Hej. Jag är en tjej/kvinna 50 +, alkoholist och med ätstörningsproblematik i bagaget. Till det yttre är allting bra; fint hus, två bilar på gården, bra jobb, fina barn, bra äktenskap (även om vi båda dricker för mycket).
Dricker för mycket, ja. Jag har på AA gått ut med att jag är alkoholist, något som jag står för. AA var bra, jag höll mig nykter med hjälp av dem i 1 ½ månad. Något skavde ändå, jag vet inte riktigt vad, men jag kände mig inte riktigt bekväm där även om människorna där var kloka och härliga.
Jag tänker nu att det kanske är bättre att jag får skriva av mig i stället. Lite som en dagbok att gå tillbaka och läsa i. Och så kanske någon klok människa ibland ger en liten input hit 😊

Det här med alkoholism är en ganska komplex sak… Som jag redan skrev har jag en gammal ätstörning i bagaget som är under kontroll när jag vaktar på den. En ätstörning är så mycket mera än att bara svälta sig, vräka i sig mat för att sedan spy upp det osv.
Man blir ett riktigt kontrollfreak när man har en ätstörning. Allt blir svartvitt, antingen eller. Åt du en bulle kan du lika gärna äta resterande fyra bullar också. Och aldrig att det räcker med bara två chokladbitar, nej här trycks hela chokladkakan ner på en gång. Sedan kommer skammen och äckelkänslorna. Den uppmärksamme lägger säkert märke till att det följer samma mönster som vid alkoholmissbruk.
Men vart jag vill komma med denna långa harang är att jag kan sörja att jag inte kan ta till godiset som många gör när de vill bli nyktra. Man köper och äter och går upp ett antal kilo men man tycker att det är bara så värt det! Man blev ju nykter! Jag skulle också vilja tycka att det är så värt det men det blir inte så för mig. I stället vräker jag ner godis, går upp ett par kilo (högst). Längre en så släpper jag aldrig det, då kickar kompensationsstrategierna in för att förhindra (den förhatliga) viktuppgången ☹ Och jag har provat på allt förutom att spy, men det får bli ett annat inlägg.
Sedan är jag också medberoende, but who said it was going to be easy 😊

God dag världen! Dag 2 har inletts och allt går bra. Ser själv hur det här låter lite lagom klämkäckt, ungefär som att här går allt på räls. Allt är frågan om mindset och rätt inställning!! Not so. Visst, men ibland räcker det inte till fast man har de bästa föresatser. Jag vet för det här är inte första gången jag försöker bli nykter, långt ifrån. Och jag har verkligen varit motiverad också tidigare gånger jag har slutat men det har alltid slutat på samma sätt. Motivationsbrist kanske man också kan kalla det.
”Never stop quitting” sa dr Phil i sitt program när det var frågan om att sluta röka. En dag kommer det att lyckas om man inte slutar försöka. Samma gäller alkohol, det är en process att sluta dricka. När man väl har förstått det blir det mycket enklare att sluta, man fattar att dikeskörningarna hör till och man slutar ändå inte att försöka.
På det viset är det frågan om mindset och rätt inställning. Dag 2 och nu är det bara framåt som gäller.

Hej, fint att du siktar på ett bättre mående utan alkohol. Som du säger så ska man aldrig ge upp försöken till förändring. Jag tycker också det hjälper att våga tro att man kommer lyckas. Att läsa mycket här har gett mig en annan syn på alkohol, jag tycker inte längre att det är lyxigt och livsbejakande, utan istället ganska sunkigt och nedbrytande. Jag har inte heller bytt ut alkohol mot godis, men för mig är det viktigt att unna mig vilostunder, och då ofta med alkoholfritt alternativ i glaset och lite nötter bredvid. Och att känna in känslan som vill ha mer men inte agera på den, den försvagas gradvis, åtminstone för mig. Styrka till dig!

@Cloette Hej och välkommen! Jag har också gått på aa tidigare och känner likadant. Fint o bra men men… mig har detta forum varit till stor hjälp, nu nykter sedan 19 månader. Många kloka människor och bra att skriva önskar dig all lycka!

Hej @Kennie Exakt så, sunkigt och nedbrytande är vad det är. Vilostunder är viktiga att unna sig ja, det är oftast trötthet i kombination med stress som gör att jag kan känna av suget. Alkoholen ska både fixa tröttheten och stressen, och visst är den avkopplande men sjutton vilket högt pris man betalar för det. Man blir seg och degig och får huvudvärk.

Hej @Geggan Tack för välkomnandet, det värmer. Jo jag tror mycket på att skriva av sig, insikter kommer liksom till en medan man skriver. Och grattis till 19 månaders nykterhet. Mäktigt!

Hej @Cloette Känner igen mig i mycket av det du skriver, även om du verkar ha det tuffare än mig. Kämpa på! Jag ska försöka komma in i tänket att nykterhet är något positivt, något jag unnar mig. Lycka till och kram från mig 🌸🌸🌸 Mollie

@Cloette Välkommen 🤗 Det är fint att du hittat hit ❤️
Jag är i början på min tredje vecka själv och är så oerhört nöjd med mitt beslut att sluta med vinet. Mitt första mål är 3 mån nykterhet. Så fram till 1 okt.
Stort lycka till och bra jobbat 👍

@Mollie87 Ja jag kämpar också med att få till tänket att nykterhet är något positivt. Går så där. 3e dagen nu, inget sug men blä vad allt är gråtrist. Bra där med att nykterhet är något man unnar sig. Den tar jag med mig 😊 Lycka till du också 😊

@TessaMa
Tack för välkomnandet . Jo jag har läst runt här på forumet i tre år nu tror jag. Sedan tänkte jag att, äh nu f*n är det hög tid att jag själv börjar göra något aktivt och skriva också. Jag har själv inte ännu något mål för hur länge jag ska vara nykter. Vet av erfarenhet att 1 månad är för kort tid. Vill vara nykter för evigt framöver men det känns för stort att greppa. Dilemma… Lycka till du också 😊

@Cloette Att livet känns grått kan också (eller troligen) bero på att belöningscentrum i hjärnan är skadad. Många här har vittnat om det. Eftersom vi fått dopaminkickar av alkoholen så har hjärnan slutat tillverka eget. För mig tog det ett längre tag, kanske ett par månader, minns inte exakt. Sedan började det bubbla upp lyckokänslor då och då. För att det var vår, för att fåglarna sjöng, för min älskade sambo. Alltså helt normala lyckokänslor. Så som det var före alkoholberoendet tog över.
Så ha tålamod! Lita på processen, det kommer att bli bättre. Livet utan alkohol är mycket roligare.
Men det tar lite tid. Tänk på alla år du druckit för mycket… kroppen kan nog inte återställa sig på ett par veckor. 😌❤️

@Amanda L Det är så sant som du skriver. Jag vet det också rent intellektuellt men det är fasingen svårt så här i början då hjärnan är nedkopplad. Jag var ju nykter i 1 ½ månad för drygt ett år sedan. Då kunde jag någon gång känna glimrande stunder när någonting sällsamt glittrade till. Små stunder av ren lycka, av i princip ingenting. Det är dit jag vill igen och den här gången vill jag stanna där!

Idag gjorde jag något som jag aldrig gjort tidigare i hela mitt liv! Jag köpte alkoholfri öl, två stycken till och med! Passade på när jag var och handlade, blev överraskad över hur billigt alkoholfritt är. Och inte behöver man ju några mängder heller, två stycken verkade helt rimligt. Väl hemma satte jag mig ute i kvällssolen och drack mina öl som var riktigt goda. Jag kände mig inte alls snuvad på konfekten som jag tidigare gjort när jag försökt ersätta öl/cider med Pepsimax. Det har inte varit någon höjdare.
Jag drack upp båda ölen, gammal vana sitter i och man vill ju dricka upp allt som finns 😊 Skillnaden var ändå att hade det här varit alkohol-öl hade jag bara varit sur nu och känt mig snuvad på konfekten när drickat tog slut mitt i.
Men med alkoholfri öl känns det inte alls så, jag känner mig helt nöjd och hör och häpna; det känns jätteskönt att inte ha blivit berusad alls 😊

@Mollie87 Ja och det känns helt magiskt! Varför har jag inte kommit på det här förut, att man kan sitta ute på terrassen och dricka 1 - 2 alkoholfria öl och sedan gå in och vara NÖJD så?! Och en till hög bonus: att slippa ångesten att nu har jag druckit alkohol :)

@vår2022 Kanske vågar jag mig på att testa alkoholfritt vin också. Har hört mycket negativt om det men man kan ju bli överraskad. Nej förresten, klart jag ska testa alkoholfritt vin också i något läge, det ska ju bli mitt new normal :)

@Cloette Har inte testat alkoholfritt vin, men däremot bubbel. Smakar gott och känns lite festligt😁. En dryck som min man köpt hem är ”clausthaler lemon”. Det är en alkolfri dryck med 40% alkoholfri öl och 60% lemonad. Det är supergod och läskande dryck som väl kyld😁