@Amanda L När jag var där du är nu var jag inte helt säker på att jag aldrig ville dricka igen, det har kommit mer successivt och kanske vid 9 månader först kunde jag med hela mig tänka att jag aldrig mer vill dricka.

Varje gång jag är med folk som dricker tänker jag på hur det hade blivit om jag hängde på dom, jag skulle bli fullast och må sämst dagen efter. Jag kan helt enkelt inte dricka som dom gör och det har jag helt och fullt accepterat.
Även om jag kunde hålla mig under tiden vi umgicks skulle jag dricka extra antingen när jag kom hem eller dagen efter för att kompensera eftersom jag inte tyckte det hade blivit tillräckligt för att jag skulle vara nöjd.

Kram

@Amanda L ”Kändes jobbigt att lova bort mig för tre månader till…” Det påminner mig om att jag inte har något liknande sådant tidsmål. Det löper liksom bara på, dag för dag. Tre månaders-strategin verkar fungera väldigt bra för dig. Jag har svårt att veta hur man ska tänka kring det. En tre månaders period innehåller ju ett slut. Tänker du endast till och med detta eller tillåter du dig att även se förbi det datumet?

Halloj! Jag kikar in här för en liten kommentar om det är ok.😃Det här med att sätta tidsmål eller inte är intressant. Det har vi som har hängt på forumet ett tag vridit och vänt på många gånger. Det verkar som att det är väldigt individuellt. En del tycker det fungerar bäst med att sätta konkreta mål (tex 3 månader). En del säger ”aldrig mer” från dag 1, och andra kör väldigt distinkt på ”en dag i taget”. För egen del så så körde jag på målet ”aldrig mer”, men samtidigt på ”tillsvidare”.😅

Klura noga på vad som känns bäst för er egen del. Ni ska må bra av det, annars kan det bli lurigt.

Ha det bra!

@Daemon Jag gjorde lite likadant som @Torn och tänkte ”tills vidare” rätt så snabbt. Efter varje nykter månad lovade jag mig själv att vara nykter en månad till, men i hjärtat tänkte jag snabbt ”inom överskådlig framtid”. Samtidigt tänkte jag rätt länge varje morgon ”idag är jag nykter”.

Det är lite som när man står inför prästen, då svarar man utan problem att man ska leva ihop ”tills döden skiljer oss åt.” För att just då känns det rätt och naturligt att lova. Vad som framtiden sen leder till står i stjärnorna. @Seklart tänkte i början att hon kunde börja dricka igen när hon fyllt 80 år, men jag tror att hon skippat den tanken också. Varför skulle man vilja förgifta sig bara för att man fyllt 80?

Dock ska man skippa ord som ”hoppas” och ”tror” eller liknande hängslen och livremmar. Ordens betydelse är viktiga. Man märker ofta här på forumet när folk börjar svaja och bädda på återfall genom att de använder den typen av ord. Tex ”Jag hoppas att jag lyckas hålla mig från att dricka på kalaset.” Big no no. Istället ska man tänka ”Jag ska dricka alkoholfritt på lördag”. Punkt.

Kram 🐘

Jag tänker också att ord är jätteviktigt. Tveksamma ord som hoppas, önskar eller tror ger luft till alkoholdjävulen att få vara med i spelet och oftast vinner han i dessa kamper. Kanske är man rädd för att misslyckas och därför säger hoppas, men det finns en kraft i att vara bestämd och säga jag ”ska” inte dricka. Det påverkar den egna förmågan, tankarna och även känslorna, det ger kraft och energi. Alkoholdjävulen får inte luft och samma chans att påverka.

Så oavsett om man tänker en dag i taget, en månad i taget eller tre månader så är det viktigt att vara bestämd. Klart man kan tveka lite, men då är det viktigt att backa tillbaka bandet om minnas hur det var när man drack, påminna sig om hur ett beroende funkar och ställa sig frågan om man vill ha det som det var då. Sedan också påminna sig om att det tar tid innan hjärnan fått möjlighet till att skapa nya automatiska banor i hjärnan. Förändring tar tid. Inom implementeringsforskning pratar man om att det tar 2-4 år innan tex en ny rutin är implementerad och funkar. Det innefattar ju en hel organisation som ska vara med på tåget, men med kunskap om hur man ska gå tillväga och att det tar tid, så är chansen att lyckas stor.

Ha det gott!🌞❤️

Jag håller med er fullständigt. Att vara bestämd är nog viktigast av allt enligt mig. Klassikern som man har sett hur många gånger som helst på forumet är ju typ: ” Jag hoppades att klara vara nykter i går, men plötsligt hade jag visst varit inne på systemet”. 😣 Många tänker inte på hur viktigt det är med att inte hoppas, tro eller önska, om man vill vara nykter. En del säger att beslutsamhet triggar dem till att dricka, men det köper inte jag. Det är bara alkoholdjävulen som lurar dem.

Ha det fint!

Hej alla och tack för alla tänkvärda kommentarer. Jag lär mig alltid något nytt! 🙏🏻❤️
För mig blev nog klart ganska snabbt att jag aldrig kommer kunna dricka måttligt (prövat!) utan mitt mål var alkoholfrihet. Minns jag satte siffran sex på hur troligt jag tyckte det var att klara att vara utan i tre månader. Hade ju försökt så många gånger…
Men tänkte att tre månader ändå var ett bra första mål. Hanterbart.
(Jag tror att det tar flera år innan alkoholfrihet är så självklart att man då slutar att ha mål och räkna dagar.)
Trots att jag mått bara bättre och bättre och mitt mål är att aldrig mer dricka, så kom ändå en dipp, en sorg när det gått tre månader, fast jag borde haft partyhatten på.
Jag tror det visar att tre månader ändå är en kort tid. Alkoholhjärnan hovrar fortfarande i bakgrunden. Även om det är alltmer sällan.
Jag satte nu ett nytt mål på tre månader i Alkoholprogrammet . Och jag tänker att OM det skulle komma någon allvarligare dipp av nåt slag så är det ändå en krycka att hålla sig i. Ett mål är ett mål…
I boken Skål tamejfan så varnar han för att säga ”aldrig mer” för att just det kan trigga folk som alltid vill bryta mot regler och förbud.
Jag hade aldrig tänkt på det, men kanske ligger det nåt i det.
Hur som helst: mitt mål om tre månader kommer förmodligen att vara sex månader. Sen får jag väl sluta ha mål. :)
Jag har i alla fall bestämt mig. Jag varken hoppas, önskar eller vill sluta. Jag har bestämt mig för att aldrig mer dricka alkohol. Helt enkelt för att det gör mig lyckligare, friskare och fri från beroende.
Sen kan det såklart finnas molnigare dagar, annars hade vi ju bott på en annan planet.
Men det är min plan: jag kommer aldrig mer att dricka alkohol.

Hemma från studentfest! Väldigt god mat och alkoholfritt bubbel som var jättegod. Oddbird hette den. Rekommenderas!
Det var min sambos barn och barnbarn. Plus vänner och bekanta. Jag kände mig lite osäker på hur det skulle bli då jag alltid förut druckit alkohol och ”svärsonen” kan vara den som kommenterar saker och ting och dessutom själv är glad i sprit.
Men tydligen hade han uppfattat att jag inte drack något senast. Frågade bara om jag ville ha med eller utan alkohol. Jag sa utan och så var den saken avklarad.
Jag blev nästan lite rörd över att han var så finkänslig.
Som vanligt var det ingen annan som brydde sig det minsta om vad jag drack eller inte drack.
Lika lite som jag undrade över vad dom drack. 🥰

User35185

@Amanda L
Verkligen, här har man gått och funderat hit och dit vem som märker om man dricker vad osv och så är det ingen som bryr sig. Jag har varit den som funderat kring alkoholen, hur mkt som finns kvar, hur mkt alla har kvar i glasen

@Amanda L Hej. Mitt drickande har gått i skov. Ibland har jag druckit väldigt mkt. Förra året tr jag en man och blev kär. Han dricker inte men han har andra saker som ger mig ångest. Det har gjort att jag har druckit för att döva.
Dessvärre kommer ångesten som ett brev på posten x 100.
Jag bestämde mig för att sluta dricka helt.
Nu har jag knappt någon ångest.
Börjar se på min sk partner med nyktra ögon .
Självklart vill jag dricka emellanåt.
Men jag avstår, vill inte börja om. Kanske skulle jag må ännu sämre.
Vill inte chansa.
Jag var tvungen att sluta helt och hållet. Har inte ångrat det.
Kämpa på Amanda 🤗😉

@Amanda L Hej. Mitt drickande har gått i skov. Ibland har jag druckit väldigt mkt. Förra året tr jag en man och blev kär. Han dricker inte men han har andra saker som ger mig ångest. Det har gjort att jag har druckit för att döva.
Dessvärre kommer ångesten som ett brev på posten x 100.
Jag bestämde mig för att sluta dricka helt.
Nu har jag knappt någon ångest.
Börjar se på min sk partner med nyktra ögon .
Självklart vill jag dricka emellanåt.
Men jag avstår, vill inte börja om. Kanske skulle jag må ännu sämre.
Vill inte chansa.
Jag var tvungen att sluta helt och hållet. Har inte ångrat det.
Kämpa på Amanda 🤗😉

@Amanda L Kul att studentfesten blev trevlig och inte minst skönt att det blev så odramatiskt att du inte drack!! 😍👍

Precis så vill man att det ska vara, utan att man hamnar i försvarsposition.

Trevlig lördag! ☀️

@Daemon Ja, det var skönt. Fast man blir nästan lite besviken efter all ruelse, och alla förberedelser i början, så är det knappt någon som bryr sig! 🙄
Hur går det för dig i den frågan, minns starten var lite jobbigare?

@Amanda L Ja, lite snopet att oroa sig i onödan. Men kanske det ändå gör dig väl förberedd och att du utstrålar självklarhet kring ditt beslut? Kanske det stoppar fortsatt frågande?

Jag har varit ytterst tveksam till att åka på denna helg, in i det sista. Väldigt svårt beslut! Men jag åkte. Fick en del småjobbiga frågor i början av någon person under hitresan, men egentligen inte på något otrevligt vis. Det var mer att jag fick förklara varför inte bara något glas vin skulle vara ok för mig.

Väl här har det faktiskt gått över förväntan. Inga kommentarer alls utan en självklarhet att jag kör alkoholfritt. Faktum är att de andra verkar ha märkt hur pigg jag varit och hur mycket jag kan hänga med på allt ändå. Jag har ju haft kul, nykter! 😂 Så drickandet ikväll blev betydligt mindre än förväntat…! 😉👍