Amanda L

Profile picture for user Amanda L

Nå, ni måste prova min nu ännu godare drink:
Två tredjedelar Sweppes Indian tonic zero ( kör även sockerfritt).
En tredjedels röd grapefruktjuice, is OCH nu kommer nyheten: färska hallon som ska ligga en stund i glaset innan de fiskas upp. Just tagit en sådan härlighet under parasollen på balkongen..⛱️🌟😎

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Låter härligt gott! ☀️🍹
Den ska jag prova! 👍 Färska hallon på inköpslistan.
Idag firar jag solen med en iskall alkoholfri Carlsberg. Den gör inte bort sig den heller! 🎶

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Fint att du håller ställningarna! Här är livet också bara gött. Idag gällde att cykla och träna puttning och närspel vid sjön, vattna flera blommor och sedan cykla hem och sitta under parasollen med just den drinken.
Även lyssnat lite på en ljudbok.
Nu måste jag vila mig med ishockeymatch på TV efter en tuff pensionärsdag. ❤️😎

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Vi skippar hockeysnacket… 😂 Aj aj aj.

Puttning och närspel vid sjön låter dock superhärligt! Perfekt väder för golf nu. ⛳️

Profile picture for user Amanda L

Idag har jag varit nykter 91 dagar!
I did it. Alla dagar har inte gått lätt, men fördelarna överväger.
Jag är lugnare, mindre irriterad, sover som en stock, känner små lyckorus, har utvecklats som människa och känner mig själv bättre. (Det senaste har bara startat).
Ibland har jag känt en lite sorg över att jag inte klarar att dricka, men jag vet att det är ”alkoholdjävulen” som testar. Kan ju inte känna sorg över att slippa trötthet, ångest, minnesluckor?
Nu har jag i alla fall satt mitt nya mål: tre nya månader av nykterhet och förhoppningsvis utveckling och ännu mer välmående. Heja mig 🥳
Och tack alla ni som stöttat och hjälpt mig hit. Inte varit nykter så länge sedan jag var 14-15 år…

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Grattis till 91 dagar!🥳. Du jobbar på så himla bra! Härligt med så positiva effekter av nykterheten och att du kan handskas så bra med alkoholdjävulen. Ska bli intressant att få följa dig på ytterligare 3 månader på din resa.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Amanda L

@Varafrisk @VitaKatten @ Daemon @ vår2022 @ Jan.3.
Tack för fina grattishälsningar!
Blir både glad och peppad. ❤️
Nu har jag tre månader på mig att hitta på nya, roliga saker. Kanske lyckas lära mig vissla till och med!
🙏🏻🥳

Profile picture for user Amanda L

@Andrahalvlek @Halvlek @skillnaden
Tack igen för gratulationer. Fina ni!🙏🏻❤️
@ Daemon: Även att lära sig vissla är bra. Det gör listan på fördelar utan A en hel rad längre. 🎉

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Amanda L Stort grattis! Du är verkligen en förebild på forumet, tar till dig så mycket kunskap och förmedlar vidare. Drar på dig egna erfarenheter som du också delar med dig av! Så klok! Du har förstått saker som att när du tror dig vara sorgsen över att inte kunna dricka som ”vanligt folk” då vet du att det är alkoholdjävulen som försöker med alla medel överlista! Det är så fantastiskt härligt att läsa att du förstår vad du har att vänta ju längre du är nykter och du tvivlar inte på processen!

Jag har litat på processen hela tiden, i alla motgångar har jag tänkt att jag måste ha tålamod och tillit till processen och det har jag haft och belöningen kommer hela tiden, byggsten efter byggsten bygger vi upp oss själva! Jag har inte mått bättre sen jag vet inte när❤️

Kram

Profile picture for user Amanda L

@Himmelellerhelvette Tack för dina fina ord. Vet inte om jag känner mig så himla klok, men det värmer så klart att höra att jag bidrar med något bra. Det där med processen ska jag ta till mig och tänk på när jag tappar motivationen. För det finns ju såna dagar också. Faktuskt precis innan det gått tre månader. Kändes jobbigt att lova bort mig för tre månader till… Jag hade trott att jag skulle vara jätteglad, men så var det inte riktigt. Men jag flrstår att det var beroendet som sprattlade till igen.
Nu känns allt bra igen, tack och lov.
Ja, den här processen är märklig på många sätt och inte alltid förutsägbar. 🤔

Profile picture for user Crusade

@Amanda L
Du verkar vara så stark! Jag har stor respekt för dig. Det bara rullar på och detta är så skönt att läsa ...! Tack för ditt stöd gentemot mig. Uppskattar det så mycket.
Ha en underbar dag och du är nu väl inne i din 93e dag eller?
Kramis
xxx

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Amanda L När jag var där du är nu var jag inte helt säker på att jag aldrig ville dricka igen, det har kommit mer successivt och kanske vid 9 månader först kunde jag med hela mig tänka att jag aldrig mer vill dricka.

Varje gång jag är med folk som dricker tänker jag på hur det hade blivit om jag hängde på dom, jag skulle bli fullast och må sämst dagen efter. Jag kan helt enkelt inte dricka som dom gör och det har jag helt och fullt accepterat.
Även om jag kunde hålla mig under tiden vi umgicks skulle jag dricka extra antingen när jag kom hem eller dagen efter för att kompensera eftersom jag inte tyckte det hade blivit tillräckligt för att jag skulle vara nöjd.

Kram

Profile picture for user Daemon

@Amanda L ”Kändes jobbigt att lova bort mig för tre månader till…” Det påminner mig om att jag inte har något liknande sådant tidsmål. Det löper liksom bara på, dag för dag. Tre månaders-strategin verkar fungera väldigt bra för dig. Jag har svårt att veta hur man ska tänka kring det. En tre månaders period innehåller ju ett slut. Tänker du endast till och med detta eller tillåter du dig att även se förbi det datumet?

Profile picture for user Torn

Halloj! Jag kikar in här för en liten kommentar om det är ok.😃Det här med att sätta tidsmål eller inte är intressant. Det har vi som har hängt på forumet ett tag vridit och vänt på många gånger. Det verkar som att det är väldigt individuellt. En del tycker det fungerar bäst med att sätta konkreta mål (tex 3 månader). En del säger ”aldrig mer” från dag 1, och andra kör väldigt distinkt på ”en dag i taget”. För egen del så så körde jag på målet ”aldrig mer”, men samtidigt på ”tillsvidare”.😅

Klura noga på vad som känns bäst för er egen del. Ni ska må bra av det, annars kan det bli lurigt.

Ha det bra!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Jag gjorde lite likadant som @Torn och tänkte ”tills vidare” rätt så snabbt. Efter varje nykter månad lovade jag mig själv att vara nykter en månad till, men i hjärtat tänkte jag snabbt ”inom överskådlig framtid”. Samtidigt tänkte jag rätt länge varje morgon ”idag är jag nykter”.

Det är lite som när man står inför prästen, då svarar man utan problem att man ska leva ihop ”tills döden skiljer oss åt.” För att just då känns det rätt och naturligt att lova. Vad som framtiden sen leder till står i stjärnorna. @Seklart tänkte i början att hon kunde börja dricka igen när hon fyllt 80 år, men jag tror att hon skippat den tanken också. Varför skulle man vilja förgifta sig bara för att man fyllt 80?

Dock ska man skippa ord som ”hoppas” och ”tror” eller liknande hängslen och livremmar. Ordens betydelse är viktiga. Man märker ofta här på forumet när folk börjar svaja och bädda på återfall genom att de använder den typen av ord. Tex ”Jag hoppas att jag lyckas hålla mig från att dricka på kalaset.” Big no no. Istället ska man tänka ”Jag ska dricka alkoholfritt på lördag”. Punkt.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

Jag tänker också att ord är jätteviktigt. Tveksamma ord som hoppas, önskar eller tror ger luft till alkoholdjävulen att få vara med i spelet och oftast vinner han i dessa kamper. Kanske är man rädd för att misslyckas och därför säger hoppas, men det finns en kraft i att vara bestämd och säga jag ”ska” inte dricka. Det påverkar den egna förmågan, tankarna och även känslorna, det ger kraft och energi. Alkoholdjävulen får inte luft och samma chans att påverka.

Så oavsett om man tänker en dag i taget, en månad i taget eller tre månader så är det viktigt att vara bestämd. Klart man kan tveka lite, men då är det viktigt att backa tillbaka bandet om minnas hur det var när man drack, påminna sig om hur ett beroende funkar och ställa sig frågan om man vill ha det som det var då. Sedan också påminna sig om att det tar tid innan hjärnan fått möjlighet till att skapa nya automatiska banor i hjärnan. Förändring tar tid. Inom implementeringsforskning pratar man om att det tar 2-4 år innan tex en ny rutin är implementerad och funkar. Det innefattar ju en hel organisation som ska vara med på tåget, men med kunskap om hur man ska gå tillväga och att det tar tid, så är chansen att lyckas stor.

Ha det gott!🌞❤️

Profile picture for user Torn

Jag håller med er fullständigt. Att vara bestämd är nog viktigast av allt enligt mig. Klassikern som man har sett hur många gånger som helst på forumet är ju typ: ” Jag hoppades att klara vara nykter i går, men plötsligt hade jag visst varit inne på systemet”. 😣 Många tänker inte på hur viktigt det är med att inte hoppas, tro eller önska, om man vill vara nykter. En del säger att beslutsamhet triggar dem till att dricka, men det köper inte jag. Det är bara alkoholdjävulen som lurar dem.

Ha det fint!

Profile picture for user Amanda L

Hej alla och tack för alla tänkvärda kommentarer. Jag lär mig alltid något nytt! 🙏🏻❤️
För mig blev nog klart ganska snabbt att jag aldrig kommer kunna dricka måttligt (prövat!) utan mitt mål var alkoholfrihet. Minns jag satte siffran sex på hur troligt jag tyckte det var att klara att vara utan i tre månader. Hade ju försökt så många gånger…
Men tänkte att tre månader ändå var ett bra första mål. Hanterbart.
(Jag tror att det tar flera år innan alkoholfrihet är så självklart att man då slutar att ha mål och räkna dagar.)
Trots att jag mått bara bättre och bättre och mitt mål är att aldrig mer dricka, så kom ändå en dipp, en sorg när det gått tre månader, fast jag borde haft partyhatten på.
Jag tror det visar att tre månader ändå är en kort tid. Alkoholhjärnan hovrar fortfarande i bakgrunden. Även om det är alltmer sällan.
Jag satte nu ett nytt mål på tre månader i Alkoholprogrammet . Och jag tänker att OM det skulle komma någon allvarligare dipp av nåt slag så är det ändå en krycka att hålla sig i. Ett mål är ett mål…
I boken Skål tamejfan så varnar han för att säga ”aldrig mer” för att just det kan trigga folk som alltid vill bryta mot regler och förbud.
Jag hade aldrig tänkt på det, men kanske ligger det nåt i det.
Hur som helst: mitt mål om tre månader kommer förmodligen att vara sex månader. Sen får jag väl sluta ha mål. :)
Jag har i alla fall bestämt mig. Jag varken hoppas, önskar eller vill sluta. Jag har bestämt mig för att aldrig mer dricka alkohol. Helt enkelt för att det gör mig lyckligare, friskare och fri från beroende.
Sen kan det såklart finnas molnigare dagar, annars hade vi ju bott på en annan planet.
Men det är min plan: jag kommer aldrig mer att dricka alkohol.

Profile picture for user Amanda L

Hemma från studentfest! Väldigt god mat och alkoholfritt bubbel som var jättegod. Oddbird hette den. Rekommenderas!
Det var min sambos barn och barnbarn. Plus vänner och bekanta. Jag kände mig lite osäker på hur det skulle bli då jag alltid förut druckit alkohol och ”svärsonen” kan vara den som kommenterar saker och ting och dessutom själv är glad i sprit.
Men tydligen hade han uppfattat att jag inte drack något senast. Frågade bara om jag ville ha med eller utan alkohol. Jag sa utan och så var den saken avklarad.
Jag blev nästan lite rörd över att han var så finkänslig.
Som vanligt var det ingen annan som brydde sig det minsta om vad jag drack eller inte drack.
Lika lite som jag undrade över vad dom drack. 🥰

Profile picture for user Agnes123

@Amanda L
Verkligen, här har man gått och funderat hit och dit vem som märker om man dricker vad osv och så är det ingen som bryr sig. Jag har varit den som funderat kring alkoholen, hur mkt som finns kvar, hur mkt alla har kvar i glasen

Profile picture for user Tussan65

@Amanda L Hej. Mitt drickande har gått i skov. Ibland har jag druckit väldigt mkt. Förra året tr jag en man och blev kär. Han dricker inte men han har andra saker som ger mig ångest. Det har gjort att jag har druckit för att döva.
Dessvärre kommer ångesten som ett brev på posten x 100.
Jag bestämde mig för att sluta dricka helt.
Nu har jag knappt någon ångest.
Börjar se på min sk partner med nyktra ögon .
Självklart vill jag dricka emellanåt.
Men jag avstår, vill inte börja om. Kanske skulle jag må ännu sämre.
Vill inte chansa.
Jag var tvungen att sluta helt och hållet. Har inte ångrat det.
Kämpa på Amanda 🤗😉

Profile picture for user Tussan65

@Amanda L Hej. Mitt drickande har gått i skov. Ibland har jag druckit väldigt mkt. Förra året tr jag en man och blev kär. Han dricker inte men han har andra saker som ger mig ångest. Det har gjort att jag har druckit för att döva.
Dessvärre kommer ångesten som ett brev på posten x 100.
Jag bestämde mig för att sluta dricka helt.
Nu har jag knappt någon ångest.
Börjar se på min sk partner med nyktra ögon .
Självklart vill jag dricka emellanåt.
Men jag avstår, vill inte börja om. Kanske skulle jag må ännu sämre.
Vill inte chansa.
Jag var tvungen att sluta helt och hållet. Har inte ångrat det.
Kämpa på Amanda 🤗😉

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Kul att studentfesten blev trevlig och inte minst skönt att det blev så odramatiskt att du inte drack!! 😍👍

Precis så vill man att det ska vara, utan att man hamnar i försvarsposition.

Trevlig lördag! ☀️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Ja, det var skönt. Fast man blir nästan lite besviken efter all ruelse, och alla förberedelser i början, så är det knappt någon som bryr sig! 🙄
Hur går det för dig i den frågan, minns starten var lite jobbigare?

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Ja, lite snopet att oroa sig i onödan. Men kanske det ändå gör dig väl förberedd och att du utstrålar självklarhet kring ditt beslut? Kanske det stoppar fortsatt frågande?

Jag har varit ytterst tveksam till att åka på denna helg, in i det sista. Väldigt svårt beslut! Men jag åkte. Fick en del småjobbiga frågor i början av någon person under hitresan, men egentligen inte på något otrevligt vis. Det var mer att jag fick förklara varför inte bara något glas vin skulle vara ok för mig.

Väl här har det faktiskt gått över förväntan. Inga kommentarer alls utan en självklarhet att jag kör alkoholfritt. Faktum är att de andra verkar ha märkt hur pigg jag varit och hur mycket jag kan hänga med på allt ändå. Jag har ju haft kul, nykter! 😂 Så drickandet ikväll blev betydligt mindre än förväntat…! 😉👍

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Det är så himla viktigt att samla på sig den typen av nyktra erfarenheter. En i taget - bring it on! För varje gång man klarar av det - och har roligt - känns det lite lättare nästa gång. Jag har varit nykter på tråkiga tillställningar också, men då var det tråkigt. Det blev inte tråkigt för att jag var nykter. Enorm skillnad.

Kram 🐘

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Så roligt att du har haft kul som nykter och att det inte heller blev konstigt eller svårt! 🥳🥳🥳
Jag tror att du nästa gång kommer att vara ännu mer avspänd inför en tillställning med alkohol. Det blir det nya normala :)
För mig är det i princip så. Väldigt lite oro eller inget alls innan.
Kan också ligga något i det du säger, eftersom alkohol inte är något alternativ för mig, så blir det varken velande eller tvekan. Och då finns inga öppningar för ifrågasättanden. Men de flesta verkar helt enkelt bara acceptera att jag inte dricker alkohol. Inget konstigt med det, liksom. ☺️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Alltså hittills har bara en enda frågat, en ganska ny vän (3-4år). Då sa jag att jag upptäckt att jag inte mår bra av alkohol och därför slutat.
Mina gamla vänner har inte frågat något mer när jag sagt att jag vill ha/tar med/dricker alkoholfritt.
Har dock berättat mer utförligt för annan gammal vän. Hon stöttande mig. Vi har aldrig träffats för att dricka utan för att prata.
Den ruskiga sanningen kan ju vara att gamla vänner o bekanta verkligen vet och förstår varför. Nu som nykter ser jag ju hur liiite en del faktiskt dricker…
Jo, en kvinnlig vän till har faktiskt frågat. Hon är också glad i att dricka för mycket. Hon lät lite missnöjd med att det inte bara handlade om en vit månad. Men nu föreslår hon att vi ska träffas och fika istället.
Egentligen ska jag nog vid tillfälle berätta mer för några. För mig är ju detta så stort!
Det kan ju också vara så omgärdat av skam att inte ens gamla vänner vågar fråga…De borde vara mer intresserade?
Det goda i kråksången är iaf att det inte varit några större svårigheter alls. Igår exvis träffade vi ett par som tycker mycket om oss och som varit bortresta ända sen jag blev nykter. Vi lyssnade på musik ute och den skulle vi ta en öl.
Servitören var stressad och jag fick beställa alkoholfri öl tre gånger. Sen pratade vi lite om olika ölsorter Jag sa att jag gillade Mellerud alkoholfria pilsner.
Tror du att de frågade en enda gång varför jag drack alkoholfritt? Nejdå. De tog en öl (väldigt måttliga) så skildes vi åt.
Ursäkta långt och rörigt svar, men har svårt att greppa hur folk tänker kring detta.
Har inte fått träna på min förklaring…Både bra och lite tråkigt🙄🙄😌

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Min huvudanledning är också att jag mår mycket bättre och inte minst att jag blir piggare. 🙂

Jag har faktiskt fått frågan vid de flesta tillfällena och inte så sällan har ämnet dykt upp till diskussion/frågor flera gånger under en kväll. Lite småjobbigt kan det bli då de ger sig in i diskussion om att ”ibland kan man ju välja att bara dricka ett två glas”. I princip säger jag då att det funkar inte för mig och att det är all or nothing som gäller för mig här. Men då börjar man ju närma sig gränslandet för när frågorna blir knepigare och jag känner att jag börjar upprepa mig. Men hittills har jag överlevt! 😅 Var supernervös inför senaste helgens äventyr, det blev en del diskussioner och frågor, men jag måste säga att det gick över förväntan.