@Påvägmothälsa Du är ju grym på att hålla din budget!
Natalia: Hoppas du får en bra dag på jobbet och det låter bra med inga enheter.

Jag hade en bra kväll igår och höll också budget för enheter! Känns bra idag!

@prinsessa @Natalia Tack för pepp, det är så viktigt för mig att vara transparent! Budgeten höll även denna gång. Hoppas att du har en bra dag på jobbet Natalia. Heja dig som höll budget prinsessa, visst känns det bra?! Skall strax till grannen för lite (alkoholfri) glögg. Har i övrigt en "arbetsdag" vid köksbordet med texthantering och digitala möten. Vaknade stressad men har hunnit med en del sen klockan 0915 när jag började.
Glad första advent på er!!

@Påvägmothälsa Fantastiskt bra att du höll budget i lördags, du är så duktig! Det kändes bra för mig med igår att jag också höll budget.

Nu måndag och sista rycket inför lite julledighet. Kallt och snö, burrrrr!
Nu skapar vi en bra måndag utan enheter!

Godmorgon från köksbordet med gott kaffe i koppen. Minus 17 grader ute, idag blir det täckbyxor på cykeln! Inga enheter igår gav en god sömn och bra energi nu på morgonen. Julledigheten hägrar också för mig men det är en hel del kvar att göra. Önskar er en fin tisdag inomhus (?) @prinsessa Det är ju lite trevligt att tänka på våra framsteg under tiden häe. När jag började drack jag i princip alkohol varje dag.

@Påvägmothälsa Härligt att vakna utan enheter i kroppen! Inte så härligt med minus 17 grader! Det går frmåt för mig med!

Ska iväg på jobb nu, så ska ut och skrapa bilen, mindre kul. Så jobb på fältet idag.

Nu skapar vi en bra tisdag!

Hej på er!
Jag är en fru som druckit minst 3-4 glas vin varje dag de senaste 10 åren. Min partner likadant. Vi är ganska överens om att det är ohållbart och onödigt, och framför allt ohälsosamt. Vi har båda bra jobb som (vi tror) inte påverkats av detta. I och med pandemin blev det mestadels hemarbete, och vinglasen blev fler och fler, och ibland börjar vi med vin redan till lunchen. Det blir aldrig "stökigt" eller fylla eller baksmälla (förutom seghet dagen efter). Men vi umgås sällan med grannar, har inga vänner, minns inte vad vi pratat om dagen innan, eller vad vi sett på TV, och det tråkigaste är nog att sexlivet kommer i andra hand. Har läst många av era inlägg o9ch följt med ett tag innan jag skapade konto. Vet inte riktigt var/ hur vi ska börja få rätsida på detta. Hur ändrar man sina vanor? Kram!

Godmorgon vänner runt kaffebordet och välkommen hit @Solana Skall strax iväg på jobb igen och ut i kylan. Bara tre dagar kvar på den hektiska arbetsveckan. Har sovit gott efter en kväll utan enheter, har bra energi idag. Försöker återkomma och skriva under dagen, hinner inte just nu. Jo, en sak kan jag skriva. Många rekommenderar ett uppehåll på tre månader i början när man vill påverka sin alkoholkonsumtion. Vet inte om alkoholprogrammet här är öppet igen. Önskar en fin onsdag!

@Påvägmothälsa Godmorgon och tack! Såg att alkoholprogrammet ska öppna igen efter nyår. Tre månaders uppehåll känns avlägset just nu. Jag skulle vilja kunna avstå flera dagar / vecka till att börja med. Men det kanske är fel approach? Ha en fin dag!

God morgon fina kaffevänner, och välkommen in i värmen och gemenskapen @Solana! Ser att både Du och din man har och har haft en rejäl konsumtion. Faran är ju när ”båda är lika glada i vin”, vilket är samma situation som råder här hos oss, att man ofta triggar varandra. Viktigt att Ni pratar ihop Er om detta, ja låt säga att du bestämmer dej för att måndag och tisdag till att börja med skall vara fria, då får din man låta bli att säga, ”va gott det skulle vara med ett glas vin till maten” 👆👆då ger jag mej den på att du hänger på, och så blir det påfyllning också. Lycka till och tänk på att Mr A är en lurig en som gärna övertalar det om att ”litet glas kan du ta”.

@Källarmannen Tack! Ja, det är viktigt att båda är med på tåget. Förstår att jag bara kan ansvara för mig själv, och han får ansvara för sig. :-) Vi jobbar båda väldigt mycket, uppåt 60 timmar i veckan, och matlagning med gott vin är en hobby där vi slappnar av, typ "vardags-lyx". Absolut måste vi prata ihop oss. Jag har laddat ner en alkohol-kalender för att få en tydlig bild av vårt drickande. Det konstiga är att det bara är vin som är grejen. Vi har ett barskåp fullt med whiskey, grappa, likörer och snaps, men vi dricker nästan aldrig detta För min del kanske 4-5 GT på en sommar, för min man någon rom/cola och ev. ett par nubbar vid högtider. Men det är egentligen bara vinet som lockar. Alltid undrat varför det blivit så.

@Solana @Källarmannen @prinsessa @Natalia Godmorgon! Bara minus 9 här idag 🤣 Två dagar kvar på hektiska veckan. Skickade in en text igår, vilket var skönt. Håller i ett stort möte imorgon, och har saker att avsluta i planeringen idag. Det skall gå. Sovit mer än 5 timmar i alla fall. Ångrar inte att jag inte drack igår. Det var dag 36 på mina två månader utan alkohol - med de tre avsteg jag gjort. Denna vecka hade inte fungerat om jag hade druckit alkohol. Solana, att lägga en plan är bra, och att bryta helt är möjligt. Jag har tidigare haft ett dagligt alkoholintag. Viktigt att identifiera målsättningar , motivation, och att prata ihop er tror jag också , även om ni är två olika personer förstås. Önskar alla en fin nykter torsdag. Natalia, är du fast i jobbträsket? Jag saknar dig!

Godmorgon morgonkaffe-vänner!

@Solana det låter fint att du och din man vill göra en förändring tillsammans 🙂
Vad gäller att ändra vanor handlar ju egentligen om att hitta och skapa nya trivsamma rutiner och att börja praktisera dem. Det här med att dricka vin kring middagen och några glas därefter blir ju så lätt bli en aktivitet i sig som nästan utesluter att ge plats till andra trevliga aktiviteter som man skulle må mycket bättre av och som ger energi istället för att ta energi.
Jag dricker inte dagligen och rätt sällan på ett sätt som gör mig direkt bakfull men har ändå besvär med att jag dricker fler kvällar på en vecka än jag egentligen vill. Och som du skriver blir man blir segare, mindre energirik och inte lika allert i huvudet dagen efter. Det är inte önskvärt. Det blir som ett onödigt slöseri av både tid och möjligheter till annat trevligt brukar jag själv känna. Även om du eller ni inte känner er beredda att avstå 3 månader är alla förändringar mot ett bättre håll ändå positivt efter vägen tycker jag. I just den här tråden av forumet är vi nog fler som har lite besvär med att få till ett 3-månaders totalt uppehåll även om vi vet att det vore bra för oss.

Har ni funderat på hur ni skulle vilja att er konsumtion ska se ut frammåt och vilken minskning ni skulle kunna tänka i ett första steg redan nu? Kanske en minskning av dagar, antal enheter? Och vilka trivsamma nya vanor ni kan tänka er prova att etablera? Tillsammans eller kanske även var för sig?

Tänker också att det faktum att det skett ett dagligt användande av vin så pass länge hunnit utveckla ett beroende och det kan bli knepigt med sug eller att en viss att en viss abstinens träder in när man skär ner på dagar. Det behöver inte vara en påtaglig abstinens men det kan ändå skapa sådant som ibland en tröghet i huvudet, endel blir tröttare, får olustkänslor, ibland en ökad ångest eller rastlöshet. Det kan vara bra att känna igen sina symtom och förstå vad det rör om. Endel blir mer lättirriterade tillexempel. Och vad gäller sug kan det vara bra att lägga upp några strategier för hur att hantera om eller när det uppstår. Vad som funkar för mig när sug uppstår kanske inte funkar för dig. För mig funkar snabba distraktioner bäst vid sug. Sånt som skiftar fokus fort. Det vara en skön avslappnande varmdusch, en promenad, naturvistelse, läsande, serietittande, att ringa en vän eller nåt spel som får mig skifta fokus. Och ibland blir jag rent av radiostyrd och då funkar inga strategier alls. Då är det egentligen min beslutsamhet som brister. Det kan då bli så att suget tar över min egentliga vilja att avstå. Det är egentligen därför de här 3 månadernas avhållsamhet rekommenderas om man vill nå en bättre förutsättning att klara ett mer måttligt drickande. Men en sak är säker, och det är som @prinsessa säger - man ångrar aldrig att man inte drack igår 🙂

Ursäkta långt inlägg.
Nu skapar vi en ny bra dag!
Dags att ordna mig för jobbet.

Kram

Godmorgon alla i kaffestugan! Tyvärr blev det enheter för mig igår, och inte heller så måttligt som jag hade önskat idag . Jag tar en enhetsfridag idag, det ska jag unna mig.

Nu skapar vi oss en bra torsdag! Häng på mig med en enhetsfridag vettja!

Kikar in 👀

Försöker varva ner efter jobbet. Har varit en intensiv dag men framförallt en utmanande kväll. Kan inte säga att jag kom hem med en positiv känsla ikväll men är glad att jag bara jobbar ett eftermiddagspass imorgon så jag hinner ha en lång stund för mig själv att hinna återhämta och samla lite positiv energi inför förmodligen samma tokigheter även då. Jag behöver min energi intakt för att möta sådana utmaningar och inga enheter här ikväll.
Det kommer jag helt klart inte ångra imorgon @prinsessa 🙂

Önskar god sömn.
Godnatt!

@Natalia Vilken bra tråd det här är :-) Tack! Och tack till er andra också!
Min man var bortrest på jobb i två dagar och jag hade en deadline i onsdags kväll för ett projekt, och jag undvek TV´n och drack bara 2,5 glas. Det kändes bra.
Jag har förstått att det är bra att sätta upp regelverk. Till att börja med behöver vi minska ordentligt på enheter och bestämma hur mycket i förväg, men även klockslag inom vilka det är ok.
Önskar er en fin fredag :-)

@Solana @Natalia @prinsessa God morgon! Tidigt uppe inför att jag skall hålla i en utbildningsdag. Lite nervös, ganska pepp och trött (men jag känner inte efter just nu). Ikväll skall jag VILA, och måste redan nu göra en bra plan för det för jag kommer att vara mycket trött, och kanske lite sugen på enheter. Det skall gå bra. Önskar er en härlig och enhetsfri fredag. Lycka till på jobbet idag Natalia!

Godmorgon @Påvägmothälsa @Solana @prinsessa @Källarmannen!

Fredag idag och den här veckan är det fredag på riktigt för även mig. Är faktiskt ledig i helgen 🙂

Fick god sömn inatt. Känner mig utvilad, återhämtad och med en positiv energi inför dagen. Redo att ta mig an dagen eftermiddagspass och allt det kan innebära. Arbetet är inte otrevlig men kan helt klart bjuda på endel tokigheter mellan varven som behöver tas hand om.

@Solana för mig funkar det tillexempel inte att ha vin stående på lager hemma. Då triggas jag lätt till att ta några glas även om jag inte har nåt sug alls. Och jag är inte heller så duktig på måttlig drickande. Om jag har en flaska bubbel hemma så dricker jag upp den även om 2-3 glas ehentligen skulle räcka. Jag köper således aldrig hem mer än den en flaska åt gången om jag nu får mina impulser till enheter.
@Påvägmothälsa har däremot blivit duktig på att begränsa drickandet till mer måttliga intag utifrån planering och begränsat antal glas per gång. Så vi är alla lite olika i den här tråden.
Vet att endel som håller sig avhållsamma i några veckor rent av upplever en trygghet i att ha vin stående hemma. Som att det ger ett lugn att veta att det finns och att det rent av underlättar deras avhållsamhet. Jag har provat det den varianten med men den är icke för mig 🙃

Just som jag sitter här i all ro och skriver med kaffekoppen brevid blev det så att jag behöver åka in till jobbet lite tidigare så jag får lov att lägga ifrån och göra mig iordning.

Nu skapar vi en bra fredag 🤘❤