras, då det var min första flygresa som nykter, men icke. Den kom aldrig. 😂

Kram

@vår2022 Otroligt bra inlägg! Precis så är det. Hoppas alla nykomlingar läser det här inlägget 🙏🏻

Det andra nyktra året är magiskt på det viset. Man har redan gjort det mesta nykter en eller flera gånger, genomgått alla högtider etc. Det är så mycket tankekraft och energi som kan frigöras till annat.

År 1 funderade jag mycket över glögg inför julen tex. Hur skulle jag göra? Den andra julen ägnade jag inte glögg en tanke. Jag drack inte glögg, jag tog en julmust istället. Jag har en alkoholfri glögg här hemma som jag sannolikt får slänga framåt sommaren. Det är ett jävla tjat om glögg - men det är bara en anledning att dricka alkohol för en alkis.

Samma sak med fredagskänslan. Jag har kollegor på jobbet som nästan dansar av lycka för att det är fredag eftermiddag. Nu har jag genomgått så många nyktra fredagar att jag bara höjer lätt på ögonbrynen åt dem. Visst är det skönt att jobbveckan är klar, och förhoppningsvis har det varit en bra jobbvecka. Och ledig helg är skönt. Men det är bannemej ingen anledning att fira. Varenda jävla fredag.

Det är ett himla firande och unnande på alkisar, jag var precis likadan. Nu när jag inte deltar i det spelet längre så blir det så tydligt när andra dansar runt i den leken.

För mig är det numer inte så stor skillnad på vardag och helg, förutom att jag hinner med mer privata saker på helgen. Går upp lite senare, lägger mig kanske lite senare. Det som jag däremot verkligen värdesätter högt är att jag inte längre har söndagsångest överhuvudtaget. Tvärtom tycker jag att det ska bli roligt att jobba måndag morgon igen.

Kram 🐘

+1 på detta överdriva UNN som om det vore en lång plåga att leva (nu pratar jag om oss som på det stora hela är friska, har jobb, etc)
Det är härligt att leva, bara så som livet är. Det är inte ett dugg enkelt och ibland är det smärtsamt och tufft. Men det är livet. När jag drack var det som om jag levde i en enda stor missuppfattning om att allt jobbigt skulle dämpas- och allt roligt skulle bli ännu roligare. Inget av detta hände ju. Det jobbiga blev jobbigare. Det roliga blev så småningom baksmälla och beroende.
Jag kunde ta ett glas vin för att ”orka” gå igenom räkningar. Vin på fredagar var ju obligatoriskt eftersom man jobbat fem dagar på raken. Fira att det äntligen var över. (Istället för att vänja sig vid ett flöde av arbete och vila- var sak har sin tid och de olika delarna behöver varandra)
Imorrn är det måndag och det blir bra. Få saker slår en bra måndag, en knaprig dag med mycket nyttigheter, en del igångsättande av diverse saker, ingen överdriven charm men- heller inget ihåligt prål. Jag gillar måndagar numera.
Sorry för tråd-utfyllnad och off topic men… kram 🤗

majken_r

@vår2022 Så bra inlägg! Jag vet ju detta numer (tack vare dig och faktasökande) och det är så hjälpsamt! Att kunna skilja på hjärnspöken och verkligheten. Väldigt gott också att läsa @Se klart @Andrahalvlek @Torn kommentarer. Ger alltid kraft och stöd att få ta del av de som går (långt) före🥰
@Himmelellerhelvette Stor kram och ursäkta för trådkap 🙏🏼😍

Det är helt obegripligt att jag snart varit nykter i ett halvt år! Det känns fantastiskt bra! Det har varit enorma stormar upp och ner känslomässigt men jag har inte saknat alkohol alls. I början var jag osäker på om jag verkligen var beroende när jag inte hade något sug men med tiden som hjärnan har läkt har jag en helt annan vinkel att se på det. Jag är så glad över att slippa känna suget ett par dagar inför varje helg som ofta ledde till att jag började fira helg redan på torsdagen och som i många fall ledde in på att dricka alla dagar i veckan en period för att därefter igen försöka hålla mig bara till helgerna men med misslyckande på misslyckande, år efter år!

I början av min nykterhet kände jag att jag hade alldeles för mycket tid som jag inte viste vad jag skulle göra av, nu har jag alldeles för lite tid😁

I början var jag rädd för vad jag skulle säga till folk när de undrar varför jag inte dricker. Nu är det lätt som en plätt, jag dricker inte för det är skadligt, jag vill inte dricka. De som säger att jag är tråkig får tycka det, dom behöver inte umgås med mig om de tycker jag är så himla tråkig!

Jag bygger ett nytt liv som inte innehåller alkohol. Jag vill bygga en stark kropp till alla fysiska aktiviteter jag vill göra! Tänk att åka på semester några veckor och lära sig vindsurfa eller dyka! Istället för att sitta dricka alkohol hela dagarna. Det finns så mycket kul man kan göra! Hur kul är det egentligen att bara dricka alkohol på allt man gör? Det har jag kommit ifrån i mitt mindset. Alkoholen tillför ingenting för mig.