Ikväll hade jag några vänner bjudna på middag för att förbereda sommarens festivalande 🙂 En av dem dök upp med en flaska vin och jag är ledig imorgon, så det fanns en lucka att tacka ja till ett glas eller två... Men jag hade köpt alkoholfri öl till mig så det var valfritt att ta det man föredrog, vilket innebar en till nykter kväll för mig och lite mer vin till mina vänner. Funkade finfint!
Jag lägger mig, glad och nykter och ser fram emot en dag imorgon utan huvudvärk efter en god natts sömn.
Yay!

Jag läser mycket litteratur om beroende och försöker lära så mycket jag kan.
Det känns som att jag går från klarhet till klarhet, och det som är absolut tydligast är att det egentligen inte finns något som är bra med alkohol. Inget alls. Och jag märker att det stämmer med mitt eget liv.
Sedan jag dragit ner rejält på mitt drickande sover jag så mycket bättre. Min mage krånglar inte speciellt mycket längre heller. Men den tydligaste förändringen är nog att huvudet kommit ur dimman. Jag tänker klart på ett helt annat vis. Det är så fascinerande.
Visst tillåter jag mig att dricka vid enstaka tillfällen men jag funderar allt mer på varför. Vad ger det mig?
Ett glas vin tycker jag är gott, det är svårt att förneka. Men påföljande glas gör inget positivt för mig. Min hjärna kan signalera att jag vill ha, men kroppen vinner noll och nada på det. Jag får huvudvärk, jag sover sämre, pulsen går upp, det kostar för mycket och jag blir absolut inte gladare. Så det är så himla onödigt.
Ska på konsert på lördag, och käka ute med min man innan det. Ser fram emot kvällen men funderar mycket på det där med att dricka. Det är ju sen gammalt att en häller i sig en massa öl när det är spelning. Men vill jag verkligen? Vad kommer jag att ångra; om jag dricker eller om jag låter bli? Svaret är ju givet.
Det är fortfarande skönt att veta att jag får om jag vill, men det är också en ganska go känsla att ha, att jag kommit till insikten att alkoholfritt i de allra, allra flesta fall är så mycket bättre.

Känner igen mig mycket i dina tankar. Att dricka mer än ett glas är onödigt. Jag tänker som med tårta, en bit är lagom, och tårta äter man dessutom sällan. Att klämma ett par tårtbitar ett par dagar i veckan vore helt orimligt. Angående spelningen så är konserter ett tillfälle när det verkligen är bättre att dricka alkoholfritt tycker jag. Man får ju en massa intryck från musiken och kan njuta mer av den när alkoholen inte dövar hjärnan.

@Surkärring Intressant att läsa dina reflektioner! Jag har också läst på massor om beroende och hur det påverkar hjärnan och mig. Denna kunskap har verkligen varit en stor motivationsfaktor för mig till att sluta dricka och fortsätta vara nykter. Alkohol är rena giftet och det vill jag verkligen inte hälla i mig mer och som du säger det finns inget överhuvudtaget som är bra med alkohol. Tvärtom det förpestade och tärde nästan sönder mig, dränerade mitt liv.

Konserten kommer att bli så mycket häftigare upplevelse som nykter då alla sinnen är med. Ha det gott!❤️

@Surkärring Jag kan bara hålla med till fullo! Fri, frihet! När man suttit i sitt egentillverkade fängelse tillsammans med alkoholdjävulen som daglig följeslagare, är känslan att blir fri från denne total lycka! Man är fri!!!

Ha en riktigt fin och solig fredag🌞❤️

Gah!
Jag är för gammal för att vara uppe till 2 på natten... Kan aldrig sova länge dagen efter heller så nu är jag sååå trött men ändå så glad!
Gjorde bra val i helgen, konserten var kul och förutom att jag är trött av sömnbrist mår jag fint. Jag har kontroll och bestämmer själv vad jag vill dricka (eller inte dricka).
Ha en fin söndag ❤

@Surkärring Ha, ha! Jag med! Blev 5 timmars sömn, för hundarna påkallade uppmärksamhet och ville gå upp som vanligt för morgonpink och frukost😂. Har också svårt att sova längre än vanligt. Jag som ska skura utedäcket idag…men får kämpa på så gott det går och lägga mig i tid.

Ha en fin söndag, vi får ta igen sömnbristen i natt🌞❤️

@Surkärring Jag gillar din tolkning av alkoholfri. Jepp, precis så är det, man blir fri från alkohol, inget annat. 👍

Fri från alkohol… jag tar med mig det i min diskussion med mig själv om fördelarna med ett alkoholfritt liv! 😊

@vår2022 och @daemon tack för era inlägg, alltid kul att veta att någon läser lite av ens funderingar, att jag inte är helt ensam i mina tankekrumelurer 🙃

Jag fick ett lite dåligt besked av min ortoped nu på morgonen och känner mig rejält nere. Så pass nere att jag egentligen bara vill lägga mig ner och ge upp. Men det kan jag ju inte. Funderade på om beskedet får mig att vilja tröstedricka ich det fantastiska i denna deppgropen är att jag direkt kände "NEJ verkligen inte!!"
Alltså det är ändå stort. Att inte trösta mig med vin alltså. Kan ju bero på att klockan inte är 8 ännu men ändå. Det blir liksom inte bättre med alkohol.
Nu måste jag hitta verktyg att hantera min "nya" situation - som egentligen bara betyder att min skruttiga kropp inte blir mycket bättre utan jag får hitta sätt att leva med att ha ont. Och ändra fritidsintressen. Typ. Bara det. Men det suger fett.
Gött ändå att inse att alkohol inte kommer att få mig att må bättre.
Alltid nåt.

@Surkärring Vad tråkigt med beskedet du fått. Jag förstår att det suger fett. Så bra att du inte är där, att deppa ihop med alkohol skulle vara en lösning. Det är det ju verkligen inte, tvärtom. Som du säger får du göra en ny plan, en anpassning på fritidsintressen som passar kroppen bättre.

Jag tänker också på att det handlar om inre ledarskap, att man leder sig själv, är medveten om sig själv och hur man fungerar och beter sig och vilka egenskaper man har. Att man aktivt väljer i vilken riktning man vill utvecklas gällande alkohol, men även nu utefter de förutsättningar du har gällande kroppen. Att man skaffar verktyg för att göra de förändringar man vill göra. Det tycker jag att du visar fint prov på, ett bra inre ledarskap.

Du kommer att hitta något som funkar för dig❤️

En bra helg med studentfest och alkoholfri öl, och sen middag med måttligt intag av alkohol. Känns bra, och kontrollerat. Inget "stanna kvar på stan för en drink till" och inte heller vin till filmen när vi kommit hem.
Är väldigt glad.

Läser nyhetsartiklar och fascineras över hur olika löpsedlarna är. "Vin är bra för dem som fyllt 40". "Alkohol är aldrig bra."
"Rekommendationerna ska sänkas".
Inga entydiga besked, men vi som vet, vi vet.
Läser i sociala medier om förberedelser hos alla som ska på festival i sommar och det stora fokuset verkar ligga på alkohol. Jag var likadan förr. Ska det verkligen räcka med bara ett flak?? Borde jag inte ha några flaskor med? Cider kl 9 på morgonen och däckad före lunch. Inte så sexigt och dyra biljettpengar går till spillo..
Jag förbereder mig också. Genom att tänka hur jag ska hålla mig IFRÅN drickat. Inte lätt, men ändå så självklart. Undrar hur jag kommer att hantera hela veckan på festivalen. Jag tänker att jag vill vara måttfull. Men bäst för mig är att låta bli, miljön är rätt så riskabel. Om 2 veckor är jag på plats. Längtar och är lite nervös.

Semestertider och musikfestivaler närmar sig med stormsteg och jag blir allt mer nervös...
Visst vet jag att alkoholfritt är bäst, visst förstår jag att musik går att uppleva nästan bättre när jag är nykter och visst har jag en plan att vara måttfull men hur tusan ska det gå...??? Kan jag hålla mig måttfull i år?

Jag älskar festivaler och har längtat sedan förra året, men jag har usel karaktär när jag är där. Har varit helt nykter på festival 2 eller 3 gånger och det var sådär kul.. Folk blir ju rätt dryga. En middag på stan eller en grillfest hos grannen klarar jag lätt, men 5 dagar med festande, brölande, rockande människor omkring mig gör att jag tvivlar så starkt på mig själv.

Jag ska preppa med god alkoholfri cider, annan läsk och gott med snacks men usch jag känner mig osäker. Ändå vet jag ju vad som är bäst för mig. Måste bara komma ihåg det och inte falla tillbaka i gamla mönster, men det är svårt när gruppen på Facebook fylls med alla inlägg om vad folk har laddat med i drycker, olika foton på ölflak, drinkrecept mm. Jag blir inte sugen på att dricka, mest bara trött på tanken hur MYCKET alkohol det kommer att finnas omkring mig. Suck.
Jag stålsätter mig så gott det går.
Håll tummarna att jag inte ger efter, bara av gammal vana.

Idag har jag handlat.
Alkoholfri Ipa, alkoholfri cider, och lite annat. Jag vill vara smart och inte ha med så att det blir för mycket på festivalen men åh vad jag känner mig velig. Ena stunden tänker jag bara ha alkoholfritt, nästa tänker jag att festivalen blir en fristad att dricka alkohol, bara de dagarna. Så sjukt. Och sjukt jobbigt.
Får bearbeta tankarna under veckan som är kvar. Nästa måndag bör jag vara packad. Färdigpackad alltså.

Det där är ett ganska vanligt dilemma när en ändrar sina alkoholvanor, hur göra med de tillfällen som både är väldigt roliga och viktiga för en men som också är risksituationer för att dricka för mycket. Klokt av dig att sätta ord på det och att vrida och vända! Du kanske redan har testat det, men ett sätt att ytterligare tydliggöra kan vara att faktiskt skriva ner fördelar och nackdelar/risker med de olika alternativen (helnykter, måttligt, "omåttligt", inte åka alls) och sedan jämföra dem och se vad som blir mest bra/minst dåligt. Säger inte att du behöver göra det här, men kanske kan det vara till hjälp för att ta beslut om hur du vill göra?