Back on track

Profile picture for user Surkärring

Var ute och käkade med en kompis.
Det är intressant att det går så bra att beställa alkoholfritt "för att jag ska upp tidigt dagen efter", men svårare "för att jag inte kan sluta när jag väl börjat".
Som tur är bryr sig min kompis inte, hon ifrågasätter aldrig vad jag dricker. Kanske sitter spärren mer i mitt huvud? Är det kanske jag själv som lägger in värderingen att det är så jobbigt att beställa utan alkohol?
Har iaf märkt nåt litet med att ju mindre grej jag gör av det, desto mindre reagerar omgivningen. Och jäklar vad gött det är att vakna utan ångest, bakfylla och minnesluckor!
Sol någon skrev, hur många gånger har en vaknat upp och tänkt "fan också att jag inte drack igår". Eller "åh vad jag ångrar att vi inte öppnade den där vinflaskan". Hur många årgångsviner ångrar vi att vi aldrig smakat? Jag har iaf inget sånt som jag bär runt på. Jag har bara tillfällen som jag är tacksam för att jag inte druckit.
Kram på er

Profile picture for user Kennie

Håller med om din beskrivning att omgivningen inte bryr sig om vad man beställer att dricka. Min erfarenhet är att de enda som ifrågasätter att man beställer alkoholfritt är de som själva har en problematisk relation till alkohol. Numera känner jag mig nöjd när jag beställer alkoholfritt. Det känns bra att simma mot strömmen och följa sitt sunda förnuft.

Profile picture for user Sorgsen-sorgsen

@Surkärring Hoppas ni hade en trevlig kväll. Det enklaste är nog, som du säger, att inte göra någon stor grej av det. ”Jag ska upp tidigt i morgon” är ju klockrent. Man behöver inte ursäkta sig eller ge fler förklaringar om man inte vill.

Profile picture for user Kennie

Testa något gott alkoholfritt och lite chips. Det är ofta snarare själva stunden att sitta ner och vila samt lite blodsocker man behöver...

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Tänk på hur skönt det är att vakna nykter imorgon bitti, utan ångest. Drick något gott alkoholfritt eller ta ett bad eller varm dusch. Gå en promenad. Vila. Kram💕

Profile picture for user Surkärring

Drack inget igår.
La mig med sprängande huvudvärk, vaknade med samma sak.
Har en rejäl dipp och tycker det mesta suger. Det är skitjobbigt att försöka göra saker när huvudet känns som att det ska sprängas. Har kronisk huvudvärk med inslag av migrän ibland. Det har varit likadant sedan jag var 20, i princip och hittills har jag inte hittat något som hjälper.
Har provat massage, akupunktur, spikmatta, träning, avslappning, alla möjliga tabletter (vissa receptfria, andra på recept) men inget ger effekt. Det verkar omöjligt att få hjälp. Har läst om botoxinjektioner i muskler för att spärra smärtsignaler/spänningar men det är otroligt svårt att få tid hos någon som gör det.
Jag är så trött på detta. Dagarna med huvudvärk är en plåga, ibland tänker jag att jag lika gärna kan dricka, jag vill bara lägga mig ner och domna bort ifrån allt. Men det gör jag förstås inte. Jag vet att alkohol inte gör det bättre på något vis alls så jag låter ju bli. Jag vet bara inte vad jag ska göra.

Profile picture for user Surkärring

@milady @kennie tack för fina inlägg.
Fördelen med att inte ha förbud är att jag slipper känna mig nere om jag skulle dricka.
I förrgår ville jag verkligen kämpa mig igenom kvällen utan, för det ska inte vara depp och sug efter avslappning som styr, det känns väldigt bra såhär i efterhand, precis som ni skrev.
Det känns också helt ok att jag drack vin till maten igår på restaurang m familjen- och en irish koffee till desserten. Det var det. Vi hade inget alkoholaktigt hemma och vinet triggade inget vidare sug så efter maten gick vi hem och jag var nöjd. Det var väldigt odramatiskt, gott, trevligt och ingen bakfylla eller ångest idag.
Ikväll blir det konsert och alkoholfritt. Som vanligt. Det är gött med en alkoholfri standard och endast enstaka undantag av måttligt drickande. Får se nu om jag verkligen håller detta. Det är nu risken att falla tillbaka till slentriandrickande är som störst för mig; när jag druckit måttligt och tror jag kan fortsätta så. Ca 40-50 dagar får det iaf vara tills nästa gång. Så blir det nog bra.
Det är en fin dag idag, nu ska jg njuta av den..

Profile picture for user Kennie

Hej,
Ja, det funkar för mig, just att typ 19 gånger av 20 välja nyktert när andra dricker, låta det gå långt mellan gångerna. Och någon gång per kvartal ta ett glas vin. Men anledningen till att det funkar för min del är också att alkoholen har slutat vara viktig, nykterheten har blivit normen. Jag har gjort en helomvändning i min syn på alkohol, från att ha varit en riktig alkoholromantiker till att tycka att det är tragiskt när människor inte förstår att man kan njuta lika mycket nykter.

Profile picture for user Surkärring

@Kennie jag gillar verkligen din inställning och tänker att jag hakar på. Har läst runt på forumet lite då och då, och har ett flertal gånger sett vad du skrivit. Du formulerar dina tankar på ett sätt som är lätt att ta till sig och jag känner till stor del att jag håller med, vill haka på din grej och göra som du.
Så nu gör jag det 🙂

Profile picture for user Kennie

Roligt att höra! Hoppas du också hittar en balans som funkar! Mycket fokus på nykter njutning tror jag är bra. Kaffe, vakna obakis, alkoholfritt i fina glas, sånt njuter jag av nu.

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa jobbigt när det är tufft, oavsett vad det gäller. Hoppas du hittar ork att ta dig igenom, och komma ut oskadd, kanske rent av starkare på andra sidan.
Fint när det blir att vi kan inspirera varandra. Jag hittar massa kloka tankar här av så många. Tror på dig, ge inte upp ❤

Profile picture for user Surkärring

Dagarna rullar på. Ibland känns det som att dagarna går vansinnigt fort, men tiden långsamt... märklig känsla.

Jag har så mycket att pyssla med, och på något vis mer energi när jag inte dricker, samtidigt som jag blir trött på kvällarna och bara inte pallar vara uppe. Jag tror det är ok.

Det känns sunt att lyssna på kroppen. Innan var jag uppe för länge, ett par glas vin och sen ville jag sällan gå och lägga mig, med konsekvensen att vara toktrött nästa dag. Nu låter jag kroppen styra.
Skippade konserten härom kvällen, ville vara hemma m barnen. Det valet ångrar jag inte.
Igår hade jag inte huvudvärk heller. Varje sådan dag är helt underbar.

Profile picture for user Surkärring

Helg!!!
Jag var sugen på ett glas vin igår fast egentligen var det nog bara iden om ett glas vin som lockade, för sen när jag tänkte att ja jag kan ju ta ett glas, så lockade det i sig inte alls.
Drack alkoholfri öl och la mig i tid, sov som en stock och var ute halva dagen idag.
Ikväll blev det också en alkoholfri öl till maten, jag hade köpt hem och lagt alkoholfri drink (läsk med ginkänsla) i kylen men nä, den får ligga även den.
Vad är det som gör alkoholen så efterlängtad?? För mig är det känsla av avslappning, men jag har märkt att den är falsk. När jag druckit sover jag sämre, pulsen ligger högre, kroppen uttrycker stress. Inget romantiskt skimmer över det. Te i en vacker mugg, detta grejer det!
Fortsatt trevlig helg!

Profile picture for user Milady

@Surkärring , det var lördag i går mem min lockelse att ta ett glas för att koppla av har också lagt sig. Känner att jag inte vill ta ett glas i tid och otid - det blir som du säger sämre för måendet och framför allt sömnen.
Ska på opera i dag och det har retat mig att det även där serveras vin och öl. Varför ska man trubba av sin själ både före och under en föreställning?

Profile picture for user Surkärring

@Milady ville ju veta vilken opera 🙃
Älskar att gå på föreställning men tycker det är dyrt.. när jag blir rik ska jag skaffa abonnemang.
Vilken är din favorit? Jag gillar Lucia di Lammermoor väldigt mycket. Det är jag nog inte ensam om 😊
Ha det så trevligt!!

Profile picture for user Surkärring

@Milady haha det är operafestivsl på tv just nu i skrivande stund 😊 vilket sammanträffande!
(Ja jag är hårdrockare i själ och hjärta men gillar opera med. Och operetter. Och musikaler. Och jazz. Musik ❤

Profile picture for user Milady

@Surkärring Jag såg en opera på teater Tribunal som var helt underbart härlig, Vestalen. Den går tom 23 /3 om du bor i närheten av Stockholm. Operan hade allt, spänning, dramatik, skönsång, vacker musik och publiken fick delta genom att sjunga med och applådera så kul! Gruppen heter kamraterna.se
Gillar Jazz, musikaler , operetter och en hel del annat och försöker hitta lite annorlunda alternativ än operan och dom etablerade scenerna.

Profile picture for user Surkärring

Under 56 dagar har jag druckit vid ett tillfälle.
Jag läser rekommendationerna om 3 vita månader och kan förstå tanken, hjärnan behöver tid att ställa om. Samtidigt har det varit skönt att inte förbjuda något alls, utan ta det dag för dag. Jag höll 46 dagar innan vi var på middag med vin. Det kändes inte så svårt. Och det känns inte svårt att fortsätta avstå.

Jag funderar mycket på att dricka måttligt. Vad betyder det? I Sverige finns det en ide om vad som är måttligt drickande, i andra länder finns andra riktlinjer. Idag stod det i tidningen att även små mängder alkohol ökar risken för cancer, så hur påverkas måttligheten då?

Senaste tiden har jag haft dagar och/eller kvällar när jag varit vansinnigt sugen på att dricka. Det har gått över ganska fort, jag är tacksam att jag inte agerat på impulserna. Varje gång har jag tillåtit mig att pausa, tänka till och känna efter. Varför är jag sugen på att dricka? Vad vill jag med det? Vad kommer det att leda till? Kan jag uppnå en liknande känsla utan alkohol?
Svaren?
Jag vill gärna dricka för att jag känner mig trött, frustrerad eller spänd. Jag vill dricka för att få en paus, för att slappna av, för att känna att nu är dagen nästan slut.
Att dricka alkohol kommer förmodligen leda till att ett glas blir fler, att jag lägger mig för sent, nätshoppar det jag inte behöver och hamnar i mungugg med min man.
Vill jag slappna av kan jag i stället träna ett pass, eller gå en promenad. Jag kan göra en kopp te och njuta av lyxen av fina örter, samtidigt som jag vet att jag gör gott för min kropp.
Jag kan ha sex med min man..

När jag tillåter mig att stanna upp och tänka efter, finns det sällan vettiga argument för mig att ta ett glas, men många rimliga alternativ som är bättre.

Istället för att fråga varför någon inte dricker, borde folk fråga varför andra gör det. Att svara "för att det är gott" räcker inte för mig. Tänk vad mycket annat gott det finns att välja på.

Profile picture for user Kennie

Hej,
Grattis till bra statistik! Jag tänker också på din fråga, om vad som är måttlighet. Jag tror att om alkohol är det enda man tar till för avslappning och guldkant så är det ett problem oavsett hur ofta eller mycket man dricker. Då har man en inställning till alkohol som inte är frisk. Om man istället som du hittar andra sätt att stressa ned och njuta så har man bättre förutsättningar att ha ett okomplicerat förhållande till alkohol. Jag tycker att Folkhälsomyndighetens rekommendation på max 9 enheter per vecka och max 3 enheter per tillfälle är på tok för hög. Då tror jag många löper risk att utveckla beroende. Och har man haft alkoholproblem är det nog få som kan dricka så mycket utan att åka dit igen. Min hemmasnickrade tes är att det funkar att dricka ett glas nån gång ibland om det känns oviktigt att få göra det. Och med nån gång ibland menar jag typ ett glas vin i kvartalet.

Profile picture for user Surkärring

Nu har det hänt igen. Jag har nätshoppat 😱

Men det finns vissa skillnader om en jämför med förr.
1. Jag var nykter och fullt medveten om allt jag klickade hem nu.
2. Jag har ekonomi för allt jag köpte (spar in massor på att inte köpa alkohol)
3. Det jag köpte var noga genomtänkt, jag har bevakat plaggen under flera dagar, ett stort antal plagg valdes bort eftersom de var helt överflödiga.

Bäst av allt är att allt är second hand ❤ det ska bli så kul att få hem och prova alla plaggen!!

Jag fortsätter med min måttfullhet som innebär nästan ingen alkohol alls, och det känns så bra. Sömnen har det märkts mest på, jag sover såå mycket bättre utan alkohol i kroppen.
I morse körde vi våffelfrukost, det var härligt att njuta av det goda utan att vara bromsad av bakfylla.

Trevlig helg!!

Profile picture for user Ny dag

@Surkärring Så länge nätshoppandet görs nyktert är du då väl värd det!!! Och du har ju sparat på att inte dricka och då får man unna sig tycker jag! Ta fram kläderna nästa gång suget kommer och tänk på vad du kan köpa istället!!! Secondhand 👍! Ha fin lördag 🥰

Profile picture for user Surkärring

Jag har fortfarande alkohol i huvudet.
Det är rätt intressant, jag tror att jag inte tänker på det så mycket men det poppar upp jämnt och ständigt. Inte så mycket tanken på själva drickat, men tanken på allt runt omkring, det som mitt huvud så gärna vill försköna. Trevliga kvällar med god mat och gott sällskap, och så alkohol till det.
Eller roliga kvällar på krogen.
Jag kam sakna det. Men ändå inte. Det går ju lila bra utan, har jag ju bestämt. Men folk på krogen blir snabbt dryga när jag själv är nykter. Och middagarna blir så sena..
Fast bmnu känner jag kom mest att kvällarna är sega.
Jag dricker mitt te och glor på tv. Det känns lite... som slöseri med tid.
Surfar runt här för att slå ihjäl några minuter men, äh, det känns inte alltid så jätte-meningsfullt heller.. skriver mest för mig själv.. eller nåt.
Deppig dag idag. Utan egentlig anledning. Önskar att livet var roligare ibland, men orkar inte aktivera mig.
Saknar att träna och må bra men rehab av min slitna kropp tar tid. Blörk.
Det blir en tidig kväll idag.
Gonatt

Profile picture for user Kennie

Det går upp och ner med känslorna för nykterhet tycker jag, det kommer kännas bättre igen. Nu har jag landat i en skön känsla där jag går hem från fester och middagar när jag blir trött, alltså ett par timmar tidigare än alla som dricker. Och så lägger jag mig i soffan en stund och njuter av att vara nykter och lagom sömnig. Har börjat förstå njutningen i lagom efter att ha velat maxa allt under många år. Och det är inte tråkigt, det är underbart. Ett boktips som gett mig livsmod är Handbok för städerskor av Lucia Berlin. Hon skriver noveller om sitt eget liv, om alkoholism, kärlek, sorg och att slita för att få ihop tillvaron. Och genom allt svårt den där viljan och lusten till livet, att se det vackra och ge plats även åt det. Läser ofta om den när jag känner mig låg.

Profile picture for user Surkärring

@Kennie tack för boktips! Jag älskar att läsa så den ska jag absolut leta upp!
Tror jag känner mig låg också för att jag emellanåt känner mig ensam i mitt äktenskap. Vi finns under samma tak men lever just nu ganska olika liv, rytmen är inte synkad och allt hackar.. När den ene kommer hem går den andra på sitt håll, typ. Oavsett om det är jobb, fritid eller bara ärenden. Jag känner att jag tragglar på, bara.
Men det är ju inget att tynga andra med, det där får vi ju jobba på själva..
Det som är fint är iaf att jag inte "skojar till" de tråkiga kvällarna med alkohol. Alltid något att vara glad för.

Profile picture for user Surkärring

Jag blir lite irriterad men lite nöjd när jag tittar i min kalender.
Siat var det 1 tillfälle med vin på 56 dagar.
Nu är det 2 tillfällen med vin på 64 dagar, det måste ha blivit fel någonstans när jag räknat. Hm. Eller så stämmer det..
Men jaja, det är inte hela världen.
Det som stör mig är att jag hade tänkt vara vit till typ maj.. men så fick jag för mig att ta vin till maten bär jag var ute igår och sen ett glas till och så hemma sen så det blev ändå som vanligt att jag drack mer än jag tänkt mig. Det stär mig så himla mycket. Gaaahhhhh!!!!

Så. Lugn o fin igen. Behövde bara ventilera.

Profile picture for user Milady

Samma miss som jag gör och gjort, har bestämt mig för att vara måttlig och så blir det ändå fler glas. Jag har satt ett nytt mål med högst två glas per vecka men har haft ett uppehåll på drygt 30 dagar nu, vilket känns toppen!

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Surkärring Det här är rätt ställe för att ventilera ❤️ Känner så väl igen mig i känslan av ett glas som blir ett till och...
I alla fall. Din bedrift och investering i dig själv och din hälsa är fantastisk. Glöm inte det !!

Profile picture for user Surkärring

Jao alltså det där med att det alltid blir ner än jag tänkt är ju grunden till varför jag vill ha så långt mellan gångerna som möjligt . Dels för att kroppen och knoppen ska kunna återhämta sig och må så bra det bara går, men också för att jag då inte behöver dricka så mycket för att få effekt, så totalen av det som blir för mycket, blir ändå mindre än förr, om ni är med..
Det känns faktiskt väldigt bra.
Jag är glad, hat ingen ångest, gjorde inget dumt, var inte dålig dagen efter, bara lite trött. Såg ju att sömnen blev sämre men eftersom jag inte fortsätter dricka så är en natt med mindre sömn inget som påverkar mig i det stora hela.
@kennie jag har börjat läsa Berlin nu. Eftersom jag är trött på kvällarna passar det bra med korta noveller 😊 ser att hon fått väldigt fin kritik, lustigt att jag inte kände till henne, jag vill tro att jag ändå har lite koll på litteratur, men men...

Ha en fin helg, gott folk

Profile picture for user Kennie

Ja, man får utvärdera och hitta vad som funkar. Det viktigaste är nog att vara vaksam så man inte flyttar sina gränser. Lucia Berlin blev känd först efter sin död, lättare att missa såna författare, de syns ju inte i media på samma sätt.. Hoppas du kommer gilla boken!

Profile picture for user Surkärring

70 dagar varav 2 dagar då jag druckit alkohol.
Det rullar på.
Känner ingen större lust att dricka, det är skönt. Bet jag jag lär få ett ryck när jag lär vilja ta ett glas, men det är inget jag oroar mig för.
Tycker det är så otroligt skönt att slippa vakna bakfull. Det är en stor grej. Huvudet är ute ur dimman. Jag är fortfarande trött stora delen av dagen men huvudet har klarnat på ett sätt som jag glömt hur det känns. Otroligt skönt.
Ser fram emot att dricka påskmust i helgen, tror jag skippar snapsen. Sjunga kan jag ju göra ändå.

Profile picture for user Milady

@Surkärring
Jag har också övergått till att tycka bättre om vita perioder, har tänkt några glas under helgen men tänker sen återgå till mina vita dagar igen. Mår så bra utan vin. Ha en fortsatt trevlig helg.

Profile picture for user Surkärring

Fan vad jag blir trött på min man ibland. Tror ni jag får nåt för honom på blocket?
Det finns kanske någon där ute som vill ha en snäll, dataspelande, icke-initiativtagande man som förvisso gör vad han blir ombedd men kanske inte just när han blir ombedd. Eller den sagen. Eventuellt veckan...
Som har noll åsikt/insikt/intresse i dina tankar kring drickandets vara eller inte vara, som mest säger jaja till allt du går och tänker på.
Som gärna såsar runt i en avslappnad stil, typ mjukisbrallor och som inte är fåfäng och lägger tid på att kamma sig på helgen (sitter ju ändå mest vid datorn).
Jag får krupp!!!
Gaaaaahhhhhhh!!!
Det är detta som jag använt som ursäkt att dricka. Jag har så JÄVLA TRÅKIGT hemma när jag är ledig. Vill inte vara nån förbannad reseledare i mitt äktenskap, men om inte jag fixar o donar så händer för fan INGENTING!!! Herreminbudda jag får stressutslag. Mpfffhhhhh.... dah!
Glad jävla påsk.
Ps. Nä jag dricker inte. Meh.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Jävlar, du låter riktigt förbannad! Det blir säker så tydligt nu vad som skaver när du är nykter, att du inte trivs i ditt äktenskap. Att du inte dricker för att glömma det. Prata med din man om hur du skulle vilja att ert äktenskap ska se ut och fråga hur han vill att det ska se ut. Ibland kan det gå slentrian i ett äktenskap och det kan börja leva sitt egna liv för man glömmer bort att se efter hur man vill ha det. Att börja om på en ny kula❤️

Profile picture for user Surkärring

@vår2022 tack för svar, ja igår var jag heligt förbannad...
Idag är jag lugnare men inte nöjd. Jag har lyft frågan flera gånger men ofta ser han bara ut som en ledsen hund och säger ja och aman till allt jag häver ut mig, det är alltså inte konstruktivt någonstans.
Så nu kör jag mitt eget race. Gör som jag vill, såfår vi se om han vaknar till.
Idag drar jag på utflykt med en kompis. Han frågade om jag ville ha sällskap och jag förklarade att nej, det vill jag inte, för jag vill inte atrangera utflykter till folk som inte är engagerade, så jag drar och så kan du spela dataspel. Gissa vad han svarade?? "Ja, ok".

Är mycket stolt över att jag inte dricker för nog tusan är detta en triggerfaktor. Men jag är starkare än så. Jag håller mig nykter, då kan jag köra på utflykt, träna och sortera mina tankar utan dimma. Det är värt något.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Bra att du kör ditt eget race och håller dig nykter ändå. Men tänker att det ändå tar massor av energi i att inte trivas i sin relation. Att det blir destruktivt på något sätt, du arg och han tyst backandes. Parterapi kan vara bra för att reda ut hur det ligger till, ska vi fortsätta eller gå isär. Låter inte som att han ska vakna till…Hur skulle du vilja att ert liv såg ut och vad det skulle innehålla? Vill du fortsätta som ni gör och bara låta det gå?

Profile picture for user Surkärring

@vår2022 just nu vet jag faktiskt inte. Vi gick en terapisession, mest för att prova på. Det var bra, fick verktyg med oss hem, som inte användes visare en enda gång.
Får se vad som händer. Jag hade en nykter period när jag träffade min man så nykterheten är något vi båda är vana vid.
Får se vad som händer.
Har ingen lust att lägga mer tid (eller pengar!) på terapi just nu.

Profile picture for user Surkärring

Ännu en vit dag avklarad och en middag med stor-familjen. Inga problem att avstå alkohol, är nöjd med mitt beslut då jag genom att hålla mig nykter inte heller triggade igång nåt onödigt bråk.
Utflykten var trevlig, min kompis är bra, och min man - tja, han spelade dataspel (surprise!).

Profile picture for user Surkärring

Idag är en sån dag där jag tidigare hade köpt med en flaska vin (eller två) på väg hem från jobb, unnat mig ett glas på balkongen i solen, sen ett glas till medan jag fixar kvällsmat, varit salongsberusad till maten, druckit mer till någon tv-serie på kvällen, suttit uppe för länge, sovit dåligt och vaknat inte alls så utvilad som jag hade tänkt. Det i sin tur hade lett till en förmiddag i soffan imorgon, och ett väldigt segt arbetspass på kvällen...

Vilken HIMLA TUR att jag skippade systemet, inte har alkohol hemma, tar en kaffe i solen i stället, är nykter när jag lagar mat, till kvällsmaten, bara kommer att se två avsnitt av min serie, lägga mig i tid, komma upp och träna imorgon och må BRA även om jag ska jobba kväll!

Yay mig!! (Det är inte tur, det är insikt, tålamod, envishet och lite jävlar anamma. Jag är stolt över mig idag)

Profile picture for user Surkärring

Jadå!
Vaknade i morse efter att ha haft en av de bästa drömmarna någonsin. Hängde med mitt favoritband, hade sjyssta diskussioner om musik och låttexter, och fick feedback från dem att de tyckte jag var både intressant och brilliant och att alla mina synpunkter var värdefulla och mycket intelligenta 🤣🤣 En underbar egoboost och jag vaknade på ett strålande humör!
Livet har bjudit på rätt många motgångar så den drömmen gjorde verkligen min dag. Tänk, va..

Fortsatte den härliga morgonen med en lång promenad, det var också rätt najs. Min man hade gjort kaffe så sen blev det frukost till tv-nyheterna. Det gav honom pluspoäng, så blocketannonsen kan väl vänta, han är tillfälligt ursäktad nu när jag är på gott humör. 😊

Jag ska jobba denna helgen men önskar andra en skön ledighet och en glad fredag ❤

Profile picture for user Surkärring

Gah!
Jobbig dag på jobbet, skulle va så skönt att komma hem och ta ett glas, men det är ju just NU jag inte ska det!
Att koppla av med vin är värsta tänkbara idén, så jag stålsätter mig, tänker träna efter jobb och äta godis framför tvn ikväll. Så det så.

Profile picture for user Surkärring

Jamen dåså... ny dag, nya möjligheter att ställa till det 🙂
Skönt med sovmorgon men jobbar ikväll så tja, helgen är som den är.

Tog en alkoholfri öl före maten igår, en tysk pilsner - tyskarna kan verkligen det där med att brygga öl. Till skillnad från en del svenska och danska bryggerier har denna inget (redovisat) tillsatt socker, det gillar jag.

När jag skippar alkoholen så går jag som sagt och lägger mig i hyfsat vettig tid. Det är så himla skönt. Jag funderar ibland på varför en ska vara uppe längre bara för att det är helg?
Jag blir trött samma tid oavsett vardag eller helg, det känns dessutom bra med hyfsade rutiner..

Har funderat på när jag ska eller kan komma att dricka alkohol nästa gång och blir lite fnissig av det. Varför så mycket fokus på det, liksom... Jag vet ju att jag gillar smaken av vitt vin, men det är nog den insålda KÄNSLAN av att "unna sig ett kallt, krispigt glas vin" som jag hänger kvar vid. Kanske lite även känslan av lätt salongsberusning, men den är ju ack så kort och flyktig... Det som kvarstår är hålet i plånboken och en klibbig känsla i munnen... En alkoholfri (tysk!?) öl gör mig lika välmående egentligen, utan biverkningar. Det är definitivt något att ha med mig i vår och sommar.

Jag märker att jag funderar mycket kring aktiviteter och umgänge också. Det finns folk jag gärna umgås med, i situationer utan alkohol. Middagar kan vara med eller utan, där kan ju folk dricka vad de vill och vi känner ju varandra sedan innan så samtalet flyter oavsett... Men typ hänga på krogen är ju sådär kul. Ofta är det med människor man är såååå bundis med efter ett par öl, men skulle vi ses på ett fik eller hade de bjudit hem mig på kaffe undrar jag om vi hade haft nåt att prata om. Då skippar jag hellre krogen och spar de pengarna..

Jag brukade tycka att det var kul med en lördagsrunda på stan, dagtid. Strosa runt, titta på folk, ta ett glas vin till lunchen...
Problemet var att det ofta blev 2 glas vin till en ganska liten lunch, vilket ledde till spontanshopping, vilket i sin tur ledde till törst så vi var tvungna att pausa någonstans och ta ett glas till, ofta blev vi kvar där, hittade "intressanta" (??) bordsgrannar som jag var TVUNGEN att lösa livets svåra frågor med, sen hem lite för sent till kvällsmaten, ringa barnen på vägen och fråga om vi kan beställa pizza, hem och käka och dricka mer vin, sova dåligt och vakna ångestfylld dagen efter pga alla pengar som gick åt dagen innan och att jag inte riktigt hade koll på vad jag sa när jag sa gonatt till barnen, eller hur filmen vi såg (?) slutade....

Jag kan sakna det första glaset och att titta på folk, men i det stora hela funkar kaffe lika bra, människorna på stan ser likadana ut från ett cafebord som ett bord i en bar, jag spar mina pengar och kvällen med familjen blir så mycket bättre. Verkligen.

Jag kan fortfarande bli irriterad på min man, men jag älskar honom djupt. Vi fixar detta. Bara för info alltså, om någon skulle vara bekymrad 🙂

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Känner igen så mycket i det du berättar om, hur det var. Kan också tänka att det var mysigt med det där första glaset, men det stannade ju aldrig där. Ofta stoppar vi filmen där och klipper bort resten. Jag var med om en så otroligt häftig känsla förra veckan. Jag hade gjort en bra prestation på jobbet. En tanke kom om att jag skulle vilja fira detta med ett glas vin, som jag gjort förr. Få den där ”förstaglaset” känslan. Snabbt avfärdade jag tanken ”men jag dricker inte så det är inte aktuellt”. Jag satt kvar och undersökte känslan som jag fick, jag kände mig avslappnad, lugn och en värme som spred sig i kroppen, typ som ett ”förstaglaset” känsla. Det kändes otroligt häftigt! Den känslan som jag kan längta efter kom som nykter och helt gratis! Det behövs inte alkohol för att känna detta😁. Kanske har min hjärna återhämtat sig så bra och att jag kan få en belöning, en dopaminkick av en bra prestation. Det vi ger oss genom alkohol är en konstgjord kick, men vi är inte konstruerade till att få konstgjorda kickar, vi ska få den som belöning naturligt, när vi presterat något bra för oss själva. Som när grottmänniskan fällde ett vilt och fick en kick i form av gott kött, mätt mage och näring för hela systemet. I alla fall, så häftig känsla var det!🥳

Profile picture for user Surkärring

@vår2022 men åh vilken härlig upplevelse och insikt!! Grattis till både den och presentationen!!
Jag håller verkligen med, det gäller att hitta den äkta känslan och inte lura oss med alkohol..
Ha en fortsatt skön söndag ❤

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Tack! Jag tycker att upplevelsen jag hade är fascinerande och har fortsatt att analysera den😁. Tänker högt nu, hjärnan glömmer inte det den blivit inlärd till, i detta fall att dricka alkohol för att fira något. Jag tänkte på ett glas vin som jag ville fira med, kände känslan av ”förstaglaset”, men nästa tanke var att det inte var aktuellt då jag inte dricker. Lite besvikelse för att inte få ”förstaglaset” känslan. Men när jag undersökte känslan, hade jag redan ”förstaglaset” känslan inom mig, som kom vid min första tanke om att fira med vin.

Alltså verkar det räcka med att tänka tanken, hjärnan känner igen den tanken och kopplar på känslan och belöningssystemet, för min nöjda känsla av en bra prestation, utan att jag behövde dricka ett glas vin! Nu vill jag ju inte börja tänka på ett glas vin och ”förstaglaset” känslan i tid och otid😂 men kanske denna upplevelse leder till att jag bara behöver tänka ”detta vill jag fira” för att få känslan när jag gjort en bra prestation, vi får se😁.

Ha en fin söndag i solen🌞❤️

Profile picture for user Surkärring

Drack vin igår för jag tyckte det var en bra ide. Tänkte mycket på det och analyserade det på ett nytt sätt under kvällen. Märkte att det verkligen var onödigt. Det gjorde väldigt lite för mitt sinne och hjärta. Första glaset var riktigt gott. De andra (inte så många) var liksom bara för att.. typ helt meningslösa, mest för att flaskan var öppen. Satt och tänkte under kvällen att min alkoholfria öl är godare. Den släcker törsten bättre.

Har nu således under lite mer än 80 dagar druckit vid 3 tillfällen. Helt ok för mig. Inget som spårat ut, lugnt och fint.
Meningen med och hypen kring alkohol minskar för varje gång jag dricker, känns det som.
Intressant

Profile picture for user Surkärring

Fredag! Och vad denna dagen är välkommen! Jag är leeeediiig i helgen yay!!

Ser fram emot att komma hem i eftermiddag, ta en fika i solen på balkongen (våren är här!) träna lite och avnjuta en god middag (vet inte vad jag är sugen på ännu men vaffasen klockan är inte ens halv 6 på morgonen.. 🤣)
Eftersom jag är ledig kan jg dricka lite vin om jag vill men nä tusan, jag vet ju att jag mår så mycket bättre utan, så varför ska jag det?
Hela jag har förändrats, och det blir tydligare för varje dag. Jag har den senaste tiden sovit så mycket bättre och mitt huvud har kommit ur molnet, på något sätt som jag inte har känt på länge. Jag har inte tappat mängder i vikt och jag har inte förvandlats till någon släthyad snygging men jag känner mig så himla mycket fräschare! Det är helt fantastiskt!
De gånger jag druckit (3 va, på typ 80 dar nåt) känns ok men i efterhand ser jag att de inte gjort så mycket för mig).
Jag känner mig friare när inget fokus ligger på alkohol som bara bromsar mig, utan fokus har hamnat på ledighet, återhämtning och annat BRA jag kan göra för mig själv, och då kommer familjen automatiskt med på banan på ett helt annat vis.
Så himla gltt.
Trevlig helg!

Profile picture for user Ny dag

@Surkärring, härlig känsla i dubbel bemärkelse, dels ledighet dels att inte känna behov av alkohol. Fika i solen låter toppen, unna dig också lite blommor till balkongen för det är du värd. Tänk vad livet och måendet kan förändras bara vi låter bli giftet. Jag känner precis som du, bara om jag mår bra kan jag bidra till familjens mående. Trevlig nykter ledig helg! Ikväll är jag själv hemma med barn och jag har lagt goda tonics i kylen samt afri öl till grillningen. Ska bli så mysigt att grilla och chilla 😎 nykter en fredag! 🥰

Profile picture for user Påvägmothälsa

Glad söndag Surkärring. Jag reflekterar över det du skrev ovan och över all plats som alkoholen kan ta; i våra tankar, i vår tid och i våra liv. När den inte dominerar på samma sätt finns det så mycket härligt utrymme över att fylla med andra tankar och aktiviteter eller människor. Det är lite omvälvande.

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa ja visst är det?
Igår tränade jag på morgonen, sen tog vi en tur in till byn som var full ned folk njutandes ute i solen. Det hade varit lätt att slå mig ner med ett glas alkohol och bara hänga, men då hade jag blivit begränsad o vad jag ville ha ut av hela dagen, inte bara den stunden.
Jag hade planerat att komma iväg och träffa en väninna på kvällen, snacka lite skit och äta något gott, men då behövde jag kunn köra.
Tidigare hade jag bara sagt hoppsa och ställt in den träffen, men inte nu. Igår prioriterade jag heeela helgen, hoppade över alkoholen och kom iväg till min väninna, utan att missa stunden i byn bland människor som strosade runt.
Det gick att få bägge - vilken insikt!!

Idag regnar det hos mig, det är ok, det blir mysigt att dricka te och se en film.

Ha en fin söndag ❤

Profile picture for user Surkärring

Läste en artikel som uppger att nya alkoholrekommendationer skulle vara att en inte bör dricka alls, lite som med rökning. Intressant.
Jag tycker det hade varit bra.
Alkohol är ett jävla skit och behöver avromantiseras. Drick om du vill, men gör det med måtta och på egen risk.

Profile picture for user Surkärring

Långledig till helgen, och en minisemester väntar. Ska bli så härligt!
Ser fram emot nya miljöer, god mat och gott sällskap. Hoppas på lite solsken men klarar mig i mulet väder med, det finns ju museer att besöka också.
Ett jobbpass bara, sedan bär det iväg!

Profile picture for user Surkärring

På resa har det blivit måttligt med alkohol. Ett glas vin till maten. En öl i solen en eftermiddag. Mitt resesällskap dricker i princip inte vilket gör det väldigt lätt att vara måttfull. Det är jag tacksam för.
Det känns bra dethär.
Min enda fundering är varför jag dricker öl när jag vet att jag lika gärna dricker alkoholfritt. Ganska knasigt. Kanske för att det är så lättillgänglig. Vet inte.
Men det hat varit en bra helg och nu väntar hemresa och helgjobb. Är glad att jag hållit det måttfullt.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Vad bra att det blev måttligt på din resa och att du hade ett resesällskap som i princip inte dricker. Din fundering kring varför du dricker en öl när du lika gärna kan dricka alkoholfritt, skulle jag tro beror på att din hjärna vill ha en dopaminkick. Det som den är inlärd till och som den vill du ska göra mer av, dricka för att få en kick. Du har varit nykter en tid nu och du har öppnat upp för funderingar kring detta. Din beroendehjärna piggnar till lite av att få alkohol, så försök hålla den i schack så att den inte få övertaget. Det är en stark jävel.

Ha en fin hemresa och en fin valborg!❤️

Profile picture for user Surkärring

Dagarna rullar på. Jag börjar sent imorgon, det är fredag.. jo nog skulle jag kunna ta ett glas vin. Men jag vill inte hamna i fällan av att det ska bli för mycket, så jag avvaktar. Det finns väl andra dagar längre fram när jag kan ta ett glas om det skulle kännas meningsfullt. Men inte ikväll. Jag mär så bra sedan jag kom in i detta med måttfullt drickande. Jag vill inte in tillbaka i fällan där det blir för mycket. Vet att det finns många fallgropar framöver men varje dag av måttfullhet är en vinst.
På minisemestern höll jag 2 glas till maten och fyllde på med vatten. Det är ett ENORMT framsteg, men det var lätt att hålla eftersom jag verkligen inte ville göra min resekompanjon besviken på mig eller känna sig obekväm. Jag ville inte riskera att det skulle gå överstyr och jag ville absolut inte behöva lägga tid på att vara basis och missa den dyra (och goda) hotellfrukosten.
Ikväll bakade jag, det är kul att göra något annat än dricka vin framför tvn. Och jag ser fram emot ännu en natts sömn utan alkoholsvettningar eller hjärtklappning.
Trevlig helg och tack till den som pallat läsa 🙂

Profile picture for user Surkärring

Ikväll hade jag några vänner bjudna på middag för att förbereda sommarens festivalande 🙂 En av dem dök upp med en flaska vin och jag är ledig imorgon, så det fanns en lucka att tacka ja till ett glas eller två... Men jag hade köpt alkoholfri öl till mig så det var valfritt att ta det man föredrog, vilket innebar en till nykter kväll för mig och lite mer vin till mina vänner. Funkade finfint!
Jag lägger mig, glad och nykter och ser fram emot en dag imorgon utan huvudvärk efter en god natts sömn.
Yay!

Profile picture for user Surkärring

Jag läser mycket litteratur om beroende och försöker lära så mycket jag kan.
Det känns som att jag går från klarhet till klarhet, och det som är absolut tydligast är att det egentligen inte finns något som är bra med alkohol. Inget alls. Och jag märker att det stämmer med mitt eget liv.
Sedan jag dragit ner rejält på mitt drickande sover jag så mycket bättre. Min mage krånglar inte speciellt mycket längre heller. Men den tydligaste förändringen är nog att huvudet kommit ur dimman. Jag tänker klart på ett helt annat vis. Det är så fascinerande.
Visst tillåter jag mig att dricka vid enstaka tillfällen men jag funderar allt mer på varför. Vad ger det mig?
Ett glas vin tycker jag är gott, det är svårt att förneka. Men påföljande glas gör inget positivt för mig. Min hjärna kan signalera att jag vill ha, men kroppen vinner noll och nada på det. Jag får huvudvärk, jag sover sämre, pulsen går upp, det kostar för mycket och jag blir absolut inte gladare. Så det är så himla onödigt.
Ska på konsert på lördag, och käka ute med min man innan det. Ser fram emot kvällen men funderar mycket på det där med att dricka. Det är ju sen gammalt att en häller i sig en massa öl när det är spelning. Men vill jag verkligen? Vad kommer jag att ångra; om jag dricker eller om jag låter bli? Svaret är ju givet.
Det är fortfarande skönt att veta att jag får om jag vill, men det är också en ganska go känsla att ha, att jag kommit till insikten att alkoholfritt i de allra, allra flesta fall är så mycket bättre.

Profile picture for user Kennie

Känner igen mig mycket i dina tankar. Att dricka mer än ett glas är onödigt. Jag tänker som med tårta, en bit är lagom, och tårta äter man dessutom sällan. Att klämma ett par tårtbitar ett par dagar i veckan vore helt orimligt. Angående spelningen så är konserter ett tillfälle när det verkligen är bättre att dricka alkoholfritt tycker jag. Man får ju en massa intryck från musiken och kan njuta mer av den när alkoholen inte dövar hjärnan.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Intressant att läsa dina reflektioner! Jag har också läst på massor om beroende och hur det påverkar hjärnan och mig. Denna kunskap har verkligen varit en stor motivationsfaktor för mig till att sluta dricka och fortsätta vara nykter. Alkohol är rena giftet och det vill jag verkligen inte hälla i mig mer och som du säger det finns inget överhuvudtaget som är bra med alkohol. Tvärtom det förpestade och tärde nästan sönder mig, dränerade mitt liv.

Konserten kommer att bli så mycket häftigare upplevelse som nykter då alla sinnen är med. Ha det gott!❤️

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Jag kan bara hålla med till fullo! Fri, frihet! När man suttit i sitt egentillverkade fängelse tillsammans med alkoholdjävulen som daglig följeslagare, är känslan att blir fri från denne total lycka! Man är fri!!!

Ha en riktigt fin och solig fredag🌞❤️

Profile picture for user Surkärring

Gah!
Jag är för gammal för att vara uppe till 2 på natten... Kan aldrig sova länge dagen efter heller så nu är jag sååå trött men ändå så glad!
Gjorde bra val i helgen, konserten var kul och förutom att jag är trött av sömnbrist mår jag fint. Jag har kontroll och bestämmer själv vad jag vill dricka (eller inte dricka).
Ha en fin söndag ❤

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Ha, ha! Jag med! Blev 5 timmars sömn, för hundarna påkallade uppmärksamhet och ville gå upp som vanligt för morgonpink och frukost😂. Har också svårt att sova längre än vanligt. Jag som ska skura utedäcket idag…men får kämpa på så gott det går och lägga mig i tid.

Ha en fin söndag, vi får ta igen sömnbristen i natt🌞❤️

Profile picture for user Daemon

@Surkärring Jag gillar din tolkning av alkoholfri. Jepp, precis så är det, man blir fri från alkohol, inget annat. 👍

Fri från alkohol… jag tar med mig det i min diskussion med mig själv om fördelarna med ett alkoholfritt liv! 😊

Profile picture for user Surkärring

@vår2022 och @daemon tack för era inlägg, alltid kul att veta att någon läser lite av ens funderingar, att jag inte är helt ensam i mina tankekrumelurer 🙃

Jag fick ett lite dåligt besked av min ortoped nu på morgonen och känner mig rejält nere. Så pass nere att jag egentligen bara vill lägga mig ner och ge upp. Men det kan jag ju inte. Funderade på om beskedet får mig att vilja tröstedricka ich det fantastiska i denna deppgropen är att jag direkt kände "NEJ verkligen inte!!"
Alltså det är ändå stort. Att inte trösta mig med vin alltså. Kan ju bero på att klockan inte är 8 ännu men ändå. Det blir liksom inte bättre med alkohol.
Nu måste jag hitta verktyg att hantera min "nya" situation - som egentligen bara betyder att min skruttiga kropp inte blir mycket bättre utan jag får hitta sätt att leva med att ha ont. Och ändra fritidsintressen. Typ. Bara det. Men det suger fett.
Gött ändå att inse att alkohol inte kommer att få mig att må bättre.
Alltid nåt.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Vad tråkigt med beskedet du fått. Jag förstår att det suger fett. Så bra att du inte är där, att deppa ihop med alkohol skulle vara en lösning. Det är det ju verkligen inte, tvärtom. Som du säger får du göra en ny plan, en anpassning på fritidsintressen som passar kroppen bättre.

Jag tänker också på att det handlar om inre ledarskap, att man leder sig själv, är medveten om sig själv och hur man fungerar och beter sig och vilka egenskaper man har. Att man aktivt väljer i vilken riktning man vill utvecklas gällande alkohol, men även nu utefter de förutsättningar du har gällande kroppen. Att man skaffar verktyg för att göra de förändringar man vill göra. Det tycker jag att du visar fint prov på, ett bra inre ledarskap.

Du kommer att hitta något som funkar för dig❤️

Profile picture for user Surkärring

En bra helg med studentfest och alkoholfri öl, och sen middag med måttligt intag av alkohol. Känns bra, och kontrollerat. Inget "stanna kvar på stan för en drink till" och inte heller vin till filmen när vi kommit hem.
Är väldigt glad.

Läser nyhetsartiklar och fascineras över hur olika löpsedlarna är. "Vin är bra för dem som fyllt 40". "Alkohol är aldrig bra."
"Rekommendationerna ska sänkas".
Inga entydiga besked, men vi som vet, vi vet.
Läser i sociala medier om förberedelser hos alla som ska på festival i sommar och det stora fokuset verkar ligga på alkohol. Jag var likadan förr. Ska det verkligen räcka med bara ett flak?? Borde jag inte ha några flaskor med? Cider kl 9 på morgonen och däckad före lunch. Inte så sexigt och dyra biljettpengar går till spillo..
Jag förbereder mig också. Genom att tänka hur jag ska hålla mig IFRÅN drickat. Inte lätt, men ändå så självklart. Undrar hur jag kommer att hantera hela veckan på festivalen. Jag tänker att jag vill vara måttfull. Men bäst för mig är att låta bli, miljön är rätt så riskabel. Om 2 veckor är jag på plats. Längtar och är lite nervös.

Profile picture for user Surkärring

Semestertider och musikfestivaler närmar sig med stormsteg och jag blir allt mer nervös...
Visst vet jag att alkoholfritt är bäst, visst förstår jag att musik går att uppleva nästan bättre när jag är nykter och visst har jag en plan att vara måttfull men hur tusan ska det gå...??? Kan jag hålla mig måttfull i år?

Jag älskar festivaler och har längtat sedan förra året, men jag har usel karaktär när jag är där. Har varit helt nykter på festival 2 eller 3 gånger och det var sådär kul.. Folk blir ju rätt dryga. En middag på stan eller en grillfest hos grannen klarar jag lätt, men 5 dagar med festande, brölande, rockande människor omkring mig gör att jag tvivlar så starkt på mig själv.

Jag ska preppa med god alkoholfri cider, annan läsk och gott med snacks men usch jag känner mig osäker. Ändå vet jag ju vad som är bäst för mig. Måste bara komma ihåg det och inte falla tillbaka i gamla mönster, men det är svårt när gruppen på Facebook fylls med alla inlägg om vad folk har laddat med i drycker, olika foton på ölflak, drinkrecept mm. Jag blir inte sugen på att dricka, mest bara trött på tanken hur MYCKET alkohol det kommer att finnas omkring mig. Suck.
Jag stålsätter mig så gott det går.
Håll tummarna att jag inte ger efter, bara av gammal vana.

Profile picture for user Surkärring

Idag har jag handlat.
Alkoholfri Ipa, alkoholfri cider, och lite annat. Jag vill vara smart och inte ha med så att det blir för mycket på festivalen men åh vad jag känner mig velig. Ena stunden tänker jag bara ha alkoholfritt, nästa tänker jag att festivalen blir en fristad att dricka alkohol, bara de dagarna. Så sjukt. Och sjukt jobbigt.
Får bearbeta tankarna under veckan som är kvar. Nästa måndag bör jag vara packad. Färdigpackad alltså.