1år och framåt🙏

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Idag är det min 1års dag och det känns fantastiskt! Tiden har verkligen gått fort!

Jag har startat en ny tråd efter varje milstolpe för det är mycket som händer i nykterhetsprocessen i varje tremånaders period. Från början hade jag inte ens för avsikt att bli nykter för alltid, jag skulle bara vara nykter i tre månader för att sedan lära mig att dricka måttligt men tiden har hjälpt mig att läka och komma till insikt med vad jag hade att jobba med och det var ett beroende. Den insikten tog lång tid att erkänna för mig själv men den kröp fram sakta men säkert tills jag viste att jag aldrig kan ta ett glas igen och att jag inte vill ta ett glas igen.

Jag har byggt upp mig själv mycket under detta första år och älskar utvecklingen. Nu ser jag nyfiket på framtiden och min fortsatta utveckling❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Stort varmt innerligt Grattis t ett års nykterhet🥳🌹Du har gjort en fantastisk resa! Det har inte varit smärtfritt men grundligt, reflekterande och genomtänkt💪🏻

❤️🥰❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Grattis till 1 nyktert år! 🥳🥳🥳 Du har verkligen fått jobba hårt - och du har klarat det galant. Jobbet fortsätter, precis som livet.

Du är ett tydligt exempel på att man tänker helt olika vid 3 mån, 6 mån, 9 mån och 1 år. År 2 är magiskt, då har man upplevt det mesta nykter en eller flera gånger. Man kan släppa de tankarna.

Stort tack för att du är en av dem som tar stafettpinnen vidare till nykomlingar. Som ringar på vattnet sprider sig kunskapen och insikten om alkoholens fördärv.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Hipp hipp hurra 1 år idag! Grattis!🤩🥳🌺. Vilken fantastiskt resa du gör på alla sätt och vis. Det har hänt mycket inom dig under detta år, motgångar och du har rest dig. Aha upplevelser och du har tagit till dig. Medgångar och du har gått vidare. Intressanta funderingar, diskussioner och reflektioner. Stöttar och delar med dig till andra. Så fint att ha dig som forumvän och vi reser vidare tillsammans ett tag till och in på år 2. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Varafrisk @Andrahalvlek @vår2022 Tack snälla, det känns så tryggt att ni varit med mig på min resa, ni har stöttat och reflekterat med mig och hjälpt mig så otroligt mycket.

Man klarar inte att bli och förbli nykter ensam, man måste ha gemenskapen som vi har här på forumet eller gemenskapen i ett tolvstegsprogram, få stöd av varandra och ge stöd. Har man inte gemenskapen, att kunna prata med människor som har samma problem då tror jag verkligen på det med att man ”tar sig fram på vita knogar” och att man då tillslut faller tillbaka i sitt destruktiva drickande.
Det är skillnad på att sluta dricka och att bli nykter. När vi blir nyktra jobbar vi med oss själva, när man slutar dricka utan att jobba med sina känslor och beteenden kämpar man med ett sug och gråa dagar som man tillslut inte orkar med längre.
Detta är min övertygelse.
Jag tror också att man behöver känna att det finns någonting som är större än oss själva, än vårt ego, en kraft som vi har inom oss, den som viskar att något inte stämmer, som försöker göra oss uppmärksamma på att vi behöver tänka om, den som för mig visade sig som ångest, oro och rädsla, den jag tystat med alkohol. När vi börjar lyssna på den och den får ta mer plats får vi så mycket hjälp. Man kan tro på den som så mycket olika men den finns. Vissa definierar den som gud, vissa som en kraft högre än oss själva, man kan tänka på det som anden i sig, eller som sitt undermedvetna. Men någon kraft tror jag det finns som är med oss och guidar oss på vägen när vi väljer att lyssna.

Kram❤️

Profile picture for user Se klart

Grattis fina du!
Jag delar din tro på något större- och att det är lite som ”nu orkar jag inte mer, nu får någon annan gå åt mig en stund”. Det är min erfarenhet, upplevelse och sanning.
Den ger mitt liv trygghet och visshet att jag klarar allt som livet för i min väg och tacksamhet över allt det jag har och att vara rädd om det. Du har kommit så långt, nu fortsätter du framåt. ❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ja, det är en skillnad på att sluta dricka och att bli nykter som du säger. Det är en stor skillnad på var det egentliga problemet finns och på var man riktar sitt fokus. Riktar man sitt fokus på att man bara inte ska dricka, missar man lätt det underliggande problemet på varför man inte bör dricka och går på vita knogar. Som du så fint skriver, att det handlar om att det finns någonting som är större än oss själva. Går man bara på vita knogar med fokus på att sluta dricka, är det lätt att man inte hör den inre rösten som försöker uppmärksamma oss på det som skaver. Med fokus på att bli nykter, som en livsstil, som en start på ett nytt liv, är man mer lyhörd för den inre rösten och lyssnar man noga finns där vägledning och kraft att göra en förändring❤️

Profile picture for user Delfinen80

Läser den här tråden nu och WOW så imponerad jag blir , stort grattis till året 🥰🙌 Du är en förebild , tillsammans med flera andra här på forumet 🙏🥰❤️ och har kommit att betyda mycket för mig , i min nyss påbörjade resa mot det nyktra - inte sluta-dricka -livet 🙏❤️

Profile picture for user Geggan

@Himmelellerhelvette grattis också från mig! Har gått väldigt fort. Men så är det, tiden känns ibland som skutt, ibland som snigeltakt. Önskar dig fortsatt lycka och framgång. 🐳

Profile picture for user Cloette

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 1 års dagen i efterskott! Helt fantastiskt och visst är det sant att hela resan blir lättare när man har andra här på forumet som stöttar en :)

Profile picture for user Minabästaår

@Himmelellerhelvette grattis till dryga året, härligt att läsa ❤️! Jag jobbar på med min inte resa och det innebär även mindre skärmtid framför mer tid in i mitt inre. Drömmer mycket om nätterna och de ger mig också vägledning framåt för att få fatt på mitt varför.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag känner mig ledsen, min man verkar inte kunna gå med mig på vägen jag valt. Jag har brottats med detta till och från under det senaste året men jag har brottats med så mycket annat också. Andra relationer som krävt sina processer.
Under semestern drack han varenda dag. Jag tyckte inte om det men hade annat för mig med min egen utveckling så jag sa inget. När semestern var slut skulle han vara nykter en månad sa han. Han har mestadels varit rätt sur och grinig och det har tärt på mig. Förra helgen fick jag känslan av att han ville dricka när han började prata om att ”man ska kunna ta en öl” han gjorde inte det, kanske för att jag sa att det oftast inte är en öl han är sugen på, precis som det var för mig, utan många öl.

Denna helgen kunde han inte hålla sig så det blev att dricka både igår och idag. Jag konfronterade honom. Han tyckte att han skulle få göra det. Jag sa att jag inte vill ha det så, att han behöver dricka varje gång han är ledig. Då kommer vårt liv tillsammans inte fungera var vi båda överens om. Sedan har vi inte pratat mer och hela dagen har gått.

Jag känner mig så ensam och ledsen, besviken och vilsen. Han dricker och verkar inte bry sig. Vet ju av erfarenhet att när man dricker har man inte fatt i sina känslor på samma sätt som när man är nykter. Imorgon kanske vi kan prata om det men vad hjälper det mig idag.
Jag försöker att inte planera framåt utan vara i nuet. Inte få panik med allt vad en skilsmässa innebär med barn, hus och allt. Försöker låta mig stanna i acceptansen av att det blir som det blir och det kommer bli bra på ena eller andra sättet men det är svårt att veta hur jag ska hantera situationen.

Kommer han ta sitt förnuft tillfånga eller kommer vi gå isär. Han tycker livet är tråkigt utan alkohol. Han verkar deprimerad, verkar inte kunna se lyckan i något annat än i när något kul är planerat. Vardagen tycker han är en lång transportsträcka till när något roligt ska hända men även då vill han dricka alkohol. Gör vi något kul så räcker ju inte det, då vill han höja det ytterligare med alkohol.

Jag vet ju att det är så det fungerar. Så var det för mig med. Jag vet inte vad jag ska göra.

Profile picture for user Varafrisk

Bästa @Himmelellerhelvette❤️
Så svårt😔 Förstår att du kan känna dig besviken, ensam och ledsen. För det är ju så viktigt att när man
själv jobbar med nykterheten att den man lever med är med på resan. Om din man ska bli nykter behöver han ju själv ha den insikten och det vet ju du så väl. Hoppas att ni kan prata imorgon när han inte har druckit eller det kan behöva gå ytterligare en dag såvida han håller sig nykter. Så han blir lite klarare i sina tankar. Har ni lätt för att prata m varandra annars?

Varm styrkekram t dig❤️❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack snälla @Varafrisk❤️ Jag önskar verkligen att vi kommer kunna prata om det imorgon. Vi har pratat om det här så många gånger under tiden vi båda drack så jag vet vad han tycker egentligen men som vi vet trycker man ju undan sånna tankar och tror att man minsann kan dricka som alla andra. Jag är så jäkla ledsen. Jag vet ju hur han önskar att hans förhållande till alkoholen var men alkoholdjävulen vinner över honom. Måste han förlora mig och slå i botten innan han kapitulerar? Han tycker att han är så mycket duktigare än han varit så det känns som han vill köra på det. Nu har han ju inte druckit mer än på helger och när han är ledig på ett helt år och det tycker han är jättebra men jag vill inte leva med honom om han behöver dricka varje gång han är ledig. Jag vet inte om jag klarar det. Jag vet inte om jag vill det eller om jag hellre lever ensam. Eller ska jag stå ut tills barnen flyttar hemifrån, det är bara några år kvar? Han blir ju inte full och odräglig, sluddrar inte eller vinglar men det stör mig att han tycker livet är kasst om han inte får dricka på helgerna och det stör mig att vi inte är på samma nivå. Men å andra sidan stör jag mig på all som är påverkade nuförtiden. Tycker inte om att se hur folk förändras som man gör med alkohol. Är jag för nära mitt eget uppbrott från alkoholen så jag inte kan skilja på hans och mitt. Är jag bara rädd att han ska bli som jag var?
När vi pratat om hur mycket vi båda dricker och att det inte är bra, innan jag slutade dricka har han sagt att han inte vill dricka själv men nu säger han att det ska han kunna för det gör alla andra. Och visst det är så, nästan alla jag känner dricker när de är lediga men frågan är om alla dricker 10 öl/dag?
Jag är vet inte varken ut eller in.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Låter som att du har det jobbigt nu💕. Det är en skillnad för mig också på hur jag ser på alkohol idag som nykter. Min man dricker endast 3,5 öl, men även det kan ofta irritera mig, det är ju alkohol. Jag tycker att det är så onödigt. Det som jag uppfattar att du säger är att din man verkar deprimerad och att det är en rätt trist tillvaro utan alkohol. Att det får dig att känna dig ensam. Ja, det känner jag igen, det var trist utan alkohol när jag drack för hjärnan var inmatad med att dricka = kul. Det vi nu upptäckt som nyktra är att livet blir mycket bättre utan alkohol, att vardagen inte alls är så trist utan alkohol. Att alkohol förstör våra liv och lägger sig som en dimma framför oss, vi såg inget annat alternativ till att förhöja känslor och upplevelser. Det gör vi nu.

Det blir nog lätt så att man börjar gå åt olika håll, om den ena blir nykter och partnern fortsätter och dricker. Man få skilda världar och man ser på livet på olika sätt. Man tappar lätt bort varandra. Jag blev lite oroligt för att dricka var något som höll ihop mig och maken, att det var vårt sätt att umgås. Det var inte riktigt så, vi gör en hel del aktiviteter ihop, har gemensamma intressen, värderingar och goda samtal. Att han dricker 3,5 öl är lite irriterande men inte riktigt ett skav, ännu i alla fall. Blir det ett skav så kommer det säkert att skapa problem och känslor av ensamhet. Jag förstår att det är ett svårt läge för dig, hur ni ska kunna hitta en väg som känns bra för båda. En väg för att reda ut mer kring hur ni vill fortsätta att leva är att gå i parterapi. Ibland blir detta tydligare med en tredje part som kan vägleda ert samtal, det är så lätt att fastna i försvar och att det inte blir konstruktivt.

Sköt om dig❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette ❤️❤️

Jag förstår att du varken vet ut el in. Jag tänker att vissa områden är det viktigt att ha samma värderingar i, tycka lika medan i vissa områden kan det vara olika. Om jag förstår det hela rätt har ni båda haft samma inställning t alkohol och druckit för mycket båda två men nu har du gått vidare. Här på forumet ser det lite olika, en del har en partner som fortfarande dricker alkohol men på ett kontrollerat vis. En del har förmodligen en partner som dricker för mycket då och då el kanske väldigt ofta. Sedan jag har blivit nykter dricker min man starköl endast på restaurang el om vi är bortbjudna. Han köpte en gång när vi var på Öland men tyckte själv att det inte kändes bra annars kan han dricka en 3,5%, lättöl el alkoholfri. Han gick ju i anhöriggrupp när jag gick på behandling där lärde han sig mycket och fick en annan inställning. Han har inte varit påverkad m mig sedan jag slutade dricka vilket är en förutsättning för mig. Jag tänker inte direkt på att det kan trigga mig fast det kan det ju men för jag att jag vill att han ska vara sig själv.

Hoppas att det blir en bättre dag imorgon! Kram!❤️❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Jag behöver kanske förstå och sätta mig in i vad han vet om alkohol. Han vet lika lite som jag gjorde. Så mycket jag läst under min nykterhet som fått mina pusselbitar att passa. Han har inte läst något. Kanske kan vi komma överens där på något sätt om vi lyckas kommunicera.
Men så skriver du om att ha samma värderingar och intressen och då faller tårarna, jag vet inte om vi har särskilt mycket av något av det. Jag älskar honom över allt annat men jag undrar om det räcker särskilt långt. Jag har ju ändrat mina värderingar och intressen mycket sedan jag blev nykter, han kan också ändra sina värderingar och intressen…?

@Varafrisk Min man förstår nog inte alls vad jag gått igenom, någon gång då och då kan jag ha berättat om vad jag bearbetat just då. Han tycker det är dumt att gå till botten med sina problem eller trauman. Han tycker att det är som det är, man mår inte bättre av att gräva i dom. Han tycker också att mina nya intressen är tråkiga, eller att jag blivit tråkig. Jag tycker att jag utvecklats och tycker det är så kul att jag funnit intressen då jag inte hade några alls när jag drack utom att dricka.
Jag är så glad för din skull att du har en man som lärde sig och satte sig in i hur han ska kunna stötta dig❤️

Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Det jag framförallt menar att det är lätt att man går åt olika håll när man börjar värdera om sitt liv. Många lever ju sida vid sida ganska självständigt med egna intressen och så. Så tänker att det mycket handlar om det är viktigt för en själv att man delar värderingar, intressen mm. Jag beskrev att det är viktigt för mig att jag i min relation delar värderingar och vi båda trivs med att dela några gemensamma intressen, menar då våra hundar framförallt. Träna och jagar med dem. Men så behöver det inte vara för alla, de viktigaste är hur man själv vill och önskar ha det. Jag har gått igenom en skilsmässa tidigare och det var mycket pga att vi gick åt olika håll. Vi gjorde ofta saker på egna håll, var rätt olika i temperament och hur vi ville att det skulle se ut i vårt liv. Olika strävan efter det. Kunde inte riktigt mötas i samtal och det var ingen bra balans i äktenskapet. Jag längtade efter annat. Jag tänker idag att jag letade efter min värderade riktning och hade inte hittat den. Idag har jag hittat den. Jag har min värderade riktning, min man sin, men vi har också en gemensam värderade riktning för vår relation. Hur vi vill att den ska se ut och hur den ska vara. Det har tagit sin tid att komma fram till den. Den grumlades en hel del när vi drack tillsammans. Jag har genom nykterheten tydligt hitta min riktning och även vår gemensamma. Men, riktningen måste underhållas och modifieras allteftersom vi stöter på patrull. Att kunna kombinera det som är viktigt för mig och för honom. Att kunna ge och ta. Att kunna, vilja och orka stötta varandra när det behövs. Att kunna prata med varandra om det.

Det är detta som är ytterligare en process i nykterhetsprocessen. Att hitta hur man vill leva och dela sitt liv med varandra, hur det ska se ut och vad det ska innehålla. Vad är viktigt för mig och vad är viktigt för dig och hur ska vi få ihop detta på ett bra sätt? Kan vi och vill vi få ihop det? Det viktigaste är att ni pratar med varandra för att komma fram till hur ni ser på det gemensamma livet. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack snälla @vår2022❤️ Idag har jag bara tänk att inget spelar någon roll, har tappat det totalt. Försökta få rätsida på vart jag är påväg genom att träna. Kom fram till att jag inte vet någonting om någonting. Det ända som stod helt klart var att jag är nykter och det är det ända jag vet att jag vill vara just nu.

Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tycker att det låter vettigt. Att inte krampaktigt försöka hitta någon lösning, då blir det sällan bra. Att pausa tankarna och stå still ett tag så du får vila. Att träna är bra, ta ut sig och hämta energi. Bra att det som är helt klart är att vara nykter. Du får säkert fatt på något så småningom, när den tiden är mogen.

Sköt om dig och ta hand om dig. Kram❤️

Profile picture for user Sisyfos

Jag genomförde också min nykterhetsprocess utan min sambo. Nu (eller så också) dricker han inte särskilt mycket. Bara på helgerna och då er par öl, men just nykterhetsprocessen har ju inneburit mycket annat - många funderingar om livet, många insikter, många insikter om alkohol etc. Jag har gjort nykterhetsresan två gånger och efter den första upplevde jag ett väldigt avstånd. Jag hade gått så långt, han var kvar och stampade. Jag hade också gjort en resa jag var väldigt stolt över, fått många insikter om livet. Han hade ingen aning om vilket arbete det faktiskt var och vi pratade väldigt lite om djupare ämnen. Jag tänkte ändå att det är ingen brådska med förändringar. Att ta nya stora beslut om livet kräver energi och för min del har jag behövt lägga all extra energi jag har haft på mig själv. Sakta men säkert har vi ändå kommit närmare varandra. Vi har inget idealt förhållande. Jag tror att vi skulle behöva mer gemensamma mål med vårt liv och kanske fler gemensamma intressen. Å andra sidan, när vi har ett gemensamt projekt jobbar vi bra ihop. Det får räcka så just nu.
Sen har vi det där med alkohol - det du beskriver om honom är ju till viss del det jag upplevde som alkoholens negativa bieffekter. Du beskriver en alkoholkonsumtion där han definitivt har ett riskbruk. Han har lyckats dragit ner och det är ju bra, men 10 öl på en dag är ju dåligt ur mogna aspekter. Och att inte kunna hålla upp en månad är ett varningstecken. Men en konfrontation om det här är ju lönlöst, tror jag. Däremot kan du mycket om alkoholens negativa effekter - kanske kan du prata om dem, så frön. Jag pratar om segheten jag upplevde och att inte vara riktigt närvarande vid saker som var kul med både min sambo och med barnen. Tänker att det sår små fröer till eftertanke. Barnen dricker inte men jag pratar lite om medicinering för jag tror att det är viktigt att de har hört och förstår.
Kanske kan du prata om fördelarna du upplever, prata om forumet om andra, exempelvis Torn, som verkligen lever nu. Hade din man några intressen? Hade ni något gemensamt ni kan utgå ifrån. Du skriver att du älskar honom över allt annat - vilken fantastisk insikt att bygga vidare på. Jag tror att det bästa sättet att få till en förändring hos andra är att jobba med förstärkning. Verkligen lyfta fram de sidor hos honom som du älskar. Sen sakta men säkert jobba därifrån. Jag tror att i en diskussion där han sannolikt också vet att han dricker för mycket är det lätt att gå i försvar och bli trotsig som en tonåring.
Men hur som helst - det är ingen som har bråttom. De problem du beskriver nu behöver inte lösas i år. Ni har gott om tid.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Sisyfos Tack, så fint skrivet. Jag behöver inte skynda fram lösningar, det tar jag verkligen till mig.

Att göra denna nykterhetsresan utan särskilt mycket stöd från honom har nästan känts pinsamt att erkänna för rädslan att andra ska tro att han är en dålig man. Därför känns det skönt när du beskriver att ni haft det på samma sätt. Jag har oftast tyckt det varit skönt att göra det själv med hjälp av er på forumet, böcker och poddar. Jag har behövt förstå mig själv, själv, innan jag delat med mig till honom. Han frågar inte och jag vet att han är sånn, utan vill jag berätta något då lyssnar han.
Jag finner tröst i det du skriver om att du också kände att du gått långt före och han stampar kvar för det är min upplevelse. Jag vill ha med honom på resan genom resten av mitt liv och igår sa han att han ville hoppa på mitt tåg men att jag måste förstå att det är jobbigt för honom också. Han berättade för första gången att det är kämpigt att lära sig dricka måttligt. Och där kunde jag verkligen stötta och förstå. Jag berättade om mina tusen misslyckanden som ledde mig till att sluta helt för det var mindre kämpigt för mig. Vi har löst det denna gången igen, andra gången på ett år och det känns som att det är okej. Vi vill inte ge upp varandra och nu när han erkänt istället för att gå i försvar, bli arg och det där, då har vi något att jobba med. Han har säkert kännt sig ensam i att inte våga erkänna att det är svårt. Jag vet ju hur det var. Erkänner man blir det jobbigt, man blir så naken. Det känns stort att han erkände och detta kan vi jobba med.

Kram och tack så jättemycket för att du delade❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Det är svårt att inte krampaktigt föröka finna en lösning med en gång, det känns som jag försvinner ner i ett svart hål när det blir sådär jobbigt men detta var kanske meningen, att jag skulle få träna lite på hur lätt det är och hur snabbt det går för mig att, från att känna mig stark och lycklig till att falla ner i hålet.

Kram och tack så jättemycket för ditt stöd❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Så himla fint att ni kunde mötas ❤️ Jag tror att när en part i relationen utvecklas massor så kan den andre känna sig nästan övergiven, och i värsta fall leder det till trots och gräl och gud vet vad.

Så var det för mig och barnens pappa. Jag blev utbränd 2007 och när jag kom ut på andra sidan var jag inte densamma. Värst av allt var nog att jag inte sökte varken tröst eller kraft hos honom utan hos andra, så han kunde sig nog överflödig och reagerade med att bli en surgubbe. Så hade vi det i några år, tills vi separerade, och det blir tio år sedan den 1/12 som jag flyttade ut. Vi har dock en bra relation idag, men mer som syskon. Han är den bror jag aldrig fick.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ibland är det bra att det blir en ”kris” så att det undertryckta kommer upp i ljuset. Det går till den grad att det inte funkar att bara fortsätta i samma spår, det krävs en förändring. Så bra att ni kunde mötas och att maken kunde berätta för dig att det är svårt att dricka måttligt, att det inte blev att gräl av det som inte skulle leda någon vart. Det blir knepigt om den ena parten går åt ett helt annat håll och den andra står kvar och stampar på samma ställe. Någon slags ny gemensam riktning behövs för att fortsätta vandra tillsammans i livet❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Så väldigt fint det löste sig för er.

Det känns väldigt skönt att vi kunde mötas❤️

@vår2022 Krisen var nog bra för jag hade blundat för hans alkoholvanor under hela sommaren och fick nog helt enkelt. Jag blev väldigt rädd att han skulle stå på sig och då hade vi inte kunnat leva ihop. Det är nu mycket enklare när jag vet att han kämpar för att lära sig måttlighet. Vi tar det därifrån.

Kram❤️

Profile picture for user Sisyfos

Ett väldigt stort steg skulle jag vilja säga att erkänna. Nu vet jag inte hur han är på nåt sätt, men om man tar en schablon om den store ensamme mannen som löser problemen. Och jag är ju sån själv egentligen. Jag har alltid löst saker själv. När jag blev nykter hade jag ett tag en sån längtan efter en man på vit springare som kunde lyfta upp mig och bära mig ett tag. Men jag fick borsta av mig och resa mig själv. Och om jag tänker efter så var det nog bäst, jag vill klara mig själv ändå. Hade säkert tyckt att han red åt fel håll. Jag vet inte hur din man är, men jag tror att det är viktigt att låta honom ta det i sin takt nu. Han har börjat sin reflektionstid och sina försök. Gott så!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Idag förstod jag något.
Jag har under väldigt många år trott att mitt dåliga mående har berott på att jag druckit men idag förstod jag att jag druckit för att jag mått dåligt men inte förstått att jag mått dåligt.
När jag haft tendens att känna en känsla jag inte tyckt varit okej så har jag druckit för att slippa känslan.
Känslorna har jag alltid dämpat.
Först genom mat när jag var liten, sedan genom att kontrollera maten, alltså inte äta, eller äta extremt lite, sedan genom att kräkas upp maten för att det var lättare än att kontrollera maten. Sedan genom att bli förälder för där kunde all min uppmärksamhet gå till barnen och därefter genom alkohol.

Jag har druckit alkohol för att minska suget på mat och därigenom misshandlat min kropp och hjärna med att äta för lite, dricka istället, fått kravings på mat och därefter kräkts för att sedan fylla på med mer alkohol på tom mage för det ökade effekten av alkoholen.

Jag har inte förstått att jag alltid dämpat känslor, i hela mitt liv har jag funnit knep för att lindra jobbiga känslor.

Jag vet att jag tänkt att jag inte förstår varför jag dricker för mycket när jag har det så bra. Men nu förstår jag varför jag gjort det.

Det har varit en resa att ta sig igenom mitt liv de senaste månaderna, så många insikter som idag pusslades ihop och det känns bra att förstå.

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Det är häftigt när man börjar komma åt sitt innersta inre, få kontakt med sig själv på djupet, lyssna på sig själv om hur det står till. Hur det varit under alla år, hur man mått och hur man hanterat livet. När man får ”aha-upplevelser” och riktigt känner hur det träffar rätt i magen. När man lyckas bläddra bort ett lager till varför man har haft/har ett visst beteende. När man når en nivå till i en förståelse om sig själv, en utökad självkännedom. Det är då det också finns sådana möjligheter till att göra en förändring, när man kommit åt det som kan utgöra en kedja av oönskat beteende, när man förstår mekanismerna bakom. Det är riktigt häftigt! Grattis!😁

Ha en riktig fin söndag!❤️

Profile picture for user miss lyckad

Vad fina och viktiga insikter du får om dig själv, HimmelochHelvette. 🌟..Alla får ju och ska hitta sin egna inte motivation till förändring, annars kan förändringen vara tillfällig, om man gör den för andra. Jag menar även din man. Han har erkänt att det är svårt att dricka måttligt, och det är det för de flesta med risk- och missbruk. Nu när jag levt nykter i flera år, så kan jag känna en frustration med alla som försöker dricka måttligt, trots att det nästan alltid slutar likadant, dvs med fylla och överkonsumtion. Men det är något jag själv måste deala med. Jag kan inte styra över någon annan än mig själv. Jag kan inte ” hjälpa” någon som inte vill bli hjälpt. Jag har några exempel runt om mig i mitt liv. Dom flesta vill inte ens diskutera problemet, bara prata bort. Som tur är gäller det inte mina barn, för då hade det varit svårt. Ingen av mina vuxna barn har a- problem, och hoppas att dom aldrig får det. Allt har sin tid, och för att må bra, så måste man begränsa sitt umgänge med människor som inte vill göra goda val, så tänker jag. Min x- man trodde sig kunna dricka måttligt, vilket de flesta ( även han) förstod att det inte kommer att gå. Facit: Skilsmässa, barn som tog avstånd, ny tjej med svårt missbruk, mycket frånvaro från jobbet, livet i en dålig nedåtgående spiral, med mer a- konsumtion än någonsin. Jag mår fint i min nykterhet, håller fast vid goda val, och känner mig oftast nöjd med livet. Så gick det för oss, men det finns många andra och bättre sätt det kan gå på. Jag hoppas på dig/ er. ❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @miss lyckad❤️

Alla insikter jag fått genom min nykterhet är jag oändligt tacksam över. Jag är lyckligare nu än jag varit i hela mitt liv (förutom när jag varit i bebisbubblor såklart)
Lyckan är så grundlig nu, det är så mycket skam och rädsla jag kommit över.
Och den förbannade fasaden jag fick kämpa så hårt för att hålla uppe slipper jag nu och kan bara vara mig själv och tycka om mig själv och det jag gör, känna mig trygg i mig själv.

Min man är jag oerhört stolt över. Efter vår ”nästan skilsmässa” har han verkligen tagit ett krafttag om alkoholen. Inte för min skull utan för att han inte vill dricka så mycket som han gjort innan. Jag har hjälpt honom förstå och påmint honom om vad han själv sagt om hur han vill att alkoholintaget ska se ut. Jag tror heller inte ett dugg på att man kan kontrollera sitt drickande för någon annans skull i längden, man måste vilja det för sin egen skull först och främst och vara insatt i hur farligt det kan bli, inte låta sig luras av alkoholdjävulen som säger att det inte är någon fara med ens drickande.

Tråkigt att ni behövde gå skilda vägar men allt ordnar sig alltid till det bästa ändå som det gjorde för dig. Ibland går det inte att få med sin partner på sina vägval i livet och jag kan såklart inte vara säker på hur min framtid tillsammans med min man kommer se ut heller. Men så är det för alla. Det är fruktansvärt sorgligt att det behövde gå så illa för ditt ex och jag hoppas verkligen att han också får ett uppvaknande tillslut🙏

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

När, att inte dricka alkohol blir det nya normala. När man inte längre slås av tanken att dricka. När man ändrat sina nervbanor.
Att hjärnan är plastiskt och man kan ändra allt från vanor till tankar genom att bli medveten om dom. Att man trott att man inte kan leva ett liv utan alkohol för att det är så normaliserat för att vi lever i det samhället men tror på processen och lever i tillit tills man inser att livet är underbart utan alkohol. När man inser att precis allt i livet blir bättre utan alkohol. När man läkt ut sin hjärna och kropp så mycket att man känner sig pånyttfödd och sedan inser att man nu har hela livet framför sig att fortsätta lära nytt och utvecklas. Det är magiskt, fantastiskt och fullkomligt underbart.

Tänkt om man hade kunnat få människor att veta att det kan bli såhär om man bara kapitulerar och lägger sig handfallen inför processen och följer den med tålamod. Jobbar med sitt inre, är nyfiken på att lära känna sig själv och möta allt vad det innebär för att jobba med allt man vill förändra sin inställning till. Att leva varje dag och känna tacksamhet för varje dag istället för att ständigt längta till helger, semester eller andra tillfällen att må bra. Att få må bra och känna sig tillfredsställd varje dag i livet. Att veta att vissa dagar är riktigt dåliga och acceptera de dagarna för ibland fastnar vi och livet ger oss utmaningar men man kan lära sig av dom.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Så glad för din skull ❤️ Att du får uppleva det här stora. Ärligt talat är jag nästan glad att jag blev beroende så att jag fick chansen att sluta dricka. Den tacksamheten över att på ett sätt fått livet tillbaka är enorm.

Men det går inte riktigt att förstå för dem som fortfarande sitter mitt i skiten, eller de som kämpar med abstinens och svårt sug. Man måste uppleva det själv för att fatta. Men man kan välja att fullt ut tro på dem som gått före - och det gjorde du!

Nu tillhör du dem som går före! De upplysta. Vi är en liten exklusiv skara, The Sober Club.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ja, det är härligt när allt faller på plats och man landar i en tillvaro som känns meningsfull och harmonisk. Där man inte behöver jaga efter lyckan eller efter ett meningsfullt liv. Häromdagen när jag jobbade hemifrån och satt ute och åt lunch tänkte jag på hur jag oftast är så nöjd med tillvaron. Tänker att det handlar om en inre harmoni och förhållningssätt till livet, jag känner frid. Det finns ingen större längtan efter att det ska ske någon stor händelse, jag är så nöjd i det lilla numera😁. Jag är också tacksam för varje dag och precis allt blir bättre utan alkohol.

Ha en fin lördag och kram❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Så fint att läsa ditt inlägg❤️Du beskriver en väg som inte alltid är enkel men som du ändå klarar av. Dina beskrivningar betyder mycket för mig🙏🏻
Även om det tog tid för mig att hamna där jag är idag så var det inte tvivlet som var hindret. Jag hade hundra procents tillit t de som hade gått före. Jag vill aldrig mer dricka. Friden har inte infunnit sig än men var sak har sin tid så jag tror på att den kommer.

Varm kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Varafrisk Jag är säker på att den kommer för dig❤️
Jag kan nästan tolka min resa som att det var meningen att jag skulle gå igenom alla helvetten rent ut sagt för att sedan få landa i acceptans till allt som varit. Jag bär fortfarande på en stor sorg men jag jobbar på att acceptera och att se på livet som det är nu. Allt som varit kan jag inte göra någonting för att förändra därför behöver jag välja att acceptera för att finna ro och harmoni här och nu. Bearbetning av det förflutna ända ner i barndomen tror jag är viktig men när man varit där och grävt kan det kännas ömt och sårigt men där vill vi inte stanna utan dit går vi bara för att finna svaren på varför vi har vissa beteenden idag och för att kunna förändra de som vi inte trivs med.
Du gör ett fantastiskt jobb och jag är oerhört imponerad av dig och din resa! Du ska vara så stolt över dig själv, omfamna dig med kärlek, det är du värd❤️

Tack kära @Andrahalvlek och @vår2022❤️ Ni är de två som följde mig för varje steg, där jag var osäker och där jag gjorde framsteg. Där jag var förtvivlad och där jag var exalterad. Att ni var där för mig gjorde en enormt stor effekt på min nykterhet, ni gjorde så att jag slapp känna mig ensam alla de gånger jag kände mig ensammast❤️
Tack för allt ni gjort för mig❤️

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tack😁. Det känns fint att kunna vara ett stöd❤️. Det ger mycket att kunna hjälpa varandra både i motvind och i medvind och framförallt kanske då det behövs som mest. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Häromdagen fick jag en blixt av att ”skönt med ett glas vin”
- Va! Vad var det? Tänkte jag och fick börja analysera.
Jag hade gått förbi gubben som byggde på garaget och där stod två öl på marken (de var a-fria) men min hjärna gick in på en upptrampad väg.
Vägen var: fint väder, bygge, alkohol, njutning.

Intressant att den vägen bara kom upp.

Jag hann bli rädd innan jag kom in på min nya stig i tankebanan igen och kunde lugna mig genom att tänka att det inte är farligt. Ingen alkohol kommer plötsligt ha hamnat i min kropp, då behöver jag hälla upp och dricka och det gör jag inte.

Kände att jag ville dela.

Profile picture for user Amanda L

@Himmelellerhelvette Ja, sådana där minnen och associationer har vi nog kring många saker hela tiden. Men vi uppmärksammar det mer just när det gäller alkohol. Så bra stt du kom på vad det var och tur att vi måste lyft glaset själva. Det kan inte ta sig in genom en tanke, som tur är!😀🙏🏻
Ha en fin lördag!

Profile picture for user Se klart

De kan komma till mig med och knacka på- jag blir förvirrad, rädd och sedan rätar jag bara på ryggen och liksom ”vad vill du mig?”
Bra att ha strategier! Kram 🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Upplever det själv väldigt sällan numer. Senast jag minns var efter stark oro för yngsta dottern, som sen släppte när jag fick träffa henne och förvissa mig om att hon var okej. Den typen av efter-svår-anspänning-känslan kan ge mig vin-glassar. Jag registrerar dem, flinar lite åt dem och går vidare. Oftast behöver jag vila då.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ja, kan också få vin-flashar ibland. Det är ändå fascinerande hur djupt det sitter med den ”gamla” vanan och att hjärnan minns och kopplar ihop det med olika situationer, intryck och lukter. Eller kanske inte så konstigt, vi har ju massor av minnen i vår erfarenhetsbank. Men det viktigaste är att autopilot funktionen med suget är borta och att det finns tid i hjärnan för att riskbedöma och välja den säkraste handlingen. När det är gjort blir det lugnt igen😁.

Ha det gott!❤️