Imorgon går jag in på dag 10, tvåsiffrigt 😊 Det skojar man inte bort och jag passar på lite att ta ut glädjen i förskott, jag tycker gott att man kan göra det med bra saker så har man byggt upp en bra feeling, ha ha :D

Helgen har haft sina utmaningar. Först drack min man ganska mycket, ovanligt mycket, på fredag. Jag visste att det skulle komma för han gick på semester då. Fira in semestern alltså.
Jag blev ledsen då jag lätt dras med känslomässigt i eget och andras drickande då det sker i min närhet. Nå vi har pratat om det så jag lägger ingen energi på att älta detta längre. Det var ju inget bråk heller, bara för mycket för hans del. För 1 ½ vecka sedan var jag ju själv i samma läge, det hjälper mig att tänka på det så för att få perspektiv på saken.

I helgen har också ingått två fester eller kalas eller vad man nu kan kalla dem. På lördag fyllde den numera vuxna sonen år och vi hade ett litet kalas för honom här hemma. Idag var det kalas/fest hos makens bror och jättemycket folk där.

Alkoholfria tillställningar bägge två, men det var mycket folk i omlopp och mycket som ska rulla på. Servering och det sociala. Trängsel inomhus och ute regnade det.

För 1 ½ vecka sedan hade jag lätt kunnat ta några öl efter kalasen för att lite varva ner och landa i mig själv igen. Men inte nu längre, nu skriver jag av mig här i stället 😊

@Cloette Idag lyssnade jag på ett gammalt avsnitt av Närvaropodden som handlade om vanor. Där sa de att man skulle tänka på sin nya vana dagen innan så ökade chanserna att man skulle genomföra den eftersom beslutet redan var fattat. Så helt rätt av dig att tänka på hur du klarar dag 10 redan idag! 😀👍
Jag har också druckit mycket med min man och väljer att sluta helt nu medans han vill vara måttlig. (Om han lyckas får väl framtiden utvisa…) Jag känner igen mig när du skriver att du påverkas känslomässigt av att andra dricker i din närhet. Det har visat sig att jag klarar av att låta bli att dricka och inte dras med men jag tycker ärligt talat att det är väldigt jobbigt när maken dricker (även måttliga mängder). Om du vill berätta mer om hur du gör i förhållande till din man så är jag väldigt intresserad! Jag har läst i anhörigprogrammet att det är belönande med sällskap för den som dricker så jag funderar på om jag borde göra något annat när han häller upp. Gör du det eller har du något annat tips? Du skrev att du inte vill älta detta så jag ber om ursäkt om jag är klumpig. 😊

@Loppan Min sambo har sakta minskat på drickat.
Jag lyssnar gärna på en bok dessa kvällar eller gör något annat. Det är nog inte lika roligt då. Jag blir inte sugen, mer att han blir trist att prata med….så jag ser en långsam förändring i detta.

@Geggan Ja nu är det bara att knata på. Idag känns det mera segt och grått. Tack för gratulationerna till tvåsiffrigt, att bli gratulerad betyder mera än man kan tro, speciellt nu när ingenting häääänder ;)

@Loppan Jag tar inte alls illa upp för att du frågar, bara intressant för mig själv också att grunna på ett svar. Jag skrev redan till Amanda här ovanför men ska försöka utveckla det lite.

Min man har minskat i lite med drickandet sedan jag slutade, utom det där i fredags då. Jag hoppas ändå att jag föregår med gott exempel och han väljer att gå samma väg. Framtiden får utvisa 😊

När han ändå dricker drar jag mig undan och läser en bok eller lyssnar på poddar. Ibland går jag ut på en promenad eller åker in till stan ifall jag känner att jag behöver få ett större avstånd till det där drickandet.

För poängen är den att jag är så himla färdig med allt drickande, mitt eget och andras. Jag orkar därför oftast inte sitta med när han dricker, förr eller senare blir det bara en massa gaggandes om helt ovidkommande saker om någon häck som behöver klippas osv. Så jag försöker aktivera mig, men alltid orkar man inte. Eller så går jag och lägger mig om klockan är tillräckligt mycket.

Det är en svår sak och man kan inte prata på och missionera för mycket om sin nykterhet heller hemma. Då blir det ju lite fanatiskt åt det hållet i stället och det vill man ju inte heller.

@Cloette Tack för ditt svar och skönt att du inte tar illa upp. Detta är svårt och jag är tacksam för din input, och även din @Amanda L. Jag hoppas också att maken ska följa mitt goda exempel men för närvarande är det inte så. Jag ska också försöka aktivera mig så jag slipper sitta med. Hittills har jag suttit med en stund och sen gått och lagt mig tidigt. Promenad, bok och poddar kan vara något för mig också, jag ska testa. Tack för tipsen! Jag vill inte heller bli alltför fanatisk i mina övertalningsförsök men har ändå berättat en del fakta för maken tex att det finns en gräns per tillfälle och per vecka där det räknas som riskabel konsumtion och att han överskrider den. Jag kan inte göra mer gällande hans konsumtion just nu och behöver därför hitta mina strategier för hur jag ska agera för att må så bra som möjligt. Tusen tack för ditt svar! Det betyder väldigt mycket för mig! 🙏

@Cloette Grattis till 10 dagar och tvåsiffrigt!🥳. Bra jobbat! Tycker också att det är tråkigt och att det blir ointressant att vara bland folk som dricker. Min man håller sig till 3,5 öl sedan jag slutade dricka så det blir inte starkare än så hemma. Vi tog ett gemensamt beslut att inte köpa hem starkare än så och han tycker det är bra. Det märks knappast på att han dricker, men ändå stör jag mig ibland på när han knäpper upp sina öl och luktar öl. Tänker att det är så himla onödigt, men det är ju hans liv och hans beslut. Tycker han lika gärna kan vara utan😂 att det är en dålig vana. Men han blir inte tjatig eller annorlunda som tur är, så det är väl inget större problem, men ändå kan jag störa mig på det. Man blir väl lite allergisk mot alkohol när man inte själv dricker.

Ha det gott!❤️

Slutade dricka helt 2023-06-13. Har druckit en flaska vin per dag i flera år men klarat jobb o familj. Hade några alkoholfria månader i början 2022 men började igen. Klarar uppenbarligen inte måttlighetsdrickande. Nu är första målet tre månader helt utan alkohol, dvs till mitten av september. Tar nu Campral men de första alkoholfria veckorna var utan. Ni som har erfarenhet av Campral, tycker ni det hjälper? Jag är tveksam. Tror ni att man kan bli måttlighetsdrickare igen?

@constanza, grattis till första månaden nykter! Ett tips är att starta en egen tråd på forumet och ha den både som dagbok och bollplank. Angående måttlighetdrickande så är min erfarenhet att det bara fungerar om man helt ändrar sin inställning till alkohol och slutar se den som guldkant och njutning, samt hittar ett nytt sätt att leva där alkohol inte känns viktigt. Att börja med tre nyktra månader är en bra start, och sen får du se hur du vill gå vidare. Jag minns att det kändes lite tomt efter 4-6 månader nykter, men att det sen vände och gick över i en känsla av tacksamhet och tillfredsställelse över att kunna leva sunt och ha balans. Och jag började njuta av vänner och mat istället för vin vid festliga tillfällen.

@Loppan Jo det är viktigt att satsa på sig själv och sitt eget välmående. Man kan ju heller inte förändra någon annan hur gärna man än vill. Så som jag ser det gäller det att välja sina ”strider”, dvs. NÄR man ska missionera om alkoholens skadeverkningar till sin man. Annars upplevs man lätt som någon som styr och ställer i andras liv. Nu gled vi in på medberoende i stället :D

Jag lider också av medberoende, något jag har hintat om i förbifarten längre upp i tråden. Jag ska ta tag i medberoendet så snart jag är på det torra med alkoholismen. En sak i taget och det viktigaste först, dvs. jag måste börja med mig själv 😊

@vår2022 Min man dricker allt mellan 3,5 – 5,5 %. Mera sällan något starkare men det händer väl sig ett par gånger per år. Min man har också saktat ner sitt drickande i takt med att jag har druckit allt mindre. Nu är jag ju bara på dag 11 i min nykterhet, men själva nykterhetsprocessen har pågått i 5 år.

Det här är mitt andra allvarliga försök till att bli nykter. Sedan har jag också haft en massa olika obestämda pauser på 2, 3 veckor som jag har hållit till och från under de här senaste 5 åren.

Nu när jag är med i Alkoholprogrammet kan jag se att de här obestämda pauserna jag hållit har fyllt ett syfte. De var steg i min process till att bli nykter och för att jag ska vara där jag är idag.

Oh ja, väldigt sant det där med att man blir allergisk mot alkohol när man själv inte dricker :D

@Cloette Jag har mest gjort försök att dricka mindre, inte i veckan, men det har aldrig hållit speciellt länge. En gång höll jag upp några månader, men egentligen smögdrack jag kanske en gång per vecka för min man. Då var målet 3 månader, men det blev inte riktigt så långt och jag räknade hela tiden ned tills jag skulle få dricka igen. Minns ändå den tiden hur bra jag mådde när jag inte drack och det var denna gång jag tänkte på när jag på riktigt slutade denna gång. Att jag ville må så igen men för gott. Och på den vägen är det, aldrig mer att jag ska börja dricka😁.

Vad är skillnaden för dig denna gång mot ditt första allvarliga försök?

@Constanza
Jag tror nog att Campral är verksamt, åtminstone vad jag har sett av det. Frågan är väl snarare hur man ska gå vidare när Campral väl måste avslutas, rekommenderad behandlingstid är väl 1 år. Säkert är det väl individuellt, nej men jag tror på Campral även om jag inte provat på medicinen själv.

Däremot vet jag allt om akoholsug, nikotinsug och sockersug. Så om det finns en medicin som kan hjälpa till och avlasta en så där i början så, why not?

Jag tror att det är väldigt svårt att bli måttlighetsdrickare igen. Jag har själv prövat på flera gånger och det endar alltid up, förr eller senare, med att jag dricker lika mycket som tidigare om inte mer för nu är hjärnan så förbannad då jag höll inne med alkoholen ett tag.
Någon som märker likheten med bantning här :D

@Kennie
Sedan lär det ju enligt forskning finnas undantag. Det finns faktiskt de som kan lära sig att dricka måttligt. Du har ju lyckats! Berätta gärna mer om sug och tankar som kommer efter att man har druckit, om än så bara måttligt och efter en så lång tid 😊 Eller är alla sug och tankar helt borta?

Det verkar ju mest som att man har rebootat hjärnan helt. Verkligen intressant område, jag tror att ni som kan lära er dricka måttligt i stället för att köra rakt in i kaklet igen är en rätt sällsynt minoritet 😊

@vår2022 Jag skulle väl säga att skillnaden den här gången är att jag har fler verktyg att ta till om (när) det börjar krisa. T ex. att få dricka alkoholfri öl ute på terrassen kan bli helt avgörande för att det kommer att lyckas för mig.

Vid förra bli-nykter-försöket hade jag gått med i AA. Höll med deras hjälp upp i 1½ månad. Jag hade aldrig klarat så långt på egen hand. Och människorna i AA var härliga, klok och genuina.

MEN. Konceptet i AA är ju att var och en har taltur och då får ingen annan avbryta eller kommentera efteråt vad man sagt. Talturen går bara vidare till nästa. Att få dricka alkohlfri öl när det kniper till nämndes aldrig, det var aldrig tal om några verktyg i vardagen.

Nu är ju AA rörelsen närmare 100 år gammal och väldigt amerikansk. I Amerika har ju Gud en helt annan status än här och där är det ju status att höra till en församling osv. Så stegarbetet och sinnesrobönen är central.
Så i AA hör man mest på och lär sig den vägen. Man har en ganska passiv roll i sitt eget tillfrisknande. Visst är väl tanken att man ska skaffa sig en sponsor och då börja jobba aktivare med sig själv i stegen och med hjälp av sin mentor. Men jag hann ju aldrig så långt.

Nu har jag gått med här i Alkoholhjälpen. Jag tycker att det är ett mera uppdaterat program för tillfrisknande. Det är tillgängligt 24/7 i stället för ½ timme per vecka eller gång eller hur ofta man nu väljer att delta i AA möten. Sedan har man också tillgång till Alkoholprogrammet och där hamnar man ju att jobba AKTIVT med sig själv och sitt tillnyktrande.
Lite som att så länge man bara läser här får man tillgång till mycket men ska man jobba på sitt tillfrisknande är det nog bäst att skriva också och delta i Alkoholprogrammet.

Lite det tror och hoppas jag kommer att vara skillnaden denna gång 😊

@Cloette Låter bra! Ja, det gäller att aktivt medverka i sin egna rehabilitering för att det ska vara verksamt eller meningsfullt. Jag duckade allt där det skrevs eller pratades om alkoholens påverkan på kropp och knopp. Ville inte ta till mig för det skapade bara ångest och jag varken ville eller var motiverad till att sluta. Stoppade huvudet i sanden och hade ett undvikande beteende. Denna gång läste jag på massor om alkoholens påverkan och hur beroende fungerar. Jag var öppen för allt som jag tidigare duckat. Att få denna kunskap har hjälpt mig massor för att förstå att jag inte kan dricka måttligt, att jag helt enkelt är beroende och att jag gjort denna inlärning och gjort min hjärna beroende för gott.

Jag har även jobbat/jobbar med att få en kunskap och förståelse om mig själv, självkännedom, ett parallellspår i nykterhetsprocessen. Riktigt spännande att nyfiket utforska mig själv och lära sig mer om mina triggers. Som nykter kan man nå sig själv innerst inne och komma åt sina känslor och hantera dem. Som påverkad eller mitt i beroende skymmer man sikten för sig själv, om sig själv och om andra. Även om jag då processade mig själv stannade det upp och kunde inte riktigt fullföljas, för mycket av känslorna blev förvridna av alkoholen och ångesten.

Jag tror absolut att det kommer att gå bra för dig denna gång, du verkar ha full koll på hur viktigt det är att jobba aktivt med sig själv och har verktyg för det. Ha det gott!❤️

@Cloette Och detta forum har verkligen hjälpt mig till att få ventilera och diskutera med andra. Det ger så mycket att stödja varandra i processen. Tankar och funderingar utvecklas och ger motivation till att vara nykter och hålla sig nykter. Forumet vittnar också om hur svårt det är att vara måttlig om man hamnat i ett beroende, ytterst få som lyckas. Samt hur lätt det är att lura sig själv att tro att man kan hantera ett drickande och hamna i återfall. Som jag ofta tidigare gjort. Denna gång förstår jag bättre och kommer aldrig mer att lura mig själv. Men det är inte så svårt för jag mår så otroligt bra som nykter och det ger mig livslust och glädje😁

@vår2022 Ja! Just det där med att få ventilera och diskutera. Guld värt! Jag har också många gånger försökt dricka kontrollerat men varje gång går det åt pipan. Förr eller senare. Man sätter gränser och man tänjer på dem. För min egen del handlar det mycket om hur jag hanterar känslor och fysiologiska behov. Lätt att dricka på hunger eller trötthet då man inte ens har reflektrat över att man kanske var hungrig eller trött istället. Dricka på bara så känns det bättre. NOT. Åtminstone inte någon timme senare, då är man i stället vrålhungrig eller så slocknar man. Fy sjutton.