@Himmelellerhelvette Värst vad tiden går fort! Det är verkligen tydligt hur hjärnan återhämtar sig och kommer i balans efter en längre tids nykterhet. Jag tycket det hände mycket i den utvecklingen mellan 3-6 månader. Som du berättar om man verkligen är beroende ändå och vad man ska säga till folk. Så mycket faller på plats och man får mycket mer självkänsla och självförtroende. Vem bryr sig liksom om vad andra tänker!😂. Och juste det där med tiden, den som man får så mycket av i början när man slutar med alkoholdrickandet som aktivitet. Så mycket tid som det tagit! Och nu när tiden inte längre vill räcka till, när man fyllt sin tid med annat än ett drickande.

Så otroligt bra jobbat! Det finns ett härligt liv när fyllan fått ge plats för det😁❤️

majken_r

@Himmelellerhelvette Så himla fint att läsa!! Känner sååå igen mig👌🏼 Det där skiftet som händer, från att fastna i det man förlorar till att se allt man vinner! Och att det man förlorar dessutom inte var på riktigt. Glad att jag, kanske som du, lyckades stoppa i tid. Det är jag tacksam för och tror inte hade hänt om jag inte hittat hit. Då tror jag att jag fortsatt sträva efter måttlighet. Stor morgonkram till dig, du är grym!🥰

@Himmelellerhelvette Vad glad jag blir för din skull ❤️ Du har verkligen förändrat ditt mindset totalt. Hoppas att många nykomlingar läser ditt inlägg och blir inspirerade.

Vi gamlingar på forumet mässar om tålamod och att ha respekt för processen, men det är verkligen jätteviktigt. Under resans gång förändrar man verkligen sitt sätt att tänka totalt.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Härligt! 🤗 Jag håller med Andrahalvlek, jag är riktigt glad för din skull! Och det är det här som nybörjarna måste förstå. Det krävs lång sammanhängande nykter tid, för att allt ska falla på plats. Skillnaden på 1 nykter månad och 6 nyktra månader är enorm. Ja det är svårt att få tiden att räcka till för allt kul man vill göra. 😃 Vindsurfning och dykning låter som ett par utmärkta exempel!

Kram

Jag blir så glad av er respons❤️Tack🥰

Ja tänk om man kunde som nynykter inse hur otroligt bra det blir om man bara ger det en chans. Förstå hur lätt livet blir när man slipper ägna så ofantligt med tid åt att försöka hålla sig till måttlighet. Att allt blir roligare som nykter. Så mycket tid man har till att finna nya intressen.

När jag ser tillbaka på hur jag drack förstår jag glasklart att om jag tror mig kunna ta ett glas framöver så kommer det leda raka vägen tillbaka till där jag var innan jag slutade dricka. Kanske skulle det gå fort, kanske skulle det ta ett tag men tillslut skulle jag vara tillbaka i mitt destruktiva liv och då är jag osäker på om jag skulle klara att sluta igen. Det vågar jag inte riskera.

Jätte stor kram @vår2022 @majken_r @Andrahalvlek @Torn det känns så fint att ni varit med mig hela vägen, ni betyder så mycket❤️

Jag är också så glad för dig, en härlig resa där du gör en första liksom ihopsamling och knyter ihop trådar. Ett härligt inlägg och tänk att den känslan du har bara blir starkare, vi lovar. Stor kram 😍

Tack @Se klart ❤️ Din respons värmer och att läsa att känslan kommer bli starkare är skönt att läsa. Jag kan ibland bli väldigt orolig och rädd för om jag skulle lyckas lura mig själv till att dricka igen. Jag vill aldrig mer må så dåligt. Jag vill aldrig mer dricka, det finns ingen som helst anledning till det. Jag har mitt egenproducerade dopamin nu. Behöver inget tillskott, när jag mår bra mår jag bra och när jag inte gör det letar jag efter varför och ser till att tillgodose det som behövs. I mitt fall handlar det nästan alltid om att jag är trött när jag börjar känna att dåliga tankar samlas. Jag vill inte vara beroende av något men nikotinet är svårt. Troligtvis för att jag inte har rätta viljan att sluta och att det inte skadar mig lika illa som alkoholen. Det påverkar inte relationer, jobb eller så men jag skulle vilja bli kvitt även det beroendet. Koffeinet har jag blivit av med alla fall. Så nu har jag bara nikotinet kvar.
Träningsberoendet älskar jag dock, så det finns bra beroenden såklart.

Jag är så glad över att jag kommit till insikt med att alkohol är skit! Jag är så glad att jag aldrig har ångest över hur jag betett mig för har jag varit knasig i något sammanhang så är det bara jag, min personlighet och jag gillar mig själv. Sen finns det saker jag vill bli bättre på i min personlighet. Som att avbryta när någon pratar, det är en riktigt ful egenskap som jag försöker jobba bort men jag blir så entusiastisk i samtal emellanåt och då hinner jag inte tänka mig för.

Men HALLÅ DÄR SUGET! Var kom du ifrån? Idag fick jag känslan av att få dricka efter jobbet för att sedan få fortsätta hela lördagen, hur mysigt det kunde vara! Haha, lurendrejeri! Hur blir resten av historien? Inte så mysig! Men jag köpte en flaska a-fritt bubbel och så var suget borta, bara av att köpa det! Nu ska jag njuta av ett glas och av att inte bli full och inte vakna mitt i natten av ångest och att inte gå upp bakis med ångest som ska dämpas med nytt intag av a! För jag är fri!❤️

De där dagarna kommer- tänk eftervärkar efter förlossning. Men de betyder INTE att man kommer att dricka- (eller att ett till barn är påväg) 🤗
Våga känna tillit till dig själv, det är en mäktig känsla att vila i, när man landar där. Sedan är allt föränderligt, men dag för dag kommer du närmare det självklara- att vara en som inte dricker, nej tack aldrig mer.
A-fritt bubbel är ju dessutom gott. Kram 🥰

@Himmelellerhelvette Det är det som är det riktigt svåra när man som gamling försöker stötta nykomlingar. Gång på gång tjatar vi om att det spelar ingen roll vad vi uttrycker, varje individ måste själv UPPLEVA det magiska med nykterheten.

Och det räcker inte med en nykter månad. Tre månader är minimum, men allra helst ska man ge sig själv ett nyktert halvår innan man säger varken bu eller bä om framtiden. Efter sex nyktra månader är beslutet lättare på alla sätt.

Och du behöver inte oroa dig för att du lurar dig själv att börja dricka igen. Jag märker på dina inlägg att du i allra högsta grad identifierar dig som en person som inte dricker alkohol. Den sista viktiga pusselbiten. Du kommer inte att dricka alkohol igen. Lika lite som att du skulle ta en joint eller ens en cigg om någon bjuder. Varför liksom? Det är farligt och påverkar min mentala och fysiska hälsa negativt. Punkt.

Nu tillhör du gamlingarna och kan tjata på nykomlingar om tålamod och att ha respekt för processen. Och vi andra gamlingar behöver dig på barrikaderna. För att ifrågasätta alkoholromantiken i vårt samhälle. För att öppna ögonen på andra. Vi tillhör dem som gått före, en exklusiv skara. The Sober Club.

Ska du starta en ny tråd nu? Från 7:e nyktra månaden och still going?

Kram 🐘

Jag tror att det är viktigt att analysera såna där ”sugkänslor”. De kommer kanske inte enbart från alkoholdjävulen utan har sin hjärnkemiska orsak. Hungrig, arg, ledsen/lonely, trött/törstig och sen något mer hos åtminstone några av oss. När man tittar på det utifrån så är det ju galet att tänka att det skulle vara en trevlig idé att dricka en hel dag. Så vad är det man tror att man ska få? Jag tänker att avstängningen kanske ibland kan vara det jag längtar efter och att det är viktigt att fundera över varför och vad jag kan göra för att förebygga och vad jag kan göra istället. Eller så har jag låga halter av en viss sugnalsubstsns, hur ska den höjas utan droger? Jag tror inte att suget kommer utan orsak. Vi har en del inkörda vägar som hjärnan vill ta och det gäller att se till att vår ”gate-keeper” är aler t när det kommer. Som du gör nu när du skriver och reflekterar istället för att handla. Tänker också att du grejar det den här gången också. Lite klokare!

@Se klart A-fritt bubbel är riktigt gott! Ja en liten efterbörd😁

@majken_r Konstigt att man kan få känslan av hur mysigt det kunde vara när vi vet hur jävla illa det mås sedan när måndagen kommer! Hjärnspöken! Men jag genomskådade det med en gång❤️

@Andrahalvlek Jag håller fullständigt med dig! En månad räcker ingenstans, man dricker bara ikapp, tre månader har man kommit en bit men för mig var det fortfarande rätt självklart att jag skulle försöka bli måttlig igen någon gång framöver, sex månader ställer hjärnan om sig igen till ”varför skulle jag vilja dricka igen, det ger mig ingenting positivt alls”

Jag blir så glad när du skriver så självklart att jag inte kommer dricka igen❤️Det tror jag verkligen inte heller, jag vet att om jag gör det kommer det bli lika illa som det var innan jag slutade men jag är ändå rädd för hur lurendrejaren i huvudet kan spela en ett spratt framöver, jag har ju läst om de som tappat det efter lång tid. Men det är väl bra tänker jag att jag är rädd, då står jag i givakt😁

Att tillhöra gamlingarna kan jag inte riktigt ta åt mig än, känns som 6 månader är förlite för att få tillhöra er exklusiva skala🥰

Jag har en vecka kvar innan det är 6månader så då startar jag en ny tråd🥰

@Sisyfos Du har helt rätt! Jag kände mig helt ur balans igår, var väldigt trött och sugen på allt!
Ja du, det jag kunde få av att dricka en hel dag var energi och lycka, jag kunde gå och lulla hela dagen, fixa med allt i och utanför huset men en go känsla hela tiden förutom när någon störde mig, ville bara lulla för mig själv, det kunde också störas när jag blev rädd att någon granne skulle komma på att jag var berusad. Men det måste väl varit känslan av avstängning? Att vara avstängd från alla och bara få vara för mig själv och inte bli störd! Varför jag ville ha det så vet jag inte? Någon annan som haft något liknande och förstår varför? Jag vill fortfarande vara i fred och känner mig trängd när familjen ska vara omkring mig jämt men det blir väl bättre till våren och sommaren när alla inte behöver springa på varann inomhus hela tiden.

Kram till er❤️ och ha en härlig lördag❤️

@Himmelellerhelvette Du måste hitta andra sätt att få den känslan av vila som du behöver. För mig är det varma badet varje kväll nästan heligt 🥰 Och jag ser alltid till att vila först (lördag) och jobba sen (söndag) vad det gäller hushållssysslor.

Min devis är dansa, pausa, dansa, pausa. (Jag hör låten i skallen.) Jag skriver listor, bockar av - och vilar planerat. Inte mellan varje syssla, men efter varannan-var tredje beroende på tidsåtgång och engagemang.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja det där med att vila lördag låter bra men jag kan tycka det är tråkigt att jag behöver vila så mycket, jag är fortfarande längtande efter den enorma energin som jag tror ska finnas. Men nu sitter jag här en lördag 2,5h efter jag vaknat och är trött😝
Jag vill ju göra massor de dagarna jag är ledig ju! Men jag får väl bara acceptera att jag är trött och ta en powernap så kanske jag kommer igång efter den❤️
Kram

@Himmelellerhelvette Jag tror jag förstår hur du menar med att vara ifred och känna sig trängd. När jag drack ville jag helst av allt vara i min egna bubbla, maken och hundarna kunde få vara med i den ibland, men helst igen annan. Grannar hade jag absolut ingen lust att träffa och jag höll mig där jag slapp se dem. Även som nykter har jag behov att få vara för mig själv en stund varje dag. Då vill jag att det ska råda lugn och att jag får vara ifred. Är det livat drar jag mig undan i ett rum jag kan stänga och jag säger att jag behöver lite ro och varva ned för mig själv. Det är ok och det har blivit en rutin. Tur är att jag kan jobba hemifrån flera dagar i veckan, det skulle bli för mycket socialt annars. Skillnaden som råder nu som nykter är att jag är mycket bättre på att vara social, på jobbet och med grannar och att jag inte drar mig undan i min bubbla. Tycker det är kul att prata om lite ditt och datt och jag skäms inte längre. Men jag behöver få min egna lilla tid för mig själv dagligen för att komplementera❤️

@Himmelellerhelvette Jag tycker att energin öka ju längre tid jag varit nykter. Just nu kan jag uppleva en slags vintertrötthet, men ju ljusare det blir och när solen tittar fram så vaknar även jag till liv mer. Jag har ju hundar som måste ut varje dag så det hjälper mig att komma ut varje dag, trots att jag kan känna mig trött. Varje gång jag kommer ut känns det skönt, framförallt när jag kommer hem. Då är det ok att få vila lite och bara vara😁

@vår2022 Det är verkligen skönt att nu kunna stanna upp och prata med grannar, innan skämdes jag så att jag låtsades ha bråttom så jag inte hann prata.
Ja det är viktigt att få egentid men ibland svårt att få till utan att få dåligt samvete inför familjen men jag tränar på det.
Tröttheten har säkert med säsongen att göra, de dagar jag fått se solen har jag haft mycket mer energi.

Kram❤️

Så kul att det går bra för dig HimmelellerHelvette ❤️ Egentid från familjen, bör man se som att man fyller på sitt batteri. Utan energi i batteriet orkar inte mamma/ fru/ vän. Utan blir energilös. Så gör det du vill och blir glad av, på det viset investerar du i familjen också 💫❤️💫

Jag tror att jag ibland använde alkoholen som bränsle, när jag var alltför trött. Minns att jag på väg hem från jobbet innan jag gick in genom dörren kunde dricka för att orka ladda om och ”ta kvällspasset”. På nåt sätt tror jag att alkoholen på det sättet gjorde det lättare att hålla fokus. Stängde ute en del intryck och tankar och också känslan av att vara för trött. Härinne finns en hel del ”duktiga flickor”. Högpresterande sambandscentraler och det kostar på. Jag har inte skrivit så mycket om det på senare tid, men jag påstår fortfarande att jag inte gillar fyllan. Och jag ser fler härinne som skriver att ni inte gillar att tappa kontrollen. Och jag tänker att det är ”energin” och ”avstängningen” jag ibland har velat komma åt. När man måste prestera fast man inte orkar. Tror jag har/är lite HSP och när du skriver @HH att du får dåligt samvete så känner jag igen mig. Alla andra först, ens egna behov sist och det är en ohållbar strategi. När man ”behöver” alkohol för att orka prestera måste man tänka om. AA-stegen går mycket ut på att lyfta blicken från sig själv och se andra, men jag tänker att en del härinne behöver göra det motsatta. Se sig själv och sina behov. Jag vet att jag har lite ”medberoende tendenser”. Alla runt omkring ska vara glada och nöjda, sånt kostar också på. Jag jobbar på med att se mina behov, men det sitter långt in och jag har svårt att sitta still och koppla av. Jag tror att det är jätteviktigt, men det är nåt som inte bara kommer (för några här). Det är lätt att både skriva och säga att man ska prioritera sig själv, men har man tillbringat ett helt liv med att se andras behov, så kräver det träning och fokus. Och för mig för den delen också en insikt i att ingen blev lyckligare av att jag körde slut på mig för att tillfredsställa behov som de inte ens uttryckt att de hade. Nu är du kanske inte riktigt så @HeH, men nu kommer en spännande tid i nykterhetsarbetet tänker jag. När du får börja lära känna dig själv igen. Ifrågasätta mönster och känna för den delen. Jag tyckte att alla intryck blev starkare (på gott och ont). Skrattet närmare etc. För en HSP är det här lite jobbigt också. Att titta på film med personer som slåss eller ramlar gör nästan fysiskt ont. Men man lever på riktigt och det är väldigt trevligt. Önskar dig en period full av liv nu. Tror förresten att årstiden och mörkret gör oss trötta. Ladda med D-vitamin (i lagom dos) och bra mat och möt våren.