Jag är tillbaka här igen efter ett längre uppehåll. I somras gick jag under namnet Lilja och nu har jag lagt till-12, för att markera året jag blev nykterist(min förhoppning alltså)
Känner igen en del namn som viktoria, mulletant m fl och det känns gott!

Jag har inte lyckats bli nykter och kämpar med en känsla av meningslöshet.Ligger på cirka 2 gånger i veckan men har vid flera tillfällen tagit bilen efter en dryg flaska vin.
Igår kämpade jag en timme för att INTE gå in på systemet. Grät i bilen och till slut gav jag upp. Åt varken lunch eller middag, bara drack. Tog sen bilen för att köpa mer,fick blackout några timmer, ramlade ur stolen och fick krypa in till sängen.Den ångest jag vaknade med vid 4 var inte nådig..

Jag är förtvivlad över detta!Om jag bara orkar åker jag till AA ikväll.
Det går "bra" ibland att dricka och andra gånger blir det bara tok.Jag skäms så fruktansvärt och mitt psyke har blivit så labilt.

Men som han Berra skrev i somras då jag klarade en hel månad och sen tog återfall: "du är nykter idag?"

Ja, jag är nykter idag...

vet inte om jag är alkoholist eller ej och det är ointressant egentligen. Vad jag VET är att jag har ett alkoholproblem som jag vill bli frisk ifrån. Hjälp mig snälla!
Lilja

Lilja-12

LÄser mt, Lisamari, Viktoria här på morgonen, om Bubbla och Sorgeår..

Det får mig att minnas!
Mina 16 månaders nykterhet, där jag hade stor hjälp av en alkoholterapeut, handlade ju mycket om detta! Tänk! Det hade jag GLÖMT! TACK för påminnelsen!

Sorgeår...ja just det! Man skulle genom alla högtider, födelsedagar, tillfällen där man alltid hade nåt i glaset, "sörja" där där bara fanns Loka citron men för varje tillfälle kände man sig starkare!

Du klarade 50-årsdag i Thailand Lisamari, UTAN att dricka!! Jag vet precis känslan när man tittar tillbaka efter att ha fallit igen: "var det JAG som klarade det där!? Var det JAG som inte hade tanke på glas utan skrattade och njöt UTAN?!"

Jag minns en hel sommar Nykter! Brunbränd, fräsch, glad (ja, nu ska vi inte överdriva, klart man dippar fast man är nykter men inte alkohol-dippar, vilket är en helt annan sak!)

Att närma sig 1-årsdagen är en oerhörd bedrift, en glädje, en tillfredsställelse och samtidigt en rädsla. Vi vet alla att återfallet bara är en promenad bort.
Precis som de nyktra alkoholister på detta forum, som varit det länge, måste påminna sig om hela tiden. Hela tiden känna och minnas "så HÄR bra mår jag som Nykter, Glöm aldrig!!"

Det ger en sån viktig balans för mig mig att läsa Adde och Berra t ex, och andra, som visar att man MÅSTE påminnas sig om måendet utan alkohol hela tiden, för att INTE ramla tillbaka, och samtidigt vara där för oss andra och stötta, "ja, det GÅR! Du klarar det!"

Varje Dag jag inte dricker är jag en Vinnare, som Berra säger!Men det kräver självrannsakan och jag kan inte dilla med mig själv och dricka 6 dagar, vara Nykter 1 och tro att jag jobbar med Nykterheten. Det är tuffare än så, vi måste bita i det sura äpplet och plocka fram en ödmjukhet, som kan svida så länge man ljuger för sig själv.

Bubblan ja! Den har blivit så otrevlig på sistone, vilket visar för mig att alkoholen inte längre erbjuder den famn den tidigare gjorde. Jag kunde pyssla och småsupa och salongsdricka men nu! Flaskan är som en förtryckare som tar grepp om mig och HÄLLER i mig vinet, fast jag inte vill ha!

Som en tortyrkammare sitter jag när Den får tag i mig och jag vill verkligen inte mer!

Nykter Dag 9 med svettbad och rädsla för Dag 10 imorgon..Detta är det längsta jag varit vit detta år..

Men Stort Stöd erbjuds på detta forum och jag tar tacksamt emot.

Med önskan om en Skön Söndag för er alla ute där som kämpar!

Kram! Lilja

helt klart med i matchen Lilja !!

Njut av dagen idag, det är den enda dag du kan påverka. Om du lägger dig nykter idag så vaknar du förmodligen nykter i morgon och kan ta ditt lilla morgonbeslut då :-))

Kram♥

viktoria

Huvudet på spiken...igen Lilja! Ja, det är ett j...a jobb! Och JA det finns så många bedrägliga tankar som lurar i vår långvarigt marinerade hjärna! Men precis som du tänker jag att det finns inga genvägar, men en massa omvägar.

det blir rätt nu... men jag har läst nånstans att ibland visar det sig att en omväg är en genväg. I mitt liv har det varit så ibland. Hela snigeldikten handlat egentligen om det... /mt

Hagge

Hej!

Har precis läst en bok som kom ut i dagarna so heter "Hopp, en handbok för nynyktra som är skriven av Anders Vigre. En av de bästa böcker jag läst när det gäller att finna nykterheten och drogfriheten. Den finns att köpa på alla stora nätbokhandlar eller på www.newserenity.se

Mvh, Hagge

viktoria

Ibland kanske omvägarna är nödvändiga för att samla på sig redskapen för att till slut lyckas genomföra den förändring man önskar - i detta fall varaktig nykterhet. Är det så du menar Mulletant?
Det gäller nog att man kan vara ärlig mot sig själv och se på omvägarna med klara ögon i så fall, då är det ju ändå en väg framåt om än lite längre.

hur jag menade just i relation till nykterheten... men jag tycker du viktoria har fångat det bra.

Kanske till vardags när jag tänker på det här... att det inte lönar sig att fuska sig igenom. Ett bra för- eller underarbete lönar sig i längden och blir ofta till slut den snabbaste vägen.

Å andra sidan... jag tänker på snigeln som tar en omväg runt den brinnande staden... Ibland måste man gå rakt igenom också, till exempel i sorg. Att försöka ta en omväg för att "komma ifrån" brukar slå tillbaka...

Visst är det fint att vi finns här så att vi tillsammans kan reda i de verkligt stora livsfrågorna:) Kram i söndagssolen! / mt

I en annan tråd läser jag om att använda vin som krishantering - och problemen försvinner inte, vi snubblar över dem för att vi inte ser dem.

Att försöka fly eller dränka sorg & kriser är kanske att försöka sig på en genväg där omvägen att möta problemen "se sanningen i vitögat" är längre - men bär. Åtminstone kan den kännas längre i stunden när flyktvägen finns en armslängd bort - eller hur är det Adde brukar säga. Du formulerade dig bra igår V, som så ofta: omvägarna är nödvändiga för att samla på sig redskapen för att till slut lyckas genomföra den förändring man önskar - i detta fall varaktig nykterhet. Det gäller nog att man kan vara ärlig mot sig själv och se på omvägarna med klara ögon i så fall, då är det ju ändå en väg framåt om än lite längre.

En väg framåt om än lite längre. Just nu kommer jag ihåg att det också sägs att "genvägar kan vara senvägar" ... Vissa genvägar kan var fulla av oväntade hinder eller avgrundsdjupa faror.

I det du skriver läser jag in att du också ser en risk om man inte ser på omvägarna med klara ögon - så är det föstås... jag tänker på förnekelsen, den farliga förnekelsen. Och så tänker jag på Lisamari som ger sig (och relationen) ett år och jag tror att L-m "ser klart" och väljer en klok väg framåt, om än lite längre.

Jisses vad jag bluddrar på så här i tidigaste morgontimmen. Det är intressant med gamla talesätt, de innehåller ofta klokskap som håller också idag. Och det är härligt med vänner att bluddra med och pågående samtal.

Ha en fin dag alla som läser! / mt

Stigsdotter

...men det kanske inte gör så mycket om man inte har en tid att passa? En genväg som visar sig leda till en omväg kan ju också leda till att man ser, och kanske lär sig, något nytt!

Kram till er alla, det är så roligt att läsa alla funderingar. Och Månes fina rader som blir som dikter där orden staplas på höjden.

Lilja-12

Klarat Dag 10 med MYCKET stora svårigheter men nu är det Äntligen för sent att handla på Bolaget!
En pina har det varit tills stängningsdax!

C!! Är du ute där i cyber-rymden? Vi hade ju en deal? Hur går det?

Faktum är att när jag brottades idag och nästan höll på att ge upp blev jag triggad av att vi kommit överens om att vara Nyktra. otroligt vilka olika saker som får en att låta bli att dricka!

Även att ha läst så mycket här på detta underbara forum, själv formulerat sig, det HJÄLPER, men fy fasen vilken tuff dag!

Men nu är den klar och för första gången detta år har jag 10 dagars nykterhet i kroppen. Japp!!
Jag unnade mig en stor Magnum. Det kan baske mig inte bli lika svårt imorgon..

Ta hand om er alla ute där!

Kramar Lilja

Magnolia

av alkoholism är att man inte har kontroll över drickandet. T ex att jag har bestämt mig för att vara nykter en period, men bara klarar nån enstaka dag. I övrigt håller jag med Victoria om att definitionen i sig inte är viktig. Har man bestämt sig för att förändra sitt drickande så är det ju det som är väsentligt. Lycka till alla kämpar! Själv har jag inte fått till en enda nykter dag sen jag registrerade mig här - men hoppet är ju det sista som överger människan ;)

Nynykter

Fantastiskt starkt att stå emot fastän det var jobbigt. Det stärker dig och jag tror att det blir lättare imorgon. Om inte annat så är du starkare efter att ha vunnit dagens fajt. Själv är jag inne på dag 14 och retar mig på att det står en liten flaska vin på mitt hotellrum. En tavla på väggen gör reklam för det som finns att köpa i hotellets bar. Gillar inte!!! Tur att jag köpte med mig smågodis och mineralvatten.
Kram till alla kämpande!
Nynykter

Lilja-12

Tack för peppningen,ja fy tusan för gårdagen! Men till slut slog klockan sex och jag kunde andas ut!

Ja du, denna alkoholkultur står mig ibland bokstavligen upp i halsen! Så himla vedertaget det blivit med vin och alkohol i alla lägen, usch!!
Rätt som det är kan man konfronteras med ett skvalpande glas vin och är man då inte beredd, har strategein klar, ja då blir det inte lätt!

Grattis till 14 dagar! Härligt,, det är lite av en milstolpe för oss Nynyktra!
Hotellrum kan vara knepiga, miljön överhuvudtaget. Jag tänker så här: en liten flaska vin, vad är det? En droppe i havet för mig, något som bara retar! Kanske andra här känner igen att blir man bara erbjuden en lITEN mängd kan man lika gärna vara utan..det var längesen jag kunde njuta ett eller ett par glas vin!

Det retar så otroligt, bara VÄCKER begäret.

Nu har du klarat hotellrum också, det går framåt!
Jag svettas kopiöst dessa dagar men antar att det hör till "avgiftningen"?

Nu kämpar vi vidare. SOm tur är så är inte alla dagar lika svåra!

Kram!/Lilja

Livisen

Det är min första gång på ett sånt här forum och även min första gång att inse att jag dricker sjukt mycket. Jag slutade dricka på juldagen och har sedan dess haft två återfall.........båda dessa gånger har jag sån ångest så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Tänkte att det kunde vara lättare om man hjälps åt och får prata med någon likasinnad.

Livisen ! Ja, det blir lättare när man ser att man inte är ensam. Fördelarna är många med att stanna här och ta emot lite hjälp !

Lilja-12

Instämmer helt med Adde här! Du har kommit rätt och detta är en jättebra början på att taitu med ett destruktivt drickande. Sen kan du gradvis se om det är mer hjälp som behövs och VAD i så fall.

Ångesten när man haft föresatsen att vara Nykter och sen ramlar i ett Återfall är ingen barnlek precis..jag vet för jag har gjort det många gånger!

Sen beror det ju på dina återfall sett ut? Två timmar eller två veckor?

Citerar Berra här på forumet som sa till mig vid mitt första gruvliga återfall att jag ska räkna de Nyktra Dagarna, inte gräva ner mig för att jag tillfälligt halkade av banan.

Börja med att skriva här livsisen, det finns hjälp och stöd i massor!!

/Lilja

Nynykter

Jag håller med dig Lilja om att det inte räcker med ett glas vin, att det inte är lönt. Säger en hel del om mitt förhållande till alkohol och att jag gör bäst i att lägga ned totalt. Varför ska jag ens försöka dricka alkohol av sociala skäl när jag vet att ett glas inte räcker? Det skulle ju vara som att döma sig själv till en kamp som jag bara kan förlora. Det är trist att erkänna, men som jag tidigare konstaterat är det för mig bättre att lägga av helt eftersom jag då slipper dividera med mig själv om när och hur mycket jag kan dricka.

Håller med om att alkoholen har en stor plats i vårt samhälle. Sist jag var på fest var min käraste nykter eftersom han ville köra hem efteråt. En lätt salongsberusad kvinna kom fram till mig och sa:
-Jag är sååååå imponerad av din man. Han dansar fastän han är nykter!

Sista gången jag hade vit månad svettades jag enormt på nätterna. Jag googlade mig till att det kan vara ett symptom på alkoholabstinens. Kanske bra att även svettas ut giftet? Den här gången har jag inte svettats.

Lilja-12

Jaha, bättre än så var jag inte..klarade 11 dagar men dag 12 hände för många neg saker och ängesten vred mig som ett skruvstäd.
Handlade och drack mig full, somnade med kläderna på..

Jag tänkte innan att jag klarar inte detta..jag kommer aldrig att bli nykterist..

Självföraktet och känslan av misslyckande vet inga gränser..

Förmodligen ingen vits vara kvar på denna sida..Lilja-12, ett skämt,jag blir inte nykter i år heller..

Hann med nåt samtal igår som jag nu knappt minns vad jag sa under..

Allt jag skrivit innan nu verkar ju bara löjligt när jag inte är starkare än så..

Lilja

en fråga om styrka, karaktär, vilja eller nåt liknande !! Och det tror jag att du vet redan, eller hur ?

Att hantera dagen idag är mycket enklare än att kolla framåt eller bakåt, vi kan inte göra något åt det som hände i går och vi kan inte påverka morgondagen. För mig har det varit ett måste att enbart se min dag just nu, precis som den är. Jag tar mitt beslut på morgonen att inte dricka just idag oavsett vad som än händer och det är en tidsperiod jag kan hantera. Jag har vänner som kortat ner den tiden till halvdagar eller timmar för de har känt att det har varit lämpligt just för dem.

Jag har aldrig någonsin lovat mig själv att bli nykter för evigt, inte nån gång. Idag har jag en frihet att välja hur jag ska göra men med hjälp av det lilla beslutet varje morgon har jag kommit fram till att jag väljer att inte dricka just idag. Det finns inget tvång i mitt val utan nu är det min fria vilja som gör att jag är nykter, just idag.

Idag är en ny dag och ett nytt beslut så slå inte på dig själv Lilja utan ta en sak i taget och det viktigaste först så kommer dagar att läggas till dagar.............

Kram ♥

Lilja-12

Där fick du mig att gråta en liten skvätt, så fint stöd!

Jag har verkligen kämpat timme för timme de sista dagarna och sen hände några jobbiga saker och jag försökte hitta någon att vända mig till för att dryfta detta.
Det lyckades ej och med tårar konstaterade jag att jag kommer inte att klara det.
Jag klarar inte pressen. Jag dricker och sen de sedvanliga samtalen som jag knappt minns.

Det är så jobbigt med denna kamp. Så jobbigt att hålla emot, så jobbigt att dricka och sen jättejobbigt att bli så vansinnigt dålig.

det känns som jag bara snackar en massa skit som jag inte kan leva upp till..

Men jag ska försöka göra som du säger:ta beslutet på morgonen att OAVSETT vad som händer, OAVSETT ensamhet, OAVSETT ångest och tårar.

JAg vill så förtvivlat gärna lyckas denna gång, jag är så oerhört trött på mig själv och mina grusade föresatser.

Du beskriver oron nu när våren kommer. Visst känner man av den..känner att det blir svårare att vara nykter.

Jag har iallafall inte gjort nåt olagligt som bilkörning och jag har inte gjort någon illa. Bara ringt och surrat om inget alls och som jag ej minns ens..

Jag ville så gärna klara det denna gång.Hade nog bilden att vara nykter för alltid istället för en stund i taget..

Att man kan välja att dricka när man får betala ett sånt fruktansvärt pris dagen efter..det får mig att känna mig som en idiot..
kommer då att vara nykter idag..

Tack Adde-gå du på ditt möte och njut av din nykterhet..det är så hemskt med återfall!
Kramar! Lilja