@Daemon Det är så himla viktigt att samla på sig den typen av nyktra erfarenheter. En i taget - bring it on! För varje gång man klarar av det - och har roligt - känns det lite lättare nästa gång. Jag har varit nykter på tråkiga tillställningar också, men då var det tråkigt. Det blev inte tråkigt för att jag var nykter. Enorm skillnad.

Kram 🐘

@Daemon Så roligt att du har haft kul som nykter och att det inte heller blev konstigt eller svårt! 🥳🥳🥳
Jag tror att du nästa gång kommer att vara ännu mer avspänd inför en tillställning med alkohol. Det blir det nya normala :)
För mig är det i princip så. Väldigt lite oro eller inget alls innan.
Kan också ligga något i det du säger, eftersom alkohol inte är något alternativ för mig, så blir det varken velande eller tvekan. Och då finns inga öppningar för ifrågasättanden. Men de flesta verkar helt enkelt bara acceptera att jag inte dricker alkohol. Inget konstigt med det, liksom. ☺️

@Daemon Alltså hittills har bara en enda frågat, en ganska ny vän (3-4år). Då sa jag att jag upptäckt att jag inte mår bra av alkohol och därför slutat.
Mina gamla vänner har inte frågat något mer när jag sagt att jag vill ha/tar med/dricker alkoholfritt.
Har dock berättat mer utförligt för annan gammal vän. Hon stöttande mig. Vi har aldrig träffats för att dricka utan för att prata.
Den ruskiga sanningen kan ju vara att gamla vänner o bekanta verkligen vet och förstår varför. Nu som nykter ser jag ju hur liiite en del faktiskt dricker…
Jo, en kvinnlig vän till har faktiskt frågat. Hon är också glad i att dricka för mycket. Hon lät lite missnöjd med att det inte bara handlade om en vit månad. Men nu föreslår hon att vi ska träffas och fika istället.
Egentligen ska jag nog vid tillfälle berätta mer för några. För mig är ju detta så stort!
Det kan ju också vara så omgärdat av skam att inte ens gamla vänner vågar fråga…De borde vara mer intresserade?
Det goda i kråksången är iaf att det inte varit några större svårigheter alls. Igår exvis träffade vi ett par som tycker mycket om oss och som varit bortresta ända sen jag blev nykter. Vi lyssnade på musik ute och den skulle vi ta en öl.
Servitören var stressad och jag fick beställa alkoholfri öl tre gånger. Sen pratade vi lite om olika ölsorter Jag sa att jag gillade Mellerud alkoholfria pilsner.
Tror du att de frågade en enda gång varför jag drack alkoholfritt? Nejdå. De tog en öl (väldigt måttliga) så skildes vi åt.
Ursäkta långt och rörigt svar, men har svårt att greppa hur folk tänker kring detta.
Har inte fått träna på min förklaring…Både bra och lite tråkigt🙄🙄😌

@Amanda L Min huvudanledning är också att jag mår mycket bättre och inte minst att jag blir piggare. 🙂

Jag har faktiskt fått frågan vid de flesta tillfällena och inte så sällan har ämnet dykt upp till diskussion/frågor flera gånger under en kväll. Lite småjobbigt kan det bli då de ger sig in i diskussion om att ”ibland kan man ju välja att bara dricka ett två glas”. I princip säger jag då att det funkar inte för mig och att det är all or nothing som gäller för mig här. Men då börjar man ju närma sig gränslandet för när frågorna blir knepigare och jag känner att jag börjar upprepa mig. Men hittills har jag överlevt! 😅 Var supernervös inför senaste helgens äventyr, det blev en del diskussioner och frågor, men jag måste säga att det gick över förväntan.

@Daemon Du är grymt duktig som fixar att outa så tidigt i din nykterhet! Jag hade varit nykter i tre månader innan jag berättade för min första person: Min äldsta dotter. Jag blev nykter precis i början av corona, så hela samhället var nedstängt. För mig var det tufft nog att hitta nya nyktra rutiner på hemmaplan, för det var platsen där jag drack själv 99 av 100 gånger. Men det gick - allt man övar på blir man bättre på!

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja, det är intressant vilket intresse det kan generera när man beställer in alkoholfritt! Första månlandningen, kinesiska muren, sen kommer alkoholfri öl. 😁

Jag vill gärna förtydliga att jag har inte sagt till någon utomstående bokstavligen att jag har problem med att kontrollera mitt drickande. Utan att nykterheten ger olika positiva effekter. Men som sagt, å andra sidan brukar jag säga att ett glas funkar inte för mig, då kan jag lika gärna skippa helt. Om någon väljer att på riktigt ta på sig Analys-hatt advanced edition 2.0 och läser mellan raderna, så kan de eventuellt ana. Svårt att säga faktiskt. Fördelen med att vara ute med folk som dricker alkohol (samtidigt en klar nackdel…) är att efter ett antal glas blir även de skarpaste knivarna aningen avtrubbade… 😂

☀️

@Daemon Mystiskt att det är så olika. Idag satt vi på en uterestaurang med ett annat par. Mannen visste jag är nykter alkoholist. Efter ett tag kunde jag inte låta bli att säga nåt om att jag också har också börjat vandra den nyktra vägen. Visade min alkoholfria ölflaska.
De undrade varför och då provade jag med att jag mår bättre utan och dessutom upptäckt att ”jag var alldeles för bra på att dricka.” För att se hur det skulle tas emot.
De skrattade båda och sen kom annat på tapeten.
Senare bjöd vår granne in sig på ett glas vin. Jag sa att jag bara hade en god alkoholfri drink eftersom jag slutat dricka vin.
Jaha, sa hon. Och tittade lite extra på mig. Inga följdfrågor. Och sen drack hon också alkoholfritt.
Hon tyckte den var jättegod!
Alltså det verkar svårt att få frågor… nästan lite missnöjd som sagt. 😕
Fast känner nu att ev frågor inte oroar mig alls. Har inget att skämmas för liksom. 😇

@Amanda L

Min största ”skräck” vid starten av nykterheten var att beställa alkoholfri öl på kvarterskrogen, att inte dricka på AW och med kompisar osv osv. 😬

Jag har samma erfarenhet som du - typ ingen bryr sig ett dugg!

Jag sitter med mitt alkolfria, mår bra och är STOLT. 🥹🥰😎

Jag tror såhär: De enda som undrar/tänker (utan att säga något) är nog de som också har problem… och då vet de ju nu vem de kan prata med den dag de kommer till insikt! 😃

Jag vill också börja en resa med att sluta dricka 🥤 känner så väl igen dig Amanda med minnesluckor och att skämmas dagen efter.
Mitt problem har varit att människor inte respekterar när jag inte vill utan tjatar och tycker jag är tråkig osv …
Men jag har funderat på att byta umgänge till människor som respekterar mitt beslut .
Efter 2 händelser inom loppet av 1 månad där jag inte minns någonting så känns det som det är dags . När jag ber att få återberättat och ber om ursäkt så vänder dom här människorna mig ryggen . Ibland önskar jag dom hade filmat mig så att jag får se vad jag gör .
På fredag är det min systers dotters student och jag får inte komma fast jag skulle köra dit och bara dricka alkoholfritt.
Jag blev för full på en 70 års fest i början av maj och ville inte gå och lägga mig efteråt utan fortsätta festa och därför är jag inte välkommen .
Så nu känner jag att det är dags att vara nykter för min egen skull inte för andras .
Dom kommer ändå säga ” men lite kan du väl dricka ” om dom inte vänt mig ryggen hade jag förklarat att det inte går .
Jag är precis som dig Amanda , kan vara utan i veckor men är det en tillställning så kan man inte få stopp på mig .

@Wilma52 Det är bara du som bestämmer. Du behöver inte dividera om ifall du kan dricka ett eller två glas. Säg hellre att du inte dricker alkohol alls för att du mår bättre då. Punkt.
Om npgon tjatar ör det antingen för att de själva har stora problem och inte vill dricka ensamma.
Eller så är de okunniga och respektlösa, tycker jag. Var och en äter eller dricker väl vad den vill?
Tråkigt att du inte får komma på studentfesten men jag tror att de inte litar på dig. Och de vill väl vara säkra när det handlar om ungdomar. Jag tror du får inse att vi inte är så kul stupfulla utan att se film på det…
Men saker kan ju ändras om du är nykter en längre tid. Som sagt låt det vara ditt beslut.
Och ta hjälp om du behöver.
Här nämns AA och via arbete eller sjukvården.
Jag har nu varit nykter hundra dagar och mår toppen . Ska aldrig mer dricka, göra bort mig eller få ångest. Det är historia. 😄

@Wilma52 Det är verkligen värt det och på ett sätt lättare för oss tror jag som inte dricker/druckit dagligen. Vi behöver ”bara” inte dricka det där första glaset…😌🙏🏻