I dag är en blandad dag. Otrolig huvudvärk och som en dimslöja över hjärnan. Först , tidigare idag, kändes det nästan som att jag var full, balansen vacklade till aningen. Efter det kom huvudvärk som kan liknas vid en avklingande dålig baksmälla. Kanske någon form av abstinens? Har för en gångs skull nu petat i mig en värktablett. Humöret har varit hiskligt. Till och med stått på gatan och vrålat/skällt ut till åt min telefon för att ett sms inte ville gå iväg. Får försöka lägga den handlingen till "nya nyktra erfarenheter" men vet inte om den har ett minustecken framför.
Inser nu att jag måste råkat sätta på potatisen. Den ska inte kokas än. Har bjudit över förälder och särbo på middag då det är min födelsedag. Helst av allt vill jag bara sova. Men jag är nykter , inget sug på alkohol alls, och imorgon blir säkert en bättre dag.
Önskar alla en fin fredagskväll.

@Jerri Minns att jag hade huvudvärk de första nyktra 1-2 mån. Abstinens. Får man av kaffebrist också, men den huvudvärken är värre tycker jag.

Utan alkohol som filter ska vi lära känna våra känslor på nytt - och lära oss hantera dem. I vårt förra liv hällde vi etanol på både goda och dåliga känslor, kvävde dem nästan.

Den första starka känslan jag fick lära mig hantera nyktert var ilska. Shit vilka ilskna utbrott jag kunde få på jobbet 😱 Inte på något sätt obefogat, men jag förvånade mig själv.

Jag stod upp för mig själv på ett helt annat sätt som nykter dessutom. Känslan av skam och skuld var borta, liksom benägenheten att överkompensera.

Den andra känslan som förvånade mig var att jag skrattade mycket hjärtligare. Åt komedier, roliga klipp, roliga repliker i vardagen. Minns att min yngsta dotter sa ”men, mamma…” när jag bara fortsatte och fortsatte att skratta åt en film. Kunde knappt sluta. Skrattet fyllde hela kroppen.

Vad det gäller ilska har jag lärt mig att aldrig agera i affekt. Helst sova på saken om det går, innan jag svarar på ett drygt mail tex. Vid förhandlingar har det hänt att jag fått bryta tio min, för att gå på toa och djupandas. Sen gå tillbaka och bemöta med mer sansade argument.

Kram 🐘

@Andrahalvlek, tack för att du delar med dig. Det är skönt att höra att jag inte är helt crazy. Eller det tror jag nog inte men det blir mer reellt när och grundat att få höra att jag inte är ensam om turbulensen som är.
Även bra att veta att huvudvärken kan komma att dyka upp under en längre tid.
Det låter så härligt, att få skratta sådär innerligt hjärtligt. Tror inte jag gjort det sedan min ungdom. Du har åter igen givit mig någonting att verkligen se fram emot =)
Hoppas att du hittills har fått några härliga skratt under kvällen och att du får en härlig söndag! Kram

Dagen har varit mycket bättre än igår. Sov inte superlänge men såklart längre då det är helg/ledigt. Humöret har varit bättre. Hängt med särbon. Det är som att mycket måste återupptäckas på nytt och även det.
Kanske inte så konstigt då hjärnan tidigare aldrig fått chans att vara så nyter som den är nu. Att det redan är dag 14. Det stämmer verkligen att det går lite lättare varje dag. fast måste erkänna att igen dag är lätt. Men enklare. En notering idag när jag tittade in i kylskåpet är att jag inte äter lika mycket som tidigare. Å den andra sidan så tidigare hade jag ingen hunger men vräkte i mig massor väldigt snabbt. Nu kan jag bli vrålhungrig men kastar inte i mig maten och nej det blir inte samma hetsätning och maten smakar mer. Positivt. Inte för att jag är orolig förmån vikt, den har alltid varit helt ok. Tänker bara att det måste vara ett till bevis för att kroppen smått börjar återhämta sig. Idag har jag bara tänkt på alkohol en gång. Det var under ett ögonblick då det uppstod ett vakuum. Mycket nytta har jag inte gjort idag heller men jag har haft det ganska trevligt på det hela taget. Ett kort men rörigt meddelande. Har särbon över i soffa. Känner att det för mig är viktigt att skriva här.
Jag hoppas att alla "där ute" har en bra lördagskväll!

@Jerri Grattis till 14 dagar! Nu bör nog de sista alkoholresterna ha lämnat kroppen rent fysiskt. 💪 Det där med att att inte tänka på alkohol behöver du inte bry dig om. Det gör inget om tankar på alkohol poppar upp, huvudsaken är att du inte dricker. De gamla vanorna sitter i länge, och ”reptilhjärnan” tar det lång tid att få tyst på. Jag var lite irriterad ett tag de första månaderna på de där ”flasharna”. Men sedan konstaterade jag att det spelar ingen roll. Jag tänker ändå inte dricka, och tankar på att hur skönt det är att slippa dricka tog över. Och sådana tankar har jag mer än gärna. 😃 Bra att du skriver här på forumet så ofta som du gör! Det är ett vinnande koncept.

Ha det bra!

@Torn Åh! Det vill jag tro det vill säga att kroppen nu är ren från alkohol. Vilken vinst! Och ja det ligger också en vinst i att inte dricka när tankarna poppar upp. Fast det är otroligt enerverande. Då menar jag tankarna. Att vara nykter känns bra. Tankarna om att det är skönt att slippa dricka har jag inte nått än, men dom kommer säkert också. Hoppas du har en fin söndag 🙂

Så är jag inne på dag 15.
I dag en lite halvlång promenad. Har även hållit i konceptet att storhandla. Vet inte om jag kan kalla det för koncept i sin fulla mening då det bara är andra gången. Fast jag glömde åter igen att handla mer än frukost och middag. Så det får bli till att lösa luncherna med rester men som nykter och nu när jag tycker att maten smakar mer och inte är sådär vräkig i maten så kanske även det visar sig gå riktigt bra. Får ge det den här veckan. Låter banalt men det känns som ett lite spännande projekt 😊.
Sömnen är fortfarande jobbig men uppvaken minskar. I natt var det endast 2 gånger. Hyn har blivit lite bättre. Kom på att jag troligen var ganska uttorkad så försökt att pytsa på med vatten. Att behöva gå på toaletten ofta berör mig inte så mycket, tillfällena är ändå färre än när jag hällde i mig alkohol.Fast den ser fortfarande ut som ett russin fast ett lite finare sådant ett sultan-russin alltså 😅 Har även märkt att jag inte är lika stressad längre. Jo stressen finns där men jag agerar inte på den exakt lika kraftigt eller snabbt som tidigare. Nu behöver jag exempelvis inte besvara sms på en gång. Kanske lamt exempel men bara en sådan sak kunde verkligen ligga och gnaga tidigare. Däremot så är jag som vanligt extremt stressad över att det redan är söndag. Eller mer korrekt att det snart är dags för en hel arbetsvecka. Jag är verkligen så trött varje dag när jag kommer hem. Å den andra sidan så var jag lite mindre trött förra veckan så kanske blir jag positivt överraskad?
Trots alla fördelar som jag nyss har listat och även listat tidigare så måste jag erkänna att det känns svårt att ta in att jag aldrig mer kommer att dricka alkohol. Det är kanske för tidigt att kunna ta in ett så vitt koncept? För det är så jag vill leva, det är dit jag vill och snart har jag tagit hela 15 steg i rätt riktning 🙂

@Jerri Grattis till dag 15🥳. Jag tänkte mer på vilken riktning jag ville gå i, hur jag ville att mitt liv skulle se ut och vad det skulle innehålla i min start. Jag tog beslut om att inte dricka mer, men jag fokuserade på riktningen. Det var tankarna om det som gav mig energi och motivation till att inte dricka. Även det upplevda måendet och effekterna av nykterheten gav energi och motivation.

Ha en fin söndag!❤️

@Jerri I början bestämde jag en månad i taget. ”Det känns bra, jag kör en månad till.” Sen växlade jag över till att tänka att jag inte vill dricka inom överskådlig framtid. Det blir 3 år den 9/2 och så tänker jag fortfarande. Att tänka ”aldrig mer” kan trigga.

Bra att du har veckohandling och matlagning som ett litet projekt. Göra sådant när man har energi - och sen har man matlådor att ta av. Jag veckohandlar också på söndagar och lagar mat. Så himla skönt att ha det gjort.

Tröttheten går över när du har vilat ikapp. Tålamod. Det måste man träna på också.

Kram 🐘

@Andrahalvlek hoppas så du har rätt gällande tröttheten. En månad i taget känns lättare. Just nu tänker jag aldrig delvis framåt vilket hjälper, och ibland byter jag perspektiv till aldrig MER vilket som sagt känns så stort. Om jag just nu tänker 1 månad så är jag orolig för att jag ser ett snart slut på det hela. Jag vet inte hur jag ska förklara men jag behöver att tiden inte närmar sig någon form av slut (men ändå har ett) då det är så nytt för mig. Kanske kan det vara en idé att nu sätta 3 månader för att ge grunden en ärlig chans och sedan efter det att det går att fylla på med 1 månad i taget tills det helt blir min vardag? Lite förvirrad här som du märker. Ska strax dra mig iväg till arbetet. Låta tanken ligga och gro i ett nyktert bakhuvud.
Hoppas du får en bra måndag. Kram

@Jerri Det är såklart olika för olika personer, men jag tar en dag i taget, tänker inte en vecka, en månad eller ett år. Jag är glad för varje nykter dag. Jag tror däremot att det kanske är dumt att ställa för höga krav, kanske är det bra för dig med en månad i taget, det är överskådlig tid.
Ha en fin måndag!

@Jerri Jag körde på ”tillsvidare” nykter i början. Det funkade riktigt bra. 😃Eftersom det teoretiskt sett går att dricka i framtiden så gick det ju inte att bestämma ”aldrig mer” resonerade jag.😅

@prinsessa och @Torn. Ni resonerar båda väldigt klokt. Det enda jag kan kontrollera är just idag och tillsvidare är helt korrekt då man aldrig vet vad som händer. Mitt bekymmer är att jag har lätt att legitimera (det har vi nog alla här inne) att inte vara nykter. Om jag ex har "idag" som mål så vet jag sedan mitt försök för ca ett halvår sedan att jag använde just den ursäkten för att sedan dricka igen. Tillsvidare är lite för diffust just nu. För mig det ena för snävt, det andra för diffust tänk att jag aldrig kan vara nöjd 😅. Några har skrivit att det tar 3-6 månader för hjärnan att ställa om och ge chans åt en ny vana. Så jag kör på 3 månader som första anhalt även om planen som sagt är väldigt mycket längre än så.

Hej
Grattis till tid och nyttiga, bra insikter, jag hejar på dig! Det här med tid och hur lång och när för alltid ska introduceras (om inte läkaren givit ett ultimatum typ) är lite knepigt och människor tar sig an detta på olika vis.
Jag började med 3 månader. Det var skönt att ha något att säga till andra- och jag behövde verkligen mer tid än en månad, mitt ”vanliga” uppehåll.
I god tid, vid kanske 2 månader, började jag planera för ytterligare 3 månader.
När påsken kom, och jag hade fantiserat om rödvin till lammstek och champagne och mingel-kalas hade jag ställt om till 3 månade till. Efter 6 månader - ett år. Sedan kände jag mig så pass trygg med mig själv att jag kunde stå för att jag var klar med drickande.
Jag trodde nog INTE att min introduktion till forumet, och 3 eller 6 månader skulle leda till ett helt nyktert liv.
Men det var innerst inne det jag behövde.
Jag visste det men jag stod inte ut med att tänka hela vägen.
Mina första inlägg här var lite ”ja jag är ju inte alkis som många andra” ”jag har aldrig druckit dagtid” (fast jag hade ju det)
Det som var skönt här var att folk är både snälla-men ingen kommer försvara eller rättfärdiga beslut att dricka. Det är en så hård tillvaro för många.
Jag kan absolut inte veta eller svara på vad som är rätt för dig. Men att kliva in här, starta en tråd, be om hjälp. Är ofta ett tecken på att man innerst inne vet.
Och att faktiskt hänga här, ge tankar och reflektioner utrymme, är ofta tecken på att man är påväg! Kram 🤗