@Zandie Hej, känner igen mkt av det du skriver. Jag har varit utan alkohol i snart 2 veckor. Det går bra, lite ångest till och från men annars funkar det bra.
Ibland känner jag att. Detta klarar jag, då kan jag väl unna mig några öl??? 🤔
Nä , säger någon i min kropp. Stopp..nu har det gått en tid. Ska du börja om nu??
Nä, tänker jag. Ska verkligen sluta helt med alkohol? Så tänker jag.
Jag är precis som du ensam. Men mina barn är vuxna och jag har en partner men vi bor inte i samma stad.
Han ville att jag skulle ändra mina alkoholvanor om vi skulle fortsätta.
Stöd från honom..njae.
Jag har stöd av mina vuxna barn.
Mina vänner finns där men dom är inte i samma sits.
Hade gärna velat ha någon att träffa eller prata i telefon med som går igenom samma sak.
Jag känner mig ganska ensam i detta.
Kämpa 👍😉

Ja man känner sej ensam MEN jag föredrar det här nu för försöker allt jag kan se mitt liv på ett nytt sätt. Nyktert. Ikväll bjöd jag hem mannen jag ”kompisdejtar”. En ovanlig ocu kanske märklig relation, vi är så fina vänner. Inleddes med passion men klingade av till vänskap från min sida. Han säger att det är så för honom med men…nja. Nåväl. Han har varit här ikväll. Jag bjöd på mat och tände ljus och han hade sitt bubbel med sig med % och jag hade mitt utan %. Fina glas, djupa samtal och jag kände faktiskt inte en enda sekund att det var märkligt att jag drack nåt annat för det kändes lika. Skillnaden var att jag känner att jag är trött, förlorar inte min kropps signaler lixom. Fick städat undan, huvudet klart, jag är i kontakt med mej ♥️🙏

Jag ska på grillfest i morgon. Födelsedagskalas. Värdinnan har införskaffat nosecco till mej 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Jag är så inställd på att leva nyktert. Vet inte vad som slagit till. Som jag känner att det är klart. Förstår inte. Kommer jag snart känna annorlunda? Nåväl jag får väl det då då. Kanske gör en avstickare nån gång men det här är enormt fint att få uppleva. Ska vakna i morgon, pigg, utvilad och utan sånt där enormt ätsug som krökande medför dagen därpå. När kaloriintaget skjuter i höjden.

Kan tipsa om bubblet Peter Juhlin som finns på vanliga affärer men billigare på bolaget! Mycket bra! Köp några flaskor och lägg på kylning så har du till alla sociala tillställningar så du får ha lika kul och njuta som de andra. Sen kan de avundsjuka se ditt icke plufsiga ansiktena morrn när deras är helt deformerat och känna att de önskar de vore du! För visst är det en lockande bild: sund, aktiv, pigg, fräsch och utvilad 🙏

@Zandie Jag känner dom du, livet är mycket bättre som nykter. På alla sätt.
Jag förstår varför jag och så många fallit för alkoholens bedövning och den glorifiering som pågår hela tiden. Men när man insett dess sanna natur tappar den också sin kraft. Jag saknar den inte.😎

@Amanda L jätte jätte skönt är det. Jag känner ju när jag sitter i smeten med andra att jag tappar intresset för det otroligt oseriösa dravvlet som kickar in när rosévinet dundrat på en stund. Jag med mitt Nosecco, dom med dunken rosé. Dom dricker som jag gör. Sådär som man gör på fest. Alla gör det. Jag är så sjukt less. På dessa slappa ansikten, sluddriga munnar, ögon som börjar se sämre, hur volymen ökar otroligt i rösterna, hur gränserna för vad man pratar om högt suddas ut. Jag gick hem. Godnatt! Tog bilen hem och ligger nu och ska sova. Ska vakna pigg, utvilad. Ska ta en lång promenad. Jag ska gymma. Jag ska plugga. Jag ska på stranden om vädret är som det varit idag. Jag ska må bra, äta bra och göra det kroppen och knoppen mår bäst av. Vara utan det där helt.

Jag längtar nästan efter årsdagen av mitt hälsosammare liv. Undrar hur jag mår då! ♥️

@Zandie Låter verkligen som du fått nog av alkohol och alla effekter och konsekvenser som det medför. Jag tycker också att det är så otroligt skönt att ha lämnat det livet bakom mig och skapat mig ett liv i nykterhet. Det ger så otroligt mycket mer, effekterna är härliga och konsekvenserna positiva. Träning har blivit min kick i livet som gör att jag får energi inom alla mina livsområden och i mitt fysiska och psykiska mående.

Jag är helt säker på att du kommer må så otroligt bra på din årsdag! Det är häftigt att nå årsdagen och jag ser fram emot att nå mitt andra år om ett halvår. Dock känner jag tacksamhet varje dag för att jag tog mitt förnuft till fånga att sluta dricka och jag njuter av att varje dag vakna nykter och dricka mitt kaffe😁❤️

Jag älskar morgonen och att vakna tidigt, dricka kaffe och bara köra min morgonritual. Kaffe mixat med er tåg och lite c8 olja samt collagen. En riktigt boost inför morgonpromenaden. Försöker träna mentalt och sola rödljus. Att förstöra en morgon med alkoholintag dagen före är katastrof eftersom morgonen är så värdefull för mej.

Tror jag kommer hamna i dilemman framöver. När jag blivit mer avslappnad. Går emot helg 4 utan alkohol vilket känns magiskt skönt.

Baksidan är ensamheten det skapar. Vet inte riktigt vad jag ska göra med känslorna av utanförskap eftersom jag lever enligt nya riktlinjer. Trampar i det lite. Men pratar om nykterhet och visar vägen för andra under tiden!

Lyssnade på podden 4 health med Anna sparre. Två avsnitt…det ena om neuroinflammation och det andra om stressresistens. Båda dessa knutet till alkohol är ju givna faktorer till både stress och inflammation i hjärnan. Lyssna på de avsnitten. Det ger mer än man tror!

Ensamheten har också varit en av mina största farhågor inför nykterheten men jag har i grunden alltid varit ganska introvert så mina tankar kanske inte är relevant för dig. Men grejen är att jag har alltid hatat min introverta person så när alkoholen kom in i livet och jag märkte hur extrovert jag kunde bli så tyckte jag att livet var toppen så länge jag fick dricka. Det är ju så extremt alldagligt att umgås kring alkohol, man kan bara sitta ner och babbla, babbla, babbla utan nått annat mål än att dricka och den meningslösa sysslan blir man ju "tyvärr" utanför som nykter. Ditt sätt att umgås kommer helt enkelt kräva mer nu!
Jag har fått kämpa att acceptera min introverta sida igen och börjar sakteligen göra det, känner inte att jag kämpar emot mig själv lika mycket längre. Visst skaver det fortfarande lite, introvert eller inte, ingen vill vara ensam. Än så länge känner jag mig inte det fast jag fortfarande är lite rädd att det kan bära dit. Jag tänker att jag får lägga krutet nu på att hålla kvar dem som betyder mest och att de andra försvinner naturligt.

Hur känner du dig? Introvert, extrovert eller nånstans mitt emellan? En extrovert får väl mycket mer ut av att träffa människor även nykter tänker jag ...Mao om man bara hittar tillfällen när du slipper sitta bredvid när de dricker.
Jag har fått mycket tips här om att hitta andra sätt att umgås med vänner, t.ex mer aktivt umgänge., du som gillar en aktiv livsstil! Jag gillar t.ex golf, padel, cykla, löpträna, styrketräna och liknande och jag försöker jobba på att hitta vänner i detta istället. Synd det är så förbannat enkelt för de flesta andra att bara sätta sig ner på röven med ett glas alkohol så är "aktiviteten" löst.

@Pianisten jag är introvert men har alltid trott annorlunda. Har enormt behov av egen tid, återhämtning, tystnad. Bejakar den massor sen länge. Det jag reagerar på är när andra blir påverkade av alkohol. Tror det kommer från min uppväxt med min mammas konsumtion. Pappas strategi var att ge mej och min syster vinet i flaskan så mamma fick mindre eftersom hon blev elak av minsta lilla droppe. Har nog alltid druckit för att orka vara igång, platsa, smälta in.

Jag har passerar min 4;de vecka i nykterhet och jag mår toppen. Ingen lust till att dricka alls. Har varit med andra som druckit i stort sett varje helg men har haft min egen dryck med och det har känts festligt och jag har smält in. Men jag blir trött väldigt fort. Vill hem och sova och jag tycker på ett sätt att det är skönt att bryta för att prioritera sömnen.

Jag är lycklig över mitt beslut. Söker mer och mer stöd i den nyktra världen. Alternativa vägar. Det blir som ett intresse…

Så himla starkt att du umgås med alkoholen varje helg och ändå håller borta lusten. Grattis till 4 veckor! Känner precis samma som du gällande umgänget med andra som dricker. Jag blir fort väldigt nöjd och längtar efter kudden, man känner av kroppens normala signaler på ett annat sätt. Man lär sig att se morgondagen framför sig och känslan av att vakna pigg och se fram emot den.
Här om lördagen under Eurovision-finalen satt vi uppe till kl 01:30, det har nog inte hänt de senaste halvåret. På söndagen ville ju kroppen stiga upp efter sin vanliga klocka och tröttheten jag kände påminde om en bakfylla så jag nästan fick ångest. Utan alkoholen som störningsfaktor blir sömnen ännu klarare hur mycket den påverkar.

Som introvert ser jag det som att man har ett extra filter. Man processar mer data från omgivningen, människor, ansiktsuttryck, tonlägen etc. Man analyserar alla reflektioner innan man pratar och blir därav långsammare i sin respons och förbrukar mer energi. Med alkohol minskar det filtret och man känner sig friare i det sociala men får betala ett högt pris i övrig tid. De "superkrafter" som kan finnas av att vara introvert, -skärpt, eftertänksam, och "klok" blir lidande. Du blir inte bäst på att vara du någon gång.

Du har en klok inställning till din nykterhet. Fortsätt fokusera på lyckan och hela det nya fria livet som finns att uppleva.

Helg 5

Jag var på middag med vänner igår. Hade sladdar in på bolaget och handlat lite olika små flaskor olika sorters alkoholfritt vin. Hittade ett rosé på halvflaska. Perfekt det tog jag med. Nöjd kl 22 vill hem. Precis där i det bryter stegrar kommunikationen hos de andra så jag känner plötsligt att jag inte platsar mer. Åker hem. Känner mej ledsen och annorlunda. Som ett jag upplevs som ett hot, en profet med mitt nya. Att man tycker det är otrevligt med mej med. Jaja får väl lära mej för såhär ska det vara nu. Alkoholfri. FRI. Nykterist. Så jävla skönt rent ut sagt.

Känner alla känslor så starkt och det är så annorlunda. Inget lock på. Allt blir så rent och äkta. Som att jag ser världen och livet på ett nytt sätt. Njuter vidare med min lördagskväll med cola zero, hemmagjord pizza och kanske nån ostkrok.

Ha det fint alla!

@Zandie Härligt med din femte nyktra helg! Det är annorlunda att gå på fest som nykter tycker jag också. Jag blir också trött vid 22-23 och vill gärna bryta upp och oftast när stämningsläget höjs liksom volymen. Jag har flera vänner som dricker måttligt och då blir det en annan sak, även de blir trötta vid samma tid och samvaron avslutas. Nu är jag inte så ofta på fest och det är jag tacksam över. Det lockar inte alls längre som nykter. Hellre umgås över dagen med någon aktivitet så jag kan komma i säng i tid och slipper fyllegagg😂.

Det är så mycket mer värt med alla nyktra känslor och upplevelser som du berättar om, sju dagar i veckan!

Ha det gott!❤️

@vår2022 eller hur. Så skön känsla att njuta alla dagar i veckan.
”Det var kul igår men idag får jag lida för det” skrev en kompis när jag var på gymet på fm.
”Vi ligger här i husbilen och är trötta idag för det var bröllop igår” kom från nästa.
Är så tacksam för att jag tagit ställning.
Nu ska jag piffa för ska ut oxå käka med familjen. Mors dag 🌺

Inne på helg 6 (vecka 7) alkoholfri. Alkoless.
Inget alkoholsug alls. Men en nedstämdhet. Synar livet, människorna runt mej, vad jag gör, hur jag mår. Ifrågasätter allt. Som en kris?

Bokade av en social helg med ett par vänner. Det drog igång känslor hos speciellt en som har svårt att härbärgera sina. Jag hänvisade till att jag sliter med mej själv och mina känslor kring saker just nu och har låg energi och ork att hantera sociala sammanhang och diskussioner. Det slog fel.

Det har växt på mej under veckan. Försökt mora bort det med att det är inte mitt ansvar att fixa andras känslor, att hantera vuxna människors besvikelser osv. Har gått sådär.

Skrev med en annan vän igår morse där jag var snäppet tydligare med att jag inte klarar sammanhang där det förekommer alkohol pga hur människor förändras. Det triggar igång gamla känslor från barndomen med hur jag kände när mamma drack. Hur hon ändra sitt sätt att kommunicera, hur det blev otrevligare. Det slog oxå fel.

Så igår gick jag och funderade. Nu kommer folk välja bort att bjuda in mej för att jag varit ärlig och öppen. Av rädsla? De vill inte trippa på glas. De vill avslappnat kunna ta sej sitt vin utan mina dömande blickar.

Vad ska jag göra nu? Ärligt talat så är det ju lättare att vara och agera som alla andra fast man inte vill. Längtar såååååå efter likasinnade. Som valt bort alkohol för att må bättre. Som vill uppleva livet med alla sinnen klara! Men vi är så få. Hur fasen gör man i en värld där alkoholen flödar? Nu är det sommar och rosé-tider. Trädgårdar prunkar av vackra blommor, god mat och vin samt rusiga sena nätter med galna upptåg.

Vad göra? Hur leva? Vill vara fortsatt fri!

Läst hela din tråd nu ☀️ Så magiskt att du inte känner något sug alls ☕️ så härligt! Önskar jag hade din trip på nykterheten 🤪 Jag känner dock igen den, från tidigare och främst första gången jag valde bort a…sen har ju jag valt tillbaka den igen, i omgångar, alla positiva känslor till trots och vill tillbaka till den frihet du och många med dig upplever, MEN nog om mig 🤪

Nykter på festen, hotet, kanske tråkmånsen, kanske den präktiga, moraltanten, pekpinne-nissen…knasbollen…eller vad vi människor nu tänker om nykteristen på bröllopet, balen, grillkvällen AW’n… Jag har varit nykter i alla konstellationer. Blivit tjatad på, misstrodd, andra trott att jag kört bil, ätit penicillin, varit gravid, nykter alkoholist…men jag har bara vänligt sagt nej å nej å nej å nej å nej tack å tack men nej tack och aldrig pratat om mig och mina val…tjatet har lagt sig, jag blivit bjuden, haft med eget…beställt a-fritt i baren. På vissa tillställningar har nog få fattat att jag inte druckit. När prat blir högljutt, meningslöst och jag trött, har jag gått hem. Där och då kan det bli gnäll om att jag är trist, men dagen efter minns ingen så noga, det var inte så viktigt…jag var inte så viktig. Någon kan säga: ”Du gick rätt tidigt igår va’?” Och ja’ ba’ ”Aa…blev trött”. Ibland är det enklare än vi tror och som nykter ser jag också vilka som dricker lite eller mindre och kan prata med dem, då de inte blir odrägliga så som vi blir av a. Det är mina upplevelser, att det går rätt bra och att jag är tacksam över att veta att jag inte behöver vakna bakfull och förstöra en dag…

Det är som det är, folk dricker och jag är glad när jag blir bjuden oavsett, för jag är inte så ofta bjuden på partaj 🙃 så jag glider in med glädje och smiter ut när jag vill hem, vad än någon säger, för jag vill alltid hem typ senast tio 😅

@Zandie Jag känner igen mig i det du skriver. Har samma funderingar.

Jag har ju kvar samma umgänge och jag har varit med på AW:s, födelsedagsfester och på restauranger och uteserveringar. Men jag har gått hem tidigare.

Det har faktiskt hjälpt mig i min process att nyktert iaktta hur pinsamma folk blir när de dricker. Efter ett tag är det som om jag umgås med barn. Det blir överdrivna känsloyttringar, upprepningar i alla konversationer, djupa diskussioner om tramsigheter, och ingen blir direkt snyggare heller! 🤣

Kanske tycker någon initialt att jag är trist som inte dricker, men några glas senare har de glömt det och behandlar mig som ”en i flocken” - men jag känner mig annorlunda. Jag tycker inte att det är lika kul. För med nyktra ögon är det faktiskt inte så kul mer än ett par timmar i sådana sammanhang. Ingen bryr sig om man glider hem tidigare, tack och lov!

Jag tror att detta kommer att lösa sig med tiden. Om jag ger det tid så kommer mitt sociala liv att ta en annan riktning. Kanske kommer jag att umgås mer med vänner dagtid? Kanske tillkommer nya vänner och nya sammanhang?

Tid.. att lita på processen… så tänker jag!

Att försöka göra galna upptåg och roliga grejer som inte ger baksmälla och ångest - det är nog grejer.

Att nyktert se på hur man blir när man dricker har ökat min styrka mot alkoholjävulen!

Ha en fin dag! 🌻

@Zandie Jag har fortsatt som förut med fester och vänner. Jag går dit jag blir bjuden. Tar med alkoholfritt eller beställer dito. Efter att de övriga druckit några glas så kan jag bli lika knasig som dom om jag har lust. De märker inget. Jag har faktiskt roligare än förr!
Självklart orkar jag inte med fööör mycket trams och går gärna hem lite tidigare men inte alltid.
Folk är väldigt känsliga för om man ifrågasätter deras drickande. Allt annat kan de tåla verkar det som.
Folk som BARA dricker varenda gång vi ses skulle jag nog inte fortsätta umgås med men de andra får man nog bara strunta i att de dricker (om de dricker hyfsat normalt.
Ja tror inte att man blir utstött eller ensammare för att man är nykter.
Men man kan nog inte ifrågasätta alkoholen, ingen verkar vara intresserad av det. Kanske möjligen med någon speciell vid rätt tillfälle…?
Hoppas jag blev begriplig, i all hast, kram.

@Skillnaden ja det är konstigt att jag inte känner något sug efter alkohol alls. Förra gången jag gjorde en medveten resa varade i 7 månader och sammanföll som nu i maj och över sommaren. Jag led hemskt då. Grät och kände mej så övergiven, utesluten, ensam. Då hade jag satt som mål månad för månad. Sen kom julen och jag tänkte att nu ska jag dricka vin. Sen var jag där igen. Hade ett uppehåll på 4 månader i samband med ett träningsprogram jag körde men då var ju målet 4 månader. Gick inte heller. Nu har jag inget sådant mål utan mitt mål är alkoholfri resten av livet. Det känns som jag landar då. Får väl tänka att nu var jag redo. Viljan är stark. Tiden tickar på. Semester och resor börjar pocka och jag väljer hellre naturupplevelser, vandring, aktivitet. Då kanske alkoless är precis rätt ♥️

Hej, jag är också alkoholfri numera. Tror också det handlar om inställning, och att få in nya vanor. Numera är sommar för mig förknippat med just naturen. Att möta en mild, ljummen morgonvind utan att vara bakis... Så livsbejakande och underbart!