@Tussan65 @Varafrisk Vad bra att ni uppskattar det jag skrivit😁. För mig har kunskap och förståelse om hur beroende påverkar hjärnan varit oerhörd viktig för min motivation och det har övertygat mig om hur förödande det är för mig att dricka. Finns inte chans att jag ska utsätta mig för detta igen.

Ha det gott!🌞❤️

Ännu en dag i Stockholm. Ikväll var min man och jag på show m Magnus Carlsson och Linda Bengtzing. Det var min man som ville så vi bokade biljetter i slutet av mars. Platsen var hotell Rival. Hade aldrig varit där tidigare. Och, jag hade heller aldrig tidigare varit med om att man får ta m sig kylhinkar m vinflaskor, ölflaskor eller glas m vin/bubbel in i en konsertlokal! Det dracks hela tiden och med tanke på de som satt bredvid mig så var de ganska så dragna. Kvinnan bakom mig råkade stöta sitt glas i mitt huvud! Jag störde mig verkligen på dem omkring mig.

Nu ligger jag på hotellrummet, nykter och ska snart sova så himla skönt😴

Sitter i bilen på väg hem från Stockholm. Haft fina dagar. Det som har varit en smolk i bägaren är min extrema trött. Är troligtvis i en postakut abstinens-fas. Mina behandlare säger att tiden då man har varit nykter i tre till sex månader kan vara tuff.

Det har ju skrivits en del om hur man identifierar sig vem man är här på forumet. Vet inte om jag satte igång det då jag diskuterade alkoholberoende/alkoholfri eller om diskussionen föddes ändå. Hur som helst så bestämmer ju varje individ vad som känns bäst för en själv. För mig är det solklart, jag är alkoholberoende men jag är inte min sjukdom. Alkoholberoende är för mig kronisk men så länge jag inte dricker något så är den vilande. Den diagnosen satte även min läkare på mig när jag var sjukskriven.

Vad som gjorde att jag slutade dricka handlade inte om kunskap. För då hade jag slutat att dricka för länge sedan utan det var mitt beroende som höll igång mitt drickande. Nu är jag nykter och jobbar m mitt tillfrisknande.

@Amanda L …ja, där på showen tillhörde nog min man och jag undantagen. Man brukar ofta klaga på ungdomar/unga människor men här var det ju vuxna personer.

I förmiddags när vi tog bussen fram på stan var det några killar som drack vin och öl redan kl 11. Min man trodde att de var på väg på fotboll. Fotboll är ju verkligen något som tar polisresurser när det är match i synnerhet derbymatcher. Sorgligt! Tänker att det är festandet som lockar inte fotbollen.

Kram☀️💓

@Andrahalvlek
Håller med. Så är det i alla fall för mig. Men vi är alla olika.

Jag drack av olika orsaker som du beskrev. Och sen blev det en dålig ovana eller rutin i varje vardag.

Nu hanterar jag allt så gott det går på ett annat sätt ... nykter och utan alkohol. Genom att bygga upp nya hälsosamma vanor. Men det är tufft. Det är skit tufft vissa dagar... Vissa dagar orkar jag med absolut ingenting. Andra dagar går det jätte bra.
Men det är värt det, att kämpa vidare.
Att avstå från alkohol=bästa beslut någonsin.

Våra resor är annorlunda, och stämmer som jag läste innan, vad som funkar för en funkar kanske inte för en annan. Jag har också testat ut flera saker och hittat nu rätt. Det kommer bara att gå bättre och bättre.

xxx

Känner att jag befinner mig i den postakuta abstinensfasen. Extrem trötthet. Hjärnan spelar mig ett spratt. Brast igår på jobbet. Fixade inte att ta två besök. Otroligt gråtmild. Har sjukskrivit mig med stöd av sjuksköterska idag och imorgon då läkaren inte är på plats förrän på måndag. Igår var det eftervård kändes bra. Ikväll blir det troligtvis NA-möte. Minns första gången jag var på ett AA-möte och man skulle säga att man var alkoholist. Det var läskigt för det blev verklighet. Gick därefter inte under många år på ngt möte förrän i höstas då jag gick två veckor i rad. Jag tyckte det var lika jobbigt att säga det då som första gången. Tårarna rann. När jag började på NA så kändes det inte alls lika läskigt eftersom jag hade berättat på jobbet, påbörjat behandling och flera fr behandlingen var på mötet. Att säga att jag är beroende kändes bra och jag hade landat i att det är precis vad jag är. Jag måste erkänna att även om jag anser att det är var och ens egensak att inte välja att benämna sig
som alkoholberoende så blir det en krock för mig när man väljer andra ord. Därmed inte sagt att man behöver berätta för var och en om sitt beroende.Jag tänker att det beror på den behandling som jag har gått där alla var alkoholberoende. Några förnekade det i början men ju längre behandlingen pågick landade man i detta. Jag känner att jag har lindat in mina ord istället för vara rak..kanske rädd för konflikt…men nu har jag sagt det och kan lämna det.

Kram🐬

I måndags på eftervården då jag berättade om mitt mående frågade en av behandlarna mig om jag mår sämre nu än när jag drack. Svaret är nej! Även om jag känner mig helt utmattad så mår jag så mycket bättre än när jag drack. Jag har ingen ångest. Jag sover hela nätterna. Jag kan köra bil när jag vill. Jag är inte rädd för jag behöver inte ljuga. Och jag vill absolut inte dricka alkohol. Nu när vi var i Stockholm i helgen som gick och alkoholen flödade överallt så hade jag inget sug alls. Det var så himla skönt!
Jag åt bullar istället. Sommarbulle på Vetekatten, Kardemummabulle på fik ute i Vaxholm och Giffel med mandel på Fabrique. Är egentligen ingen ” bullperson” men dessa bullar smakade väldigt gott😋 Som jag känner just nu så saknar jag inte alkoholen vilket känns oerhört skönt. Men jag tar en dag i taget🙏🏻

Kram🥰😴

@Varafrisk alltså jag känner såå igen mig. Jag var iofs sjukskriven för utmattning (vilket jag sedan var i tre år till mer eller mindre) när jag slutade dricka men tröttheten berodde säkert på att jag slutade dricka också. Jag hade ont i huvudet också i några månader. Och så kunde jag bli arg, eller skratta så tårarna rann och skrattet tog liksom inte slut.

Men det är ändå skönt som du säger, att få sova ordentligt och få slippa all den där andra belastningen med inköp och skam och annat. Du är en av de mest uthålliga och envisa personer jag känner till så detta kommer att gå bra. Dagen kommer när tröttheten ger med sig och balansen i hjärnan är på plats. Då har du bara har det positiva med dig! Dag för dag blir det bättre.

Kram!

@Charlie70 Tack fina du för att du fortfarande tittar in hos mig🙏🏻 Det värmer❤️

Känner stress. Så mycket jag tänker att jag behöver göra men inte riktigt orkar. Mest handlar det om trädgården. Varje år har jag planer som jag inte orkar ta itu med. Det har tidigare berott på att jag har varit aktiv i mitt alkoholberoende dvs dödstrött nu är jag inte aktiv men dödstrött. Får dra ner på mina planer. Göra det som känns viktigast/roligast. Fast har några rabatter som behöver ändras hade behövts göras tidigare men nu är det som det är. Behöver verkligen öva mig på att vara här och nu även om jag känner att trädgården väntar.

Till ngt helt annat… läste i en annan tråd om skam, och ytterligare en annan tråd om att inte berätta för vården. Skriver i min egen tråd för att inte kapa ngn annans tråd. Vad jag skriver är i all välmening.

Jag har alltid berättat för vården om mitt alkoholberoende fast i början sa jag ”jag har problem med alkoholen”. För jag har alltid tänkt att om jag söker för det ena el andra så kan det vara viktigt för läkaren att ha den kännedomen om mitt alkoholberoende för att kunna göra en rättvis bedömning. Jag har inte varit rädd för att någon ska gå in i min journal och läsa fast jag brukar inte läsa själv. Eftersom som jag är lite hypokondriker tänker jag att min journal är låååång!! Varför läser jag inte?? Jo, för att jag har svårt att läsa om mig själv rädd att känna mig förminskad. Dessutom är det medicinska fackspråket inte alldeles enkelt. Även om jag lärt mig ett och annat genom mitt jobb. Så var ligger rädslan i att inte berätta? Är det skam? Rädsla att någon annan ska läsa? Jag tänker att när man är patient inom psykiatrin att de har kännedom om ifall man är alkoholberoende. Det finns ingen plats som det är så jobbigt som att sitta framför sin läkare och berätta att man inte har slutat. Min bröstläkare vet inte om att jag är alkoholberoende vilket beror på att jag orkar inte med en föreläsning med medicinskt fackspråk om riskerna för bröstcancer vid alkoholberoende. En gång fick jag erfara nackdelen med att det stod i min journal att jag är alkoholberoende det var för snart tre år sedan då jag önskade bli sjukskriven. Min dotter var i värsta maniska fasen och jag orkade inte jobba. Läkaren ville inte sjukskriva utan nämna att jag var alkoholberoende i sjukintyget. Jag ville inte ha ngt intyg för jag ville inte att min chef skulle veta. Jag var även jätterädd att min arbetsgivare skulle få reda på om mitt alkoholberoende när jag skulle söka legitimation som kurator eftersom jag finns med i socialregistret. Fast det är ju belastningsregistret som man tittar i när man söker legitimation.

@Varafrisk God kväll! 😊
Ställ inte för höga krav på dig själv när det gäller trädgården. Ofta är best effort mer än nog, och ingen blir lycklig över att man pressar sig för hårt. Arbeta lite grand där när du känner för det och om det kanske kan skingra tankarna från annat, men känn inget

Läste om kanelbullarna ovan. 😊 Jag älskar kanelbullar. Jag tycker även om att strosa omkring i städer och som du skriver, ofta handlar det ju om restauranger och pubar där, och alkohol. Har funderat mycket på hur man ska spendera tiden där nu när man är i en annan, bättre!, fas i livet utan alkohol. Och det finns ju väldigt mycket annat, till exempel supertrevliga caféer, med kanelbullar - och annat gott så klart, olika espressos, kaffe, m.m. Man får ju så mycket mer tid över nu för att utforska annat dessutom när man håller sig ifrån alkoholen. Det är en kamp, men när man läser om alla positiva effekter här på forumet, så är den verkligen värd att vinna! 😍

Trevlig kväll! 😊

@Daemon Vad kul att du tittar in hos mig! Tack🥰

Jag har en ganska enkel trädgård men när jag mår så här kan en enda liten detalj bli stressfylld. Igår fick jag i alla fall planterat om tomatplantor och ytterligare några andra plantor.

På tal om besök i storstäder så har jag varit i Stockholm två gånger i år och i Uppsala en gång. Hotellvistelser har verkligen inneburit alkohol. Lite bubbel, vin ja gärna öl också på rummet. Vin på restaurang. En öl på en bar. Men allt har gått precis lika bra utan alkohol jag skulle vilja säga så mycket bättre. Har inte saknat alkoholen överhuvudtaget. Sovit gott och vaknat klar i huvudet. Delvis bytte jag väl ut alkohol mot bullar och kaffe.

120 dagar är många dagar för mig men ändå en mycket kort tid jämfört med hur länge jag drack. Fast jag har levt med tankarna så länge därför tror jag att jag har lite lättare att anamma det nyktra livet.

Kram 🤗🌸

@Varafrisk Tomatplantor är både kul och praktiskt. De kan växa som tusan och dessutom genererar de något gott, som de flesta äter. 😀 Älskar tomater!

Jag kom på mig själv att vissla när jag satte på vattenspridaren i trädgården nyss.

Vissla, spontant, i trädgården!?!? 😂 Lite åldersvarning på den så klart (jag menar, vem visslar nuförtiden? det var väl något man gjorde i gamla svart-vita Åsa Nisse-filmer? 😊) Men grejen är den att jag kände mig så himla glad och nöjd med tillvaron just där och då. Det är en fantastisk känsla att vara alkoholfri, nästan som ett nytt liv. Om man bortser från den ”lilla” (svåra) biten som jag har kvar i att berätta för alla om att jag inte längre dricker, så känns det ofantligt positivt.

Kom på en annan briljant fördel igår. Drack en alkoholfri Carlsberg när jag grillade igår kväll: Om dessa öl skulle ta slut, så kan man sätta sig i bilen och köra till ICA och köpa fler! 😀👍

120 dagar är jättebra, du ska vara stolt över det. Igår fick jag lite negativa tankar en liten stund där jag insåg vilken fördel det hade varit om jag tagit detta steget tidigare, det hade gett mer tid till barnen och annat.
Men… här gäller fasen bättre sent än aldrig! Jag hade ju också kunnat fortsätta dricka, men det valde jag att inte göra. Och du har gjort samma val. 👍💪

Njut av solen! ☀️

@Daemon Tack för allt ditt positiva pepp🙏🏻🥰

Jag vet att det är svårt i början när man tänker att man ska berätta för alla. Jag tänker det är inget bråttom i att berätta det viktigaste först vilket är att du är nykter. Det andra är att du berättar i fin takt och för dem där du tycker att livet blir enklare för dig. Fast dem jag tycker man ska berätta för är sin familj och om man har gjort ngn illa.

Man kan inte göra saker ogjorda man kan ta lärdom av vad man gjort. Nu är det ju framåt som gäller. I vilken ålder är dina barn?

Ha en fin söndag
☀️🥰

Idag har jag varit nykter i fyra månader!!! Det är stort för mig och lite stolthetskänsla kan jag nog känna🤔

Det finns inget negativt med att vara nykter! Det är verkligen en frihet! Fast just nu mår jag allt annat än bra! Jag var mycket sliten innan min första nyktra dag. När jag slutade dricka var jag mycket trött men kände mig så fri och nöjd. Såg fram emot behandlingen (terapi) vilket var det bästa jag gjort. Nu kommer allt ikapp känns det som plus postakut abstinens. Extremt trött, hög stressnivå, hjärnan i oreda…det är som utmattningssymptom å det känns så tungt. Har bett om halvtids sjukskrivning hoppas verkligen jag får det. Fast då krävs det att de fyra timmarna som jag ska jobba är planerade och strukturerade. Vill mycket men orkar inte och då blir jag ledsen. Behöver bli bättre på ta pauser. Sover åtta timmar och är lika trött när jag vaknar. Jag vet att det är jätteviktigt att ta hand om mig för annars kan det vara risk för återfall även om jag inte har en tanke på det.

Ja.,.fyra månader det är ändå fint på något vis🙏🏻❤️

Önskar er alla en fin söndag ☀️Kram🥰

@Varafrisk Fint att du kan känna dig åtminstone lite stolt över dina fyra månader! Du har gjort något helt fantastiskt! Jag är helt säker på att du kommer hitta en väg så att du får orken tillbaka. Du har varit så tålmodig hittills i din förändring och jag ser framför mig att du kommer vara det framöver också. Jag vill också passa på att tacka dig för att du orkat och vågat skriva under hela denna tid även när du varit sårbar och det inte gått som du planerat. Det har varit till stor hjälp för mig. Jag är också ”gammal på forumet” men har dock läst mest och inte skrivit så mycket och nu har jag varit fri en månad. Önskar dig allt gott!

@Varafrisk Grattis till 4 månader!! Det är någonting du ska vara riktigt stolt över! 😍

Viktigt och bra att du känner att det är jätteviktigt att ta hand om dig. Det är så lätt att man kör på för hårt i livet (inte bara relaterat till alkohol) och det är sällan eller aldrig någon som tackar en för att man bränner ut sig själv…

Ha en fin söndag! ☀️