Skönt att dra sig i den varma sängen med en kopp kaffe. Lillvalpen och gammhunden har gjort morgonbestyr och ätit frukost. Efter det brukar det blir rulle på valpen som är på den äldre med bjäbb och utfall i vanlig ordning. Den äldre har insett att krabaten är här för att stanna😂 och har mer och mer tagit sig till honom. Nu ligger de ihoprullade tillsammans i soffan och sover och det är så lugnt och stilla. De har blivit goa kompisar🐕💕.

Veckan har varit stressfylld på arbetet, mest för att det är så mycket på en gång, jag är relativt ny och allt tar lite längre tid att få ihop. Mycket energi går åt till detta och en portion utgår även till samarbetet med min kollega. Även andra kollegor reagerar en del. Mycket oklarheter och tiden får utvisa hur det kommer att bli. Skulle avsluta jobbet igår em, men först ta bilen och uträtta lite ärenden, med sonen och hundarna. För att göra en lång historia kort, bilen ville inte starta från parkeringen vi var på och fick kalla på en bärgare. Vi ordnade skjuts hem från platsen och det tog timmar innan bärgaren kom. Lånade bil åkte dit där min bil stod och var hemma först efter kl 21.

Reflektion: Situationen: Trött, stressad med flängandet hit och dit samt med hundar. Väntan hemma, sen mat och oro för vad som är fel på bilen. Hade detta skett för över 15 månader sedan, hade jag flippat ut i stress, garantera hällt i mig en flaska vin och varit sur, grinig och onykter. Snacka om att jag skulle haft nerverna på utsidan! Hade förmodligen bett min son, som var hemma, att köra bilen då jag hade druckit. Tänkte på detta scenarion i väntan på bärgaren och tänkte istället, fy fan vad guld att vara nykter när sådant här händer (och även annars). Jag kan köra bil, jag kan vänta utan att dricka för att dämpa känslor, jag kan tänka ”shit happens” och tur att det inte är värre. Maken kan laga mat, ta hand om hundarna när jag ordnar med bilen och bärgaren. Jag behöver inte vara all over the place. Jag kan göra allt detta själv för att jag är nykter och jag flippar inte ut. Jag blir supercool, för nu gäller det att hålla lugn. Det är ingen katastrof, bara en biljävel som inte startar och den ska in på verkstan.

Ja, vad mer kan man begära. Är man nykter ordnar sig det mesta, både i skallen och i det praktiska. Tänk hur situationen ser helt annorlunda ut nykter vs onykter. Jag är så tacksam över att jag lever ett nyktert liv!

Ha en fin lördag!❤️

majken_r

@vår2022 det är så galet sorgligt egentligen att vår hjärna blir så kidnappad att vi trodde att vin skulle göra allt bättre. När det bara gör det sämre.. Viktigt att aldrig glömma. Min hjärna kan ju fortfarande se vinglas fladdra förbi, alltmer sällan, och då gäller det att hålla i kunskapen att det inte stämmer. Tycker om när du, och andra, delar dessa reflektioner. Blir nyttiga påminnelser!
Såå fint att hundarna hittat varann, att den ”gamle” accepterar den lille💕 Hoppas du får en fin lördag! 🥰

@vår2022 Vad mysigt att hundarna hittat varandra! Vi pratade om det igår när vi var ute med våra hundar, att vad snabbt den lille blivit stor. Han har vuxit om gammelhunden, en tik, med säkert 15 cm. Han fäller henne ganska ofta när de leker. Han fattar inte hur stor han är helt enkelt. Eller så gör han det, och vill stå över i rang? Ingen aning. Maken var på agility m honom första tillfället i torsdags. Gick bra!
Nåja, nog om mina hundar🤣

Jag hade samma reflektion när jag åkte ner i Europa hals över huvud till min mamma tidigare i år. Att trots att hela lroppen var full av oro, ovisshet etc etc, så kände jag mig relativt grundad o samlad. "Ok, nu är det såhär. Vad gör vi nu? Ok, en sak i taget".
" Just nu är det lugnt, jag ska bara sitta här o njuta av maten. Här o nu". Man har hjärnan med sig. Använder sina verktyg, i mitt fall yoga o andningsövningar. Gör det man vet funkar. Och har tillit till sig själv o sin förmåga att stå pall. Den tilliten fanns ju inte med alkoholen i bilden.
Ha en fin lördag🌸🌸🌸

@Himmelellerhelvette @majken_r @Sattva
Tack för era kommentarer❤️. Ännu en skön morgon med hundar som kan slappna av efter lite morgonbestyr och joxande med varandra. Igår natt sov valpen för första gången tillsammans med den äldre i eget rum. Det är lite svårt att sova gott med dem i den egna sängen, hoppande hit och dit, vilket de gör när vi är hemifrån på semester eller dyl. Det gick hur bra som helst! Valpen sov hela natten. Egentligen när man tänker efter så är ju valpen mer van att sova med sina syskon och mamman, men det viktigaste har varit att vara försäkrad om att den äldre inte beter sig dåligt mot valpen innan de kan sova ihop samt att valpen känner sig trygg hos oss. En milstolpe av klarad! Nu hoppas jag att han också snart blir rumsren, det är ett springande ut och in, torkande och många olyckor inomhus. Tänk vad lätt man glömmer hur det var😂.

Tänk också hur mycket mer irriterad och trött jag var när de andra hundarna var valpar när de kissade inomhus, allt springande ut och in, när jag var bakis. Mitt tålamod med hundarna har alltid som tur är räckt långt, men som nykter är det bra mycket enklare och tar inte alls lika mycket energi. Jag bara gör och accepterar läget.

Ha en fin söndag!❤️

@vår2022 Visst är det lättare att bli störd i sin sömn när man inte dricker. Var ju fruktansvärt att bli störd i sömnen när man var bakis, ångesten slog på och det tog hur lång tid som helst innan man somnade om. Nu som nykter när jag blir störd somnar jag om lätt som en plätt och inget ångestpåslag utan bara glad att man kan göra det som behövs och sedan sova igen❤️

Kram

Såg på Anders Hansens fjärde program om hjärnan som handlade om plasticitet. Alltså att det är möjligt att bli bättre på något ju mer man tränar något, att man kan lära om och att det skapas nya hjärnbanor hela livet. Det är det fantastiska med hjärnan, plasticiteten. Baksidan med plasticiteten är droger och alkohol. Dopaminet i hjärnan, det som skapar kickar och välbehag när man dricker, det vill hjärnan att vi ska göra mer av och om och om igen. Hjärnan minns detta, och förknippar bla tid, rum och musik med det som skapar kickar och ju mer man tränar på att dricka desto bättre blir man på det och plasticiteten gör det möjligt att man blir skitbra på det. Det är också plasticiteten som gör det svårt att sluta dricka.

Jag tänker att det är därför det är så viktigt att lära om hjärnan, träna på att vara nykter med nyktra aktiviteter, nya vanor och skapa nya nervbanor i hjärnan som inte innehåller aktiviteten alkohol som ger dopaminkickar och minnena förknippade med det. Ju mer man tränar på att vara nykter desto bättre blir man på det. Att hålla sig borta från alkohol så att hjärnan inte kopplar på just de nervbanorna som är förknippade med det. Att använda vår plasticitet i hjärnan till att lära om, för det går hela livet. Så plasticiteten kan göra det svårt att sluta dricka, men å andra sidan kan vi som nyktra använda plasticiteten till att skapa nya nyktra vanor och nya alkoholfria kopplingar i hjärnan😁.

Ha det gott!❤️

@vår2022 Nu gjorde du mig ännu mer taggad! Nu jävlar ska här skapas nya banor i min hjärna! Semester mer klar hjärna och öppenhet att lära om, lära rätt! Uppleva, njuta, lyssna på kroppen❤️ Jag ska vara utvilad efter efter semestern för första gången i mitt vuxna liv🥰😍

@Himmelellerhelvette Hej! Såg nu att det var i min tråd du läst och kommenterat😁. Härligt att inlägget gjorde dig taggad! Nu är det bara att sätta igång med projekt nya hjärnbanor och du kommer att få en fantastisk utlandssemester. Tänk att uppleva den nykter och tänk att ha alla sinnena med och uppleva vistelsen med dem. Tänk på alla härliga intryck som du kan ta med dig och njuta av även efter semestern🌞❤️

En kall morgon med minus 10 grader. Kaffe i sängen under varmt täcke och två varma sovandes hundar bredvid. Tyst och stillsamt. Ska njuta en stund till när det är så stillsamt och sedan ta mig ut på en lång löprunda.

I veckan har min kollega som jag tampas med gjort ett rejält övertramp mot mig. Nu är gränsen överskriden och jag har fått nog. Jag får vända ut och in på mig själv för att inte hamna i att jag gör våld mot mig själv. Jag måste ta upp detta på ytan och sluta skydda henne, gå ur min akilleshäl medberoende. Lägga skuld på mig själv tyst och i ilska. Hon har valt sin strid mot mig nu, efter att hon tog en strid med en kollega som fick backa. Nu är det handskarna av och ta en strid för mig själv. Ska prata med min chef som jag dragit mig för. Jag har försökt med allt som står i min makt för att reda upp situationen. Jag har pratat med henne om att det inte funkar, att vi måste göra på annat sätt. Jag har lyssnat och lyssnat på henne. Jag har dragit gränser om vad som är ok, stöttat henne och skyddat hennes beteende inför andra. Inte sagt hur hon beter sig mot mig. Trott att jag kan få henne att ändra på sig. Förmodligen som en medberoende till en alkoholist gör, tror att man kan ändra på personen och själv ta på sig all skuld och tillintetgöra sig själv. Inget jag själv erfarit men varit medberoende på andra sätt. Nu är det slut på det! Troligen finns det inget happy end på detta, men det är ingen Disneyfilm heller. Vet inte vart det kommer att medföra för mig, men detta är inte min värdera riktning i mitt liv, som jag följer om jag inte tar upp det.

Jag har insett att om jag inte tar upp detta, kommer jag att normalisera beteendet. Det är inte normalt, det är kränkande beteende. Och jag ser hur hon tillåts bete sig av oss andra, det är så subtilt och hon kommer undan det med sitt charmiga, oförargliga, bemästrande, pladdrande och duperande sätt. Så subtilt så det knappt är märkbart. Utgår totalt ifrån sig själv och sätter ofta offerkoftan på och tar fram kortet om sitt funktionshinder när det känns lämpligt som får alla att hålla käften. En narcissist, med subtil härskarteknik och under ytan så rädd och osäker som leder till att hon måste förgöra andra så att hon inte förgörs själv.

Så, har bestämt mig för att hon fått detta utrymme av mig idag, sätter henne med clownnäsan på i en garderob för resten av dagen. Mer energi ska hon inte få idag. Det ska bli skönt med en löptur när det blivit lite mindre kallt och rensa hjärnan med musik i alla möjliga genrer💪👊🏃‍♀️😁.

Ha en fin lördag!❤️

majken_r

@vår2022 har ju följt din situation med kollegan här och undrar ibland om vi delar arbetsgrupp du o jag. Har också en sådan kollega och hen äter sig in i mig ibland. Ditt inlägg idag skulle jag kunnat skriva.. Har jobbat sista tiden på att inte gå med utan hålla fast i mig själv. Det får bära eller brista.. Det är sol du skriver ingen Disneyfilm.. Hade varit fint att vara granne med dig nu, ta med ett par semlor och sitta i ditt kök och prata om detta.

@majken_r Då förstår du precis hur det är. Hur hen äter sig in under huden och kletar av sig och vill ta makt över dig. Det som triggar mig i henne är just akilleshälen att inte få känna och uttrycka det jag känner. Att jag dragit mig undan istället för att uttrycka mina känslor, något jag i mitt tidigare liv gjort. Vänt ilskan mot mig själv att jag är fel. Ångest. Skyddat andra på bekostnad av mig själv. Det värsta är att igår kväll fick jag lite ångest, jag har pratat med kollegor om situationen, berättat allt. De ser ju också en del, men inte allt då jag blir mest utsatt. Först kände jag mig jättestark och mådde bra när jag berättat men sen på kvällen ångest. Hjälp, vad har jag sagt! Hur ska det bli för henne nu? Vad kommer att hända? Stackars henne? Vad mycket skit jag snackat, jag som hatar skvaller. Här går jag in i mitt gamla beteende igen. Rädd att försvara mig själv. Kanske överdriver jag?

Min man har hjälpt mig att komma tillbaka. Av med handskarna, försvara dig själv nu. Det är inte ditt fel. Du gör rätt. Han sade, likställa detta med sug på alkohol du haft. Hur har du hanterat detta? Säger du inte, ditt uppmärksamheten går sker tillväxt? Var sker tillväxt nu? Ja, det sker ju i att det är mitt fel. Det är i det gamla det triggar, men du är här och nu. Det har hjälpt mig att hålla mig fast vid att det är nog, att jag måste säga vad jag tänker och känner. Jag har rätt till mina känslor. Jag måste löpa linan ut nu, det finns ingen annan väg. Som jag gjort med alkoholen, det finns bara en väg, den andra leder till återfall.

Vi får hjälpas åt, tillsamman blir vi starka💪. Vi är goda grannar i cyberspace❤️. Jag bjuder på kaffe och semla😁

majken_r

@vår2022 alltså, så väldigt likt hur jag känner. Sen är min ”arbetsmodell” att hen har narcissistiska drag och då gäller det att skydda sig.
Glad för semlan och kaffet! Tillsammans blir allt enklare💗

@vår2022 Allt är lättare att hantera med nykter och icke bakis-hjärna! Även idiotkollegor, även om man innan trodde att det var kanon att släppa dem för stunden på kvällarna med lite vin. Men nu, som nykter, står det helt klart att det här är en ojämförligt bättre strategi. För allt! 👏😊⭐️

@DRacker Ja, herregud i vilken skit jag skulle varit om jag hanterat detta när jag drack! Det är tillräckligt mindblowing som det är och med alkohol på det skulle jag varit sjukskriven vid det här laget. Processen på jobbet fortgår och det är tufft, men jag hittar styrka och kraft mellan varven och nu är även chefen informerad. Hur det kommer att gå får jag se, men jag kan i alla fall stå på mig, skydda mig själv på ett sakligt sätt med en klar och fungerande hjärna😁💪