Fortsätta utforska nykterhetens effekter 3-6månader

Profile picture for user Himmelellerhelvette

147 dagar och jag har plockat fram min lista jag skrev innan jag blev nykter:

Jag har inte längre:
Röd och torr haka
Svullet ansikte eller hängiga ögonlock
Isande tänder
Ångest oro
Sömnsvårigheter
Dåsig hjärna
Dåligt närminne
Dålig självkänsla eller självförtroende
Orkeslöshet
Kritiskt tänk om alla människor
Svårt att komma på något jag tycker om att göra
Torra slemhinnor i bla näsan som ledde till sår
Ont under vänster revben som jag misstänkte var förstorad mjälte
Extrem diarré
Förstorade röda blodkroppar
Extrema svettningar på nätterna
Ont i kroppen
Svårt att hålla vikten
Beroende av att Netflixknarka serier
Ångestdämpande medicin
Stress
Utmattningssymptom
Pengar som prioriteras till alkohol

Tänk att jag kunde dränka alla dessa punkter i alkohol för jag var så förälskad i den där satans drycken!

Profile picture for user DRacker

@Himmelellerhelvette Men herregud vilken fantastisk lista! Jag kan relatera till dina punkter. Jag skrev ned en massa saker som påverkade mig och tillvaron enormt, och som jag längtade efter att få slippa. Flera saker känner jag igen bland dina.

Du har varit nykter i hela 147 dagar! 🎉💪 Jag nu i 117 dagar - och jag har uppnått alla mina önskningar. Och fler än så. Positiva saker som visat sig längs vägen. Känner en djup och innerlig tacksamhet att jag lyckats så här långt. Det motiverar mig att fortsätta. Antar att du känner exakt samma! 🤗🙏 Njut av allt du lyckats med, att du fixat det så här långt och boosten i att du bevisat för dig vilken superstyrka du besitter! ⭐️🦾

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@DRacker 117 dagar💪 Jag tror att när vi kommit såhär långt i insikten av hur bra vi mår utan A finns det ingen anledning att någonsin dricka igen. Det jag var rädd för skulle bli trist är jag inte rädd för längre, för hur kan det vara trist att ha en klar hjärna i allt man gör?

Så härligt att läsa att du uppnått allt du önskade av nykterheten och mer därtill. Nu är jag nyfiken på vad mer livet kommer ge.

Jag misstänker att min kropp var så slutkörd att jag knappt hade något immunförsvar alls. Jag har haft så många förkylningar under dessa månaderna som ett barn som nyss börjat dagis. Har precis hunnit komma igång med träningen innan nästa förkylning. Det är tråkigt men jag känner inte den stressen jag gjort förr. När min kropp läkt färdigt har jag hopp om att vara ”den där som aldrig blir sjuk”
Finns alltid sånna på arbetsplatser som jag alltid funderat över vad dom gör för att ha ett så fantastisk immunförsvar.

Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Ja och det är så härligt nu när jag kommit 5månader in på min nyktra resa och är stabil i så många olika tankar som innan oroade mig, jag är så nära i tid mätt hur mycket tankarna kretsade kring utanförskap, hur jag skulle kunna ha semester, gå på fest och allt, hur jag skulle försvara att jag inte dricker. När jag blev färdig med det surret i huvudet bl.a. tack vare er på forumet blev allt så lätt, behöver inte längre slösa tid på att tänka att jag kanske dricker igen om
-så lång tid eller så lång tid för att lära mig måttligt.
-Jag ska försvara mig med den meningen eller den.
Nu låter jag bara orden komma som det som känns bäst, planerar inte långa fraser och har insett att jag aldrig mer behöver dricka för om någon skulle tycka jag är tråkig pga det då är det deras problem inte mitt😁

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Det är verkligen en stor skillnad på hur du tänker och känner idag jämfört med i början. Just den oro om så mycket som du beskriver, om du verkligen är beroende och tankarna på att ändå kunna dricka måttligt framöver. Det blir så otroligt tydligt på vad som sker med tankar och känslor när hjärnan fått återhämta sig och komma i balans. Att du nått dina innersta känslor, vridit och vänt på dem. Fått så många insikter och självkännedom.

Det i kombination med all kunskap du tagit till dig om alkoholens inverkan på hjärnan och att inte längre ha en inneboende konflikt om längtan att kunna dricka och att inte dricka. Du har genomskådat den kognitiva dissonansen och konflikten är inte längre en konflikt, du har fått ihop detta till en stark sammanstämmande tanke och övertygelse. Det ökar självkänslan, tankarna om sig själv och tillit till den egna förmågan att styra sitt liv, lyssna på sin egna behov och ta makten i sitt liv och sin egna berättelse om det.

En fantastisk resa och process gör du! Grattis till +5 månader!🥳. Du är en förebild❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Tusen tack❣️ Jag har dig verkligen att tacka för mycket under min resa hittills! Tänk så ledsen jag var när jag kände att min man drack förmycket och jag hade sömnlösa nätter pga det och var rädd att vi skulle behöva gå isär. Jag tog all min styrka och stod på mig inför honom tillsist och var ärlig med att han självklart får bestämma hur han vill göra med sitt liv men att det kommer bli svårt att kombinera det med mitt om han fortsätter dricka som han gjorde. Det var inte mycket för någon ”vanlig” människa men jag viste att han låg i farozonen även om han inte hade hällt i sig lika hejdlöst som jag gjorde. Han förstod tillsist när han hade slut på argument och kom till sin egen insikt att han måste ändra sitt drickande ännu mer än han redan hade gjort, han kände väl sig duktig som hade skurit ner ordentligt men insåg sedan att det inte var tillräckligt. Han kommer fortsätta vara en sällandrickare och jag tror faktiskt att han klarar det och det mycket även pga att han är med mig som aldrig dricker. Då har han ingen dryckeskompis längre och det blir bara patetiskt om han ska sitta och dricka för sig själv.
Oj vad jag babblar! Men det behövde väl komma ut ur mig att jag är stolt och glad över att han kom till insikt och vill leva hälsosamt tillsammans med mig❤️

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag mår så vansinnigt jävla dåligt! Är ledsen, nedstämd, sprider dålig energi i familjen, kan inte bli glad för något, vill bara gråta, gräva ner mig och ge upp. Hur länge kan man må såhär utan att det går över? Nu är det fyra veckor jag mestadels haft det på det här viset. Försöker jag träna blir jag sjuk direkt. Har försökt med hur många böcker om personlig utveckling som helst och försöker allt jag kan att må bra, övertalar mig själv att släppa måendet, lyckas vissa dagar men nu är jag aldrig glad när jag vaknar längre. Ni som följt mig vet att jag varit sjuk en del under mina 5 nyktra månader och att jag försökt ha tålamod och haft mycket av det men nu orkar jag inte med det här mer. Jag har inte ens skrivit alla gånger jag varit sjuk för jag har försökt vara positiv och tänkt att det går över. Ingenting hjälper, har tagit på mig offerkoftan och vältrar mig i den. Tycker det är orättvist, jag vill få vara frisk! När jag inte kan träna går jag under, fyra veckor utan träning är = sakta men säkert rakt in i depression.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Mm, det är kanske deprimerad du är? Säger inte att antidepp är lösningen på allt, men för mig var det bokstavligt en lifesaver. När jag med hjälp av antidepp fick näsan ovanför vattenytan kunde jag göra bra val.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Förstår dig fullständigt! Det är orättvist! Det är mycket sjukdomar nu hela tiden och om man varit nyligen sjuk är man mottagligare för att bli det igen. Du kommer att bli frisk men det tar en jävla massa tid. Kan du lägga upp en uthållighetsplan på hur du ska göra så du inte börjar träna för tidigt? Gå promenader, yoga, lugna aktiviteter. En plan där du gör tydligt för dig själv, att nu är jag sjuk och jag måste lyssna på min kropp och vara tillräckligt frisk innan jag börjar träna igen. Under tiden ska jag göra lugna aktiviteter som inte belastar mitt immunförsvar och det är ok. Sen när jag är riktigt frisk, då ska jag trappa upp min träning sakta, sakta. Jag kommer att bli frisk och jag måste ha tålamod. Jag kan stå ut och jag ska göra det för att vara snäll mot mig själv. Det är ok att jag inte kan träna nu som jag skulle önska göra, för jag är sjuk. Jag kommer att träna igen när jag är frisk.

Typ någon sådan plan kanske? Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Det låter som en väldigt fin plan men efter all denna tid är tålamodet liksom slut men jag förstår att jag måste göra som du säger. Det är så svårt, jag vill ju bara träna hela tiden och så fort jag blir frisk kör jag på och såklart blir sjuk så jag måste ju lyssna på dig. Jag får lägga om helt, bara promenader och yoga men hur länge? En vecka efter jag är frisk och sedan 2 pass i veckan med 3 dagars mellanrum i några veckor? Eller bara promenader och yoga i två veckor? Jag vill ju bara köra stenhårt! Skit är det! Men okej, omprogramera hjärnan helt ”enkelt”. Tack från hjärtat, du är så fin❤️

@Andrahalvlek Jag förstår fullständigt att det är väldigt bra men mitt antidepressiva har alltid varit träning så jag får verkligen försöka intala mig att vår2022 har rätt. Jag ska först försöka omprogramera min hjärna till att promenader och yoga får räcka två veckor framöver, det svåraste med det är att vädret inte är i min smak, minst sagt. Avskyr att gå ut på promenad i regn och rusk men får jag in det som rutin kanske jag kan lära mig att uppskatta det?
Tack fina du❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette De första promenaderna är de värsta, men efter 2-3 veckor blir det som ett beroende. Lyssna på böcker och poddar så går tiden som tåget. Jag ska också återuppta mina promenader. På måndag. Covid och influensa har jag hunnit med bara i december.

Skynda långsamt. Och jag tänker att om vi har klarat av att sluta dricka - då klarar vi allt!

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Det är så sant! Har vi klarat att sluta dricka i ett samhälle där det är mer normaliserat än att träna då jävlar klarar vi allt vi bestämmer oss för! Bara att bestämma sig, ellerhur😁 Ja du har verkligen blivit utmanad med sjukdom du men det sista!
Jag är ju i grunden en ”allt eller inget” personlighet så promenader under en timme har inte räknats som promenad innan men nu ska jag omprogrammera det med, 20min-30min är också promenad! Lagom är också bra! Kunde jag omprogrammera hjärnan till att inte vilja dricka alkohol så kan jag omprogrammera till att lagom är bra nog!

Stor kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag är också lite en antingen-eller människa. Därför känner jag igen mig i dig. Men jag har blivit bättre på att lyssna, i alla fall lite, på kroppen😁. När jag hade covid senast tog det bra lång tid att komma tillbaka till att köra järnet igen. Jag tänkte att nu ska jag utmana mig själv och ta det varligt och förnuftigt. Elitidrottare gör ju så😂. Jag lade upp en ”rehabplan”. Jag promenerade i två veckor, blandat lugnt och powerwalk. Sedan sprang jag kort varvat med promenad, tränade styrka på matta hemma i någon vecka. Sedan provade jag att springa lugnt en runda och kunde öka på allt eftersom.

Jag har aktivitetsklocka och den visade ”underbelastar” hela tiden, vilket innebär det sämsta måttet. Men klockan är ju inställd på hur jag aktiverar mig när jag är frisk och fattar ju inte att jag varit sjuk😂. Den stressade lite, men jag brydde mig inte om den. Sedan var det kul att följa den när jag stegvis kom igång och gav utslag på underhåller och utvecklar min nivå.

Så gör en rehabplan, engagera dig i att skynda långsamt, låt det ta tid, lyssna på kroppen. Det blir också spännande när man engagerar sig i att rehabilitera sig på ett långsiktigt och hållbart sätt. Googla på hur du kan lägga upp en plan, skynda långsamt, du har hela livet på dig😁.

Ha en fin lördag!❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Blev lite full i skratt. Kom att tänka på reklamen med chefen som säger till sin medarbetare ”Du har ju hela helgen på dig” och medarbetaren svarar genom att härma chefen på ett tramsigt sätt 🤣 Men vi har faktiskt hela livet på oss. Vi kan ge våra medelålders kroppar tid och tålamod att bygga upp sig långsamt.

Min fysik var verkligen på botten efter min flera månader långa utmattningsdepression. Noll kondition. Noll muskler. Plus atros, ryggont och diffus värk i hela kroppen. Började sakta bygga upp mig med dagliga promenader under hösten - och sen kom december och sjukdom slag i slag.

Nu ska jag göra om den här resan - och komma längre den här gången. Och nu ska jag möta våren samtidigt och det ser jag verkligen fram emot 🥰

Man kan inte leva på gamla meriter.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ha, ha! Ja, det är en klassiker som man aldrig glömmer😂. Helt rätt, det är aldrig för sent och alltid bra att röra på sig, bygga upp kroppen långsamt och med tålamod. Det handlar inte om beach 2023 🤣 utan det handlar om att det känns bra och att man mår bra💪🤗.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Ja den där smarta klockan är lite stressande😅 Men, men, nu får det bli nya tag om det här! Jag ska verkligen försöka att inte stressa fram i träningen. Idag har jag sätt ljusare på livet.

@Andrahalvlek Haha, ”Du har ju hela helgen på dig” 😂 Nu tar vi nya tag du och jag och sätter igång lugnt och fint och att möta våren ska bli helt fantastiskt underbart❤️

Ni är så guld värda❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Kämpa, kämpa! Tålamod, tålamod! Försök att bara fokusera på att bli frisk, inte på eländet att vara sjuk. Ta hand om dig och försök göra det så mysigt det går för dig. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@majken_r @vår2022 @Andrahalvlek
Tack❤️Jag kan inte riktigt förstå meningen med att mitt tålamod ska prövas såhär. Gick ner i hopplösheten och vände häromdagen, så där när man bara gråter och tillslut tänker att man kommer få vätskebrist om det inte slutar snart!
Min familj vände mitt humör tillslut och vi tittade på film ihop❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Nu är jag äntligen frisk! Och fick äntligen löptränat🙏Det är nog det absolut bästa jag vet! Det är där jag får ihop kropp, sinne och själ, där jag känner hur hjärtat pumpar och lungorna andas fullt ut. Där jag mår bäst in på cellnivå! Jag blir hel, lycklig och älskar hur min kropp svarar och jag är så tacksam över att den fungerar så fint trots all misshandel den fått stå ut med i form av alkohol och ätstörningar.

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Men vad härligt att du är frisk nu och även fått ta en löprunda och att kroppen svarade så bra😄. Håller med, löpning är ett livselixir. Jag mår alltid så bra efter en tur och det rensar hjärna så bra. Hjärta och muskler får jobba. Ska köra intervaller idag och det gäller att klä sig rätt i minusgraderna.

Ha en riktigt fin söndag!❤️

Profile picture for user majken_r

@Himmelellerhelvette Skönt att allt är ok❤️ Så härligt att du mår bra och att kroppen orkar igen! Älskar också när man liksom känner hur kroppen är igång👌🏼 Är också igång med gym och yoga. Klarade också en vinflash som fladdrade förbi i helgen. Som @vår2022 skrev nånstans, ett tillfälle som var ny för hjärnan att inte ta ett gott glas (som sällan blev ett). Men jag tittade på glaset och vinkade hejdå. Funkade fint och hjärnan har nu ytterligare en alkoholfri upplevelse att lagra🥰 Stor kram till er🥰❤️

Profile picture for user vår2022

@majken_r Det är verkligen bra att hela tiden repetera kunskap om hur hjärnan påverkas vid ett beroende. Repeterade lite idag när jag skickade en länk på forumet idag. Gäller prägling och återupprepning, Tror jag det hette. Att när man dricker återkommande och känslan som kommer är att man mår bra. Hjärna vill minnas detta och lagra det i långtidsminnet, den vill också att vi återupprepar denna handling som belönar och som vi mår bra av. Det blir även en vana att vi gör detta och vi dricker ofta i samband med att dämpa eller höja känslor och skapar sug. Till slut får drickandet ingen effekt längre, tolerans ökar, vi dricker mer, oftare men effekten vill ändå inte komma. Hjärnan tycker också att det blir för högt påslag av drickandet och skickar dämpande signalsubstanser för att försöka balansera effekten av så mycket alkohol. Detta som sker gör att man känner sig låg med känslor av ångest och så, man blir bakfull och får abstinens. Detta kan ske även efter att man hållit upp ett tag. De låga känslorna gör att man vill dricka för att slippa obehaget, återfall. Men om man inte dricker är övergående, tills hjärnan hittat balans i signalsubstanserna och systemet igen.

Flasharna som kan komma tänker jag är att vi präglat långtidsminnet. Den minns bara den ”bra” effekten alkohol kunde ge, men den har ingen aning om konsekvenserna eller beroendet. Som jägaren som fällde vilt och blev mätt. Hjärnan vill att jägaren ska återupprepa detta, den minns känslan, belöningen av att fälla ett vilt som ger mättnad. Gör det igen och igen! Det är likadant med alkohol, gör det igen och igen! Hjärnan är primitiv på så sätt och har inte utvecklats sedan begynnelsen. Den fattar inte att alkohol är skadligt och kan ta livet av oss.

Förmodligen kommer långtidsminnet att aktiveras då och då pga inlärningen/präglingen vi gjort med alkohol, men som nykter har vi stärkt andra delar av hjärnan, vår VD, konsekvenshjärnan. Den hjälper oss att tänka rationellt och att välja den säkraste handlingen, att inte dricka. Med en längre tids nykterhet kommer flasharna inte så ofta, men någonstans långt där inne i hjärnan kommer detta långtidsminne alltid att finnas kvar, så det gäller att aldrig äventyra eller tro att man är klar eller listigare än hjärnans primitiva funktion. Det enda som gäller för att vara på den säkra sidan är att aldrig ta ett första glas.

Så, det var en liten återupprepning och prägling för hjärnan, ta aldrig ett första glas!😁❤️

Profile picture for user Torn

@vår2022 Jag skriver under på att flasharna blir färre och färre ju längre tid man är nykter.😃 Under mitt tredje nyktra år hade jag nog inte en enda ölflash. 🧐 Jag trodde jag skulle få en på flygplatsen i somras, då det var min första flygresa som nykter, men icke. Den kom aldrig. 😂

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Otroligt bra inlägg! Precis så är det. Hoppas alla nykomlingar läser det här inlägget 🙏🏻

Det andra nyktra året är magiskt på det viset. Man har redan gjort det mesta nykter en eller flera gånger, genomgått alla högtider etc. Det är så mycket tankekraft och energi som kan frigöras till annat.

År 1 funderade jag mycket över glögg inför julen tex. Hur skulle jag göra? Den andra julen ägnade jag inte glögg en tanke. Jag drack inte glögg, jag tog en julmust istället. Jag har en alkoholfri glögg här hemma som jag sannolikt får slänga framåt sommaren. Det är ett jävla tjat om glögg - men det är bara en anledning att dricka alkohol för en alkis.

Samma sak med fredagskänslan. Jag har kollegor på jobbet som nästan dansar av lycka för att det är fredag eftermiddag. Nu har jag genomgått så många nyktra fredagar att jag bara höjer lätt på ögonbrynen åt dem. Visst är det skönt att jobbveckan är klar, och förhoppningsvis har det varit en bra jobbvecka. Och ledig helg är skönt. Men det är bannemej ingen anledning att fira. Varenda jävla fredag.

Det är ett himla firande och unnande på alkisar, jag var precis likadan. Nu när jag inte deltar i det spelet längre så blir det så tydligt när andra dansar runt i den leken.

För mig är det numer inte så stor skillnad på vardag och helg, förutom att jag hinner med mer privata saker på helgen. Går upp lite senare, lägger mig kanske lite senare. Det som jag däremot verkligen värdesätter högt är att jag inte längre har söndagsångest överhuvudtaget. Tvärtom tycker jag att det ska bli roligt att jobba måndag morgon igen.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

+1 på detta överdriva UNN som om det vore en lång plåga att leva (nu pratar jag om oss som på det stora hela är friska, har jobb, etc)
Det är härligt att leva, bara så som livet är. Det är inte ett dugg enkelt och ibland är det smärtsamt och tufft. Men det är livet. När jag drack var det som om jag levde i en enda stor missuppfattning om att allt jobbigt skulle dämpas- och allt roligt skulle bli ännu roligare. Inget av detta hände ju. Det jobbiga blev jobbigare. Det roliga blev så småningom baksmälla och beroende.
Jag kunde ta ett glas vin för att ”orka” gå igenom räkningar. Vin på fredagar var ju obligatoriskt eftersom man jobbat fem dagar på raken. Fira att det äntligen var över. (Istället för att vänja sig vid ett flöde av arbete och vila- var sak har sin tid och de olika delarna behöver varandra)
Imorrn är det måndag och det blir bra. Få saker slår en bra måndag, en knaprig dag med mycket nyttigheter, en del igångsättande av diverse saker, ingen överdriven charm men- heller inget ihåligt prål. Jag gillar måndagar numera.
Sorry för tråd-utfyllnad och off topic men… kram 🤗

Profile picture for user majken_r

@vår2022 Så bra inlägg! Jag vet ju detta numer (tack vare dig och faktasökande) och det är så hjälpsamt! Att kunna skilja på hjärnspöken och verkligheten. Väldigt gott också att läsa @Se klart @Andrahalvlek @Torn kommentarer. Ger alltid kraft och stöd att få ta del av de som går (långt) före🥰
@Himmelellerhelvette Stor kram och ursäkta för trådkap 🙏🏼😍

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Det är helt obegripligt att jag snart varit nykter i ett halvt år! Det känns fantastiskt bra! Det har varit enorma stormar upp och ner känslomässigt men jag har inte saknat alkohol alls. I början var jag osäker på om jag verkligen var beroende när jag inte hade något sug men med tiden som hjärnan har läkt har jag en helt annan vinkel att se på det. Jag är så glad över att slippa känna suget ett par dagar inför varje helg som ofta ledde till att jag började fira helg redan på torsdagen och som i många fall ledde in på att dricka alla dagar i veckan en period för att därefter igen försöka hålla mig bara till helgerna men med misslyckande på misslyckande, år efter år!

I början av min nykterhet kände jag att jag hade alldeles för mycket tid som jag inte viste vad jag skulle göra av, nu har jag alldeles för lite tid😁

I början var jag rädd för vad jag skulle säga till folk när de undrar varför jag inte dricker. Nu är det lätt som en plätt, jag dricker inte för det är skadligt, jag vill inte dricka. De som säger att jag är tråkig får tycka det, dom behöver inte umgås med mig om de tycker jag är så himla tråkig!

Jag bygger ett nytt liv som inte innehåller alkohol. Jag vill bygga en stark kropp till alla fysiska aktiviteter jag vill göra! Tänk att åka på semester några veckor och lära sig vindsurfa eller dyka! Istället för att sitta dricka alkohol hela dagarna. Det finns så mycket kul man kan göra! Hur kul är det egentligen att bara dricka alkohol på allt man gör? Det har jag kommit ifrån i mitt mindset. Alkoholen tillför ingenting för mig.

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Värst vad tiden går fort! Det är verkligen tydligt hur hjärnan återhämtar sig och kommer i balans efter en längre tids nykterhet. Jag tycket det hände mycket i den utvecklingen mellan 3-6 månader. Som du berättar om man verkligen är beroende ändå och vad man ska säga till folk. Så mycket faller på plats och man får mycket mer självkänsla och självförtroende. Vem bryr sig liksom om vad andra tänker!😂. Och juste det där med tiden, den som man får så mycket av i början när man slutar med alkoholdrickandet som aktivitet. Så mycket tid som det tagit! Och nu när tiden inte längre vill räcka till, när man fyllt sin tid med annat än ett drickande.

Så otroligt bra jobbat! Det finns ett härligt liv när fyllan fått ge plats för det😁❤️

Profile picture for user majken_r

@Himmelellerhelvette Så himla fint att läsa!! Känner sååå igen mig👌🏼 Det där skiftet som händer, från att fastna i det man förlorar till att se allt man vinner! Och att det man förlorar dessutom inte var på riktigt. Glad att jag, kanske som du, lyckades stoppa i tid. Det är jag tacksam för och tror inte hade hänt om jag inte hittat hit. Då tror jag att jag fortsatt sträva efter måttlighet. Stor morgonkram till dig, du är grym!🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Vad glad jag blir för din skull ❤️ Du har verkligen förändrat ditt mindset totalt. Hoppas att många nykomlingar läser ditt inlägg och blir inspirerade.

Vi gamlingar på forumet mässar om tålamod och att ha respekt för processen, men det är verkligen jätteviktigt. Under resans gång förändrar man verkligen sitt sätt att tänka totalt.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Härligt! 🤗 Jag håller med Andrahalvlek, jag är riktigt glad för din skull! Och det är det här som nybörjarna måste förstå. Det krävs lång sammanhängande nykter tid, för att allt ska falla på plats. Skillnaden på 1 nykter månad och 6 nyktra månader är enorm. Ja det är svårt att få tiden att räcka till för allt kul man vill göra. 😃 Vindsurfning och dykning låter som ett par utmärkta exempel!

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag blir så glad av er respons❤️Tack🥰

Ja tänk om man kunde som nynykter inse hur otroligt bra det blir om man bara ger det en chans. Förstå hur lätt livet blir när man slipper ägna så ofantligt med tid åt att försöka hålla sig till måttlighet. Att allt blir roligare som nykter. Så mycket tid man har till att finna nya intressen.

När jag ser tillbaka på hur jag drack förstår jag glasklart att om jag tror mig kunna ta ett glas framöver så kommer det leda raka vägen tillbaka till där jag var innan jag slutade dricka. Kanske skulle det gå fort, kanske skulle det ta ett tag men tillslut skulle jag vara tillbaka i mitt destruktiva liv och då är jag osäker på om jag skulle klara att sluta igen. Det vågar jag inte riskera.

Jätte stor kram @vår2022 @majken_r @Andrahalvlek @Torn det känns så fint att ni varit med mig hela vägen, ni betyder så mycket❤️

Profile picture for user Se klart

Jag är också så glad för dig, en härlig resa där du gör en första liksom ihopsamling och knyter ihop trådar. Ett härligt inlägg och tänk att den känslan du har bara blir starkare, vi lovar. Stor kram 😍

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @Se klart ❤️ Din respons värmer och att läsa att känslan kommer bli starkare är skönt att läsa. Jag kan ibland bli väldigt orolig och rädd för om jag skulle lyckas lura mig själv till att dricka igen. Jag vill aldrig mer må så dåligt. Jag vill aldrig mer dricka, det finns ingen som helst anledning till det. Jag har mitt egenproducerade dopamin nu. Behöver inget tillskott, när jag mår bra mår jag bra och när jag inte gör det letar jag efter varför och ser till att tillgodose det som behövs. I mitt fall handlar det nästan alltid om att jag är trött när jag börjar känna att dåliga tankar samlas. Jag vill inte vara beroende av något men nikotinet är svårt. Troligtvis för att jag inte har rätta viljan att sluta och att det inte skadar mig lika illa som alkoholen. Det påverkar inte relationer, jobb eller så men jag skulle vilja bli kvitt även det beroendet. Koffeinet har jag blivit av med alla fall. Så nu har jag bara nikotinet kvar.
Träningsberoendet älskar jag dock, så det finns bra beroenden såklart.

Jag är så glad över att jag kommit till insikt med att alkohol är skit! Jag är så glad att jag aldrig har ångest över hur jag betett mig för har jag varit knasig i något sammanhang så är det bara jag, min personlighet och jag gillar mig själv. Sen finns det saker jag vill bli bättre på i min personlighet. Som att avbryta när någon pratar, det är en riktigt ful egenskap som jag försöker jobba bort men jag blir så entusiastisk i samtal emellanåt och då hinner jag inte tänka mig för.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Men HALLÅ DÄR SUGET! Var kom du ifrån? Idag fick jag känslan av att få dricka efter jobbet för att sedan få fortsätta hela lördagen, hur mysigt det kunde vara! Haha, lurendrejeri! Hur blir resten av historien? Inte så mysig! Men jag köpte en flaska a-fritt bubbel och så var suget borta, bara av att köpa det! Nu ska jag njuta av ett glas och av att inte bli full och inte vakna mitt i natten av ångest och att inte gå upp bakis med ångest som ska dämpas med nytt intag av a! För jag är fri!❤️

Profile picture for user Se klart

De där dagarna kommer- tänk eftervärkar efter förlossning. Men de betyder INTE att man kommer att dricka- (eller att ett till barn är påväg) 🤗
Våga känna tillit till dig själv, det är en mäktig känsla att vila i, när man landar där. Sedan är allt föränderligt, men dag för dag kommer du närmare det självklara- att vara en som inte dricker, nej tack aldrig mer.
A-fritt bubbel är ju dessutom gott. Kram 🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Det är det som är det riktigt svåra när man som gamling försöker stötta nykomlingar. Gång på gång tjatar vi om att det spelar ingen roll vad vi uttrycker, varje individ måste själv UPPLEVA det magiska med nykterheten.

Och det räcker inte med en nykter månad. Tre månader är minimum, men allra helst ska man ge sig själv ett nyktert halvår innan man säger varken bu eller bä om framtiden. Efter sex nyktra månader är beslutet lättare på alla sätt.

Och du behöver inte oroa dig för att du lurar dig själv att börja dricka igen. Jag märker på dina inlägg att du i allra högsta grad identifierar dig som en person som inte dricker alkohol. Den sista viktiga pusselbiten. Du kommer inte att dricka alkohol igen. Lika lite som att du skulle ta en joint eller ens en cigg om någon bjuder. Varför liksom? Det är farligt och påverkar min mentala och fysiska hälsa negativt. Punkt.

Nu tillhör du gamlingarna och kan tjata på nykomlingar om tålamod och att ha respekt för processen. Och vi andra gamlingar behöver dig på barrikaderna. För att ifrågasätta alkoholromantiken i vårt samhälle. För att öppna ögonen på andra. Vi tillhör dem som gått före, en exklusiv skara. The Sober Club.

Ska du starta en ny tråd nu? Från 7:e nyktra månaden och still going?

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Jag tror att det är viktigt att analysera såna där ”sugkänslor”. De kommer kanske inte enbart från alkoholdjävulen utan har sin hjärnkemiska orsak. Hungrig, arg, ledsen/lonely, trött/törstig och sen något mer hos åtminstone några av oss. När man tittar på det utifrån så är det ju galet att tänka att det skulle vara en trevlig idé att dricka en hel dag. Så vad är det man tror att man ska få? Jag tänker att avstängningen kanske ibland kan vara det jag längtar efter och att det är viktigt att fundera över varför och vad jag kan göra för att förebygga och vad jag kan göra istället. Eller så har jag låga halter av en viss sugnalsubstsns, hur ska den höjas utan droger? Jag tror inte att suget kommer utan orsak. Vi har en del inkörda vägar som hjärnan vill ta och det gäller att se till att vår ”gate-keeper” är aler t när det kommer. Som du gör nu när du skriver och reflekterar istället för att handla. Tänker också att du grejar det den här gången också. Lite klokare!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Se klart A-fritt bubbel är riktigt gott! Ja en liten efterbörd😁

@majken_r Konstigt att man kan få känslan av hur mysigt det kunde vara när vi vet hur jävla illa det mås sedan när måndagen kommer! Hjärnspöken! Men jag genomskådade det med en gång❤️

@Andrahalvlek Jag håller fullständigt med dig! En månad räcker ingenstans, man dricker bara ikapp, tre månader har man kommit en bit men för mig var det fortfarande rätt självklart att jag skulle försöka bli måttlig igen någon gång framöver, sex månader ställer hjärnan om sig igen till ”varför skulle jag vilja dricka igen, det ger mig ingenting positivt alls”

Jag blir så glad när du skriver så självklart att jag inte kommer dricka igen❤️Det tror jag verkligen inte heller, jag vet att om jag gör det kommer det bli lika illa som det var innan jag slutade men jag är ändå rädd för hur lurendrejaren i huvudet kan spela en ett spratt framöver, jag har ju läst om de som tappat det efter lång tid. Men det är väl bra tänker jag att jag är rädd, då står jag i givakt😁

Att tillhöra gamlingarna kan jag inte riktigt ta åt mig än, känns som 6 månader är förlite för att få tillhöra er exklusiva skala🥰

Jag har en vecka kvar innan det är 6månader så då startar jag en ny tråd🥰

@Sisyfos Du har helt rätt! Jag kände mig helt ur balans igår, var väldigt trött och sugen på allt!
Ja du, det jag kunde få av att dricka en hel dag var energi och lycka, jag kunde gå och lulla hela dagen, fixa med allt i och utanför huset men en go känsla hela tiden förutom när någon störde mig, ville bara lulla för mig själv, det kunde också störas när jag blev rädd att någon granne skulle komma på att jag var berusad. Men det måste väl varit känslan av avstängning? Att vara avstängd från alla och bara få vara för mig själv och inte bli störd! Varför jag ville ha det så vet jag inte? Någon annan som haft något liknande och förstår varför? Jag vill fortfarande vara i fred och känner mig trängd när familjen ska vara omkring mig jämt men det blir väl bättre till våren och sommaren när alla inte behöver springa på varann inomhus hela tiden.

Kram till er❤️ och ha en härlig lördag❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Du måste hitta andra sätt att få den känslan av vila som du behöver. För mig är det varma badet varje kväll nästan heligt 🥰 Och jag ser alltid till att vila först (lördag) och jobba sen (söndag) vad det gäller hushållssysslor.

Min devis är dansa, pausa, dansa, pausa. (Jag hör låten i skallen.) Jag skriver listor, bockar av - och vilar planerat. Inte mellan varje syssla, men efter varannan-var tredje beroende på tidsåtgång och engagemang.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Ja det där med att vila lördag låter bra men jag kan tycka det är tråkigt att jag behöver vila så mycket, jag är fortfarande längtande efter den enorma energin som jag tror ska finnas. Men nu sitter jag här en lördag 2,5h efter jag vaknat och är trött😝
Jag vill ju göra massor de dagarna jag är ledig ju! Men jag får väl bara acceptera att jag är trött och ta en powernap så kanske jag kommer igång efter den❤️
Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag tror jag förstår hur du menar med att vara ifred och känna sig trängd. När jag drack ville jag helst av allt vara i min egna bubbla, maken och hundarna kunde få vara med i den ibland, men helst igen annan. Grannar hade jag absolut ingen lust att träffa och jag höll mig där jag slapp se dem. Även som nykter har jag behov att få vara för mig själv en stund varje dag. Då vill jag att det ska råda lugn och att jag får vara ifred. Är det livat drar jag mig undan i ett rum jag kan stänga och jag säger att jag behöver lite ro och varva ned för mig själv. Det är ok och det har blivit en rutin. Tur är att jag kan jobba hemifrån flera dagar i veckan, det skulle bli för mycket socialt annars. Skillnaden som råder nu som nykter är att jag är mycket bättre på att vara social, på jobbet och med grannar och att jag inte drar mig undan i min bubbla. Tycker det är kul att prata om lite ditt och datt och jag skäms inte längre. Men jag behöver få min egna lilla tid för mig själv dagligen för att komplementera❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag tycker att energin öka ju längre tid jag varit nykter. Just nu kan jag uppleva en slags vintertrötthet, men ju ljusare det blir och när solen tittar fram så vaknar även jag till liv mer. Jag har ju hundar som måste ut varje dag så det hjälper mig att komma ut varje dag, trots att jag kan känna mig trött. Varje gång jag kommer ut känns det skönt, framförallt när jag kommer hem. Då är det ok att få vila lite och bara vara😁

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Det är verkligen skönt att nu kunna stanna upp och prata med grannar, innan skämdes jag så att jag låtsades ha bråttom så jag inte hann prata.
Ja det är viktigt att få egentid men ibland svårt att få till utan att få dåligt samvete inför familjen men jag tränar på det.
Tröttheten har säkert med säsongen att göra, de dagar jag fått se solen har jag haft mycket mer energi.

Kram❤️

Profile picture for user miss lyckad

Så kul att det går bra för dig HimmelellerHelvette ❤️ Egentid från familjen, bör man se som att man fyller på sitt batteri. Utan energi i batteriet orkar inte mamma/ fru/ vän. Utan blir energilös. Så gör det du vill och blir glad av, på det viset investerar du i familjen också 💫❤️💫

Profile picture for user Sisyfos

Jag tror att jag ibland använde alkoholen som bränsle, när jag var alltför trött. Minns att jag på väg hem från jobbet innan jag gick in genom dörren kunde dricka för att orka ladda om och ”ta kvällspasset”. På nåt sätt tror jag att alkoholen på det sättet gjorde det lättare att hålla fokus. Stängde ute en del intryck och tankar och också känslan av att vara för trött. Härinne finns en hel del ”duktiga flickor”. Högpresterande sambandscentraler och det kostar på. Jag har inte skrivit så mycket om det på senare tid, men jag påstår fortfarande att jag inte gillar fyllan. Och jag ser fler härinne som skriver att ni inte gillar att tappa kontrollen. Och jag tänker att det är ”energin” och ”avstängningen” jag ibland har velat komma åt. När man måste prestera fast man inte orkar. Tror jag har/är lite HSP och när du skriver @HH att du får dåligt samvete så känner jag igen mig. Alla andra först, ens egna behov sist och det är en ohållbar strategi. När man ”behöver” alkohol för att orka prestera måste man tänka om. AA-stegen går mycket ut på att lyfta blicken från sig själv och se andra, men jag tänker att en del härinne behöver göra det motsatta. Se sig själv och sina behov. Jag vet att jag har lite ”medberoende tendenser”. Alla runt omkring ska vara glada och nöjda, sånt kostar också på. Jag jobbar på med att se mina behov, men det sitter långt in och jag har svårt att sitta still och koppla av. Jag tror att det är jätteviktigt, men det är nåt som inte bara kommer (för några här). Det är lätt att både skriva och säga att man ska prioritera sig själv, men har man tillbringat ett helt liv med att se andras behov, så kräver det träning och fokus. Och för mig för den delen också en insikt i att ingen blev lyckligare av att jag körde slut på mig för att tillfredsställa behov som de inte ens uttryckt att de hade. Nu är du kanske inte riktigt så @HeH, men nu kommer en spännande tid i nykterhetsarbetet tänker jag. När du får börja lära känna dig själv igen. Ifrågasätta mönster och känna för den delen. Jag tyckte att alla intryck blev starkare (på gott och ont). Skrattet närmare etc. För en HSP är det här lite jobbigt också. Att titta på film med personer som slåss eller ramlar gör nästan fysiskt ont. Men man lever på riktigt och det är väldigt trevligt. Önskar dig en period full av liv nu. Tror förresten att årstiden och mörkret gör oss trötta. Ladda med D-vitamin (i lagom dos) och bra mat och möt våren.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@miss lyckad Tack🥰 Visst är det så❤️

@Sisyfos Jag har absolut använt alkohol för att få energi till att orka ladda om efter jobbet och göra hemmajobbet. Det var så allt började.
Årstiden, mörkret alla virus hjälper till med tröttheten.
Jag ser fram emot att lära känna mig själv mer och att få mer energi. Jag trodde jag skulle kommit längre där efter snart 6 månader nykter men jag var nog mer skadad i kropp och hjärna än jag ville erkänna för mig själv så kanske läker jag ännu?

Läste att man förstör sitt immunförsvar när man dricker som jag gjorde, när har man läkt det igen tror ni?

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Nu ska jag iväg på min första semester med vänner sedan jag blev nykter! Jag har varit mer aktiv härinne senaste och läst om Annie Grace bok precis. Jag tror detta beror på att jag är rädd! Jag ska utsätta mig för att alla dricker från tidig förmiddag till sen kväll i en hel vecka!

Jag ser fram emot att få uppleva allt på semestern nykter, ska bli underbart! Men det är något helt nytt, som jag inte gjort någonsin förr! Varför är jag så rädd? Det är inte så att alkoholen kommer attackera mig men det känns som att jag har ett hot liggande framför mig!

Jag måste ju ta mig igenom allt nykter för att sedan helt och fullt se mig själv som ”en dom inte dricker” det är väl någon form av skräckblandad förtjusning?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Vänd på det. Ta dig an semestern med positiv nyfikenhet. ”Nu ska vi se hur man gör det här nykter” 🤔 Samla alla erfarenheter andaktsfullt, nästan som om du plockar smultron och sätter på ett grässtrå. Det ser ju så fint ut att man inte vill moffa i sig det i två tuggor.

Ha några repliker klara för olika situationer. När kyparen vill hälla vin i ditt glas, lägg handen ovanpå glaset och säg ”nej tack, har du något alkoholfritt vin? Eller alkoholfri öl?” (Fast på engelska då förstås.” Rabbla den meningen så att den sitter i ryggmärgen! Eller beställ en tjusig alkoholfri paraplydrink!

Tänk vad du ska bubbla här på forumet sen om allt positivt som du har upplevt med nykter semester. Vakna tidigt, promenera nästan ensam på stranden, slippa bakfylla, botanisera bland en massa härliga maträtter 🥰

Du fixar detta galant! Och glöm inte att vad du än tänker och känner så kan aldrig tanken lyfta glaset till munnen. Din VD i pannloben har nyligen fått examen i sunt förnuft 😉

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Om du bara kunde förstå hur mycket det är värt att du tror på mig när jag tvivlar och är rädd❤️
Igår var min beroendedel av hjärnan ordentligt aktiv för första gången, den påminde om alla de glasen man njuter av på semestern medan min intelligenta del av hjärnan berättade hur det går sen och då sa beroende delen att man botar ju det varje dag under semestern och det går ju galant och intelligenta delen fortsatte med att ”javisst det botar du varje dag under semestern men hur mår du den dagen du ska åka hem?!”
Dagen jag ska hem kommer ångesten ligga på huden, i hela kroppen, hela hjärnan är suddig och jag ser inget som varit riktigt bra med resan för ångesten tar över allt!
Så ska det inte vara denna gången! Jag ska plocka varje bär och trä det på mitt strå och mumsa sakta ett i taget!

Fy va ledsen jag var igår! ”Varför har jag förstört att inte kunna dricka?” Annie Grace fick fortsätta tala i boken till mig och få tillbaka min hjärna på att jag slipper dricka, jag slipper väntan från ena glaset till andra, jag slipper känslan av att alkoholen blir den viktigaste delen av semestern. Jag slipper återställare, ångest, tröttheten, sluddrandet, göra bort mig när alla ser att jag dricker ett glas vin som en annan dricker ett glas vatten när den är törstig. Jag ska vakna pigg och utvilad varje dag, se allt vackert med klar blick och hjärna, njuta av att jag är hälsosam och inte förgiftar min kropp, själ och hjärna!

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag tänker att det är en del i processen, att reflektera för och emot, tvivla, känna ledsamhet och kanske tomhet. Det är en stor förändring i livet och det känns och extra mycket nu när du ska iväg utomlands. Hjärnan minns hur du beter dig utomlands, dricker och är lullig i det varma klimatet, den glömmer inte detta när du har tankarna på det och förknippar resan med alkohol. Så det är bra att du förbereder på hur du ska bete dig nu som nykter. Ditt förnuft och din riskbedömning är tillbaka i hjärnan som fått återhämta sig rejält. Annie skriver om kognitiv dissonans, en inre konflikt som kan uppstå innan man landat i en överensstämmande tanke.

Det kommer att gå bra! Håll dig till din plan med positiva tankar om hur skönt det är att vara nykter och slippa dricka❤️

Profile picture for user majken_r

@Himmelellerhelvette du har fått så kloka reflektioner av @vår2022 och @Andrahalvlek, har inget mer att tillägga än igenkänning. Allt nytt känns, skavigt och oroligt. Olika mycket. Du är så klok som förbereder dig. ❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Tack❣️Dina ord hjälper, en del av processen, det är klart, min hjärna vet hur det brukar vara och är van vid det och nu ska den omprogrammeras❤️

Tack @majken_r❤️ Skönt med egenkänning, det här är nytt och har tagit mycket energi att förbereda mentalt men nu känner jag mig redo! Bring it on💪